Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #8694 üzenetére
Hopp, ezt eddig nem is láttam. Használod, lehet vele gyakorolni a latte art-ot? (Bár úgyse fog soha menni...
)
-
válasz
RetepNyaraB #8683 üzenetére
Köszi!
Tizedpontos mérleg mindenképp fog kelleni? Egy tizedpontos kanálmérleget már rendeltem, de a sima konyhai mérlegünk csak grammpontos és nem feltételnül akarom lecserélni. Továbbá lehet hülye kérdés, de ezeken az örlőkön (SAGE BCG600) be lehet állítani mekkora adagot őröljön vagy
1. szemmérték
2. csak előre kimért kv kerüljön az inputba? -
DrDobos
őstag
válasz
Mr.Csizmás #8694 üzenetére
Elég csőrös ez?
-
tuzpenge
őstag
válasz
Mr.Csizmás #8694 üzenetére
Pont ezt akartam én is írni....lekéstem.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
DrDobos
őstag
válasz
RetepNyaraB #8691 üzenetére
Köszi nektek a valaszokat
igen tudom hogy nem az igazi az orolt, ezt a kisporkoloknel valo friss orlest lehet atgondolom. Midenesetre barhogy is lesz, a kapszulas utan mindenkepp elorelepes lesz
Ps, RetepNyaraB: miert nem vennel babot a tchibonal?
-
válasz
DrDobos #8689 üzenetére
A legtöbb kispörkölőnél fintorogva (ezt persze nem mutatják a kedves vásárlónak
) leőrlik neked kívánt finomságúra. A tchibonál is, de ott inkább nem vennék babot, csak ha nagy a baj. A bolti pedig olyan, ahogy icm mondja. Kiöntőnek kezdetben mindegy, de legyen dedikált pitcher, aminek szép csúcsos nyílása van, nem széles szájú kisbéka. Ha egyedül iszod a 350ml elég, ha ketten, akkor 5-600ml. Ez persze a teljes űrtartalom, úgyis a felét használod kb.
-
icm
tag
válasz
DrDobos #8689 üzenetére
Tejkiöntő: expolygonos legolcsóbbat használom, valami 3500 az is szerintem.
a bolti őrölttel több baj is van, de leginkább, hogy nem friss, nem frissen őrölt és nem tudsz örlemény finomságon változtatni. Egyébként a quality rossa kotyogósban elég kellemes volt. A 60/40 arányt nem figyeltem, jobban örültem volna egy 100/0nakNespresso kapszula után még a kotyogós is kis gyakorlás után úristen ez teljesen más szint… quality rossa-val etetve… sajnos a karos gép már nem szerette, én meg a lejtőn elindultam
-
DrDobos
őstag
Ket kerdes, tanacsot szeretnek: szeretnek a fentebb amugy videoban is szereplo tejhabositos/tejkiontos bodonket, van otlet honnan erdemes beszerezni? Tchiboba betevedtem, asstem 3500ert láttam..
Masik kerdes: milyen orolt kaveval erdemes kezdenem? Cafissimo kapszularol jottem at, egyelore orolt kavet vennek. Neztem lavazza crema e gustot, illetve esetleg a qualita rossa, lehet ez a 60% arabica 40% robusta jo lehetne kezdesnek. Egy ismerosom nagy omnia silk rajongo, o szemesbol az automatajaba ezt veszi. Velemeny, otlet? -
icm
tag
válasz
TheProb #8685 üzenetére
Ugye az elején köpött vizet, így elég nehéz megállapítani közben mennyit köpött… nyisd meg a csapot, eresszed bele a vizet, zárd el, jöhet egy másik edény aztán nyisd meg, akkor már nem lenne szabad víznek jönnie, csak gőznek. Lecsapódva kaphatsz minimális mennyiségű vizet.
-
válasz
TheProb #8685 üzenetére
A köpködés gáz. Amúgy mindenképp lenne valamennyi víz a kiöntőben, mert a gőz is végső soron víz, ugye.
Nem számít, ha kis kávét felmaszatol a falra. Ha sokat (kifejezett réteg körben), akkor vagy nagyon robis, olajosra pörkölt blendet használsz, vagy tényleg kicsit kicsi a tamper. -
TheProb
veterán
Továbbra is szívok a vízes tejjel. Ez normális? Ez már egy kv lefőzése és egy tej gőzölése után volt. Látszik, hogy folyamatosan köpködi a vízet és a végén áll a kannában a víz.
Illetve ha az EC785-höz adott fém tamper felkeni a szűrő falára a kv-t, az gáz, nem? Magyarán nem perfect fit az átmérője a szűrőhöz képest.
-
-
Jó kérdések. Ugyan ezt a settet rendeltem most a Mall-ról, így külön öröm hogy nem nekem kell őket feltenni.
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a kapott örlőt érdemes-e alá vetni egy bejáratási procedúrának? Van itthon 1 kiló anyóstól kapott tchibo milano stlye, ami valószínűleg erre a célra tökéletes lenne. -
válasz
pető bá' #8678 üzenetére
Na, ezt videó nélkül is így csinálom
Megkocogtatom a pulton, kezemmel kicsit segítek neki a helyezkedésben aztán tamper#8679cSuwwi: Értem. Akkor az én gyűrűm (amit sokkal inkább egy tölcsér) is tökéletes. Egyébként fogalmam nincs honnan van az a tölcsér, azt hittem a 702 tartozéka de rákeresve nem látok olyan dolgot a csomagban...
-
cSuwwi
senior tag
-
válasz
body007 #8677 üzenetére
nem, de miután az őrlőből már az őrlemény a karba került, nem repkednek szanaszét az őrlemény darabkák.
A legegyszerűbb módszer szerint egy finom lekoppintással a pultra picit összeesik az őrlemény, majd érdemes valamilyen módon egy egyenletes felületet létrehozni.. ehhez a disztribútor (wdt meg pukszkrín) előtti világban a baristák a kezüket használták valahogy így (yt link).
-
-
tKb.
tag
Bambino Plus igen, szettben a darálóval.
Mall.huról rendeltük, akcióban van, ráadásul olyanban, hogy olcsóbb, mintha csak a kávéfőzőt venném. Kicsit furi. [link]
Ti is a Mallról vettétek? Leírásban nincs a tartozékoknál a szimpla falú felsorolva, na majd meglátjuk. Biztos ami tuti, utánvétellel kértem, mert tőlük még nem rendeltem semmit, remélem rendben megérkezik. Tapasztalat esetleg?
Köszi az eddigieket 😄
-
nrbx
tag
Hello, nekem is Bambino Plus van, szinten adtak hozza duplafeneku (nyomasfokozos) meg hagyomanyos szurot is, de aztan vettem 14-16g-os IMS-t (B62.52TH24E), kb. 15 EUR volt, nem nagy tetel. Esetleg ha kell, ami nekem van gyari hasznalt dupla el tudom passzolni. Kart szinten csereltem Crema Coffee fenek nelkulire: a gyari nekem nagyon szorult, a szurot meg mindig kessel kellett kifeszegetni belole (van erre inteligensebb modszer?). Ezzel ami most van ilyen problemak nincsenek.
-
kmarci25
veterán
Ez Bambino Plus? Ha igen, akkor én decemberben kaptam hozzá nyomásfokozós szimplát és duplát, meg nyomásfokozó nélküli szimplát és duplát. Azóta vettem még fenék nélküli kart, ahhoz adtak egy dupla kosarat (kb. 16-18 g lehet), meg vettem két IMS-t (16-18-ast, meg 20-24-est).
Én minimum 16g -ból főzök tejes italokhoz, minden nélkülihez 18-20 g-ból. -
-
tKb.
tag
Köszönöm a válaszokat!
Úgy néztem a tartozékok között, hogy csak duplafenekű szűrővel fog érkezni, hogyha egyáltalán megérkezik. Mall.hu-ról lett rendelve, még sosem rendeltem onnan és vegyes véleményeket találtam.
Lesz 1 csészéhez, illetve 2 csészéhez szűrő. Amennyiben 1 csészével szeretnék főzni, mert éppen nem ketten innánk kávét, akkor gondolom kevesebb anyagból kell készíteni és kevesebb lesz az elkészített kávé mennyisége is, igaz? Attól a minősége, illetve ízvilága az megegyezzik a 2 csészés szűrővel készített kávéval? Vagy pont ezt írtad, hogy a 18-20g kávéval lehet a legmagasabb minőséget kihozni? Nem annyira látok még tisztán 😄
Köszönöm a James Hoffmannos ajánlást is, meg is néztem pár videót, tetszik 😊
-
"Azt is olvastam, hogy talán 19g kávéból kellene majd a kávét készíteni. Ez 1 csészénél és 2 csészénél is ugyanígy működik vagy ez csak a 2 csésze kávéra értendő."
Minden kosárnak van egy ideális névértéke és attól durván eltérni nem jó. Tehát mondjuk egy 18g-os kosárban nem érdemes 10g-ból "szimplát" főzni, mert nem működik rendesen.
Képzés: a szimpla\dupla elnevezés az eredeti olasz típusú kvzásból jön, az új hullám betörésével ez így már nem pontos fogalom. A modern specialty minősítésben (igazán jobb helyeken) csak "duplát" készítenek, az íz miatt. Általánosságban 18-20g töltettel, ebből lesz ugye 36-40g ital. Ettől még vannak persze különféle felépítésű szimpla kosarak, lehet is őket használni - általában kicsit macerásabb velük dolgozni.
Illetve a pl. 19g-ból készített cuccot szétönthetitek kétfelé, miért ne? Az íze ugyanaz marad, csak kevesebb mennyiség.
Mondjuk egy jó flatwhite duplából készül, a cappuccino viszont szimpla. De az első már specialty fogalom, a második meg klasszikus olasz :)flash @ bejáratódnak a kések, finomabbra kell állítani. Mármint ha általánosságban beszélünk róla. Amúgy egy zacskó kv elején és végén is simán lehet más őrlő állás, ahogy icm írta.
-
kmarci25
veterán
Nem, egyelőre kézi őrlőm van. Az őrlés finomsága a lefolyástól függ. Őrlemény/kávéital= 1/2 grammban mérve, kb 30 másodperc alatt a cél. Azaz 20g őrleményből 40 g kávé. Ha túl gyors, akkor finomítok, ha lassú akkor durvábbra állítom. Ezt nevezik angolul dial in-nek. YouTube-on keress rá James Hoffmann-ra onnan egy csomót fogsz tanulni.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #8661 üzenetére
Az olcsó alap szűrők erre jók, mert nem sózzák vissza a lágy vizet. Főleg utángyártott szűrőket használok így automatához, karoshoz.
-
#85578752
törölt tag
Régebben csak nyomásfokozós kosárral árulták, most már adnak hozzá szimplafalú kosarakat is. Szerintem jó kis gép, érdemes a manuális előáztatással játszani, nálam a maximumon volt a legjobb, vagyis hosszan nyomvatartva amíg el nem kezdi a tényleges főzést, azt pedig manuálisan állítottam le. De lehet programozni is a hosszú előáztatást.
-
goom
senior tag
Muszáj leírnom, annyira kikívánkozik belőlem... Remélem, nem OFF.
Akciós most a Kapucziner-nél a Brazil Sítio Córrego Grande Natural (brazilosan hosszú, szép név). Ma reggel kezdtem meg, most túl vagyok a második csészén is.
Elképesztően finom kávé. Életemben nem ittam finomabbat. Nagyon gyümölcsös, kellemes, sima. És a kis kacat gépemen is olyan gyönyörű lefolyással érkezett, hogy öröm volt nézni. Mindig egy kanál cukrot szoktam, de ebbe az se kell. -
kmarci25
veterán
Nekem ugyanilyen gépem van, én írtam a másik topikban is. Írtam erről a gépről, keresd vissza itt. Én mindenképpen javaslom a kar és a kosár cseréjét. Az, hogy mennyi őrleményből főzöl, ízlés dolga nejem cappuccinokat idők, neki általában 16g-ból főzök, én feketén iszom, magamnak 18-20g-ból. Van olyan pörkölő (pl Impresso), akik annak javaslatot receptre.
Amit javaslok: új kar, új kosár, mérleg (tized grammos), jó minőségű kisüzemi pörkölésű kávé.A kancsós víztől ugyanúgy vízkövesedni fog ezért javasoltam a desztvíz-szűrt víz keverékét. Persze az íze is jobb lesz.
De persze lehet, hogy elkezded a géphez kapott eszközökkel, aztán ha úgyis megfelel, akkor semmi gond, használod úgy. Ha viszont kicsit érdekel a dolog, akkor érdemes kísérletezni.
-
tKb.
tag
Sziasztok!
A hard core kávés topikban ajánlották a Sage SES500BTR + BCG600BTR párosítást és a tegnapi nap folyamán meg is rendeltük, mivel ott magas szinten megy a kommunikáció és kevés dolgot értek még belőle, ezért gondoltam felteszek itt pár kérdést a leendő masinával kapcsolatban.
Egyelőre elég kevés infóval rendelkezem a kávézást illetően, én espressot szoktam inni, a barátnőm pedig capuccinot.
Feltettem a másik csoportban egy pár kérdést és érkeztek is válaszok a kedves fórumtársaktól. Az egyik az volt, hogy milyen vízzel érdemes használni ezeket a gépeket és jött egy olyan válasz ami viszonylag egyszerűnek tűnik (2/3 desztilált víz, 1/3 szűrt víz), illetve egy bonyolultabb válasz ahol méregetni kell mindenféle epsom sókat meg ilyeneket. Egyelőre nagyon az elején vagyunk, úgyhogy most még lehet nem állunk neki itt mindenféle oldatokat kotyvasztani, de majd lehet eljön ennek is az ideje. A desztilált víz és szűrt víz megfelelő lehet az elején? Van egy ilyen Leica kancsónk, az elegendő lehet?
Ezenkívül volna egy olyan kérdésem, hogy a neten is néztem videót, illetve a fórumba is írták már, hogy ez a gép egy nyomásfokozós kosárral érkezik és hogy ezt kellene cserélni egy non-pressurized kosárra. Ezt érdemes lehet rögtön az elején, tehát egy kötelező lépés vagy majd ráér idővel és fogyasztható kávé lesz így is?
Azt is olvastam, hogy talán 19g kávéból kellene majd a kávét készíteni. Ez 1 csészénél és 2 csészénél is ugyanígy működik vagy ez csak a 2 csésze kávéra értendő. Úgy érzem kicsit, hogy még alapokkal is bajban vagyunk. Amennyiben van valakinek ilyen kávégépe vagy esetleg van valami olvasmány amit elolvasva tisztázódnának a dolgok, akkor szívesen várom a javaslatokat. Elvileg 1 hét múlva érkezik meg, addigra szeretném így az alapokat rendbe tenni a fejemben.
Előre is köszönöm a segítséget!😊
-
flash-
veterán
fél éve vettem a cm800 as graef őrlőt
az normális hogy egyre finomabbra kell állitani hogy ugyanazt a folyásidőt,minőseget hozza a kávéfőző (vagy csak a főző tisztult ki magától )? már eleve 2vel kalibráltam finomabbra az őrlést.vagy ez természetes es úgymond bejáratódott az őrlő?
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #8651 üzenetére
Köszi! Akkor maradok a grand cru-nál. Ez bevált csak mondom rákérdezek….
-
válasz
tuzpenge #8649 üzenetére
Próba nélkül, ábszolúte demagóg módon állítom, hogy a grand cru jobb lesz.
Egy kávénál, ahol be se vallják honnan gyün (én nem látom, melót nem rakok bele), csak a kamu megy a "gourmet minőségű kávészemekből alkotott" és barátai bullshiteléssel ("hosszú lejárati idővel rendelkezik... MAF!? Tartósították, vagy mi a frász? Amúgy ugye 2-3 hónap és szevasz) - szóval nincs miről beszélni. Tökbiztos. Ráadásul a kettő majdnem egyforma árban van -
sz.zs.
senior tag
válasz
Polarstar #8646 üzenetére
Ahogy nézem csak annál az egy tételnél, mert az rövid lejáratú.
A kavegourmet.hu-n viszont mindnél. -
válasz
Tomace91 #8634 üzenetére
A fagyasztó más tészta. Én ott se nyomok ki semmit, de a fagyasztásé a főszerep, a többi inkább helytakarékosság. Ellenben fagyasztásnál annál érdekesebb a szelep leragasztása (ha gyári tasakban raknád el), főleg, ha ilyen nofrost és hasonló nevű, légkeringetéses hűtőd van, mert az kiszippantja a gázokat a szelepen át. Meg így nem lesz hűtőszagú a cucc. Vákumbödönről engem senki sem fog meggyőzni, használtam, jó drága marhaságnak tartom. Ha sokat iszol azért, ha keveset azért. Ha keveset, akkor én maradnék az adagonként fagyasztásnál. De annál macerásabb hülyeség meg nincs
-
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Van valakinek [erről a kv-ról] véleménye, tapasztalata?
Lehet olyan jó mint a [grand cru] ?
Köszi! -
Safi1988
csendes tag
Hali!
Tudna valaki jó hőtartó poharat, termoszt ajánlani?
Jó lenne, ha kicsi lenne és sokáig tartaná a hőt.Köszi!
-
Yager01
senior tag
Nincs valakinek egy IMS 12-14G-OS DELONGHI 51MM SZŰRŐKOSÁR
elfekvőben? Nekem csak a nagy van és nem biztos, hogy napi 2x kb.17g kávét akarok inni -
tuzpenge
őstag
Én azt szeretném kérdezni hogy az itt lévő profik és "amatőrök" többsége hogy issza az eszpresszóját? Cukor nélkül ?, Kis cukorral?, Kis tejjel, stb????
Köszi! -
Tomace91
senior tag
Azzal pl. mi a helyzet, hogy Hoffmann uraság és Lance is ajánlja a friss kávé vákuum tasakozását és így a fagyasztóba helyezését. Lance-nél több videóban is látszik ahogy itt van asztalán a fagyasztóból kivett, bontatlanul kiolvasztott (hogy ne párásodjon le a bab) vákuum tasak. Vagy, hogy Hoffmann elmondja, hogy az ilyen módon tárolt kávé 90 nap alatt öregszik annyit, mint a normál tárolás. Továbbá Sprometheus és Hoffmann is elég jó véleménnyel van arról az edényről amit linkeltem. Mind 2 azt mondja, hogy ez a legjobb edény. Mielőtt félreértés lenne, nem azt mondja, hogy jobb mint a szelepes zacskó, hanem hogy a konyhában használt edények közül ez a legjobb.
-
tobias40
veterán
Bocs ha nem ide illő hsz...
Adott egy Philps EP2220 gép.
3-4 havonta eljátsza hogy először kevesebb vizet ad a kv-hoz mint kellene,utána pedig egyáltalán nem ad vizet.
Elmentem egy szervízbe ahol adtak hozzá egy javítókészletet amiben O gyűrűk meg egy alkatrész volt amit 1 csavar fog a belső részben,képet majd teszek fel róla.
A gyűrűket és ezt az alkatrészt kicseréltem és akkor jó lett.Eltelt 3 hónap és megint elkezdte a hibát produkálni.2 semmi ilyen baja nem volt,most már a3. hogy ez van.
Mi okozhatja ezt és hogyan lehet megelőzni?(mondjuk már vagy fél éve nem használok hozzá aquaclean-nt,lehet ez a gond?)
A szervizes azt mondta hogy nem vízkő probléma hanem ezt az alkatrészt kell kifújni-kicserélni-tisztítani,de ez már így túl sűrű probléma sztem!Van rá ötlete vkinek mi lehet vele ha 2 évig semmi gond nem volt(rendszeresen tisztítom-zsírozom ahogy a könyvben ajánlja)most meg rendszeressé vált a probléma?
-
TheProb
veterán
Köszi a tippeket. Szóval akkor nincs jelentősége vákuum alatt tartani a babokat. Legalábbis a felárat nem éri meg mondjuk egy ilyen doboz. Ezt a szelepes tasit majd figyelgetem. Addig lehet én is kiporciózom kisebb üvegekbe a bontott kv-t. Fagyóba nem fogom tudni rakni őket, mert 80%-át a kutya kajája már foglalja...
-
icm
tag
válasz
DrDobos #8627 üzenetére
Visszatérve azért jó neked ha Frei kávét veszed meg a Starbucks-szal szemben mert a Frei alapból ázott már abba a sok cukros szirupban, így otthon nem kell telelocsold a kávéd.
A kávés sikítózáras annyival jobb, hogy vastagabb az anyaga, szelep is van rajta, nem átlátszó.
Jó ha a boltban ledaráltatod a 125g kávét, de az egy adott álláson lesz - és vagy jó lesz otthonra vagy nem. Megkérdezheted, hogy pl milyen álláson darálta és akkor feljegyzed, megnézed mikori a pörkölés és legközelebb ha mész ezek tudatában tudsz daráltatni a következő adagból. Megmondod menjen finomabbra egy osztással vagy kettővel. Ez meg függ, hogy átesik a víz rajta vagy nem. Értsd van-e a kávépogácsának ellenállása vagy nincs. Ha van ellenállás és túl megfogja akkor csökkentesz picit a dózison, pl 0.5g-mal, ha meg átesik a víz akkor tudsz picit növelni rajta. De ha mondjuk 5mp alatt kijön 200ml azt azért nem kompenzálodHa meg nyomásfokozós kosarad van majdnem mindegy, oda a bolti tégla (meg ne sértődjön már ezen valaki) "finomságú" örlemény a megfelelő.
-
DrDobos
őstag
Ezek a kaves simito(sikito
)zaras tudnak barmivel tobbet, mint a sima nem kaves sikitozaras zacsik?
-
válasz
RetepNyaraB #8625 üzenetére
sikítózáras
-
Vákumos dobozok fancy pénzkidobás. Haszna nem bizonyítható, ellenben mikor kinyomja a levegőt, a babból is kitolja a co²-t és oda minden nyitásnál nagyobb valószínűséggel áramlik be levegő, oxidálva a szerkezetet. Megoldás: gyári sikítózáras, kanállal szedve (nem kiöntve) és NEM kinyomkodva belőle semmit, hisz a természtes védelem co² ott lapul a zacskóban mindaddig, míg ki nem kergeti belőle az egyszeri vásárló felborogatással (öntögetés), nyomkodással.
Ha meg szét kell porciózni, akkor jöhet sz.zs, vagy koxx módszere. Mindegy, csak tele legyen és ne túl nagy.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
TheProb #8615 üzenetére
Sima befőttes, lekváros, mézes, stb. üveg. A lényeg hogy jól záródjon, színültig tele legyen, kiszorítva a lehető legjobban az oxigént, illetve minél kisebb adagokban, tehát minél kisebb üvegeket használj, hogy minél kevesebbszer kelljen nyitogatni.
Én pl. akkora üvegekbe teszem amibe 120-150 g fér, ebben van hosszabb ideig , majd amikor sorra kerül akkor pici mézesüvegbe teszem át adagonként 16-18 g, de ez már a HC kategória.
Jah és végig fagyasztóban van, de ez sem kötelező . -
DrDobos
őstag
válasz
TheProb #8613 üzenetére
Azt mondod? Lehet raprobalok, aztan kiderül.
a Fb-n van egy videoja a Freinek az (amugy a kavezoban nagyon finom, bar meg messzebb van "a kávé"tól!) oszakai pisztacias matcha latte elkesziteserol, az vette el a kedvemet
az hogy a daralo atveszi az izt, nem erdekel, mert le is oroltetnem, nincs egyelore darálóm.
Majd megkérdezem apósomat a tárolásról. Valami az remlik nekem, hogy szemes kávét kimérte x grammra pontosan, és kicsi ilyen specialisabb zip-lock zacskokba rakta el.
(aztan lehet azokat elrakta jol zaro dobozba is? Na majd kideritem) Vannak ezek a hangzatos aromazaro uvegek, de nekem is az a gondom, hogy a felette levo levego..
-
TheProb
veterán
válasz
Mr.Csizmás #8614 üzenetére
Ez ok, volt is szó róla a napokban. De a kolléga azt kifogásolta, hogy nem lesz olyan az eredmény, mintha bemenne és ott inna.
Hogy legyen ON is:
A bontott kávékat ki miben tárolja? Papíron csak a vákuumos doboz a jó? A légmentesen záró gondolom szigorúan véve nem elég, mert a bent maradt levegő ugyan úgy "árt" a kávénak, nem? Jelenleg a saját csomagolásában tartom a bontott kv-t, amennyire tudom kinyomva belőle a levegőt és lezárva. De gyanítom, hogy ez sem egy 5* megoldás. -
DrDobos
őstag
válasz
Mr.Csizmás #8611 üzenetére
Kozben en is átgondoltam ezt a Freies dolgot otthonra.. szerintem nem kozelitene meg a kavezoikban megszokott eredményt, hiszen a szukseges szirupok, paszták nekem nem allnak rendelkezesre, es a pontos elkészítési módot sem ismerem
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
válasz
Polarstar #8608 üzenetére
Szerintem a hardcore irányból az a kritikája a dolognak, hogy nem a kávé a főszereplő. Egyáltalán nem.
Kávékülönlegességek, kávéitalok, kávés-tejes-ízesített desszertitalok teszik azzá ami. Kaptam egyszer dohánykávét ajándékba (szemes), az első néhány kortyon még el lehetett lenni, de volt egy pont, ahol annyira átütött az a "csinált" íz, hogy onnantól vége volt, kifejezetten rosszul esett, műanyagnak hatott.Azt kell szerintem éretni, hogy lehet ezt úgy nézni mint egy nagyon remek üzleti modellt:
egy kávézó ahova bárki (tényleg bárki) betér, és kap egy italkülönlegességet, ami szirupok és ízesített cukros-gyümölcsös tejitalok kávé tartalommal. Aminek az elvileg alapjául szolgáló kávé vagy annyira felismerhetetlen, vagy jelentéktelen, hogy egyszerűen értelmezhetetlen a kávé oldaláról közelíteni az italhoz. Kicsit erősebben fogalmazva a modell abban áll, hogy bármilyen kevésbé minőségi kávé eladható drágán, ha a kávé alapvető íze nem érződik az italban. Tehát olcsó kávé + aroma = drága kávé => nagy profit.De ebből következik is a kritikája: nem a kávézás kulturájára, sokszínűségére, a kávébabba rejtett ízekre épít, hanem a kávézás kulturájának, az ízvilág ismeretének hiányára. Egy kotyogón lefőzött bolti őrölt Karaván kétcukorral tejszínnel, vagy az automatás 200forintos kávé után ez különleges kávézó, ahol az ember kap valamit a pénzéért. Sok íz, sok kiegészítő, gyümölcs/bármi.. de a kávé maga önmagában lehet akár sz@r is, egyszerűen nem számít, annyi hozzáadott dolog kerül bele.
A hardcore kávés / hobbi kávés a speciality kávézás felől közelít: a hangsúly a kávén van, ehhez kerülhet még legfeljebb tej ízlés szerint, és ennyi. Itt az összes ízt a kávébab hozza magával, a szakértelem a termelésben, pörkölésben és az elkészítésben, a barista munkájában, az őrlőben, kávéfőzőben, előkészítésben, beállításokban és adott esetben a tejkrémben van. Nyilvánvalóan ez egy olyan ízt is hordoz (főleg espressoként), amitől az emberek ízlése irtó távol áll, a kávéban az arabica-ból eredő savasság teljesen idegen az átlagos (magyar) ízvilágtól. Ebből következik, hogy ez "eladhatatlan" széles tömegeknek. Legalábbis ezt hiszik, még mindig.
A Frei kritikája nem áll meg csak abban, hogy ízesített - én egyszer próbálkoztam egy "újhullámos" flat white-tal.. az a helyzet, hogy ezekben kávé központú kategóriákban nem veszi fel a versenyt. Ez a jelentősebb kritika szerintem - lehetne remek tejes desszert dolgokat árulni széles tömegeknek, és mellette egy szuper SO / speciality világot bemutatni azoknak akik fogékonyak, szakértő baristákkal, termőterületek bemutatásával. Viszont ez az oldala hiányos (vagy hiányzik?) a brand-nek.
Egy lelkes barista egy 3 négyzetméteres kávézóban a szomszéd utcában, minőségi alapanyaggal, kávék iránti szenvedéllyel közelebb tud vinni a kávék valódi ízéhez mint a nagy célokkal és London-Stockholm-Dubai-t ostromló branddel üzemelő sikeres (pénztermelő) vállalkozás
-
icm
tag
válasz
Polarstar #8608 üzenetére
Nem kell egyetérteni a véleményemmel, de értelmetlenül piedesztálra se kell emelni hirtelen Freit amiért párszor ittál a világjáró finest selectionből. Ha már megemlítetted a terjeszkedést: starbucks is sok helyen van. Nem vagyok biztos benne, hogy ez a minőség megfelelő mérőszáma.
-
Nézd, "Ha nagyanyámnak töke lett volna, akkor nagyapám lenne!"
Csinálhatott volna jobbat...
De nem csinált. Kicsinyes céljai voltak csupán London-Stockholm-Dubai és jó pár városba is eljutott. Lássuk be, hogy ez gáz.
Nem értek egyet a véleményeddel. De tudod mit! Mutasd meg, hogy tudsz jobbat!
Lezártam a beszélgetést. -
TheProb
veterán
válasz
Polarstar #8604 üzenetére
Összességében én is a jobbak közé sorolom. Főleg ha a szarbucks is rajta van a számegyenesen.
Szerintem pl az arab narancskávéjuk kifejezetten jó.
Persze ezt úgy mondom, hogy én csak tejjel iszom a kávét, cukorral, mert full magában a presszó nekem nagyon keserű. Tudom, most vettem jegyet a kövezésemre.
Aztán lehet, hogy igazából sose ittam még "jó" kávét.
-
Nem tudom, hogy ez kinek mennyire fog tetszeni, de nekem bejön a Frei. Nagyon ügyesen csinálta a céget. Páran a családból kedvelünk oda járni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Quadro FX 570 eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest