Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimda
addikt
válasz TheProb #8518 üzenetére
Ennyiért best. Én még teljes áron vettem pár hete
Ugyanezzel a kombóval használtam, ehhez adnak egy tampert+tejkiöntőt is. Az örlőt én cseréltem bcg820 -ra, amin szintén akciós volt. Csak egy pici szintlépés, ami nekem elég is. A gyári kart javasolt cserélni és a szűrőt is.[ Szerkesztve ]
-
Yager01
senior tag
válasz TheProb #8518 üzenetére
Én pár hete ruháztam be egy De'Longhi EC685M-be és még pár apróságba. Szép lassan megfertőződtem.
Eddig a kedvenc kávémat ittam (tchibo barista ) de a botomless-el gyakorlatilag crema mentes kávét főztem.
Ma vettem egy AVX brazil 100% arabicát amit az előbb főztem le. Olyan crema volt a 18g kávéból a, hogy majdnem kicsi lett neki a pohár Az íze meg maga a csoda. Nem térek magamhoz,hogy hogyan szerethettem a tchibo-t
Ti milyen vizet raktok a gépbe? Sima csap vagy desztviz....? Nekem RO víztisztítóm van de nem tudom mennyire jó ebből főzni. Az utolsó lépcső egy lúgosító és visszasózó patron. Nem jobb ötlet a sima csapvizet inni amit egy sima vízszűrős kancsóval szűrök? -
Yager01
senior tag
válasz TheProb #8528 üzenetére
Ez érdekes. Én ahogy fentebb írtam bottomless és nyomásfokozós kart is használok. Most az avx-ből 18g-ot használtam és durván tömörítettem. Adtam neki a kalibrált tamperral és a simára is rá feküdtem. Gyönyörű kávét főzött és ízre is 5ös volt. Nem tudom nálad mi lehet a gond. Van másik kávés vagy karos esetleg kosarad..?
-
aradebil2
senior tag
-
addikt
válasz TheProb #8532 üzenetére
685-össel én is jártam már így, nyomogattam gombot, előbb-utóbb lejön egy csészényi. nyilván nem lesz díjnyertes, de ha lehet én nem dobok ki kávét, illetve próbálom felismerni azokat az ízjegyeket, amiket a végére már természetesen túlhevült gép, illetve a túláztatott őrlemény okoz. (az még eszembe se jutott, hogy a már elázott, tamper-elt pogácsából levegyek.)
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
goom
senior tag
válasz TheProb #8536 üzenetére
Én dupla kosárba 16 g-ot teszek, de a hivatalos adat is ez volt hozzá (IMS kosár).
Sok oktató videót megnéztem a YouTube-on (főleg ez tetszett). Megfogadtam a tanácsukat, és gőzölés előtt mindig "kiengedem a gőzt" - de szó szerint. Nekem meglepően sok víz kijön. A tej habosítását csak aztán kezdem meg. Egyébként a végén ismét célszerű kiengedni, miután letörölted róla a tejet, mert a csőbe is juthatott valamennyi. -
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #8554 üzenetére
Ahogy sz.zs írta pár napja, a kiskúposak belülről nagyjából ugyanazok. A körítés (pl. állítás) változhat és az nem mindegy. A Graef bevált, ismert, működik. A Tchiboval ami tapasztalat itt megjelent az nem meggyőző (nem igazán presszóképes, a mérlege vicc) az avx meg átmatricázott kínai, ami meg nyilván valaminek a koppintása, ki tudja milyen. Pl megveszed és referálsz 🤷
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
tuzpenge
őstag
válasz TheProb #8554 üzenetére
Na ez a kérdés engem is érdekelne.....most állok vásárlás előtt...és el is vettek az orrom elől egy használt cm702-est ~27 ért...
Szóval érdekel a szakik véleményem ebben a témában...
Szerk: látom idő közben megjött RetepNyaraB véleménye is. Sz.Zs írását is olvastam régebben...várjunk hátha valakinek van még véleménye / tapasztalata pl az avx-el..
A greaf is kínában készül (valószínűleg a tervezése nem), de pl az avx kialakítása esetleges moddolhatósága ha ugyan olyan mint a greaf akkor meg lehet spórolni 10 ezret, bár nem valószínű hogy ezen a tizesen múlna...szóval én valószínű a greafet választom, ha újat veszek...[ Szerkesztve ]
ˣ
-
icm
tag
válasz TheProb #8542 üzenetére
Felkapcsolod a gőzölést és mielőtt a tejbe meríted kiereszted a még benne maradt vízt? Értem, hogy főzés után leereszted, de az csak az ami bent maradt, nem mindet viszi ki. Amint elkezd a bojler hőmérséklet emelkedni, érdemes akkor elzárni a gőzcsapot, hogy legyen nyomásod. Addig kiköpi a bentmaradt összes vizet.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #8574 üzenetére
Ha vizes lesz a tejed, valszeg menet közben hűl a cucc és gőz mellett vizet is enged.
-próbáld jobban felmelegíteni a gépet
-a tejet előmelegíteni kicsit, hogy hamarabb menjen a processz.
-elvileg akkor jó (kb. 60 fok), ha a kezed már pont nem bírja el a kancsó hőfokát. Eddigre kell mikrohabbá alakulnia."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
TheProb
veterán
válasz TheProb #8584 üzenetére
Megnéztem a manual-t, nem ír arról, hogy lehetne hőmérségkletet módosítani vagy bárhogy is lehetne "jobban felmelegíteni" a gépet.
Ma direkt megfigyeltem , hogy ugye először egy üres edénybe kiengedem a rendszerben maradt vízet, amíg gőz nem jön. Utána alá rakom a tejes kannát és van hogy utána is sima víz jön csak a csöcsből. Megint eljátszotta, hogy a tejes kanna alárakása és a gőzölés elindítása után megállt az injektálás. Mint ha elfogyott volna a gőz és előtte/utána volt, hogy csak víz jött. Mint ha visszahűlt volna a rendszer vagy nemtom. Ez nem annyira normális, nem?
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
danbenzin
csendes tag
válasz TheProb #8588 üzenetére
van vízszűrő a dedicaban? én nekem ezt csinálja, mióta beletettem. most 15-20 másodpercig engedem ki a vizet/gőzt, majd elállítom és csak azután rakom alá a tejet és indítom újra. sajnos ekkor sem mindig adja úgy a gőzt, ahogy én azt elvárnám. vagy miután végeztem a habosítással, megengedem a csapot, hogy visszahűtsem a kazánt éd bármeddig várhatok, nem jön semmi. második nyitásra beindul nagy nehezen...
-
DrDobos
őstag
válasz TheProb #8594 üzenetére
Köszi szépen. Másik kérdésem, hogy kezdő kávékedvelőként (évekig egy Tchibo cafissimo gépet használtam, most fogom cserélni egy DeLonghi EC155-re) milyen őrölt kávéval érdemes kezdenem, tudtok valamit ajánlani? Tudom, legjobb lenne vennem egy őrlőt is, majd arra is sor kerül egyszer
Samsung Galaxy A55 5G
-
DrDobos
őstag
válasz TheProb #8613 üzenetére
Azt mondod? Lehet raprobalok, aztan kiderül. a Fb-n van egy videoja a Freinek az (amugy a kavezoban nagyon finom, bar meg messzebb van "a kávé"tól!) oszakai pisztacias matcha latte elkesziteserol, az vette el a kedvemet az hogy a daralo atveszi az izt, nem erdekel, mert le is oroltetnem, nincs egyelore darálóm.
Majd megkérdezem apósomat a tárolásról. Valami az remlik nekem, hogy szemes kávét kimérte x grammra pontosan, és kicsi ilyen specialisabb zip-lock zacskokba rakta el. (aztan lehet azokat elrakta jol zaro dobozba is? Na majd kideritem) Vannak ezek a hangzatos aromazaro uvegek, de nekem is az a gondom, hogy a felette levo levego..
Samsung Galaxy A55 5G
-
senior tag
válasz TheProb #8615 üzenetére
Sima befőttes, lekváros, mézes, stb. üveg. A lényeg hogy jól záródjon, színültig tele legyen, kiszorítva a lehető legjobban az oxigént, illetve minél kisebb adagokban, tehát minél kisebb üvegeket használj, hogy minél kevesebbszer kelljen nyitogatni.
Én pl. akkora üvegekbe teszem amibe 120-150 g fér, ebben van hosszabb ideig , majd amikor sorra kerül akkor pici mézesüvegbe teszem át adagonként 16-18 g, de ez már a HC kategória.
Jah és végig fagyasztóban van, de ez sem kötelező .[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #8685 üzenetére
A köpködés gáz. Amúgy mindenképp lenne valamennyi víz a kiöntőben, mert a gőz is végső soron víz, ugye.
Nem számít, ha kis kávét felmaszatol a falra. Ha sokat (kifejezett réteg körben), akkor vagy nagyon robis, olajosra pörkölt blendet használsz, vagy tényleg kicsit kicsi a tamper."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
icm
tag
válasz TheProb #8685 üzenetére
Ugye az elején köpött vizet, így elég nehéz megállapítani közben mennyit köpött… nyisd meg a csapot, eresszed bele a vizet, zárd el, jöhet egy másik edény aztán nyisd meg, akkor már nem lenne szabad víznek jönnie, csak gőznek. Lecsapódva kaphatsz minimális mennyiségű vizet.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
őstag
válasz TheProb #8713 üzenetére
Szia!
Én innen rendeltem, fullos szettet, minden jó minőségű.
[link]
Őrleshez magasító gyűrű:
[link]Kosárból nekem az Alis nem jött be, inkább AVX-ről jó IMS kosár.
Én ezt használom, IMS Pavoni, Catler Dupla Szűrőkosár 51mm (605PA5).
De ahogy nézem van több féle, én gondolkodom egy 12/14-es beszerzésén .Remélem segíthettem
-
őstag
válasz TheProb #8733 üzenetére
Minőségi cucc, jól állítható mindkét fele, szóval lehet tamper is, ez segít abban hogy mindig ugyan annyira nyomd le, mert felül a kosáron, de én a nyeles tamperral tolom.
Tűs wdt-t én használok mellé, jobban el tudom oszlatni az őrleményt, igaz szerencsére nem annyira rögösít az őrlőm. -
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #8733 üzenetére
Disztribútorról mindig terjesztem az igét, hogy fancy pénzkidobás, amellyel a tech freak haverok előtt lehet villogni és ennyi. Ráadásul a rosszul tervezett (értsd olcsó alis) legfeljebb árt, de nem használ. Sokat tudok róla beszélni.
A WDT ellenben esszenciális. Akár otthon a borosdugóba szúrt 5 db rugós nyelű akupunktúrás tű (.30-.35x40-50mm), akár bármelyik hasonló kilógó hosszal rendelkező gyártott/nyomtatott verzió. Varrótű, fogpiszkáló viszont inkább ne, mert az össze vissza mozgatja az őrleményt és többet árthat, mint használ (ld. disztribútor ).Mérlegből bármelyik avx-es, persze időmérős, hamár. Minél drágább, annál gyorsabb és pontosabb lesz nagyjából. Kékfogas verzió sztem. pénzkidobás (ld. villogás a haverok előtt), hacsak nem képes a SEP (simple espresso profiler) appal együttműködni. Az viszont drága lesz.
goom@ egyesületbe karosat? Háát... max ha mindenki geek. Plusz az őrlő, ugye. Bóti darált nagypapa kedvencéhez meg minek a karos? Ez hetvenből manapság még használtan is igen szerencsés együtállás . Mucika, meg a Béla nem fog vacakolni és szöszmögni, aztán szomorkodik a végeredményen, meg téged ekéz miért nem vettetek egy aldis kapszulásat.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
DrDobos
őstag
válasz TheProb #8594 üzenetére
Ezt melyik freiben sikerült neked? Nemsoka beuzemelem az uj kavefozot (lassan de elfogynak a kapszulaim, es lecserelem a gépet. Asszony kivágna ha ket gep egymas mellett feszitene a konyhaban, úgyhogy meg ezt a par napot kibirom ) Irtam egy emailt a freinek, ott azt irtak vissza -a webshopos emailrol.. nem tudom h kerult oda a levelem..- hogy nem tudnak errol, hogy lehetne kerni a kavezokban az amugy nem elorecsomagolt szemes kaveikbol, de kerdezzek ra az adott kavezoban..
Samsung Galaxy A55 5G
-
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #8813 üzenetére
Elég furcsa, mert a linkelt etiópból - hacsak nincs véletlenül rommá pörkölve - elvileg nehéz keserűt gyártani (főleg 30valahány mp és 70fokos kifolyó víz mellett). Persze nem ismerem a csibósat, csak a feliratot.
Amíg @icm nem jön erre azt mondom a gombnyomàstól mérjük az időt, hisz a shotnak az is része, míg felépül a nyomás és átjut a víz a pogácsán. Etióp amúgy meghálálhatja a hosszabb (1:3) arányt és lefolyást, de a dedicával nincs nagy manuális játéktér.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #8817 üzenetére
Emelj a hőn mindenképp. Nem tudom mivel mérted, de a 70 fok kifolyó nagyon karcsú, bármihez. Dedicán ami járható út még talán, az a turbo shot, ha nem zárkózol el a presszó fíling csökkenésétől a gyümis ízvilág javára (ehhez azért kell a világos pörkölés). Lényege, hogy 15-17, de max. 20 mp alatt jöjjön le 1:3 arányban az ital. Ronda lefolyás lesz, spriccelni fog és össze-vissza folyni, de ha sikerül, nagyon finom.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Sped
aktív tag
válasz TheProb #8817 üzenetére
Kíváncsi vagyok mit mérsz, ha benyomod a gőz gombot, hagyod hogy stabilan égjen, majd ki-be kapcsolod, így elvileg jelentősen magasabb lesz a kifolyó víz hőmérséklete. Nekem nincs mérőm ezért csak azt tudom tolmácsolni, amit láttam YT videókban.
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #8860 üzenetére
Csatornás as hell.
A legvégére se teríti be a szűrő alját, láthatóan 4-5 pontban folyik, ahol a legkönnyebb neki. A lassítás miatt mást nem lehet mondani. Rossz felső szűrő\gép, előkészítés, szemcseméret és\vagy alapanyag is.Tokacpt@ mire vagy kíváncsi? A filter remek ital, nem presszó. Ha jóra akarod macerás és sajnos ajánlott hozzá egy drága kancsó is (fellow stagg). Másik lehetőség egy Hario switch, ami finom lesz a mindennapokra, mindegy mivel és hogyan öntöd és nehéz elrontani. Plusz a jó filter bab drága. Rendesen.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
icm
tag
válasz TheProb #8866 üzenetére
Idő alapján jó lehet, de akkor a baj az ami a kezdőségen túlmegy, hogy az a csapkodás nem töri szét a kávé rögöket. Odaverés helyett próbálj ki egy fopiszkálós megoldást, vagy többet egy dugóba szúrva. Igen, ártasz vele mintha nem használnád a dárda vastagságú rudakat, ugyanakkor az odaverésnél biztos jobb. Egy próbát megérhet. Míg nincs meg a céleszköz kicsit javíthatsz az aktuális helyzeten.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs