- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #5098 üzenetére
Főleg, hogy folyamatosan vannak 100% arabica kávéik, csak nem tudod megismételni, ami beválik, mert minden alkalommal mást árulnak (az alaptípusokon felül), sokszor nem is a kávék közé teszik, hanem a különlegességek közé.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5098 üzenetére
Inkább úgy kellett volna írni, hogy nyomokban arabica-t tartalmazhat.
-
-
#49155328
törölt tag
Aldis Barista Edition Espresso A75% R25%
Barista Edition Crema : A20% R80%Egészségetekre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Taltos0711 #5094 üzenetére
Ha erre gyanakodsz, hogy túl finomra őrlöd, akkor állíts az őrlőn. Lehet, hogy tényleg erről van szó, és az állítódott el valamiért, pl kopás, felgyűlt benne a mocsok, szellemjárás, stb.
-
válasz
Taltos0711 #5094 üzenetére
Csinálj videót. Mérd a lefolyást. Első csepptől 20s legyen meg (ideális esetben 25-30s) lehetőleg, klasszik presszó blend esetén.
Ugyanaz a kv? Ugyanúgy tárolod mindig?
Milyen kv ha szabad kérdeznem?Krém vékonyság, test fogyás sztem nem főző gond, inkább döglött kv.
-
Taltos0711
csendes tag
Üdv.
Remélem jó helyen járok.
Van egy problémám, ami már napok tart és roppant mód idegesít.
Adott egy Lidl-ös presszó kávéfőző (15bar, nyomásfokozós szűrők...stb.) ami eddig elég jól működött. Hario mini mill-el őrölünk és rendesen tamperolunk is. Sikerült is megtalálni az ideális szemcseméretet, amit biztonság kedvéért meg is jelöltem az őrlőn. Jó pár hónapja használtuk így, szépen tette a dolgát az őrlő és a gép is. Aztán kb. egy hete elkezdett romlani a kávé minősége. Mivel átlátszó pohárba csapolok, így lefolyás közben mindig láttam a crema mozgását, fejlődését. Normál esetben nem látszottak rétegek egészen addig, amíg a crema "be nem állt a helyére" a kávé tetejére. A változást először ebben a folyamatban észleltem. Mostanság már csapolás közben is látni egy felső pici réteget a crema-n és a crema többi, még mozgásban lévő alsó része is vérszegény. Kicsit olyan, mintha túl finomra őröltem volna és ezért nem tudna rendesen átfolyni a kávé, akkor csinált hasonlókat...
Első körben vízkőre gondoltam, vettem is egy Xavax prémium vízkőmentesítőt és áttoltam a gépen, de semmi. Egyszerűen teljesen szétcsúszott minden, ami eddig jó volt...Valakinek van ezekre a jelenségekre ésszerű magyarázata?
Köszönöm! -
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Gaggia Evo jo lehet budget megoldasnak?
elore is koszonom
-
válasz
RetepNyaraB #5088 üzenetére
"(Kapucziner hajlamos mindent kissé sötétre gyártani)."
nekem is volt egy ilyen érzésem, csak ennyire direkt módon nem mertem megítélni, mivel szinte csak onnan rendeltemPallyotz-ot már láttam többször, a getUp-ra emlékszem is
lehet, hogy akkor ez lesz a következő kör, köszi.
A 10k/kg csak irány, ha épp 12 az sem gond - főleg ha egy jó blend-del az átlag árat lejjebb lehet vinni
-
válasz
pető bá' #5086 üzenetére
Néha feljebb kell engedni az árhatárt, főleg az "érdekesebb" kv-k feljebb vannak (kivéve akció, de az nem számít). Ráadásul világszerte ronda áremelkedés van kilátásban, hosszabb távra
Pallyotzot ajánlom szívesen; nem elszabadult árakkal dolgozik és tart klasszik ill. SO/specialty vonalat is, pörkölésben nagyon szép és a fajtának megfelelő intenzitás (Kapucziner hajlamos mindent kissé sötétre gyártani).
Pacificaffe általában jó, de érdemes szem előtt tartani, hogy nitrogénnel tárolják a kv-t. Nekem extra gyorsan döglöttek meg, mélyhűtve is. -
-
kis iránymutatást kérnék, merre érdemes tovább kóstolgatnom:
a kapucziner kínálatából vásároltam az elmúlt fél évben, blendeket (velencei, riói varázs, palermo, italian) és single origin-t (kenya, etióp Sidamo, kiamania, Honduras El Izote, Myanmar) és most leadtam az utolsó rendelésemet náluk: Nicaragua Los Pedernales + Sidamo és egy riói varázs.Különösebb koncepcióm nem volt, próbáltam nagyjából mindenfélét kipróbálni ilyen 10k/kg alatt, és közben ismerkedni a GC-vel, kávé készítéssel. Nem azért rendelnék máshonnan mert bármi bajom lenne velük, csak kipróbálnék más pörkölőt is
Umami Coffee-tól sikerült még etióp és honduras-t próbálni, ezeket kóstoltam kávézóban is, nagyjából sikerült reprodukálni itthon.
Amit szeretnék - világosabb pörköléssel próbálkozni, gyümölcsösebb ízvilágot kóstolni és hasonló árszinten maradni; de mindig rendelnék valami klasszikusabb csokis ízvilágú kávét is rendelni lehetőleg egy helyről
Graef CM81 marad továbbra is.
Pacificaffe?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5079 üzenetére
Ez a vakszűrő pontosan mire jó?
-
-
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB #5079 üzenetére
A háromjáratú az nem azonos az opv-vel
Az opv az a biztonsági szelep, a solenoid a háromjáratú
-
-
válasz
hyperspace #5076 üzenetére
Ahhha, akkor kell mind2
Azt mond meg még nekem, h mire jó a clean cup:
Itt meg a blind bowl:
Úgy nézem azok egyformák
-
inf3rno
nagyúr
No közben én találtam megfelelő kart és kosarat egyben alin. [link] Nem is annyira drága.
-
válasz
hyperspace #5072 üzenetére
Ez nem jobb mint a sima?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
hyperspace #5072 üzenetére
Kosarat én nem nagyon találok hivatalos oldalakon. Úgy néz ki csak ez a három van hozzá. Jó bele bármelyik 51 mm-es nem nyomásfokozós, vagy hogy működik ez a kompatibilitás gépek és gyártók között?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
hyperspace #5072 üzenetére
Hát belül mindegyiken sok lyuk van, kívül meg csak 1 a legalján, úgyhogy arra tippelek, hogy mindhárom nyomásfokozós. Ezek szerint akkor kosár is kell majd. Köszi!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
hyperspace #5070 üzenetére
A naked kar kimondottan tetszik, gyönyörű ahogy lefolyik róla a hab.
A nyomásfokozót a gép beállításainál kell keresnem?
Oké, akkor berendelek egy darálót, ahogy megjön a fizu. A tartozékokat csak azért kérdeztem, mert egyúttal akkor azokat is.
-
hyperspace
őstag
válasz
inf3rno #5068 üzenetére
Tudom, azért linkeltem pont ezt a videót.
A tömörítő a tamper, érdemes egy ilyet venni, hogy könnyen meg tudja az ember ugyanazt a mozdulatot ismételni.
A naked kar nem fontos, a hozzá tartozó is megfelel, csak nyomásfokozó nélkül kell használni majd (ha lesz megfelelő daráló hozzá).
Takarítani szerintem könnyű, kis ecsetet használok, a késeket is kiveszem, egy 10-es csavart kell csak letekerni. -
inf3rno
nagyúr
válasz
hyperspace #5060 üzenetére
A Dedica van nekem is, de egyáltalán nem ilyen karral és nincs olyan kávé tömörítős micsodám se hozzá. Ezeket a tartozékokat külön lehet megvenni? Azt már észrevettem, hogyha tömörítem a kávét, attól jobb lesz az íze.
Ennek a CM702-nek mennyire bonyolult a takarítása?
A darálónál nekem kellene valami olyan magokra, amivel nem csak darálni, hanem krémesíteni is lehet, de nehéz ilyet találni konyhai használatra. A mák és dió daráláshoz viszont kell ugyanaz, mint a kávénál, hogy legyen egy max szemcse méret, különben egészben maradhatnak a szemek és darabos lehet a dió is. Nagyon úgy néz ki, hogy nekem 3 eltérő gép fog kelleni.
-
inf3rno
nagyúr
Ha csökkented a szemcseméretet, akkor megnő a szemcsék összfelülete. A különböző anyagok eltérő sebességgel oldódnak ki a szemcsékből, de minél nagyobb a felület, annál gyorsabban. Szóval simán lehet, hogy van olyan anyag, amit normál esetben kevésbé érzel, de egy kisebb szemcseméretnél már kioldódik belőle annyi, hogy eléri az ingerküszöbödet. Az ízt pedig sok ilyen apró hatás is erősen tudja befolyásolni.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
hyperspace #5060 üzenetére
Jah, nekem összesen 6 van. 3 volt benne gyárilag és 3 külön zacskóban. Most 4 van benne, 2 eltéve.
-
válasz
hyperspace #5060 üzenetére
Jah ezt úgy szokás, h nem borítom tele az őrlőt kv-val hanem méricskélem?
Első mozdulatra felöntöttem a tartályát - aztán meg szétszórtam mindet ahogy levettem róla -
hyperspace
őstag
válasz
inf3rno #5057 üzenetére
Nekem 4 hónapja van meg, kis kerámia örlős kézi darálóról átállva ég és föld a szemcseméret egyenletessége, és konzisztencia. Egy jó daráló fontosabb, mint egy kávéfőző, egy rosszul őrölt kávét semmi nem ment meg. Ezt a EC 685 Dedica gépet is ezzel a CM702-vel használják sokan, nyomásfokozó nélkül elvileg egész jókat tud a saját szintjén. [link]
Ez kávédaráló, kávét lehet vele darálni. De majd meséld el, milyen átengedni rajta egy kiló mákot.#5059 cSuwwi kell pofozgatni, én pl hátul ütögetem. De pangó van szinte az összes örlőnél.
Három alátét?Nekem egy volt benne alapból. Minden örlő más, de ez elég nagy eltérés.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
inf3rno #5057 üzenetére
A cm702 kifejezetten kávé daráló. Nehéz takarítani, és az olajos magvak rajta maradhatnak az őrlőtárcsán, hidd el nem szeretnél mák ízű kávét inni.
Belépő szintű darálónak mondják, nyilván nem tökéletes: kell pofozni ha minden őrleményt szeretnél kinyerni belőle, rendszeresen illik kitakarítani, legalább kávécserénél.
Új készüléknél kötelező belerakni 1 alátétet, nekem se volt jó az alap 3 alátéttel, +1-et bele kellett tennem, az amaroy summer-t így 12-14-en őrlöm, és kis változtatásnál is változik a végeredmény íze (vagy ezt képzelem) -
inf3rno
nagyúr
válasz
body007 #5056 üzenetére
Kíváncsian várom a véleményed, hogy megérte e megvenni. Én még meditálok egy sort rajta mielőtt rászánom magam. Azért mégis csak 2/3 annyiba fáj, mint a kávé főzőm...
Az is érdekel, hogy kávé mellett tud e olyat jól darálni, mint dió, mák, stb. Mert akkor inkább veszek ilyet, mint külön darálót mindenre.
-
válasz
hyperspace #5055 üzenetére
Dejó, köszi
-
Vettem egy cm 702 őrlőt de valami nem kerek nekem. Nem tudok vele finom (a bolti darálthoz hasonló) kávét őrölni. A legfinomabb fokozaton is olyan darabos a végeredmény, h ihatatlan lötty jön le
Mit rontok el?
Jah, nyomásfokozós a szűröm ha ez számít -
-
-
looser
addikt
válasz
RetepNyaraB #5047 üzenetére
3000 Ft/kg, illetve van egy extra nagy kiszerelés, az 6000 Ft/2,5kg. Az A/R arányt tényleg jó lenne tudni. Egy próbát megér, el fog fogyni :-)
-
ribarszki
őstag
válasz
inf3rno #5043 üzenetére
Rendeld meg nyugodtan az Alza Cafet. 4k/kg ár alatt a legjobb ajánlat. Mi Lattet csak ebből készítünk. Eszpresszóként már nem annyira adta, de ott is hoz egy jó átlagos vonalat. Mindig max 2 hetes pörkölést kapsz. A bolti kávék egy lapon sem említhetők vele.
Érdemes alacsonyabb hőfokon, 88 fok körül csapolni, és jót tesz neki ha nem engeded 1:2-re. Inkább 1:1.5 legyen az arány. -
-
looser
addikt
Aldi két féle Amaroy kávéja 2023.09 lejáratú, tehát e hónapban csomagolták és remélhetőleg nem oly' rég pörkölték. Illatra fenomenális, de nekem a legtöbb kávé az :-)
Ők azok:
-
válasz
Mr.Csizmás #5041 üzenetére
Nem csodálkozom az "Arabica íz" és kopipészt leírások hazájában. Velük sem kerülünk közelebb egy igényes, pontos aroma leíráshoz. Marketing maszlagban jók. Nem is csodálkozom ezen, hogy nincs ingerenciám vásárolni tőlük.
-
-
Toobee
veterán
válasz
Mr.Csizmás #5038 üzenetére
Nekem még az első és egyetlen kiló sem fogyott el, de a vendégek miatt jó tartani itthon ilyen klasszikus, de azon belül azért már vállalható vonalat. Bár azt kétszer is át fogom gondolni mivel darálom, mert az eladáskor kitakarított Baratzámban erősen éreztem a szagát.
-
maross
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5035 üzenetére
Eh, ha tudtam volna, hogy jobb mint a mini mill, azt veszem. En pl szeretem az orlest, sot vendegek is imadjak, mindenki boldogan orli a sajat adagjat
. Teljes melora en se ajanlom, napi egy kave folott zen pillanatok helyett konnyen atmehet melo erzesbe. Nalunk csak a koffeinmentes kaveval es a valtozatossag miatti +1 fajta kaveval etetjuk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5035 üzenetére
Ja nézegettem én is őket egy fél órát, de azt hiszem inkább zsebbe nyúlok.
-
-
Toobee
veterán
válasz
inf3rno #5031 üzenetére
Nem pörkölök, csak veszem a pörkölt kávét. IKEA ISTAD, ezt szoktam venni, a fehérbe általában elfér a 250 grammos zacskó kávé, mondjuk a Heresy pont kifogott rajta. 2x250 gramm, egyenként a fehérben megy a sárgába, majd a fagyóba. Amelyiket elkezdem inni, az kikerül a sárga gyűjtőből. Nagyon figyelni kell rá, hogy csak 1 adagot vegyél ki, ne szellőztesd sokáig és még fagyottan daráld le, így nem lesz érzékelhető minőségromlás (sensory skilljeid nem ismerem).
-
ahol még mindig leginkább az elkészítéskor fog eldőlni, hogy van-e érzékelhető különbség.. hadd járja be mindenki az útját - adjunk javaslatot, nem azzal van a baj, csak ezek az instant kukázások meg szarozások nem hiszem hogy kellenek.
Most rákerestem, ebből az Ikeás cuccból is vannak különböző pörkölések - egyiket sem kóstoltam, lehet h valamelyik még jó is. -
contaxg
veterán
Ezt ne nekem mond. A kávé buzi cimborám egyébként cukor nélkül issza mint ahogy én is. Nekem mindegy Az viszont meglepett hogy az általam gyengének gondolt Oro mennyire népszerű itt. No megyek és nyomok egy Pellini-t mert még nem ittam ma kávét. Szép napot mindenkinek!
-
#85578752
törölt tag
Én mostanában saját pörköléssel szórakozok, változó eredménnyel, legutóbb sikerült első reccsenésig pörkölve alulpörkölni egy amúgy jó kis indonéz kávét, így csak gyümölcsös, virágos, fahéjas ízei vannak, crema alig, a kifőtt zaccpogácsa kb. fahéj színű, vicces. Kicsit tovább kéne vinni az első reccsenésen túlra, hogy megjelenjenek a karamellesebb, pörköltebb ízek, talán majd legközelebb. Kicsit hangos a pörkölőm, inkább vizuálisan tudom nyomon követni a folyamatot, a második reccsenést, ropogást nem hallani...
Maradék kávéval eljátszottam múltkor a füstölésig a fokozatokat, meg azt is hogy csak beöntöm a gépbe a zöld kávét és megnézem mi lesz belőle a beállított idő végén, hát nem sok jó, fele égett, fele zöld, ezt rázogatni, babusgatni kell (Imex CR-100). Csak ugye a fűtőszál se szereti ha rázogatják, ütögetik. Hát csak lágyan. -
contaxg
veterán
A párom aki utálja a kávé ízét egy kanál cukorral nyomja szóval annyira nem para. De megértem, hogy ez a kávé vacak, de szerintem a pörkölésével vagy nem tudom mivel elég iható eredményt hoztak ki belőle. Ha az ízét nem is tudom megosztani a csapolásról majd teszek fel videót.
-
Azt gondoltam ezzel az Alza kávéval vicceltek, de nem! Tényleg jó?
Új hozzászólás Aktív témák
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Diablo IV
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Fujifilm X
- Búvárkodás
- Autós topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Seiko SRPD55K1 + Hirsch bőr szíj, illetve szilikon szíj + doboz + számla + garancia
- Eladó Hikmicro Habrok 4K HE25LN éjjellátó keresőtávcső
- ÚJ Assassins Creed Shadows - The Complete Official Guide - Collectors Edition
- Eladó DOXA 165.10.015.10 óra
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón - garancia 2026.08-ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest