Új hozzászólás Aktív témák
-
itouchfan
őstag
válasz
RetepNyaraB
#14777
üzenetére
Köszönöm.
Azt elfelejtettem írni, hogy újat szeretnék, szóval akkor ez alapján marad a Dedica vagy AVX vonal.
-
válasz
itouchfan
#14775
üzenetére
A Bambinot én mindenesetre kihúznám gyorsan a listáról. A Sage teljesen el van tévedve a mai belépő gépek árazása/ tudása szempontjából. Amúgy nem lenne rossz. Krups dettó, plusz karosat gyárt egyáltalán..?
Dedica szódával; úgyis eladod és általában bukómentesen meg lehet szabadulni tőle. Vagy valami beugró avx (Hófehérke variánsok, 3810 slim). Használt Gaggia Baby (fehér holló), vagy Classic (100 alatt csak a mezítlábas verzió lesz, ami megintcsak szájhúzós, de mindkettő jó mod alapanyag).Egyébként 100 alatt fel-felbukkan egy Flair, ha rögvest fejest ugranál mélyvízbe. Az az értéke sokszorosát adja minőségben, de valóban fejesugrás.
-
6030D
addikt
Vác környékéről nem rendelne valaki a Delonghi oldalról? Akciós kávét vennék, de szállítási díj nélkül. Ha csatlakoznál, várom a privátot.
-
itouchfan
őstag
Sziasztok,
Próbáltam visszaolvasni, néztem videókat tájékozódás céljából, de mégis kissé el vagyok veszve, ezért kérnék segítséget. Szeretnék jobban elmerülni a kávékészítés világában, főként presszó vonalon és tenni ezt különböző, rendes kávék kóstolásával. Már most is többnyire speciality kávé van itthon, de a jelenlegi egyszerű kávégép nem alkalmas ennek a megfelelő elkészítésére, ezért szeretném lecserélni.
A keret 100k lenne kb (kaptam egy alap örlőt, de szeretném egy elfogadható minőségű kézire cserélni), a kérdés, hogy ezzel együtt mivel lenne érdemes elindulni? Delonghi Dedica, AVX gépek, esetleg Krups vagy eléggé túllőve a kereten egy Sage Bambino adna többet, mint az előzőek, vagy egy Dedica is kezdésnek egy kézi örlővel megteszi? Szeretném és fogom is okosítani magam a továbbiakban, de szívesen fogadnék tanácsokat, hogy milyen gépet válasszak ilyen kerettel, ami segít elmélyedni ebben
köszi előre is! -
KisApám
addikt
-
konzumpro
lelkes újonc
válasz
KisApám
#14769
üzenetére
Ha túltöltöd főzés közben duzzad a pogácsa és ez nyomásfokozó szelepként működik, elzárja a víz útját, nem az igazi, mint amikor a szemcsék képeznek olyan akadályt amin nehezen folyik át a víz. Ezért lehet hogy durvább őrleménnyel jobb nyomásviszonyok állnak fenn, mert kitölti a kávé a rendelkezésre álló helyet, felszorul a felsőszűrőig. Sage-nél gyakorlatilag mindig ezt használom ki ha bolti (mondjuk koffeinmentes) kávéval kell optimálisat főzni, jobb mint a nyomásfokozós kosárral.
-
KisApám
addikt
válasz
Napfénysüti
#14770
üzenetére
Face AVX csoportba írtam pár dolgot, kérdésekre válaszoltam, eddig segítőkész emberek voltak, egy valaki rakott egy hozzászólásomhoz egy vigyorgó fejet egyéb hozzászólás nélkül... Majd kiderül mi lesz. Én sem ezzel akartam eltölteni az időmet, valahogy nem poén az egész, ez lesz az első alkalom, hogy visszaküldök egy árucikket, úgy látszik.
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz
KisApám
#14757
üzenetére
Majd figyeld a KVX csoportot Facen mert lehet a tulaj megint tök "korrekten" kivisz innen egy kiragadott mondatot aztán kissé flegma stílusban ír hozzá valamit (ahogy észrevettem nem egyedi eset).
Kedves AVX Béla (remélem jól tudom a keresztnevét), ha már itt figyel inkognitóban legyen olyan kedves hogy válaszol is a Prohardver fórumán és nem kimásol engedély nélkül részleteket (van ahol ez tiltott de a PH-ról talán nem).
Egy korrekt, segítő, nem kioktató válasz még segíthet is az ügyfél bizalom kialakulásában. Higyje el, én is ügyfelekkel dolgozom tudom milyen sokat számít a megfelelő kommunikáció. Ezt csak így lassan írtam hogy beégjen és csupán segítő szándékkal.
-
KisApám
addikt
válasz
killboy007
#14768
üzenetére
Van 10 grammos kosaram, kipróbáltam 12 és 14 grammal is megtöltve.
12 gramm esetében a skála 1-es állásában darálva 4 BAR, jól megtömve 14 gramm esetében a skála 5-ös állásában darálva 6-7 BAR között nyomta át a vizet rajta a gép.
A skála rosszul van beállítva a gépen. Másra nem tudok tippelni.
Most vacakolhatok a visszaküldéssel, miközben itt helyben is megvehettem volna 3000 Ft-al drágábban. Az AVX-től van minden kávés cuccom, persze, hogy a nagy számok törvénye alapján beesik valami gikszer... -
killboy007
csendes tag
válasz
KisApám
#14761
üzenetére
Nem jól áll a skála az állító tárcsán, ez cserés lesz. A óramutatónal megfelelően ütközésig betekert tárcsán nem a 100-as értéket kellene látni, hanem az 1-est.
Vagy ahogy korábban írtam a jelenlegi zéró pontot megjelölöd a házon (betekert állapotban az 1-esnél) és ott olvasod le. -
KisApám
addikt
válasz
RetepNyaraB
#14766
üzenetére
-
-
-
KisApám
addikt
válasz
RetepNyaraB
#14763
üzenetére
Totál ütközésig, szorulásig tolom a kart az óramutató járásával egyező irányába.
Onnan tolom vissza ellenkező irányba azt a pár centiméter, amin a képen látsz.
Ott darál le jó őrleményt.Akkor vegyem le, és próbáljam másképp rárakni a gyűrűt? Ha lehet, eggyel "eltolva"?
-
-
KisApám
addikt
válasz
RetepNyaraB
#14758
üzenetére
Ugyan az a bab.
És ezzel a beállítással tudom ugyan azt lefőzni, mint a K6-al.
(Ha úgy nézem, kb. MINUSZ 10-es beállítással tudom...)
-
KisApám
addikt
válasz
killboy007
#14760
üzenetére
A skála gyűrűt a középen pirossal karikázott pontig tudom tolni óramutató járással egyező irányba (Corpse 100-ig).
Balra takarásban van a finom beállítás minimális értéke, mármint a Skálán... (az is pirossal karikázva).
Van kis távolság a kettő között.
Igy kicsit nehéz állítgatni a finomságot, a skála NEM jelölt részén.
-
killboy007
csendes tag
válasz
KisApám
#14757
üzenetére
Középen fent nézed a referenciaponttal az őrlési beállítást, igaz?
Valószínűleg nem a valós zérópontot jelöli ki az a pont nálad. Itt kellene elkezdenie összeérnie a késeknek. Állíts be valahogy egy valós zérópontot (ragasztócsík, letörölhető filc vagy akármi) és ahhoz viszonyíts. -
L4D1K
őstag
Hali.
Most, hogy végre hadrendbe állt a mignon és a GC - elkezdenék szépen elmélyülni a kiegészítőkben
Szóval, amiben javaslatot kérek:
Naked (bottomless?) portafilter
Olyan gumis cucc amin lehetne tamperelni a pulton
Tűs fiszfasz amivel amivel a rögöket szét tudom szedni, plusz az egyengető.
Mérleg.
Alin meglepően olcsón vannak ezek, de nem tudom milyen minőséget kapok majd.
Illetve majd szeretném megint felfrissíteni a kávé fajták / pörkölés tudásomat is. Mert azét vaktában kiadno 4-5e egy 200g-os csomiért elég lutri
-
válasz
KisApám
#14757
üzenetére
Szia én ezzel a fész avx csoportjába írnék, vagy direktben nekik.
Nálam volt egy hónapig az őrlő és filterpörköléssel sem kellett talán 7-9 alá mennem. Tehát be lehetett fullasztani.
Nyilván kérdés, ugyanaz a bab, ugyanolyan idősen?
Amúgy ha nem kezd összeérni a kés és finom a végeredmény, akkor nem nagy baj, de azért kicsit kalibrálás gyanús szituáció. -
KisApám
addikt
Akinek van AVX CG301 Plasma 64mm síktárcsás kávéőrlőője.
Vagy aki tudja mizu.Valamit nem értek.
Egy Kingrinder K6 kéziőrlőt cseréltem le vele.
AVX EM1 Lux Kávégépet használok.A K6 kéziőrlőnél ha Eszpresszót csinálok, akkor kb. a 30-as beállítás körül szoktam "játszani", hogy jó legyen az őrlemény egy jó kávéhoz, megfelelő nyomással tolja át a vizet rajta.
Az AVX CG301 Plasma 64mm síktárcsás kávéőrlőnél a skála gyűrűt, amin az őrlési finomságot állítom be, a skálán jelezett legkisebb beállítástól (1-es finomsági fokozat) LEJJEBB kell tekernem (azaz óramutató járásával egyezően tovább)..., hogy azt érjem el, mint a K6-nál kb. 28-as beállításnál.
EZ IGY JÓL VAN?

-
lojzi1
csendes tag
válasz
Jamby18
#14753
üzenetére
Általában így néz ki az őrölt kávé 🙂 Igen, próbáld meg, aztán az eredménytől függően állítasz majd rajta. Nekem soha nem működött ez a klikk számolás, valahogy soha nem volt jó, de ha egyszer megvan, utána már ahhoz képest tekersz föl-le új kávé esetén, nem kell számolgatni.
-
Bobbysolo
tag
válasz
Napfénysüti
#14751
üzenetére
Konkrétan ugyanott gyártják ezt, mint a Normcore-t. Most akciós is.
@Arpi575 Mérleget is veheted innen, teljesen jó. -
Arpi575
csendes tag
Sziasztok,
1,5 év Hario slim plus őrlő és french press használat után, a héten Avx akció keretein belül beszereztem egy Slim 58 gépet és hozzá egy Eureka Baby V2 kéziőrlőt.
Az lenne a kérdésem, hogy a kiegészítőknek, mint tamper, mérleg ti miket ajánlanátok? Avx mérleg 10k alatt használható?
Köszi előre is! -
válasz
kmarci25
#14748
üzenetére
Nyomifokinak mindegy. Amúgy igen, ballépés az az őrlő.
Ussseal @ a vacak alumínium kart és nyomásfokozós kosarat akkor érdemes cserélni egy normálisra, ha nem leszel elégedett az italoddal. Előre kár beruházni. De ha cseréled, akkor azt a rémes Hariot is ki kell sajna dobni. Őrlőre költeni kell, mert a gépnél fontosabb elem.
-
nmate91
tag
válasz
xy.zsolt
#14745
üzenetére
Első ilyen tapasztalat után cseréltem tömítést, de ez kb. az 5. főzés volt. Azóta is csinálta.
Benne van, hogy kifogtam valami béndzsó darabot, minimális, szemmel észrevehetetlen megmunkálási hiba is problémás lehet ilyen esetekben.Mondom, 2 személyes patika kávét főz.
-
ussseal
tag
Sziasztok!
Szüleimhez beszereztem életem első presszógépét egy 685 Dedica képében (én egy Brikkaval továbbra is remekül elvagyok
). Hario Mini Mill őrlő már van hozzá (Bialetti Venusról váltanak, már szilikongyűrű cserék és egyebek után is elég gyatra kávét főz a cucc).Kérdésem, hogy van-e valami, amivel érzékelhetően lehetne upgradelni a gépet pl. Aliról vagy máshonnan rendelve, vagy kezdésnek jó ez így is (sötét pörkölésű friss kávéval és a Hario őrlővel).
-
StLui
veterán
válasz
RetepNyaraB
#14742
üzenetére
Évekkel ezelőtt csak Nesspresso kapszulát vettünk, de amikor már kezdett egyre drágább lenni, átálltunk olcsó Aldi kapszulákra, jó hosszan lefőzve, 50gr kb, én vízzel is felengedtem, 1 órán át ittam, főleg az irodában. Most elkezdtem irodában a karos géppel, Impresso classikkal főzni, elképesztő ízek, sokszor azt sem tudom ízlik e, de otthon a kapszulás aldis, iszonyat ízetlen fekete löttyé vált számomra. Most otthonra rendeltem Imresso Brazil kapszulásat, 40gr főtt le, mert ma megjött a kis mérleg is a kapszulával egyszerre és lemértem. Hihetetlen jó volt az aldishoz képest. Ráadásul ezt a feleségem is megissza. Karoson lefőzött Impresso Sweet-et kiköpte anniyra savanyúnak érezte, én is, de egyre kevésbé lesz az, ahogy gyakorlok, de még most is jobban ízlett ez a sima Brazil kapszulás.
szerk: Ja és sokkal nehezebben jön le az impresso kapszulás mint az aldis, tehát gondolom finomabbra van őrölve, grammra mindkettő 5,5gr. -
-
StLui
veterán
Lenne egy villámkérdésem:
kapszulás kávéfőzés: 5,5gr van a kapszulában, akkor ebből max 15-16gr kávét szabad lefőzni, vagy kapszulánál lehet hosszabb?
-
t256
őstag
válasz
nmate91
#14739
üzenetére
A felirat nem kezdett el kopni?
Én két kotyogót is vettem 1 hónapja (Bialetti Fiametta Induction és Moka Elettrika).
Mindkettőn kopik a felirat és a logo.
A Pár éves Moka Express kotyogómon még mindig rajta van a felirat.
Szerencsére az illesztéseknél én nem tapasztaltam hibát.
Legközelebb kipróbálom a Pedrini-t. Remélem jobb minőség. -
bigrob
őstag
Megszületett tegnap a döntés, végül a Bialetti Moka Induction kotyogós kávéfőző 4 adag kotyogóst vettem elő black fridayen.

Retro nyolcszög tető jobban tetszett, meg a piros szín is.
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
A feleségem feladta a harcot az örlős Philips gépünkkel, vett egy DolceGusto kapszulásat. Tudnátok ajánlani újratölthető kávékapszulát / hozzá? Látok sokfélét, olcsót, drágát, de nem tudom melyik lenne jó választás. Én "áztatós presszót" iszok.
Nagyon köszi! -
lojzi1
csendes tag
válasz
Jamby18
#14734
üzenetére
A nulla állást így határozzuk meg: fogod az őrlőt, vízszintesen kinyújtod magad elé, úgy hogy az őrlő is vízszintesen van, a hajtókar is egy síkban a vízszintessel, a lényeg hogy lefelé tekernéd ha őrölnél vele. Ha a kar pont megáll és nem húzza le a gravitáció, akkor az a nulla. Ha egy klikket nyitsz rajta, akkor már lehajlik. Leírva bonyolult, a gyakorlatban nagyon egyszerű. Legegyszerűbb ha teljesen megszorítod (NEHOGY TEKERD A KART ÍGY!) és ebben a kinyújtott tartásban elkezded lazítani addig amig lehajlik a kar és meg is van az 1.
-
kmarci25
veterán
válasz
Jamby18
#14731
üzenetére
Addig tekerd a finomabb felé, negatív irányba, amíg bírod
. Ekkor összeérnek a kések, nem is tudod eltekerni. Ez nem biztos, hogy nullánál lesz, nálam pl. 5-10 klikkekl van még a nulla után negatív irányban.
Innen indulj visszafelé, én most nem nyomásfokozóssal olyan 40-45 körüli beállítással készítem a kávékat. A vízszintes 1, 2 stb. azért van, hogy le tudd úgyis olvasni az állást, ha túl vagy egy teljes 360 fokos fordulaton. Presszóhoz ez nem kell, filternél hasznos lehet. -
krono.
tag
válasz
Jamby18
#14731
üzenetére
A külső nagy tömítés csak akkor kell, ha csavarozóval tekered majd, nem kézzel.
Beállításra legegyszerűbb ha eltekered teljesen a legfinomabbra, és onnan visszamész 30 környékére. Nekem kávéfüggő, de 27-31 között szoktak lenni a kávék. Egyébként ez nálam úgy néz ki, hogy az 1-es tetejét már éppen "levágja" az állítógyűrű.
16g kosárba nem tennék 17,5-et, de a 100 forintos teszt tud erre választ adni. Persze az is számít, hogy használsz-e puck screent például. -
Jamby18
senior tag
Sziasztok!
Megjött a K6 Amazonról. A beüzemelésében szeretnék egy kis segítségek kérni.
Amit adtak hozzá kis pappírt arról beolvastam a QR kódot ami átvezet a YouTube-ra és ott vannak az assembly videók. Ráteszi a kis fehér tömítést, de a nagy feketét már nem teszi vissza ezt így kell?
Illetve ez a tekergetést se értem pedig már nem egy shorts videót megnéztem.
Török 20 clicks, espresso 40 clicks. Gondolom akkor olyan 30 lenne az ideális? vagy a 20 vagy a 40?
Mit jelentenek az egyenes vonalon lévő 1-2-3-4 ? Mit kell össze olvasni mivel, vagy mi látszódjon?
Egyszer beállítanám és annyi a Dedicához.
Egy kör 60 kattanásnak felel meg azt írja a táblázat, de akkor az 1-es látszódjon vagy a 4es? Elforgattam teljesen az óramutató járásával megegyezően és hogy 0 legyen a vonal felett. De aztán?
Egy videóba láttam hogy 17,5 g kávét tesz bele. Az nekem is jó vagy mennyit tegyek bele?
Van egy ilyen karom a Dedicához [link] ehhez is jó kezdésnek a 17,5 g kávé?
A nyomásfokozóshoz is mehet annyi kávé amennyit szépen le tudok tamperelni? Abba már sok a 17,5?
Előre is köszi
-
t256
őstag
válasz
Alabástrom
#14727
üzenetére
Köszönöm! Átnézek a HC-ba!
-
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert nem nagyon vagyok képben kávéfőzőben mióta a Gaggia megvan. Ezért felteszem itt is a kérdést, hátha...
Van egy automata gép a műhelyben ami csereérett. Vennék valami normálisabb karos gépet. 2 dolgon agyalok.
Az első, hogy veszek valami olcsóbb gépet. Melyik az a legolcsóbb főző ami már értékelhető kávét csinál?
Vagy a másik, hogy van otthon egy GC. Az bepattintom a műhelybe, és otthonra nézek valami főzőt. A Gaggia utáni lépcső mi lenne? Túl sokat nem igazán szeretnék kiadni, mivel otthon napi 2 kávé fő, a műhelyben is max 4. Tehát vagy egy olyan gép kellene ami a legolcsóbb de normális, iható kávét csinál, vagy egy olyan ami a Gaggia fölött van. -
cziczas
csendes tag
Hoppa! Avx en még 1 óra erejéig akciós a hero plus 2024 dual bojler. Van ez oylan jó vétel 150 ért mint bármelyik olasz/német márka használtan? Szerintem elég jónak tűnik!
talán sage bes920 kapható ennyiért, vagy lelit annák, esetleg már beesik rancilio silvia de ugye ezek jellemzően pid nélkül. -
Alabástrom
senior tag
Használjuk páran a HC-ben. Aramse jó kis videót csinált róla, illetve tudtommal az ő pulsing method-ja a legjobb recept hozzá.
Nekem nem sikerült igazán megszeretnem, a UX nekem nem kellemes, de 10g alatti adagokhoz nem tudok jobbat. -
cd930
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#14719
üzenetére
Köszönöm szépen!
Ezt az alátétes moddolást hogyan is?
Levettem a csavarról az anyát.
Ide kell egy alátét, vagy hova?
Vag valahogy le kell húzni a csavarról a kést (eddig nem sikerült) és alá kell alátét?
-
-
-
daktilusz
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék beinvesztálni egy új kv őrlőbe, és topic alapján avx típus a befutó. Arra lennék kíváncsi, amennyiben van rá egy percetek, hogy mi a különbség a kúpos, késes és a síktárcsás őrlők között? Melyik a jobb?
Gondolok most ezekre pl:
https://www.avxcafe.hu/avx-eg005-elektromos-orlo-feher
https://www.avxcafe.hu/avx-cg301-plasma-64mm-siktarcsas-kaveorlo-pumpas-babtartallyal-fekete-szilikon-pumpa-fa-teto
Nagyon köszönöm a segítségeteket
Csaba -
t256
őstag
A Deep 27 csepegtetővel van valakinek tapasztalata?

-
StLui
veterán
válasz
RetepNyaraB
#14719
üzenetére
Köszi szépen
-
A Sweet7 egy hálás blend - és ezek szerint nincs is baj vele. Ahol neked jpbban ízlik, az a jó. Egyébként nem hosszú a 43mp összidő, ha nem keserű. A krém teljesen lényegtelen. Nagyon hardkór olasz krémes méreg vonalon számíthat, mint dizájnelem. Mivel a klasszik olaszpresszó többnyire tartalmaz robusztát, abból dől a krém (meg a keserű íz). Single Origin, vagy blend Arabica specialty esetében egyszerűen nem számít, csak ha neked fontos valamiért. Utóbbi esetben a képhez képest lehetne több
cd930@ jó lesz az a tamper. Kivéve ha nagyon lötyög és felkeni az őrleményt a falra. De nem ez a szűk keresztmetszet. AVX-nél lehet kapni rendes kart (seggetlent is) kifejezetten Dedicához. Az őrlőd kevés lesz alá, bár lehet moddolni, hogy a felső kés csavarja alá igen vékony alátétet raksz - ettől finomabbra tud őrölni.
-
cd930
senior tag
válasz
danbenzin
#14717
üzenetére
Nagyon köszönöm!

Adok magamnak egy kis időt a tesztelésre az iránymutatások alapján.
Ilyen tamperem van, még nem mértem, hány mm-es
(szerk: neten megtaláltam, 50mm-es). -
danbenzin
csendes tag
Ha nem akarsz azonnal költeni, és szeretnél a meglévő kütyükkel kávézni, szintén amnyit tudok ajánlani, hogy próbálkozz tovább .
Előszöris, maradj nyugodtan a nyomásfokozós szűrőnél, de abból a dupla adagos kosárral próbálkozz. Ami a géphez van tömörítő műanyag kanalas cucc, azt bátran cseréld le egy tamperre (AVX, Tchibo - keresd az 51 mm-est). Most akkor állítsd az őrlőt a legfinomabbra, ha be tudod indítani és nem csiripel, akkor mehet bele a kávé, a dupla kosárba 14-15 g őrölt szerintem még épp belefér. Fontos a viszonylag (1-3 hónap) frissen pörkölt kávé, javaslom helyi kispörkölő sötétebb pörkölésű kávéjával kezdeni (vagy topikban ajánlott lengyel pörkölde, AVX). Ha jól letömörítetted a jól leőrölt kávét és sikerült felrakni a kart, mehet a főzés. Ha befullad, állíts az őrlőn 1 fokot durvábbra, és próbálkozz újra. Jó lesz az, majd sokat kóstolgass, meg fogod szeretni a Dedicat. Ha tovább szeretnél kísérletezni, akkor jöhet a kar- és szűrőcsere, de ahhoz kelleni fog a jobb őrlő is. -
StLui
veterán
(nem csak neked írom, csak pont ezzel kisérletezgetek, teljesen kezdőként)
Én is pont ezt kérdeztem nemrég. Ráadásul az én Philips Barista Brew-em előáztat is.
MOst odáig jutottam, hogy a 15 darálási fokozatból visszamnetem 2-esre. Így gombnyomástól 5mp kb előáztatás, kis szünet, és kb 9mp után indul a tényleges "főzés".
Ezen a 2-es finomságon már viszonylag nehezen indul el, még 2-4 mp. 43mp az összes idő, 18gr őrlemény, kb 35-40gr kávé lesz, még nem tudom mérni. 4es finomságon 36mp volt. Impresso Sweet7 volt a kávé, és életemben először éreztem valami extra illatot, elfelejtettem mi van ráírva, de utána elolvastam és tényleg szilvalekvár szerű volt az az illat. Teljesen ledöbbentem. Ja és sajnos ez a gép az irodámban, otthon meg a 22éves éppen torka véres Saeco MAgic automata egy áruházi Perico-val, és egy Nesspresso kapszulás, Lidl kapszulákkal, hát mióta ezt a Philipset próbálgatom, azok valami borzalmas ízetlen löttyök
Crema-nak valami ilyennek kell lennie? Egyáltalán képről megmondható?
-
válasz
Napfénysüti
#14710
üzenetére
Mindig gombnyomástól mérünk.
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
#14698
üzenetére
Már akartam kérdezni hogy melyik a célszerűbb mérés: gombnyomástól számolva vagy attól amikor ténylegesen elkezd folyni a kávé? A kettő között 3-5 másodperc eltérés is lehet. De akkor ezek szerint nézzem a gombnyomástól és úgy 28-35 másodperc jó lehet?
Én a folyástól szoktam 25-30 másodpercre kalibrálni az jó lehet? -
sz.zs.
senior tag
Csak a kisérletezés hozhat megfelelő eredményt, bár nem tudom, hogy tényleg van-e értelme nyomásfokozós szűrővel egyáltalán kisérletezgetni?! Ha nagyon elnyújtod akkor keserű lesz. Jah és nem 14 ml, hanem 14 g.
A hosszabbat szeretnél akkor legjobb hogyha americano-t készítesz , ami 14 g forróvízre engedett 14 g kávé.Retep megelőzött….
-
L4D1K
őstag
Na megjött, illetve elkezdtem használni a mignont - plusz volt időm végre kipucolni a GC-t.
A GC-vel megcsináltam a vízkőtelenítést a gyári folyadékkal, tök jó volt látni h szinte semmi kosz nem jött ki. El is felejtettem h anno vettem hozzá ims felső szűrőt. Viszont a fej nagyon szarul néz ki, oda majd szerzek egy rozsdamentest.
A mignon egy álom. Qrva halk, könnyű kezelni. Az őrlést állító kerék nevetséges 😅 oda veszek egy másik megoldást.
Nagyjából sikerült belőni brikkahoz is - szóval reggel / napközben könnyű az őrlés.
A GC-hez mindenképp venni fogok egy másik gőzkart, meg alacsonyabb tálcát.
Kávékből egyelőre belépő avx játszani.
-
t256
őstag
válasz
bigrob
#14694
üzenetére
Szerintem csak a design.
Én kb 1 hónapja vettem egy 2 személyes Fiamettát. Meg vagyok vele elégedve. Sokkal jobb a minősége, mint a Moka Express-nek.
A felirat róla most kopott le. Van egy elektromos Bialetti Moka Elettrikám is. Szerintem ez a csúcs, de a felirat erről is hamar eltűnt.
Én arra lennék kíváncsi, hogy ha a Bialettinek ennyire romlik a minősége, akkor mit érdemes venni helyette?
G.A.T. kotyogóim voltak. Szerintem egy kicsivel jobb minőség, de ugyanúgy elhasználódik.
A FB elkezdte nekem reklámozni a Pedrini kotyogókat. Redditten olvastam, hogy nem képesek leadni a kávét. -
A finomság sajnos kísérletezéssel derül ki, hacsak nem jár erre egy Ambiano tulaj. Ám akkor is kétlem, hogy ezek az őrlők igazán kalibráltak lennének. Ami másnál jó állás, nálad lehet egészen rossz.
Könnyebb a dupla kosárral jó italt készíteni, egyszerűen a nagyobb mennyiség megbocsátóbb természete miatt.
Másrészt a hosszabb ital két módon közelíthető: világosabb pörkölésű babból jobban jössz ki, ha hosszúra ereszted, mint a sötétből, a kioldódás mássága miatt. Avagy készítesz americanot és így nem rontod el a klasszikus recept ízét a hosszú ázással, de mégis hosszabb italt kapsz eredményül. -
cd930
senior tag
válasz
krono.
#14701
üzenetére
Nagyon köszönöm, akkor tehát a legfinomabb fokozatokkal kell csak kísérleteznem.
Remélem, bírja majd a gép nyomással.
Lehet, hogy azért nem akart lejönni a szerintem túl finom őrleménnyel kávé, mert túltömörítettem?
Viszont ha nem nyomom annyira össze, képtelenség a kart a helyére fordítani.. -
krono.
tag
Akkor 7g őrleményből 14-16 g kijövő, és 20-35s között már iható lehet szerintem. Nagyon hosszú kísérletezés azért nem kell, 2-3 főzés alatt azért közel lehet kerülni. Nyilván ha átmegy rajta akkor finomabb őrlemény, ha nagyon messze vagy akkor nagyobb léptékekkel. Ha egyszer megvan a kb jó, hasonló pörkölésű kávéknál már nem kell agyonkísérletezni, mert a megszokottal közelebb leszel.
A linkelt Aldis őrlőnél a hszben pont arra panaszkodott a fórumtárs, hogy legfinomabbra állítva sem volt elég finom az őrlemény, így lehet meg leszel lőve sajnos.
Új hozzászólás Aktív témák
- HPE Aruba switch, 48G PoE+, 4SFP+, L3, Smart managed
- Bontatlan, Sony PS5 PRO Pro 2TB, lemez mentes verzió
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R7 8700F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Zalman Z1 PLUS 750W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 16GB NZXT H700 Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi




). Hario Mini Mill őrlő már van hozzá (Bialetti Venusról váltanak, már szilikongyűrű cserék és egyebek után is elég gyatra kávét főz a cucc).


Mr.Csizmás
