Új hozzászólás Aktív témák
- 
			
			
						woodandstone
csendes tag
Sziasztok!
Olyan tiszteletteljes kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy egy nem régen vásárolt thermoblock fűtési rendszerű HiBREW H10A presszó kávéfőző gépem, rendelkezik vízhőfok szabályzási lehetőséggel. Azonban a maximálisan beállítható 95fokos értéken, a kilépő valós vízhőfok 89-90 fok. Ettől magasabb hőfokot sehogyan sem sikerül kicsikarni belőle. A régi De'Longhi kazános Bar12 gépem pár fokkal többet tud, és gyönyörű cremat tudok létrehozni vele. Az új géppel ezt sehogyan nem sikerült űberelni. Van crema de azért közel sem olyan.
Az lenne a kérdésem, van e valakinek ötlete, tapasztalata azzal kapcsolatban , hogy a thermoblock rendszerű gépek hőfoka, módosítható e szervizeléssel vagy bárhogy, vagy törődjek bele, ennyit tud..
Bevallom csalódott vagyok, mert a gép maga gyönyörű, a kiegészítők is teljesen rendben vannak, csak ez a fránya thermoblock... sajnos én voltam ezzel kapcsolatban figyelmetlen és nem jártam körül a témát vásárlás előtt.
Köszönöm ha bárkinek van hozzászólása ötlete. - 
			
			
						Mano66
senior tag
válasz
							
							
								cziczas
							
							
								#13598
							
							üzenetére
						Inkább tekernék egy K6-ot mint ezeket az olcsó elektromosokkal kínlódjak. Mazzer Major után Kinu Simplisity. Van hogy hétvégén 5 kávét csinálok a Robot, Kinu párossal. Mégse vennék olcsó elektromost. Elég volt látnom a fiam mit szenvedett a Greaf 702-vel. Most K6-ot teker és nagyon meg van elégedve vele. Azt mondta soha többet Greaf. Az AVX-es olcsók se semmivel nem jobbak. Az értékelhető kategória a DF64V2-vel kezdődik. Vagy még lehet az DF54-es is. De az alá semmiképp nem mennék.
 - 
			
			
						cziczas
csendes tag
naa jóóóó!! de akkor végülis AVX C401G - ezért érdemes pénz adni vagy nem?!
 azért onnan induljunk, hogy delonghi kg89 volt most és nekem az sem volt értékelhetetlen, sőőőt 
 
  - 
			
			
						cziczas
csendes tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13594
							
							üzenetére
						Volt kézi örlőm, kb 2 tekerést voltam hajlandó vele csinálni után eladtam
  - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								cziczas
							
							
								#13593
							
							üzenetére
						Nem lesz lényegi különbség. Ugyanaz az alap kiskúpos. A Graefben rengeteg pangó őrlemény van, kiábrándítóan rossz. Az Avx-et nem ismerem. Egy kézi Kingrinder K6 galaxisokat ver mindkettőre ugyanazért a pénzért. Ha sose tekergettél, nem tudod mit utálsz 🤷
Költeni babra és őrlőre kell, amennyiben célcsoport a koffein tablettánál feljebb van. - 
			
			
						cziczas
csendes tag
Sziasztok!
otthon kezdő szetthez, graef cm 800/802 használtan, vagy AVX C401G - de újan?valaki használt már ilyen avx-et? Ettől többet nem akarok költeni, kézi örlőket hagyjuk, nincs kedvem tekergetni
  - 
			
			
						donat_sz
senior tag
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13590
							
							üzenetére
						A Sage gyári kosara esetén nekem a szimpla 7g-ja túl kis adag volt. Az IMS legkisebb dupla presszós kosarával + puck screen viszont remek kávék jönnek számomra 15g-mal. Ez méretben a Sage két kosara között van.
 - 
			
			
						kmarci25
veterán
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13590
							
							üzenetére
						A felsőszűrő teljesen oké, nem érdemes cserélni. A puck screen a vízterítést segítheti, illetve tiszta marad a felsőszűrő, én ezért használom. Ezek nem lesznek nagy hatással a lefolyási időre. Ott szerintem a babbal és/vagy az őrlési finomsággal lesz dolgod.
 - 
			
			
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13588
							
							üzenetére
						Azt néztem, hogy a sage kávékosarának a lyukai egyenletesek, nagyító alatt is jól néznek ki, nem sorjásak, simák és ezért kérdeztem, hogy az IMS ennél jobb-e és mivel
 
A sage felsőszűrővel mi a helyzet?Illetve a puck screen szűrőlap hozhat e érdemi változást a folyós kávém helyrehozatalában?
  - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13588
							
							üzenetére
						Dufla.
 - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13587
							
							üzenetére
						Kosárra gondolsz? Szerintem nem. A Sage sajátja jó minőségű.
Jó babot érdemes venni. - 
			
			
Érdemes megvenni első lépésnek (coffee improvement process, he he he) az 53 mm-s IMS precíziós filtert az alap sage helyett?
 
  - 
			
			
						L4D1K
őstag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13585
							
							üzenetére
						Na csak kellett emlegetni a nagyobb őrlőt. Most rakta ki AV h júniusra várják az 55mm-es verziót.
Akkor kivárom azt.
  - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								picur220
							
							
								#13583
							
							üzenetére
						Világos, ezt igazából a cicergős nullpont megállapítására írtam. Azt értelemszerűen frissen berakott\kalibrált kések után nézi meg az ember.
Elfogadható állapotú őrlő esetén összeérő késeknél már nagyobb bab közé se megy (pacamara), nemhogy 5 másodperces lefolyást produkálna. Ha ilyen történik, akkor ott vagy nem a kések érnek össze (hanem a pangó, vagy horribile dictu egy beragadt kövecske), vagy milliméteres ütésről beszélhetünk, ami nem valószínű, hisz általában sík késnél a század mm nagyságrendű eltérés is sok lehet.
L4d1k@ a kiskúpos eg001 full fém, nagyon precíz az állítása és zéró pangós őrlő. Cserébe pici kése van, igen. Én a nagyobb késest teszteltem, amiről aztán hallgatás van azóta is, mikor lesz elérhető.
Az új 64mm-ről egyelőre semmit nem tudunk a marketingen kívül. Meg abból kiindulva mit lehet kapni 70k Ft-ért manapság, óvatos gyanúval élek a felhasznált anyagok terén (a kést is beleértve. Ennyiért kapsz csupán egy - amúgy durván túlárazott 64mm ssp késpárt). Persze ez csak spekuláció. - 
			
			
						picur220
veterán
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13580
							
							üzenetére
						Járó motorral állítom, csak ha ki is tisztítom teljesen, az addig tiszta, amíg az első 5 db babot bele nem teszem.
Akkor ezen nem aggódom nagyon.
 - 
			
			
 - 
			
			
						skilleeer
csendes tag
válasz
							
							
								Alabástrom
							
							
								#13577
							
							üzenetére
						Valakinek van Amazon primeja?
 
  - 
			
			
						Alcsi69
senior tag
válasz
							
							
								Alabástrom
							
							
								#13577
							
							üzenetére
						Timemore-t alin erdemesebb.
  - 
			
			
						Melorin
addikt
válasz
							
							
								picur220
							
							
								#13576
							
							üzenetére
						Szerintem te nem a kések összeérését hallod, hanem a beszorult babok hangját, ahogy súrolják az őrlő valamelyik belső részét. Nekem is sokszor van egy fura súroló, csikorgás szerű hang, pedig távol vagyok a kések összeérésétől. Ha kipucolom a kések környékét alaposan, megszűnik a hang, de a következő őrlés után nagy eséllyel újra visszajön ez a hang.
 - 
			
			
						Alabástrom
senior tag
Ha valaki Kingrinder, Normcore, Timemore... cuccot akar venni, német Amazonon tavaszi akcióban 15% kedvezménnyel van csomó minden.
 - 
			
			
						picur220
veterán
válasz
							
							
								picur220
							
							
								#13544
							
							üzenetére
						Na, vettem egy Mignon Silenziot, találtam egyet egy 100-asért. Elsőre tök jó kis gépnek tűnt, aztán elkezdtem utánajárni, mit is kéne csinálni ezzel a modellel.
Következő a kérdés: YT és Reddit és hasonlók alapján úgy kéne beállítani, hogy ha üresen hallom, hogy összeérnek a kések, akkor 2-3 osztásnyit visszatekerni durvább irányba és onnan elkezdeni kísérletezni úgy, hogy ne érjenek össze már a kések, ne halljam ezt a súrlódó csiszolódó hangot. Ha ezt megcsinálom, akkor 3-5 sec-es espressoim lesznek, használhatatlan. Ehhez még vegyétek hozzá, hogy ezt a kísérletezést nyitott karral csináltam... mintha robbantottak volna.

Ha nem foglalkozom az egésszel, hanem üresen már bőven a csiszolódós tartományban őrlök, simán tudok vele 20-30 sec-es espressokat csinálni, és kávéval bekapcsolva nem is hallok semmi rendellenes hangot. Most akkor mi az igazság? Baj ez a grinding noise, vagy nem baj?
 - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								skilleeer
							
							
								#13568
							
							üzenetére
						Világos pörk általában a filter tételeket jelöli (oldman viszonylagosan sötétebbre húzza, de azért nem Kapucziner stílben).
Ezekkel előfordulhat, hogy egy házi kis presszógép nem tudja tapsosra kihozni a végeredményt, de ez sem feltétlenül igaz.
Ha a gyümölcsösebb ízvilág a cél, azt könnyebben éred el a világosabb verzióval, de dolgozni kell érte, arra számíts. A testesebb presszóélményt a sötétebb oldal jobban adja. Ám mára már minden átjár egymásba, egyre kevesebb a kőbe vésett szabály.Ha nem szeretnék szívni a filter pöri macerás lelkével, adott pörkölőtől akár a presszójából is lehet elég komoly gyümölcsbombát varázsolni. Mondjuk én roboton nyomom, amivel bármit el lehet követni, csak tapasztalat kérdése (nem májerkedem, messze állok a szakmai tökélytől, csak ideák szintjén beszélek). Viszont a filterből sose lesz olasz presszó, bárhogy gyúrod.
 - 
			
			
						kchris78
veterán
válasz
							
							
								nyunyu
							
							
								#13569
							
							üzenetére
						Mammut MM marley decaf, ami relativ frissen pörkölt és nem bolti szén kategória. 4e ft/228gr. Klasszik vonal, végülis nem rossz ha decaf kell
. Eddig AVX decafot találtam jónak, de azt csak rendelni lehet, MM nem tartott soha, úgy meg relativ drága.. kilós meg bedöglik... De rendelek és lefagyasztom.. - 
			
			
						sz.zs.
senior tag
válasz
							
							
								nyunyu
							
							
								#13569
							
							üzenetére
						Üllői út 372. - Kávégépbolt pl.
 - 
			
			
 - 
			
			
						nyunyu
félisten
Koffeinmentes babot hol lehet Pesten kapni?
Westend MM-et néztem, hátha van nekik AVX kávéjuk, de eléggé le volt rabolva a készlet, és nem volt koffeinmentes.
Corvinban láttam valami Tchibo shopot, ahol 250gr mentes volt nagyon akciósan 2900.Régebben próbáltam a Dallmayrt, meg a Lavazza iTerrat, de azok se ízlettek.
 - 
			
			
						skilleeer
csendes tag
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13555
							
							üzenetére
						sziasztok, Old man-t most látom először, gyors fel is csaptam. (kezdő presszósnak mondanám magam, de már jóval többször sikerül finomat főzni mint nem, felszerelés k6 / gaggia baby opv pid) Most ott tartok, hogy keresem a saját ízvilágom, még nem találtam rá az igazira. Próbáltam impresso classic összeset, kapuczinertől próbáltam kétféle közepes pörit és jelenleg kávékalmár ethiopia kabira közepes (ez eddig a legfinomabb nekem)
Old man-nek van csomagajánlata, mind a három fajta kávéjuk benne van.A kérdés: mikor vásároltok világos vagy sötét pörkölést az adott kávéból? Mi alapján döntitek el?
 - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13565
							
							üzenetére
						Na akkor veszel egy K6 kézit, avx akciós. Amazonon se olcsóbb. Persze, tekerni kell, de ennél kedvezőbb ár\értékben nem létezik. 50 kör 18g, az nagyjából egy perc.
 - 
			
			
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13563
							
							üzenetére
						Átmentem a fenti anyagon, lehúztam egy kávét, és így perpillanat nálam a világos pörkölés + őrlőprobléma a gyanúsított.

Százas teszt sikerült, kis nyomot hagyott a pénz és utána csináltam a kávét
 szokásoshoz képest közel +1 gramm kellett a százas tesztsikerhez. 2-s méretben daráltam, kb. a legkisebb őrlemény méret (1-s fokozat van még, nemtom ez mennyit segíthet - de holnap reggel biztosan kipróbálom és mérem is Petőbá' szerint)Jobb lett a kávé, mint az általam bepróbált alkalmakkal ezelőtt, de számomra még mindig túl gyorsan (vizesen) szaladt át a kávé. A puck aránylag jó állapotú a főzés után, egyben lejött, nem maradt túl vizes.
(Ebből a szempontból nagyon amatőrnek tartom magam a kávékészítésben, bocsánat, ha a lingót rosszul használom.)
 - 
			
			
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13563
							
							üzenetére
						Köszi, és a többieknek is a tippet
 kicsit még nézem a linkelt anyagot és nekifutok majd újra a próbáknak. Csinálok videót is majd 
  - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13555
							
							üzenetére
						Hát old man nem döglöttet árul, az biztos. Spriccelni tud, ha világosabb pörk. Az őrlőd sajnos egy vacadék, főleg világosabb babokhoz. Én ott keresném a gondot.
Ha átesik a víz ÉS jó a bab (az se jó, ha túl friss, a gázok miatt, bár úgy látom vágod a témát), akkor marad az őrlő, mint szűk keresztmetszet.Szerk.: hacsak nem rontod el alaposan az előkészítést. Megfelelő mennyiségű őrlemény van a kosárban? Nem tudom mi a névleges tölteted, de egy 100Ft teszt sosem árt, ha normális a felsőszűrő (nincs rajta belógó csavar). Fel a százast a tamperelt pogira, felhúzod, leveszed. Ha épp látszik a lenyomata, az kell (nem látszik: kevés. Elsüllyedt: sok).
 - 
			
			
						Alcsi69
senior tag
Na most én is kipróbálom az Anyukám Mondta által árult Torrefazione Giamaica kávékat amik raktáron voltak náluk (Doce Selecto, Giovanni Erbisti 1947, Guatemala, The Revelation Chickmagalur).
 Kíváncsi leszek mert most eléggé elszoktam a normálisabb fajta kávéktól, mert most lett meg nemrég a Timemore C3 ESP Pro, eladtam inkább a CM 702-t mert egy szenvedés volt. Aztán így most az irodában lévő valami Eduscho Caffé Crema Strong szokott menni hétköznap, de ez nagyon nem finom az eddig fogyasztott AVX meg Kapuczinerhez képest.
  - 
			
			
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13553
							
							üzenetére
						szerintem rossz irányból közelítesz: a crema mennyisége nem határozza meg a kávét, a nyomásfokozós kosarat nem érdemes a simához hasonlítani.
A sima kosárral ezen a 2-3 álláson a 17g őrleményből hány másodperces csapolással lesz hány gramm kész kávé? Ebből inkább lehet következtetni arra, hogy valóban "vizes" a káve.
Ugyanígy: nyomásfokozós kosárral a megszokott módon, mennyi őrleményből, mennyi idő alatt lesz mennyi kávé?
 - 
			
			
						lbence
aktív tag
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13559
							
							üzenetére
						Ez elvileg presszóképes, testvéremnek Sage Barista Pro-ja volt, abban elvileg ugyanez az őrlő van, simán tudott vele presszót készíteni. Próbálkozz nagyobb mennyiségű őrleménnyel, de lehet, hogy a tamperelésnél csúszik hiba a rendszerbe, ahhoz meg minimum egy videót kéne látnunk a folyamatról.

Ha még nem láttad volna ezt a sorozatot, itt el tudod végezni a szükséges online továbbképzést.
 - 
			
			
						kmarci25
veterán
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13557
							
							üzenetére
						Biztos presszóképes az őrlő? Finomabb őrlemény kéne, mert nincs elég ellenállás, így átzubog a víz a pogácsán. A dupla falú nyomásfokozós, nem a pogácsa miatt lesz ellenállás, hanem az egy szem luk miatt a kosáron.
 - 
			
			
válasz
							
							
								donat_sz
							
							
								#13556
							
							üzenetére
						16.5-17 gramm körül
 általában 1-2 kávéval próbálkozom az egy kilós pakk elején meg közepén. Ez a duplafalú megoldás tudom nem optimális, de perpillanat ez adja a legkonzisztensebb eredményt. Keresem a módját annak, hogy az egyfalúval hogy tudom kihozni az optimálisat 
  - 
			
			
						donat_sz
senior tag
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13555
							
							üzenetére
						Hány gramm kávé megy a filter kosárba?
Véltem különbséget látni az IMS és a gyári egy falu kosár között, de ennyit nem.
Én is Bambino Plus tulaj vagyok, használtam graef és most DF őrlővel. Mindkettőből lett rendes kávé az egy falu kosárral. Nekem akkor volt hasonló, mikor a Graefbe kellett egy plusz alátét mert nem tudtam elég apróra őrölni a kávét. - 
			
			
 - 
			
			
						sz.zs.
senior tag
válasz
							
							
								deathcrow42
							
							
								#13553
							
							üzenetére
						Gyanús, mert ez többek közt lehet a döglött bab eredménye is.
A frissen pörkölt kávé mit jelent? Melyik pörkölő? Adagonként teszed az őrlőbe ugye? Tehát a nem a babtartályban döglik a kávé?! - 
			
			
Hajj megtaláltam ezt a témát is, sziasztok.
Sage (Breville) Bambino plus + a hozzá illő BCG600SIL kúpos örlővel csapatom már lassan 2-3 éve. A dupla filterrel, páromnak latte, nekem duplapresszó általában a menü. Nincs moddolva a gép.Lenne egy kérdésem: a sima falú filterrel egyszerűen még szinte a legfinomabb őrleményen (2-3-s skála a 25 fokozatból) is rettenetesen vizes kávét kapok a gépből, kevés cremával. Hogy tudnék ezen javítani? Hol a hiba?
Precíziós portafilter kéne meg puck? Ennyire rossz az alapból
hozzáadott darab?Duplafalúval 8-10-s őrlési fokozaton szép cremát kapok, bevallom én most azon csinálom a kávét főleg. Frissen pörkölt kávét használok.
  - 
			
			
						sz.zs.
senior tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13551
							
							üzenetére
						Bármelyik Mazzerről is van szó, kb. “másfél számnyi” kell legyen a 0 pont és a presszó joker állás között. Persze ssp késnél ez nem igaz.
 - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								_ATi_1
							
							
								#13547
							
							üzenetére
						Nézd meg szépen, hol kezd összeérni a kés a presszótartományodhoz képest (kézzel forgasd a csavarnál fogva a kést). Aztán akinek Jollyja van hasraütve megmondja ez milyen.
De akár rögvest lekaphatod a tetejét, elő a vastag filctollat és megnézed mennyire üt. Befotózod ide. Aztán hümmögünk.
De ez is hardkór téma. Ott a szakértők tábora is nagyobb (bár sz.zs. nekem elég). - 
			
			
						_ATi_1
senior tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13540
							
							üzenetére
						Igen, a Jázon féle kit. A betöltő része jól működik, de a "csőr" része tényleg nem túl felhasználóbarát. Illetve van valami alátét a kések alatt is, az is sokat segíthet a pangó csökkentésében. Összességében nem tudok vele megbarátkozni, úgyhogy meg fogok tőle válni, ha megtalálom az utódját.
Elképzelhető user error is, de előtte egy Graef gépem volt, amivel sikerült összehozni csatornásodásmentes főzést. - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13545
							
							üzenetére
						Most láttam fészen, májusban jön új rendelés. Lesz df54 is.
 - 
			
			
						picur220
veterán
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13543
							
							üzenetére
						Forgalmazzák még a DF54-et, vagy már csak a 64-et?
https://www.avxcafe.hu/index.php?route=product/list&keyword=df54&description=0
 - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								picur220
							
							
								#13541
							
							üzenetére
						Senki nem vesz ilyen dinoszauruszt újan, nyilván.. Kb tavaly sikerült Mazzernek finomabb menetemelkedésre állnia, hogy ne legyen olyan pocsék az állítása. Csak pár évtizedet késtek végül is

Ez egy tisztességben megőszült ipari őrlő. Sose háztartásokba volt kitalálva, csak mivel nem lehet elpusztítani és egész Európa ezeket használta, még ma is végtelen lenne a használtpiaca, ha a kínai egyadagosak nem tarolják le a piacot. De letarolták.DF magyar beszállítója az AVX. Tőlük veszi mindenki, a viszonteladók is. Elvileg most volt új szállítmány nemrég, vagy most jön.. fene emlékszik pontosan. Viszont előrendelésben el szokott fogyni 80%
 - 
			
			
						picur220
veterán
Biztos tök jó a Mazzer, de nem költök 400k-t egy őrlőre. 200-at is sajnálok érte. Azt persze megértem, hogy nincs 200k-s cucc 100k-ért, és lesznek limitációk, de szerintem a legnagyobb limitáció még mindig én vagyok, nem a technika.
DF54-et sehol nem lehet kapni jelenleg újan. Használtan sem nagyon találtam. Tudtok valami forrást?
 - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								_ATi_1
							
							
								#13539
							
							üzenetére
						Hú, hát ez kezd hardkórra változni, megszidnak a lakók..
Betöltő (vagy blind shaker) arra jó, hogy ne tudja szétköpni a szajrét. Jázon-féle kit, nem? Az elsőre tűnt elegáns megoldásnak, míg ki nem derült, hogy nem olyan jó, mint kinéz.
A gépet bevizsgálni fragola tudja, ha még elérhető, mert rég nem hallottam felőle. De hosszas és nem olcsó. Otthon lehet hegeszteni filctoll+alufólia alátét segítségével. Ez tákolás és idegölő, ám ha valóban ütne a kés, akkor segíthet. Amennyiben késtől csatornásodik és nem júzer error (előkészítési bakik), akkor annak azért elég szarul kell állnia.Az új DF-ben lesz 63mm kúpos, MP profillal - Béla szerint. Na azt elvinném egy tesztre. Csak ne lenne mind ilyen rusnya
(mármint az én szememben csupán) - 
			
			
						_ATi_1
senior tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13537
							
							üzenetére
						Az enyémen egy 3D nyomtatott single dose kit van, ez sajnos nagyon szemetel, fél méteres körzetben minden tiszta kávé. A betöltő segéd nem tudom mi, de ezzel a résszel nincs gond, illetve pumpa is van rajta. Nemrég került hozzám, úgyhogy még tanulgatom, de szerintem a késekkel is lehet valami, mert sehogy sem tudom megszűntetni a csatornásodást. Valahol be lehet ezt vizsgáltatni?
A DF-ből én is inkább a 64V felé hajlok, illetve most májusban jön ki egy új széria DF, nekem elég biztatónak tűnnek.
donat_sz: Köszi az infót, ez elég biztató.
  - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								_ATi_1
							
							
								#13536
							
							üzenetére
						Miért szemeteli tele? Ha cukrásztölcséres, az nem nagyon szemetel - betöltő segéd pedig mindenképp ajánlott karbaőrléshez. Vagy egy blind shaker, ami pont a tölcsér alá fér.
Nem mértem meg konkrétan a DF54-et. Szemre jó volt, de ez így érthetően nem sokat jelent. A Major C késsel, ráindítás nélkül garatot és tölcsért seperve is zéró. Legalább is az első pár őrlés után. DF-ből én késkompatibilitás miatt biztos 64-et vennék, abból is a V jelűt, ha már. Különben a munkakedven kívül semmi előrelépés nem lesz a Jollyhoz képest, amit szintén lehet pumpálni és akkor az is zéró nagyjából. - 
			
			
						_ATi_1
senior tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13535
							
							üzenetére
						A Major-hoz képest egy DF54-nek mennyi pangója van, erről van esetleg személyes tapasztalatod ?
Nekem egy Super Jolly-t kéne lecserélni egy olyan hasonló minőséget adó gépre, ami nem szemeteli tele a konyhát és viszonylag könnyen kijön belőle, amit beleteszek. Az elsődleges kiszemelt pont egy DF54, vagy DF64 lenne. - 
			
			
						iatti
aktív tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13533
							
							üzenetére
						ránéztem erre a df54-re. abból a csőrből kijön az anyag rendesen?
 - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
Van, amit összeolvasok, nyilván. Jobb napjaimon ezeket nem is próbálom saját tudományként eladni

A hivatkozott posztban pont tudom mit beszéltem, kivéve a Variát. Azt csak olvasásból, mármint a késprofilt. A dolgokat helyén kell kezelni; olyan nincs, hogy neked fizetnek vidd már el a nullkilóméteres Lambót. Az Opus is egy jó kis belépő őrlő, amivel kicsit foglalkozni kell és persze van jobb. De itt most egy Graefet kell megugrani, ami nem túl bonyolult feladat. Továbbra is a DF54-re szavazok, pláne, ha Mignonnal kell versenyeznie.
 - 
			
			
						iatti
aktív tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13530
							
							üzenetére
						csak halkan kérdem meg. ezt te is a netről olvasod, vagy személyes tapasztalat
 
  - 
			
			
						iatti
aktív tag
válasz
							
							
								picur220
							
							
								#13529
							
							üzenetére
						azért egy motoros az mind hangos. egyet ismerek, a niche zero/volt az is/. az aránylag alacsony fordulattal dolgozik, de az drágább. az utóbbi években nagy lett a daráló dömping,/mint minden másban/. gyárt mindenki mindent, azt menet közben hullanak ki a csontvázak a szekrényből. a mazzer nem ma kezdte a szakmát, én azt vennék a helyedben. mini elektronik, jolly. nekem már egy picit nagyobb van
 , a major. na meg a spájzban még mindig ott pihen az elődje a mini. - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								picur220
							
							
								#13529
							
							üzenetére
						Ezért nem kell neten tapasztalatlanul olvasgatni.
Opusnak semmi baja, nem is drága. Nem lesz high end, ja. A Varia késprofilja igen jó, azt kell benne megfizetni, nem a hangját.
Df54-nek pedig kb fele annyi hangja van, mint a Graefnek. Őrleményben teljesen más szint. Nem lősz vele mellé.Az ávéikszet pedig annyiban meg szeretném védeni, hogy egyrészt általában átterveztetik a gépeket, tehát csak a burkolat lesz azonos. Eg001-ből pl jön tavaszra talán egy 55mm kúpos verzió, az is nagyon jó presszó őrlő az áráért. Másrészt kapsz rendes magyar garanciát, amit aliról egyáltalán nem. Mármint semmilyet, függetlenül attól, mit mond a kínai gyártó. Hacsaknem ingyen viszi el tőled - ekkor az ár is máshogy szokott kinézni ám.
 - 
			
			
						picur220
veterán
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13528
							
							üzenetére
						Fellow Opus vélemény: https://www.reddit.com/r/espresso/comments/1fodzuq/long_term_fellow_opus_review/
Alatta kommentekben szintén megerősítik a cikkírót... Pedig tök jó áron lenne. És tök jól néz ki.Mignon Silentio-n gondolkodom még, meg hogy megéri-e a +45000-et a sima Mignonhoz képest. Valakinek tapasztalat?
Az AVX EGxxx-eket nézegettem egy időben, megtaláltam őket Alibabán fele áron. Ugyanitt volt nekem egy AVX által 80000-ért forgalmazott gép eredeti kínai verziója 25000-ért. Kezdőnek elment.

DF54 is egész olcsó most, és single dose. Ezt nem tudom eldönteni, mennyire hangos, így a netes infók alapján.
Varia-t is néztem most FB-n, viszont review-k alapján az is hangos.
Minél többet guglizok, annál jobban elbizonytalanodom...
  - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								picur220
							
							
								#13527
							
							üzenetére
						Timemore kézi nem versenytársa a k6-nak. 100 rugó használt Eureka Mignon (sík), vagy Fellow Opus (kúpos), vagy avx eg001 (kúpos), vagy Mazzer Jolly esetleg, bár inkább felette. DF54, kicsit 100k felett.
150 körül Mazzer Major. Na az hangos lesz, de C151 késsel 2-3mp alatt végez 18g babbal. Láttam Varia V3-mat használtan 125 körül fészen (?). Az jó ár érte. - 
			
			
						picur220
veterán
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13526
							
							üzenetére
						Megnéztem, köszi, most 105 EUR-ért van fenn.
Kéziben ajánlották még a Timemore-okat, valakinek van tapasztalata velük? Némileg olcsóbb, és nekem olyan ember ajánlotta, aki "elég válogatós" kávé tekintetében, és elhiszem neki, amit mond.
Budgetben ilyen 100k körül gondolkodtam, de kíváncsi vagyok, hogy mondjuk 100-ért és 150-ért mi a legjobb választás.
 - 
			
			
						picur220
veterán
Sziasztok!
Graef CM800-assal (és egy Gaggia Classic-kal) operálok már egy éve, viszont felmerült egy olyan probléma, hogy elég hangos. Kérdés: milyen őrlőre cseréljem le, ami legalább ezt a minőséget (de inkább akkor már jobbat) tud hozni, de halkabb? Kinek mi a tapasztalata?
Köszi a segítséget!
 - 
			
			
						BullZeye
veterán
Philips Lattego EP544x esetén 1-12-ig lehet állítani az örlő szemcsefinomságot.
6-ról beállítottam 2-re, hogy a finomabb szemcsén picit több ideig tartson a lefőzés, és több koffein legyen benne, viszont így is 10-13 másodperc alatt átmegy rajta (víz indulásától miután már csak csepeg), ez normális?
Lassan 2 éve van meg, de inkább feleségem kávézott eddig így minden alapon volt, ma kezdtem el kísérletezni vele egy alapos nagytakarítást követően.Nagyon nem szeretem a keserű kávét, így kaptam tippet, hogy 90°C körülre állítsam a hőfokot, viszont csak "alacsony-közepes-magas" van. Egy webáruház leírásában olvastam, hogy 90-98°C között állítható, így akkor alacsonyon 90-92°C körül lehet a hőmérséklete?
 - 
			
			
						danbenzin
csendes tag
ha valaki nem bírná kivárni a CMTP-t, van pozsonyi GoriffeeTP
mehet majd az összehasonlítás, hogy mennyivel jobb a CM - 
			
			
						iatti
aktív tag
válasz
							
							
								Mr.Csizmás
							
							
								#13518
							
							üzenetére
						az én gadzsámban van alu meg réz. év elején nyomattam 2 evőkanál citromsavat kb.4-5dl vízbe. párszor átjárattam, majd tiszta víz. életbe maradt a masina.
 - 
			
			
						Jolida
tag
válasz
							
							
								headhunter86
							
							
								#13516
							
							üzenetére
						50g por alakú citromsavat oldj fel 1l vízben.
Töltsd tele a tartályt ezzel.
Használd el a kazánban levő vizet (pl. engedd ki a gőzkaron keresztül), majd ha a kazán tele van már citromsavas vízzel, várj negyed órát, aztán főzd le a teljes tartály tartalmát (persze kv nélkül
 ).
Utána tiszta vízzel ismételd meg az előbbit.Főzz egy "teszt" kávét ... és öntsd ki kóstolás nélkül.
  - 
			
			
						headhunter86
senior tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13515
							
							üzenetére
						Nem igazán.
Ennyit ír:Tegye a vízben felhígított (kifejezetten erre a célra használatos) vízkőoldót a víztartályba. Ennek a
használati utasítását mindig pontosan tartsa be! Ennek elmulasztása a kávégép meghibásodásához
vezethet.
Oké, köszi. Szerintem citromsavat megpróbálom. Mennyit öntsek a tartályba?
 - 
			
			
						RetepNyaraB
veterán
válasz
							
							
								headhunter86
							
							
								#13514
							
							üzenetére
						Gyári ajánlása nincs?
Mivel full acél, mehet bele citromsav. Ha aggódsz tőle, végy tejsavas tisztítót. - 
			
			
						headhunter86
senior tag
Sziasztok,
Rég írtam már ide. Lefött az 500. kávé is az AVX DB1 Pro-val, eljött a nagytisztítás ideje.
Mindig gondosan eltakarítom, minden főzés után és heti rendszerességgel csinálok vakszűrőzést is, néha kap egy kis Puly Caff fejtisztító port is a vakszűrőbe és felsőszűrőt is le szoktam venni eltisztítani.
Viszont most kiírta a CLN feliratot, így szeretnék valami vízkőoldó/tisztító cuccot tenni a tartályba, amivel átmosatom a bojlereket és az egész gépet, tejhabosítóval együtt.Milyen vízkőoldót ajánlotok amit tartályba lehet tenni?
 - 
			
			
						skilleeer
csendes tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13511
							
							üzenetére
						akkor normcore v4, nincs mese
 
köszi - 
			
			
						kmarci25
veterán
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13511
							
							üzenetére
						Támogatom. Nagyon jó a normcore.
 - 
			
			
válasz
							
							
								skilleeer
							
							
								#13509
							
							üzenetére
						arra ügyelj, hogy kétféle van (legalább). az egyik esetben a tamper alja egyetlen darabból áll és a rugó csak a markolat lenyomását nehezíti. a másik esetben az alsó rész két darabból áll, a felső fele megtámaszt a kosár szélén és az alsó pedig a rugón keresztül belenyomódik az őrleménybe. nekem utóbbi van, mert az tűnt logikusnak, de a mai napig nem tudom, hogy melyik lenne az ajánlott
 - 
			
			
						skilleeer
csendes tag
Aliról rugós tamper ár/értékben valakinek valami tuti tippje?

 - 
			
			
						oszy
veterán
válasz
							
							
								Narxis
							
							
								#13505
							
							üzenetére
						Ez olcsóbb.
 Őrölttel és Nespresso kapszulával is működik. 
 - 
			
			
						Narxis
nagyúr
Outin Nano: [link]
Vélemény? Utazáshoz, kiránduláshoz. Viszont nem tudom mennyire jó hozzá a bolti őrölt kávé? Mondjuk egy akármilyen Tchibo vagy Lavazza vagy Segafredo stb. Kapszulával is működik de nekem azok nem jönnek be, túl mű ízűek.
 - 
			
			
						titko
tag
Bangó Ödön = bangood
 - 
			
			
						iatti
aktív tag
válasz
							
							
								RetepNyaraB
							
							
								#13499
							
							üzenetére
						ezt akartam írni én is. nagy tartályban sok lesz az alga
  
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple asztali gépek
 - Ubiquiti hálózati eszközök
 - WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
 - NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
 - Kerékpárosok, bringások ide!
 - Automata kávégépek
 - Azonnali alaplapos kérdések órája
 - GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
 - Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
 - alza vélemények - tapasztalatok
 - További aktív témák...
 
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3320, 100% Akksi
 - ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
 - GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3437, 100% Akkumulátor
 - Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
 - GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360, 100% Akkumulátor
 
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
								
								
							
								
 azért onnan induljunk, hogy delonghi kg89 volt most és nekem az sem volt értékelhetetlen, sőőőt 
 
								
								
							
								
								
							
								
 
 
 
								
							
								
								
							
								
 
							
								
 
								
							
								
								
								
 
								
							
							
							
								
 
							
								
							
								
							
 
								
								
								
							
								
							
								
							
								
							
