Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5899 üzenetére
Ja szerintem is. Én arra gondoltam, hogy átfújom valami géppel. Lehet kapni táska kompresszort meg légpumpát meg ilyesmiket, azok szerintem kiviszik belőle a kávét, mert a múltkor is negyed órát szüttyögtem vele, mire úgy ahogy tiszta lett. Pocsék egy tervezés.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
vatoloco26 #5875 üzenetére
Nekem most jött meg aliról a naked kar a Dedicahoz, így 7-es fokozat, nem változtattam az alátéteken. Előtte nyomásfokozós szűrővel 9-es volt. Alzacafé, amivel használom. Talán még 1-2 fokozattal kisebb is jó, de az íze nekem így jön be.
-
-A Sage persze gyakorlatilag nem lesz érdemileg jobb, csak van fancy kijelzője, meg gombjai, melyeket nyomogathatsz örömmel
-Ha szétszedsz egy őrlőt, melyet nem arra találtak ki, akkor ne a tervezőjét szidd user error esetén. Igen, szopás szétszedni és ráadásul sajnos zéró értelme van, de ezt ebben a topikban is leírtuk már
Végül mindez nem releváns az őrlemény szempontjából. A Graef az áráért rendben lévő cuccot ad, sokkal többet kell fizetned érezhető előrelépésért. Még kéziben is (pl. 1zpresso jx pro), nemhogy gépiben.
-
haten
tag
válasz
RetepNyaraB #5889 üzenetére
" A Graef belépő szint és ott jó a minősége. "
Ha az örleményre gondolsz, akkor oké, de ha a 702-esre, akkor ezt nem tudom megerősíteni. Nekem első napon, újonan be kellett tenni a két alátétet. Egyszer szétszedtem tisztítani, a kések kivételével full műanyag, kisöpörtem, nem volt könnyű összerakni, negyedikre sikerült. Aztán múlt héten daráláskor befulladt, szétszedtem, ügye annyira balf..sz tervezés, hogy 4 centis csatornába darál, rengeteg pangó marad benne, pofozni kell minden darálás után, hogy felét kiadja. A tervezője egy idióta volt, a két kapcsolót, két rugót, és múanyag pöcköt egyidőben kell a helyén tartani, hogy jól tudd összerakni. Egy óra káromkodás után, amikor már közel áll az ember a falhoz vágáshoz, mert 30-adikra sem sikerül, akkor nehéz megnyugodni. Természetesen az álló kést egy milliméteres pöcök tartja csak, amit ha nem üres állapotába terersz finomabb állásra, persze letörik, vagy mint nekem is, a sokadik összerakásra. Innentől kuka. Most kezdek megnyugodni, hogy berendeltem helyette egy SAGE BCG820-at. De igen, a késesnél jobb. Ugyanitt Graef 702 alkatrésznek eladó 20-ért, mert pöcök letört.
-
válasz
vatoloco26 #5891 üzenetére
Mivel készíted, azt még nem írtad.
-
vatoloco26
tag
Szia Köszönöm
Jelenleg kapciner kávék vannak nálam blendek és izesytettek.Idővel mégnem kisérleteztem,egyenlőre 2 alátéttel 5-s fogkozatom örlöm kávét.
Majd veszek egy féléből szerintem fél kilót és elkezdek kiséreltezni,másképpen nem fog menni,
Egyenlőre 4 kavét vettem 100-100 g a kapuczinerből.
Olvastam valahol vannak kezdő kávék,abból fogom majd beszerezni
10 kávé főzés után még seholsem vagyok ebben a témában -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #5889 üzenetére
én nem akartam elsőre ennyit koptatni a billentyűket.
-
válasz
vatoloco26 #5875 üzenetére
Nagyon sok a kérdés. Csinálni kell és tapasztalni, mert ezekre a kérdésekre nincs pontos válasz.
Alapvetések vannak, általánosságok.Különféle vastag alátéttel adják a graefet, nem tudjuk tiédben melyik van.
Presszó esetén olyan finomságú legyen az őrleményed, hogy az italod 25-35mp alatt jöjjön le (normális presszó blend, tisztes karos kv főző)
Kotyogóhoz mondjuk dupla szemcseméret, filterhez mondjuk 0,7-1mm közötti rögöcskék.A jelzett hőfok nem sokat mond (milyen eszközről beszélünk egyáltalán?), mert az érzékelőt a a kazánra teszik általában. A főző fején a kilépő víz hőfoka érdekes, amit viszont többnyire csak céleszközzel lehet mérni. Ez presszó blend esetén 86-88, világosabb arabica esetén pedig 90-95 fok. Ha keserű akkor túl magas, ha savanyú akkor kevés a hő és\vagy rossz a kivonatolás.
A megfelelő őrlés megint tág fogalom. Mire megfelelő? A Graef belépő szint és ott jó a minősége. Jobb, mint egy mákdarálóé, vagy többnyire jobb, mint egy automatáé.
Végeredményben kérdezz sokkal pontosabban lécci
-
iatti
aktív tag
válasz
vatoloco26 #5875 üzenetére
szevasz! nem nagyon aktívak a fiúk. próbálok segíteni
mihez használod a graefet?
-
iatti
aktív tag
nekem gaggia van,de gondolom ennél is kb úgy működik a dolog. minden kosárnak van egy optimális töltöttsége. ez a 7g nekem nagyon karcsúnak tűnik. nálam pl most 17.5g-ból készül 35-36g kávé. és ez egy adag
lefőzésnél meg inkább a súly arányok legyenek az elsődlegesek,és ahhoz nézd meg hogy mennyi idő alatt jött le. ha egy arányt kigondoltál, 1:2vagy 1:2.5, max1:3, ezt mindig tartsad. a lefolyási idő csak másodlagos.
-
viktorhu
veterán
válasz
spagetti_8 #5880 üzenetére
Arabicát termelnek Java szigetén is. Ettől függetlenül persze számít a hely, mint a bornál, minden klíma meg talaj más ízt ad neki.
Az az igazi, amikor olyat tud kipróbálni az ember, amit nemcsak egy adott régióban termeltek, hanem ott is pörköltek, csak akkor az ottani módszerhez hasonlóan kell elkészíteni is a kávét (egy kolumbiai vagy perui pörkölés nem alkalmas presszónak, viszont egy french press gyönyörűen előhozza az ízüket).
-
flash-
veterán
Dedica EC685 bottomless portafilter és nyomásfokozó nélküli csészével csinálom a kávét.
van pár kérdés: ugye mivel ebben a csészében nincs nyomásfokozó ezért ezeket a betéteket sem kell belerakni?(ezt - vagy ez egyáltaán mire jó mikor kell használni?? )
[kép]mert ha nem teszem bele akkor ugye nagyobb az űrtartalma a kosárnak vagyis több kávét is kell beletenni?
és akkor ez a standard dolog - hogy 1 adag presszóhoz 7g kell , 25-30 másodpercig jöjjön ki - ez is módosul hiszen több kell bele ? vagy attól hogy van hely a csészében nem kell hogy meglegyen a 7 vagy 14 grammnyi kávénak megfelelő őrlemény??hogy induljak neki az egésznek?
mondjuk vegyük a két főre való készitést(már ha jól tudom hogy 14g az a két fős standard).
mérjek le 14 gram kávébabot, daráljam le és tegyem bele mindet a kettes kosárba, és ha marad is hely akkor se többet? (ezzel a betéttel vagy anélkül?)
és ha megnyomom a kávéfőzőn a gombot akkor az első csepptől kezdve mérjem a stoppert addig amig nem kezd el csepegni picit újból? és akkor ez az idő legyen 25-30 másodperc?
na és akkkor még lemérni is kell az elkészült italt? mert volt olyan is hogy az átfolyás idő rendben volt de kevesebb lett a kávé..
talán 46 gramm lett a két fős kávéital súlya. az jó? -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
spagetti_8 #5880 üzenetére
Siman helyhatarozobol formalt fogalom, mint a ceyloni tea, vagy matrai borzaska.
-
waxos
csendes tag
válasz
spagetti_8 #5880 üzenetére
Pallyotznál mindig van. Én nagyon szeretem, az utóbbi időben rendszeresen kérek a pakkba az SO kávéi mellé. Igazi krémes klasszik bomba.
-
spagetti_8
újonc
A Java programozási nyelvet elvileg java kávéról nevezték el, és számos eszközét kávéval kapcsolatos gologról nevezték el (ld. pl. JavaBeans). De én nem szoktam hallani "jáva" kávéról a merketingben. (Laikus vagyok.) Csak arabicáról és egyéb divatos típusokról. Nápszerű még a "jáva" fajta? És egyáltalán, jó az?
-
cSuwwi
senior tag
válasz
vatoloco26 #5875 üzenetére
- CM702: minden készülék más, neked kell kitapasztalnod melyikkel jó. 1 alátét kb. 7 egység eltolást jelent (vagyis ha teszel bele 7-el eltolja a finomabb őrlés felé). Nekem +1 alátéttel 15-17 körüli beállítással őrli most az omnia baristát, de minden kávénál ez más és más, ki kell tapasztalni. 14 alatt már befullad a főző (túl finom, nem jön ki semmi belőle).
- 90-96 fok az ideális, főzőtől függ, az végeredmény természetesen hidegebb lesz.
- Attól függ mit készítesz belőle. Presszó kávénál nagyobb finomságúra őrölt kávé az ideális. A kartól is függ, hogy nyomásfokozós-e, stb.
Ez egy sok ismeretlenes egyenlet, a végeredmény változik egészen apró változtatásoktól is (hőfok, lefolyási idő, kávé őrlési finomsága, tamperrel mennyire erősen nyomtad bele, stb.)
-
#64905664
törölt tag
válasz
#68216320 #5877 üzenetére
Szia.
Nekem van nespressótól inissia "kiskapszulás" és vertuo "nagykapszulás" főzőm is. A kicsivel általában espresso (40 ml) kávét főzünk de lehet hosszút is pl lungo 110 ml. A vertuóval széles a skála itt is van az espresso és ettől felfelé: dupla 80 ml, gran lungo 150 ml, mug 230 ml stb. Értelem szerűen a hosszabbakat szokták tejjel vagy bárminő receptek szerint készíteni, rengeteg választék van a nespresso.hu weboldalon minden szinten van leírás. Az inissia főzőt 1 ft-ért vettem, persze sok kapszulát kellett vele rendelni de azt úgyis megtettem volna. Ezt azért írtam mert szinte mindíg van valami akció, a vertuó géphez is különböző mennyiségű kapszula rendelése esetén jól leengedik az árát. A kis kapszuláshoz már régóta van után gyártott kapszula rengeteg helyen ami azt jelenti, hogy a nespressó drága kapszulákhoz máshol féláron lehet hozzájutni. A napokban láttam először a vertuó készülékhez is adaptert a coffe66 weboldalán, én nem vettem/veszek egyikhez sem ilyesmit de a kicsi gépemhez nem a nespressótól veszem a kapszulát hanem pl az említett cégtől (nespresso kompatibilis). Szerintem és az ismerőseim szerint is jó eszpresso kávét ad mindkét főző.
Viszont a szomszédban DolceGusto kapszulás gép van amelyet valószínűleg neked is jobban megérné venned mivel az meg a tejes dolgok széles skáláján mozog mindent amit el lehet képzelni. Ehhez is lehet kapni szinte minden valamire való boltban után gyártott kapszulákat olcsóbban, de itt nem vagyok annyira képben habár a szomszédoknak már rendeltem sok kapszulát és van köztük amely már direkt tejesen van elkészítve.
Viszont a nespresso gépeihez is lehet külön venni tejhabosítót, vagy ilyesmit én sosem iszom csak tisztán(és izolda).
Van a frászbukon n több csoport is a kapszulásoknak, ott különböző recepteket ajánlgatnak egymásnak, írnak a gépekről is a tapasztalatokról stb.
-
#68216320
törölt tag
Sziasztok.
Remélem megfelelő topic-ba írok. Ha mégsem, elnézést kérek.Alkalmi kávéfogyasztó vagyok. Ez jellemzően délelőtt 1 espresso jellegű kávét és a bögrében a szinültig hozzáadott tejet jelenti. Ergo, tejeskávét fogyasztok. Nagyon ritkán délben még 1 ilyet. Illetve nyári napokon a tejeskávé helyett inkább jegeskávét valami vendéglátó helyen. Például McCafe-ban. (remélem nem minősül reklámnak)
Mivel a családban csak én fogyasztok, ezért a kétszemélyes kotyogóval kissé pazarlás a művelet, illetve valahogy nem olyan az íze/állaga, mint amire vágynék.Arra gondoltam megpróbálkoznék kapszulás kávéval. Azzal tudnék egyetlen adagot lefőzni és jellegében szerintem közelebb állna az izlésemhez is. Viszont nem tudom milyet kellene vennem. Mindegyik kapszula működik mindegyik gépben? Gondolom több kapszulát próbálnék majd ki, mire kiderül melyik izlik a legjobban. Tudnátok tanácsot adni, milyen gépek melyik kapszulákkal kompatibilisek? Milyen terméket vásároljak?
-
válasz
madmike #5874 üzenetére
Nem sok minden tud elromlani egy darálón, a graefről két db műanyag pöcök törhet le, melyek nélkül nem is megy, tehát észreveszed. Talán nem baj, ha be tudná lőni az eladó mennyi kv ment át rajta (pl évi 12kg napi 3-5 kv mellett). 100kg tuti oké (300 a vége sztem max, de lehet kapni pótkést).
A bliccvólf mellé mind1 a tamper, csak a mérete passzoljon. A nyomásfokozós karhoz nagyjából lényegtelen.
-
vatoloco26
tag
Sziasztok,
Kezdőként szeretnék tapasztaltokat nyerni tőletek alábbi kérdésekben:
- Vettem egy CM702 örlőt 2 db alátét van alatta(ki milyen alátetét mennyiség és milyen örlési fokozaton használja(vált be)
- Mi az ideális hőfok kávéfőzéshez(nekem105 fokon szokott állni mérő szerint bekapcsolástól számitotott 20 perccel)
- Megfelelő, megfelelően őrölt kávé?(hogyan lehet jellemezni)
Köszönöm előre is a válaszokat.
-
madmike
őstag
Amugy tegnap megrendeltem a CMM2-t. Lengyel raktrából (most ajándék 4-5000ft-ért árult termosszal) 28.500.
Tampert milyet és honnan vegyek? Bármi más amit érdemes beszereznem hozzá? -
iatti
aktív tag
enyém 2004. mármint a kaszni
. szoktál vakszűrőzni? én 4-6 dupla után szoktam. háromszor egymás után,de úgy ,hogy minden egyes indítás után leveszem a kart,és kiöntöm. évente zsíroldózok,meg félévente 2-3dl citromlét átnyomok rajta. harmadik éve zakatol a masina. gc mindörökké!
-
cSuwwi
senior tag
válasz
madmike #5856 üzenetére
Többünknek is van, pl. nekem is, csak az "eredeti" Gorenje. A CMM2 ugyanaz, csak blitzwolf van az elejére írva.
Belépő szintnek felel meg, jó kávét főz, de nyilván függ attól hogy mivel eteted. A bolti tégla vs. őrlővel (pl. graef 702) szemest harcból az utóbbi fog nyerni. Legalábbis nálam ez nyert, nem meglepő módon.---
A graef 702 pangóval kapcsolatban pedig erősen kávé függő. Most omnia baristával etetem, és szinte nulla pangó van. Ez előző kávénál meg pofozni kellett rendesen, hogy kipakoljon.
-
madmike
őstag
válasz
#85578752 #5857 üzenetére
A Melitta nem főz eléggé crema-s kávét. Nem adja meg azt a kávéélményt amit keresek. Tudom, hogy egy belépő karos gép sem lesz olyan mint amit egy kávézóban kapok, de a jelenlegi minőséget bizonyára felülmúlná.
Ha az mondjátok a propelleres daráló felejtős, akkor van valami olcsó elektromos örlő ami ajánlható?
Van régről egy Hario mini mill-em. Ha csak magamnak főzök akkor az rendben is van, de ha vendégeknek is kell főzni akkor inkább nem tekerném fél órán át. -
madmike
őstag
Sziasztok!
20-30e ft-ért milyen presszó gépet ajánlanátok? Új vagy használt is szóba jöhet.
Jelenleg egy Melitta caffeo bistro automata gépünk van, de nem a szívem csücske.
Szemezgetek a Blitzwolf CMM2-vel, de túl sok felhasználói tapasztalatot nem találtam. Használja valaki? Alkatrészellátása megoldott?Örlőt egyelőre nem tervezek venni, hanem egy sima darálót használnék. Ez sokkal rosszabb minőséget eredményez?
-
Joc24
tag
Sziasztok!
Kávéfőzőt szeretnék, szemes, darálós, atomata...
A tejhabosítás nem releváns.
Tchiboval mellélőttem, már a második megy tönkre.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy ár/érték arányban melyek azok a márkák ahol megéri keresgélni. -
looser
addikt
válasz
#72961024 #5846 üzenetére
Elnézést, erről el is feledkeztem. Azt hittem, a mindig kapható szortimentre gondolsz. Abból a baristából megvettem az egyiket, de sajnos nem tudom megmondani, milyen volt. Az elmúlt évben kb. 15 féle kávét ittam, ezekből a Molinari ízlett a legjobban. Viszont ittam kb. 50 féle bort és őszintén szólva azoknak sem emlékszem a jellemzőire. Nem jegyzetelek, érzésre meg homályba vesző emlékekre támaszkodom :-) Örömmel válaszolnék neked, de sajnos nem tudok
-
looser
addikt
válasz
inf3rno #5844 üzenetére
Szégyellem, ilyen mélységben már nem emlékszem a dolgokra, 25 éve érettségiztem (kémiából) de amit a hőmérsékletről írsz, azt megfogadom. Szerencsére hőfokszabályzós a gép, letekerem, ameddig lehet, remélem nem lesz gond. Mivel hagyni kell állni a rendszerben és a bojler nálam is körbe van tekerve rézcsővel, volt, hogy zöldes víz jött ki, akkor kicsit betojtam. Annyira, hogy utána 2 liter tiszta vizet még átfolyattam rajta, nehogy rézmérgezésem legyen :-)
-
inf3rno
nagyúr
Általában amiket nézek receptek azok ugyanezek, hogy két evőkanál + 1 liter víz, szóval olyan nagy gond nem lehet vele.
Próbáld ki egy vízforralón, azon látni fogod, hogy mennyire használ. Ami még érdekes lehet az a hőmérséklet, mert ha forró a sav, akkor nagyon meg tud gyorsulni a korrózió. Nekem pl volt régi rezes vízforralóm, és ha azt forrón eceteztem, akkor rendesen kék lett tőle a víz a kioldódott réztől. Hidegen lassabb volt a vízkőtelenítés, de a fémet sem marta meg annyira. Ennek esetleg akkor van jelentősége, ha programozható ez a része a gépnek, és alacsonyabbra tudod állítani a hőfokot hosszabb átmosási idővel. Én koncentrációban és hőmérsékletben is lemennék a minimumra, ami még leszedi a vízkövet. [link] [link]
Néztem közben tovább a táblázatokat, és úgy néz ki, hogy itt bonyolultabb a kémiai része a dolognak, mert a vajsav még rosszabb, mint az ecetsav, méretben meg a tejsav a kettő között van, és az meg jobb, mint az ecetsav. Szóval a plusz hidroxil csoportnak komoly jelentősége van, ahogy gondolom a citromsavon is a plusz hidroxil és sav csoportoknak. A konklúzió mondjuk ugyanaz, a háztartási szerek közül a citromsav a legjobb a tömítéseknek, az ecet meg felejtős. Jó, hogy ez kiderült, mert simán kieceteztem volna a gépet a következő alkalommal.
Azt hiszem már volt szó róla régebben, hogy meg lehet közelíteni ezt a másik irányból is, hogy vízlágyító ioncserélő gyantát teszel fel. A DeLonghinál nálam pl lehet venni is a gyártótól ilyen gyantás szűrőt, a gyantát pedig ha nátriumos, akkor lehet tömény sóoldattal regenerálni. Az alu szempontjából ez lenne a legjobb megoldás, mert ritkábban kéne vízkövezni. Van hidrogénes ioncserélő is, ami nincs olyan hatással az ízre, mint a sós, de azt nem tudod házilag regenerálni.
-
looser
addikt
válasz
#72961024 #5842 üzenetére
Örömmel adnék, de pár hete ittam egy fél éveset és nem volt olyan jó, mint elsőre. Nem volt rossz, szerintem jó ár-érték arányú kávé, de semmi különleges. Régebben jó tapasztalatom volt a LIDL-es bordó Bellarom kávéval, de nem szeretnélek félrevezetni. Ami tapasztalatom van, az annyi, hogy friss legyen és minél kisebb kiszerelés. Én nem szoktam fagyasztgatni, teletöltöm az őrlőt. Plusz az újhullámos kávékkal sincs sok tapasztalatom, az olaszos vonal jobban bejön. Hopp, még kettő eszembe jutott, a Davidoff Espresso 57 is nagyon ízlett, de már hosszú ideje azt sem ittam illetve a Pennyben a Schirmer, abból mindkettő nagyon jó volt, amikor vettem, de egy hónaposak voltak. Azt hiszem, három féle van az Aldiban, én végigpróbálgatnám a helyedben. Biztosan fog változni idővel, melyik tetszik neked, annakidején a LIDL-es bio is tetszett, később meg hát...olyan gyenge közepes lett. Remélem sikerrel jársz!
-
looser
addikt
válasz
inf3rno #5840 üzenetére
Őszintén szólva az arányt szeretném tudni. jelenleg 2 evőkanál (kb. 15-20g) megy 1 liter vízbe, vagyis 0,15-0,2%-os az oldat, nem tudom, ez elegendő-e a vízkőtelenítéshez, mert az lenne a cél (acél, ehhe
) hogy az alubojlert minél kevésbé károsítsa, miközben a vízkőtől megszabadul az ember.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#85578752 #5835 üzenetére
Nem feltétlen. Annyit tudok mondani erre, hogyha az ecet rossz és a tejsav vagy a citromsav jó, akkor biztosan nem a savasságuk a kulcs, hanem valamilyen más reakció történik. Megpróbálok utánajárni.
szerk:
Ami biztos, hogyha itt az elasztomereket nézed, ami között ott a szilikon is, akkor az ecettel kevésbé kompatibilisek, mint a citromsavval és a tejsavval. [link] Ránézésre minél nagyobb a molekula méret, annál kevésbé roncsolja. Szóval valószínűleg a citromsav a legjobb ezek közül, és azért, mert nem tud behatolni a szilikon belsejébe a nagyobb mérete miatt szemben mondjuk az ecettel. Én legalábbis erre tippelek. A hangyasav szintén nem kompatibilis, ami ezt támasztja alá. A propionsav, vajsav lenne még érdekes. -
Dalares
tag
Az ecetes vízkőtelenítéssel az a baj, hogy az ecetsav a citromsavval ellentétben kémiailag lebontja a gumi, vagy szilikon tömítėsek fixálásához használt anyagot, amitől ezek a tömítések felpuhulnak, ellágyulnak, és nem szigetelnek többė. A gép orrán-száján folyik majd a víz. Esetleg bele is folyhat az elektronikába is.
-
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno #5834 üzenetére
Ezek is kutyaütők akkor?
https://saeco-szerviz.hu/ecetes-vizkotelenites-altal-okozott-hibak/ -
inf3rno
nagyúr
Jajj, találtam kávésat is, amiből egyértelmű, hogy erről van szó, hogy a hülye fogyasztó nem ért hozzá, úgyhogy vegye inkább meg a mi termékünket.
Moccamaster [link]
Descaling any household appliance that uses water is important as it increases the longevity and quality of your Moccamaster. We recommend using Durgol descaler after every 100 brew cycles (every pack of filter papers) or when the glass tube inside the reservoir becomes cloudy.
We do not recommend using vinegar or citric acid to descale as they might damage the machine, leave an unpleasant taste, or cause issues with your Moccamasters’ mechanical parts.
NOTE: Please refrain from using descalers with high citric acid content, such as a biodegradable descaler.
The citric acid can cause a chemical reaction with the copper of our heating element, resulting in a persistent bad taste.
If you have already used a high-acid descaler, please clean the machine several times with a soda solution, as this will neutralize the effect of the citric acid, and rinse several times with water.Amit helyette ajánlanak az a Durgol descaler. Annyit érdemes tudni, hogy minden vegyszerről van biztonsági adatlap, angolul safety sheet, ahogy erről is: [link] Ez alapján szulfámsavat tartalmaz. Wikipedia szerint korrózió lassítókat szoktak még beletenni az ilyen szulfámsavas szerekbe, hogy ne egye meg teljesen a fémet. [link] Van ez a pKa érték, amit már az előzőnél belinkeltem, minél kisebb, annál erősebb savról van szó. Pl sósavnál -5.9, kénsav -2.8, szulfámsav 1.0, citromsav 3.1, tejsav 3.9, ecetsav 4.7. Azt hiszem a lényeg talán átment, vendor lockingról van szó, ahogy gondoltam. Annyit esetleg fel tudok hozni a gyártók védelmére, hogy ha túl tömény citromsavat vagy ecetsavat használ valaki, akkor azzal valóban károsíthatja a gépet.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#72961024 #5831 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy a citromsav és a tejsav rosszabbak a tömítéseknek, mert erősebb savak, mint az ecetsav, de ez koncentráció függő is. Ha nincs megfelelő higításban, akkor valószínűleg bármelyik kinyírja a gépet. Az ecetet is lehet használni, de sokkal jobban át kell mosni a gépet, hogy ne legyen ecetes aromája a kávénak utána. Az ecettel még annyi baj lehet, hogy mivel gyengébb sav, nem biztos, hogy a gyártói tejsavra beállított programmal teljesen feloldódik a vízkő.
Ahogy nézem a Bosch-nál is hülyére veszik az embereket: [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#72961024 #5829 üzenetére
Ja félreértetted, én vágom kémiai fronton, vegyész karos MSc-m van.
Olvasgattam pár percet gyorsan külföldi fórumokon. Azt mondják, hogy az ecet aroma nagyon megmarad a gépben, ha azt használok, és pocsék lesz a kávé utána. Szóval sokkal jobban át kell mosni az ecettel. A másik, hogy gyengébb sav, mint a tejsav vagy a citromsav, ami végülis igaz, ha ezt nézzük. [link] De ettől függetlenül ugyanúgy leviszi a vízkövet, csak nagyobb töménység kell. Szóval ja, az illékonysága a kulcs, mert sokkal jobban érezzük a kávén, mint a másik kettőt.
Marad a befőzős citromsav nálam, esetleg szórakozásból csinálok puffer oldatot én is. Hihetetlen, hogy ebből is üzletet csinálnak. Egy középiskolásnak is ki kéne tudnia keverni hozzá egy jó vízkőoldót.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5825 üzenetére
Nem vágom, hogy az ecet miért rossz és a tejsav, citromsav miért jó. Jó, az egy dolog, hogy illékonyabb az ecet, de kémiai szempontból ugyanúgy karbonsav, mint a másik kettő. Ha azok nem ártanak, akkor ez sem.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
12.20 napi rendelésű alzacafé 2022.10.28-ig jó, ma vettem át. csak a statisztika kedvéért. (érdekes most nagyobb időrés lett, mint az előző adagnál)
-
-
inf3rno
nagyúr
Vízkőtelenítettem a gépet. A leírás alapján 100mL 30-50% tejsav puffer oldat van a cuccban, pH 2.6–2.9 (20°C). A kézikönyv alapján 500mL vízzel legalább higítani kell. Szerintem 20%-os ecetsavval kiváltható egy picivel nagyobb higítással. Még ami esetleg szóba jöhet az a citromsav. Nem tudom miért tejsav mellett döntöttek, talán vendor locking miatt, mert nehezebben beszerezhető házilag.
Ami érdekes, hogy lecsavaroztam fentről a szűrőt, mert bár a kézikönyv nem írja, de gyanítottam, hogy ott is ki kell pucolni. Hát nem kevés dzsuva volt benne.
Most egész máshogy jön belőle a víz. Majd kipróbálom nem sokára.
-
Dorian
félisten
Nicaragua Pacamara Natural 87p Specialty:
Eddig azt gondoltam, hogy nem szeretem a gyümölcsös ízjegyeket a kávéban - eddig számomra az egyszerűen csak savanyú volt - és maradnom kell a kakaós vonalnál.
Ennél a kávénál viszont a savasság nem uralkodik el, és édes ízekkel párosul, mint egy rendesen érett gyümölcs esetében. Remek! -
pecsenye88
csendes tag
Sziasztok!
Az itteni segítségekkel (is) már minden megvan a rendeléshez és a kezdő cucchoz, de még egy bottomless portafiltert szeretnék rendelni a Delonghi Dedica-hoz. Tudnátok ajánlani? Láttam Alin, Amazonon stb, de van egy rakás verzió, különböző karokkal, szűrőkkel. Ebben kérnék még útbaigazítást, milyet érdemes, van-e különbség, lehet-e mellélőni.
Köszönöm szépen! -
Zaji
őstag
Hogyan lehet a felsőszűrő tartót leszerelni a GC gépről? A két imbusz csavart már kivettem, meg sem mozdul.
-
handrash
őstag
Próbálta valaki már a Blitzwolf főzők valamelyikét?
-
eastsider
nagyúr
koxx: milyen habverore gondolsz?
fogpiszkalo + utogetes a process jelenleg. majd tamp..
persze meg ez sem tokeletes
nem szepen indul meg: [kép] aztan beindul a flow: [kép]jelenleg karba orlok, ami eleg fos a cm702-vel. ala se fer rendesen... vagy pressos poharba, pont jo dosing cupnak. szepen belemegy a 18gr es kesekenyebb, mint az 58as portafilter
-
waxos
csendes tag
-
válasz
RetepNyaraB #5803 üzenetére
De itt home barista vonalrol beszelunk, van ido pepecselni vele. Nagy forgalmu kavezokban meg puqpress van azt ennyi, semmi kezi tampereles.
-
válasz
eastsider #5798 üzenetére
Bocs, belevau.
Az őrlemény legyen szép egyenletes, akárhogy is éred el. Tamperelni meg gyakorlattal fog jól menni. Nem alapvetés a rugós cucc, nem szoktam látni profiknál. De igaz az automata váltóra is azt mondtam, hogy hülyeség - aztán ma már nem csinálnám vissza városi közlekedésben semmiképp
Új hozzászólás Aktív témák
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Hobby elektronika
- BlueGift @ Logout.hu
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- Karcos Amazfit GTS 4 okosóra dobozában
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest