Új hozzászólás Aktív témák
-
fecke78
senior tag
válasz
Jolida #11998 üzenetére
Nem vagyok kv sznob . Beleöntöm a tartályba , és nekem az úgy jó , de te nyugodtan méregesd ki 18 grammonként , rakosgasd hütőbe , söt darálás előtt járd ell a sámán táncot , mert azon múlik , persze nem azon , hogy vegyél egy normális örlőt - és gépet .....
Sőt én az egész kilót bele tudom önteni mert 1200g-os a tartályom -
Jolida
tag
válasz
fecke78 #11997 üzenetére
Unokának a Mammutban levőben veszek kávét (a Pólus MM nagyon ritkán rendel és vagy nincs, vagy régi), tele van negyed kilóssal /is/ ... nehogy már a jó kávémat pocsékolja!
Mire a kiló végére érsz (hacsak nem kávézót üzemeltetsz, vagy céges főzőt tömsz), addigra 50-60-szor nyitottad ki a zacskót ... két-három hét, vagy több alatt.
Persze ha beleöntesz egy fél kilót a tartályba, akkor nem szóltam. -
fecke78
senior tag
válasz
headhunter86 #11995 üzenetére
Talán a Pólus centerben a media marktban láttam avx kávét de tuti nem 250g-ost hanem 1 kg osat .
-
Jolida
tag
válasz
fecke78 #11991 üzenetére
Ez egy blendelt kávé.
Származási ország: Brazília
Régió: Patrocinio (Minas Gerais),
Fajta: Acaiá, Yellow Catuaí, Feldolgozási módszer: nedves feldolgozás (mosott)
Régió: Varjão de Minas (Cerrado of Minas),
Fajta: Yellow Bourbon, Feldolgozási módszer: nedves feldolgozás (mosott)Régió: Patrocínio (Cerrado Mineiro),
Fajta: Red Bourbon, Feldolgozási módszer: száraz feldolgozás (természetes)Fajta: 100% Arabica
Tengerszint feletti magasság: 800 - 1450 m
Szüret: április – május Pörkölési profil: közepes
Íz: csokoládé, dió és mazsola jegyek
Illat: édes
Testesség: közepes
Savasság: alacsony
Csomagolás: 1 kg kávébab
Nem látom, hogy lehetne pörkölési időre választani.
Szerintem jobban járnál, ha csak egy fajta kávéval gyakorolnád be a teendőket.
Ha a negyed kilót elpacsáltad, és kb. rutinszerűen megy már, lehet mást venni.Én nem veszek -általában- mást, csak negyed kilós zacskókat, azokat is időben eltolva.
Ha egyet kivégzek (13-14 főzés 18-18.5g, kb. egy hét ... tíz nap) , addigra egy másik "beérik". -
Jolida
tag
válasz
fecke78 #11987 üzenetére
A rugós Normcore-om 30 fontos (kb. 13.6kg), bőven elég "normál" presszóhoz.
Szerintem előbb egy átlagos (közepesen sötét) dél-amerikaival próbálkozz (bemész a MM-ba és veszel pl. nem túl régi negyed kilós AVX brazilt).
Ha ezzel konzisztensen megy már a főzés, áttérhetsz más pörkölőre/fajtára.
-
fecke78
senior tag
még egy kérdés , volt ,hogy a tampert ugy rendesen megizmoltam, hát akkor nagyon kevés jőtt ki , sima személy mérlegen megnéztem mennyi kb a 20 kiló , de nekem az nagyon erősnek tünik , sokkal lazában nyomom meg , ugy normálisabb a nyomás , láttam rugós tampert ott 13 kilót irtak nyomó erőnek , anyi is elég ?
-
fecke78
senior tag
"Az erősen sötét pörkölésű kávékat legtöbbször 85-90 °C között szokták készíteni. Az amúgy is erősen “feldolgozott” szemeknek már nincs szüksége ennél melegebb vízre, hiszen csak kioldanánk belőlük olyan ízeket, amit nem is szeretnénk viszont érezni.
A közép pörkölésű kávékat valahol 89-92 °C között fogjuk lehúzni.
A világos pörkölésű társaik pedig 90-95 °C között bárhol elkészülhetnek"
ez így korrekt ? a kávé közepes pörkölésü szerintem az én hőfokom most 93 , vegyem esetleg leljebb ?
Vagy azzal is ráérek majd ha már értelmezhető kávét kapok ? -
fecke78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11981 üzenetére
Igen lehet nagyon ragaszkodtam ehhez a 30másodperchez. Este volt már nem tudtam anyira figyelni koncentrálni , aszony ott állt melletem és várta a csodát ...
Kérdi lesz ebből iható kávé
Mondom persze csak ki kell tapasztalni , azért reggel még az automatából föztem neki , no meg magamnak is . -
fecke78
senior tag
Nem bolti a kv.
#11471
probálgatom , volt hohy kevs jőtt le lassan , volt hogy gyors , örlést majd beállitom , csak mikor elinditom a fözést akkor elkezd számolni másodperc számláló és én mindig 30 nál kinyomtam , Mérlegem még nincs most veszek .
A gomb megnyomásától kezve 30 , vagy a lefolyás megindulásástól ? -
kchris78
veterán
válasz
fecke78 #11976 üzenetére
Hőfok állítás már az utolsó lépés ha savanyú.. Első körben ahogy írták előttem, őrlés finomsága, kivonatolási idővel kell játszani.. Én mikor ezek beálltak, feltoltam még a hőmérsékletet +2 fokkal mert a többi már ok volt (35mp, 1:2.5 kivonatolási mennyiség), és az tette igazán helyre az ízt
. Persze utána én feltoltam a kivonatolási időt 1:3-hoz hogy a savanyúság "eltűnése" után legyen egy kis igazi kv íz
. (ami tejjel is érezhető)
-
fecke78
senior tag
93 a höfok savanyuak lettek , szombaton veszek 1 kiló kávét , és elkezdem a teszteket ...
-
fecke78
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11972 üzenetére
volt ott minden , pánikszerüen kapkodtam , mikor elinditom a fözést akkor elindul a másodperc számláló amit kb 30mp nél lekapcsoltam , de a kávé lefolyása csak 6-8 mp indúl ell . A lefolyás elindulása után kell nézni a 25-30 másodpercet ?
18 g ot rakok a kosárba -
fecke78
senior tag
Megérkezett a gépem de egyelőre csak öntöm ki a kávékat nagyon savanyúak
-
fecke78
senior tag
Ránézésre ez megfelelő finomság?
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
AMBIANO Kávédaráló kúpos őrlőművel | ALDI - mától 22k
-
sherlock82
senior tag
Sziasztok, 3 éves neszpresszó vertuó gépen a tisztitó program( 3 x nyomom meg a gombot egymás után ) .
Kb 1 dl víz kifolyik a 7 - 8 helyett majd villog a piros lámpa.
Kerestem a leírásban megoldást erre a problémára de egy szó sincs erről.
Szerintetek mi a megoldás hogy lefusson a tisztító program ? -
kchris78
veterán
Etióp édes szirup leírású kávét sikerült olyanra kihoznom hogy tényleg édes jellege van (1:2.5-3 arány) majdnem 40mp, a hőmérsékletet felvettem +2 fokkal (93 fok ha jól emlékszem). És teljesen le is döbbentem hogy annyira édeskés valami lett hogy számomra szinte hiányzott az a csokisság belőle.. Ennek _tényleg_ ilyennek kell lennie?? Mert akkor lehet többet nem rendelek (csak 1 év mulva
) ilyet
. Nem is tartom meg ezt a beállítást nekem kell bele egy kis plusz keserűség
.
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB #11964 üzenetére
Azt néztem én is. Át is küldtem neki, de már elvitték. Pedig ismerőse volt az eladó
-
-
zolnagy
őstag
Sziasztok!
Egy ismerősöm venne az eddigi automata helyett egy gép/őrlő kombót. Klasszik kávékat ittak eddig is. Max 100e ft. Ennyiért vagy egy Dedicat és hozzá őrlőt (kézit nem szeretne), vagy még az Avx hófehérkét néztem csomagban, az pont 100e: [link]
Van valakinek tapasztalata a géppel és/vagy az örlövel?
Esetleg egyéb ötlet?
Köszi! -
fecke78
senior tag
válasz
headhunter86 #11957 üzenetére
próbáld így
-
kchris78
veterán
Vettem Kapuczíner Etióp - Guji Banti Nenka-t, erre van valakinek ötlete hogy mi lehet ajánlott optimális lefőzés? őrlemény - víz arány, hőfok.. Feketénél inkább az 1:2-t tapasztalom jónak, világosabbaknál a több víz mintha jobban kihozná a dolgokat?
-
headhunter86
senior tag
válasz
fecke78 #11956 üzenetére
Hmm, erre még nem is gondoltam. Bár már nem megy annyira rosszul, most úgy érzem inkább a tej megy nehezebben.
Inkább csak többször szeretnék kávézni, meg kicsit pazarló, hogy 17g-t iszom, mikor elég lenne a 8-9g-s kosár is. Napközben egyedül vagyok itthon, nejem maximum reggel tudom rávenni, hogy igyon velem kávét. -
fecke78
senior tag
válasz
headhunter86 #11955 üzenetére
Miért nem veszel 1 kiló koffein menteset gyakorlásnak , azzzal locsolhatod is magad
-
headhunter86
senior tag
Érdemes single dose-zal azaz szimplával próbálkoznom? Vagy csalódás lesz az eredmény? Mert napi 2 duplát ha megiszok már el is érem a napi koffein limitet.
Meg 2x annyit tudnék gyakorolni is -
válasz
headhunter86 #11946 üzenetére
Csak ismételni tudom, hogy a konstans tekerés a legfontosabb a kéziknél. Próbáld ki egyszer, hogy 1mp\fordulaton ill. kifejezetten gyorsan tekerve készítesz italt. Óriási különbség lehet. A tampolás viszont nem túl érdekes. Lenyomod, visszarúg, kész. Ha nem egyenletes a pogi (rögös, ferde, az eloszlás rossz), az viszont rengeteget számít lefolyásban. Ez nem azt jelenti, hogy perceket kell piszmogni az előkészítéssel és drága eszközökkel bohóckodni (pl. disztribútor), csak figyelni és belerakni a kilométert. Rugós tamper az mondjuk egy nagyszerű találmány, bár nem olcsó az sem.
Tejhab különösen kilométerfüggő. Ipari gépen van 6-9mp, mire már nem tudod fogni a kiöntőt. Na az tempó
Beleereszted a levegőt (sziszegjen erősen) 1-3mp. Beljebb nyomod a csövet a felszín alá kicsivel (NE sziszegjen) és ha forró a bödön, kész. Jútúb tele tanítóval, de egy latteart tanfolyam se különösebb vagyon. Ott fél óra alatt ràérzel, aztán csak tolni kell bele a gyakorlatot -
kmarci25
veterán
Én kb 2 éve foglakoztam komolyabban a kávéval (értsd: filter, karosm presszó, kézi őrlő, minőségi babok), amikor elmentem a CEC egy napos oktatására. Igazából ott értettem meg, hogy mire kell gondolni, mikor savas, gyümölcsös ízről beszélnek a hozzáértők. Ott a cupping során érthetően, érezhetően kijött minden íz, és később az eszpresszó készítés során is. Úgyhogy csak javasolni tudom, nagyon sok minden letisztul egy ilyen nap után.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
headhunter86 #11946 üzenetére
az oktatáson kb. 8-10-et pancsoltam el, mire stabil kihozatal lett
-
kchris78
veterán
válasz
skilleeer #11950 üzenetére
Én is ezért nem iszom már irodában kávét ebéd után.. Azért kockáztassak nem-túl-jó alvást mert sz.r kávét ittam déllután?
(ott is pont saeco van)
Amúgy svanyú-keserű: gondolj bele milyen íze van a citromnak. Na az savanyú. Gondolj bele milyen a grapefruit. Na az keserű
. Ez bennem sem túl rég fixálódott
. Amúgy az utóbbinak "tompa" íze van, az előbbi meg élesebb az én megfogalmazásom szerint. Régebben nem ittam meg a "szar" főzeteimet, mostmár megiszom, nincs szivem kiönteni (meg annyira már nem rontom el őket) és kell ez is hogy tudja az ember milyen a "rossz" merre kell továbblépni.
-
skilleeer
csendes tag
válasz
headhunter86 #11948 üzenetére
Jelenleg ott tartok, hogy már nem tudom eldönteni savanyú vagy keserű.. Én is annyi kávét "elpancsoltam" már.. és csak munka után, késő délután van időm erre. Éjfélkor pedig forgolódom
Nem szoktam ennyi kávét inni. Azt érzem, hogy nem tudok konzisztens lenni, nem tudom megismételni az előző főzésem.
Ettől függetlenül már sokkal jobb eredményt érek el mint mikor első nap elkezdtem. Azok a kávék ihatatlanok voltak feketén
@RetepNyaraB tanácsára impresso classic, brazil-kolumbiat vettem első körben. Egyébként egy kiváló minőségű kávé.. Jó sűrű cremaja van és az illata is nagyon finom. Már csak tökéletesen kéne elkészíteni. Pont az előbb ittam munkahelyemen egy saeco gépes nevenincs kávébabból készült koffeines italt és arra jöttem rá, hogy még az én savanyú kávém is finomabb ettől -
kchris78
veterán
válasz
headhunter86 #11948 üzenetére
Tamperolás nem számít nagyon igazából... Ha összenyomod egy szintnél nem tudod tovább nyomni ergo nem fog nagyobb ellenállást generálni.. Lényeg hogy nyomd össze rendesen (amennyire én tudom 5-10kg ha nagyon kell erő-érték).
A kávé meg időben is változik az elején más klikkszám fog működni mint 1 hét mulva... Az én tapasztalatom meg az hogy az hogy 8-10 bar vagy 12, egykutya lényeg az őrlemény szemcsemérete, az extrakciós idő és a vízmennyiség (végülis ez utóbbi is az extrakciót adja meg csak más paraméterrel) Plusz ha úgy érzed elértél egy nagyon f.sza beállítást, akkor még a hőmérséklettel is szórakozhatsz
.
-
headhunter86
senior tag
válasz
pető bá' #11947 üzenetére
Mindig megkóstolom simán, de nem vagyok akkora szakértő. Viszont cappuchinóként ízlik, de vannak nálam hardkórabb presszós ismerőseim akiket hívók kóstolásra. Volt, hogy ugyanazzal az örlőbeállítással telejsen más mennyiség jött le. Csak eleinte nagyon távolról indultam 35-40 klikk, de rájöttem az túl durva. Ez a 30 környéke lesz a jó ehhez a közepesen sötéthez. De most, hogy megvan az örlőbeállítás jöhet a gyakorlás, hogy le tudjam hozni mindig ugyanazt a mennyiséget ugyanannyi idő alatt.
Nem aggódóm túl, csak szeretném megtanulni és minél jobban kitapasztalni mi, miért van. Közben figyelgetem a nyomást is, pl. 28 klikknél már 12 bár fölé is szökött, szóval azt már látom, hogy túl sok lesz neki. De voltak olyan shotok, ahol szépen jött 9-10 báron.
Amúgy élvezem ezt a fajta kísérletgetezést. -
válasz
headhunter86 #11946 üzenetére
azért ez nem atomfizika, hogy minden egyes (százezred)grammon életek múlnak
27mp -> 17g->31g lehet egy teljesen jó ital (főleg ha sötétebb a coffee).
Miből gondolod, hogy a 31g kevés, és mennyi lenne a jó? Pontosan 34? Pontosan 27s alatt?Miért? Amúgy ízlett?
1click emlékeim szerint 16 mikron a k6-on, nyilván számít.. de a helyedben megpróbálnék először ugyanazzal az őrlőbeállítással 3 egyformát csinálni, hogy az előkészítés konzisztenciáját is "mérni" tudd, hogy valóban egyformán tamperelsz-e pl. SImán lehet ugyanazzal az őrlő beállítással 2-3s eltérés, amivel semmi gond nincs szerintem, ne aggódd túl.
Főleg ha ízben 0 különbséget érzel, kár minden kávénál módosítani valamilyen paraméteren. -
headhunter86
senior tag
Nektek is ennyire játékos beállítani a K6 örlőt? Most ott tartok, hogy utoljára 30 klikkel őröltem és sok jött le, na mondom akkor megnézem a 28 klikket, erre 27mp alatt 31g jött le 17g kávéból, ami kevés. Szóval most a 29 klikk következik délután. Viszont mivel béna vagyok, ezért a tamerolásomtól is függ épp hogy sikerül, de úgy érzem 1-1 klikk sokat számít. Viszont a tejhabosítás kb. minden 3. alkalommal sikerül csak, van hogy krémet, van hogy habot, van hogy csak sima meleg tejet kapok. Próbálok figyelni az örvényre, a szögre, hogy beljebb dugom a fejet és húzom kicsit ki, illetve fogom a kancsót és a hőmérsékletre is. 150ml-rel próbálkozom egy 350ml-es kancsóval és 17 mp után már kellően meleg a hűtőből kivett 3.5-es tej. Szóval nagyon gyors és erős a gőzölés. Azt hittem több időm lesz játszani vele. Nem tudom hány liter tejet kell elpancsolni mire konzisztensen ráérez az ember.
Egyik nap ez a "lógó fülü macska" sikerült. -
Ha érdekel a jobb kv (most akkor akik anyázni szoktak engem, már kérem, lapozzanak is nyugodtan), akkor alapból le kell cserélni a nyomásfokozós szűrőt. Az arra való, hogy a bolti, döglött daráltakból kihozza azt a keveset, amit lehetséges. Rendes, frissen őrölt dolgok viszont nem fognak rajta átmenni, mert máshogy viselkednek (ld. kínai instant porleves, vs. nagyi újházy tyúkhúsa). A feneketlen kartól nem lesz finomabb, viszont azon jól látható, ha valamit elrontottál (spriccel mindenfelé), illetve ha jófajta öntvényt veszel, nő a hőstabilitás. A Dedica gyári karja olcsó vacak. Kosárból ha szinglit szeretnél, vegyél azt; duplába nem fog működni a fele mennyiség. Másfelől a duplát ajánlják, mert megbocsátóbb, könnyebb vele tanulni. Javaslom az IMS márkát, nem egy disznó ára és rendben van. A kart és asszem kosarat is leginkább az avx forgalmazza itthon, tőlük veszi más is. De a kar ugyanannyiba kerül.
A Graefnél olcsóbb presszóképes elektromost ma se ismerek. Használtan érdemes venni, mert úgyis eladod egy idő után (zajos, lassú és ha adagonként őrölnél (the only righteous way), nagyon sok marad benne és szabályosan rugdalni kell.
Ellenben ha hajlandó vagy tekerni, ár/értékben egy Kingrinder K6 kézi (itthon avx, kint német amazon, pl.) abszolút verhetetlen. De akár a budget K2, csak ott kicsit nagyok az állítási lépések presszóra, bár nem lehetetlen. -
TAKÍÍ
tag
Sziasztok!
Rendelkezem egy DeLonghi Dedica EC680-as géppel,
meg egy BOSCH TSM6A017C kávédarálóval.
A lényeg mostanában egyre jobban unom a kávékat, amiket lefőz, egyre keserűbb, savanyúbb, pedig tisztítom rendesen és már az se használ. Régen egészen finomra sikerültek a kávék, mostanában viszont már egyre kevésbé.
Kéne egy kis segítség ebben.Rájöttem arra, hogy a gyári szűrő a finomra darált kávékat nem szereti. A boltban kapható előre darált finomszemcsés kávékkal nem tud mit kezdeni. Ha jól összetömörítem át se fő. Ezért a darálóval "érzésre" kicsit durvábbra szoktam darálni és néha egész jó lett úgy a kávé.
Most viszont ezt megunva, elérkezettnek látom az időt, hogy vegyek a botomless portafiltert. Kérdés lehet itthon ilyet venni vagy inkább netről amazonról rendeljek?
Itthon ezt találtam:
[link]
A következő problémám a basket double vagy single?
Itthon a gyári 1 személyest használom, megszoktam ezt a kávémennyiséget. Kevesebb kávét nem rakhatok a double-be, jól gondolom?Ha pedig elindulok ezen az úton kéne új kávédaráló is. Sokat olvastam itt a Graef CM 702-ről. Esetleg van ennél olcsóbb még jó őrlő?
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Szeretnék venni kávéfőzőmhöz 58mm-es duplafalú örleménytartót (szimpla és dupla főzethez is), valamint ezere szitát. Ezt hol tehetném meg? Tudtok valami jó oldalt? Sima örleménytartóból rengeteg van, duplafalút alig találok, főleg kicsit.
Segítségeteket kérem. Lehetőleg egy oldalról legyenek megvehetők.
Köszönöm! -
Ezért írtam, hogy nekem fogalmam sincs, én meg sem néztem - amíg valaki nagyon ismerkedik a kávézással, addig támpontot keres, az őrlő állás is ilyen, hogy nagyjából hol kéne jónak lennie (~30-40 vagy ~40-50 klikk), aztán ezen belül kávé függő.
Szóval a 0 pont a tapasztalat megosztásban segítene, egyébként teljesen lényegtelen :) -
Sped
aktív tag
válasz
pető bá' #11933 üzenetére
Egyébként az miért info ha vki tudja hol van az őrlőjének a nullpontja? úgyis attól függ a beállítás hogy milyen a kávé, sötét/világos, 1 hetes/3 hónapos stb. minden új bontásnál újra be kell állítani. és az hogy 28-on ál az örlő vagy 30-on nem halálmindegy?
Én most kicsit félreraktam a K6-ot, meguntam a tekergetést, megjött a DF64 II, imádom.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB #11935 üzenetére
-
Mano66
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11935 üzenetére
A Facebook-on a "Barista eszköz piac"-ra mutatna a link.
T. Márk néven van fent. Nem tudom miért nem jelenik meg.
"Eladó egy Gaggia Classic kávéfőző, amely kiváló állapotban van és Fragola által teljes tuningon átesett. Professzionális minőségű eszpresszókat készít, masszív rozsdamentes acél borítással és erőteljes 9 bar-os szivattyúval rendelkezik. Ideális otthoni baristáknak, akik szeretik a kézi kávékészítés élményét. Adok hozzá egy VST szűrőkosarat. Frissen karbantartva, rendszeresen tisztítva és csak szűrt vízzel volt használva. Átvételi lehetőség Budapest 13. kerület vagy Dunakeszi, de igény esetén Foxpost is megoldható (vevő terhére előre utalással).
-
kmarci25
veterán
Nem mindegy egyébként, hogy hova van kalibrálva?
Úgyis minden babnál másutt van a jó tartomány, aztán egy 1 kilós adagnál 2-3 hét alatt utána is kell állítani. Nyilván van egy tartomány, hogy kb hova állítsam, és utána finomhangolás.
-
válasz
skilleeer #11928 üzenetére
Olvasd el a manualt. Nem lehet a nullpontot àllítani? Egyébként két klikk az pici eltérés.
A kinu pl. egy idő után - feltehetően az idióta júzerek miatt - hardveresen nem engedte összezárni a késeket, emiatt mindegyik őrlő más klikk eredményekkel rendelkezik.Mano66@ ez valami kereskedelmi fb oldalra akar mutatni (nem tölt be nálam) és nem a hirdetésre.
-
headhunter86
senior tag
Még jó hogy van mindenféle kávé itthon. 🤣 Oks, akkor sötét lesz a tesztalany. Azt úgy is ismerem már, mert kotyogósban használtam.
-
válasz
headhunter86 #11929 üzenetére
A tamperelést nem lehet túl erősen csinálni - addig kell lenyomni, amíg már nem tömörödik tovább a kávé, amikor visszarúg
Yt Short - sajnos ferdén tamperel, de szemléltetésnek azért nem rossz
Nincs olyan, hogy elég lazán tamperelés - ha levegő van a pogácsában, az baj.K6-tal nekem 45-50 körül van az espresso tartomány (közepes-világos kávék), ami persze nem jelent semmit, lehet hogy az enyém van elkalibrálva, nem néztem h hol van a 0 pont.
+1 arra, hogy a sötétebbekkel ismerkedj a géppel.
-
tuzpenge
őstag
válasz
headhunter86 #11931 üzenetére
Én a helyedben inkább sötét pörköléssel kezdeném az új gép kiismerését (meg úgy az egész kávézást is)....sokkal egyszerűbb dolgod lesz. A világos egyáltalán nem egy megbocsájtó fajta, és elveszi a kedved az egésztől. Itt is igaz szerintem a fokozatosság elve, de ez csak az én véleményem....
-
MC Pite
veterán
válasz
headhunter86 #11929 üzenetére
Minél világosabb, annál finomabbra kell állítani.
Nekem a K2-őn kb 28 a világosabb, és 31 klikk a sötétebb pöri kiskosárral (+1-2 a 16 gramossal).
-
headhunter86
senior tag
válasz
skilleeer #11928 üzenetére
Enyém tűpontosan 0-nál zár. Csak nem tudom, hogy hány klikkel daráljam a presszót. Az ajánlás szerint valahol 21 és 45 klikk között van. Én ezt belőttem 35 klikkre.
Ma reggeli shotnál 17gx2=34g helyett 45g jött le, szóval arra gondoltam, hogy nekem inkább a finomabb felé kellene mennem. Viszont nem akarok még állítani rajta, inkább a tamperelést próbálom meg erősebben, mert szerintem túlságosan gyengén csináltam. Valamint kicsit savanykásnak érzem még mindig.
Milyen kávéval érdemes próbálkoznom, ha ez számít? Ezek vannak itthon, mindegyik 1 hónap körlüli pörkölés. Másképp kell darálni őket?
[Közepesen világos] [Világos] [Közepesen sötét] -
skilleeer
csendes tag
válasz
headhunter86 #11920 üzenetére
Nekem a héten jött meg a K6, de még ismerkedő fázisban vagyunk... Azt viszont már felfedeztem, hogy nem mindegyik van jól kalibrálva.
Az enyémnek a nullpontja 2 klikkel el van csúszva, tehát amikor beállítottam 40 klikkre, az valójában 38 volt és keserű lett a kávé. Ma fogom kipróbálni 42 klikkel (ami valójában a 40 klikk).
Elvileg ez az eltérés még határeset, de olvastam olyanokról akiknek 7-10 klikkel el van csúszva, azt már lehet gariztatni. -
Mano66
senior tag
A fiam hirdet egy Full tuning Gaggia Classic-ot.
[Gaggia Classic] -
iatti
aktív tag
válasz
headhunter86 #11924 üzenetére
azért ha 40-42g jön le, az se rossz. nálam ez a matek.
-
Jolida
tag
válasz
headhunter86 #11922 üzenetére
"Nekem 10mp alatt 70 ml ment, azt mondják 45ml a jó beállítás."
A 45ml jó cél, de legalább 30s körülre lődd be a 18g lefőzését.
Az őrlésen és tömörítésen még dolgoznod kell, a nyitott karban egy vékony lefolyást kell látnod, nem kettőt.
A K6-on nekem 42 körül van az átlagos brazil. -
headhunter86
senior tag
Egyszerűen gyönyörű. Leesett az állam mikor megláttam, hogy milyen minőségi tamper és karok vannak hozzá. Az a durva hogy két kar is jár hozzá.
Azt hiszem rájöttem miért lettek savanyúak a délutáni kávék. Nem állítottam be hogy mennyi víz menjen át rajta. Nekem 10mp alatt 70 ml ment, azt mondják 45ml a jó beállítás. Mondjuk tejjel meglepően finom volt. 😄 -
válasz
headhunter86 #11920 üzenetére
Eddig talán ez a legértelmesebben kinéző avx gép.
-
headhunter86
senior tag
Hosszú várakozás után végre itt az AVX DB1 Pro. Nagyon komoly "kis" gép. 19kg volt a csomag, meg is lepődtem a súlyán. 4-et főztem eddig le vele, minden tök jól működik, csak béna vagyok még
Negyedikre már egész türhetőek a számok. A pogácsa nagyon szépen kiesik és egyben marad. A masina élőben egyszerűen csodálatosan szép.
Az elkövetkezendő időszak a gyakorlásról fog szólni és a paraméterek finomhangolásával. Szigorúan mindig csak egy dolgon variálok. pl. most próbálok egyenletesen tömöríteni és a K6-on megtalálni hogy melyik is a jó beállítás. Illetve már az elején variáltam a kávéfajtákat, hát tök más eredmény lett, egyiknél 10g folyott össz-vissz ki, a másiknál meg 70g Persze közben a tömörítést is máshogy csináltam és az örlőn is tekergettem. De úgy érzem rá fogok érezni.
Próbáltam tejhabot is csinálni, de elforrósítottam és szerintem sokáig csináltam, ezt még sokat kell gyakorolni. Főleg a szögre és a mélységre kell ráérezni. Ereje amúgy van rendesen, még talán sok is.
Csináltam egy videót is, talán a legértelmesebb főzésemről.
[kép] [kép]
-
krazo
csendes tag
Közvetlen a gyártótól (pörkölőtől) rendelem a Carbonelli kávékat, raklapos mennyiségben (szemes, őrölt, Nespresso, DG és E.S.E. POD változatokban).
Azért írtam a várost, hogy be tudjátok lőni az ízvilágot. Olaszország északi és déli részén teljesen mások a kávézási szokások és a kávék is. Érdemes utánaolvasni.
H11-el nincs E.S.E. POD tapasztalatom, H1B-vel főzőm a párnákat. Ha elém kerül egy H11, kipróbálom. -
d@vee
őstag
"A hibrew.hu -n lehet kávépárnát is kapni 90 Ft-tól /db, Nápolyból hozatom"
Megrendeled Nápolyba, aztán onnan valami ismerősöd felveszi és elhozza vagy konkrét nápolyi webshopból hozzák magyarba?
H11-em van, pod-ot nem próbáltam vele. Milyenek a kávék azzal? Nem nekem kellene, hanem ha vendég jön. Nem szivesen őrölgetek kézzel, ha jönnek négyen
-
krazo
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #11909 üzenetére
Köszi az ajánlást
@Feketelaszlo A HiBREW multikapszulás gépek tudnak E.S.E. podot is főzni és még a H11 karos gép is. Én is kávépárnát használok ha sietek (tehát az esetek 99 százalékában).
A hibrew.hu -n lehet kávépárnát is kapni 90 Ft-tól /db, Nápolyból hozatom. -
-
skilleeer
csendes tag
Víz témához: szűrt csapvíz? (fordított ozmózis)
-
kchris78
veterán
válasz
Feketelaszlo #11907 üzenetére
Érdekes olaszoknál tele volt minden bolt velük... sima kisközért jellegű boltban is volt pár féle.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Feketelaszlo #11907 üzenetére
a HiBrew itthoni szervizese és képviselője fórumtag, néha ír ide is. (na meg van raktáron nála az is, ami banggoodon nincs pl.)
-
MC Pite
veterán
A múltkori inkonzisztens lefolyás margójára: azt hiszem az egyik tényező amivel nem kalkuláltam a kosár. Kb 2 klikkel kell nyitni a 16g-oshoz a 10g-oshoz képest az azonos lefolyásért, de minimum eggyel.
Logikus hogy azonos átmérő esetén a másfélszer olyan vastag kávéréteg nagyobb ellenállást képez, de ezen nem törpöltem -
Feketelaszlo
senior tag
Nagyjából kezdem érteni a kávégép univerzumot. Ez alapján az E.S.E. párna lenne a leghatékonyabb, ráadásul a zaccot is dobhatja ugyanúgy a muskátlik alá a mama, mint eddig. Viszont a szabvány mögötti támogatás elég halottnak tűnik, csak olasz cégek foglalkoznak vele.
A Nespresso meg gyakorlatilag "a" kapszulás kávé amitől nem kell csodákat várni, de a választék megadja az érzést, hogy megérkeztél a fogyasztói társadalomba ahol minden a kényelmedet szolgálja.
Valószínűleg ezek közül lesz valamelyik - pl. láttam, hogy a topikban felmerült a Hibrew multikapszulás sorozat, azt hiszem valami hasonló kéne nekem, csak a legegyszerűbb bolondbiztos kivitelben. -
kchris78
veterán
válasz
Alabástrom #11904 üzenetére
ezt így kicsit ferdítés kávéfőző víznek nevezni... mondjuk drágának nem drága.
-
-
Halley
tag
Sziasztok!
Ezt használja valaki ? Tapasztalat ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Asztalos klub
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
- NBA és kosárlabda topic
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged