Új hozzászólás Aktív témák
-
#49155328
törölt tag
válasz
body007 #4891 üzenetére
https://www.alza.hu/catler-cg-8011-d5691547.htm + OSZIKEDVEZMENYEK20 = 30790,-
-
-
contaxg
veterán
Ezt a kávét próbálta már valaki? Aucahnban 2000 pénz, illatra nem rossz.
-
-
Sziasztok!
Szeretnék egy utazós/nyaralós kávéfőző szettet venni.
Bőven elég lenne egy Bialetti / hasonló kis főző és kis kézi daráló. Ezekből mi ajánlott?
Mire érdemes figyelni?
Ahogy láttam van Bialetti Venus is, ami működik indukciós lapon is. Nem kell nagyon fancy, csak finom iható kávét adjon. -
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Meguntam a kapszulás és az instant kávékat, így tovább lépnék a kotyogók felé. Mivel a lakásomban nincs tűzhely (melléképület), egy ilyet néztem ki.
Szerintetek jól járnék vele, vagy tudtok más ajánlott típust helyette? -
#85578752
törölt tag
válasz
body007 #4869 üzenetére
Ha szimplafalú kosárral használod, ahhoz kellene jó őrlő is, hogy ne csak átzúduljon a víz az őrleményen, hanem kellő finomságú őrleménnyel beálljon a fenti képen látható szép lefolyásra.
És akkor még kérdés mennyire hőstabil a termoblokk ami benne van. Nálam most szinte rágőzölt a kávéra az amúgy állítható hőfokú karos, simán ingadozik tíz fokokat, ki kell tapasztalni mi mennyi, de ahhoz hőmérő kéne, vagy PID. De ez már trabantból versenyautót kategória.
Páran azért PID-eltek már műanyag Delonghit is, meg naked kar, szimplafalú kosár... Bár abban éppenséggel kis bojler van, ami talán tud egy szimpla erejéig hőstabil lenni. -
Nunder
őstag
Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
1 hónapja szembejött velünk egy kávéfőző, ami nekünk óriási ugrás volt a meglévő kapszuláshoz képest, méghozzá egy Ufesa CE7255.
Bagóért vettük újan, fogalmam sincs milyen kategóriát képvisel, de már laikusként is érződik, hogy még az eddigi french press-hez képest is sokkal finomabb, krémesebb kávét főz. Kb. 0 infót találtam róla, teljes áron meg se vettem volna, de így féláron elfogadható szvsz.
Látom, hogy sokan kérdezik az őrlőt, hogy mihez milyet érdemes. Amerre tudtam a környékben szétnéztem, és siralmas volt a felhozatal. Ami a legjobbnak tűnt az egy DeLonghi őrlő volt 20k körül, ami már legalább külön tartályba darál. Graef 702 az etalon a nagy többség szerint, de nem biztos, hogy ehhez a géphez megérné, illetve ha jól gondolom az elég nagy helyet is foglal, ami szintén sarkalatos pont nálunk. Mi az ilyen általánosan leginkább ajánlott belépő szintű őrlő mostanság? Figyelembe véve a gépet nyilván.
Ahogy eddig tapasztaltam, a gép nagyon érzékeny arra hogy milyen finomra van őrölve a kávé. Kb. mindegy hogy tömörítem, bizonyos fajtánál egyszerűen mindig marad "pangó víz" a karban. Gondoltam arra is, hogy venni egy alap tömörítőt (51mm-es jó lenne) mert a gyári műanyag kanál/tömörítő kombó ezek szerint nem valami fényes. Aztán simán lehet, hogy én csinálok valamit rosszul, dehát valahol el kell kezdeni.
Kávé kérdésbe már bele se kapok, mindenképp szeretném a saját őrléssel kezdeni, aztán marad a trial and error.
Bármilyen tanácsot szívesen fogadok, elnézést ha a sokadik mafla vagyok a sorban.
-
eastsider
nagyúr
Találtam itthon ezt a kávét gondoltam elfozom reggeleken, nem dobom ki . Ez egy bialetti milano egyébként, úgy kaptam, csak megfeledkeztem róla...
Amúgy magamnak orlom.
Mindig lehuzom a kanál szaraval, nem építek piramist. Nem tömörítek.
Ami gyanús, hogy a szelep felőli oldal a szárazabb.
A kávé egyébként jó lett belőle.
[kép]Magamnak ennél jóval finomabbra orlom egyébként...
Az tiszta hogy kevesebb víz ment ott át, a kérdés, hogy mitől lehet.
A "láng" viszont max volt -
hyperspace
őstag
válasz
RetepNyaraB #4862 üzenetére
Ha őrölten veszed, és átszalad rajta a víz, akkor akár tömörítheted is, a kérdés, mivel, hogy egyenletes legyen. De jobb, ha örlemény finomításával mész utána. Szerintem.
Az biztos, hogy nem kapott ugyanannyi vizet. Lehet az is ok, hogy nem zárt rendesen? -
válasz
hyperspace #4861 üzenetére
Egyébként ez kontroverz. Szakértők is ellentmondanak egymásnak a lenyomkodás témakörben és nekem sincs egyértelműen eldönthető álláspontom - de nem akarom összezavarni a kérdezőt.
Feltehetőleg nem egyenletesen ment rajta át a víz valamiért. -
hyperspace
őstag
válasz
eastsider #4860 üzenetére
Valószínűleg nincs egyenletesen elosztatva a kávé a tölcsérben. Kanállal adagold púposra a kávét, majd egy kés tompa oldalával húzd le minden irányban, hogy tele legyen a tölcsér, és egyenletes legyen a teteje. Ne ütögesd, ne kocogtasd, ne nyomkodd le.
És ne max lángon főzd, közepes, vagy alacsonyabban. -
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Mitől lehet, hogy nem egyszínű a pogácsa ?
[kép]Ez most egy előre mokara őrölt konzerves kávé.
Brikka 2 -
Viiktor1989
aktív tag
Velencei gondolàsok: Kettő féle képpen próbáltam.17 gramm mindkettő. Először finomabb őrlés,1:2 arány,28 sec. Másodszor eggyel durvább 1:3 arány,17 sec. Sajnos kettő között nincs állítási lehetőség. Mind a kétszer, enyhén savas,de a jellemző aromákat én sajnos nem érzem ki. Ennek ilyennek kell lennie? Úgy gondolom,meg minőségi,cukor nélküli kávét sosem ittam, így nem is tudom milyennek kell lennie a jó kávénak. Kérlek segítsetek 😅
-
Jól tudod.
Már csak volt, kisorsoltam, és az új gazdájánál üzemel pár hónapja. Neki tökéletesen megfelel, szereti.
Épp csak kipróbáltam, sokat nem kell tőle várni. Ahogy RetepNyaraB írta, egyetértek vele.
Küldtem privátot Géza26, ott lesz benne egy kupon amivel picit olcsóbb -
Osynho
addikt
válasz
RetepNyaraB #4855 üzenetére
Most akciós, elvileg 25600 lengyel raktárból. Korábban tesztelte egy úriember "Olasz kávézó a konyhádban? BlitzWolf kávéfőző teszt" címmel. Meg van győződve, hogy nagyon jó és kb felesleges komolyabb gépet venni. Voltak kommentek, melyek ezt firtatták, de persze ezeket kár is volt leírni. :) "Volt sok vészmadár, akik szerint nem lesz jó, jelentem jó lett, ma is pont olyan kávékat főzök vele, mint a megérkezése után."
-
Szerintem egykutya ezek mind. Nyomásfokozós, műanyag alapgépek, belépőnek jók. Ha érdekel, úgyis sok pénzt fogsz még beleölni. Ha meg nem, legalább relatív olcsón kiderül.
Ui.: uh most látom 50 rugó. Akkor nem jobb mint az egykutya diszkontosak. Csak van rajta villogó kijelző, hogy örülj a sötétben. Hamar meleg lesz a termoblokknak köszönhetően, ez egy db előny.
-
Geza26
senior tag
Sziasztok!
A BlitzWolf BW CMM2 presszókávé főzővel mi a tapsztalat? Jobb lehet, mint egy lidl/aldi kávéfőző?
Köszönöm!
-
Viiktor1989
aktív tag
Rendben, köszönöm szépen
-
válasz
Viiktor1989 #4847 üzenetére
Az íz érdekeljen, ne a szín; de ezt már írtam. Ha finom, ki nem f@ssa le mikor szőkül ("milyen volt szőkesége...").
Komolyan véve mint egy norvég metálcore banda: úgy kell belőni a kv mennyiség/lefolyás kombót, hogy a kívánt 1:2-1:2,5 ne, vagy csak az utolsó másodpercekben szőküljön. Ha 7mp után kezd csepegni, akkor utána 20-30mp között van kész, ugye kifolyt grammtól és fajtától függően (robusztásaknak elég a 20mp körüli, rendes SO arabica inkább 30(35).
Kivétel ezek alól a világos perkek terepe, mert ott semmi sem igaz és sokkal nagyobb hangsúly van a tapasztalaton. De a különféle kv fajták is máshol és máshogy szőkülnek-folynak le. Nincs kőbe vésve. Mindig ki kell ismerni. Ha az ember 250 grammonként mást-mást iszik, az kihívás. -
hyperspace
őstag
válasz
Viiktor1989 #4847 üzenetére
25-30 másodperc alatt 1:2 és 1:2,5 közötti kávé/eszpresszó arányút kell húzni. Ha ennek a végén szőkül, az azt jelenti, hogy addigra lett kivonatolva. Érdemes mérned, hogy lásd mi mennyi. De van olyan is, hogy nem időre főznek. [link] De ez már nem amatőr topikba való szerintem, HC topikban tudsz még kérdezni.
-
#49155328
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #4849 üzenetére
-
sherlock82
senior tag
Sziasztok,
én 2 személyes Bialetti kotyogó kv főzőt használok.
Általában milánói stílusú tshibót szoktam venni, vagy szürke DE - t. -
Viiktor1989
aktív tag
Srácok, igazából pontosan mi a szőkülés? Kb 20 másodpercig szép, sötét barna színű a kávé, utána kezd el szőkülni,itt már minden esetben leàllìtjàtok a főzést vagy még pár másodpercig engeditek? Illetve a főzés elején, szép lassan,csepegve kezdi a kávé adagolást a Gaggia naked karja,kb 7-8 másodperc múlva jelenik meg az első csepp,ilyenkor még nem beszélhetünk megégésről,ugye?
-
hyperspace
őstag
Szuper. Brikkába én nem tennék soha sötét pörkölést, az enyém soha nem is fog látni, de az én vagyok. Ha a nagyon klasszikus ízvilágot keresed, nagyon testes mély ízjegyekkel, akkor meg lehet próbálni a sötétet. Ahhoz a brikkás habhoz szerintem jobban illik a közepes, magvas, kicsit gyümölcsös, vagy kakaós ízvilág.
-
Kaba
veterán
válasz
hyperspace #4844 üzenetére
Szemes.
-
Kaba
veterán
A brikkába Lavazza vagy inkább Costa ajánlott?
-
Sracok! Megvettem a Tchibo Barista Columbia origint!
Nekem tetszik! Édes kellemes örlemèny. Friss aromák egy kis viragos jeggyel. Nem kerítettem neki nagy feneket, de igen eltért az előzőtől. Tetszett! -
ma délben megnyugodtam, hogy kezdek elérni egy vállalható szintet, mivel ebből a Honduras El Izote farm SHG kapucziner kávéból sikerült kihozni a leírt fahéjas, csokis ízvilágot, kb 5-6 próbálkozás után. Már az utóbbi 1-2 is jó volt, de a fahéj valahogy nem került elő.
TuningGC, IMS kosár, 17.0 g, 97 fokos pid, 8-as Graef (CM81) őrlő állás, 9bar -> 25sec => 35g
(DM desztvíz, 0.3 - 0.9)
kép nincs, eskü szép is voltennyi pihentetés kellett neki, most járt le a két hét kb, köszi a tippet
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4836 üzenetére
Nincsen hozzá semmi más,sajnos a nyomàsmérőt sem lehet állítani. De mindig 9 bar-on tartja a nyomást.
-
válasz
Viiktor1989 #4835 üzenetére
Szedd le a fedő lemezt, nem kunszt. Hátha van benne egyéb szépség (rézcső, tágulási). A nyomásmérőhöz nem tartozik kis állítógomb is véletlen?
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4831 üzenetére
Igazából van rajta egy PID vezérlő,amin lehet állítani a hőfokot,illetve egy nyomás mérő óra. Hát én azthittem,ha meg van a megfelelő lefolyás,akkor minden rendben lesz,csak a kávékat kell cserélgetnem 😅 Kis naiv. Na még pár nap és bontom a velencei gondolàsok kàvét, bízom benne az már másabb lesz. Cukorral ez sem volt rossz,de hát nem ez a cél..
-
-
capafog23
őstag
Áh srácok amikor már azt hittem hogy kb jó (elfogadható) kávét iszok itthon.
Ittam egy kv-t itt: [link]
Coffee Cup Campona
Sima dupla espresso-t ittam, hát kb életem legfinomabb kv-ja volt.
Mondtam is ott hogy nagyon finom volt, mondták vegyek szemes kv-t náluk.
De gondolom az én nem többszázezres szettem úgyse úgy jönne le mint ott. -
maross
nagyúr
válasz
SunMount3r #4827 üzenetére
-
válasz
SunMount3r #4796 üzenetére
Aldiban van egy #feketezacskós szemes presso 500g, nevére fene emlékszik, kb, 1200Ft. Az a legdrágább saját márkás cucc és egyben az iható kategória alja, ha hajlandó vagy elszakadni a Tchibo family/Omnia és barátai vonalról. A mákdarálóval is lehet élni, ha nem vágysz többre. Ki kell tapasztalni meddig kell számolnod (mondjuk kiindulásnak 50mp egy 16 gramos duplához, "presszógépbe")
őrléskordaráláskor.Viktor@
A savanya elég nagy titok mindig. Neked egy módosítás mentes Gaggiád van egy Graeffel, rosszul emlékszem? Azokkal nem érdemes spéci fajtákat erőltetni igazából. Az emlegetett fajtát ismerem, de fene emlékszik pontosan a viselkedésére...
Ha savas volt rondán, annak több oka lehet:
-nem elég finomra őrölt
-nem elég hosszú lefolyás (első csepptől számolva 20-35mp, abszolút kv függő, de ez elég nagy intervallum, azt értem)
-nem elég meleg víz
.......az első kettő ellentéte is igaz lehet, szomorú és paradox módon_az ember gyermekének kezdetben leghamarabb egy klasszik presszó blend fog sikert hozni, mondjuk 15-20% robuszta tartalommal. Többet robusztát én nem preferálok, mert olcsósítja az ízeket. Cserébe nem válogatós az elkészítésre. Névértékre, vagy egy grammal alá töltött kosár, 20-25 sec 1:2 lefolyás és öröm van. Ha nincs, az egyértelmű user error (őrlés, előkészítés)
-
Erdei88
veterán
válasz
SunMount3r #4827 üzenetére
Egy kézi darálót megpróbálhatsz, esetleg egy Graefet, jó kis kezdő daráló.
-
#49155328
törölt tag
válasz
SunMount3r #4827 üzenetére
Ok, én itt feladom!
-
#49155328
törölt tag
válasz
SunMount3r #4824 üzenetére
Várjál már! Philips HD7461-et használunk Te az autómatába a propelleressel darálod a kávét
-
válasz
SunMount3r #4824 üzenetére
A bolti elore orolt kave eleve doglott. De legalabb profi gepekkel egyenletes szemcsemeretre orlik.
Amit te linkeltel az tok jo diora, makra, de kavehoz alkalmatlan. Egyenletlen szemcsemeret, rossz az egesz konstrukcio. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
#49155328 #4823 üzenetére
Próbáltunk segíteni, Ennyi.-> Igen és Nagyon informatív módon. Ja nem. De amúgy még ezzel 2 soros hsz.-el sem választátok meg, amiket kérdeztem... Ennyi az én részemről. Nem veszekedni jöttem ide, de írja akkor most pont azt meg valaki, hogy ez a daráló mivel csinál rosszabb "kávédarát", mint amit előre csomagoltan daráltan kapható, akár 5ezer Ft-os kávé?
(Értem, hogy az optimálishoz képest túl apróra (porosra) darál, de akkor lásd a fenti kérdésemet).
-
#49155328
törölt tag
válasz
SunMount3r #4822 üzenetére
Ember, értsed meg, azzal a porcukor darálóval nem fogsz megfelelő konzisztenciájú kávét darálni espressóhoz.
Próbáltunk segíteni, Ennyi.
-
SunMount3r
nagyúr
"Amatőr..." kezdődik a Topic címe, bárhogy is folytatódik. hát, azért nem ilyen és ennyi válaszra számítottam, de mind 1. Majd, ha egy kis "extrára" vágyok a megszokott Amaroy után, legföljebb veszek egy csomag ilyet. (Ja és persze az előre őröltet, mert ugye az én darálóm annyira tré, hogy azzal szóba se jöhetne a szemes)... (Kíváncsi lennék amúgy, hogy a nyolcvanas, kilencvenes, sőt még a 2000'-es évek elején is, milyen "daralók" voltak itthon elterjedve konzumer szinten, hogy azokkal már tuti volt a szemes kávé őrölés is annyira, hogy jobb legyen, mint a gyárilag őrölt... Mert szemes kávét akkor is lehetett kapni, valamiéret.)
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Vettem egy AVX Guetamala Huehuetenango kávét, pár hetes pörkölés, közepesen sötét. Először 35 ,majd csupán 20 másodperces kivonatolási idővel, először nagyon savasnak,majd nem igazán savasnak éreztem,viszont a karemelles édeset nem éreztem rajta.. Erre a kávéra jellemző a savas íz világ?
-
Viiktor1989
aktív tag
Rendeltem már friss pörkölésű kàvékat, pihenés után azonnal kipróbàlom őket,nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz, még szerintem nem is ittam igazi, minőségi kávét,csak cukor és tej..😁 Próbàlkozom nagyobb mennyiséggel,durvàbb őrléssel jön le 22-23 másodperc alatt a dupla adag grammra,kinézetre egész jó,majd meglátjuk frissel mit tudok kihozni belőle
-
válasz
Viiktor1989 #4817 üzenetére
A dupla ims-be kicsit kevés a 14g. Azért dupla szűrő. Én 16,5 alá nem mennék. Akkor vizes se marad a pogi (amennyiben nem döglött).
-
looser
addikt
válasz
Viiktor1989 #4817 üzenetére
Szerintem fogsz találni boltiban is jót. Friss legyen, ez fontos, de akik lehúzzák, azok nyilván nem kóstolgatták végig az összes boltit. Én rajta vagyok :-))
Ettől függetlenül a legjobb kávék nekem is kisüzemitől voltak, a Kapuczínertől. Szóval ne bánd, hogy boltival próbálkozol. Úgy tudom (nincs tapasztalatom) hogy a speciality kávék igényesebbek minden tekintetben és ha visszaolvasod a hc topicot, hát azért mindig akad(t) szenvedés, ha új kávé jött; hőmérséklet, őrlési finomság tekintetében. Egy olasz(os) blend azért kevésbé háklis. Szerintem nyugodtan próbálgasd ki őket, simán lehet, hogy később belezúgsz az újhullámosokba is, de addig ne bánd, hogy boltikávézol :-) -
Viiktor1989
aktív tag
Hali. I.M.S 2 csészés szűrő 12/18 gr,egy ilyenbe raktam 14 gramm kávét és ezzel lett jó 24-26 másodperc/28 gramm kávé,2-es őrlési fokozaton. Próbàlgattam nagyobb adagokkal is, több fajta őrléssel,de azok mind rovidebb idő alatt jöttek le. Viszont valószínű,hogy kevés az adag,mert víz maradt a zaccon,illetve a 100-ast sem nyomta bele a kàvéba a felső szűrő.. Hogyan tovább szerintetek? Még mindig bolti kávé, inkább ezen gyakorolok.
-
Toobee
veterán
válasz
Mr.Csizmás #4815 üzenetére
Zacskót oda vigyél, mert az nem létezik kilóson kívül más kiszerelésben, ezt nem is árulják külön, csak HORECA. De biztosan adnak belőle, nekem legalábbis mondta a tulaj faszi.
-
Toobee
veterán
Pont ez jutott eszembe nekem is, illetve a lent említett GetUp, de jó lehet még a CasMo Brazílja is, mondjuk azt kávézókban tudsz csak venni, kimérve.
#4813
Mr.Csizmás: akkor én vennék 1 Alzát, 1 PY GetUp-ot, meg mondjuk a Wömbatban kérnék 250 gramm Brazil CasMo-t, ez mind belefér a keretedbe. -
válasz
Mr.Csizmás #4809 üzenetére
Alza caffe?
-
Toobee
veterán
válasz
Mr.Csizmás #4809 üzenetére
Mi a felső határ/kg?
-
válasz
Mr.Csizmás #4809 üzenetére
Kavetarsasag vagy hivd fel PallYotzot es tuti tud adni friss es nem tul draga kofit.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
lassan elfogy a szemesem. bp-n van olyan hely, ahol besétálok és relatíve friss perket tudok levenni a polcról nem blue mountain árban? vagy inkább túrjam a spar/stb. polcokon a PN számokat?
-
looser
addikt
válasz
Viiktor1989 #4806 üzenetére
Így ránézésre a középső :-)
szerk.: bár ebbe nem hiszem, hogy belemegy 18g. Bár ki tudja :-)
-
maross
nagyúr
válasz
SunMount3r #4803 üzenetére
ehhez a daralohoz nemi extra erofeszites szukseges
-
#49155328
törölt tag
válasz
SunMount3r #4803 üzenetére
Made my day!
Porcukrot készíteni tökéletes, másra alkalmatlan!
-
#49155328
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4801 üzenetére
Első körben hajítsad ki a bolti kávét.
Bár ha szemes, akkor állítsd finomabbra az őrlőt.
Tegyél bele 18 grammot, ha az alap gaggia kosarad van. -
Viiktor1989
aktív tag
Igen, ez még a bolti kávé. 15 g őrleményből lett 34 g. Mit rontottam el, azon kívül hogy gyorsan lejött? 😅
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest