Új hozzászólás Aktív témák
-
Safi1988
csendes tag
Üdv! Újabb buta kérdés merült fel bennem. Létezik többször használatos filter V60-hoz? Gondolok itt elsősorban valamiféle fém szűrőre?
Amennyiben a válasz igen, akkor a további kérdésem, hogy ugyanolyan jó kávét lehet készíteni, mint a papírfilterrel?
-
Safi1988
csendes tag
Ja, köszi! Itt olvasgattam a méretre vágást, azért élt bennem, hogy papír.
-
Safi1988
csendes tag
Köszönöm szépen!
Aeropress papirfilterből van több méret is? Illetve a puck screenből ha jól tudom, van többször használatos is?! A fenntarthatóság jegyében nem szemetelnék, ha nem muszáj.
K4-ről mennék most tovább elektromos felé. Kicsit húzós volt a hétvege, mikor 4-6 embernek kellett letekernem napi 2-3 kávét.
Ha a Major megéri a felárat, akkor lehet abba fektetek, ismerve magam, úgyis lépnék tovább.
K4-et meg beforgatom filterhez, úgyis az a következő, amit ki fogok próbálni.
Már csak konyhát kell cserélnem, és az asszonynak beadagolni az újdonságokat.
-
Safi1988
csendes tag
Hali!
58-as kosárhoz mekkora puck screen kell felülre? 1 gramm kávéval kevesebbel kell így számolni?
Más: ebbe a kosárba mennyi kávét érdemes tenni? Nem találok a leírásban semmit erről. Duplának írja. 16-18 gramm között szoktam bele őrölni.
Még más: Mazzer Major vs. Super Jolly között mi a különbség? Melyik ad konzisztensebb őrleményt? Megéri e a felárat a Major?
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Filterezéshez keresek szettet. Elsősorban a fenntarthatóság jegyében használtat, ha nincs itt senkinek, akkor pedig ajánlásokat várok, hogy honnan érdemes vásárolni.
Nem bánom, ha teljes szettet tudtok ajánlani: filter papír, dripper esetleg hattyúnyakú kiöntő.
Mérlegem van, de az csak sajnos 500 grammig mér, így akár az is érdekelhet!
Nem Lunar és hasonló kategóriában gondolkodom. (még...)
-
Safi1988
csendes tag
Hali!
Tudna valaki jó hőtartó poharat, termoszt ajánlani?
Jó lenne, ha kicsi lenne és sokáig tartaná a hőt.Köszi!
-
Safi1988
csendes tag
Köszi, azt hittem, hogy maga a kar is tud ellenállást adni a kijövő víznek, de akkor ezekszerint nem.
Gyakorolni kell ezt még. 😀 Borzasztóan érdekes, hogy ugyanaz a kávé, ugyanazokkal a munkafolyamatokkal is képes +-5-15 gramm különbséget képezni.
A súlyt leszámítva viszont ízében különbséget nem igazán érzek, így azt hiszem, hogy lassan a méréseket csak szúrópróbaszerűen fogom végezni. 🙂
Lassan az is letisztul, hogy melyik lesz az a 2-3 fajta kávé, ami állandó vendége lesz a konyhámnak. PallYotz féle Hello Sicilia idáig nagy favorit a maga komolyságával.
A Brikka után egyébként húztam már párat a CM kávéjából, ami kotyogósban citromlé lett. A VBM-mel viszont szép kerekre sikerült, a savassága nem volt annyira tolakodó, a kortyolás végére sem húzta össze a számat, de azért volt benne frissesség.
A klasszikus vonal lesz az én ízlésem, de azért ezek a világosak is tudnak új élményeket adni, úgyhogy azt hiszem időnként rájuk megyek. 😎😎
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Jó lehet a gondolatom, hogy a feneketlen karban és a 2 kifolyós karban mások a nyomásviszonyok?
Ugyanazzal az őrlésdurvasággal, tamperolással a sima kar befullasztja a gépet, a feneketlenből meg szépen lefolyik.
Gondolom növeli az ellenállást, hogy a sima karnak nem nyitott az alja?!
-
Safi1988
csendes tag
Én Amazonról rendeltem egy Normcore rugós tampert, jól teszi a dolgát, de elég drága volt.
-
Safi1988
csendes tag
+1 bónusz kérdés:
Laktózmentes 2,8-as tejet lehet habosítani, vagy én vagyok a világtalan?
-
Safi1988
csendes tag
Üdv!
Szépen lassan tanulok, de pár kérdés mindig felmerül bennem, ebben kérnék tanácsot. Lefolyást szépnek látom a feneketlen karban. Konzisztensen folyik, szépen szétterül az egész filter alján, majd végül egy gyufaszál szerű sugárrá alakul, és így folyik le a 17 grammból 30-35 másodperc alatt a 30 gramm kávé, ez a rész szerintem jó!
-milyennek kell lennie a főzés után a kávépogácsának? Az enyém kissé mocsaras, egyben kijön, de könnyen szétesik. Olykor egy nagyon kevés a filter oldalára ragad. Ezek hibák, vagy nem gáz? Ha igen, a tömörítésnél lehet a hiba?
-Őrlés (Kingrinder K4, kézi őrlő): valószínűleg az elektrosztatikusság miatt, de viszonylag sok őrlemény marad a késeknél, ki tudom ecsettel ezt szedni, persze a szélrózsa minden iranyába megy, de a filterbe aligha.
Nem mértem még le, hogy ez mennyi, de zavaró.
-egyelőre csak a feneketlen karral főzök, ha ketten vagyunk, annyira nem gáz, hogy kétszer kell a folyamatot megcsinálni. A minap viszont voltak vendégek, 4 kávet főztem, az már kicsit unalmas volt. Van 2 személyes karom, ott milyen arányokkal kell dolgozni? Ha jól gondolom, akkor 60-80 gramm kávem fog lefolyni. Ennek is 30-35 másodperc alatt kell leérnie, vagy értelemszerűen dupla idő alatt? Ha 30 másodperc alatt kellene, akkor az azt feltételezi, hogy nagyobb durvaságot kell választani, vagy nem kell annyira tömöríteni.
Remélem érthető a lamentálásom
Köszönöm a válaszokat!
-
Safi1988
csendes tag
Oké! Köszi a tippeket!
Pallyotz-tól tervezek majd rendelni, ott is inkább a sötétebb pörikből.
-
Safi1988
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8174 üzenetére
Köszi az ajánlást!
Teljesen nem akarom elengedni a világos pörkölést sem, de nekem valamiért nem jött be. Most vagy azért mert rosszul csinálom, vagy azért mert ez ilyen.
Kapuczinert, Wardacoffee-t meg a CM-et próbáltam már, de az igaz, hogy csak kotyogósban. Ha elfogy a világos, akkor próbalkozom a leírtakkal!
Más: tettem a fagyasztóba kávét, azt jól.olvastam, hogy csak az aktuális adagot szabad kivenni, a többit vigyázva vissza kell pakolni a hűtőbe?
Az őrlőt nem teszi tönkre a fagyott kávé?
-
Safi1988
csendes tag
Üdv!
Tudtok ajánlani kifejezetten csokis, kakaós, magvas ízjegyekkel kávét? Illetve termőterületet figyelembe véve van egyetemes igazság arra vonatkozóan, hogy mely területekről jön a savasabb, citrusosabb kávé, vagy azt inkább a pörkölés módja határozza meg?
Megjött végre a várt karos presszógépem, mennek a próbálkozások, de egyre inkább az az érzésem, hogy bármennyire szeretném el kell engednem ezt a savanykás, citrusos vonalat.
Esetleg arra vonatkozó egységes álláspont van e, hogy melyik pörköléshez milyen hőfok az ideális?
K4-es kéziőrlővel és egy VBM Domobar Junior Digitale-val igyekszem kihozni a maxot. WDT, disztribútor, és egy Normcore rugós tamper segít még a megfelelő tömörítésben, és nyitott fenekű portafilterrel követem a nedű érkezésér.
Lefolyás szerintem oké, szépen gyufaszerűen folyik; 30-35 másodperc alatt ér le a ~30 gramm kávé a 17,5 grammos őrleményből.
-
Safi1988
csendes tag
Nem használok nagyipari kávékat, meg illatosított kamukávét sem.
Néha azért átcsúszik rajta egy bécsi-francia pörkölés, olasz ritkábban.
-
Safi1988
csendes tag
Köszönöm!
Ezt a kristályt láttam, de akkor egyelőre nem ruházok be rá. Azt hittem, hogy itt is érdemes az olajokat legányolni róla, de akkor nem kell annyira aggódni érte.
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Kingrinder K4-es őrlőm, azt szeretném kérdezni, hogy van bevált adalék a tisztításához, vagy van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? A mechanikus tisztítast minden őrlés után megcsinálom a kapott ecsettel, de nyílván olajos dolgok maradnak rajta, ezt szeretném alkalomszerűen eltávilítani.
Köszi, ha segítesz!
-
Safi1988
csendes tag
Köszönöm!
-
Safi1988
csendes tag
Hali!
Aki használ Kingrinder K4-et, attól érdeklődnék, hogy nagyjából hanyadik klikknél kell keressem a presszóhoz szükseges őrlési fokozatot?
Illetve a kísérletezgetésnél a durvábbtól haladunk a finomabb felé, vagy fordítva? Vagy mindegy?
-
Safi1988
csendes tag
Ezzel/L] kapcsolatban esetleg vélemény, vagy tapasztalat?
Kicsit fázok az ilyen 2 in 1-ben dolgoktól, de ha működik, akkor akár jó is lehet, és még árban is jobb.
-
Safi1988
csendes tag
Köszi! Amazont néztem én is, megrendelem akkor azt hiszem. Köszi a válaszokat!
-
Safi1988
csendes tag
Normcore tampert itthon nem forgalmaz senki? Amazonon láttam, esetleg van ötletetek, hogy honnan rendeljek?
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Lassan ideje beszerezni a cuccokat a nagy presszó kalandhoz. A gép adott, hozzá keresek jó állapotú kiegészítőket. ( Vibiemme Domobar Junior E61-es fejjel):
- mérleg
-nyitott portafilter
-disztributor (58,5 mm)
-rugós tamper (58,5 mm)
-szűrőkosár magasító (mágneses)
-rögmentesítő
-jó minőségü, presszóképes kézi őrlő
-portafilter állványHa valakinél lapulnak ezek közül dolgok, amik eladósorban vannak, kérem, hogy írjon nekem privát üzenetet!
-
Safi1988
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #7999 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
Safi1988
csendes tag
Üdv!
Teljesen kezdőként, a karos presszókészítés világában szerintetek van létjogosultsága a rugós tampereknek? Van ezen állítási lehetőség, hogy mekkora nyomást tudok kifejteni? Illetve, ha szűrőmagasítót rakok a szűrőre, az bezavar a tamperelésnek?
Köszi a válaszokat!
-
Safi1988
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #7936 üzenetére
Köszönöm a megerősítést!
Akkor marad a fókusz a kézi őrlőkön. A Comandante, - ha jól figyeltem az eseményeket - csak egy bizonyos kiegészítővel tud presszóképes őrleményt készíteni, és a legdrágábbak között van a piacon.
A Kingrinder, 1zpresso, Kinu márkákon kívül van még olyan gyártó, amit érdemes lenne szemrevételezeni?
-
Safi1988
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #7928 üzenetére
Muszáj kompromisszumokat kötnöm: a konyhám mérete véges, a kávégép elhelyezéséhez is szükség volt egy szinusz derivalásra a koszinusz függvényben.
Fizikailag nem nagyon tudnék hová tenni egy elektromos őrlőt, ezért gondolkodom kisebb, mobilisabb kézi hajtányban, még akkor is, ha tekerni kell, erről szól a kompromisszum.
Igazából az a kérdés, hogy mezei felhasználóként, jelent e nekem akkora minőségi romlást, ha inkább egy felsőkategóriás kézi őrlőt veszek? (szerintem a válasz nem, de azért megkérdezlek Titeket is, akik tapasztaltabbak lehettek ebben a témában)
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Árgus szemekkel figyelem az őrlőkkel kapcsolatos hozzászólásokat. Nekem is aktuális lesz lassan a váltás. Egyelőre a Brikkához bőven elég a Hario Skerton Pro őrlő.
Márciusban ugrok majd egy nagyot minőségben: érkezik egy Vibiemme Domobar Junior, ezért követem fokozottabban a történéseket a topikban. Az tiszta sor, hogy ezt a gépet majd illik megtisztelnem egy nagyon jó őrlővel.
Felmerült bennem a kérdés, hogy minőségben, ár/érték arányban megéri e beruházni egy elektromos őrlőre, vagy közel azonos minőséget lehet elérni egy komolyabb kézi őrlővel is?
Nyílván az ár is szempont, de a helytakarekosság és a mobilitás is a kézi őrlők felé terelte a figyelmemet.
Napi 2-3 presszót húznék, és nem vagyok rest tekergetni sem.
Köszönöm a válaszokat!
-
Safi1988
csendes tag
2-3 másodperc alatt kellene, hogy átrobbanjon a 90-100 ml víz?
-
Safi1988
csendes tag
Nekem a durvább őrlés nem vált be, 10 másodperc alatt átrohant a víz a káven, ami gondolom nem jó. Lett egy savanyú vizem gyakorlatilag.
A finomabb őrléssel és a tömörítéssel az átfolyási sebességet próbálnám lassitani. Tudom, hogy nem szabadna tömöríteni, de most nekem így lett a legfaszább a kávem hónapok óta. Tömörítés alatt persze nem az izomból belenyomást értem. Csak óvatosan megnyomom, hogyha kicsit elfordítom a szűrőt, ne szóródjon ki belőle a kávé.
Kisérletezgetek majd még, most például nem.tömörítettem, crema nem is lett, ízre viszont nagyon finom csokis lett, de megint gyorsan főtt le.
Úgylátom nincs egy egyetemes álláspont sem, mindenkinél sok a változó.
Mindenesetre még variálgatok, ha valamit nagyon betalálok, majd megosztom.
-
Safi1988
csendes tag
Ezt az állagot sikerült idáig kihoznom a Brikkából. Hideg vízzel indult most, de sokkal hosszabb ideig tartott a folyamat, szerintem kicsit égett íze is lett, a meleg vízzel indításhoz képest savasságot nem is éreztem a kávén.
Lehet, hogy valahol a forró és hideg közé kell belőni a kazánban a víz hőmérsékletét.
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Kotyogóssal más régóta főzök kávét, néhany hónapja upgradeltem, és vettem egy Bialetti Brikkát (2 személyes), hozzá egy Hario Skerton Pro kézi őrlőt és egy Laica víztisztító kancsó biztosítja a szűrt vizet.
Kávékból próbálkoztam már Kapuczinerrel, Casino Moccával, Warda Coffee-val is, mindenhol kifejezetten kotyogóshoz kerestem kavét.
Sokat próbálkoztam/próbálkozok, de úgy érzem, hogy még mindig nem az igazi.
Most a legutóbbi próbalkozásom egyész jó lett, leírom, hogy miként készül:
-90 ml forrásban lévő víz megy a kazánba. 17 gramm frissen őrőlt kávé megy a filterbe, 4-es kattanásig csavarom az őrlőt az őrléshez. Nem púderes, attól kicsit durvább, de eléggé tömörödik. Brikkával járt egy mérőtartály, ami pont beleillik a filterbe, ezzel szoktam imitálni a tamperolást, de csak óvatosan.
3-as fokozatú főzőlapon 1,5-es erősségen 4 perc alatt indul meg a káve, és 67-85 másodperc alatt ér le a 90 ml káve, a vége előtt leveszem a tűzről, hogy nehogy beleégjen a kávé a filterbe.
3-4 mm-es crema és kerek izű lesz így a lefőtt nedű.
Durvább őrlésnél nagyon gyorsan ért le a kávé, nagyon savanyú is volt, az lehet ettől?
Akinek hasonló Brikkája van, az megoszthatná velem a tapasztalatait, hogy miként főz vele tökéletes kávét.
Peace!
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - 2 akkuval
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest