Új hozzászólás Aktív témák
-
viktorhu
veterán
És mi a baj az olaszos kávéval? Ott lehet még mindig a legjobb kávét inni random kávézóban (és ehhez nem 10 ezer forint / kilós kávét használnak). Vettem Ausztriában magyar téli szalámit, amin büszkén virított a piros-fehér-piros felirat, hogy osztrák termék, nem is volt vele semmi baj, és azt is elfogadom, ha egy osztrák azt mondja, hogy az jobban megfelel az ő ízlésének, de igen furán érezném magam, ha azt magyaráznák, hogy a magyarok nem tudnak szalámit készíteni, inkább osztrák téli szalámit vegyek.
Szerk: persze ha a trendek a fontosak, és nem a jó kávé, akkor természetesen nem szóltam semmit, éljenek a trendek. Egyébként nemcsak kávéban, hanem pl. pizzában vagy tésztaételekben sem az olaszok diktálják a trendeket - gyakorlatilag az amerikai recepteket ismerjük az olasz ételekből. De azért egyszer kóstolj meg egy sima margherita pizzát Nápolyban, és annyira más élmény lesz, hogy utána nem akarsz majd máshol pizzát enni.
-
viktorhu
veterán
Nagyszerű
Mehet akkor a sznobverseny az amatőr topikban
Az igazi espresso még mindig olasz, ők pedig keverik szépen a kávéfajtákat attól függően, hogy mit szeretnének elérni. De itt mindig oda jutunk, hogy az olaszok nem értenek a kávézáshoz, kizárólag Magyarországon lehet jó kávét pörkölni - ja meg az Alzánál
-
viktorhu
veterán
válasz
Dominikfrc #6147 üzenetére
Pont ez a lényeg, igazi ütős karakteres olasz kávét arabicából lehet csinálni, a robustának sokkal visszafogottabb íze van. Próbáld meg egymás mellett. Még podos géppel kísérleteztem sokat, ott lehet kis mennyiségekkel lehet játszani. Sok olasz kisüzemi pörkölőtől úgy lehetett rendelni, hogy kb. 20%-onként lehetett variálni az arabica-robusta arányt. Amíg nem szerettem állandóra az intenzív kávéízt, sokszor 100% robustát ittam.
-
viktorhu
veterán
Igaziból mindkettő közepes pörkölés. Általában tejes italokhoz a sötétebbeket is szokták használni, hogy a tej ne nyomja el a kávé ízét, de ha pont az ellenkezőjét szeretnéd, akkor a világos irányba érdemes menni, ha tudja a géped kezelni (automatával ne nagyon). A másik, amivel lágyíthatod a kávé ízét, az az lenne, ha mégis megbarátkoznál a robustával. Nem kell 100% robusta, de lényegesen lágyabb íze van, az arabicáé karakteresebb, szóval egy 30+ százaléknyi robusta csodát tud tenni.
-
viktorhu
veterán
válasz
roBEEsz #6014 üzenetére
A réz mennyivel jobb, mint az alumínium? A nagyszüleiméknek régi réz evőeszközkészletük volt. Ha benne maradt a kanál pár órára az ételben, akkor ki kellett dobni az ételt, mert oxidálódott az étel savasságától a felület, látványos zöld réteg jelent meg a kanálon. Rezet legalább annyira nem szeretnék inni, mint alumíniumot.
-
viktorhu
veterán
Köszi! Az egészségi rész kevésbé érdekes nálunk, mert ritkán tejeskávézunk. Ha mégis, az elején víz jön belőle, azt úgyis mindig leengedem, amíg a gőzfejlődés be nem indul. Viszont most pl. olyan kávé van benne, aminél minden kávékészítés előtt leeresztek egy kis gőzt (amit ilyenkor kiöntök), csak az előmelegítést szolgálja. Ez a trükk egyébként karos gépeken is működne, gőzmódra állítva a régi karos gépemen sokkal melegebbre fűtött a kazán, mint kávémódban. Ez alapján mondjuk inkább réznek tűnik, ott az egészségi szempont még izgalmasabb pedig
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #5999 üzenetére
Nekem a szervizben hasonlót mondtak a saeco automatámról is. A tejhab nálunk amúgy sem mindennapos vendég, de kevésbé sötétre pörkölt kávéknál szoktam az előgőzöléses trükköt használni (kiengedni egy kis gőzt, hogy magasabb hőmérsékleten menjen az extrakció). Ez mennyire általános, hogy nem illik a kávégépek gőzölőjét használni?
-
viktorhu
veterán
válasz
spagetti_8 #5880 üzenetére
Arabicát termelnek Java szigetén is. Ettől függetlenül persze számít a hely, mint a bornál, minden klíma meg talaj más ízt ad neki.
Az az igazi, amikor olyat tud kipróbálni az ember, amit nemcsak egy adott régióban termeltek, hanem ott is pörköltek, csak akkor az ottani módszerhez hasonlóan kell elkészíteni is a kávét (egy kolumbiai vagy perui pörkölés nem alkalmas presszónak, viszont egy french press gyönyörűen előhozza az ízüket).
-
viktorhu
veterán
válasz
inf3rno #5642 üzenetére
Az alzánál világosabbat szerintem nem érdemes automatába. Nekem világos pörkölésből eddig egyedül az aldis roastmaster égszínkék csomagolású kávéja működött, de sajnos azóta nem sikerült találkoznom vele.
Ha túl keserű, akkor a hőmérsékleten tudsz csökkenteni, vagy kicsit durvábbra őrölni.
Milyen vízmennyiséggel használod? A szabvány espresso 25 ml, kb. ott jön ki a legkrémesebb eredmény az automatáknál is.
-
viktorhu
veterán
válasz
inf3rno #5629 üzenetére
Engem is meglep, ha igazán jó kávét kapok valahol, ezért is írtam le a múltkor, amikor egy étteremben olyan igazi sűrű, krémes presszókávét adtak, azzal az igazi kellemes mandulás ízzel. Ők costát használtak, de meg sem kérdeztem, hogy melyiket, mert automatával ezt úgysem lehet reprodukálni.
Általában a nagyon világos pörkölést az automaták citromlé-élménnyel hálálják meg, ezen tudsz csökkenteni, ha az aroma intenzitását csökkented, a hőmérsékletet pedig növeled, de igazán jó eredményt így nem fogsz elérni. A sötétebb kávékkal meg kísérletezni kell, hogy melyik jön be, amelyik még nincs szénné égetve, de mégis kijön az aromája automatával is. Első körben az Espresso feliratú kávékkal érdemes próbálkozni.
-
viktorhu
veterán
válasz
ribarszki #5601 üzenetére
Valószínűleg a többit nem próbáltad. Én úgy nyilatkoztam, hogy összehasonlítottam őket. Természetesen nem döglöttet kell venni egyikből sem.
Nem hiszem, hogy megégetném, pont, hogy savanyú lesz, ha nem állítom maxra a hőmérsékletet és közepesre a kávémennyiséget, akkor viszont egy korrekt bolti kávét kapok, nem többet, és nem kevesebbet.
-
viktorhu
veterán
válasz
ribarszki #5597 üzenetére
Nektek mennyire jött be ez az Alza kávé? Nem rossz kávé, hozza az aldis sajátmárkás prémium szintet (Roast Master), a sima Amaroynál jobb is, de szerintem kb. ennyi, egy costa vagy egy piros pellini szintjét nem biztos, hogy hozza. Egyedül a negyed kilós csomagolás ér valami felárat benne.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #5365 üzenetére
Én még nem nagyon láttam olajosra égetettet gyáriban sem, csak amik itt megjelentek starbucksos képek.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #5358 üzenetére
"hajlamos sötétebbre pörkölni általánosságban" - pont ettől félek automata kapcsán. Az automatának nem inkább az ipari úton előállított, mindig pont egyforma alapanyag a legjobb? Ezek a kézművességből adódó ingadozások nem rontják el az automatás kávét?
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #5333 üzenetére
Pedig a mákhoz pont annyira való, mint a kávéhoz
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #5326 üzenetére
Az a propelleres az fűszerdaráló, nem mákdaráló.
-
viktorhu
veterán
válasz
Taltos0711 #5322 üzenetére
Nekem se sürgős
Ha lesz kedved egyszer közösen rendelni, írj majd rám, ha nem, akkor értelemszerűen tárgytalan
-
viktorhu
veterán
válasz
Mr.Csizmás #5292 üzenetére
Van itt egy csoporttag a közelből, lehet, hogy majd osztozhatnánk egy beszerzésen, 3 kilót nincs értelme feltankolni belőle, főleg, hogy én szeretem váltogatni is a kávékat, vagyis soha nem veszek kétszer egymás után ugyanolyat.
@Taltos0711?
-
viktorhu
veterán
válasz
inf3rno #5228 üzenetére
De azt is, hogy nem minőségi volt a különbség. Pl. hogy nem a hatóanyag, hanem a sűrítőanyag volt kevesebb az itteni mosószerben, ami miatt a nyugati változatot sokan minőségibbnek hitték. Igaziból egyáltalán nem jött le a vizsgálatból a fenti feltételezés. Akárhova mész, lesz néhány megszokott / kedvenc élelmiszered, aminek máshol más íze lesz, így azt fogod gondolni, hogy rosszabb minőségű.
-
viktorhu
veterán
válasz
pető bá' #5210 üzenetére
Dél-amerikai pörkölésű kávékkal érdemes (nem a kávébab eredetéről beszélek). Azok nem alkalmasak presszókávénak, csepegtetős technikával főzik általában a kávét, de french press-szel nagyon finom tud lenni. Peruban durvábbra is őrlik, kb. mintha teafüvet látnál, ez jól passzol a french press durvább szűrőjéhez.
-
viktorhu
veterán
válasz
#85578752 #5208 üzenetére
Nekem is a Jacobs Krönung volt az egyetlen, ami igazán bevált, csak nem akartam említeni, mert mástól még nem hallottam, mindenki a nescafét tolja, úgyhogy azt hittem, egyedül vagyok ezzel
Egyébként én akkor instant kávéztam, amikor a munkahelyen nagyon rossz ízű volt az automatás kávé, szóval van annak realitása, hogy az embernek ilyesmire legyen szüksége, bár sokat fejlődött a kávékultúra, most már majdnem minden irodában van normális kávégép.
-
viktorhu
veterán
válasz
sherlock82 #5182 üzenetére
Ha nem zavar az eredmény, idd meg, sokan isznak olyat, aztán fél év múlva már fintorogni fogsz az ötlettől
Én már a filterkávés korszakomban is frissen daráltam - ott messze nincs olyan jelentősége, de az aromáját úgy is nagyon gyorsan elveszíti (kb. mint hogy a borsot a használatkor őrlöd vagy előre daráltat használsz) - pont az a szemes kávé lényege, hogy mindig frissen őrölt kávét igyál.
Tényleg, akkor még a Tescoban lehetett önkiszolgáló módon kimérve mindenféle kávét venni a zöldséges részen - etióp, kolumbiai, perui, brazil stb.
-
viktorhu
veterán
válasz
Taltos0711 #5114 üzenetére
Ha feltolod három kilóig, akkor lemegy az ára.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #5098 üzenetére
Főleg, hogy folyamatosan vannak 100% arabica kávéik, csak nem tudod megismételni, ami beválik, mert minden alkalommal mást árulnak (az alaptípusokon felül), sokszor nem is a kávék közé teszik, hanem a különlegességek közé.
-
viktorhu
veterán
válasz
pető bá' #4950 üzenetére
"including froth" / "compresa la crema"
A 25 ml-ben a crema is benne van.
Porzione di caffè macinato necessaria 7 g ± 0,5
Temperatura dell’acqua uscita gruppo 88°C ± 2°C
Temperatura bevanda in tazza 67°C ± 3°C
Pressione di immissione dell’acqua 9 bar ± 1
Tempo di percolazione 25 secondi ± 5 secondi
Viscosità a 45°C > 1,5 mPa s
Lipidi totali > 2 mg/ml
Caffeina < 100 mg/tazzina
Millilitri in tazza (compresa la crema) 25 ml ± 2,5 -
viktorhu
veterán
válasz
Dalares #4940 üzenetére
Az olaszok szerint az espresso a 25 ml.
http://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #4635 üzenetére
Én is koffeinérzékeny voltam, aztán elmúlt. Kis adagokkal lehet kezdeni, nekem ez pl. évekig azt jelentette, hogy egy adagnyi filterkávét tejjel felöntve egész napra elosztva kortyolgattam.
Ennek már több mint 10 éve, de mégis amikor egy éve megvettük a kávégépet, túl erős volt még nekem, amit főzött, óvatosnak kellett lennem a darabszámmal
Most meg egy intenzív home office-os munkanapon... Most a második kávén vagyok túl, és még négy valószínűleg el fog fogyni a mai napon.
-
viktorhu
veterán
Eleve nem szabad automatába túl jó kávét tenni. Megbízható ipari egyenkávék valók bele, nem a kézműves temékek, ahol neked is kézműveskedned kell a beállításokkal. Van egy csomó, ami bevált, most pl. a Penny félkilós espresso kávéját isszuk elégedetten, ez egy sötétebb de nem keserű pörkölés, enyhébb pörkölésnek ami nem volt savanyú az az Aldi égszínkék kilós amaroy kávéja, a legjobban eddig a pellini rosso ízlett. Ennyi van ezekben a gépekben, cserébe gombnyomásra bármikor pár másodperc alatt iható kávét kapsz, nálunk azért került a karos gép a szekrénybe, mert ha online előadás közben tartok 10 perc szünetet, akkor a kávékészítésre pont rá is ment a teljes szünetem, meg untam is naponta ötször (plusz még a feleségemnek is) vacakolni vele.
-
viktorhu
veterán
válasz
Bandus99 #4150 üzenetére
A legtöbb olcsó indukciós főzőlapnak nincs igazi szabályozhatósága, maxon megy, aztán kikapcsol egy időre. Kb. úgy nézne ki, hogy ahogy bekapcsolod, a tejed hatalmas lobogással azonnal forrni kezdene pár másodpercig, aztán kikapcsolna a hőszabályozás miatt, így pár másodpercre abbamarad a forrás, majd amikor lemegy a kívánt hőmérsékletre, ismét bekapcsol, és abban a pillanatban megint bugyogni kezd a folyadék.
-
viktorhu
veterán
válasz
Polarstar #4074 üzenetére
Nem írtam olyat, hogy a pénz döntene a keverék készítésében, csak azt, hogy az ár nem tükrözi a tartalmat (túlárazott az ár/teljesítmény skálán), és hogy annyiért már igazi minőséget is lehetne kapni, ami pénzt itt magáért a márkanévért / hirdetésért fizetsz. Szerintem a Dallmayr és a jó akkor fér össze, ha pl. valaki nem szereti a kávét, és ezért ezt a megúszósabb németes ízvilágot keresi. A kolléganőim imádták Ausztriában az iroda kávézójában a szép nagy német kávésbögréikből, jó sok tejhabbal, de sima espressoként pont semmilyen íze volt. Sem rossz, sem pedig jó. De ezt a szintet 2000 forintos aldis espresso is teljesen megbízhatóan hozza.
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #3833 üzenetére
Én akkor iszom nagyon sok kávét, ha egész nap a számítógéphez vagyok kötve (egésznapos teams / zoom sessionök) - ilyenkor minden szünetben az első utam a kávégéphez vezet. Emiatt is lett az automata, karos géppel rámegy a szünet a kávékészítésre, így meg gombnyomás és kész.
-
viktorhu
veterán
válasz
pető bá' #3807 üzenetére
Ha szabványos 25 mililiteres espresso készül, akkor nincs ilyen gond, gyakorlatilag egyben iszod meg az egészet
Én is minden nélkül iszom a presszókávét, mert a saját olaja elég krémessé teszi.
Az édes tejes megoldások teljesen más italt adnak, az inkább a nass mint a kávé kategória.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #3800 üzenetére
Attól még ott van a függés mögött a koffein is, még ha nincs is már olyan hatása, mint amikor elkezdtünk kávézni. A dohányosok is mindig azt mondták annak idején, hogy nem is a nikotin, hanem a mozdulat, ami hiányzik, de ott is a valóság az volt, hogy a mozdulat hiányát a nikotin hiánya triggerelte a szervezetükben
Szóval igen, az élvezetért isszuk a kávét, de az élvezet jelentős része a pszichoaktív összetevő agyi jutalmazó hatása, amivel már az ízélmény is összekapcsolódik
Ezt nem tudod szétválasztani sehogyan sem.
-
viktorhu
veterán
válasz
soldier2 #3729 üzenetére
"a presszókávé krémessége hiányozni fog"
Pont ezért nem vennék kotyogóst.
Én konkrétan nem szerettem a kávét, amíg a kotyogós volt a norma, és ma sem szeretem a kotyogóst. Vagyis megiszom édesítővel és tejjel, ami ugyanazt jelenti, mint hogy nem szeretem, mert el kell nyomni az ízét. Szerintem bármilyen presszókávé után óriási visszalépés.
-
-
viktorhu
veterán
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #3683 üzenetére
Én nem voltam képes így végignézni, csak beletekergettem, de azt láttam, hogy fél vödör vízzel engedte fel, úgy meg én is kiköptem volna - meg az a savanyúság is megvolt, de nem is értem, hogy annyi víz mellett mit tesztel a kávén. Aztán ahogy az a tejszínhab megjelent a színen, tényleg minden a helyére került, szóval a koreográfia tökéletes.
-
viktorhu
veterán
válasz
ServerWorks #3675 üzenetére
Gondolom a parker toll után az evian víz lenne a helyes válasz
Amúgy próbáld ki egyszer, ha ugyanannak a kávénak a szemes változatát veszed, és mindig frissen őrlöd, mennyivel finomabb lesz. Az őrölt kávé óriási felületen érintkezik a levegővel, és pillanatok alatt elfogy az aromája, úgyhogy tényleg úgy lesz finom, ahogy viccből írtad, ha egyszerre megfőzöd
A friss őrléssel ezt az időt tudod meghosszabbítani.
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #3671 üzenetére
Ceruzatartónak vette tehát mind1is.
Gondolom a drága tollak meg a sok kiönteni vett kávé után nem maradt pénz rendes dobozra
Attól, hogy nem hc topik, a bolti tégla akkor is szar!
Mondjuk ahhoz pont nem is kell fórum, erre rájöhet az ember magától is. Én is rájöttem jó régen, de hogy hogyan kell őrölni, ahhoz kellett még pluszban jó pár év, hogy megtudjam - olyan helikopterkéses darálóm volt régen, amit a filteres főzőmhöz használtam.
Viszont ha lett volna kitől kérdezni, akkor gyorsabban is ment volna a fejlődés, ahhoz meg kellenek a kávésznobok a kezdő fórumba is
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #3650 üzenetére
Igen, köszönöm. A piros Pellini volt eddig a legjobb kávé ezzel a géppel. Még kipróbálok párat, aztán azt hiszem maradni fog az, pedig szeretem váltogatni az ízeket.
-
viktorhu
veterán
A mantaro mayu espresso is savanyú az automatámmal
Lassan elmegy a kedvem a kísérletezéstől. Eddig egy kávé volt, ami tökéletesen bevált a géppel.
-
viktorhu
veterán
válasz
Mr.Csizmás #3598 üzenetére
És az a kávé mégis jobb lesz, mint amit tudás és eszközök nélkül az ember otthon el tudna magának készíteni. Vagyis a profi kávésok jobb kávét tudnak csinálni maguknak, de a felhasználók nagy többsége egy ilyenből jobb kávét iszik otthon, mint amit másképpen elő tudna állítani magának.
Szerk re vízhő stb.: én ezt már feladtam, ami savanyú az automatával, az savanyú, nem tudok vele mit csinálni, mint más kávét venni. Ha túl keserű, azon tudok segíteni a hőmérséklet csökkentésével, de az is arra jó, hogy ne kelljen kidobni a kávét, legközelebb úgyis mást kell választani. Ezek be vannak lőve egy standard ipari kávéhoz, és ami attól eltér, az nem lesz finom, a beállításokkal max. a saját ízléshez lehet igazítani a kávét.
Én most örülök annak, hogy kipróbáltam a piros pellinit, fogok tovább kísérletezni, de nekem ez marad egyelőre a standard kávé ehhez a géphez.
-
viktorhu
veterán
válasz
Mr.Csizmás #3594 üzenetére
Lehet, persze, de nem lesz elég, ha savas a kávé.
-
viktorhu
veterán
Az automatákkal a kifinomultabb / visszafogottabb pörkölésű kávék savanyúak lesznek, ezt többen is leírtuk már saját tapasztalatból itt. Egy megoldás van, a sötétebb pörkölés használata.
Szerintem érdemes elengedni megfelelő felszerelés és elszántság híján azt, hogy mi a "jó kávé", és érdemes megtalálni ami a te eszközöddel és a ti ízlésetekkel beválik.
Nekünk is savanyú lesz az itt népszerű lavazza oro automatával is és az alap de longhi karos géppel is. Nincs más, mint kísérletezni, esetleg itt vagy az automatás fórumon megosztani egymással, hogy mi az, ami jól működik automata géppel is.
-
viktorhu
veterán
válasz
capafog23 #3578 üzenetére
Van elvileg még egy lehetőség, a gőzölővel túl lehet melegíteni a rendszert. Nekem a de longhim útmutatójában az volt, hogy gőzölés után nem szabad mindjárt kávét készíteni, mert megégeti a kávét, előbb le kellett kicsit hűteni, pl. gőz vagy meleg víz kieresztésével.
-
viktorhu
veterán
-
viktorhu
veterán
válasz
ANDROID??? #3319 üzenetére
Nekem egy delonghi kávéfőző és egy krups őrlő egészen jó eredményt produkált megfelelő kávéval, nyilván ott is az erősebb pörkölés volt nyerő - ha túl keserűre volt pörkölve, akkor durvábbra állítottam az őrlőt. A két gép együtt valamivel 50 ezer fölött volt. Nyilvánvaló, hogy egy szarvasihoz képest óriási az előrelépés. Vagy tudsz venni használt automatát hasonló kiadással, sok kereskerő árul ilyet garanciával.
-
viktorhu
veterán
válasz
#93794560 #3273 üzenetére
Addig, amíg a párnás lesz helyette a menő, nem kell komolyan venni
Szerintem simán elfér itt egymás mellett minden, a magyar kézműves kávétól az áruházi márkák espresso vonalán keresztül a virágföldig
, ha nem veszed magadra, sokat lehet itt tanulni a kávéról, az elvárások / ízlések meg úgysem lesznek egyformák.
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #3264 üzenetére
Most épp a múltkori Lidl akcióban összevásároltakat, épp egy Costa 8-as "medium roast"-ot, előtte egy szintén akciós zárókupakos tchibo sicilia volt, de ahhoz vagy lejjebb kellett vennem a hőmérsékletet, vagy keverni semlegesebb ízű kávéval, hogy ne legyen égett az eredmény. A sicilia + semleges keverék meglepően jó lett, lehet, hogy ahhoz fogok visszatérni a végén, mert önállóan még nem találtam olyat, amire azt mondanám, hogy wow, igen, ez az, de szerintem túl jó kávé nem is automatába való - viszont így is jobbak a kávék most itthon, mint amit a legtöbb helyen út közben inni lehet.
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #3258 üzenetére
Ahhoz képest, hogy olyan kávékat használok, amik Nálad valószínűleg a növények alatt végeznék, ráadásul automata géppel, még így is óriási az előrelépés.
Egészen vicces módon vettem észre: az tűnt fel az utóbbi hetekben, hogy mostanában milyen rossz kávékat árulnak azokon a helyeken, ahol korábban jó kávékat kaptam, aztán tegnap leesett, hogy nem ott romlott el a kávé, hanem itthon javult meg
-
viktorhu
veterán
válasz
Petyuska111 #3236 üzenetére
Ez így nem igaz, konkrétan ugyanúgy meg lehet a Nespresso-kompatibilis kapszulát is rendelni az olasz kistermelőktől, szóval az, hogy milyen kávé van benne, nem a csomagoláson múlik. Nekem is volt ESE gépem, és szerettem is, most anyunál van, az Olaszországból rendelt podokkal együtt. Amióta a frissen őrölt kávéra áttértem, nincs visszaút.
Értem, hogy sokszor fontosabb a tudat, hogy "én nem olyat használok, mint a többiek", de ha már a sznobság ennyire fontos komponenssé válik, akkor tényleg nem értem, hogy miért kávépárnákkal.
Szerk: arról nem is beszélve, hogy a kistermelői ESE podok általában nincsenek is rendesen összetömörítve, olyannak kellene lennie, mint egy darab téglának, ehhez képest a kistermelőieket kézzel lehet benyomkodni, szóval az ESE hátránya még ez is, hogy nagyipari technológia kell a normális technikai kivitelezéshez, és akkor megint visszatérhetünk a nagy márkákhoz, ami megint nem az ESE előnyére válik.
-
viktorhu
veterán
Ez is ugyanolyan előre őrölt és tömörített kávé, mint a kapszulások, csak jobb a marketingje. Ugyanúgy frissen őrölve csomagolják, mint a téglásat, csak adagonként van csomagolva, mint a kapszulák, így több aroma marad benne. Ha igazi minőségről akarunk beszélni, akkor annak nem a pod lesz a terepe, az a frissen őrölt kávénál kezdődik, de ez nem változtat a tényen, hogy az ESE podot presszógépekhez tervezték. Nyilván a tégláshoz is lehetne fancy 200 ezer forintos gépeket gyártani, biztos létezik is olyan.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #3216 üzenetére
Pont az a lényege, hogy presszógépekhez találták ki, nem külön "podos gépekhez".
-
viktorhu
veterán
válasz
adamssss #3214 üzenetére
Gondolom az ESE párnákra gondolnak (easy-serving espresso), olasz szabvány az egyszerű kávéfőzéshez, és olyan a formája, hogy normál kávéfőzőbe passzoljon. Én sokszor váltogattam, amíg nem automatám volt, rendeltem ese párnákat az olaszoktól, meg volt itthon szemes kávé is, és és a podokkal lehetett az ízeket variálni meg olyankor kávét készíteni, amikor nem volt sok idő a kávézásra.
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #3034 üzenetére
Ezzel a több hővel ötletet adtál a tchibo sicilia-hoz: levettem közepesre a hőt, és így már tényleg olaszos, nincs égett íze.
Amíg nem volt automatám, ilyenkor a Krups őrlőt állítottam durvábbra, ami szintén segített, de ez a saeco nem bírja a durvább őrlést, túltölti az adagolót vele, és főzés nélkül kidobja a kávét.
-
viktorhu
veterán
válasz
Polarstar #3152 üzenetére
2000 körül még szokás volt vidéken az előkelő vendéget zacskós instant "kapuccsinóval" kínálni. Nagyméretű tasak volt, benne volt a tejpor is, csak forró vízzel kellett felönteni. Kifejezetten ilyen alkalmakra tartogatták, maguknak a kotyogósban főztek, ha meg akarták adni a módját, akkor omniával, de ugye a vendégnek jár az elegáns kávé.
Az a generáció, amelyik a boltban az Omnia és a Karaván közül választhatott, és a pénztár után a bolti kávéőrlővel az egészet egyben le is darálta, lehet, hogy rá fog csodálkozni Olaszországban, hogy milyen finom a kávé, de ha kávét adsz neki ajándékba, semminek nem fog annyira örülni, mint az Omniának.
-
viktorhu
veterán
válasz
RetepNyaraB #3097 üzenetére
Nekünk az a narancs nem jött be, úgy fogyasztjuk el, hogy keverek hozzá kb. 1/3-ot a szicíliai pörkölésű tchibo-ból, hogy kicsit "sötétebb íze" legyen.
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #3027 üzenetére
A tchibo milano van szénné égetve? Nekem a tchibo sicilia volt ihatatlanul égett, kevernem kellett semleges ízű kávéval, hogy iható legyen, úgy viszont egészen kellemes mély íze lett, lehet, hogy hosszú távon ahhoz a megoldáshoz fogok visszatérni, ha nem sikerül egyben megtalálnom azt a telt kávéízt, ami mégsem keserű.
A lavazza oro viszont savanyú lett a gépben, szóval az sem volt nálam jó megoldás.
Akkor kipróbálom a milanot is, lehet, hogy abból már valami olaszosabb eredmény jön ki keverés nélkül is.
-
viktorhu
veterán
El volt vízkövesedve, az lassította a víz átfolyását, amivel sűrűbb lett a kávéd. Az enyémen van a kifolyón is egy mechanikus lassító, amitől kicsit erősebb kávét ad ki. Lehet, hogy keményebb a víz nálatok, mint amire beállítottad a gépet, így mire szól, hogy tisztítani kell, már csupa vízkő belülről.
-
viktorhu
veterán
válasz
#85578752 #2972 üzenetére
Én úgy vagyok ezzel, hogy érzem a különbséget, amikor néha egy jó kávézóban olyan igazi mély telt ízű kávét kapok, ahol minden a helyén van - az ember, a gép, az alapanyag, és el is ismerem, hogy jaj de jó kávét ittam.
De ennél sokkal többször kapok "semmilyen" kávét, ami a célnak megfelel, de élvezeti értéke nincsen.
Itthonra pedig nem célom a tökéletes kávé megalkotása, de a sima de longhi kávéfőzővel az általános "semmilyen kávénál" sokkal jobb eredményt kaptam, és ahhoz a géphez meg tökéletesen elég volt a Krupps kávéőrlő, most pedig elégedett vagyok azzal, amit az automata produkál itthon.
És nem engedem el azt a részt, hogy az olaszok 50 centből kihozzák a finom presszókávét, abba pedig ott sem sok kézműveskedés férhet bele.
Szerintem simán el kell fogadni, hogy a tökéletességre törekvés nélkül is lehet korrekt kávét inni, és hogy valószínű, hogy egy automata géppel nem az ipari kávé lesz a szűk keresztmetszet, sőt, a nagyüzemi gyártástechnológia megismételhetősége miatt a gépnek még jobban is be lehet lőni ipari kávéval, hogy miből lesz a megismételhetően elfogadható eredmény, mert ott nincs mozgástér a manuális kézműveskedésre.
Ettől még nyugodtan próbálkozhat más a tökéletes otthoni kávé megalkotásával (ami nekem egészen biztosan nem a kotyogós lesz, de nyilván másnak attól még lehet finom), ezeknek a dolgoknak meg simán el kell férniük egymás mellett egy kezdő topicban (viszont nyilván viccesek lennének a profi topicban).
-
viktorhu
veterán
válasz
#49155328 #2920 üzenetére
És az olcsóbbakkal - itt kezdő szinten - mi a baj?
https://kavedaralo.arukereso.hu/krups/gvx242-expert-p34409975/
Nekem egy problémám volt vele, hogy egy adagot nem tud ledarálni, minimum beállítás a 2, de konzisztens eredményt lehetett elérni vele, és jól finomhangolható az őrlés finomsága. Amíg nem volt meg az automatám, ezzel jól tudtam szabályozni, hogy ne legyen savanyú / keserű az eredmény.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nyaralás topik
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Delta Force (2024)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- További aktív témák...
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged