Új hozzászólás Aktív témák
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
RetepNyaraB #9399 üzenetére
Hát lelit minőséget megismertem hamar, volt egy Victoria-m amin állítottam az opv-n, a 3. állítás után elnyíródott a csavarfej, és újat kellet reszelnem bele...
Zsír új gép volt.
-
-
Ferdzsoo
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy komolyabb rotációs pumpával szerelt kávégépet venni, egy karos elég lenne otthoni használatra. Használtan szeretném mivel az újak árai eléggé meredekek.
Egy ECM Technika lenne az álom, de valami hasonló is jó lehet.
Milyen irányban érdemes használtak után keresni a neten? Akár külföldi oldal is belefér...
köszönöm előre is! -
G@ß!
őstag
válasz
RetepNyaraB #9396 üzenetére
Köszi szépen, kipróbálom.
-
Hagyd az áztatást a 'csába és 6 baron készítsd! De max 7-8-on, ha az jobban tetszik. Viszont akkor ejtsd a nyomást kb 4-ig félúttól. Olyan őrlemény kell, amely ezt megcsinálja 25mp 1:2 arányban. A nyomást ne rögtön told rá, hanem kis úttal, mondjuk 2mp alatt.
Alcsi69@ tesztelős. Minden őrlő más és azt sem tudjuk előre, van-e a kés alátétezve. De én a skála legalján kezdeném az őrlést. És nézd meg az alátétet (ld. felhasználói kézikönyv).
-
Alcsi69
senior tag
válasz
kmarci25 #9345 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindenkinek, megvettem végülis azt a szettet amit linkeltetek. Holnap át is fogom tudni venni.
Az őrlőnek elég sok fokozata van. Erről lehet nézni valami leírást hogy milyen finomságúra érdemes őrölni X típusú babot, vagy ez ilyen tesztelős téma?
-
G@ß!
őstag
válasz
RetepNyaraB #9393 üzenetére
Köszi.
Én K6-val darálom, Robottal készítem, de nem az igazi (valószínűleg én vagyok a béna).
K6: teljesen visszatekerve + 44 klikk
17g bab
forrásban lévő víz
~10s előáztatás, ~30s 9baron, de nincs meg az 1:2, inkább 1:1,8
ha ettől hosszabbra hagyom, keserű ízt érzek rajta
Az eddigi 10 próbálkozásból egyszer sikerült számomra megfelelőt készíteni. -
Nem ittam ilyet, mióta eladtam a gaggiát. De ahogy írtam. Nem szereti a forró vizet és akár ristretto is mehet belőle, mindenképp maradjon 25mp alatt a shot. 1:2 aránynál hosszabbra eresztve sztem kesernyés lesz.
Robottal elképzelhető, hogy lehetne variálni, de nem vonz. Most fogyott el egy zacsi impresso klasszik kolumbiai, nekem ennél klasszikusabb íz már nem érdekes. -
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #9390 üzenetére
Tényleg semmi gond, az árát látva elgondolkodtatott, de így inkább nem.
-
G@ß!
őstag
válasz
RetepNyaraB #9364 üzenetére
"ritka rövidre kell húzni és nem túl meleg vízzel - kicsit háklis az elkészítésre."
Mi a bevált technikád?
-
cSuwwi
senior tag
Mondjuk ez durva hogy 35 fokozaton se tud espresso finomságot. 35-ös fokozaton mit ad ki magából? Egészben visszaadja amit beletettél?
Nekem 702-esen 1 extra alátéttel 13es alatt befullad a főző (és 25 fokozat van). Kicsit olcsó húsnak érzésem van, egyáltalán mire lehet itt jó 35 fokozat? -
Mortein
tag
válasz
kmarci25 #9383 üzenetére
Nekem van ilyenem a "hozzávaló" szintén Aldis kávégéppel, de az örlő alapból nem tud espersso örleményt 1-es fokozaton sem, hiába szedtem le róla a csavart a kúpos örlőt nem tudtam kiszedni, hogy alátéegyek egy alátétet, hogy finomabbra őröljön. Mondjuk sokat nem küzdöttem vele, de aki tudja a mikéntjét ne tartsa magában.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #9384 üzenetére
Az oké, valószínűleg így van. Azt hittem használod is.
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #9382 üzenetére
Ez espresso-ra mennyire működik? Gondolom filter, kotyeszre alkalmas. (?)
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
aki keres: aldis ambiano őrlő van csomó helyen 20k körül leárazva, mert előző kollekcióból maradt.
-
-
nyunyu
félisten
Ugh, tényleg jól felment a podok ára is.
15 éve valami 30Ft volt darabja az ócó Musetti 201 podoknak, most 79+ÁFA, ha egyben veszel 150db-ot.
Finom podjuk meg 60-ról 122+ÁFÁra drágult -
Anubris
őstag
Jól felment az ára ezeknek a kapszulásoknak is, párom 2 éve még ilyen 1400 ft körül vette a de gustot most már a sparban inkább 2400 vagy neten 2000 ft körül lehet venni.
Kíváncsi leszek, hogy ezeka podok minőségben milyenek, mondjuk az itt ajánlott goriziana e.s.e pont nincs raktáron csak a drágább változatok a kavegourmat oldalon.
-
redhunter
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9374 üzenetére
Tervben van majd egy örlőköves daráló is,ha jól írom.
-
-
redhunter
senior tag
Sziasztok ,abszolút laikusként kérdeznék.Szeretnék kapszulásról őrölt kávéra váltani.Nézegettem a gépeket ,jó felé indulok ha a hibrew,blitzhome meg a hasonló gépek helyett mondjuk Delonghi felé nézelődök?
-
A levendula annyira markáns szerintem hogy nem illik a kávéhoz.
Szappanhoz jó. Teába tényleg jo. Nekem is van a lakásban csokor virág - imádom. Talán valami fagyiba is jó lehet. Borral is ittam, nem volt tolakodó.
De kávéba??? Mi a sz@rnak????
Szerintem mert "vanl és "terem" - nem kellene belerakni. Kutyaszar is van az utcán bőven. Azt sem rakjuk a kávéba.
Szerintem a levendulás kV marketing kapufa!
Megjegyzem: sörbe sem kellene tenni! Ugyanis szappanos ízű!
De borban a aavak eltüntethetik a szappanos jellegét és a citrusosságát kihozhatja. -
goom
senior tag
válasz
Polarstar #9369 üzenetére
Majd kimagyarázzák, mint pl. a Coca-Cola, amikor a két és felest 2,25-ös váltotta, a kétliterest meg az 1,75-ös: "a fogyasztói igényekre reagáltunk".
Nemrég kaptam jó szándékú, kedves ismerősömtől tihanyi nyaralásból hozott levendulás(!) kávét. A Kapucziner pörkölte (persze 3 hónapja), valaki meg megmonyákolta levendulával. Természetesen ihatatlan (azaz kuka), de az ára is figyelemre méltó: 3.990 Ft volt a 100 g (igen, tíz deka).
iatti: ezek (még) 250 grammosak.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9367 üzenetére
250g-ost se veszek ennyiért, ha meg a mostanában divatos 200g-os zacsit adnak 4rugóért, az kimondottan égetné a kezem.
-
-
goom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9364 üzenetére
Egyszer jártam a kávézójukban Budapesten: felejthetetlen élmény volt... Sajnos nem tudom, mit is ittam. Mit ajánlasz még tőlük a kuglófon kívül?
-
goom
senior tag
válasz
Anubris #9363 üzenetére
Nekem nagyon bejött a Kapuczinertől a Velencei gondolás (ár-érték arányban szerintem verhetetlen), a kiváló Palermo aranya (igen jó áron) és a Brazil Sítio Córrego (még mindig akciós). Rendkívül finom volt Pall & Yotz-tól a Choco Madness, de ízlett a Hello Sicilia is. Jelenleg Impresso Brazil-Colombia kávém van: ez pazar finom - de kellemes volt tőlük a Brazil is. Most Kávékalmár-tól pihen pár csomag; azok lesznek a következő "tesztek"...
Ezek mind viszonylag szerény árú, Blend kávék ebben a kategóriában, ahogy láthatod is. Drágább szegmensbe (és a Single Origin / Specialty világába) nemrég merészkedtem be, a Casino Mocca akciója keretében. Érdekes és különleges volt számomra, de most úgy érzem, hogy sem a világos, sem pedig az ennyire drága kávé nem nekem való...
Boltit én semmiképpen nem vennék többé. Ha nagyon "árharcos" kávét kell ajánlanom, nekem egészen bejött korábban az X-Presso több terméke is, és (kellemesen) meglepett a Goriziana Extra Gold is. Ez utóbbi egyébként csomagolt, "bolti", de figyeltem, és lecsaptam a friss pörköléskor rá (mert ők megadják ennek dátumát). -
válasz
Anubris #9363 üzenetére
Pallyotz szinte bármelyik blendjét (elég sötétre perkeli), goriziana grand cru, impresso klasszik kolumbia, vagy a brazil, de azt ritka rövidre kell húzni és nem túl meleg vízzel - kicsit háklis az elkészítésre.
Bányai csokis kuglóf még egy zseniközeli klasszik, igazán. Pedig full arabica. -
kmarci25
veterán
Leginkább én is így vagyok vele, de azért mikor kávézóban vagyok, akkor simán kérem a duplát a világosból. Bízom benne, hogy a barista és a gép tud olyat, ami kell hozzá. Én valószínűleg a gépemmel együtt kevés vagyok ehhez, és csak közelítni tudom, ami egy világosban van.
-
goom
senior tag
válasz
kmarci25 #9360 üzenetére
Teljesen egyetértek. Én most már túlvagyok legalább 6-7 specialty kávézón, meg pár csomag Casino Mocca itthoni kipróbálásán. Az eredmény nálam az lett, hogy nekem a világos pöri nem annyira jön be. Finom, érdekes, különleges... (bár volt pár konkrét csalódás is). Nekem a jó öreg klasszikus olasz, sötét pörkölés és a csokoládés-kakaós ízek jönnek be.
Nincs is ezzel semmi bajom. Kinek a pap, kinek a papné, nyilván. Amikor nyaralni megyek, már nem a specialty kávézókat fogom keresni, hanem a klasszikus, de jó minősítésű helyeket. Mindehhez párosul az a remek érzés, hogy a legfinomabb kávékat bizony... itthon iszom.
-
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9355 üzenetére
Ha már La piazza, én csak ezt iszom évek óta, erről vannak tapasztalataim. Brikkával kezdtem, nyilván oda más őrlési finomság kell, de amúgy is teljesen más ízeket hoz a kotyogós. Nekem ízlett. A Dedica egy teljesen más világ, más ízjegyek. Én sem igazán találom azokat az ízeket, amiket kellene, de betudtam annak, hogy nagy nyomással készül a kávé, nem túl pontos hőfokkal. Én levettem közepesre a hőmérsékletet, mert nem túl sötét pörkölésű a kávé, és sajnos sosem túl friss (pláne ha a végére ér az 1 kilós csomag). Az őrlő úgy van beállítva, hogy éppen hogy a határát feszegeti a lefolyásnak, kicsit elnyújtva hoz iható eredményt. Nem savanyú, de nem is keserű, illetve mindkettőből jelen van picit. Arra törekedtem, hogy a 30g meglegyen, de 25-30ms alatt. Szóval próbáld ki bátran az alacsonyabb hőfokot, néha kiéreztem érdekes ízeket is, ha eltaláltam az előkészítést
Specialty minőségű sosem lesz a kávé ilyen eszközökkel, ahhoz egy picit komolyabb eszközpark kell. De szerintem ugyanazt tapasztaljuk
-
Anubris
őstag
Nem értem én ezt a kávé ügyet srácok..
Most már egy ideje próbálkozom vele, de egyelőre nem vagyok megelégedve az eredménnyel.Egyelőre hármat próbáltam:
-AVX Silver Pörkölt Kávé
-El Salvador Pacamara 87p Specialty Pörkölt Kávé
-Pacificaffe - La PiazzaEzen felül vettem még Pacificaffe - Uganda NKG Bloom, Pacificaffe - Rome-t, ezeket még nem próbáltam, de direkt ilyen nagyon más arányokkal rendelkező kávét vásárolok, hogy lássam mi is az én ízlésem. Tej-et egyelőre még nem akarok behozni a történetbe.
Mindegyik kávénál szerintem egy idő után már sikerült megtalálnom a megfelelő darálási szemcseméretet és a 14 grammból 25-30 sec alatt lefolyt a 28 gramm.
Van crema, nem spriccel oldalra a lefolyás.
Előtte használtam wdt-t, tampert. A pogácsa is szépen néz ki.A vízhőfokon agyalok, hogy magasról le vigyem-e közepesre, illetve a videók alapján azt csinálom, hogy mielőtt indítok egy kávét, előtte még kar nélkül benyomom hogy jöjjön le egy kis víz, hogy melegebb legyen. Lehet túl forró a víz amit használok.
A silver nagyon nem ízlett, a specialty meg a la piazza nekem hasonlónak érződött.
Igazából az a baj nem tudom megfogalmazni mi a problémám, nem túl savanyú, nem keserű 2 cukorral, egyszerűen csak teljesen más izűek ezek a kávék mint amiket bárhol máshol ittam.
És nem tudom, ez azért van mert eddig mindenhol szart ittam, vagy én csinálok rosszat.De mondjuk egy kapszulas dolce gusto 10-11-es erősségű 2 cukorral jobban ízlik, mint ezek amiket készítettem. Vagy egy Mokate Africa (már nem gyártják) is 1-2 cukorral mokka gépben nekem nagyon ízlett régebben.
Máshol a kávék egyértelműen vizesebbnek érződnek, mint amiket készítek.
Most kísérleti célból, hogy a gép a rossz, csináltam az AVX specialtyból anyámnál egy adagot az ő egyszerű delonghi gépével, mákdarálóval. Totál izetlen, vízes valamit kaptam. Az őrőlt omnia barista kávé finomabb mint ez. Lehet ennél az AVX-nél egyszerűen ez a daráló nem tud olyan finomra darálni és ezért volt kuka a produkció...Kávégourmatról akarok még rendelni pod-ot kíváncsi vagyok az milyen lesz...
Vagy lehet csak velem van a gond, mint a pezsgőknél, hogy egy moet vagy dom perignon nekem túl keserű és szívesebben megiszom a 3000 ft-os martini asti pezsgőt?
-
cech19960320
tag
Igen, sajnálom, mire észrevettem, nem tudtam szerkeszteni
automatát terveztem venni, úgyhogy megyek is át olvasgatni a másik topicba
-
válasz
cech19960320 #9352 üzenetére
Karos, kézi, vagy automata? Utolsónak van topikja, az a biztos. Első kettő esetén kérdés, mennyire akarsz a mélyére merülni? Minél gyorsabban\egyszerűbben ihatót, vagy molyolós\rituális kimaxolósat?
-
cech19960320
tag
Sziasztok!
Ráuntam a nescaféra, végre rávettem magam egy kávéfőző vásárlására.
A gond csak az, hogy fingom nincs, milyet lenne érdemes.A cél az lenne, hogy jó minőségű presszót és hosszút főzzön, és tartós gép legyen megfelelő odafigyelés esetén.
200 Fölé nem szeretnék menni, de ha már 100 vagy 150 körül is vannak tartós és jó minőségű gépek, annak nagyon tudnék örülni.
Ha nem csak feketét, de capuccinot vagy lattét is tud automatán, az még nagyobb előny.
Miket javasolnátok? -
dniki88
tag
Sziasztok
Dedica EC685 mellé szeretnék nyitott kart. Esetleg tudnátok ajánlani, típust, és helyet honnan tudnám megrendelni?
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9348 üzenetére
Tervben van a többi is, de lassan fogy a koffeinmentes. Mondjuk palyotz amúgy is régóta tervben van, a következő adagot tőle veszem. Úgyis fogynak a készleteim.
-
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9346 üzenetére
Én csak az impresso-t kóstoltam, azt tudom ajánlani.
-
-
-
válasz
Alcsi69 #9337 üzenetére
Itt a tuti vétel:
Garanciális Delonghi Dedica EC685 + Graef CM702 kávédaráló eladó
-
válasz
Alcsi69 #9337 üzenetére
Az a gaggia elég hulladék. DeLonghi dedica a legkisebb közös többszörös. De mint előttem írják plusz az őrlő. A piros hülyeboltos sencor mákdaráló ötezeré nem jó.
Szerk.: lidli és Aldi táján szok lenni akciós karos, azt mindig érdemes megvizsgálni, épp mennyire ciki, mert van amikor nem annyira.
-
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg egy sima basic Nespresso Vertuo Pop gépem van amivel én teljesen elvagyok, napi 1 kávét iszok összesen az esetek többségében.
Ettől függetlenül szeretnék vételezni egy karos gépet, mert nem régen vettem számomra spécibbnek számító kávét, hogy majd veszek ilyen kupakot hogy újra tudjak tölteni kapszulákat. Viszont meggondoltam magam, és inkább beruháznék egy karosra helyette, valószínűleg jobb eredményt lehet elérni vele. Ezen felül barátnőm nem ihat koffeint, viszont a kávét szereti, és annyira nagy választék nincs Nespressonál a koffeinmentes kávékból, így ő lesz a fő felhasználója.
Nem szeretnék sokat költeni rá, mivel amúgy tényleg keveset lesz használva.
Ti milyent vennétek ilyen 40-50k környékén? Én a Gaggia Gran Style-t néztem, ezt olyan 42k környékén meg lehet venni.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9335 üzenetére
Nem, én nem is szándékoztam bántani, megsérteni a kérdezőt. (Láthatod, mikor válaszoltam neki, nem is bántottam. Tettem be én is sodastream-es palackot mosogatóba, aztán csodálkoztam, mikor nyomás alatt spriccelt.
)
Én már csak koxx hsz-én mosolyogtam. Olyan ez, mint mikor a lukas zoknit kimosod, mielőtt kidobnád. -
-
psion2101
tag
Köszi szépen
-
psion2101
tag
Sziasztok!Egy érdeklödő kérdésem lenne.Philips automata kávégépnek ha kiveszem a belső részét akkor azt betehetem a mosogatógépbe?
-
tDr1v3r
veterán
Tchibo-ról én is olvastam jót.
Barátnőmnek és a szüleinek Delonghi van (asszonynak régebbi Magnifica, szüleinek valami jóval modernebb érintőgombbal talán), ihatatlan kávét nem ittam még azokból - pedig kommersz kávéval tömik (asszonynál "ami akciós" és Frei, szülei Segafredo és Frei), de nem készít ihatatlanokat. Kommersz, nyilván, de két cukorral megiszom belőle a hosszút, nem egy Szarvasi borzalom szint.
Nekem (Gaggia New Baby 06 + Catler CG 8011, alis tamper, WDT és puck screen, tehát olcsóbb szett) nem irányvonal jelenleg - persze változhat ha majd sikerül asszonnyal összeköltözni - de értem hogy sokkal kényelmesebb, és a beállításokat állítgatva szerintem lehet jobb kávét is kihozni belőle mint alapban tud, csak nyilván sokkal több korlátja van mint a te (vagy az én) szettemnek. Szerintem ez olyan hogy beállítod, megszokod aztán kész. Csak ugye a mostani szettedhez képest a beállítások tényleg korlátozottak lesznek, nagyon is, de legalább konzisztens lesz mindig.
-
danbenzin
csendes tag
Szia. Én azt tapasztaltam, hogy még a Csibóbariszta a Dedicaból is jobb, mint bármelyik kávé amit automatából ittam. Mondjuk nincs sok tapasztalatom automata kávéfőzőkkel
Azt a különbséget amit 2 kávé között érzel a Dedican valószínűleg az automatán nem éreznéd. Értelmét a külön darálónak a darálós automata mellett nem látom, annak pont az a lényege, hogy mindent is megcsinál egy gombnyomásra.
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Úgy érzem kinőttem a Delonghi Dedica + Graef CM702 kombót. Már nem nagyon akarok reggelente szarakodni, belustultam és elgondolkodtam egy automata kávéfőzőn. Ismerősnek Philips EP2235 van LatteGo-val, ami nagyon tetszik, praktikus és viszonylag kommersz kávéból is jókat lehet vele főzni. A Dedica háklis a jó kávéra, az ilyen 10k/kg-os kávékból finom eszpresszo jön le, de a kommersz kávékból nem, nagyon kijön a különbség. Automata hozza a szokásos (f@s) színvonalat, de nekem igazából elégséges.
Van a Philips-en kívül, ami megérheti? Munkatársam a Tschibo gépét dícséri nagyon. Érdemes megtartani a kávéőrlőt automatánál?
-
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9302 üzenetére
Én 16g kávét töltök az IMS kosárba, (la piazza) frissen darálva, picit kocogtatva, majd jöhet a tamper. Túl nem lehet tolni/nyomni, mert van egy pereme, szinte hülyebiztos. A daráló úgy van beállítva, hogy kb. 30g kávé 20-25ms alatt jöjjön le (gombnyomástól). Ehhez időzítettem a gépet is, hogy ekkor álljon le. -ha ez segít.
Még annyit, hogy időzíteni csak töltött kosárral lehet, mert a gép átfolyást mér, nem időt.
-
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9315 üzenetére
A delonghi 51- es fém tamper biztosan "lötyög" az IMS kosárban. Az 51,3mm viszont nem. Amit a nyitott karhoz adnak kínai kosarat, ahhoz jó a gyári delonghi tamper. Próbáld ki mindkét üres kosárban, látható a különbség és túltamperelni sem lehet az 51,3 -assal. Egyébként ajánlanak még pavoni kosarat is a géphez. Én ilyet nem vettem, bár lehet teszek majd egy próbát, hogy a magasító is használható legyen.
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9311 üzenetére
Ne viccelj, van a normcore-nál 51 mm-es is. Mocsok drága, de hidd el hogy megéri. Én is azt használok, amióta presszózok. Így egy változót kizársz (vagy inkább állandóra teszel), ahogy már írták korábban, és egy jó minőségű, igényes cuccot kapsz a pénzedért.
@Retep: há mer a espresso a menő!
Pedig milyen jó egy jégre öntött AP vagy v60 ilyenkor a nyári melegben.
-
-
válasz
RetepNyaraB #9307 üzenetére
úgy értettem, hogyha valaki tudja hogy mit csinál és érdekli is, meg odafigyel, akkor az, hogy 1-2 fokot esetleg dől valamerre az nem a világ. (és ez még mindig a kezdő topik)
Nyilván ha egy kávézóban tök fogalmatlan (képzetlen) az alkalmazott, és már a tartás/fogás/mozdulat is rossz... akkor nem menti meg semmi azt a kávét még egy pár hónapig
Vigyen el a szégyen, de máig a Pico-hoz a gyári sík műanyag tetejű kis kompakt tampert használom, tökre semmi nyűg nincs vele - ha lenne akkor biztos előszedtem volna az Ali-s 51mm-es fanyelűt.
GC-hez meg egy Tadamm-ot, ott sem érzem hogy előrelépés lenne bármi (max kényelemben, meg biztos konzisztenciában is, de meglepne ha csészében ezt érezném). -
Anubris
őstag
De nekem nem 53,5 kell hanem 51.3
. Legalábbis ezt mondtátok, hogy az 51 mm De'Longhi amim volt, az nem jó az 51-es IMS szűrőkosárhoz, ezért vettem az 51.3mm-et. De kb hasonló eredményt értem el az 51-essel is.
Ezért is kérdeztem, hogy nem-e ezt az IMS lenne jobb lecserélni, nyílván nem a kínai bottomless szűrőkosárra, de valami olyanra ami a szűrőtartóval is mágnesezhető lenne. (VST?) Úgy érzem, kezd túl sok olyan göncöm lenni, amit feleslegesen vettem meg. -
Anubris
őstag
válasz
pető bá' #9304 üzenetére
Értem köszi, akkor ezt a tamperelést még gyakorlom. Rugósat azért nem vettem, mert nem találtam 51,3 mm méretben itthon.
Érdemben nem tudom mennyit változik ettől a minőség, mert mindig megvizsgálom utána a pogácsát, de nem tűnik rossznak. Channeling se nagyon szokott lenni, viszonylag tisztán megússza a gép az eseményt.
Ti amúgy a kávézaccot nem szoktátok virágokra szórni?
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9307 üzenetére
Nem hájp az, csak filterhez való, nem espressohoz. Espressonál kézzel indítjuk gombnyomással egyidejűleg, filternél pedig élvezzük a tekknikát.
-
válasz
pető bá' #9306 üzenetére
Ó dehogy. Nézz meg egy random vendéglátóipari eccséget, mit művel a "barista" tamperelés címszó alatt.
Konkrétan voltam most egy nap kétszer ugyanazon a helyen, délután a betanítós kiscsaj állt a pult mögött, szegénynek még lövése nincs. Ugyanazt a duplát ittam és rendes difi volt, pedig csak a tamperelés különbözött. S nem előre koholtam a vádat, hanem utólag töprengtem mi lehetett az ok.
Anubris@ gombnyomástól. A cseppre érzékelős mérlegeknek sem látom az értelmét, ezt valaki egyszer kitalálta és átment a hájp, de igazából indokolhatatlan. -
válasz
Anubris #9302 üzenetére
én azt mondom teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld és akkor tudsz hozzá viszonyítani.Átalánosságban talán logikusabb a gombnyomásra indítani, mert így a pogácsa "átázása" is mérve van, finomabb őrleménnyel jelentősebb különbség mutatkozik az időben, mintha az első csepptől mérnéd.
Mit jelent az, hogy nem egyenletes a magasság? Ferde? Mert arról nem a kosár tehet, de még csak nem is a tamper
Vannak technikák, hogy hogy érdemes tamperelni, pl. legalább három ujjal érinteni a kosár peremét amikor lenyomtad a tampert, mert így pontosan érzed, hogy mennyit hibáztál; egy idő után a folyamatos önkorrekcióval kialakul a mozdulat.
-
goom
senior tag
válasz
Anubris #9302 üzenetére
Pár hete új mérleget kellett vennem (AVX). Ez egy kimondottan kávés eszköz. A P1 program automatikusan tarázza a csészét, a stopper pedig - szintén automatikusan - indul. Akkor, amikor az első cseppet érzékeli.
-
Anubris
őstag
Mikor szoktátok indítani a stoppert?
Kávé "start" gomb megnyomásával egy időben, vagy amikor megindul a csöpögés?Videókban mindkét verziót látni, illetve mintha gép függő is lenne, hogy mikor melyik ad valósabb képet.
Megérkezett közben a 51.3 mm tamper, de nem tudom én továbbra sem vagyok elégedett.
Lehet ez az IMS kosár kialakítása szar. Hiába próbálkozom nem lesz teljesen egyenletes a magassága az első lenyomásnál, ha meg utána még igazítgatok rajta, akkor lehet túl erőltetem, múltkor szerintem emiatt befulladt az egész indításkor...
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged