Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
TheProb #10763 üzenetére
Kicsit gázul kotyog, bár ez inkább csak hosszútávon lehet érdekes az élettartam miatt.
A pogi nekem jó - most a pár szösz teljesen mindegy, legyen vízszintes. Attól is lehet, hogy nem elég széles a tamper feje és mellé csúszik pár szem. Nem perdöntő. A kialakítás olyan garázstuning. Kérd vissza a pénzt, ha már felajánlották.
Egyébként kisebb mértékben a normcore is képes lötyögni, ha nagyon akarod. Ez ilyen, a rugós tengely kialakítás miatt. Biztos meg lehet csinálni tökéletesre, csak az akkor nem 40-50 dolcsi lesz. -
-
-
-
Mortein
tag
válasz
TheProb #10604 üzenetére
Nekem Bambino Plusom van, és a tejhabosító részével nagyon meg vagyok elégedve, 1,5-es tejből is tudott elfogadható habot csinálni. Nagy előnye, hogy automata, nincs vele pepecselés lefőzöm a kávét, bedobom alá a tejet, mire előveszem megcukrozom a kávém kész is, és önthetem rá. Nyilván nem ezzel fogod a legjobb latte-artot készíteni, de amire ki lett találva arra jó.
-
válasz
TheProb #10604 üzenetére
GC teljesen önthető habot készít; de nyilván ki kell tanulni az ő rigolyáit is. Ezenkívül nem használ az alu bojlernek a magas gőz hőfok sajnos, de ettől függetlenül rengetegen haboznak vele.
Az automata hab funkció szerintem mindig kamu, ha artot önteni szeretnél. Paplanhabra jó viszont.
Az őrlőkre majd hozzáértőbb válaszol.habosítás: zsírosabb tejet könnyebb, de nem alapfeltétel. A magas fehérjetartalom a fontos kritérium; a bolti tejek ritkán mennek 3% alá, de ritkán 3,2% föké. A kifli szlovák teje asszem 4%, ami kiemelkedő. A kistermelői tejek tudnak ennél komolyabbat, akár jóval. Meg biztos az ilyen bűn drága barista tejek is. Jobb infóm nincs, leszoktam a (z állati) tejről és ezt tudom tanácsolni mindenkinek.
-
Süvi
őstag
válasz
TheProb #10593 üzenetére
Nekünk is Dedica van itthon, a megfelelő tej választásával sokat lehet javítani a tejhabon (most a zabtejet fogom kipróbálni).
Viszont nagyon jó tejhabot tusok már készíteni egyszerű ikeás French Press segítségével, szerintem érdemes kipróbálnod.
Nekem annyira bevált, hogy upgrade esetében olyan gépekben gondolkodom, amin nincs is tejhabosító, sem más elektronika (pl. Flair Neo Flex, nyomásmérővel) -
iatti
aktív tag
válasz
TheProb #10599 üzenetére
hogy van e értelme, azt neked kell eldönteni. ha nem csak újban gondolkodsz, akkor egy gaggia classic fragola35-től. a legnépszerübb gép még mindig a pumpás 200e-ig kategóriában, bambínó-meg fehérke ide vagy oda
ezek teljesen felújított tuningolt gépek. /mindenki a saját lovát dicséri, én is
/ igaz szipi-szupi tejet ez se gyárt állítólag, /én sose tejezek/. ahhoz dual bojleres gépeket szoktak ajánlani, de ott már vastagabban fog a ceruza. vagy vannak ezek a tejhabosító kézi ketyerék. ezeket sokan használják itt is /inkább a hardcore fórumon/
-
TheProb
veterán
válasz
TheProb #10593 üzenetére
Erre valaki?
Látom a Bambino Plus-t szoktátok ajánlani. Ez most pl 156-ért megy mall.hu-n. Ez mivel tud többet a Dedica árának duplájáért?
58mm-es gépet lehet/van értelme venni 150-200e-ig?Az emlegetett "hófehérke" 58mm-es verziójáról van hír? Van egyáltalán értelme várni az 58mm-es verzióra? Az 51mm-es 60e-ért értelmes upgrade lehetne vagy kb Dedica kategória?
-
krono.
tag
válasz
TheProb #10443 üzenetére
Egyébként szerintem tud, az FDM nyomtató módszere miatt azt gondolnám, hogy ezekről könnyebb eséllyel "szakadnak", törnek le mikroműanyagok, vagy maga az anyag tartalmaz olyan színezékeket vagy egyebeket, amik nem annyira egészségesek.
Persze ettől nem gondolom veszélyesnek (vagy veszélyesebbnek, mint sok mást) ebben a felhasználásban, inkább off-topicként érdekelt, hogy foglalkoztál-e a témával.
Mondjuk nem tudok hirtelen olyan felhasználást, amihez 3D nyomtatott cucc kéne és szerintem ténylegesen gondot okozhatna az anyag.
Nekem az ilyen TPU-ból nyomtatott edényfedők, vagy hasonló dolgok jutnak eszembe, amivel tartósan kapcsolatba kerül étel. -
-
-
TDX
tag
-
kmarci25
veterán
válasz
TheProb #9235 üzenetére
Csak az AP papír filtere jóval nagyobb, azt vagdosni kell hogy beférjen az 51mm-es kosárba. A puck screent főzés után alaposan leöblíted és ennyi.
A vízzel spriccelés szerintem nem a rögösödésen segít, hanem azon, hogy a statikus vonzás kisebb lesz, nem ragad az őrlőhöz az őrlemény. -
-
kmarci25
veterán
válasz
TheProb #9226 üzenetére
A Dedica-n nincs három utas szelep, ezért nyomás alatt marad a fej. Ha azonnal leszeded a kart a főzés után, akkor a maradék nyomás miatt spriccelhet.
AbbyFranzen: nálunk ilyenkor megy az espresso tonik, és az espresso orange. Nyilván nem ugyanaz, de valóban, 30+ fokban a forró ital nem az igazi.
-
-
válasz
TheProb #8919 üzenetére
Mi is a gép?
Tchibo önkínzás, jelen esetben még ára is van. Illy és a többi bolti "név" a tudásához képest rettenetesen túlárazott. Írhatnék önkínzást is, de ezek igazából semmilyen mércét nem ütnek meg, még a kínzást sem. Akkor már legyen olcsó, ld. Lidli, vagy Aldi saját vackok - ha épp véletlenül frisset kapsz, talált pénz.Ha gyümölcsöset szeretnél., de savszegényet, az nagyjából kizárja egymást. Reális áron mindenképp. Egy gyümölcsös kv-t el kell tudni készíteni, nincs mese. Van az a gép, ami igazából nem fog menni, technikai korlátok miatt.
De rövidre zárva: Impresso sajnos rendesen árat emelt a bézik szegmensben is, de a fent ajánlott brazil mellett (ami nem gyümölcsös, cserébe kicsit kényes - alacsonyabb hőfokon, max 25mp alatt kell max 1:2 arányt húzni belőle, még risztretto is játszhat) a kolumbiai, vagy a kolu/brazil blend jöhet szóba. Utóbbiak már izgalmasabbak.
Esetleg Pallyotz Black LXR, vagy Indian choco. Ő eleve sötétre pörköl, nem túl kényes elkészítésre. -
Nimda
addikt
válasz
TheProb #8866 üzenetére
WDT híján én finoman ujjal is szoktam simítani, egyengetni az őrlemény tetejét, némi kocogtatás mellett. Az AVX -es naked kar+IMS szűrővel és tamperrel pedig kellően tudom tömöríteni, mert van egy pereme ami nem engedi a túltömörítést. Az őrlemény finomsága volt nálam is a gyenge pont (La piazza közepes pörkölés) 16g kávéból 30g produktum, ~28mp. A végén a pogácsa is nagyon szép, egybefüggő marad. Némi csatornásodás nálam is jelen van, mert a rögösödést eltüntetni így nem lehet teljesen, de a végeredmény nagyon finom. Mondom ezt úgy, hogy évekig Brikka + szintén La piazza kávét ittam.
-
icm
tag
válasz
TheProb #8866 üzenetére
Idő alapján jó lehet, de akkor a baj az ami a kezdőségen túlmegy, hogy az a csapkodás nem töri szét a kávé rögöket. Odaverés helyett próbálj ki egy fopiszkálós megoldást, vagy többet egy dugóba szúrva. Igen, ártasz vele mintha nem használnád a dárda vastagságú rudakat, ugyanakkor az odaverésnél biztos jobb. Egy próbát megérhet. Míg nincs meg a céleszköz kicsit javíthatsz az aktuális helyzeten.
-
válasz
TheProb #8860 üzenetére
Csatornás as hell.
A legvégére se teríti be a szűrő alját, láthatóan 4-5 pontban folyik, ahol a legkönnyebb neki. A lassítás miatt mást nem lehet mondani. Rossz felső szűrő\gép, előkészítés, szemcseméret és\vagy alapanyag is.Tokacpt@ mire vagy kíváncsi? A filter remek ital, nem presszó. Ha jóra akarod macerás és sajnos ajánlott hozzá egy drága kancsó is (fellow stagg). Másik lehetőség egy Hario switch, ami finom lesz a mindennapokra, mindegy mivel és hogyan öntöd és nehéz elrontani. Plusz a jó filter bab drága. Rendesen.
-
-
válasz
TheProb #8817 üzenetére
Emelj a hőn mindenképp. Nem tudom mivel mérted, de a 70 fok kifolyó nagyon karcsú, bármihez. Dedicán ami járható út még talán, az a turbo shot, ha nem zárkózol el a presszó fíling csökkenésétől a gyümis ízvilág javára (ehhez azért kell a világos pörkölés). Lényege, hogy 15-17, de max. 20 mp alatt jöjjön le 1:3 arányban az ital. Ronda lefolyás lesz, spriccelni fog és össze-vissza folyni, de ha sikerül, nagyon finom.
-
válasz
TheProb #8813 üzenetére
Elég furcsa, mert a linkelt etiópból - hacsak nincs véletlenül rommá pörkölve - elvileg nehéz keserűt gyártani (főleg 30valahány mp és 70fokos
kifolyó víz mellett). Persze nem ismerem a csibósat, csak a feliratot.
Amíg @icm nem jön erre azt mondom a gombnyomàstól mérjük az időt, hisz a shotnak az is része, míg felépül a nyomás és átjut a víz a pogácsán. Etióp amúgy meghálálhatja a hosszabb (1:3) arányt és lefolyást, de a dedicával nincs nagy manuális játéktér. -
DrDobos
őstag
válasz
TheProb #8594 üzenetére
Ezt melyik freiben sikerült neked? Nemsoka beuzemelem az uj kavefozot (lassan de elfogynak a kapszulaim, es lecserelem a gépet. Asszony kivágna ha ket gep egymas mellett feszitene a konyhaban, úgyhogy meg ezt a par napot kibirom
) Irtam egy emailt a freinek, ott azt irtak vissza -a webshopos emailrol.. nem tudom h kerult oda a levelem..- hogy nem tudnak errol, hogy lehetne kerni a kavezokban az amugy nem elorecsomagolt szemes kaveikbol, de kerdezzek ra az adott kavezoban..
-
válasz
TheProb #8733 üzenetére
Disztribútorról mindig terjesztem az igét, hogy fancy pénzkidobás, amellyel a tech freak haverok előtt lehet villogni és ennyi. Ráadásul a rosszul tervezett (értsd olcsó alis) legfeljebb árt, de nem használ. Sokat tudok róla beszélni.
A WDT ellenben esszenciális. Akár otthon a borosdugóba szúrt 5 db rugós nyelű akupunktúrás tű (.30-.35x40-50mm), akár bármelyik hasonló kilógó hosszal rendelkező gyártott/nyomtatott verzió. Varrótű, fogpiszkáló viszont inkább ne, mert az össze vissza mozgatja az őrleményt és többet árthat, mint használ (ld. disztribútor).
Mérlegből bármelyik avx-es, persze időmérős, hamár. Minél drágább, annál gyorsabb és pontosabb lesz nagyjából. Kékfogas verzió sztem. pénzkidobás (ld. villogás a haverok előtt), hacsak nem képes a SEP (simple espresso profiler) appal együttműködni. Az viszont drága lesz.
goom@ egyesületbe karosat? Háát... max ha mindenki geek. Plusz az őrlő, ugye. Bóti darált nagypapa kedvencéhez meg minek a karos? Ez hetvenből manapság még használtan is igen szerencsés együtállás
. Mucika, meg a Béla nem fog vacakolni és szöszmögni, aztán szomorkodik a végeredményen, meg téged ekéz miért nem vettetek egy aldis kapszulásat.
-
válasz
TheProb #8733 üzenetére
Minőségi cucc, jól állítható mindkét fele, szóval lehet tamper is, ez segít abban hogy mindig ugyan annyira nyomd le, mert felül a kosáron, de én a nyeles tamperral tolom.
Tűs wdt-t én használok mellé, jobban el tudom oszlatni az őrleményt, igaz szerencsére nem annyira rögösít az őrlőm. -
válasz
TheProb #8713 üzenetére
Szia!
Én innen rendeltem, fullos szettet, minden jó minőségű.
[link]
Őrleshez magasító gyűrű:
[link]Kosárból nekem az Alis nem jött be, inkább AVX-ről jó IMS kosár.
Én ezt használom, IMS Pavoni, Catler Dupla Szűrőkosár 51mm (605PA5).
De ahogy nézem van több féle, én gondolkodom egy 12/14-es beszerzésén .Remélem segíthettem
-
icm
tag
válasz
TheProb #8685 üzenetére
Ugye az elején köpött vizet, így elég nehéz megállapítani közben mennyit köpött… nyisd meg a csapot, eresszed bele a vizet, zárd el, jöhet egy másik edény aztán nyisd meg, akkor már nem lenne szabad víznek jönnie, csak gőznek. Lecsapódva kaphatsz minimális mennyiségű vizet.
-
válasz
TheProb #8685 üzenetére
A köpködés gáz. Amúgy mindenképp lenne valamennyi víz a kiöntőben, mert a gőz is végső soron víz, ugye.
Nem számít, ha kis kávét felmaszatol a falra. Ha sokat (kifejezett réteg körben), akkor vagy nagyon robis, olajosra pörkölt blendet használsz, vagy tényleg kicsit kicsi a tamper. -
válasz
TheProb #8615 üzenetére
Sima befőttes, lekváros, mézes, stb. üveg. A lényeg hogy jól záródjon, színültig tele legyen, kiszorítva a lehető legjobban az oxigént, illetve minél kisebb adagokban, tehát minél kisebb üvegeket használj, hogy minél kevesebbszer kelljen nyitogatni.
Én pl. akkora üvegekbe teszem amibe 120-150 g fér, ebben van hosszabb ideig , majd amikor sorra kerül akkor pici mézesüvegbe teszem át adagonként 16-18 g, de ez már a HC kategória.
Jah és végig fagyasztóban van, de ez sem kötelező . -
DrDobos
őstag
válasz
TheProb #8613 üzenetére
Azt mondod? Lehet raprobalok, aztan kiderül.
a Fb-n van egy videoja a Freinek az (amugy a kavezoban nagyon finom, bar meg messzebb van "a kávé"tól!) oszakai pisztacias matcha latte elkesziteserol, az vette el a kedvemet
az hogy a daralo atveszi az izt, nem erdekel, mert le is oroltetnem, nincs egyelore darálóm.
Majd megkérdezem apósomat a tárolásról. Valami az remlik nekem, hogy szemes kávét kimérte x grammra pontosan, és kicsi ilyen specialisabb zip-lock zacskokba rakta el.
(aztan lehet azokat elrakta jol zaro dobozba is? Na majd kideritem) Vannak ezek a hangzatos aromazaro uvegek, de nekem is az a gondom, hogy a felette levo levego..
-
-
DrDobos
őstag
válasz
TheProb #8594 üzenetére
Köszi szépen. Másik kérdésem, hogy kezdő kávékedvelőként (évekig egy Tchibo cafissimo gépet használtam, most fogom cserélni egy DeLonghi EC155-re) milyen őrölt kávéval érdemes kezdenem, tudtok valamit ajánlani? Tudom, legjobb lenne vennem egy őrlőt is, majd arra is sor kerül egyszer
-
danbenzin
csendes tag
válasz
TheProb #8588 üzenetére
van vízszűrő a dedicaban? én nekem ezt csinálja, mióta beletettem. most 15-20 másodpercig engedem ki a vizet/gőzt, majd elállítom és csak azután rakom alá a tejet és indítom újra. sajnos ekkor sem mindig adja úgy a gőzt, ahogy én azt elvárnám. vagy miután végeztem a habosítással, megengedem a csapot, hogy visszahűtsem a kazánt éd bármeddig várhatok, nem jön semmi. második nyitásra beindul nagy nehezen...
-
TheProb
veterán
válasz
TheProb #8584 üzenetére
Megnéztem a manual-t, nem ír arról, hogy lehetne hőmérségkletet módosítani vagy bárhogy is lehetne "jobban felmelegíteni" a gépet.
Ma direkt megfigyeltem , hogy ugye először egy üres edénybe kiengedem a rendszerben maradt vízet, amíg gőz nem jön. Utána alá rakom a tejes kannát és van hogy utána is sima víz jön csak a csöcsből. Megint eljátszotta, hogy a tejes kanna alárakása és a gőzölés elindítása után megállt az injektálás. Mint ha elfogyott volna a gőz és előtte/utána volt, hogy csak víz jött. Mint ha visszahűlt volna a rendszer vagy nemtom. Ez nem annyira normális, nem?
-
válasz
TheProb #8574 üzenetére
Ha vizes lesz a tejed, valszeg menet közben hűl a cucc és gőz mellett vizet is enged.
-próbáld jobban felmelegíteni a gépet
-a tejet előmelegíteni kicsit, hogy hamarabb menjen a processz.
-elvileg akkor jó (kb. 60 fok), ha a kezed már pont nem bírja el a kancsó hőfokát. Eddigre kell mikrohabbá alakulnia. -
icm
tag
válasz
TheProb #8542 üzenetére
Felkapcsolod a gőzölést és mielőtt a tejbe meríted kiereszted a még benne maradt vízt? Értem, hogy főzés után leereszted, de az csak az ami bent maradt, nem mindet viszi ki. Amint elkezd a bojler hőmérséklet emelkedni, érdemes akkor elzárni a gőzcsapot, hogy legyen nyomásod. Addig kiköpi a bentmaradt összes vizet.
-
tuzpenge
őstag
válasz
TheProb #8554 üzenetére
Na ez a kérdés engem is érdekelne.....most állok vásárlás előtt...és el is vettek az orrom elől egy használt cm702-est ~27 ért...
Szóval érdekel a szakik véleményem ebben a témában...
Szerk: látom idő közben megjött RetepNyaraB véleménye is. Sz.Zs írását is olvastam régebben...várjunk hátha valakinek van még véleménye / tapasztalata pl az avx-el..
A greaf is kínában készül (valószínűleg a tervezése nem), de pl az avx kialakítása esetleges moddolhatósága ha ugyan olyan mint a greaf akkor meg lehet spórolni 10 ezret, bár nem valószínű hogy ezen a tizesen múlna...szóval én valószínű a greafet választom, ha újat veszek... -
válasz
TheProb #8554 üzenetére
Ahogy sz.zs írta pár napja, a kiskúposak belülről nagyjából ugyanazok. A körítés (pl. állítás) változhat és az nem mindegy. A Graef bevált, ismert, működik. A Tchiboval ami tapasztalat itt megjelent az nem meggyőző (nem igazán presszóképes, a mérlege vicc) az avx meg átmatricázott kínai, ami meg nyilván valaminek a koppintása, ki tudja milyen. Pl megveszed és referálsz 🤷
-
goom
senior tag
válasz
TheProb #8536 üzenetére
Én dupla kosárba 16 g-ot teszek, de a hivatalos adat is ez volt hozzá (IMS kosár).
Sok oktató videót megnéztem a YouTube-on (főleg ez tetszett). Megfogadtam a tanácsukat, és gőzölés előtt mindig "kiengedem a gőzt" - de szó szerint.Nekem meglepően sok víz kijön. A tej habosítását csak aztán kezdem meg. Egyébként a végén ismét célszerű kiengedni, miután letörölted róla a tejet, mert a csőbe is juthatott valamennyi.
-
válasz
TheProb #8532 üzenetére
685-össel én is jártam már így, nyomogattam gombot, előbb-utóbb lejön egy csészényi. nyilván nem lesz díjnyertes, de ha lehet én nem dobok ki kávét, illetve próbálom felismerni azokat az ízjegyeket, amiket a végére már természetesen túlhevült gép, illetve a túláztatott őrlemény okoz. (az még eszembe se jutott, hogy a már elázott, tamper-elt pogácsából levegyek.)
-
aradebil2
senior tag
-
Yager01
senior tag
válasz
TheProb #8528 üzenetére
Ez érdekes. Én ahogy fentebb írtam bottomless és nyomásfokozós kart is használok. Most az avx-ből 18g-ot használtam és durván tömörítettem. Adtam neki a kalibrált tamperral és a simára is rá feküdtem. Gyönyörű kávét főzött és ízre is 5ös volt. Nem tudom nálad mi lehet a gond. Van másik kávés vagy karos esetleg kosarad..?
-
Yager01
senior tag
válasz
TheProb #8518 üzenetére
Én pár hete ruháztam be egy De'Longhi EC685M-be és még pár apróságba. Szép lassan megfertőződtem.
Eddig a kedvenc kávémat ittam (tchibo barista) de a botomless-el gyakorlatilag crema mentes kávét főztem.
Ma vettem egy AVX brazil 100% arabicát amit az előbb főztem le. Olyan crema volt a 18g kávéból a, hogy majdnem kicsi lett neki a pohárAz íze meg maga a csoda. Nem térek magamhoz,hogy hogyan szerethettem a tchibo-t
Ti milyen vizet raktok a gépbe? Sima csap vagy desztviz....? Nekem RO víztisztítóm van de nem tudom mennyire jó ebből főzni. Az utolsó lépcső egy lúgosító és visszasózó patron. Nem jobb ötlet a sima csapvizet inni amit egy sima vízszűrős kancsóval szűrök? -
Nimda
addikt
válasz
TheProb #8518 üzenetére
Ennyiért best. Én még teljes áron vettem pár hete
Ugyanezzel a kombóval használtam, ehhez adnak egy tampert+tejkiöntőt is. Az örlőt én cseréltem bcg820 -ra, amin szintén akciós volt. Csak egy pici szintlépés, ami nekem elég is. A gyári kart javasolt cserélni és a szűrőt is. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest