Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
Melyik kávék savmentesek?
-
kchris78
veterán
Sage Barista Express-t mivel lehet vízkőmentesíteni? hogy ne okozzak korróziót?
-
kchris78
veterán
válasz
nyunyu #13569 üzenetére
Mammut MM marley decaf, ami relativ frissen pörkölt és nem bolti szén kategória. 4e ft/228gr. Klasszik vonal, végülis nem rossz ha decaf kell
. Eddig AVX decafot találtam jónak, de azt csak rendelni lehet, MM nem tartott soha, úgy meg relativ drága.. kilós meg bedöglik... De rendelek és lefagyasztom..
-
kchris78
veterán
válasz
Soulfly842 #13457 üzenetére
A kávét csak forgalmazzák
, hozzák egy hagyományos olasz pörkölőtől - jó áron. Amúgy a kajában igazad van, tényleg túl van hypeolva, viszont a pizzájuk tiramisujuk tényleg jó (A miskolci világbékés pizza már nem annyira kiugró). (ami jó kaja az meg olyan miniatűr adag hogy hihetetlen, haverom kikészült
, majdnem az a stílus hogy "mi ezt már a lefolyóba toljuk", és ahhoz képest meg qrva drága - persze most ez a trendi gasztro stílus - keveset adunk q drágán - pedig egy étteremben a kaja a minden egyéb költség mellett egy kisebb tétel)
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #13414 üzenetére
Itt a lényeg. A jó olasz vonalhoz azért nem kell drágább alapanyag. Egy világos gyümölcsös ízjegyeket felvonultató (de nem savanyú...) pörkölt babhoz viszont igen... Az előbbit egy olcsóbb blendből ki lehet hozni. És még mindig jó lesz, a bolti szintet még mindig toronymagasan verni fogja.
-
kchris78
veterán
Nálatok is előfordul hogy többféle szemes KV párhuzamos egymás melletti használat esetén elrontjátok hogy pl hogy őrlitek le?
Én Geisha őrlést ma reggel elnyomtam, 11es ricni helyett 8-ason daráltam le.. Mondom nem fogok 19gr drága őrleményt kidobni, beraktam 18 helyett 16.5-t óvatosan tamperolva.. lement 35ml 55mp alatt. Kb majdnem tiszta szárazanyag folyt ki, előáztatás után is még 10-15mpig csak csepegett
. (aztán nekiindult de láthatólag nem volt csatornásodás) Olyan finom volt hogy hihetetlen, amennyire karakteres lehet egy világos pörkölés az az volt
.
(89 fok)Szóval ennek a véletlennek köszönhetően elmegyek ebbe az irányba kísérletezni...
-
kchris78
veterán
válasz
Jolida #13161 üzenetére
Szuper köszönöm, akkor a citrusos ízek a világossal fognak igazán kijönni. Markáns vonalnak meg lefőzéssel is utána lehet menni ha éppen olyanra hangolná az ember
.
BTW: az már egy haladóbb vonal ha nem tologatom már az őrlőt ide-oda csak a ml-ek és a hőmérséklet mozgatásával hangolom az ízvilágot?
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #13141 üzenetére
Köszönöm! Milyen pörkölést érdemes választani pressora Kalmárnál? Mert pont a világosabb irányba mozdulnék - nem tudom hogy a világos tényleg annyira világos hogy nem érdemes presszózni vele?
-
kchris78
veterán
Ethiop Geisha után mit tudtok javasolni hasonló (világos) de mégis más fajtát?
-
kchris78
veterán
válasz
headhunter86 #13056 üzenetére
egy új csajt aki kávé fogyasztó mennyire le lehetne nyűgözni egy ilyennel
. Jobban mint hogy jó a kv íze
.
-
kchris78
veterán
Ezt csak megerősíteni tudom, rendelje meg az ember fél nappal később (vagy személyes átvétellel) ahol lehet szelektálni illetve fél nap várakozással kijön hogy valamit elfelejtettem-e. Az automatizálás muszáj a mai piaci helyzetben egy adott méret felett, és ezekbe a folyamatokba NEM lehet már belenyúlni..Nincs arra emberidő hogy ilyen kézi turkálásokkal vigye valakinek az idejét...
-
kchris78
veterán
Na úgy néz ki ez a 22mm-es IMS kosár tényleg lehet olyan hogy sok bele a 18gr
. Etióp Geisha, 10 napos PY pöri, belerámoltam 18gr-ot, olyan finomsággal mint ami tökéletes volt a Bányai Red Honey-n (finca), az 60mp alatt 30ml-t adott
. PY írja hogy a szokásosnál hosszabb lefolyási idő legyen, hát ez hosszabb volt
. Viszont mégis teljesen iható! Szóval végül nem öntöttem ki, teljesen korrekt ristretto született belőle. Lesz holnap mit finomítani rajta
.
Háttértörténet: PY csak most módosított az árakon mert nem akart már karácsonykor/rögtön utána módosítani. Nem is tudta hogy miért lepték el a rendelések hirtelen
. De mostmár feljebb húzta ő is egy fokkal. Bár nem hasonlítgattam, de szerintem a 18ezres Etióp Geisha szerintem még mindig korrekt ár.
-
kchris78
veterán
PY Ethiop Geisha-t hogy érdemes lefőzni? Honlapon 90-91 fok van picit hosszabb lefolyás, de kinek mi a konkrét tapasztalata?
-
kchris78
veterán
Pacificaffé-nál a közepes mit jelent? Normál közepes vagy mint a Kapuczínernél, az egy kicsit sötétebb akkor már?
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #13007 üzenetére
Na körülnézek akkor még
. Egy 30-40ml főzethez úgyis "csak" 60-80ml tejet használok fel, annyit öntök ki amennyi kell, ennyi bele kell hogy férjen hogy most 5 vagy 700ft a tej már...
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #13007 üzenetére
Huhh ezeket a márkákat még sosem láttam
.
Osztrák Alpenmilch is jó lehet?
-
kchris78
veterán
válasz
Jolida #13004 üzenetére
Melyik tejet javaslod akkor? Cserpes is akkor hasonló mint a Lipóti? Szerintem az már közel sincs ahhoz mint ami volt tekintettel arra hogy egy hatalmas kenyér gyártó üzemet építettek Hatvannál.
Az kemény, ha kávé kihűl ízét meghatározó vegyületeket már nem is lehet érezni. -
kchris78
veterán
Ha már tej, egy friss (1 perces
) tapasztalat: Vettem cserpes tejet mondom ugyanannyi mint az ESL... jó pár napig annyi idő alatt elfogy ez is. De hogy nespresso tejhabosítóval NULLA hab keletkezik rajta ezt nem gondoltam.. Nincs benne fehérje vagy mi? Így nem olyan élmény a kávé
.
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12987 üzenetére
Azt támogatnám hogy aki csak az ütősség miatt iszik kávét az álljon át energiaitalra vagy koffein tablettára vagy nemtudom.. a babot meg hagyják meg nekünk.. Csak azért mert ez ennyire "európai meg trendi..".. Ez aztán az indok. (nyilván ott is vannak gasztro emberkék..)
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12986 üzenetére
De hogy a pozitív dolgot leírjam ami miatt elkezdtem:
A PY és a Bányai szerintem nem emeltek annyira mint amekkorát a többiek. (pedig 1-2 éve mikor megvettem ott az első csokiskuglóf kávét, akkor még igencsak drágállottam..) PY megmarad, és a Bányai belép mellé.. Meg stabilitisának ha hirtelen kell a Mammut MM - AVX.
-
kchris78
veterán
válasz
tuzpenge #12972 üzenetére
A probléma az hogy a trendi extra gazdagodni vágyó piaci szereplők sem félnek kihasználni a szituációt.. HATALMAS előny hogy "úgy mennek fel az árak". Mi nem tudjuk az ő költségeiket megítélni és nem tudod hogy mi mennyi hol mekkora a reális emelés.. Példa mozarella sajt (szarvasi) itt 500 ott 400... Legyen difi na de ekkora? És nem ez volt a piaci helyzet a nagy áremelkedések előtt.. Nem volt EKKORA. Haverom mondta hogy beszállítóik minden egyes árfolyam emelkedésre emelik, persze amikor visszamegy.. mert néha van ilyen tendencia is, azt persze nem követik le..
-
-
kchris78
veterán
Na én úgy tűnik megérkeztem
. Nem minden esetben sikerül tökéletesre a főzet, de azt látom hogy tényleg, 16-18gr őrleményből azért sokkal egyszerűbb (illetve egyáltalán lehetségessé válik) a citrusosságot édességet elővarázsolni... Hogy mint egy tea szerűséget el lehessen szürcsölni a főzetet.. A csokis klasszik vonalat azt tényleg lehet szingli szűrővel is.. Tényleg kell ez az IMS kosár. Kezdek ráérezni hogy ennél a kosárnál mik azok a ricni tartományok meg csapolási idők tömegek amik megadják azt hogy ne legyen túl "klasszik" egy világos pörkölésből de ne is nyersen savas...
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12951 üzenetére
Önmagában nem hülyeség az a pohár mert nem hűl ki. Van rajta ikon hogy qrva forró lesz, óvatosan! persze én is megszívtam már ilyennel
.
-
kchris78
veterán
válasz
Polarstar #12947 üzenetére
Dehát ez a trendi tele van! Mellesleg az egy dolog hogy mikor pörköltek de hogy mikori a zöld kávé az meg egy másik. Egy pörkölő Mondta hogyha nagyon olcsó/akciós egy frissen pörkölt prémium kávé az valószínűleg nem friss zöld kávéból van… Nem fog a pörkölő magának veszteséget generálni. És hát rá lehet írni de hát hogy ez frissen pörkölt csúcs szuper kávé.
-
kchris78
veterán
válasz
ServerWorks #12942 üzenetére
Igen, elhiszem, ezt teljesen általánosan írtam, csak ez a téma hozta ki belőlem
. Meg azért sejtem hogy ahol robustát termelnek ott sok helyen át se lehetne állni arabicára mert annak már ott nem megfelelőek a környezeti körülmények.
-
kchris78
veterán
Én úgy vagyok hogy aki csak azért vesz kávét hogy üssön és koffein az ne vegyen kávét, hanem valami koffein tablettát.. (és az íz se érdekli különösebben) Elég drága lesz és kevés hogy akit nem érdekel az íze az inkább ne vegyen (kávé por is lehetne inkább valami aroma szintetizált valami).. Tudom lehet nem korrekt hozzáállás de ez van. Régen előre jelezték hogy ha pl a kínaiak felfejlődnek és sokan akarnak majd olyan terméket amit a nyugatiak pl kávé bor stbstb akkor abból NEM lesz elég majd a világon. Hát ez bejött. Ha sokan akarjuk a világon ugyanazt (és nem általánosan "bárhol" előállítható - megtermelhető) abból kevés lesz.
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12931 üzenetére
Magic
. Mondjuk az őrlés lehet valamennyire.. Decaf esetén még szinglit főzök, és ott 12.4-5gr simán belement 2 ricnivel odébb már a 12.3 is sok bele..
Szerintem igen, brazilnál nekem is a csoki volt nagyon domináns amikor azt ittam.. Abban nem lesz sok gyümölcs ízjegy
.
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12926 üzenetére
na nekem 17.8-al ment, küldöm a képet hogy mennyi hely maradt a penge alatt: [kép]
Lefőzve: 26mp 44ml 93fok ricni egyel durvábbra véve.. Kicsit citrusos savanyús kevés keserűség.. Ennél azért több olaszos vonal kell bele úgyhogy visszaveszem finomabbra az őrlést. [kép] Amit érdekesnek találok hogy 36 vagy 44 ml, nincs olyan kiugró difi mint amennyire gondoltam...
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12926 üzenetére
Az én időmből kiindulva akár 25mp-ig is le lehet menni ha nem megy el a keserű mellékíz... Illetve nekem az lehet ami számít hogy le tudtam menni úgy nyomásban (nem tudom az neked hogy alakul közben) hogy ne akadjon ki a manométer (és jöjjön ki jelentős vízmennyiség a túlnyomás-szelepen). Az növelheti meg annyira a kioldódást hogy bejönnek a túlzottan keserű ízjegyek.
-
kchris78
veterán
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12921 üzenetére
... és mostmár én sem öntök ki akár csak félig jó főzetet, csak olyat ami aztán nagyon mellément.. (50+ mp alatt jött le, vagy 20 alatt vagy hasonló...) így jobban van tapasztalatom hogy tényleg mi az igazán keserű savanyú stb.. Meg aztán 4-5ezer fölött/250gr és 17gr-okat nem akarok már csak úgy kiöntögetni, ahhoz drága. (meg egyáltalán...) Videón volt hogy valaki 18gr-t főz le de szinglit akar emiatt mindegyiknek a felét kiönti
.
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12920 üzenetére
16.3 - 8 - 0fok - 44ml 26mp - inkább túl savanyú
17.5 - 7 - +1fok - 32ml 38mpnem éreztem teljesen a toroktabi miatt de annyit igen hogy ez már túlkivonatolt túl-keserű - túl finom az őrlemény
17.7 - 8 - +1 fok 38ml 32mp körül - ez az amit jónak ítélek meg az eddigiekhez képest...Ezek voltak a próbálkozások, azt sejtettem az előzőek alapján hogy 16 alá nem érdemes mennem/nem érdemes kezdeni a próbálkozást mert túl sok hely marad a felsőszűrő és a pogácsa felett és mocsaras lesz.
Amit követek mostanában alap - IT algoritmus hogy egyik véglet nagy lépés, ha túllőttem a másik irányba akkor azon belül kis lépésekkel finomítok.
17.7gr ami majdnem eléri a felsőszűrőt, razorral nézem, illetve a portafiltert behelyezés után kiszedem hogy látom-e a felsőszűrő nyomát, 100Ftos teszt csak egyszerűbben.
Képet is lövök, elég jó cremás
. Akkor vagyok általában a citrusos vonalon megelégedve ha olyan az eredmény hogy akár tej nélkül is el tudnám kortyolgatni.. És pont emiatt csak egy kevés (hangulattól függően 1:1 vagy 1:1.5) tejet rakok csak hozzá lágyításnak. Klasszik olasz vonalas kávékhoz 1:2 ütősebb esetben 1:3 -t is rakok hozzá és akkor jönnek ki a mélyebb ízek, nyersen csak az ütős keserű vonalat érzékelni szinte
.
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12911 üzenetére
Na úgy érzem megérkeztem
. IMS22-es kosár ugye, végül tyúklépésekben haladtam, két véglet között és végre sikerült édeset-citrusos vonalat kihozni a Bányai Fincából...
17.7gr ez érte el majdnem a felsőszűrőt.. Sikerült úgy belőni az őrlést is hogy finom, de mégse ugrott ki a nyomás a max értékre. Lehet ez volt a nyitja a dolognak.. Citrusos vonal nem jön ki 12 baron..Egyik jó dolog ebben hogy észrevettem magamon hogy az hogy éppen mit szeret az ember az változó -hol olaszosabb hol citrusosabb- ennek szépen utána lehet menni hiszen én magam lövöm be a paramétereket...
-
kchris78
veterán
válasz
Halley #12913 üzenetére
kint van. Iszok is belőle, aminél fontos hogy most félig betegen ne a hűtőből igyam.. Plusz én olvastam hogy bacik elszaporodhatnak a kint tárolt vízben, de azok a levegőből mennek bele (éjszakára víz éjjeli szekrényre). A lényeg hogy fedele legyen hogy ne "essenek" bele
. Leginkább ezért (is) van fedele ezeknek... Ezzel az alatt az idő alatt amíg kicserélődik a víz nem fog benne semmi káros elszaporodni. Persze fontos a megfelelő cserélődési sebesség, illetve az hogy 4 hetente tisztítva legyen.
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12908 üzenetére
Köszönöm ezt a gondolat ébresztőt.. Visszanéztem más kv-kkal való paramétereket (valamire csak jó hogy irogatja az ember ezeket
), és ezt a kávét 7-8 beosztáson őrlöm az IMS22-re. VISZONT, ezt a kávét 8-9 beosztáson őröltem a szingli gyárin.. Másik kávét meg 10-12-n szintén szinglin.. (ebből nincs most hogy az IMS-t ezzel teszteljem) Szóval ez alapból ilyen vagyis kb arra hajaz amit meglehetősen jól megfogalmaztál hogy "hagyományos ipari sötét"
.
Azt hiszem most egy ideig nem rendelek többet a Kapuczinertől, tényleg az van hogy ezek brutál meg vannak pörkölve.. Nem is tudom hogy ha a saját bevallásuk szerint ez közepesen pörkölt akkor mi a sötét??? Lehet nekik közepes de hát az összehasonlító csapolások kiadják hogy brutálisan pórózusak, sok kell belőle hogy megadja az ellenállást.. (azaz jobban meg vannak pörkölve) Van még egy San Salvador amit most bontottam fel, nagyon kíváncsi vagyok hogy ez mit hoz..
-
kchris78
veterán
köszi! Amire még gondoltam hogy mindegy hogy 22-24-26mm magas egy kosár, ha henger a formája, és 53mm az átmérő akkor a pogácsa vastagságot kiadja, ami 15mm környékén már egyszerűen vékony hogy felépüljön a nyomás és visszatartsa a vizet. ha nem elég finom max dupla falúval lehet "csalni".. 58mm átmérővel ez méginkább igaz, nem véletlenül kell duplázni rendes kosárral..
-
kchris78
veterán
Egy jobb őrlő már fel van véve a listára, az itteni infók alapján az a legfontosabb a kávé mellett
. Csak legyen meg a megfelelő anyagi ellenoldal végre
.
Az utolsó dolog és ígérem befejezem
: tejjel iszom így 30-40ml + 50-60ml tej az már egyben "sok a jóból" úgyhogy lehet hogy nekem tényleg mellékvágány lesz ez a dupla kosár, veszek egy single IMS kosarat aztán meglássuk
. Az után hogy visszaküldtem a 24mm-eset, ezt már kipróbálom hogy azzal mi a helyzet.. (illetve fogyjon el a még tarcsiban lévő 500gr középsötét Kapuczíner és végre tényleg veszek mér valami közepesen világosat ami jobban blokkolja a vizet)
-
kchris78
veterán
Az IMS 22mm magas 53-as kosarat viszont legszívesebben visszaküldeném mert 15-16gr anyaggal liszt finomságra őrölve is éppenhogy kijön a huszonpár mp. De nem fogom, mert majdnem 3 rugó a postadíj (szerintem nonszensz egy alig 100gr küldeményért), illetve jó lesz ez még.. Illetve lehet részben nem erre a 10+ barra van méretezve (amit én nem tudok belőni mert ahoiz OVP csere kellene), plusz nem is ez a pórózus félsötét pörkölésú kolumbiai, hanem valami világosabbal kellene etetni..
Megmondom őszintén kicsit tanácstalannak érzem magam, annak ellenére hogy a single kosarakat mondták bonyolultabbnak, azt érzem könnyebbnek és most a duplát bonyolultabbnak.. vagy csak át kell állítanom az agyamat más súly - kivonatolási idő tartományokra? Ami meglepő amúgy hogy 15-16gr őrleményen áttolok 36-37ml vizet (25mp alatt max) és mégis sokkal intenzívebb az íze mint a szinglinek 11-12gr őrleménnyel 27ml vízzel bőven 30+ mp felett... A vízáramlás / kosár formája adja ezt?
-
kchris78
veterán
Nem tudom hogy vagytok vele... Én már várom hogy megfázás után végre visszajöjjön a szaglásom mert 4 napja úgy iszom a kávét hogy valami édes - valami keserűt érzek csak (érdekes mert azt sem direktben éreztem csak hogy a nyelvemnek melyik területe "aktivizálódik" - megnéztem melyik terület melyik alapízt jelenti
).. Komplex íz érzékeléshez kellene már a szaglás végre.. (lehet valami lightos covid ) 23-a óta nem tudtam úgy meginni egy kávét hogy rendesen érezzem az ízét..
-
kchris78
veterán
Kávé! [link]
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12848 üzenetére
íme: [kép] [kép] ez 17gr. Végül azt csináltam hogy mocsaras vagy sem, 15gr-n húztam le 40ml-t, és tejjel egész jó csokis lett
. Volt még egy 17gr 34ml körül, az töményebb volt - de megnéztem ezt a kapuczínert és diós - magvas ízjegyei vannak szóval nem csodálkozhatok mit azon hogy nehezen jön a csoki és savanyú irányú ízjegyből semmi sincs
- csak ha mr tényleg alulkivonatolás történik
. Illetve ez nem Sage szűrő hanem precíziós IMS és nem single dose aminek a minőségét rosszabbra is mondják jobban belegondolva..
Mivel 15-17gr ról van szó ezzel a mennyiséggel decafot iszok (plusz alvásprobléma..), friss brazil avx decaf van soron.. illatra jobb mint amit most iszok kapuczíner kolumbia (mondjuk ez már "régi" is..)
-
kchris78
veterán
Huhh.. hát ez az IMS 12/14 szűrő teljesen más cucc mint a single dose
. Ha túl testes 17gr / 34ml kivonat 35mp 91fokon (ami a legalacsonyabb) akkor mit lehet vele praktikusan kezdeni?
Ízélmény is más stílus mint a single dose kosárral.. Nem gondoltam volna..
-
kchris78
veterán
No... Megjött a 22mm magas kosár a kúp szerű single Sage-es helyett
. A single helyett ami 11-12gr, kb 30-45mp, 22-28ml, a 22mm IMS esetén hogy kell ezeket az időket/mennyiségeket beállítani? (pl eddig szemre már nagyon azt nézem hogy ha 1mp alatt több mint 1ml jön ki akkor az már sok, de 14-16gr IMSnél meg azért ez kell, mert ha jól tudom az idő az ugyanannyi single és double esetén is?)
-
kchris78
veterán
Az utóbbit nagyon nem javasolják a Barista Expresshez képest... Nekem úgy sikerült hozzájutnom egy csak kipróbált Expresshez hogy az eladó családja azt SEM volt hajlandó használni, úgyhogy el kell keserítselek de ebből praktikusan én automatát javaslok. Baristánál is azért csak ki kell nyomni az őrleményt, tamperelni, lefőzni stb.. Ha nem csinálják és nincs konzisztens tamperelés és őrlemény kimérés akkor az eredmény is meglehetősen sz.r/hektikus tud lenni. Én mérek anyagmennyiséget, kijövő mennyiséget mérleggel. Ez már nem sok plusz és sokkal sokkal jobb az eredmény. De aki nem fogékony erre annak marad az automata (exfeleség sem akart ilyet, akkor estem bele a baristába mikor egyedül lettem).
-
kchris78
veterán
válasz
Taltos0711 #12783 üzenetére
Nem is értem miért van ez... Miért nem viszik fel akkor egyenesen 30 barra mondjuk? A nyomással az a baj ha az őrleménnyel van belőve hogy ne legyen akkora nyomás mint amit tol a pumpa akkor túlontúl gyors a lefolyás... én ezzel már megszenvedtem tavasszal..
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12651 üzenetére
köszi a tippet
. columbia kv amúgy általánosan milyen? sima csokis és "kész"? (közepesen pörkölve)
-
kchris78
veterán
válasz
MC Pite #12630 üzenetére
Vagy frissen pöris kávéban gondolkodva szerintem az AVX, egész jó kávéik vannak, és MM-ban kapni belőle, mindenféle posta/stb díj nélkül. Fajtától függően 10/12e/kg, ami egyéb pörkölőkhöz képest nagyon baráti. Főleg ha nem 20-30-ezerért akar vásárolni az ember hogy ingyen postázzák ami alsóhangon egy 1500Ft (de inkább több), és vidéki majdnem mind. (igaz nem teljesen friss - nézni kell a dátumot - de legalább nem kell már pihentetni
)
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12616 üzenetére
Igen de nekem 24-es a kosár.. +2mm, nem tudom abban űrtartalomban hány gr őrlemény fér el, de pont 22-es kellene nekem is
. A pengét szoktam használni hogy meddig is érne a felsőszűrő.. Ha a 22-essel kellene próbálkozni adnék még neki esélyt de így hogy 24-es mellett még 22-es is van így megy vissza
.
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #12571 üzenetére
még egy kérdés: ha adott kávéhoz 20gr és 24mm vastag őrlemény kell, akkor hiába veszek 22mm magas/vastag kosarat gondolom akkor azt hiába fogom teletömni, nem fogok tudni megfelelő időt elérni? (csak azért kérdem mert most látom hogy igazából így 24mm helyett 22mm vastag kosarat kellett volna rendelnem..)
-
kchris78
veterán
válasz
pető bá' #12570 üzenetére
köszi, sage barista express. saját őrlővel. A rá alvás jó lett
. Másik kávé, puerto rico fino, max 1 mm maradt "üresen" a kosárban és amennyire csak tudtam finomra őröltem. hulla voltam így 30ml körül lett 20gr őrleményből.. megijedtem mert nem számoltam hirtelen hogy nem 11 hanem 20gramm és így leállítottam, durván ristrettós lett
. De 20 g azért húzós
.
-
kchris78
veterán
1 órája tolom a kávékat
, de eléggé felidegeltem magam.. Megjött az IMS 14/16 24mm magas Sage kosár... De egyszerűen nem értem... Képtelen vagyok olyan mennyiséget és őrlést belőni (pedig durván finomat csinálok de csináltam durvábbat is), hogy a sima szingli kosárhoz hasonlóan 30-50mp alatt csorogjon le.. Egyszerűen 5-10mp előfőzés és kb 10mp alatt lecsorog 40ml.. szemmel alig lehet követni a grammokat. Az is fura hogy olyan mély a kosár hogy ne legyen hely az őrlemény és a felsőszűrő helyett 18gr is belefér... Egyszerűen alig épül fel nyomás. Az alján több luk is van mint amit adtak hozzá.. (nem szűkül össze egy picit az aljára) Finomabbat nem is tudok már őrölni mert összeér az őrlő...
Ti mit próbálnátok?
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12479 üzenetére
én azt nem értem hogy hogy lehet 7-9bart "előidézni" úgy hogy a pumpa igazából 12 bar-os... Ahhoz olyan laza szemcseméret kell ami nem tartja vissza a nyomást hogy olyan rövid csapolás alakul ki ami viszont kevés a megfelelő kivonatoláshoz... Hogy lehet szerinted ezt az ellentmondást feloldani? Nekem a megoldás az lett hogy a túlnyomásvédő kinyitásával a talán 15baron csökkentettem 3 bart, és mostmár a nyomásmérőt magasról lesz@rom... A lefolyási időkre és a mennyiségekre figyelek.. Meg hogy milyen íz jön ki
. Így jöttek ki nagyon jó főzetek... 10mp ázás - de itt olyan hogy ha sokáig hagyom ázni már akkor is csorog át rajta a víz..
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12473 üzenetére
Ezzel valahogy én is így vagyok... Plusz, nekem kell az a +50gr hogy azért kiélvezzem azt az adott ízt, kell hogy jól be tudjam lőni és még legyen jó pár főzésre adag (mondjuk nekem relativ lassan jön össze - plusz ha hamar bontotta fel az ember akkor még menet közben változik is...).
-
kchris78
veterán
-
kchris78
veterán
Minden elismerésem Kapuczinernek, hogy kedd kora du rendelésem tegnap megjött
. Végre van megint minőségi decaf kofim
. Ráadásul aznapi pörkölés (10.29). De nem érdekel megy a gépbe és a poharamba
. (egyedül ott láttam itthon CO2-es decaf kofit )
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12459 üzenetére
58mm, igaz. Új áron igen annyi de ha GC felújítottként kerül megvételre itt is vannak 100-150ért nem sokat használt példányok Marketplace-en.. Én is egy ilyen gyak újat vettem 150-ért. Catler stb tapasztalatok alapján ez is elketyeg sok évig.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12457 üzenetére
Sage Barista? itt is van pid itt is van fűtött fej.. nekem Sage BEx van...
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12446 üzenetére
Lényeg hogy klasszik vonalon akkor nem kell 45-50mp lefolyási idő..
előjátékkal együtt persze.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #12443 üzenetére
Neeeem, nincs vele gond
. Csak még nem dial-ineztem be, (hogy lehet ezt szépen magyarul? ) és hogy mire figyeljek ha valaki már itta ezt
.
-
kchris78
veterán
Valaki fogyasztott már Giovanni Erbisti fajta kávét az Anyukám mondtából? Ha igen milyen ízjegyekkel kellene rendelkeznie?
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12435 üzenetére
Tedd azt, én meg fordított irányban indultam el: kisebbre vettem a szemcseméretet és nem mentem el csak 23ml-ig.. Az idő maradt, nagyon szuper lett ez is, savas, és töményebb. Igazi szpesialiti vonal
. Eddig attól féltem hogy húúú ami 40+ mp az már csak keserű lehet az extra-extrakció miatt... Aztán nem.. Hogy miért? Azt nem tudom
. A lassú áramlás vagy a -2 fok az alap 91-hez képest vajon. Érdekes szinte tényleg jobb ezt tej nélkül inni (és meghagyni a klasszik vonalra) mert volt hogy az az érzés kapcsolt be mintha ez a tej savanyú lenne
pedig friss Zselici 3.6-os.
Nem sok van már ebből az AVX-ből, kíváncsi vagyok ezzel a fajta kivonatolási beállítással mit lehet kihozni majd az Anyukám mondtás kávéból ami azért nem a savas irány
.
-
kchris78
veterán
válasz
donat_sz #12431 üzenetére
Az őrlőnek a belső beállítását már nem is tudom mennyire tekertem le... A külső ricni az 8-ason volt ennél az éppen AVX Nicaragua kávénál. A gyári szingli kosárba tettem 11.5gr őrleményt, és így adta azt hogy 30ml-t húztam le 10 + 40mp alatt. (A pontos mp-ekre nem emlékszem, a pre-infusion 8-10mpig szoktam kitartani amíg meg nem jelenik az első csepp) Mindig bele szoktam kóstolni még tej nélkül a főzetbe és ezek olyan ízűek voltak már hogy (én pedig tényleg nem tudom meginni legalább 10ml tej nélkül) ezeket kiskanállal szépen el is kanalazgattam volna, nem volt semmi olyan durva íz ami miatt tej kellene. (Bár ez lehet amiatt is van mert 1:3 már az arány majdnem)
-
kchris78
veterán
Asszem rájöttem hogy lehet a Barista Expressemmel kiszedni végre a babokból a citrusosságot keserűség-jelleg (vagyis inkább klasszik vonal, csokis jelleg) nélkül.. -89 fok finomra őrlés és "extrém" kivonatolási idő, preinfusion 10mp + 40mp lefolyás.. Hogy ehhez majdnem fél évnek kellett eltelnie
. Eddig nem mertem felmenni ilyen időtartományba aztán valahogy véletlenül összejött és jött a hűűűbbb+ felismerés
.
-
kchris78
veterán
válasz
headhunter86 #12386 üzenetére
Nekem is pont ez van hogy előáztatással 40-45mp és nagyon finom főzetek jönnek ki... Semmi extra keserűség, földes csokis íz.. Mondjuk ehhez kell a PID és a 89 fok ami csökkenti az extrakciót..
-
kchris78
veterán
Egy kezdő kérdés: az előfőzést (pre-infusion) beleszámítjuk a kivonatolási időbe? Ha pl a PY oldalon az van hogy 30-35mp lefolyási idő akkor előfőzéssel (kézzel szoktam nyomni amíg az első cseppek meg nem jelennek kb 8-10mp), akkor az mindent egybevetve 40-45mp-et jelent tulajdonképpen?
-
kchris78
veterán
válasz
kmarci25 #12298 üzenetére
Köszönöm, úgy tűnik bejött, durvább őrlés, mennyiséget tartottam, tényleg csökkent az a testesség, földes érzés mintha kevesebb lenne benne a szárazanyag
. Tényleg megéreztem ízre azt ami illatot éreztem mikor az őrlemény illatát éreztem
.
Hát igen, én is vettem 2-3 éve capuccino duplafalút, azokkal semmi gond nincs. A hőhatást meg bírnia kell elvileg, hiszen majdnem 100 fokos a főzet
.
-
kchris78
veterán
Más: vettem üveg dupla falú kis 80ml-es kávéscsészét. Mostam mostam használtam.. Aztán egyszer csak úgy mostam a kiskanalat hogy talán 10cmről bele esett a csészébe-re... Akkorát pukkant.. Totál megijedtem hogy most valami áramköri alkatrész durrant el az indukciós főzőlapban vagy a kávégépben, mert felülről néztem a csészét, aztán persze rájöttem hogy más nem lehetett... Szóval a tippem az hogy utólagos vizsgálat alapján BAROMI vékony üvegből készült a csésze ami kapásból nem jó, illetve a kiskanálnak hasonló hatása lehetett mint amit kiraknak buszoknál ablaktörő kalapács.. Plusz mivel mostam épp, lehet volt benne egy kis hőfeszültség is (megfejelve azzal hogy a benne lévő levegőnek is vagy szívó vagy feszítő hatása lehet hőfoktúl függően).
Szóval csak óvatosan...! Persze Temus vásárlás volt (mondjuk nem volt kifejezetten olcsó sem).
-
kchris78
veterán
Vettem AVX-es Nicaraguai specialty kávét (lehet ez nem SO, attól mert spec?). Ennek az a leírása hogy tejcsokis vaniliás édes, piros bogyós íz mellett, nagy kv szemekbe zárva
.
A lényeg hogy:
lehúztam egy főzetet: 11gr (ez a kosár kapacitása épphogy nincs túltömve), 91 fok (-2 fok a normál középhez képest), 45mp jött alatt jött le 29-30ml. Citrusosságot nem érzek ellenben átütő keserűséget sem (ami nagyon pozitív, mondjuk engem nem annyira zavar), talán ezt mondják "földes" íznek
, lágy is (talán ez az édesség). Lényeg a lényeg hogy melyik paramétert módosítanátok hogy egy kicsit savasabb legyen?
-
kchris78
veterán
igen, én átállok egy kis ideig erre, 10 perc séta rendelgetés stb helyett.. és hihetetlen hogy ilyen jó áron nyomják, a mellette levő szenek másfélszeres áron vannak egy kávés webshophoz képest… Friss pörkölés csak avx volt. (mammut) plusz arra is hogy 1-2 hetesnél fiatalabb szemekből nem főzök..
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LEGO klub
- Xbox Series X|S
- Synology NAS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Asztrofotózás
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- További aktív témák...
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- DJI RC2 drón távirányító
- Ùj - DJI FPV Drone - 0h repülési idő
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest