Új hozzászólás Aktív témák
-
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #13515 üzenetére
Nem igazán.
Ennyit ír:Tegye a vízben felhígított (kifejezetten erre a célra használatos) vízkőoldót a víztartályba. Ennek a
használati utasítását mindig pontosan tartsa be! Ennek elmulasztása a kávégép meghibásodásához
vezethet.
Oké, köszi. Szerintem citromsavat megpróbálom. Mennyit öntsek a tartályba?
-
headhunter86
senior tag
Sziasztok,
Rég írtam már ide. Lefött az 500. kávé is az AVX DB1 Pro-val, eljött a nagytisztítás ideje.
Mindig gondosan eltakarítom, minden főzés után és heti rendszerességgel csinálok vakszűrőzést is, néha kap egy kis Puly Caff fejtisztító port is a vakszűrőbe és felsőszűrőt is le szoktam venni eltisztítani.
Viszont most kiírta a CLN feliratot, így szeretnék valami vízkőoldó/tisztító cuccot tenni a tartályba, amivel átmosatom a bojlereket és az egész gépet, tejhabosítóval együtt.Milyen vízkőoldót ajánlotok amit tartályba lehet tenni?
-
headhunter86
senior tag
Úgy tudom 130 fokon szokás.
150ml tejet habosítok 25 másodpercig, amikor már olyan forró hogy nem tudom fogni a kiöntőt.
Én is single dose-t csinálok többnyire.
Sokat kell gyakorolni, én nehezen éreztem rá, de most már mindig tudok alkotni valamit. Lényeg, hogy legyen örvény és éppen csak érjen bele a fej, hogy kis levegőt nyomjon a tejbe, mert ha nagyon kihúzod nagy buborékok szaladnak bele. Kb. az utolsó 10 másodpercben beljebb dugom a csövet, hogy már a tej alatt legyen a páka.
Ilyeneket tudok összehozni. -
headhunter86
senior tag
Vettem 0.2mm-es puckscreent, mert untam, hogy kávés a felsőszűrő és bizonyos kávéknál néha a pogi is felragadt.
Tudom ajánlani, nekem bejött.
(AVX PSUS Puck Screen szűrőlap 58,5/0,2mm)
Közben alakul a latte art is. -
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12824 üzenetére
Csakhogy itt az örlő a gépben van, tehát jó az a hasonlat.
-
headhunter86
senior tag
Ha már karos gép és nem automata, akkor tök mindegy, hogy melyik karosat veszed, ugyanolyan "bonyoltult" lesz a család többi tagjának használni.
Mindegy, hogy kézi vagy gépi örlő, tudni kell a mennyiséget kimérni és a finomságot beállítani. Tudni kell az örleményt előkészíteni, értem ez alatt a rögösítésmentesítést, az egyenletes tamperelést. Ismerni kell, melyik pörkölést milyen módon kell elkészíteni, stb.
Ezeket a Sage-n is tudni kell, az is egy karos gép...
Ha automatád van akkor úgyis nyomsz egy gombot azt csókolom. -
headhunter86
senior tag
Ha egy kancsós Brittaval tisztítom a vizet, akkor arra mondhatom, hogy tisztított, lágy vízzel használom? Illetve kávégépbe figyel még egy vizlágyító párna is.
Vagy mire mondjuk amikor azt mondjuk, hogy tisztított vízzel volt a gép használva?
Bocs a hülye kérdésért. 😄 -
headhunter86
senior tag
Az, hogy milyen lesz az a kávé, az nagyban az alapanyagtól és az örlőtől függ és csak kis részben a "főzőtől".
Én nem vagyok itt akkora guru, de sokat olvasom a fórumot, ezt is és a hardcore-t is, kézi örlőben az emberek 90%-a a Kingrinder K6-ot ajánlja, még a komolyabb automata örlők se tudják azt a szintet. Namármost egy ilyen Sage gépben egy elég alap örlő van.
Nekem nem volt hozzá szerencsém kirpróbálni, de biztos klasszisokkal másabb lenne az a kávé amit a Sage-gal őrölsz illetve amit egy K6-tal és ugyanazon a gépen ugyanazokkal a beállításokkal főzöl le.
Ha meg nem kézit akarsz, akkor ami hozza a K6 szintjét szerintem 150.000-nél kezdődnek, de erősítsetek meg, hogy melyikkel van egy pariba, hülységet se akarok mondani. -
headhunter86
senior tag
Én a beépített daráló miatt nem gondolkodnék rajta, se az 54mm miatt. Ha komolyan gondolod a kávézást akkor az kevés lesz. Helyette vennék egy Kingrinder K6-ot és akkor befér mellé 300.000-ért egy jóféle gép, mondjuk egy AVX DB1 Pro (Ami jobb napokon ennél olcsóbb). Vagy ha óckodsz a kínaitól, akkor néznék valami más márkát. (Tudom, mert sokat dilemmáztam én is vásárlás előtt.)
Vagy 200.000 körül is kapni már jó presszógépeket, meg 150.000-ért egy motoros örlőt.
De én nagyon meggondolnám ezeket a 2in1 gépeket.Update: Na ha 380.000-ért DB1 Pro + DF64 II páros akció van, akkor meg is van a bestbuy. Mérföldeket ráver a műanyag Sage-ra...
-
headhunter86
senior tag
Amúgy úgy csinálom, hogy a K6-ot a lábamhoz szorítom (tehát nem úgy mint a képen) és úgy húzom neki a fúrót 1-es fokozaton lehetőleg kis fordulaton, közben 45 fokban döntve az örlőt. Így azért konzisztensebben lehet őrölni.
Tekerni még mindig nehezebb, mikor ellen is kell tartani és tekerni is kell, mint csak ellentartani. Szerintem nem vész, csak kicsit hülyén néz ki a fúró a konyhaasztalon. -
headhunter86
senior tag
válasz
tailor #12708 üzenetére
Én is kézzel tekertem, tegnapig... Mivel csak világos friss pörkölést találtam a boltban, ezért most csak az van itthon. Azt meg elég kemény meló ledarálni K6-tal, így fogtam és elővettem a jó kis akkus fúrót és azzal tekerem le. Rendeltem tegnap közepesen sötétet AVX-ről, aztán állok vissza a kézi tekerésre.... vagy nem.
-
headhunter86
senior tag
Ma egész szép latteartot tudtam csinálni az AVX DB1 Pro-val.
Mindezt szimplából, 12g közepesen sötét brazilból 30g kávé, illetve 1.5%-os laktózmentes tejből (mivel mostanában fura volt a hasam, kicsit nehéz, kicsit puffadtam és kísérleteztem, hogy lehet a laktóztól van, bár szerintem nem lesz hozá köze, mert utóbbi napokban már jó és ittam/ettem laktózos dolgokat). -
headhunter86
senior tag
válasz
Direfield #12582 üzenetére
Nekem is DB1 Pro van, lassan 3 hónapja, még előrendelésbe vettem. Nagyon jó kis gép, naponta 2-3 kávét főzök le vele és a tejhabosító is használatban van.
El ne felejtsd majd beállítani a kijövő víz mennyiségét a rézcsavarral, illetve eleinte 1-2 hét után nekem utána kellett állítani.
Ha rákeresel a csoportban a DB1 Pro -ra lesznek róla infók, én is írtam róla.
Én amúgy kéziölrlőzök mellette egy K6-tal. -
headhunter86
senior tag
Én nem ismernem. Bevallom én nagy AVX-es fogyasztó vagyok. De ahogy elnézem ez kicsit más árkategória.
Többféle AVX-et próbáltam már, az én kávéfogyasztási igényeimnek megfelel, bár ki akarok majd próbálni mást is, de szerintem AVX ár/értékben nagyon jó, illetve ha nem rendelek mindig be tudok ugrani médiába és 3 hetes pörköléssűből mindig van bőven. -
headhunter86
senior tag
válasz
headhunter86 #12416 üzenetére
Most olvasgatom és félreértések vannak az ECO móddal kapcsolatban. Ez nem tartja pl. 70 fokon, hanem úgymond hagyja kihülni, hogy ne pörgesse a villanyórát ha bekapcsolva felejti az ember.
Amúgy kijelzőn ott a hőfok, látni mikor meleg. De 25 fokról 3 és fél perc után üzemkész. 10 perc után pedig tök forró a fej. Szóval nálam ez sose volt para. -
headhunter86
senior tag
válasz
koxkids #12406 üzenetére
Nálam 1x lépett eddig ECO-ba. Otthoni használatban annyira nem életszerű ez az ECO. Ha meg belép, akkor kikapcs, bekapcs és meg van oldva nem?
Amúgy rohadt jó gép! Én 100%-ig meg vagyok vele elégedve.
Pedig Bélának már majdnem beszóltam én is egyszer-kétszer, mert bicskanyitogató a stílusa néha marketing téren.Majdnem nem vettem emiatt AVX-et, de aztán sok olgasgatás után adtam neki egy esélyt és eddig nem bántam meg.
-
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12384 üzenetére
Ohh, akkor én szarul csinálom. 🤣
Nálam az időzítő akkor indul a mérlegen ha az első csepp éri. Onnantól szoktam neki 25mpet hagyni és úgy állítom hogy 2:1 arány jöjjön ki.
A gépen ez összesen amit mér előáztatással várakozás és csapolással együtt 37 másodperc. A mérleg pedig kB. 25 másodpercet mutat.
Ezek szerint sokkal gyorsabb lefolyás kell nekem, tehát durvább őrlés.Az előáztatás és a csapolás közti időt hogyan kell számolni? Mert nálam van 3 sec amíg vár és ázik,víz viszont nem megy rá.
-
headhunter86
senior tag
Aha. Előre ki vannak mérve a kávék. Szóval csak beleöntöm a K6-ba, letekerem, karba bele, WDT tool, disztribútor megteker, tamperolás és már 93 fokon áll a gép. Kicsit megengedem a vizet kar nélkül, ilyenkor 90 fokig visszahül. Mire felrakom a kart már 93 fok és mehet a shot. Lényegében nem kell várni a melegedésre mire végzek az előkészületekkel.
-
headhunter86
senior tag
válasz
Gergőke88 #12337 üzenetére
AVX Db1 Pro.
Amúgy szűrt vízzel használom plusz figyel benne egy vizlágyító párna is.
Citromsavat mondjuk nem tennék bele. Mi ajánlott ami kíméletes?Túl sok mindent nem tudok róla írni, talán annyit hogy rohadt jó és nem nagyon van negatív tapasztalatom vele. Király a duál bojler, hogy míg jön a shot tudom csinálni a tejkrémet. Kakaó is van benne bőven, csak úgy lövi a gőzt. 25mp egy cappuchino krém ami kb. 150ml. Míg K6-tal leőrlöm a 11.5g babot már 93 fokon figyel. Percek alatt bemelegszik. Brutál súlya van a gépnek, van benne anyag bőven. Pofon egyszerű a kezelés és a beállítási. Egyetlen negatívum talán, hogy az előáztatás idejét nem lehet állítani csak hogy mennyit várjon mielőtt jön a nyomás.
-
headhunter86
senior tag
Hogyan kell kávégépet takarítani?
Most használok clean funkciót fejtisztító porral és vakszűrővel. Tehát nyomást ráadja majd elveszi és ismétli talán 5x.
Eddig durván 100 kávé főtt le a gépen. 2x csináltam meg szerrel és 2x szer nélkül csak simán vakszűrővel.
Ennyi elég neki vagy későbbiekben kell majd valami nagyobb tisztítás neki? Például van olyan hogy a vizes tartályba teszel valami szert és úgy ereszted át a rendszeren?
Tejhabosító rendszerét hogy kell például?
Napi szinten természetesen a fejet és a tejrudat vagy mit mindig takarítom ahogy kell. A gép minden használat után ragyog. Viszont nem tudom, hogy nagygenerál hogy néz ki. Ebben kérnék segítséget. -
headhunter86
senior tag
Loveramics csészét használok én is, illetve 150ml tejből csinálom mindig.
Csak néha duplát főzök, néha szimplát így van hogy pont jó a szint, van hogy kevesebb, de engem különösebben nem zavar, főleg, hogy a szimplát szeretem olyan 30g-ra belőni, így nem számottevő a különbség.
Ami jobban zavar, hogy a jó tejkrém nem sikerül. -
headhunter86
senior tag
Ja még annyi, hogy nálam nem volt kérdés az ár, mert a Pro előrendelésben 222.222 volt, így 22.222 HUF volt a különbség. De ha úgy nézzük, a plusz botomless kar miatt máris nem drágább. Szóval lényegében egy komolyabb gépet kaptam ugyanannyiért, valamint nekem ez a króm szín se jött be, jobban illett a konyhába ez a tojáshéj szín.
(bocs a dupláért, lejárt az idő, és most néztem meg az árakat.) -
headhunter86
senior tag
Nekem fontos volt a tejhab ezért lett a DB1 Pro, illetve megjelenésben és extrákban is sokkal jobban bejött pl. két karral jön alapból és fanyeles.
Latte Art-tal még mindig kindlódok kicsit, 350ml-es kiöntőt használok. Néha túl levegős/buborékos a végén a tej és nem elég krémes, ezért mikor tulipánt csinálok nem elég vékony a minta, de van hogy fordítva sül el és túl híg, akkor meg nem jön a minta.
Illetve a tej vége mindig buborékosabb, ami nem jó, mert pont akkor kéne rajzolgatni.
Valamikor egész jól sikerül, tényleg sok gyakorlás kell hozzá. Az biztos, hogy nem a gép erejével van a probléma, hanem a technikámmal. Pedig napi 3-mat csinálok 1 hónapja, de még mindig csak itt tartok
Itt pl. mennyiség is kicsit kevés lett. Persze nem mindig szánok rá elég sok időt és sikerül ahogy sikerül, csak ihassam a kávét.
Viszont a gép és eszközök tisztítása kétszer annyi idő, mint maga a kávékészítés. De már elég rutinosan megy, csak nagyon idegesít, ha bármi is kicsit koszos és csak teljesen tisztán tudom otthagyni a gépet. -
headhunter86
senior tag
Mindenki mondta, hogy szimplából nem lehet jó kávét csinálni. Én most a sötét pörkölésű brazilból tök jó szimplákat húzok 11,5g-ből, kb. 25-27g jön le. Néha reggel duplázok, de többnyire már csak szimpla. Mindezt az AVX DB1 Pro-val és a Kingrinder K6-tal. Lassan egy hónapja megvan a gép és azt kell mondjam semmiféle negatív tapasztalatom nincs vele eddig. Teszi a dolgát, nincs semmi idegesítő dolga vagy megoldás rajta. Külön király, hogy két kart adtak hozzá, így nem kell cserélgetni a szimpla és dupla kosarakat.
Fejtisztítást milyen gyakran érdemes csinálni? Ilyet vettem, már egyszer csináltam egy clean programot vele.
-
headhunter86
senior tag
Ma benéztem a fehérvári Media Marktba és meglepődve tapasztaltam, hogy milyen sok AVX-es kávé van 250 és 1kg-os kiszerelésben (itt fórumon olvastam róla, hogy van AVX-es kávé ott, azért is mentem be). Legtöbb ilyen 2 hetes pörkölésű, szóval tök jó friss. Árban se rosszak, így vettem is hirtelen egy Costa Ricát.
Érdekes, mert MM oldalán nem találtam meg a kávékat, de kinn vannak a polcon.
Van még mindenféle más márka is, majd jól legközelebb próbálok még.Most hirtelen sok lett itthon a kávé. Lassabban is fogy mióta kitapasztaltam a szimpla prezíciós kosarat és alig fogy a dupla.
-
headhunter86
senior tag
Magyarósi Csaba úgy látom elég amatőr koffeinista, szóval ezt a videóját bátorkodom megosztani itt.
Számomra érdekes volt úgy nézni ezt a videót, hogy már értem is miről beszélnek, mi miért van. -
headhunter86
senior tag
Köszi, egy 350-es kiöntőt használok. Úgy érzem elég az én szintemre (még).
Igen, a mennyiség azért alakult így, mert kipróbáltam a gyári szimpla kosarat és a tej mennyisége maradt, így abban kevés lett.
A másodiknál amúgy szerintem jó a mennyiség, csak kicsit meglötyköltem már és kiült a peremére.
Tudom sokat kell még finomítani, de az hogy már valami van nekem az is óriási csoda.
-
headhunter86
senior tag
Köszi, ezt néztem ki én is! Lassan rendelek is, meg egy szimpla 10g-s kosarat is.
Nem bírtam ellenállni a kísértésnek és jön egy ilyen 12db-os babtartó is: link
Így elég 1x kiméricskélni az adagot. Pár hét alatt tele lettem mindenféle kávés hülyeséggelViszont 1-2 nap alatt végre mennek a latte artok. Mármint az én szintemen, mióta ráéreztem a tejre azóta sima liba.
Most már csak tudatosan kell csinálni és még sokat gyakorolni, de én már ezeknek is nagyon örülök. Már kezdtem azt hinni nekem ez sose fog sikerülni. -
headhunter86
senior tag
Ma végre úgy érzem lesz ebből valami. 🌷
Azt hiszem érzem, hogy hogy kell ezt. Hiába a rengeteg videó, ha egyszerűen nem érez rá magától az ember.
Ráadásul pont szimplát főztem. De 13g belement, szóval azon az 5g-n már nem múlik, szerintem maradok a duplánál. Vagy talán még az AVX-es precíziós szimpla kosarat kipróbálom. -
headhunter86
senior tag
válasz
fecke78 #12124 üzenetére
Ali nekem max. másfél hét. Csak olyat kell rendelni, ami 11 vagy 13 napos szállítás.
Holnap lehet kipróbálom én is a szimpla kosarat. Az alja elég szűk és kevés a lyuk rajta, avxen láttam hozzá olyat aminek az alja nem szűkül össze, lehet érdemes lenne olyat rendelnem? -
headhunter86
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #12095 üzenetére
2014-es PID-es eladó 75k. Ez szerintem jobb vétel lehet, ha már Gaggia Classic. Link (home barista eszközök adás-vétele FB csoport)
-
headhunter86
senior tag
válasz
MC Pite #12082 üzenetére
Na ezek szerint nem én vagyok az egyedüli bringás itt.
Teljesen értem miről beszélsz. Bár én nem szoktam ismerősök, családtagok orrára kötni, mi mennyibe kerül, mert biztos kiverné náluk a biztosítékot. Néha megkérdik mennyibe kerülnek a bringák. Na ott mindig van meglepetés az arcokon.
Azt hittem az után nem lesz több drága hobbim. Erre tessék itt a kávémánia... 🤣
Amúgy én nyomom országútival, gravellal és montival. Mindegyik karbon, e mellett van még egy alu szaladgálós / görgős endurance outi is. Mindezt fenn a lakásban tárolom. -
headhunter86
senior tag
Azt olvastam itt, hogy minél világosabb a kávé annál finomabbra kell őrölni. Ebből kiindulva megbontottam a fél kilós El Salvador Los Naranjos Valley Red Bourbon natural Specialty 87p világos kávét. 30 klikken őröltem a Kingrinder K6-on eddig a Colombia Supremo Sofia közepesen sötétet, akkor mondom nézzük 28 klikken a világosat.
Már mikor a karba öntöttem gyanús volt, hogy mélyebben ül tamperolás után. Sebaj felraktam, majd had szóljon. 15-16 bárig felúszott a mutató és semmi, meg se nyikkant, talán két csepp jött majd kinyomtam.
Húztam még egy shotot, de most már 32 klikken (tehát durvábban, mint a közepesen sötét esetében) és jobb lett, bár így kicsit sok lett, de szerintem simán 30-31 környékén jó lesz ez is.
Lényeg a lényeg, hogy nálam kb. ugyanaz a finomság kell mindkét kávénál. -
headhunter86
senior tag
válasz
Halley #12061 üzenetére
Mi a Brita Hard Water Expert szűrőt használjuk a kancsóba. Leszűrjük és ott áll a konyhapulton, folyamatosan isszuk és töltünk utána. Ezt a szűrt vizet öntöm a gépbe is.
Illetve még vettem e mellé pluszba egy vízlágyító párnát is, ami a gép vizestartályában pihen.
Nekem még abban segítsetek, hogy mikor eljön majd az ideje a nagy tisztításnak, vízkőtelenítésnek, ahhoz mit vegyek? Ha jól tudom annyi, hogy beleöntöm a tartályba és azzal átmosom a rendszert. Egy ilyet már vettem, de ezzel csak a fejet tisztítom meg a zsíroktól ha jól tudom.Amúgy ma volt egy kis érdekesség az AVX DB1 Pro-val. Mikor megjött 45ml-re állítottam a rézcsavarral az átfolyó víz mennyiségét 10mp alatt, na ez szépen visszacsökkent 30ml-re, anélkül, hogy piszkáltam volna. Nem tudom mi okozta, de most újból beállítottam a csavarral. Azt hiszem figyelni fogom.
-
headhunter86
senior tag
válasz
fecke78 #11956 üzenetére
Hmm, erre még nem is gondoltam. Bár már nem megy annyira rosszul, most úgy érzem inkább a tej megy nehezebben.
Inkább csak többször szeretnék kávézni, meg kicsit pazarló, hogy 17g-t iszom, mikor elég lenne a 8-9g-s kosár is. Napközben egyedül vagyok itthon, nejem maximum reggel tudom rávenni, hogy igyon velem kávét. -
headhunter86
senior tag
Érdemes single dose-zal azaz szimplával próbálkoznom? Vagy csalódás lesz az eredmény? Mert napi 2 duplát ha megiszok már el is érem a napi koffein limitet.
Meg 2x annyit tudnék gyakorolni is -
headhunter86
senior tag
válasz
pető bá' #11947 üzenetére
Mindig megkóstolom simán, de nem vagyok akkora szakértő. Viszont cappuchinóként ízlik, de vannak nálam hardkórabb presszós ismerőseim akiket hívók kóstolásra. Volt, hogy ugyanazzal az örlőbeállítással telejsen más mennyiség jött le. Csak eleinte nagyon távolról indultam 35-40 klikk, de rájöttem az túl durva. Ez a 30 környéke lesz a jó ehhez a közepesen sötéthez. De most, hogy megvan az örlőbeállítás jöhet a gyakorlás, hogy le tudjam hozni mindig ugyanazt a mennyiséget ugyanannyi idő alatt.
Nem aggódóm túl, csak szeretném megtanulni és minél jobban kitapasztalni mi, miért van. Közben figyelgetem a nyomást is, pl. 28 klikknél már 12 bár fölé is szökött, szóval azt már látom, hogy túl sok lesz neki. De voltak olyan shotok, ahol szépen jött 9-10 báron.
Amúgy élvezem ezt a fajta kísérletgetezést. -
headhunter86
senior tag
Nektek is ennyire játékos beállítani a K6 örlőt? Most ott tartok, hogy utoljára 30 klikkel őröltem és sok jött le, na mondom akkor megnézem a 28 klikket, erre 27mp alatt 31g jött le 17g kávéból, ami kevés. Szóval most a 29 klikk következik délután. Viszont mivel béna vagyok, ezért a tamerolásomtól is függ épp hogy sikerül, de úgy érzem 1-1 klikk sokat számít. Viszont a tejhabosítás kb. minden 3. alkalommal sikerül csak, van hogy krémet, van hogy habot, van hogy csak sima meleg tejet kapok. Próbálok figyelni az örvényre, a szögre, hogy beljebb dugom a fejet és húzom kicsit ki, illetve fogom a kancsót és a hőmérsékletre is. 150ml-rel próbálkozom egy 350ml-es kancsóval és 17 mp után már kellően meleg a hűtőből kivett 3.5-es tej. Szóval nagyon gyors és erős a gőzölés. Azt hittem több időm lesz játszani vele. Nem tudom hány liter tejet kell elpancsolni mire konzisztensen ráérez az ember.
Egyik nap ez a "lógó fülü macska" sikerült. -
headhunter86
senior tag
Még jó hogy van mindenféle kávé itthon. 🤣 Oks, akkor sötét lesz a tesztalany. Azt úgy is ismerem már, mert kotyogósban használtam.
-
headhunter86
senior tag
válasz
skilleeer #11928 üzenetére
Enyém tűpontosan 0-nál zár. Csak nem tudom, hogy hány klikkel daráljam a presszót. Az ajánlás szerint valahol 21 és 45 klikk között van. Én ezt belőttem 35 klikkre.
Ma reggeli shotnál 17gx2=34g helyett 45g jött le, szóval arra gondoltam, hogy nekem inkább a finomabb felé kellene mennem. Viszont nem akarok még állítani rajta, inkább a tamperelést próbálom meg erősebben, mert szerintem túlságosan gyengén csináltam. Valamint kicsit savanykásnak érzem még mindig.
Milyen kávéval érdemes próbálkoznom, ha ez számít? Ezek vannak itthon, mindegyik 1 hónap körlüli pörkölés. Másképp kell darálni őket?
[Közepesen világos] [Világos] [Közepesen sötét] -
headhunter86
senior tag
Egyszerűen gyönyörű. Leesett az állam mikor megláttam, hogy milyen minőségi tamper és karok vannak hozzá. Az a durva hogy két kar is jár hozzá.
Azt hiszem rájöttem miért lettek savanyúak a délutáni kávék. Nem állítottam be hogy mennyi víz menjen át rajta. Nekem 10mp alatt 70 ml ment, azt mondják 45ml a jó beállítás. Mondjuk tejjel meglepően finom volt. 😄 -
headhunter86
senior tag
Hosszú várakozás után végre itt az AVX DB1 Pro. Nagyon komoly "kis" gép. 19kg volt a csomag, meg is lepődtem a súlyán. 4-et főztem eddig le vele, minden tök jól működik, csak béna vagyok még
Negyedikre már egész türhetőek a számok. A pogácsa nagyon szépen kiesik és egyben marad. A masina élőben egyszerűen csodálatosan szép.
Az elkövetkezendő időszak a gyakorlásról fog szólni és a paraméterek finomhangolásával. Szigorúan mindig csak egy dolgon variálok. pl. most próbálok egyenletesen tömöríteni és a K6-on megtalálni hogy melyik is a jó beállítás. Illetve már az elején variáltam a kávéfajtákat, hát tök más eredmény lett, egyiknél 10g folyott össz-vissz ki, a másiknál meg 70g Persze közben a tömörítést is máshogy csináltam és az örlőn is tekergettem. De úgy érzem rá fogok érezni.
Próbáltam tejhabot is csinálni, de elforrósítottam és szerintem sokáig csináltam, ezt még sokat kell gyakorolni. Főleg a szögre és a mélységre kell ráérezni. Ereje amúgy van rendesen, még talán sok is.
Csináltam egy videót is, talán a legértelmesebb főzésemről.
[kép] [kép]
-
headhunter86
senior tag
válasz
donat_sz #11670 üzenetére
Közben, ebben a pillanatban felkerültek: Kingrinder kéziőrlők
-
headhunter86
senior tag
-
headhunter86
senior tag
válasz
Halley #11663 üzenetére
Jól értem, hogy 2x annyi ideig főzted le? Ami azt jelenti, hogy az ideális 18g örleményből nem 36g kávé lett 30 mp alatt, hanem 1 percig engedted rá a vizet? Mert ezzel olyan ízeket is kioldottál, amitől keserű lett, és valószínű oda is égetted vele. De lehet csak félreértem a szitut.
-
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11635 üzenetére
Én nem látom, hogy mediamarkt forgalmazná. De akkor miért nem inkább egy Bialetti?
-
headhunter86
senior tag
válasz
MC Pite #11628 üzenetére
Hát nekem 58mm-es kosár lesz. 18g babból jön majd ki ha mindent jól csinálok 36g kávé.
Akkor ezek szerint ez normál mennyiségnek mondható.
Csak érdekesség képpen: Ha elmegyek bármelyik kávézóba itthon és kérek egy sima presszót, ott hány gramm kávéból csinálják?
Itt Fehérváron múltkor lefigyeltem, mikor a speciality-ben kértem egy cappuchinot, hogy a srác duplát főzött le és csak a felét tette bele. Mondjuk csak ámultam mennyire komoly cuccaik vannak, meg milyen gyorsan megy neki az egész procedúra, minden automata. Még a tamperolás is géppel megy. Nagyon high tech. Sajna normális képet nem találtam a cuccokról. -
headhunter86
senior tag
Na jött egy AVX-es email. Nem győzöm kivárni: "Augusztus 20-ai héten megérkeznek a fehér DB1 Pro kávégépek."
Közben azon gondolkodtam, hogy mivel egyedül iszom kávét (legalább is normál presszót) és ugye dupla az ajánlott főzési mennyiség, hogy is lesz ez. Oké, hogy kettőt is iszok egy nap, de azért a másodikat jó lenne szintén frissen főzni. Csak az már 2 dupla. Annyi koffeint meg nem szeretnék inni. Ti ezt hogy oldjátok meg? Mert mindenhol azt olvastam a dupla főzés az igazi, úgy lesz igazán jó.
-
headhunter86
senior tag
válasz
capafog23 #11590 üzenetére
Ha minden igaz nekem két hét múlva megjön tőle a duálbojleres DB1 Pro.
Remélem többet már nem csúszik.
Amúgy nálam a túlárazott alixepresses linkjei nagyon bicskanyitogatóak, persze ő úgy írja ki, hogy vigyázz, mert vannak ilyen túlárazott dolgok alin. Szerintem nem kell ennyire messze menni, mert bármilyen hazai webshopban is találok olyan helyet ahol adott terméket kétszeres áron adják. A másik, meg ha írsz itt valamit PH!-n már linkeli is be a facebook oldalára. Én mondjuk ezen csak mosolygok, de láttam itt a fórumon is, hogy sokak számára ez nem tetszik, teljesen érhető módon. -
headhunter86
senior tag
Lehet hülye kérdés, de mi van ha a Kingrinder K6-ot mínusz irányba tekerem? Nyilván elzáródik, de ez tud problémát okozni? Nem tekertem meg, kar sem volt rajta, szimplán csak negatív klikk irányba mentem vele.
-
headhunter86
senior tag
Alakulnak a dolgok. A főző (+ annak kellékei: vakszűrő pl.), a mérleg és persze a kávé kivételével minden megvan.
-
headhunter86
senior tag
válasz
MC Pite #11373 üzenetére
Ami nagyon ajánlott sok helyen az a Kingrinder K4 és a K6. K4 kifejezetten presszóra, K6 már szélesebb körü örlő. Én most várom a K6-om, itthon most nem igazán kapni sehol sem, de német amazonról nagyon jó áron van. Nekem a csomagom "elveszett", pont ma refundoltam és kaptam vissza az árát és újra rendeltem, remélem ezt már nem lopják el útközben.
-
headhunter86
senior tag
-
headhunter86
senior tag
Sok nézelődés után úgy döntöttem előrendelem az AVX DB1 Pro-t, ha csak nem mondtok itt nekem egy jobb alternatívát
. Mivel a tej is fontos, így a sim DB1-et és a Plus-t nem merem, mert nincs túl erős gőze. Illetve a Gaggia Classic EVO Pro is kiesett ebből az okból.
Van itt pár infó a DB1 Pro-ról, illetve videó is a kommentek között.
Illetve ment a gép egy kávézóban is, arról itt van egy vélemény, de ehhez szerintem KVX csoporttagnak kell lenni.
Tudom elég megosztó dolog az AVX, valaki nagyon oda van érte, valakik messziről kerülik, pár ember van aki dícséri nagyon ezekben a csoportokban, de talán túlságosan is, ezért objektíven nehéz megítélni, ezért is nehéz a döntés. -
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11330 üzenetére
Viccet félretéve, ez jó deal egy kezdőnek? Mert megpróbálok lecsapni rá.
-
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11328 üzenetére
Az AVX DB1-ről pont azt olvastam akik használják, hogy gyenge a tejhabosítója. Nagyon gyenge. Helyette a DB1 Plus vagy a DB1 Pro az ajánlott.
De ezek még csak augusztusban fognak jönni, most előrendelés van. Már van belőle tesztpéldány, tesztelés alatt vannak. A Pro amúgy nagyon szimpi, csak így vaktában megvenni, meg annyit még várni rá. Hát nem is tudom... -
headhunter86
senior tag
Kösz, pont most beszéltem egy sráccal, aki anno Gaggia-kat tunningolt (2-3 éve már nem csinálja). Ő is azt javasolta, ha habosítani is akarok, akkor a Gaggia-t felejtsem el, mert nem ajánlja, illetve ott van még, hogy a gőzöléskor kijöhet a szennyeződés is a bojlerből. Ő is azt mondta a duálbojler a megoldás, vagy egy thermoblockos.
Pont én is arra a következtetésre jutottam, hogy akkor nagyon nem marad túl sok opció, mint egy AVX DB1. Ő amúgy ismeri az AVX-eket, de pártatlan, mert még sose volt neki.
A kézi főzőket ajánlotta még, csak hát még mindig marad a kérdés, hogy habosítok. Illetve nekem valahogy a karos gépek tetszettek meg. -
headhunter86
senior tag
Mivel járok jobban? Egy használt, de felújítottott tunningolt Gaggia Classic Evo-val, vagy egy Lelit Anna PL41TEM-mel. Tejhab fontos lenne, de talán mindkettőben oké. Illetve Gaggia mellett az 58mm szól. Hosszútávra terveznék, fontos lenne a megbizhatóság és a kis karbantartás igény.
(Bocs, ha már szétfárasztalak titeket a dilemmámmal)
-
headhunter86
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11315 üzenetére
Lelitek ennyire nem ajánlottak?
Soroljatok nekem pls márkákat 100-250.000 közötti sávban amiből válogatni tudok? Kifogytam az ötletekből.
Kínait nem annyira merek.
Amit ismerek: Sage, Delonghi, Lelit, Gaggia -
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11301 üzenetére
Kösz! Lelitet elengedem. Gaggia Classic Evo Pro 2023 visszajött a versenybe, mert a felfűtési idő végülis annyira nem oszt, szoroz. Úgyis reggeli után kávézok addig bőven bemelegszik. Ebéd után meg ráérek. 😁
Mit kell tudni ezekről az új modellekről, mennyire jók még mindig? Vagy van ebben a kategóriában más márka ami ajánlott?
Ilyen tunningolt gépet hol tudnék venni? Foglalkozik még vele valaki?
Amúgy számomra tetszetős a Gaggia, semmi bajom a külsejével. -
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11279 üzenetére
Ezek szerint nem túl sok opció van 200k környékén.
Lelit Annával mi a helyzet? -
headhunter86
senior tag
válasz
tuzpenge #11272 üzenetére
Abban igazad van, hogy előkészületek őrléssel elmegy az idő, főleg, hogy kézzel őrölök majd. Egy Kingrinder K6 úton van már, már csak a gép kellene. De ilyen dilemmás vásárlásom nem mostanában volt, mint ez a kávéfőző téma
Gaggia esetén még kicsit csupasznak érzem a gépet (nincs nyomásjelző) ez is visszatart, illetve olvastam a korrózióról is bojlerben. -
headhunter86
senior tag
Köszi szépen a választ! H10-es gép milyen súlyban van, illetve azt meg tudod mondani, hogy a fejegysége az full fém-e?
Őszintén szólva kezdek elpártolni az AVX-től, mert kicsit átverve érzem magam, hogy tegnap fél nap nyomoztam az után, hogy pl. a EM TB1 Plus az milyen néven fut erdetileg, hogy egyáltalán utána tudjak nézni, hogy milyen a gép, mert nyilván AVX néven csak itthon létezik. Úgy adják elő, mintha a saját gépük lenne, közben csak átcímkézett gép mind.
Persze aztán sikerült megtalálnom nagy nehezen, akit esetleg érdekel egy Turin Sonata.Úgy vagyok vele 190.000 HUF-ot adtam volna egy Gaggia Classic Evo Pro-ért is, hogy akkor legyen benne anyag és tényleg igazi olasz gépem legyen. Csak olvasgatás után rájöttem, hogy bojleres és 10 perc mire üzemkész. Így letettem róla.
-
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11254 üzenetére
AVX EM TB1-el hasonlítom.
Ha meg se nézed a videót, akkor nem értem miért írod le full látatlanba? Csak azért mert kínai. Tom's Coffee Corner le is kapja a tetejét, semmivel nem szarabb mint mondjuk egy Delonghi ennyiért (nem azt mondom az a király márka, csak talán az nincs annyira fikázva). Én csak tapogatózok mit kellene vennem, ezért bedobom ide, hogy ha esetleg más már lefutotta ezeket a köröket akkor esetleg tud mondani valami hasznosat. Hasznos alatt pedig nem azt értem, hogy ha valaki meghallja hogy ez valami kínai csoda, akkor rögtön jön fos kínai cucc és hasonló szövegek. -
headhunter86
senior tag
Ismeritek a hibREW H10A gépet? Itthon is forgalmazzák.
Több review-ot is néztem és nekem szimpibb mint a szintén kínai AVX.
HiBREW H10A Review: 58mm PID Espresso for under $300?
End Game Under $300?: HiBrew H10A Review
HiBrew H10A Review: The Budget Espresso Game Changer! (Detailed Walkthrough)
Esetleg van valakinek ilyen gépe? Vagy mi a véleményetek róla? -
headhunter86
senior tag
K6-ot már berendeltem épp ma, de köszi!
Magára gépre gondoltam a 120k-s keretet örlőn felül.
Amúgy most találtam meg más néven az AVX EM TB1-et: Gemilai CRM3605. Szerintem ez egy és ugyanaz (legalább is külsőre), ezen a néven (nyilván) tesztet is lehet róla találni külföldön. -
headhunter86
senior tag
Na ha már annyira AVX, kicsit bizonytalan vagyok, hogy jó választás lenne. Fontos lenne a jó hab is cappuccino miatt.
120.000 körül mit tudtok ajánlani? Sage Bambinot néztem na meg a Plust, na az igazán ütős, csak hát az ára is. 😁 -
headhunter86
senior tag
Kingrinder K6-ot néztem ki örlőnek az AVX TB1 mellé, egyérszt jókat olvastam róla, másrészt helyem sincs túl sok.
Már csak az a kérdés, hogy honnét lehet most beszerezni? Mert mindenhol készlethiányos. Alin találtam 51.000-ért, avxcafe-n kár hogy nem elérhető, itthonról mégiscsak jobb lenne. -
headhunter86
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11221 üzenetére
Kicsit szkeptikus vagyok még, hogy mennyire minőségi ez a hófehérke, mert a TB1-ről sok jót olvasni, de erről alig találni valamit.
Ez a srác meg megszállotja ennek De'longhi gépnek. Most tett fel egy új videót róla megint.
[Beginning Barista Tutorial: Delonghi ECP3420 and Baratza Virtuoso+]
#11223 tuzpenge: Köszi! Igen, AVX szerintem is jobb egy De'longhinál, csak azt nem tudom a TB1-nél jobb vagy rosszabb a Hófehérke. -
headhunter86
senior tag
Még nézegettem az AVX Hófehérke típusát is. Színe mondjuk nem annyira kedvenc, viszont kombóban elég jó áron van belépő szinthez: https://www.avxcafe.hu/avx-em3202sw-hofeherke-kavegep-barista-csomag-avx-1065-keziorlo
Időm van pepecselni, szóval még a kéziörlővel is meg tudok barátkozni. Az 51mm-es kosár se gond, nem űzöm én a kávézást olyan magas szinten, csak egy kis kotyogóst akarnék upgradelni, illetve a kapszulát teljesen elhagyni. -
headhunter86
senior tag
Sziasztok,
Most szeretnék belépni a karos presszózás világába.
Gépek nézegetésénél tartok, jelen pillanatban ezek vannak a pakliban:
- AVX EM TB1
- DE'LONGHI Dedica Style
Illetve most jött szembe ez a videó, ami eléggé meggyőzött. Főleg cappuchinozok és az Advanced mode ennyiért nagyon meggyőző. Mi a véleményetet? Milyen gépet ajánlotok amivel ilyen presszót, illetve cappuchinót tudok készíteni? Mert ennyiért ez nekem nagyon jó dealnek néz ki.
[Delonghi ECP 3420 REVIEW: Amazon's Best Selling Espresso Machine - Tom's Coffee Corner]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Linux kezdőknek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Netfone
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mobil flották
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - 2 akkuval
- DJI RC RM330 drón távirányító +napellenző +nyakpánt +színes joystick
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- Ùj - DJI FPV Drone - 0h repülési idő
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest