Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
Dedica ec685 után mi a következő szint amire már érdemes lehet lépni? ami a következő szint..
megkoszonnem ha ajanlanatok olyat amire érdemes erről a gépről valtani!
kerlek ajanljatok új es hasznalt gepet is.meg egy kerdes:
szarvasi kavefozo hasznalatahoz tudtok valami pontosabb guide-ot?
a gyari leírás számomra nem igazán reszletes
"lazan toltse fel kaveval" ez sok mindent jelent ,kell e ezt is tamperelni,meg mennyi kaveval toltsem fel?illetve a fozes befejezese utan kapcsolja ki..
ez mit takar? kikapcsolom utana még follyon le a kave vagy akkor mar el is kell venni a kiöntőt? es mikor kapcsoljam ki?
(bocsi csak vendegsegben megkertek hogy főzzek szarvasival, nem tudom pontosan hogy kell hasznalni 😃) -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #10727 üzenetére
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #10712 üzenetére
mas kavet is inkább savanykasra fozok, ha finomabbra orolok akkor meg nagyon hamar átmegy spriccel. pedig a cm800at a gyari kalibraciohoz képest vagy 4-5el tekertem az állito kosarkan finomabb orlesre es igy is kb a 10es erosseg korul orlok. nyomasfokozos a kar de nem tudom mit kell nezni mi ez a csatornasodas?
vagy a hofokkal lesz baj? felvettem a hofokot maxra a kavefozon de igy sem az van hogy leegeti a nyelvem ,nem forro max meleg -
flash-
veterán
illetve sry kifutottam a szerkesztési időből.
Barista mérlegnek melyiket?
AVX 2912R
vagy ezt
AVX R09
ha nekem nem kell bt, akkor az olcsóbb is teljesen jó?mindkettőt alá lehet tenni a dedica ec685 alá?
illetve ha már ilyen pontos konyhában kis dolgokat is méregetnék vele ( vitamin porokat, kisebb egyéb dolgokat) -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #10610 üzenetére
na sajna egyre savanyúbb... feljebb vettem a hőfokot, talán savanyússágot elveszi.
és ha erősen megőrlöm viszont kevesebbet töltök a kosárba akkor a végeredmény állagra olyan viz szerűbb (nem pedig túl kásás mint amikor nem őrlöm annyira finomra cserébe dugig töltöm a kosárt, mert akkor van hogy finomabb is, de mint a kása olyan az állaga,kávézóba ilyet még sose hoztak,azok mindig víz szerűek állagra úgyhogy gondolom nem ilyennek "kell" lennie a kávénak hogy kásás, ivás után a fele benne marad a csészébe)
a lé meg tök fekete, és izre-színre olyan munkahelyi italautomatás álló kávégépből kijövő kávé szerű lesz, lesz cserébe nem savanyú hanem inkább "földes" ízű..
na most itt tartok, a kávé friss kapucziner velencei gondolások kedvence
a fenti tünetek miktől lehetnek? -
flash-
veterán
válasz
cSuwwi #10530 üzenetére
köszönöm ! sokszor értetlenkednek amikor espresso -t kérek feketen es visszakerdeznek hogy tejet,cukrot ?azért bizonytalanodtam el hogy akkor most ez aa standard elnevezes e?
Dedica ec685 : aki ezzel készít kapucziner meg hasoló kávékat (nem ujhullamosat hanem klasszikus félét pl velencei gondolások kedvence ) az milyen hőfokra állitja be? legmagasabb vagy standard?
-
flash-
veterán
sziasztok
ha ugy mondom a pincernek hogy egy espresso -t kérek feketén, az automatikusan azt jelenti hivatalosan hogy tej es cukor nélkül ?(bocsi a lama kerdesert)
-
flash-
veterán
én a vizszürő kancsokkal feladtam... 3.ikat vettem mert egy 13 ezres pest megyei kivárosban lehetetlen a beszerzése a betéteknek.
először megvettem a britát, drága, de csak az volt.. rá fél évre már nem volt az itteni kis "kajás" tescoban.
na nem adom fel, láttam gyárt már a tesco is, király megvesszük. na kb 1 évig lehetett a tescoshoz kapni betétet aztán megszüntették!!
már itt morogtam anyáztam, de aztán láttam a pepcoban kancsót. megvettem azt a fajtát amibe a keskeny,"magas" henger alakú szűrő való. na vajon mi lett egy év mulva? igen már azt a fajtát az itteni pepcoban nem látom csak a hosszú ovál szűrőt...
tényleg a jó édes .. na jo.. de vicc nem?
ja brita már megint van a tescoban , majd őrizgetem a kancsót évekig nem? persze hogy kuka lett.. most vehetek újat?de a brita szerintem rohadt drága....
mondjuk a tesco árulja a kancsót, de betétéet nem. a webáruház is irja hogy már nem gyártják a betétet. wtf? akkor mit tegyek bele?egyébként nem rossz csapvizzel sem..
-
flash-
veterán
van valami iránymutató hogy dedica ec685 kávéfőzöhöz (espresso) melyik típusú kávé a legjobb?(ami kevesbe savas,stb)
kozepes,kozepesen sotet vagy sotet porkoles?
egyeb tipp?tehát hogy hogy válasszak hozza kavet -
flash-
veterán
válasz
#31639808 #9966 üzenetére
na akkor már valami konrkétat kérhetek ha AVX kávéval társalgok úgyis?
sötét vagy közép sötét?Brazil Mogiana vagy Brazil Santos)
vagy közepesen sötét (Arabica Blend?) -
flash-
veterán
ha édeskésebb-étcsokis,semennyire sem savanyú ízjegyű szemes kávét szeretnék espresso-hoz melyiket(dedica ec685+graef cm800)?
AVX sötét pörkölés (Brazil Mogiana vagy Brazil Santos)
AVX közepesen sötét (Arabica Blend)Kapucziner (Espresso Italiano, Mexico, Finca El Olmo, Double fermentation,Honduras Santa Barbara,Honduras - Finca Rio Colorado)?
-
flash-
veterán
Delonghi dedica ec685 +Graef cm800 pároshoz melyik fajta és pörkölésű kávé a legideálisabb?
nem szeretem a savas gyümölcs ízeket.
(inkább a homogén vagy kakaos csokis-vagy "legrosszabb esetben picit kesernyés) izjegyu klasszik tipusu espresso -t)jól gondolom , a sötét-erős pörkölésű kell mindenképp ?
-
flash-
veterán
nem tudom, azt még nem próbáltam, az biztos hogy annak az alján lévő pörkölési dátum 1 hónappal ezelőtti, pont azért kérdeztem mert felkeltette a figyelmem hogy vajon hogy viszonyul az omnia sötét pörkölésűhöz, de majd lehet bepróbálom valamikor csak most nem akartam próbálkozni, vettem ezt , ezzel elleszek fizetésnapig aztán majd jön valami normálisabb
de akkor is maradnék az olcsóbb vonalon 8-9e/kg
-
flash-
veterán
válasz
Mr.Csizmás #9835 üzenetére
köszi, de sokszor nekem körülményes futározni, plusz ha aznap kell azonnal, ilyen átmeneti kávénak, meg pluszba szállitási dijat sem szeretnék azért kérdezem hogy aki esetleg hasonlitgatta már össze ezeket az mit mond hogy az ilyen boltik közül
az biztos hogy a sötét pörkölés sok mindent elfedez
az biztos hogy van az ihatatlan kategória - pl tesco szemes, vagy ezek a bolti őröltek,
de valamennyire iható kategóriában talán van több is, ez is relativ persze de ha már nem undorodsz utána már jó ilyen hó végi kávézásra
(ezek a tesco szemes vagy bolti őröltek bármit csinálok fehéren vastagon átzubognak, olyan is, mig ezzel a sötét pörkölésű omniaval legalább tudtam valamennyire lassabb átfolyást és sötétebb ízt előhozni)
talán még a lidl kávéi amiket próbáltam és elfogadhatóak, illetve a penny selection de azt már nem látom itt ahol lakom a pennybe szerintem nem fogytak úgy a selection dolgok...
omnia barista talán valamivel gyengébb mint a fenti omnia...más:
Adam's Café-ról tud valaki valamit? helyi pékségben árulják,ez miféle lehet? -
flash-
veterán
olcsó szemes kávéból melyilet, ha gyorsba kell valami?
Tchibo family 1 hónapos pörkölés(alján rairt datum szerint),
vagy Omnia espresso (olaszos pörkölés)
(ez utóbbi a rossz felett van eggyel, mindenképpen iható, de ez a Tchibo nem tudom ehhez képest milyen) -
flash-
veterán
lehet hülye kérdés de pl mint a delonghi ec685 karos gép vagy a Lelit Anna ezeket a kategóriát hogy hívják? félautomata karos kávéfőző? vagy automata karos kávéfőző?
valahol félautomatának mondják, mitől az, de ha másutt meg csak automata karosnak akkor nem értem.. -
flash-
veterán
dedica ec685 höz melyik kávét próbáljam? klasszikus bécsi pörkölésú espresso hoz
nem kell semmi gyümölcs
-AVX La Dolce Vita 80/20-as Blend
-AVX Espresso Pörkölt kávé
-AVX Silver Pörkölt Kávé
-AVX Bronze Pörkölt Kávé -
flash-
veterán
köszi!
úgy emlékszem hogy a dedica ec685 nél 14 gramm kb az ami a kosárba elfér de akkor majd megcsinálom a százforintos tesztetRetepNyaraB:rendben, néha mondjuk pont úgy volt a legfinomabb ha "túltöltöttem",
egyébként őrlés közben ha nyomom erősen az őrlő búráját sokkal egyenletesebb eredmény lesz, szebben őröl, sokkal később is folyik át ugyanolyan beállított őrlési finomságon.
ezt nem tudom mi okozza ez csak egy búra..azt nem értem még a kávéfőzővel hogy nyáront tűzforróra melegít, télen meg inkább csak középmelegre.. pedig a konyhában nincs hideg tehát nem hiszem hogy könnyebben hülne meg ha folyamatosan melegit akkor a külső hőfoknak nem kellene meghatároznia hogy milyen meleg az őrlő teteje
mintha fordítottan működne a hőérzékelő vagy én nem tudom de fura...
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #9599 üzenetére
hú köszi !
a kavarás valahogy nem is jut eszembe 😌 ez is jó tipp
igazándiból 10 ből 1x besikerul az az íz amit aztán próbálnék konzekvensen fenntartani-elérni.dedica ec685 nél egyébként mi a tipp nektek? annyit tegyek a portafilterbe amennyi csak belefer hogy nehéz legyen feltenni,vagy inkább kevesebbet hogy a tamper teteje síkban legyen a kosár szélével? ha az előbbit követem akkor olyan teltebb íz tud sikerülni viszont neha már fűszeres.
ha utóbbit akkor viszont olyan "ritkább" víz szerűbn a sűrűsege-intenzitása-teltsége így kiérezni keserű vagy savanyú izt mert az aroma nemzetközi nyomja el.Masik eszrevetel:-kerdes: ennél a kávéfőzőnél milyen arányra erdemes programozni? 1:2? mert azt látom hogy youtu.be videókban rendre 42-45gramm koruli káve italt készitenek(cm 685+bottomless portafilter),nekem 28g köruli lévén hogy az a betöltött 14 gramm kétszerese
-
flash-
veterán
Na kalibráltam az őrlőt, most 45 másodperc alatt folyik át a kávé 5-ös álláson(tehát tekerem a 6os felé aztán jó is lesz) viszont nem olyan sűrű mint korábban. érdekes olyan könnyedebb a töménysége tehát kevésbé kásás Inkább olyan vizesebb persze ízletes Különben azt vettem észre hogy kávézónként is teljesen eltér hogy egyik kávé sűrű úgy ráragad utána a pohárra a másik pedig ugyancsak olyan könnyedebb sűrűségű ezt nem hogy lehet befolyásolni illetve milyen a hivatalosan jó espresso sűrűsége töménysége Kásás állaga.megisszuk utána maradjon viszonylag vastag látható nyoma a csésze falán,vagy semennyire nem szabad neki?
De a fő gondom az inkább az hogy pár hónapja kellett már kalibrálni másodjára az őrlőt mert nem őrölt elég finomra most ezt megint meg kellett tenni felmerül a kérdés hogy pár hónap múlva ugyancsak előjön ez a gond és ez is mert probléma vagy akkor ez miért lehet hogy folyamatosan(pár havonta) kalibrálni kell az őrült finomabbra hogy ugyanazt az átfolyási időt tudjam elérni és ugyanazt az ízvilágot🤔
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #9585 üzenetére
rendben köszönöm a tippeket !
Egyébként fotóról mi jön le? espresso hoz nem annyira finom az őrlésem?
Viszont lehet túl kalibrálni az őrlőt?vagyis ha nem tortenhet meg az hogy ha finomabbra allitom akkor összeér a tárcsa éle es onmagába vág? vagy arről is kuldjek fotót ?marmint arról hogy most hogy áll ha felurol belenezek
na es az mitől van hogy pár hónapja még ugyamezzen a kalibráción olyat őröltem ami lassan folyt? elképzelhető hogy ennyit kopott az őrlő? pedig 10 hónapos .
még valami :ha üresen megy akár csak pár másodpercet,kicsorbitja önmagát,vagy attól tuti nem lesz baja? na és ha egyszer rosszul raktam össze és most azért "romlott el" valami?azert ennyivel mas most a kaoucziner ize,mint tavasszal..hát nemtom ,mintha csipkebogyóteát innék 🤔
-
flash-
veterán
A segítségeteket szeretném kérni.
Graef Cm800-as őrlőm van.
a gyari beállításhoz képest a kalibrálást a késnél kivehető Kosárkán úgy végeztem hogy 2vel tekertem a fine állás felé.Az örlő gyűrűje pedig a legkisebb (fine) álláson van,és igy is gyorsan átfolyik a friss most rendelt Velencei gondolások kedvence kávé.( Dedica ec 685 bottomless portafilterrel)
vastagon folyik pedig max erővel tamperelem...
és olyan savanykás a kave pedig regebben kakaos izű volt ugyanez a velencei gondolásEzen a két képen látható egyazon örlés eredménye.szemre mit mondtok? lehetne még akkor kalibrálni tovább fine felé,vagy itt valami más gond lesz?
-
flash-
veterán
milyen szemes kávét vegyek?
velencei gondolások kedvece-t szoktam. (dedica ec685+graef cm800)
van olcsóbb alternativa ami hasonló?(csokolades izjegy, közepes v sotet porkoles, 70% koruli v magasabb arabica tartalom)előre is
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #9215 üzenetére
jolvan hát jót akartam, nem rémlett sehonnan sem hogy a fújkálás szétszedés bajt okozot volna biztos írtátok de ez elkerülte a figyelmem
most sajnos valamit biztos elcseszhettem mert legfinomabbra állitva az őrlést (úgy hogy a tárcsán is a gyáritól 2 vel finomabbra kalibráltam) is gombnyomástól zúgás végéig 20 másodperc(35 helyett kb annyi volt ezen az álláson vagy mégtöbb de én nem is a legfinomabban használtam előtte tehát csak tipp) amig főzi a velencei gondolások kávét a gép, és így is savanykás...nem tudom most mit érdemes akkor tennem, porszivo?
vagy ütögessem? hogy visszaálljon és megszokottat darálja?
vagy ez ennyi, kalbiráljak rajta újra aztán mást nem lehet tenni?( a szétszedés egyébként nálam csak az hogy leveszem a búrát, a gyűrűt meg a kalibráló kosárkát)
-
flash-
veterán
Graef cm80 kávédarálóm van.
mostanában többször volt olyan szédszedés után, hogy borzasztó karistoló hangot adott a daráló, és óriási szemeket engedett ki, ezután 1-2 másodperccel mindig leállitottam, szétszedtem és ott voltak a nagy szemek a tárcsáknál.kitakarítottam, összeraktam újra és jó volt.
most megint ugyanez volt, másodjára már nem karistolt viszont 2-3x olyan lassan darálta le ugyanazt a mennyiséget, kicsit olyan égetett szagú is volt, a kávé iztelen,és gyorsan folyt át. pedig a darálás finomságán nem változtattam.
ezt az egészet nem értem, mert szerintem mindent ugyanúgy raktam össze,és amikor ráteszem a csészét ellenörzöm is mindig kihúzással hogy ki tudom e kézzel húzni ,mielőtt a tartály müanyag búráját is ráhelyezném.
és akkor most ez hogy ilyen kávét csinál akkor valamit tönkrevágtam? (vagy lehet mégiscsak 1 egységnyit forditottam, de akkor se kéne ilyen lassan őrölnie)
-
flash-
veterán
fél éve vettem a cm800 as graef őrlőt
az normális hogy egyre finomabbra kell állitani hogy ugyanazt a folyásidőt,minőseget hozza a kávéfőző (vagy csak a főző tisztult ki magától )? már eleve 2vel kalibráltam finomabbra az őrlést.vagy ez természetes es úgymond bejáratódott az őrlő?
-
flash-
veterán
válasz
kmarci25 #8159 üzenetére
a kosár tövénél is spriccel fent de van hogy a kosár alján a lyukon megy ki ferdén vastagon.
az mit jelenthet a gyakorlatban hogy rossz a tömörítés?
fém talpas avx tamperrel nyomom le 2-3x erősen.. es mimdig megrázom kicsit finoman a kosarat hogy szépen terjedjen el a kávé.
és szinte mindig.mindig csak nem tamperelhetem rosszul 🤨nem is ferde benne a t9mörités
32g az elkészült dupla espresso ital -
flash-
veterán
na úgynezki hogy a meleg kávéra képtelen dedica ec685 a graef cm800 őrlővel most először tud nálam se nem keserű se nem savanyú kávét csinálni normális átfolyási idő alatt 32g
Kapucziner - velencei gondolások kávé a titka
pedig próbálkoztam már 5 féle avx-el, többféle pacificaff val, általában földízűek voltak a kávék vagy savanyúak.ezzel nagyszerű.és 3 réteg van először meg csordultig crema (ez mitől?)
csak tudnám miért spriccel még mimdig a gép 🤨 -
flash-
veterán
kávéhoz milyen termoszt vegyek?
az a cél hogy 100-120ml kávé 12 óraig minél melegebb maradjon(irodába munkahelyre vinném) -
flash-
veterán
-
flash-
veterán
rendeltem pár hete 1kilós pacificaffe la piazza kávét, felhasznált mennyiség kivétele után mindig visszazárom 2-3 ruhacsipesszel, de most hogy már csak kb 150-200 g van benne és most kezdtek eltünni a savanykás ízek, és előjönni a kakaós ,finom aromák.
a szine is néha már egész sötét végig a kávénak.(na jó nem mindig ez a "problémám" még mindig fenn áll hogy a végére kivilágosodik teljesen..)
és a graef darálón is 2-3 egységgel finomabbra tudtom venni ahhoz képest mint amikor vásárlás után bontottam ki. (vagy csak azért kezd jobb lenni mert finomabbra tudom darálni mert már kezd "öregedni" a kávé? mindenesetre jobb most mint vásárlásnález természetes jelenség, és lehet a levegőztetés tett neki jót? (ezt a jelenséget már máskor is tapasztaltam hogy a végére mintha "jobb" kezelehtőbb lenne a kávé
-
flash-
veterán
válasz
Digitalpimp #7464 üzenetére
"Én is azt vettem észre a Dedicán, hogy kb. a 0,5cm jó. Az, hogy "világos" a kávéd, nem a kávé fajtája, pörkölése befolyásolja? Vegyél valami jó sötét szicilíait, az aztán sötét lesz. "
hát amiket főztem azokkal mind világosabb színű ital született, Pacificaffe:Tolima, De TOmmasso, La piaza, Decaf, Alza
(különben fentiek közül magasan a La Piazza-t szerette a gép ami nem is 100% arabica)szerencsére a környéken van egy megbízható korrekt,gyors kávégépszervíz,
(pár nap alatt rendberakták a magnifica-t ami már 2 éve csak állt) úgyhogy megy a dedica is.egyébként dedica-val kellene gözölögnie a kész kávéitalnak? alapjáva véve is? akkor van kb jó hőfokban a kész ital?
(magnificával gőzölög még vagy 2 percig(de iható),de a dedica nem, pedig a dedica-n is fel van véve maxra a hőfok, meg csinálom főzés előtt a habositóra való állitás trükköt egymásután párszor és utána kapcsolom ki-be a gépet hogy engedje a főzést)
-
flash-
veterán
köszönöm !
Egyébként miota kevesebbet rakok bele hogy kb fél cm üres rész maradjon a kosárban,azóta finomabbat tudok készíteni,a szine még nem az igazi de darálásban is finomabbra tudtam menni és nem lesz fűszeres a kávé.a szine még mindig picit vilagos de sokat javult a dolog 😃
-
flash-
veterán
kezdek rájönni hogy kissé több kávét tettem mindig a kosárba mint amennyi kell.
Delonghi-nál (2 személyes bottomless szűrőkosár) meddig érjen? úgy hogy a tamper az teljesen lesüllyedjen hogy kb egyvonalba legyen a tamper teteje a kosár peremével? úgylátom így lejjebb tudok menni darálásban, viszont lenyomni a tamperrel már nem nagyon van mit,mert fennakad a kosár keskenyedő közepe miatt...
mikor ráteszem a megtöltött kart akkor picit szoruljon (mert annyi kávé van benne) vagypedig semennyire se szoruljon olyan legyen a rárakás mintha üresen tenném rá? -
flash-
veterán
Puly caff az a gép zsírtalanítására szolgál?
Dedica ec685-höz is meg szabad venni? vagy ezt csak vakszűrős tisztításra lehet használni, arra pedig a dedica nem alkalmas? (mintha valahol olvastam volna hogy arra nem minden gép jó)
eddig csak vízköoldót használtam, lehet hogy mindenképpen kellene ilyen zsíroldó mert a zsírt a vízköoldó nem viszi?
(vagy van valami más olcsóbb házi módszer? esetleg folyékony mosogatószert adjak a kávéfőző tartályához és azzal csináljak egy vízkőoldó programot? vagy ez baromság?) -
flash-
veterán
én is a gyári kalibrációtól 2vel tekertem fine állás felé nekem így a frissen pörkölt kávén 5-6 os fokozat kell a darálón hogy a kávé még átmenjen 25 másodperc körül,( de már keserü kicsit, a szine meg világos... menni fog szervizbe szerintem)
szóval miután kalibráltam 2vel nem sokat csúszott jobbra a skála... vajon lineáris? ezen agyalok, lehet megrpóbálom sokkal erősebben kalibrálni hogy 20 körül legyen az ami most 5 nél hátha ott egy egységnyi változtatás a gép külső tekerőjén kisebb különbséget jelent, ezt csak egy ötlet -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7403 üzenetére
továbbra is ez a gond. világos a crema, vagy savanyú (ha hamar megy át) de ha optimális időben akkor meg már erősen keserű ez a Pacificaffe Tolima.
de friss pörkölésű(hó eleji) sokszor brutál vastag a crema(mondjuk fél perc alatt el is tünik) és a graefnak gyári kalibrációval kb 1-es fokozat kell hogy úgy őröljön hogy 22-30 sec között follyon át.szervizbe leadom a szerelő látatlanban azt mondja lehet szivattyú motor ami 20e ft, szerinte a régebbiek jobbak a mostaniak már nem bírnak sokat...
na azon gondolkodom ha most egy ilyen dedica ec685-ön 2 évente kell egy ilyen javítás akkor egy kategóriával feljebb ami már ajánlott kávéfőzőgép azok mennyire bírják?
illetve mére érdemes dedica-ról váltani, mi van felette eggyel ami már ajánlott kávéfőző gép.
(és mennyire rizikó felújitottat-használtat vagy inkább újat?) most nem hiszem hogy van pénzem váltani de lehet akkor megérné valami olyan gépre gyűjteni ami 9bar, és jobban bírja? -
flash-
veterán
inf3rno:
ecettel sosem használtam, csak ezzel.Sped:
Pont hogy nem akartam bonyolítaniMediamarktban voltam, gyorsan kellett valami ez volt a legolcsóbb, nem gondoltam akkor én még bele jobban ezekbe a dolgokba, mint ahogy sok tisztítószerből elég a legolcsóbb, ebből is gondoltam elég az nem kell a drágább delonghi ennyi volt a történet
ahogy nézem ez a delonghi-s tejsav alapú, a DM-es is az, a dm-es dolgok általában jók, és hát elég olcsó,negatív véleményt se látok,lehet kipróbálom ezt gondolom ua lehet mint a delonghis. tejsav és tejsav között nem hiszem hogy sok különbség lenne
[link] -
flash-
veterán
válasz
Andraskiss6 #7387 üzenetére
sőt most csináltam vízkőtelenitést újból most már csak 31ml aztán 36ml víz ment át 10sec alatt...
de akkor azt mondod hogy ezzel a résszel nincs gond.. hát viszem szerelőhöz akkor valami más baja csak lehet
ez a bottomless portafilter látszólag oké? egy szakitől vettem marketplace-n valami gyáriból esztergálta vagy mi, pontosan nem értek ehhez...
-
flash-
veterán
dedica ec 685-nek a vízhozama mennyinek kellene hogy legyen?
10 másodperc alatt 44g víz jön ki kosár-kar nélkül. (kétszer is mértem)
jól gondolom hogy ez elég kevés?(nemrég csináltam vízkőoldást, de az a kis szűrő kör lemezkét is kitisztitottam pár hete ahova a kart rakjuk a gépben.
mit lehet tenni a vízkőoldáson kívül?
vízkőoldó:
ezthasználom már egy ideje,a teli tartályba szoktam önteni ebből 100g-ot (mediamarktos)
összetétele:
METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE, METHYLISOTHIAZOLINONE 5-Chlor-2-methyl-2H-isothiazol-3-on [EG-Nr. 247-500-7] und 2-Methyl-2Hisothiazol-3-on [EG-Nr. 220-239-6] (3:1).elképzelhető hogy azért kevés a vízhozam mert nemjó ez a vízkőoldó bele? egyáltalán melyik vízkőoldot javasoljátok akkor?
vagy mindenképpen vigyem szervizbe tisztíttatni?
(vagy szivattyú gond? ha igen annak a cseréje mennyire költséges? vigyem szerelőhöz aztán intézze gondolom) -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7372 üzenetére
azaz
még a körkésessel darálva is sokkal normálisabbat csinál az ember mint ezek a bolti automatások..mindnek olyan penész íze van(nem savanyú nem keserű hanem olyan állott), gondolom nem takarítják/a legolcsóbb kávét tolják bele amit csak tudnak venni valami piacon vagy aluljáróban
az egész tűrhető kategória a kapszulás, abból szoktam inni olyat ami megközelíti már a dedica - alza - körkéses daráló szintet
jobban járok hát ha olyan trafikba megyek be ahol csinálnak kapszulásból is, ott leglaább nem tudnak egy bizonyos szint alá menni
de különben még a másik egész jó az a mekinek a kávézós kávéja. (hozza a kapszulás szintet) főleg a capucino teljesen rendben van nyilván mint egy finom ital nem mint egy profi kávé de ha kávé inkább az mint a túlárazott starbucks,stb
-
flash-
veterán
válasz
Andraskiss6 #7361 üzenetére
sajnos nem,átfolyási idő jó,ize olyan semleges,szine meg vilagos.
ha erősebbre darálom hogy sotet legyen akkor 40-50s alatt folyik at es akkor mar keserű is..
napokban megjon a pacificoffee kivancsi vagyok!
par tipp hozzajuk esetleg ?
ezeket rendeltem:
Colombia Tolima
Pacificaffe - De Tommaso GREAT TASTE
la piazza
es a koffeinmentesgondolom ezekkel mar sotet lesz a kave szine
ezek mind a nem savas kategória ? -
flash-
veterán
válasz
Andraskiss6 #7334 üzenetére
Andraskiss6
Alzacafé.főzés elött ne engedj ki vizet a bojlerből
evvel visszahűtöd rendszert #7236
nah ezt nem tudtam köszi.Pacificoffee:
abból még kérlek dedica-hoz ajánljatok nekem normál(koffeines) arabica-t ami csokis, nem savas, ami ajánlott 10-12e ft/kg ár körül! nem tudok dönteni így leírásaik alapján -
flash-
veterán
erről tud valaki valamit?
hol pörkölik ,milyen?
koffeinmentest keresek elfogadható áron
[link] -
flash-
veterán
pár kávécskát lefőztem, de sehogy sem birok sötét vagy normál espresso színt előhozni..
hiába darálomn erősebben hogy már 35-40s kelljen amig a kávéfőző megy, a szine a kávénak továbbra is világos lesz.. -
flash-
veterán
köszönöm! akkor gondolom a több víz nem kompenzálja a túl erősre őrölt kávét, (erre gondoltam még esetleg hogy erősebbre őrlöm viszont nagyobb adagú italra állítom be a gépet) hát annyira nem vagoyk hosszú kávé fan, a családban viszont páran igen, nekik az espresso a "kevés"
mérleg kérdés:
ez az avx mérleg 0.01g pontosságú?
(mindenütt máshol azt írják hogy 0.1g pontosságú, nekem gyanús)
hát ez nagy előny gondolom, akkor annyira pontos is? megéri? -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7259 üzenetére
köszi mindkettőtöknek, nem espressot kersek feltétlen csak hogy ilyen 80-100ml körül hogy kezdjek neki hogy a lehetőségekhez képest minél intenzívebb kávét kapjak
ezek a full automaták (pl delonghi esam) melyiket csinálják? americano-t? (ilyen kgépem is van csak beszorult a belső része nem birom kiszedni) az úgy viszonylag nagyobb adagot csinált (60-80ml lehetett) és nem volt híg, a hosszú kávénál intenzivebbet csinált szerintem.amúgy ezek a csésze méretek nem standardok? látok yt videókat ahol 45g körüli espresso-t csinálnak 1:2 arányban a dedicával, nekem meg ha 16g megy bele már alig birom betolni a gép kartartójába
lehet venni nagyobb méretű csészét is mint a dupla ilyen gépekhez? -
flash-
veterán
ha 100g koruli kávét szeretnék készíteni egy gombnyomással dedica ec685 -el,de mégis szeretnék intenzív,rendes kávé ízt elérni mi a javaslat ?(az hosszúkávé lenne vagy maskepp hivjak?)
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7240 üzenetére
" A tejkrém öntés nehezebb "
huh én azt nem is mernémmeg inkább legyen finom a kávé mint szép
(tejkrémet se birok csinálni , nekem vagy nagyon habos lesz vagy semennyire nem lesz habos ezzel a habosítójával... azt is feladtam)
nem érzem rossznak, még új gyakrolni fogom, fogást megtanulni. az a piros szemüveges angol csávó is a yt videókon talán pont ugyanolyat magyarázott hgy használja azt is a drága teleszkópos mellett. -
flash-
veterán
igen,világosak de ízre meg inkább kesernyések vagy homogénebbek kis csoki mogyoró utóízzel.. lehet erdemes a dedica-n a 3 hőfok közul a legmagasabbra állítani?
kv főzés előtt le szoktam engedni 2-3 adag vizet
hát sose forróak a kávéim inkább kellemesen-kissé melegek ami 5 perc alatt már ki is hül(régebben mintha melegebbet adott volna)megjött közben az avx tamper,hát a fogója olyan kis gyenge félek hogy hamar el fogom törni,hát gőz9m sincs hogy tanuljam meg a tamperelést hiába simítom le szépen a pogácsát ahogy teszem bele a tampert már döl ki valamerre és onnantol egyenesbe szedni nem birom a felszinét
lehet hogy a tamper korong jobb?
valami barista vb döntő yt videón a fazon olyannal csinalt egyszerre egy rakat kávét en abba kisebb hibalehetoseget gondolok -
flash-
veterán
óh már megint én biztos már kezdek unalmas lenni
próbálkoztam ma délelőtt újból
azt mondhatom hogy most izlett tényleg,eddigi legjobb sikerült
Graef cm800 6-os fokozaton(gyári kalibrációval) +Dedica ec685+bottomless portafilter+gagyi mérleg
(grammos pontosságú)
kávé:AlzaCafé, szemes, a szines csíkos,"légballonos"14g kávé került a karba, 29g lett a kész ital, gombnyomástól zúgás végéig 24sec volt.
ilyen lett:
[kép] [kép]hát igazából mintha nem is kávét innék(klasszikus barista szempontból nem tudom mit kellene igazán érezni mert se keserű íz se savanyú, mikor iszom inkább csak utóizben van íz(de földíz nincs), utóizben kakó,kis mogyoró, és selymes lett. ( az se jó ha semennyire sem keserű? illetve egy nagyon picit legyen savanyú is? persze, tudom az a jó ami nekem izlik, de ha most egy barista versenyen lennék és a cél a standad espresso lenne akkor milyennek kellene lennie igazából?)
szóval izlik de inkább mintha kakaót innékvagy csak annyira megszoktam már a körkésessel a 15 másodpercig darált keserű kávét hogy "át kell még álljak",vagy ez a mostani nátha
covid ?amit kicsit hiányolok még a "pikáns" ízek mellett, az a tigriscsík,meg az a szin... vagy egy alzakávéval ne is álmodozzak olyan pirosas-barnsás tigriscsíkos kávéról?
vagy inkább ahhoz komolyabb kávéfőző kellene? -
flash-
veterán
tehát akkor gombnyomástól zúgás végéig mérjük?(mert miután már nem dolgozik a gép még kicsorog valamennyi)
hát akkor durvábbra kell vennem akkor viszont olyan fehér lesz a kávé teteje esti 2 próbánál legalábbis ahol durvábbra vettem ott fehér volt a teteje,a masodiknak ahol finomabbra ott meg szürkésbarna volt,és izetlen(ott a folyásidő 37s volt) -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7209 üzenetére
visszább veszek a finomságból a darálón mindenképpen, azért érdekes hogy tegnap kb jó idő alatt ment át a kávé. (én az első csepp megjelenésétől a legutolsó cseppig mérem,gondolom így ajánlott)
barista mérlegre most nem tudok beruházni(majd következő hónapokban),gondolom az is több tizezer -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7205 üzenetére
köszönöm a tippet,be is rendeltem,avx-et ismerem,rendeltem már tőlük,egyszer fel is hívott a tulaj mikor érdeklődtem valami iránt emailben(bár ő a dedica vonalat nagyjából le is szarozta nekem,hat jó ő gondolom profi barista),úgylátszik ebben az iparban ez elfogadott,hogy utána megyunk az ugyfelnek,ez nagyon jó,napokban a Cady-s is emberke is felhivott ő mas daráló márka felé akart mindenképpen terelni,
ma is próblkoztam,erdekes ma minden 15g lassabban folyt le,első kesernyésebb lett,a második meg "penészízű"(nyilván nem csak ezt ahhoz tudnám hasonlítani)
oké ma koppra engedtem bele a daráló tartalmát,több kv ment a csészébe kb normal mennyiseg,a vége felé fel is ment a fordulatszám(ez ilyenkor nem baj? hogy a tetejet -végét- magasabb fordulattal darálja?
a kepen a mai masodik lathato ami keserű-"peneszes"lett
[kép]
48sez pedig az első mai,az is keserűbb lett de turhetőbb
[kép]
46sna és a mennyiséget mondjuk még nem állítottam be,először legyen egy optimális lefolyásidő-íz es ahhoz allitsam a lefolyó kave mennyiségét a gépen aztan ujra finomhangoljam a dolgokat vagy mi a sorrend?mert egy dolgot allitok akkor valtozik minden
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7197 üzenetére
köszönöm,és köszönöm mindenkinek a segítséget
bebizonyosodott újfent hogy a ph-n ez is szuper közösség pont mint a többi topic amerre megfordulok itt!
rendben holnapra keszitek képet videót ,legalább latni fogjatok a hibakat is amiket vétek 🙂
kulonben meg a főzőhöz adott gyári tampert a portafilterbe használom akkor nem tölti ki teljesen ha egyik oldalhoz nyomom akkor masik oldalt lesz kis rés,rámértem és igen 50mm márha jó a tolómérőm..(extol) vagy ez simán lehet? de akkor ami tampert 51mm néven árulnak akkor az gondolom Méret pontos lesz?
ezt a tampert néztem ki ,vagy ennyiért (ill olcsóbban) van jobb?[link]
kép alapján ahogy nézem ez aliexpresses viszont onnan drágább lenne ugyanez
-
flash-
veterán
sziasztok
na meg is jött a cm800,így le is főztem 3 adagot
gyári kalibrációval legfinomabb örlés mellett 15g kaffé 38sec alatt jött le(azt nem mértem hogy a portafilterbe mennyi jutott,-de kevesebb mint amennyi szemre az optimum-,nincs még barista mérlegem),és eltüntek a keserű ízjegyek.mintha kakaóport ennékpersze jó értelemben.
aztán a harmadik főzetnél erősebben tampereltem,ott egyből 54s kellett,de a vicc hogy ígysem rossz,ígysem erősen keserű mint a körkésesnél,hanem csak egy fokkal érezni az előtte lévő főzethez képest hogy más
klassz hogy akkor feintek szerint még a "tűréshatár" is jobb,tehát kezdőknek is ajánlott szerintem
ivás után még percekkel is a szájpadlásomon érzem a rátapadt finom kávé ízt, eléggé nagy ugrás egy ilyen darálókérdés:
ha tamperelés ellenére nem simul le a felülete,hanem rögös marad az csak tamperelési hiba vagy lehet nem elég finom őrlés miatt is? ilyenkor nyomom le többször a tampert(még a gyári dedica műanyag játékszer van) hiába nem simul le szépen, máskor van hogy alig nyomom és szép sima lesz. -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7192 üzenetére
persze én is így gondolom,eddig a képketből a normális daráló hiányzott,tehát a bosch körkéseshez próbáltam alkalmazkodni.alza arabica van itton(bár pont ma néztem van most nekik pár új más sajátmárkás is,valaki próbálta már?) illetve lidl-ös új barista(az ikeások sajna most fogytak el)
majd ezektől eggyel jobbakkal is szeretnék próbálkozni (kávékkal) de még nem tudom művel érdemes.
de most gondoltam mindent az alapoktól kezdek jobban,próbálok osszeszedni egy részletes alapot hogy aztán tudjak próbálkozni.
gondolom próbálhatom a szimplát is így kevesebb kv fogy bár azt figyeltem hogy a szimpla kosár űrtartalma szerintem több mint a dupla kosár fele😃 néhány grammal férhet csak bele kevesebb ahogy próbalgattam,na nekem még ezek a dolgok is furák 😃 -
flash-
veterán
válasz
Digitalpimp #7188 üzenetére
köszönöm ! es akkor először érdemes belőni az elkészült kávé mennyiseget ,(ami ha jol tudom 1:2 arány leginkább espressonal) aztán majd utána kikisérletezni az időt a darálóval? talán 28sec kell legyen ha 14g kávét töltöttem a portafilterbe?
es a vízhöfokhoz akkor ne nyúljak? -
flash-
veterán
rendben ezeket csak összeszedtem
Egyébként kicsit visszatérnék az alapokhoz most hogy jön a daráló és végre nem körkéses fűnyíróval kell darálnom.
a felállás : Dedica Ec685 + bottomless portafilter+ Graef Cm800
felhasznált kávék:többnyire sötét pörkölésű 100% arabicaElőszöris a géppel kapcsolatban kérdeznék:
-vízhőfok:maradjon standardon vagy valamerre kell állítani?
-vízkeménység:ha pepco-s vízszűrő kancsóm van itt a vizet lágyra kell állítani vagy kb mimdegy?
lefolyás beprogramozása mire?(vagy ott a gép egyébként mit mér időt vagy lefolyt kész kávé mennyiséget?)
vízkőtelenítés:Azt a kávéfőzőn milyen gyakran kell?daráló:érdemes egyből a darálóból a kosárkát kiszedni és finomabbra állotani?ha igen kb mennyivel?
-
flash-
veterán
most a Graef cm800 az 40e Emagban,úgy vettem ki hogy jobban megéri mert visszaolvasva azt irta vki hogy szebben folyatja bele a karba a kávét illetve fémház miatt nincs statikus feltoltodes
nameg egyszerubb a kosáron állitani. apropó mennyit érdemes a kosáron majd állitani? -
flash-
veterán
ezek a kavedarálók (Graef cm800) napi 100g kávé darálásesetén milyen gyakran szoktak meghibásodni?érdemes rájuk a 3év(vagy 4év) garancia ?vagy elég a 2?
-
flash-
veterán
huh ez a kávé game changer számomra,még csak bosch darálóm van és azzal is legalább egy fokkal jobb mint az avx-alza szint
[link] -
flash-
veterán
köszi,akkor hát egy delonghi dedica ec685-höz ha ilyen sötét pörkölésű alza arabica kávét, meg avx brazil santos kávét iszok,akkor arra elég lesz ez a graef cm800?
na és akkor egy kis leírást kérnék hozzá
meglesz a daráló, oké, akkor ezen kell darálási időt állítani? vagy csak finomságot?sötét pörkölésű espresso-hoz kb hanyas fokozattal kezdjek próbákozni? -
flash-
veterán
sziasztok
azt néztem hogy a Graef cm 702 kávédaráló 47ezer
a cm800 52ezer, a cm900 60ezermég igy is megéri a cm702,vagy akkor inkább a cm800?
vagy 50ezerért újonnan melyik daráló éri meg a legjobban ?lehet más is nem feltétlenül a fentiek.. -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #7019 üzenetére
na és ha gombnyomástól számolom utolsó cseppig, akkor mennyi legyen a teljes idő az idő az én esetemben?
duplát iszok mindig a dedica ec685-el(tehát két enyhén púpos gyári adagolókanálnyi - kb.2x 13gramm vagy 2x14 gramm - megy bele és ezzel főzöm? (bottomless portafilter van) -
flash-
veterán
válasz
koxkids #6951 üzenetére
ezt nagyon megjegyeztük, de amikor gyorsan kell, nincs "idő" rendelni-utána járni, és azért akar az ember mégis valami minél jobban tűrhetőt inni na ezért próbálkozik az ember mégis, hátha, nekem az elmúlt fél évben az alza a viszonyítás,kakaós,nehéz elrontani,szépen folyik le.
avx eléggé drágult(meg aztán az avx olcsóbb arabicái se olyan nagyon hú de ütősek szerintem), (és amig nincs rendes darálóm addig talán mindegy is)napokban vettem szemes lidl baristát(tanzániai brazil), ez se fullad be mint a szarok, és a többi szupermarketeshez képest azért jobb(bár a többi lidlös arabica amit próbáltam is kb ezen a szinten van) ez alatt eggyel talán a penny selection(de még arra se mondanám hogy szar) utána pedig az omnia barista, az már azért kompromisszumos.
ez csak a saját (egy kezdő kávézó aki még a bosch körkéses fűnyíróval darál) véleményem
-
flash-
veterán
delonghi ec685 hoz milyen tampert vegyek?tudnátok ajánlani vmi jó ár érték arányút? bottomless portafilterrel használom
-
flash-
veterán
válasz
#85578752 #6881 üzenetére
huh lidlből kaptam ezt pár hónapja, egész jó volt(meg is lepett), alzával nagjyából egy szinten volt(bár ahhoz képest hogy malabar, nekem közel se volt olyan "fűszeres" mint az avxnek a malabarja)
[link]írtátok korábban még a pennyt,onnan melyik leginkább?
onnan ezt vettem korábban, hát könnyebben befullad de még mindig jobb mint az átlagos szupermarketes kávék, egész ihatódaráló:
még mindig a cm 702 az ajánlott kezdőknek?
vagy van valami jobb picit drágábban? -
flash-
veterán
sziasztok!
azt szeretném kérdezni hogy ár érték arányban még mindig az alza kávé a jó?
vagy tudtok valami más alternativát (szupermarketből pl) ami talán ugyanilyen csak olcsóbb,vagy hasonlóan jó?
(delonghi ec 685 karos automata gépben használnám) -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #6676 üzenetére
nagyon szépen köszi a segítséget!
bár lehet hogy az is megoldaná a gondot ha nem a gyári szedőkanál aljával tamperelnék hanem vennék tamperelőt? és a szétterítő forgatós korongot? vagy az nem olyan fontos? -
flash-
veterán
válasz
handrash #6673 üzenetére
nem is a híg a legjobb hanem hogy amit én főzők az picit kásás,"szűretlen"
finom,csak ilyen. ha megittam a csészéből a kávét van is rendesen kissé vastagon "nyoma"
illetve azt kérdezném még, hogy miért spriccel a kávé 10ből 9szer amikor jön le?
(Delongi Dedica EC685 a kávéfőző, valaki által esztergált bottomless portafilterrel használom) és mikor jön le a kávé spiccel oldalra,ferdén kifelé egyik irányba,vagy nem is középen folyik ki hanem kissé a szélén,ha nem teszek alá magas csészét akkor kicsit spriccel ki oldalra rendesen... pedig erősen tamperelem. -
flash-
veterán
sokan javasoltátok hónapokkal ezelőtt az alza kávét, nos azóta is azt veszem, a Bosch egyszerű késes darálóval darálom (most nem tudok jobbat venni,tudom, Graef van tervben)mégis szépen lassan át tud csörgedezni ,nem lehet könnyen befullasztani.
egyébként látatlanban az sok hogy a 14 grammot ezzel a körkéses darálóval 17 másodpercig darálom? ha 10-15 másodpercig akkor nagyon gyorsan megy át ha pedig 20 másodpercnél több ideig akkor már azért lassabban csöpög jóval...Koffeinmentes kávé:
van olyan szemes "klasszikus" arabica(sötét pörkölésű) koffeinmentes kávé ami hozza az alza kávé szintjét, és nem drága?
egyáltalán 5000ft/kg ár környékén mit lehet minőségben elvárni a koffeinmentestől, vagy milyen értékkategórában érdemes nézelődni ha kb az alza-AVX brazil szintet szeretném elérni koffeinmentesen?kávé minősége:
amit jelenleg főzők az nekem tetszik, de sűrű, még kávézókban ha iszom akkor az én kávémhoz képest általában olyan mintha vizet innék.van intenzitás természetesen csak a kész kávé állagára gondolok itt. olyan könnyebb a kávé, víz szerűbb a kávézókban.
vagy ha 1:2 arányba főzőm akkor ez természetes,és a kávézókban inkább "hígabban" készitik az espressot eleve? -
flash-
veterán
aldis kapszulás kávéfózőbe(pár évvel ezelőtti) nem kompatibilis már a most árult kapszula
ilyenkor mit lehetne tenni? ittvagyok nyaralóban kávé nélkül 😕 -
flash-
veterán
válasz
Polarstar #6292 üzenetére
Tobbet nem is fogok venni szupermarketben
Más:
Vízkőtelenítés?
Milyen gyakran kell? Én csak a tesco-s vízszűrős kancsóból
link
szoktam beletölteni a vizet a kávéfőző tartályába
Elvileg ilyenkor nincs vízkő vagyis akkor hagyjam a vízkőtelenítést teljesen? Vagy akkor is érdemes? Milyen időközönként? -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #6280 üzenetére
Tudom az a gyenge láncszem, egyébként megjött az Alza kávé,az tényleg nagyon finom!! :) még ezzel a bosch darálóval is jobb, egyébként szerintem nem feltétlenül finomabb a 100%arabica, nekem 90-10 avx, 80-20 is izlik más ízjegy, de alapvetően nem rosszabb, inkább az hogy valóban döglött volt az amit nem tőlük vettem hanem mediamarktban
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #6275 üzenetére
ó köszönöm a tanácsot, olvastam már mindent így csak nagyobb lett a kavar de akkor majd marad az üveg, hűtőben úgysincs hely (ketten vagyunk feleségemmel de hihetetlen hogy mennyi kaja "kell" hát még ha nem diétáznék
Nem baj a túmáccsinförmésön, sőt! jöhetha tudtok könyvet-leírást-oldalt ahol kezdőkenk valóban gyakorlatias használható kávéfőzési infók vannak (jelenleg automatás érdekel de majd hobbiból megtanulnám az ócsó kotyogósal való főzést illetve ezzel, ez díszenk jó inkább vagy érdemes használni?
[kép] )
Alza kávé úton, meglátjuk mi sikerül a Dedica ec685+Bosch TSm párosból kihozni..
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #6253 üzenetére
igen, köszi!
különben érdkees hogy az eleje amikor megindul az első 2 másodpercben mindig csöpög, és nagyon sötét kávé jön ki, aztán a következő 5 secben már kezd gyorsulni a csepegés ,aztán kezd vékonyan folyni de akkor már világos a szine bármit csinálok mindig igy van, vagy ha nem darálolm annyi ideig ezzel a bosch-al (tudom, Graef daráló kilátásba van)akkor meg csak átfolyik gyorsan ez a két opció van.
illetve elvileg programozható tehát mérlegre tezsem a csészét és ha nyomom a 2-es csésze gombot folyamatosan akkor addig folyatja amig el nem engedem. na tegnap peprogramoztam a 14g őrleményt úgy hogy 28g legyen a végtermék ehhez képest ma 44g-osat csinált megint -
flash-
veterán
Az espresso arányokról szeretnék kérdezni titeket
Melyik felé tendáljak?
1:2 vagy 1:3?
A kávéfőző delonghi dedica ec685 m
Es olyan kb 5000ft/kg Avx kavekat használok (80-20 ast vagy 90-10)Es egy 14g örleménnyel készült dupla 1:2 arányú espresso (végtermék kave 28g) mennyi ideig follyon át? 40-50 vagy 60sec?
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #5907 üzenetére
én a gyári kosár aljára tettem és úgy főztem,akkor azt nem is úgy kellett volna használni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Renault, Dacia topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motoros topic
- EA Sports WRC '23
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Windows 11
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI AVATA 2 drón - 2026.05.20-ig DJI garancia
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Fotó állvány eladó
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest