Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz
tibbike01
#14545
üzenetére
12 fokozatú, szemben egy jobb esetben több tucat fokozatú, még jobb esetben fokozatmentesen állítható örlővel. Kerámiakúpos rendszer, ami valóban jóval gyengébb minőségű őrleményt ad. Nincs információ arra, hogy mennyi kávét őröl (hány gramm), így marha nehéz belőni a kávé mennyiségét. Nem tudom, hogy kézzel szabályozható-e a mennyiség/idő, azaz meg tudod-e állítani a folyamatot akkor amikor szeretnéd, mert ez is fontos lehet.
Szóval kompromisszumos a dolog.
Nem véletlen, hogy kávézókban, külön ölrő, külön karos gépek vannak. Ha az automata kiváltaná, akkor nyilván azt használná mindenki. -
kmarci25
veterán
válasz
ForRedGlory
#14436
üzenetére
Hát azért a Starbucks-nak pont babkávéja nincs túl sok, és ha jól gondolom a gépedbe babot kell tenni.
Ha rám hallgatsz, akkor rámész egy AVX, vagy Kapucziner blendre, ami jó áron van, hazai, frissebb és jobb minőségű mint a Starbucks.
Ha viszont annyira csíped a Starbucks világot, hogy ilyen-olyan ízesítőket, meg szirupokat is teszel a kávéba, akkor igazából teljesen mindegy az alapanyag, a szirup úgyis elvisz/elfed mindent. -
kmarci25
veterán
válasz
Ochocinco46
#14394
üzenetére
És milyen a kávé, amit készítesz? Ízlik? Mert ha igen, akkor lehet kár állítani. Egyébként van az ún. száz forintos teszt. Beleteszed a kosárba az őrleményt, tampeled, ráteszel egy fém százast és felteszed a gépre a kart. Egyből le, és ha a kávépogácsán látszik a százas nyoma, akkor jó a mennyiség.
Az összes többi bűvészkedés, probálgasd persze gyorsabb, lassabb lefolyással, durvább, finomabb őrleménnyel, de inkább az ízre figyelj, ne az adatokra. Úgy készítsd, ahogy neked a legfinomabb. -
kmarci25
veterán
Azért amikor bedobálsz 31 fényképet, amin egy angol nyelvű előadás angol nyelven készített diasora szerepel és 1 percen belül elkészíti az 1 oldalas magyar nyelvű összefoglalóját az előadásnak, az nem rossz. Ha kérdezgetsz tőle, akkor google kereső, csak összetettebb. Munkára kell fogni. Pl. excel makrót, függvényt is ír, csak jól kell paraméterezni.
-
kmarci25
veterán
válasz
Napfénysüti
#14359
üzenetére
Hétvégén voltam a Westend MM-ben, 2-4 hetes pörkölések voltak, de át kellett nézni, mert azért pár zacskó régebbi is volt.
-
kmarci25
veterán
válasz
Polarstar
#14295
üzenetére
Igen. Én is észrevettem nem valami nagyon nem stimmel. Jön a friss áru és már több mint fél évet állt máshol? Hogy?
Szerinted? Kb. hetente drágul a kávé. Teljesen reális, bár nem éppen fogyasztóbarát magatartás betárazni, majd az x beszerzési összegért vásárolt árut a haszonkulccsal és a megemelt árral továbbadni 3-6-9-12 hónappal később.
Nem mondom, hogy biztos ezt csinálják, de nem tartom kizártnak. -
kmarci25
veterán
válasz
lbence
#14285
üzenetére
Mindennap, heti öt nap. Korábban volt, hogy hétvégén is napi 3 kávéra. Melóban csak napi egy. Majdnem 2 éve használom így, semmi baja, nem nyöszörög, nyikorog. Bár hallottam olyat, akinek tönkrement. Laica kancsóval szűrt vízzel használom, és a vízforralót rendszeresen vízkőtelenítem. Szóval nekem nagyon bevált.
-
kmarci25
veterán
-
kmarci25
veterán
Nem avx, de ez nem volt rossz. Teljesen klasszik, iható kávé.
https://kaveverzum.hu/Monsoon-blend-szemes-kave-500g -
kmarci25
veterán
Oké. Legyen így. Engem nem zavar ha így látod. A saját tapasztalatom írtam le, ezek alapján én a "fellegekben járó posztoló" vagyok. Próbálok segíteni annak, aki kérdez, nem mondtam hogy rossz az, amit próbál, csak annyit, hogy annál van jobb és amit leírt, az alapján igyekeztem olyat javasolni, ami megoldás lehet. Sajnos a kávézás egyre drágább multaság. A drágulásról nem mi tehetünk. Az a kávé, ami 3 évvel ezelőtt 7 ezer volt, az most 11 ezer. (Ami meg 3 éve 4 ezer, az most 7 ezer.) Kinek van igaza? Mindkettőnknek. Mindenki döntse el maga, hogy mennyit szán rá, és annak megfelelően élvezze a produktumot.
-
kmarci25
veterán
Na ezért érzed erősnek. A 65% robusta brutál... Pedig ha igazán jót akarsz, akkor az ilyen 10 ezer/kiló körül kell nézegetni. Sajnos nagyon megdrágult a kávé. Kapucziner, röast, warda, avx. Ezeknél a pörkölőknél találsz ilyen árban olyan kávét, amiben kevesebb a robusta, és világosabbrav pörkölnek.
-
kmarci25
veterán
Lehet, hogy más fajta kávét kellene választanod. Kevésbé sötét pörkölés, 100% arabica, vagy nagyon alacsony (<20%) robusta arány. Találsz ilyet elfogadható áron. Apropó: most miből készíted a kávét?
Én pl. americanot iszom, de csak nagyon kevés vízzel, azaz egy 40 g-os duplaoresszóhoz öntök 50-60 g forró vizet. Így lesz egy kb 1 decis italom, nekem így pont jó az íze. Ha gondolod próbáld ki -
kmarci25
veterán
Mit értesz erős alatt? Keserű? Mert akkor az őrlési finomságon kell állítani. Töltsd meg rendesen és úgy állítsd az őrlőt, hogy kb 30 mp alatt jöjjön le 2-2.5szer annyi kávé, amennyi a kosárban van. Azaz ha 16 grammal töltöd, akkor 30 mp alatt 35-40 gramm kávé. Ha ez megvan, így kóstold meg. Aztán írd meg, milyennek érzed.

-
kmarci25
veterán
A nyitott kar csak fancy, meg nézheted hogy csatornásodik-e a pogácsa, de igazából nem fontos. A kosár már sokkal inkább. Én hagynám a szimplát, dupla kosarat nézz, 15-18 g-osat szerintem, ha lehet IMS-et. Plusz egy jó tamper, meg egy funnel (betöltő a kosárhoz, amitől nem szórod szét az őrleményt) és megvagy. Igen, ez még kiadás, de jópár évre megvagy egy ilyen szettel.
-
kmarci25
veterán
Röast-ot próbáltam nemrég, most rendeltem újra. Mono, Stereo ami befér 10 alá. Eddig a Monot és a Glam-et kóstoltam, érződik az árbeli különbség, most a Stereo-ból is rendletem.
-
kmarci25
veterán
válasz
woodandstone
#13618
üzenetére
Megdöglött a bab.
Így nem lesz crema. Ha friss a cucc, akkor kb bérmilyen géppel szép crema-t tudsz elérni, de amúgy annak sincs sok jelentősége. A lényeg, hogy a végeredmény milyen. Ha neked ízlik, akkor teljesen mindegy hogy néz ki. -
kmarci25
veterán
válasz
woodandstone
#13605
üzenetére
Ugyanazon csomag alatt azt érted, hogy konkrétan ugyanaz a csomag, vagy friss pörkölés a mostani ugyanabból a fajtából? Mert ha az előbbi, akkor sanszos, hogy döglött a bab és ezért nincs crema. Az előző géppel és a mostanival milyen kosarat használsz? Ha a régi nyomásfokozós volt, a mostani meg nem az, akkor itt (is) lehet a kutya elásva.
-
kmarci25
veterán
válasz
deathcrow42
#13590
üzenetére
A felsőszűrő teljesen oké, nem érdemes cserélni. A puck screen a vízterítést segítheti, illetve tiszta marad a felsőszűrő, én ezért használom. Ezek nem lesznek nagy hatással a lefolyási időre. Ott szerintem a babbal és/vagy az őrlési finomsággal lesz dolgod.
-
kmarci25
veterán
válasz
deathcrow42
#13557
üzenetére
Biztos presszóképes az őrlő? Finomabb őrlemény kéne, mert nincs elég ellenállás, így átzubog a víz a pogácsán. A dupla falú nyomásfokozós, nem a pogácsa miatt lesz ellenállás, hanem az egy szem luk miatt a kosáron.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#13511
üzenetére
Támogatom. Nagyon jó a normcore.
-
kmarci25
veterán
-
kmarci25
veterán
válasz
ServerWorks
#12946
üzenetére
Kb egy éve el kellett vinni az unokaöccsöket starbucks-ba, mert az trendi. Oké. Kértünk nekik ezt-azt. Kb sírtam, mikor láttam a gépparkot, és belegondolotam, hogy mire pazarolják ezeket a méregdrága gépeket. Ha legalább lenne olyan opció, hogy specialty-t kérj, de neeeem... Pumpkin spice latte, az bezzeg dögivel.

-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom
#12607
üzenetére
Persze, csak amikor 6 kávét kell készítened egymás után, akkor egy 30-40 percre elvonulsz, ha kézzel hajtod a singert.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás
#12603
üzenetére
Csak legyen kellően alacsony fordulatszám azon a csavarbehajtón. De ez már lehet HC topik téma.

-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#12557
üzenetére
Ez "csak" 10k/kiló (van náluk kifejezetten kotyogóshoz őrölt), de amúgy egyetértek.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#12446
üzenetére
Előnedv...
Basszus... -
kmarci25
veterán
válasz
kchris78
#12295
üzenetére
Én rövidebb időt lőnék be. A kioldódás elején jönnek a savasabb ízek, a végén a keserűek. Szóval picit durvábbra őrölném, hogy mondjuk 30-35 mp alatt kapj ugyanolyan mennyiségű italt.
A máshoz: az én duplafalú csészémnek egyszercsak az alja vált el. Alis vásárlás. Alzán egyébként jókat kapni, nézz körül ott. Nem drága, ellenben jobb minőség.
-
kmarci25
veterán
válasz
wolfman
#12138
üzenetére
Duplához, AVX. Szimplát nem látok, bár azért nagyon nem kerestem. Aliexpress, temu. Én odaadnám az enyémet, de az 54 mm-es.
-
kmarci25
veterán
válasz
fecke78
#12013
üzenetére
Szerintem tekintsünk el a stílustól, mert azt túl sok minden befolyásolja (az író/olvasó aktuális lelkiállapota, szóhasználata, érzékenysége stb.).
Ha csak magát az információkat nézzük, hidd el, hogy mindenki segíteni szeretne. És igen, ez sokszor fingreszelésnek tűnik, én is annak éreztem, mikor elkezdtem ezt a hobbit. Én is elborzadtam, hogy 50 ezernél kezdődik egy őrlő, amivel érdemes próbálkozni, és akkor az kézi, és a piac alja. És hogy 150-nél a gép. És manapság már 12 ezernél egy kilós kávé, amit érdemes megkóstolni. Igen, ebbe a hobbiba (is) számolatlanul lehet önteni a pénzt, még akkor is, ha csak az alapokra lősz.
Ez sajnos ilyen. Nincs azzal baj, ha valaki szereti a sárga csibót a 20 éves, soha ki nem tisztított szarvasiból. De ha már van jó géped, őrlőd, ráadásul kérdezel, informálódsz, akkor fogadd is el a válaszokat.
Ami itt viszonyítási alap, az nem a kisvárosi "cuki", hanem bármelyik specialty kávézó, ahol sajnos már 1500-2000 ft körül van egy dupla presszó, de az olyan is. És ott nem fogják a harmadik napja az őrlőben álló kávét ledarálni neked, mert nem az a szint. (A pékség egyébként tök jó hasonlat, a kézműves pékségek, meg az albán pékségek közti különbség - minőségben, árban - nagyon hasonló.)
Szóval ne vedd bántásnak, meg sznobságnak, még akkor sem, ha éppen annak érzed. Nem muszáj megfogadni, amiket olvasol, de senki sem akar félrevezetni. -
kmarci25
veterán
Én kb 2 éve foglakoztam komolyabban a kávéval (értsd: filter, karosm presszó, kézi őrlő, minőségi babok), amikor elmentem a CEC egy napos oktatására. Igazából ott értettem meg, hogy mire kell gondolni, mikor savas, gyümölcsös ízről beszélnek a hozzáértők. Ott a cupping során érthetően, érezhetően kijött minden íz, és később az eszpresszó készítés során is. Úgyhogy csak javasolni tudom, nagyon sok minden letisztul egy ilyen nap után.
-
kmarci25
veterán
Nem mindegy egyébként, hogy hova van kalibrálva?
Úgyis minden babnál másutt van a jó tartomány, aztán egy 1 kilós adagnál 2-3 hét alatt utána is kell állítani. Nyilván van egy tartomány, hogy kb hova állítsam, és utána finomhangolás. -
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás
#11886
üzenetére
Inkább Timemore koppintásnak tűnik, legalábbis az állítótárcsa alapján.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11877
üzenetére
Ez egy ilyen városi legenda, hogy nem szabad elmosni, én többektől hallottam ezt már, sőt talán a Bialetti használatijában is az van, hogy max tiszta vízzel szabad öblíteni, mosószer még véletlenül se érje. Ettől függetlenül én minden használat után szétszedem és elmosom. Nem értem, hogy mitől lenne jobb az íz, vagy bármi ha nem lenne tiszta.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11873
üzenetére
Ezeket nem fogom megérteni sosem. Bár ugye, nem úr, aki nem herdál.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11817
üzenetére
Még egy tipp a Warda, ott is a klasszikus vonal (blendek). Én most a Signature blendet iszom, egy alap géppel jókat lehet kihozni belőle, benne van a klasszikus íz, de mellé egy kis etióp savasság is jön.
-
kmarci25
veterán
válasz
7Heads Drago
#11746
üzenetére
Az a kérdés, hogy mire szeretnéd használni. De iagzából az sem, mert ezek az őrlők nem képesek konzisztensen őrőlni, és a szemcseméretet sem tudod annyira finoman állítani, amennyire kellene. Éppen ezért az ajánlás a Graef, vagy egy kéziőrlő (Kingrinder K4/K6), amivel már nagyon lépsz előre.
-
kmarci25
veterán
válasz
Patrikanevem
#11730
üzenetére
De mi a kérdés?
-
kmarci25
veterán
Sajnos jól láttad. Osztrák, német piacon van Eduscho, de kétlem hogy sokban különbözne a Tchibo-tól. Egyébként a gép maga nem rossz, ugyanaz, mint a Nespresso. Az egyetlen baja, hogy 3 gépből nálunk 2 tönkrement, de az is igaz, hogy a 3 éves garanciaidőn belül és szó nélkül adtak a boltban újat, meg se vizsgálták. Bevittem, mondtam, hogy rossz, átvették és adták a dobozban az újat.
Online a Tchibo-tól tudsz rendelni nagyobb mennyiségben kapszulát. -
-
kmarci25
veterán
Na, akkor egy újabb érdekesség. A vajas presszó (americano).
-
kmarci25
veterán
válasz
MC Pite
#11460
üzenetére
Sajnos megdrágult, de ez egy nagyon jó barista mérleg, és eléggé kicsi ahhoz, hogy oda is elfér, ahol kevés a hely: Fuego mérleg.
-
kmarci25
veterán
válasz
MC Pite
#11379
üzenetére
Ha ennyire fontos a limit, akkor a C3-hoz lehet venni olyan kiegészítőt, ami finomít az állításon. https://a.aliexpress.com/_EIkRWjv
De erről aztán már tényleg semmi plusz infó nincs. -
kmarci25
veterán
válasz
MC Pite
#11373
üzenetére
Ne vegyél Hario őrlőt semiképp, csalódni fogsz benne, presszóra semmiképpen sem. Ahogy írták nézd meg a Kingrindert, mostanában az az ajánlott kézi. De amennyire láttam a Timemore-nak is vannak presszóképes kézijei (a C3 pont nem az, de vannak már újabb modellek, amiknél kisebb lépésenként tudsz állítani finomságot), bár arról itt a fórumon nincs nagyon tapasztalat.
-
kmarci25
veterán
válasz
Clark_1
#11244
üzenetére
Szia! A C2/C3 kotyogósra teljesen alkalmas, én is használtam hozzá. A kérdés az, hogy tervezel-e presszó irányba is menni később, mert ezeknek az őrlőknek a szemcseméret állítása nem alkalmas arra, hogy presszóhoz őrölj vele, túl nagyok a lépésközök, nem tudod jól belőni. A Hario-t kerülném, volt hozzá szerencsém, a Timemore őrlői komolyabbak. Normálisan használható elektromost ennyiért sajnos nem kapsz, áthidaló megoldás egy kézi őrlőt (akár a Timemore-t) is elektromos csavarbehajtóval/fúróval alacsony fordulatszámon meghajtani.
-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom
#11190
üzenetére
Impresso-nál van "fél" koffeinmentes: Anytime.
-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom
#11165
üzenetére
Ha érdekel a kávé és a kávézás, akkor mindenképp érdemes. Nagyon sok olyan tudást ad át, ami érdekes, hasznos, megtanítja, hogy mire érdemes figyelni, mikor megszagolod akár az őrleményt, akár az elkészített kávét, milyen ízeket keress, mikor savanyú már a kávé, mikor túl keserű, egy kávéból hogyan tudod kihozni a legtöbbet. Az egyéni ízlésre is tekintettel volt, volt olyan kávé, ami nekem pont jó volt, a többiek arra szavaztak, hogy még lehetne édesebb, de ebből nem volt vita. Nekem személy szerint nagyon hasznos volt. Egyébként egy Sage Bambino Plus van nekem is otthon, illetve még a kickstarter kampány elején sikerült jó áron megvenni a Timemore Sculptor 064S-t, de kézi őrlővel, vagy más kúpos őrlővel sincs gond, ha olyan van, azzal is használható a tudás. Volt olyan a képzésen, aki csak kotyogóst használt és ezen nem is akart változtatni, csak egyszerűen érdekelte a dolog.
-
kmarci25
veterán
válasz
donat_sz
#11149
üzenetére
A CEC egynaposán voltam. Csak ajnálani tudom. Előtte már egy éve benne voltam a presszóban, meg filterben is, elolvastam Hoffmann könyvét, néztem egy rakat youtube videót, de igazán ott értettem meg, amit korábban láttam, olvastam, mert nagyon jól magyarázott Döníz, és nagyon jók voltak a kóstolások is, tisztázott sok mindent. A nap végén meg van egy jó fél óra latte art, az alapokat megmutatja, segít benne.
-
kmarci25
veterán
válasz
adamssss
#11115
üzenetére
Ha ilyesmit keresel, akkor a wacaco-t nézd meg, itthon az ekokapszula forgalmazza.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11037
üzenetére
Ha egy picit visszahúzod a dugattyút, akkor az a kevés vákuum megakadályozza az intenzív csepegést. Én az inverznél mindig tartok tőle, hogy baleset történik.
Vagy a másik lehetőség egy Fellow Prismo, de az megint beruházás. -
kmarci25
veterán
válasz
ANDROID???
#10962
üzenetére
A kar igazából mindegy. A nyitott kar arra jó, hogy lásd, ha valahol csatornásodik, ha meg nem, akkor kávépornó.
Az IMS kosár már jelent(het) különbséget. -
kmarci25
veterán
válasz
DrDobos
#10914
üzenetére
Tehát van benne egy műanyag (!), de legjobb esetben is kerámia őrlőfej, meg egy kamu portafilter. És ugyanazt tudja mint egy automata, de legalább minden kávé után kiveheted a kart, ürítheted, öblítheted és teheted vissza.
Fancy, jól néz ki valóban, és meg lehet etetni a vendégeket, hogy ez olyan jó, mint a karos, de mégis egyszerűbb és gyorsabb, csak ez így nem lesz igaz...
-
kmarci25
veterán
Ez nekem bevált
https://a.aliexpress.com/_EH0VLHf -
kmarci25
veterán
válasz
Mortein
#10613
üzenetére
Hát, a Bambino plus pont latte art-ra nem alkalmas. Paplanhabot készít automatikusan, arra jó, de azzal rajzolni nem fogsz semmit. Lehet vele azt is, de akkor manuálisan kell a habot készíteni. Automatán viszont mindenből csinál valamilyen habot, csak éppen nem olyat, amivel lehetne kezdeni valamit. Ha csak arra kell, hogy habos legyen a kávé, akkor tök jó, ha fancy-zni akarsz és tudsz is, akkor meg úgyis kézzel fogod a habot gőzölni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Flint 2 OFF topik
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- World of Tanks - MMO
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen házat vegyek?
- Path of Exile 2
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Okos Otthon / Smart Home
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3600 16GB DDR4 256GB SSD 2TB HDD RTX 2060 Super 8GB RAMPAGE Shiva 450W
- Hordozható napelem 10 Watt / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest



Így nem lesz crema. Ha friss a cucc, akkor kb bérmilyen géppel szép crema-t tudsz elérni, de amúgy annak sincs sok jelentősége. A lényeg, hogy a végeredmény milyen. Ha neked ízlik, akkor teljesen mindegy hogy néz ki.


