Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pető bá' #7898 üzenetére
Nem néztem meg, az a helyzet. Csináltak nekem egy italt vele és rendben volt, meglepően rendben. Pedig a srác otthon leőrölt 10 dekát és azzal ment 3 napos turnéra, én a másodikon kaptam tőle egy dózist 🤷
A pocipresso nagyon jól néz ki a seggetlen szűrővel, az biztos. Nyilvánvalóan ezek másodkészülékek, útra, stb. Ha van rá pénzed kidobni, meg mondjuk van már kézihajtány, nem kell őrlőre is költeni rögvest. Így meg nem ér csúnya meglepetés a hotelben, sem máshol. Annyira meg nem drága manapság, mikor minden jobb pörkölő 20k\kg áron vesztegeti a tetves portékáját (és lesz ez még drágább) 😒Egyébként Hoffmann se panaszkodott nagyon; a nano egy kezdőbarát presszó megoldás és közben egyáltalán nem rossz. Istenem, hát durvábbra kell őrölni 🤷
Mondtam feljebb, hogy az aeropresszel nem lehet árversenyre kelni és kurvajó italt tud készíteni, valahol egy kotyesz és egy filter között félúton.
-
A Nanopresso-t puNpálni kell, de nyomásfokozós is.
Hoffmann is erre panaszkodott, hogy nagyon durvára kell őrölni hozzá, hogy működjön - espresso finomságnál át sem tolja a vizet"Portafilter
The final major component is the pressurized portafilter, which is more forgiving than a non-pressurized alternative. This makes the Nanopresso beginner-friendly as you can use a coarser grind from a lower-quality grinder and still brew good coffee.""The bottom line is that the Nanopresso uses a pressurized portafilter for a creamier coffee. Therefore, attempting to modify it for a non-pressurized alternative isn’t recommended."
Szóval ki lehet herélni, de még azt sem ajánlják a tesztelés után, nem éri meg..
szerk.: mindeközben a Picopresso <3
-
icm
tag
válasz
pető bá' #7896 üzenetére
Nanopresso nem nyomásfokozós. Csak puNpálni kell.
Egyébként egyszerű eszköz a Handpresso. FelpuNpálod és ráereszted a kb 8g örleményre a vizet (a víztartálya 80ml... de a baj, hogy polikarbonát) hőt nem nagyon tartja, sötét és közepes pörikkel elvan.
Nanopresso-t is néztem meg a Picopresso-t is, noha utóbbi azért már komolyabb tétel (a handpresso is elég drága 40k, de használtan pl ki lehet jó áron fogni).
Mypressi Twist-et nem mondom mert esélytelen, hogy találj. Én is egy évig kerestem míg felbukkant egy lestrapált. -
válasz
RetepNyaraB #7894 üzenetére
A nano az nem nyomásfokozós? Vagy ki lehet iktatni? Csak a Hoffmann videókat néztem végig, nagyon nem mélyültem el a témában
de a Pico az bottomless-ként is használható arra emlékszem -
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #7894 üzenetére
Na, ez meglepő és jó hír. Azt hittem, hogy ezek a pici, kézi cuccok felejtősek.
-
válasz
kmarci25 #7892 üzenetére
Egy barátomnak nanopressoját volt már szerencsém próbálni (ez ugye az olcsóbb). Teljesen rendben volt és abszolúte valódi presszó jött belőle.
De az aeropress árával semmi nem tud versenyezni és nagyon finomat lehet belőle húzni - noha nem presszó. Pl. világos, gyümölcsös vonalon is, igazán meglepő módon. Fene gondolná. -
kmarci25
veterán
Minden normális mobil presszó eszköz túl drága vagy nem bízom benne. A Flair nagyon húzós, az ilyen picopresso-kban meg nem bízom. De lehet hogy teljesen rosszul gondolom. Pedig király lenne, ha lehetne presszót is készíteni úgy hogy nem kell hozzá nagy(obb) gép.
-
válasz
kmarci25 #7887 üzenetére
én is Areopress-re gondoltam egy KinGrinder K4/K6 társaságában, csak valahogy a presszó jobban mozgat.
Arra jutottam, hogy egy Wacaco PicoPresso lenne az ideális nekem - pici, könnyű, és nem filter. Csak arra, hogy évi 30-40-et húzzak rajta, picit drága (főleg az őrlővel együtt már 100k környéke)
-
válasz
kmarci25 #7885 üzenetére
én rendszeresen pusztítom az agyamat Philips automatás segafredo, kapszulás nespresso, tchibo, irodai random kávés cuccokkal, hogy legyen mihez képest élvezni az itthonit
bár most egy utazó szetten nagyon gondolkodom, kézi őrlő és akár vmi filter cucc vagy csak egy frenchPress, néha nagyon fájnak ezek a kávék..De egyébként egy PY GetUp-pal a rengeteg világos cucc után kellett 5-6 húzás, mire sikerült úgy beállítanom, hogy konkrétan élvezetes és finom volt; egy ideig reggel inkább ilyen olaszosra vágytam, és azért van élmény a klasszikus olaszos ízvilágban is
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #7884 üzenetére
Viszont ha megtanulja az ízlelőbimbó, akkor van baj, mert onnantól már nem bírod meginni azt a random éttermi\cukrászdai porított parasztszart, ami addig fel se tűnt, milyen rossz
Rossz hír (nekem): ezen már túl vagyok. Múltkor vendégségben kaptam kapszulás eszpresszót, valami szicíliai volt. Megköszöntem, megittam, de azért finom nem volt.
-
válasz
kmarci25 #7883 üzenetére
Egyrészt hőstabilitás (lövés végére ne essen 10 fokot a kifolyó hőmérséklete), lassú és egyenletes átfolyás, vízterítés, másrészt magasabb kezdő hőfok, mint amit a kis gépek tudnak. Hab a tortán az opcionális előáztatás és alacsony nyomás, bár a kávézókban ilyennel jellemzően nem szaroznak - viszont egy 5-10 milla értékű, rendes ipari gép alapképességei is más szinten mozognak :) mint a legtöbb embernek elérhető otthoni cájg.
Én pár éve még Batthyány szakállas kretén hipsztereknek bélyegeztem az új hullámot, ezért nem győzök eleget exkuzálódni azóta sem
csak kellett pár jó tapasztalat és beütött a cucc. Ettől még csípem a klasszik olasz\spanyol vonalat is - ugyanolyan nehéz jót találni belőlük - csak otthonra már inkább a számomra érdekesebb, világosabb (és non robuszta) cuccokat keresem. Azt is tudom, hogy mivel lesz borítékolható problémám ( pl. Kenya, Ruanda), ezeket inkább hagyom. De egy etióp már sokkal megbocsátóbb, több a sikerélmény.Ui.: Rendes specialty kvzóban lesz kétféle bab; egy klasszik meg egy más. Klasszik az legtöbbször brazil, de abból se mindegy milyen és hogyan csinálják. Jó helyen ízélmény lesz belőle, nem összefanyarodott száj.
Kezdd a klasszikkal.
Később esetleg jöhet világosból egy cortado, amit a tej lágyít, de közben érezni, hogy ez más stílus. Ha ihatónak találod, eccercsak meg lehet próbálni magában. Nyilván rá kell érezni, mi ebben a jó. Viszont ha megtanulja az ízlelőbimbó, akkor van baj, mert onnantól már nem bírod meginni azt a random éttermi\cukrászdai porított parasztszart, ami addig fel se tűnt, milyen rossz
Nade a világért nem spammelek senkit, csak mindig elmondom ugyanazt -
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #7882 üzenetére
Akkor azt mondom, hogy még nem ittam olyan világos pörkölésűből készült eszpresszót, ami igazán bejött volna, és otthon sem tudtam elkészíteni.
Egyébként: a gépben mi kell ehhez? Pontos hőfok állítás pl? -
válasz
kmarci25 #7881 üzenetére
Bejönne az a világos, trust me. A kis Sage nem megfelelő ezek elkészítéséhez és egyébként a kvzók jelentős része sem, mármint nem értenek hozzá és citromlevet kapsz "specialty" álnéven. Ha tényleg jó helyre mész, nem a savakra fogsz panaszkodni (persze értelemszerűen nem egy kenyai savbombával érdemes kezdeni az ismerkedést)
-
kmarci25
veterán
Pár dolgot írhatok, de azért sokat nem tudok, mivel bő 2 hete van meg. Pozitívum, hogy tényleg nagyon gyorsan használható, a bekapcsolástól számított 2-3 másodperc. Persze, ha jót akarok főzni, akkor jópárszor át kell ereszteni a forró vizet rajta, mert sajnos nem fűti a termoblokkot (annak mi a magyar neve?) és így a kart/kosarat sem. A tartozékok között van a gyári kar, aminek belül az alján van valami műanyag terelő, ami egyszerűen nem lehet kivenni (erősebben nem próbáltam), egyébként jó súlya van, érzetre nem rossz. Két nyomásfokozós kosár (1 és 2 adag) és két normál kosár. Ezenkívül egy vakszűrő (illetve egy szilikon lap, amit a kosárba lehet tenni, így elzárva a víz útját), egy tamper és egy tejmelegítő kancsó. A tamper vacak (azért nem az a műanyag sz@r, amit a Dedica-hoz adnak), rövid a nyele, nem lehet megfogni rendesen, és ráadásul pár milliméterrel kisebb, mint a kosár, így jól tömöríteni nem lehet vele. A tejkiöntő rendes fém, az oké. A gép annyiban okosabb a sima Bambino-nál, hogy a 3 fokozatban állítahtó hőmérsékeltnek és hab mennyiségnek megfelelően automatikusan habosít, egész jó eredménnyel. A latte art "nagyon megy", de általában az absztrakt ábrákat részesítem előnyben.
Mindenki azt lát bele, amit akar. Ja, és akció keretében, regisztráció után kaptam hozzá 250 g specialty kávé a KTRL pörkölőtől.
Összesen három gomb van rajta: 1 adag, 2 adag, gőz. Ezen kívül lehet manuálisan irányítani a víz mennyiségét, és mindkét gombot lehet programozni is. Gőzölni manuálisan is tud, nem csak az automatikával.
Játékból vettem hozzá a Kapuczinertől karos géphez őrölt kávét, hát azon úgy nyomja át a vizet, hogy 10 mp alatt 50-60 g folyik ki a 15 g őrleményből. Két őrlőm van otthon, egy Timemore C3 és egy Varia, ez mindkettő kézi. A Varia-n lényegesen több a fokozat, így azzal próbálkoztam. 2-3 elrontott után nagyjából be tudtam lőni az ideális finomságot. Általában 1:2-3 aránnyal főzök, azaz 16 g kávéból 30-50 g körüli folyadék, 30 mp alatt. Ami a videón van, az 16-ból 40. Arra már rájöttem, hogy presszóban nekem a nagyon világos pörkölések nem jönnek be, túl sok a nekem a "gyümölcsíz", a sav, inkább a csoki, mogyoró, karamell, dió az én ízvilágom. Filterben jöhet a világos, ott kifejezetten azt szeretem. Szinte kivétel nélkül manuálisan főzök, mérleggel és stoperrel mérve, bár most vettem egy kilós kávét presszóra, ahhoz beprogramoztam az egyik gombot, nagyjából egyenletesen főz így már, 28-34 mp, és 40 g körül.
Őrlőm, mérlegem már korábban is volt, amit ehhez vettem az egy új tamper volt (Normcore), egy puck screen (ennek van magyra neve?), egy nyitott kar, és egy (talán) preciziós kosár és egy szűrokár magasító. Még érkezik egy disztribútor (WDT tool).
Ezzel most egy időre befejezem a vásárlást.Nagyon sokat nézegettem gépeket, teszteket olvastam, néztem. A felső határ árban nálam kb ez. Nem bántam meg, és szerintem most nem is létezik olyan, ami jobban megfelelne. Külsőre szerintem negyon szép, funkcióban is rendben van, nagy, 1,8l-es víztartálya van. Az automatikus gőzölés az egyetlen "luxus" verzió, próbáltam korábban manuálisan gőzölni, nem nagyon ment. Ami kompromisszumos nekem: nagyon jó lenne, ha melegítené a termoblokkot, és így a kart is, a másik, hogy 54 mm-es kart és kosarat használ, jobb lenne az 58 mm-es, ahhoz több, könnyebben beszerezhető kiegészítő van.
Na, ez jó hosszú lett, végül...
-
aradebil2
senior tag
válasz
goodboy007 #7878 üzenetére
Munkahelyen egy ilyet használunk már vagy 5 éve, az biztos hogy elpusztíthatlan (napi két-három főzés), nem gondoltam hogy ennyit fog bírni. Egyébként a működési elve kb. ugyanaz mint a kotyogósnak, csak kevesebb kontrollod van fölötte (bár be lehet melegíteni/hidegen indítani, sőt még előáztatni is
). Ha a szülőknek ez megfelelő formátum (elfér a pulton és kevésbé macera mint a kotyogós) akkor szerintem mehet, jobb kávét nem fog csinálni.
Vagy lehet kapszula ahogy Retep is ajánlotta, az nem tudom mennyire macera újratöltős kapszula esetén (ne termeljünk nem lebomló szemetet minden kávé lefőzésénél). -
válasz
goodboy007 #7878 üzenetére
Egy kotyogóssal sokkal jobb italt készíthetsz, mint ezekkel a szutykokkal. Ugyanaz a működési elv, mint a Szarvasi. Nem tudom mitől lenne lényegesen jobb, bár nem ismerem konkrétan.
Jellemzően idősebb szülők nem túl motiváltak kv készítés téren, egyszerűen nem úgy szocializálódtak egész életükben. Ha mégis, akkor meg ne büntesd őket ilyen vackokkal. Első pont esetén kapszula (de sajnos nem a diszkont teveszarok, hanem minimum Nestlé) és levan a gond.
-
goodboy007
senior tag
Sziasztok,
Kávéfőzőből nagyjából 20k-ig mi most a BB? Korábbról BB topikból annyi van meg, hogy a 16k-s Szarvasi helyett van jobb.
Nővérem ezt linkelte, ez milyen akár ahhoz mérten? Anyánknak lenne kotyogós helyett, szóval nem kell csúcstechnológiára gondolni -meg nyilván ennyiért nem is lehet-. -
Ruszki
senior tag
válasz
kmarci25 #7875 üzenetére
Írnád róla pár dolgot kmarci25?
Itt arra gondolok, hogy mennyire jött be a készülés, mióta van meg, előny-hátrány, stb.
Jó lenne egy komolyabb masina majd idővel, de addig is jöhetnek az infók!
Előre is köszönöm!ui.: esetleg még az is mit, miért, hogyan upgrade-eltél.
Ruszki
-
vodrosjozsi
addikt
Sziasztok!
kerestem a google-n még mielőtt
Facsén volt Gastroback tipusú méregfőző, de mire eljutottam volna oda már eladták (mondjuk tényleg jó áron voltak) és kb már 1 hete keresek hasonlót (max 100 ezer jmf-ért) de semmi sehol, azért viszont kicsit sokkallom az árát.
Tudtok olyan oldalt a jófogáson, aprón, facsén kivűl ahol fellelhető karos gép? -
kmarci25
veterán
válasz
tuzpenge #7873 üzenetére
Ilyen: Sage Bambino Plus
A kar és a kosár már persze upgrade, nem széria -
-
kmarci25
veterán
Tegnapi főzésem a Jézuska hozta masinával. Hondurasi kávé, elég testes.
-
kmarci25
veterán
válasz
balazs1956 #7868 üzenetére
Tartalék? Nekem több mint egy éve megvan napi szinten használom, van hogy többször is és semmi baja a tömítésnek. Nem ér rá akkor, ha baja van?
-
balazs1956
senior tag
Szállítással együtt 4-6 ezer környékére jönne ki.
11 ezerért kapok komplett gépet 350 darab szűrővel, tokkal vonóval, ha még veszek hozzá 250 gramm extra spéci kávét, akkor ingyenes szállítással.
Nem romlik meg, nem kér enni.
Kotyogós/szarvasi után, Dolce Gustós kapszulás mellé jött egy hete az első, teljesen belezúgtam, kell a tartalékAzt hiszem ez lesz a megoldás, de azért minden segítőnek köszönöm szépen a tanácsait.
-
icm
tag
válasz
balazs1956 #7865 üzenetére
Coop/Téesznél van elég jó áron.
(5ik a találati listán) -
válasz
balazs1956 #7865 üzenetére
És akkor végül sikerült találnod?
-
balazs1956
senior tag
Természetesen én is a kereséssel kezdtem. Kb. egy órát keresgéltem, de csak olyanokat találtam, ahol szállítással együtt 8000 Ft lett volna, vagy még több.
Azért fordultam Hozzátok, és a profi topikhoz is, hátha van valakinek ötlete, egy normál árú tömítéshez.
Ha nem beszerezhető jobban kijövök 11000-ért egy komplett készülékkel.
Amúgy Neked is külön köszönöm a válaszodat.
A profiktól (ez a KOMOLY kávé topik) még ennyi segítséget sem kaptamTényleg segítettél, a hiba bennem van. Rossz keresőszavakat használtam.
-
válasz
balazs1956 #7861 üzenetére
De komolyan… amennyi időbe tellett ide ezt beírnod, annak a töredékéből meglett volna a keresés.
-
icm
tag
válasz
balazs1956 #7861 üzenetére
Küldjek “let me google that for you” linket?
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
AEROPRESS-hez pót gumitömítést szeretnék vásárolni.
Tudtok valamilyen forrást?előre is köszönöm.
-
Nimda
addikt
válasz
Safi1988 #7845 üzenetére
Én Brikkát évek óta használok napi szinten, IMS felsőszűrővel. Nekem a La piazza + Lagos prémium váltak be. Az előbbi kevesebb 15%, az utóbbi több, 65% robusztával. A cél az volt, hogy a végeredmény egy presszó közeli élmény legyen, ami sok gyakorlás után sikerült is. A lagost végül elhagytam mert nekem túl erős, viszont a több robuszta miatt a crema is gyönyörű volt, akármennyi vizet is használtam fel, nem kellett a milliméterekre odafigyelni. A piazzánál már más a helyzet, a kiöntő töltésvonalán túl soha nem használok több vizet, inkább kevesebbet. Az őrlemény mindkét esetben kissé búzadara állagú, homogén. Lazára töltöm a kosarat, de szépen eloszlatom benne a kávét, hogy a terítés egyenletes legyen. Nem tömöm túl, de nem is sajnálom, arra viszont ügyelek, hogy tisztán dolgozzak. Én hideg szűrt vizet használok, elektromos tűzhelyen, 2-3 perc alatt le kell, hogy főjjön. Ahogy megindul a kávé, már kapcsolom is le. Gyakorlatilag mára már csukott szemmel is szép az eredmény, egy kellemes ízű, nem keserű, de nem is savas, rövid ízletes kávét kapok.
Ha neked nem célod a presszó közeli produktum, akkor a Brikka nem neked való.
-
Safi1988
csendes tag
2-3 másodperc alatt kellene, hogy átrobbanjon a 90-100 ml víz?
-
Safi1988
csendes tag
Nekem a durvább őrlés nem vált be, 10 másodperc alatt átrohant a víz a káven, ami gondolom nem jó. Lett egy savanyú vizem gyakorlatilag.
A finomabb őrléssel és a tömörítéssel az átfolyási sebességet próbálnám lassitani. Tudom, hogy nem szabadna tömöríteni, de most nekem így lett a legfaszább a kávem hónapok óta. Tömörítés alatt persze nem az izomból belenyomást értem. Csak óvatosan megnyomom, hogyha kicsit elfordítom a szűrőt, ne szóródjon ki belőle a kávé.
Kisérletezgetek majd még, most például nem.tömörítettem, crema nem is lett, ízre viszont nagyon finom csokis lett, de megint gyorsan főtt le.
Úgylátom nincs egy egyetemes álláspont sem, mindenkinél sok a változó.
Mindenesetre még variálgatok, ha valamit nagyon betalálok, majd megosztom.
-
válasz
Safi1988 #7848 üzenetére
Halihó!
Üdv a Brikka csopiban!
Én meleg vizet rakok bele - és nincs mérőedény! Nekem a Brikka belsejében van egy szerkezetben kialakított váll - H2O jellel.
E szint felé TILOS vizet tölteni!
Az őrlemény nem presszós-poros, és apró, hanem french press állagnál kicsivel finomabb legyen. Erre jó egy egyszerű, kézi őrlő.
Őrlemény tömörítés TILOS a kosárban!
Beleteszed, eloszlatod, letörlöd a kosár tömítéssel érintkező szélét és mehet a gondos zárás.Jó lesz az a cucc, én nem gondolom túl a gépet, a tisztántartásra figyelni kell majd - és ennyi!
-
justgiveup
tag
Én eddig melegvízzel használtam, szóval hideg vízzel csak minimális tapasztalatom van, de hideggel finomabbak sikerültek. Általában sötétebb pörkölést teszek bele, mert barátnőm azt kedveli. Néha napján próbálkoztam világosakkal, azok nekem meleg vízzel is korrekt eredményt adtak, de majd rápróbálok hideggel is.
Véleményem szerint az őrlemény finomságával és mennyiségével sokkal többet lehet befolyásolni és maximum "finomhangolni" érdemes a hőfokkal. -
aradebil2
senior tag
válasz
Safi1988 #7845 üzenetére
-Brikkát elvileg hideggel jobb indítani (lásd Kalmár videóját a témában), de gyakorlati tapasztalatom csak Mokával van.
-Ne nyomkodd a kávét le semmiképpen sem! Nem espressot készítesz.
-Hario Skerton sajnos nagyon sok fine-t csinál, az okozhat egy olyan keserűséget ami minden kávéba így belekerül. Új őrlő nélkül megpróbálhatod kiszitálni ezeket a szemcséket, ha van egy finom szitád (pl. kosaras teafilter)Egyébként Kalmárt és a HC topikot leszámítva a legtöbb tesztben utálják a Brikkát, és Moka Expresst ajánlják, megpróbálhatod a szelepet kiszedni és úgy lefőzni, forró vízzel. Kamu crema nem lesz de hátha jobban ízlik majd.
-
-
Safi1988
csendes tag
Ezt az állagot sikerült idáig kihoznom a Brikkából. Hideg vízzel indult most, de sokkal hosszabb ideig tartott a folyamat, szerintem kicsit égett íze is lett, a meleg vízzel indításhoz képest savasságot nem is éreztem a kávén.
Lehet, hogy valahol a forró és hideg közé kell belőni a kazánban a víz hőmérsékletét.
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Kotyogóssal más régóta főzök kávét, néhany hónapja upgradeltem, és vettem egy Bialetti Brikkát (2 személyes), hozzá egy Hario Skerton Pro kézi őrlőt és egy Laica víztisztító kancsó biztosítja a szűrt vizet.
Kávékból próbálkoztam már Kapuczinerrel, Casino Moccával, Warda Coffee-val is, mindenhol kifejezetten kotyogóshoz kerestem kavét.
Sokat próbálkoztam/próbálkozok, de úgy érzem, hogy még mindig nem az igazi.
Most a legutóbbi próbalkozásom egyész jó lett, leírom, hogy miként készül:
-90 ml forrásban lévő víz megy a kazánba. 17 gramm frissen őrőlt kávé megy a filterbe, 4-es kattanásig csavarom az őrlőt az őrléshez. Nem púderes, attól kicsit durvább, de eléggé tömörödik. Brikkával járt egy mérőtartály, ami pont beleillik a filterbe, ezzel szoktam imitálni a tamperolást, de csak óvatosan.
3-as fokozatú főzőlapon 1,5-es erősségen 4 perc alatt indul meg a káve, és 67-85 másodperc alatt ér le a 90 ml káve, a vége előtt leveszem a tűzről, hogy nehogy beleégjen a kávé a filterbe.
3-4 mm-es crema és kerek izű lesz így a lefőtt nedű.
Durvább őrlésnél nagyon gyorsan ért le a kávé, nagyon savanyú is volt, az lehet ettől?
Akinek hasonló Brikkája van, az megoszthatná velem a tapasztalatait, hogy miként főz vele tökéletes kávét.
Peace!
-
Alg
veterán
válasz
RetepNyaraB #7843 üzenetére
Naja... mondjuk azért ment bőven, ha sok kávé nem is főtt le rajta ~2,5 év alatt (napi 4-5), de be volt kapcsolva szinte 24/7-ben... homeoffice ugyebár...
Eltartott egy darabig mire megtaláltam a neten a hibát, akit érdekel (és van kis német tudása) itten van megtárgyalva
Itt meg a hibaleírás+javítás -
-
Alg
veterán
Köszi srácok
Annyira nem sürgős, ha ~egy éve elmegy az Anna kicsit hibás PID-el, kibír még pár hetet
(tervezési hibás, valami 80 fokra hitelesített alkatrész van benne, nyilván melege lett... most gőzölő fokozatban kell felfűteni bekapcsoláskor, onnan már jó, visszahűl a beállított hőre és tartja is.)Hétvégéig várok, ha jövő hét elejéig nincs update akkor rákérdezek náluk.Szerk: pont most érkezett az update, csomag összekészítve
-
-
Alg
veterán
Sziasztok, avx rendeléssel mik a tapasztalatok?
24-én adtam le a rendelést, akkor 29-ére ígérte a honlap - oké, ezt gondoltam hogy kicsit túl optimista, de már azért eltelt 6-7 munkanap és még mindig nem kaptam csak egy elektronikus számlát, azaz még úton sincs a csomag, azért ennyire nem hosszúak az ünnepek... ez normális náluk?Megnéztem, minden van raktáron amit rendeltem.
-
goom
senior tag
Sziasztok, elég jó eséllyel tényleg "kezdő" és "amatőr" kérdések jönnek, csak hogy megfeleljek a fórum címének...
Egy hete használom az új kis Blitzwolf kávégépemet és a hozzá vett Graef CM702-est. Négyen kóstoltuk az eddigi eredményeket, és egyöntetű vélemény, hogy nagyon finom. Komoly és nagyságrendi előrelépés számomra a kotyogós után...
1. Az őrlő pár napja kissé csomósan adja (majdnem köpi) a kávét. Ujjammal lesimítva, majd tamperoláskor semmi gond nincs vele; azonnal "szétporlad". Végeztem egy alapos tisztítást is, de nincs változás. Kell-e ezzel foglalkoznom?
2. Ahogy mértem, 14 g körüli mennyiség megy a dupla szűrőbe. Ebből nekem 25" alatt 64 g ital készül. Korábbi mérésem nincs, de 4-5 napja még belefértem egy kicsit kisebb csészébe, amibe már nem. Vajon mi lehet az oka? Amúgy én capuccino-t iszom, és ez nekem ideális mennyiség... Egy dl tejjel pont kellemesek az arányok és az ízek számomra.
3. Egy cikkben ezzel a kávégéppel foglalkoztak, és azt írták, hogy érdemes "tuningolni", méghozzá kar-cserével. A jelenlegi ugyanis nyomás-fokozós, és anélkülit javasoltak. Tényleg érdemes? Miért? És hol találok ilyent? Keresgéltem, de eddig nem bukkantam ilyenre. Ez egy pici gép, nem ipari szabványú: 51 mm-es a szűrő. -
válasz
vodrosjozsi #7833 üzenetére
avx-es naked portafilter-t (ims filter-rel) használok a dedica-hoz és tökéletesen illeszkedik (minden más gyári) biztos, hogy kompatibilis a "rendes kar" a dedica-val?
-
válasz
vodrosjozsi #7833 üzenetére
Na. Akkor a gyáriból ki lehet szedni a szelepet sérülés nélkül. Valami dedica tulaj majd segít remélem.
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
RetepNyaraB #7832 üzenetére
Lehet én írtam rosszul de 2 kar van a kávéfőzőhöz.
1 gyári nyomásfokozós kar, és kaptunk mellé egy rendes kart, na azt dobja le. Tehát nem a kosárral van baj. -
válasz
vodrosjozsi #7831 üzenetére
Most nincs meg hirtelen: a dedicában nem a kar aljában van beépítve a nyomifoki szelep? Tehát ha nem a gyári kosár egylyukú alul, akkor a karból ki kell operálni a szelepet és rögvest nem dobja le többet.
De hangsúlyozom nem emlékszem sajnos az alkalmazott megoldásra. -
vodrosjozsi
addikt
Igen csak most kicsit szűkösen férek el a konyhában (elég kicsi) és nem akartam külön darálót venni mert akkor még több helyet foglal el.
Bár lehet azt csinálom, hogy megveszem a kiszemelt egyedet, veszek mellé egy graef 702-őt és azt meg elrakom használat után, bár épp ezt akartam elkerülni
De azért köszönöm
retepnyarab:
Az nagyszerű mert kifejezetten ehhez a géphez vették 1 hónapja, de akkor ez van. -
looser
addikt
válasz
vodrosjozsi #7825 üzenetére
Azt gondolom, érdemes lenne külön őrlőt venned. A Graef 702 elég népszerű itt, használtan 20-30%-kal olcsóbban megkapod, illetve fokozatmentesnek ajánlani tudom az Iberital Challenge-t; évekig használtam és szerintem szuper kis kúpos őrlő. Annakidején (talán most is) az volt a közvélekedés a hc topicban, hogy az őrlő még fontosabb is, mint a főző, bár nyilván nem kell túlzásokba esni; ha fejlesztesz, akkor jó eséllyel a teljes láncot fejleszted :-)
-
válasz
vodrosjozsi #7827 üzenetére
Jobb, különben nem árulnák beépítve presszó gépbe. De csodára ne számíts; egy jobb házi őrlő saccra annyiba kerül, mint a komplett gép amit venni tervezel.
Szerk: ha ledobja a kart, akkor vagy a kar rossz, vagy a fejtömítés, vagy nem kompatibilis a kosár (pl magas a pereme).
Ha a kar ugyanaz, akkor a kosár a legvalószínűbb probléma. -
vodrosjozsi
addikt
válasz
RetepNyaraB #7826 üzenetére
De nem őrölt ezt mondom. Pláne, hogy ingyen kapom
Meg ugye nekem ledobja a nem nyomásfokozós, tehat rendes kart a gépről.
Ezért (is) akarok egy gastroback gépet csak nem tudom, hogy mennyivel jobb az örlője mint a kg85-é. -
válasz
vodrosjozsi #7825 üzenetére
Ha fos (és drága) sztárbáksszal eteted és nyomifoki szűrővel, akkor szerintem pénzkidobás az egész. Az őrölt kv vásárlása pedig eredendő bűn. Uff.
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
RetepNyaraB #7824 üzenetére
Van most a dedica-hoz egy 51mmes normális portafilter, de nekem jobban bejön a nyomásfokozós mert a másikat valamiért (nem tudom miért) ledobja.
A rendes bab az olyan starbucks féle, mert én onnét kapom a kávétde már nem őrlöm itthon, mert mint mondtam nem olyan jó a kg85 sajnos
-
válasz
vodrosjozsi #7823 üzenetére
Persze. Ha jó állapotú a Gastroback.
Abban is cserélni kell lehetőleg a nyomifoki szűrőket valami normálisra, ha eddig nem történt meg és rendes babbal etetni. -
vodrosjozsi
addikt
Sziasztok
Nem rég vásároltam egy delonghi kg89-es örlőt de nem nagyon vált be, kb sehol nincs az espressohoz szükséges örléshez. Lattam, hogy lehet "javítani" rajta de én inkább váltanék. Na meg van egy dedica is itthon, lehet inkább eladnám mindkettőt és vennék egy komolyabb gépet használtan.
Van egy gastroblack (sage, catler) 42620 elég jó áron, belső örlővel stb stb.
Szerintetek megéri váltani? -
aradebil2
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #7821 üzenetére
Ennél olcsóbb a frissen pörkölt AVX is...
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
bialetti-ből van 9k/kg szemes, ha valaki szereti - nekem bejött.gyári oldalon olcsóbb -
nrbx
tag
Hello, SAGE kavefozokbe van tippje valakinek alternativ vizszurore? A gyari BES008 kb. 6-7000 Ft. Nem olyan nagy tetel, de erdekelne van-e valakinek tapasztalata olcsobb alternativaval. koszonom
-
Fúj. Na ezt nem tudtam, csak pont múltkor láttam a sparban és megnéztem, de nem vettem.
Nb.: az aldis 1,5-ös milfina esl tökéletesen alkalmas tejkrémre. Mint tej biztosan van sok finomabb nála, de én nem iszom tejet évek óta, csak kv-hoz. Nem támogatom az ipari tehenészetet és marhatartást (véleményem nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját :) ).
-
válasz
RetepNyaraB #7816 üzenetére
En tudom
a garaboncias viszont darabkas igy neha szurni kell mert elrontja a tejkremet -
Gőzölés szempontjából a fehérje tartalom a mérvadó és nem a zsír. A garabonciásban asszem 3,7g van \100ml és az messze veri a konzumer piacot. Magas még a kifli.hu szlovák teje. Átlagos a 3-3.2g körüli. Alatta ciki.
Ja bocs ezt nem koxxnak szántam direkte, csak így sikerült.
-
Petyás
tag
Sziasztok!
Én nem kávézom, illetve a feleségem is csak valami tejeset iszik, ha iszik.
A megjelenő vendégek részére viszont szívesen tartanék egy egyszerű gépet, kapszulásat.
Van valami iromány, ahol kicsit utánajárhatok, vagy csak vegyem, ami szimpatikus?
20ezer környékén költenék rá, a nagy kapszulaválaszték előnyt jelent.
Köszönöm! -
kchris78
veterán
Még egy kérdést dobnék fel: Ti milyen márkájú tejre szavaztok ha kávéhoz kell venni? Én érdekes módon azt vettem észre hogy vannak jól habositható kvk és kevésbé (Nespresso habositóval) - a "gagyi" UHT (igaz "magyar tej", nem gagyi márkás) tej pl kifejezetten jól habosodik.
-
goom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #7803 üzenetére
Köszönök minden tippet, de ahogy írtam is: a Moka utolsó hetét morzsolgatom, ha minden jól megy. Egyébként tömöríteni soha nem szoktam, "szinte hozni" nyilván igen.
Az alu szűrőt az előbb is úgy kellett kihalászni az alsó víztartályból... de azért a kávé kellemes íze még itt van a számban.Szép napot mindenkinek!
-
A tömítés csak akkor lesz kávés, ha túltöltöd. Bab függő, de olyan 14-15g körül kell egy 3 személyesbe. Ez tömörítés nélkül is a szegély alatt kell maradjon. Egyébként ujjal, vagy lapos késsel szintbe húzni teljesen oké, az még nem tömörítés. Lényeg, hogy ne dudorodjon ki a kv. Akkor nem is megy rá a szilikonra. Az aluszűrő felháborító, akkor már ezen is spórolnak a tetvek
-
-
#64905664
törölt tag
Én minden egyes főzés után kiszedtem a tömítést egy célszerszámmal. Kinek mi van a keze ügyében, nekem a jó anyám 100 évvel ezelőtti csigacsináló eszköze volt amelynek lapos de nem éles az egyik vége. Alá dugtam a tömítésnek, a hüvelyk ujjammal ráfogtam és egyből kifordítottam.Tök tisztára elmostam a helyét, a tömítést is és a főzőt is úgy tettem le a kövi főzéshez a csepegtető tálcára és akkorra általában ki is száradt.
Ha kávészemcsék kerülnek a tömítéshez az nem jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen program, ami...?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elektromos autók - motorok
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen házat vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +2db táska
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest