Új hozzászólás Aktív témák
-
goom
senior tag
válasz
adamssss #11497 üzenetére
Sajnos nem: "A BWT vízszűrő betétek élettartama 30 nap, így havonta esedékes őket cserélni. Érdemes ezért egyszerre egy nagyobb csomagot rendelni, mely árban is kifizetődöbb."
Általában nem szeretek, de itt érdemes feliratkozni hírlevélre, mert szólnak, amikor akciós (többnyire 12 darabos, vagyis egy éves mennyiség).
És itt olvastam a fórumon, hogy van, aki még a 30 napot is sokallja... -
nyunyu
félisten
Tényleg, automata főzőkbe szánt vízszűrő patront milyen gyakran kéne cserélni? Azt is 2 havonta?
Ha jól számolom, egy év alatt a harmadikat cseréltem tegnap.
-
Ti a vizzel szorakoztok vagy ami a csapbol jon? Nekunk van egy bwt kancsonk azt hasznaljuk.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #11484 üzenetére
-
fecke78
senior tag
Hosszú távú projektembe szerettem volna egy maszív stabíl jó minőségű örlőt ami tetszik is , nem értek annyira hozzá mint ti , de nekem nagyon bejőn , szerelem volt....
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11484 üzenetére
avx es vásárlás
-
-
fecke78
senior tag
Azt hiszem ha eladásra kerül a sor , bajban leszek a színnel .
-
aradebil2
senior tag
válasz
mekker #11476 üzenetére
Ha már Aeropress akkor szerintem ennél a két receptnél nem is nagyon kell több:
James Hoffman, annyi kiegészítéssel hogy ha tovább készül akkor lehet finomabb (lásd kövi link), de nem feltétlenül éri meg.
Ha meg még több tudományos magyarázat kell és kicsit több időd van (JH is innen vette az ihletet a hosszabb brewhoz) (+ van Prismod) akkor Gagné mester. -
mekker
őstag
Google első találat, igényesen megszerkesztett recept Aeropresshez: [link]
1. Miért kell 3 papírfilter? Olajas cuccot felfogni? Eleve felfordított metódusos a recept, így a papír itt tényleg csak egy szűrő.
2. Mi értelme 'bloomingról' beszélni Aeropress esetén? Eddig azt hittem, hogy az Aeropress pont ennek az antitézise.
3. Nem magyarázzák meg (itt se), miért térnek el az "ajánlott" Aeropress recepttől. A 80°C-tól való eltérést abszolút megértem, de egy közepes pöriből nem csinál rossz kávét a hivatalos recept sem, ha csak a hőmérsékleten módosítasz egy kicsit. Mondom ezt úgy, hogy egészen eddig inkább az alternatív recepteket próbálgattam.
Megjegyzem, hogy az Aeropress honlap 'medium roastra' nem 80, hanem 85°C-ot ajánl, csak a papír használati utasítás ezt vmiért nem részletezi.Ez nyakon öntve a szokásos miszticizmussal. Pl. hogy számít, mennyit kavargatod. Aki Aeropresszel párol le, az ezzel nem fog sokat tökölni... Meg a szokásos hőmérsékletes sztori. Amióta olvastam ezt a tanulmányt: [link], azóta szkeptikus vagyok. Ha jól emlékszem, az a konklúzió (filteres kávéra nézve), hogy a reális hőmérséklet-tartományban az átlagparaszt csak a mogyorós ízben érez számottevő különbséget a Celsiusok közt.
Aeropressnél pont nem számít sokat, de mondjuk V60-as receptnél – ott is mindig leírják ezt a mantrát – sokkal fontosabb lenne kihangsúlyozni, hogy egyszerre min. 1 L vízet forralj, meg hogy a vízforralód tartsa végig a kezdeti hőmérsékletet! (hacsak nem valami 4D-sakkos recept, ami direktbe' kétféle hőfokot ír elő) -
ServerWorks
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #11474 üzenetére
A kézi őrlőket nem ismerem. Köszi az infokat
-
válasz
ServerWorks #11462 üzenetére
Az összes Hario értelmetlen (de a Timemore-ok is), mióta van Kingrinder. Olyan akciók vannak rá néha és ár értékben annyira verhetetlen, hogy nincs miről beszélni. Lehet fillért b@xni, de a végén úgyis kétszer vásárolsz.
Örök élet az a Kinu M47 és a Comandante C40(+redclix), de annyit is kérnek értük.A K2 pl. a Comandante C40 kését koppintja (ezt most tudtam meg) és nyilván nem olyan jó, viszont ~20k és nem 120+. Presszóra lehet nyűgös a viszonylag nagy lépésköz miatt, de ízlés dolga.
-
fecke78
senior tag
friss kv-m
-
(i)
lelkes újonc
válasz
MC Pite #11460 üzenetére
Sztem ez is pontos: https://levelmerleg-csomagmerleg.arukereso.hu/domo/do9096w-p397958611/
Évekig jó volt, csak sajnos leöntöttem meleg vízzel, de az utódjának is ilyet vettem. Ha csak kávézáshoz kell, teljesen jó, ha baj, hogy csak 200 g-ig mér, akkor persze sztornó a javaslatom.
-
fecke78
senior tag
Megrendeltem a kávédarálomat , családi ellenáláson átment , vagyis kompromiszumokkal
de ez van , nem engedtem a szinéből : Eureka helios 65 Sárga
-
aradebil2
senior tag
válasz
ServerWorks #11462 üzenetére
Ha nem presszóhoz kell akkor Facebookon most van egy használt ronda fehér Timemore C2 11-ért Szegeden.
-
MC Pite
veterán
válasz
ServerWorks #11462 üzenetére
Hariok jöttek be nálam is elsőként a képbe, mert normálisnak tűnt, és tizenezer még okés.
Majd kerestem pár tesztet, és 2 kattanás között mittomén 35 meg 14 másodper alatt folyt át a kávé, azaz túl nagyok a lépések, plusz kicsi az erőkar (meg az örlő se túl nagy), hiába nem akarunk nagy durungot.
Kingrindernél látod a táblázatnál pl a K2 140 lépést tud, így tényleg be lehet elvileg egyik meg másik kávébabhoz állítani rendesen. (Eszpresszóhoz 30-45 között ahogy nézegettem.)Ja, ezek akkor igazak, ha eszpresszót akarsz, mert ha nagyon durvát akarsz, akkor nem lényeg ennyire finomállítás. Timemore kisebbjei is ezért esetek ki, az ESP változat már több lépést tud, de olcsóbb volt és több szempontból jobb a K2.
K2 vs K4: [link]
Ezt mindenképp ajánlom megtekintésre: Kézi örlők 100$ alatt: [link]
Nálam a K2 tűnt árban az elsőnek alulról ami megfelelő, K4/K6 meg tök jó árban van, de nyilván drágább.
De én csak távolról ugatom a témát, most keresgélek, erre jutottam, a topiklakók majd megmondják.kmarci25: Köszi a tippet!
-
Fross
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #11459 üzenetére
Köszi szépen ránézek
-
kmarci25
veterán
válasz
MC Pite #11460 üzenetére
Sajnos megdrágult, de ez egy nagyon jó barista mérleg, és eléggé kicsi ahhoz, hogy oda is elfér, ahol kevés a hely: Fuego mérleg.
-
MC Pite
veterán
válasz
ServerWorks #11455 üzenetére
Napokig keresgéltem, ami tesztek és szódával a topik szerint is normális eszpresszóhoz, a Kingrinder K2, tegnap jött meg aliról, 25k. Ami best buy, az a K6.
Úgy tűnt nem nagyon vagyok előrébb az olcsóbakkal a hagyományos kávédarálóhoz képest.Most mérleget vadászok, mert szenvedés a konyhai (nem fér oda), köszi a tippet .tnm.
-
válasz
ServerWorks #11455 üzenetére
Úgyis rám ugranak a hithű arcok, de ennyi pénzért nem lehet vállalható őrlőt venni.
-18 pontos állítás egy vicc
-a kerámia kések úgyszintén. Önkínzás. Sose lesz két egyforma italod és tekerni is kínszenvedés.Kávézásban kettő fontos: a bab és az őrlő.
Fross@ mathias rex pörkölőnek van iható terméke, ha muszáj. Asszem a kolumbiai és gauatemalai egész rendben volt, noha túl sötét pörkölés.
-
fecke78
senior tag
Szerintem meg lazán kapsz friss kávét innen
-
ServerWorks
aktív tag
Sziasztok! Ezt ismeri, használta már valaki? [link] Tchibo
-
Fross
csendes tag
Kávé vásárlás előtt állok, ki milyen kávét iszik jelenleg ami megáll 10 ezer/kg alatt?
-
válasz
MC Pite #11451 üzenetére
szia, dedica használoként (de nem profi)
A kézi őrlőre (K4) váltás után a második minőségi váltás az avx puck screen volt nekem (beleértve a takarítás könnyebbséget is). IMS szűrőt használok 0. pillanattól szóval arról nincs összehasonlítós tapasztalatom, esélyes, hogy amúgy az lenne a 2. helyen.
mérlegnek avx kc200-at használok, ez jól odafér. ez is valami kínai, de legalább van hazai garancia rá. (de gondolom megtalálod alin is). én kifejezetten olyat kerestem, amit usb-c lehet tölteni és nem elemes. több, mint egy éve használom, elégedett vagyok vele. a gyakorlatban 0.2 grammig pontos megbízhatóan és eddig nem kalibrálódott el a referencia súly szerint.
-
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11446 üzenetére
1) Rendeltem innen ma én is. Annyira olcsó, hogy 1mm-est is, s 1,7 mm-st is.
2) Megjött az új CM-4677-es, úgy látom, valamit változtattak rajta, ugyanis ha eléri a hőfokot, s a zöld led kigyullad, akkor a billenőkapcsoló kikapcsolása után is ég a zöld és egy kicsit a piros led is.
3) Megjött vele a felső tömítőgyűrű, de nem segített. Anno egy Krups-ot szétszedtem, ott a csövet dobta le, mert a bilincs nem fogta már. Itt sajnos nem fértem egyelőre a csöveknek az összes végéhez, pont azt az egyet nem tudtam megnézni. Amúgy a komolyabb készülékek tulajdonosai zokognának: a három látott helyből csak egy helyen van egy fémbilincs a műanyag csővégen, kettő helyen gyorskötöző elcsípett véggel.
-
MC Pite
veterán
válasz
body007 #11446 üzenetére
Gondolom ez több tényezős... Még nem érkezett meg az örlő, de ha finomra darálom, közepesen(?) tamperelem, akkor egyenletes a teteje, a pogácsa is egy darabban esik ki. Dedica, nyitott szűrőkkel.
Ezesetben ha jól sejtem nem feltétlen érdemes a puck screen-el foglalkozni? Nejem főként podozik, ott a gyári karral alig tudom elfordítani, a nyitottba rakva a podos szűrőt könnyebb, ott néha szép sima a teteje, néha viszont kicsit meggyűrődött, de erre nem találtam megoldást - de most is feszül, ehhez a szűrő nem játszik. Próbáltam tamperelni, de nem változik.
Nem ez az elsődleges felhasználás, de ha van rá megoldás/technika, érdekelne.Más: Kicsi, tűrhető (alis) mérleget tudtok ajánlani ami akár a Dedicára is fel tudok dobni?
Előny ha kicsi, a mostani konyhai mérleggel melós a mérés. -
kchris78
veterán
Én AP papírt használok, szerintem tökéletes. Egyszer használatos vékony (single kosár miatt muszáj is) nincs karbantartás.. Olcsó
. (már az én mennyiségemhez) Egyéb puck screeneknek elég magas a bekerülési költsége
.
-
Nekem egy egyszerű szűröm van ali-ról, nagyon sokat javít a víz eloszláson:
Ez a típus: Diameter-51MM, 1.7mm-150 micron
A szűrő nélkül hatalmas krátert csinál a gép a pogácsába, ezzel tökéletes a végeredmény
-
-
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11430 üzenetére
Utánanéztem ennek a puck screen-nek, s látom ám, hogy van 1, 2 és 3 rétegű is. Van a gyakorlatban értelme a több rétegnek, vagy az egyenletes vízeloszlás csak egy jó duma?
Csak azért, mert eleve van egy felső szűrő, ami terít. Miért kellene a terített vizet továbbteríteni a több rétegű puck screen-nel? -
fecke78
senior tag
Jókat írnak róla , de ez nagyon lassan őröl
-
fecke78
senior tag
Erről mi a vélemény ?
-
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #11425 üzenetére
Az árból és az időpontból azért következett, hogy nem vadiúj lehetett a beszerzésed, mert egyfelől 2-2,5 éve nem volt kapható, ha meg az általad mondott 2 év már majdnem 3, akkor meg a minimum ár is feljebb volt, konkrétan kerek 28e ft. [link] Szóval jó vételt csináltál.
Én kb. 5-5,5 éve vettem, s pár hónapja azt vettem észre, hogy túl sok lett a gyümölcsös ízhez képest is savanyú csapolás (s én nagyon ritkán próbálkozom világos pörköléssel).
Amikor már a kétszer 25 perces előmelegítés sem segített, azzal próbáltam rácsalni, hogy a gőzkört üzemeltettem. Valószínűleg nagy hülyeség volt, de több kávénál is működött ez az “oldalról melegítem” megközelítés. Aztán elég volt ez a pár hónap, hogy megjelenjen a víz, ami remélhetőleg a tömítésnél jön ki, rosszabb esetben nagyobb a baj.
Most pont ezért nem a legolcsóbb webshopból rendeltem meg, hanem a Szarvasitól magától (ez egyébként a legolcsóbb, csak ugye a postaköltség meg a csomagolási díj (!) kicsit megdrágítja) az új készüléket, s hozzácsaptam egy felső szűrő tömítgumit is. Ennyit megér, max. lesz 2 működő kávéfőzönk.
Szóval lehet, hogy nem kellene babrálni a gőzkörrel, de az tény, hogy vagy silányabbak a kávébabok mostanában úgy általában, vagy kb. 5 év után elkezd csökkenni a CM4677 kiskazánjának a hőmérséklete.
-
kchris78
veterán
-
goom
senior tag
válasz
capafog23 #11417 üzenetére
Amikkel eddig soha nem nyúltam mellé: Kapucziner, Impresso, Pall & Yotz, Kávékalmár. Az általad említett AVX-el pont igen, de többnyire elég stabil volt az is. A múlt héten meg egy "kísérlet-sorozat" végére értem, az eddig számomra ismeretlen Anyukám mondta nevű shopból. Itt ajánlotta valaki, és köszönöm neki! Én kimondottan elégedett voltam mind a négy féle választásommal: olaszos, csokis ízek, korrekt áron, igen gyors szállítással. Bónuszként már betárazhattam feleségem névnapjára is: neki az olasz vonalat az eredeti paradicsompüré, olíva, tonhal jelenti - és ezek is kaphatók.
-
válasz
tal-garius #11428 üzenetére
Egy ilyen fém szűrő (puck screen) kellene az őrlemény tetejére:
-
tuzpenge
őstag
válasz
body007 #11427 üzenetére
Akartam is kérdezni, hogy hogyan sikerült ebből jót "varázsolni", mert én is rendeltem anno próbára (csábító volt az ára és hogy ingyen szállítják vidékre is -> nem tudom ez így van e még), de nekem nagyon nem sikerült semmi belőle....olyan mintha "döglött lett volna". Nem sokkal többért az AVX vagy az impresso sokkal másabb / finomabb (nekem). De lehet én bénáztam el valamit, meg akkor még nem volt meg sem a major sem a robot (egy graef cm81 és egy alap karos géppel próbálkoztam). NA lehet én is rápróbálok még 1x hátha.....
-
tal-garius
aktív tag
Hello
[Ilyen] kávéfőzönk van. A problémám vele csak annyi hogy állandóan felragad a kávé tartó mikor veszem le a kart és alig lehet leszedni a kávéfőzőről. Lehet ehhez a típushoz valami normálisabb kart venni ami nem esik szét? -
Azt elmondhatom, h szerintem egy szinttel (najó, féllel) a kapucziner alatt vannak de még bőven a jó kategória. Picit mintha nehezebb lenne ezekből jót "varázsolni", de nem lehetetlen
Még az előző rendelésből a silk van terítéken, amit írnak azt hozza:
Najó, áfonyát még nem éreztem rajta - de ez lehet az én hibám persze
-
válasz
capafog23 #11417 üzenetére
Nekem ezek jönnek most:Az első kettő visszatérő, nagyon finomak. Erősen étcsokisak, már majdnem édesek. egy hangyányi tejjel mint valami csoki pralinészerk.: jah, h Te az avx-től rendelnél. akkor nem szoltam...
#11419(i):
mi lett a géppel? az enyém most 2 éves, nincs még semmi baja.és most látom, h ez visszaküldött gép lehetett:
nem is emlékeztem ilyenekre
-
válasz
Alabástrom #11422 üzenetére
Single origin
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11420 üzenetére
mi az az "SO bab"?
-
válasz
capafog23 #11417 üzenetére
Nálam a Choco&Orange mindig bejön, vendégeknek biztos nem fogok 20k/kg babot adni, csak amelyik megérdemli. A C&O finom mindenes. A nicaraguai is megvolt, nem rossz, de maradandó nyomot nem hagyott bennem. Most Warda Guatemala van kilósban, az sem a veszélyesen drága kategória (kinek mi, persze). De látom a shopban már nincs.
Én ár/értékben avx SO babokat szoktam mostanság, illetve Kalmár, Warda oldalon nézelődöm. Vagy ahol épp valami kedvező áron van. Nem tudjuk megmondani, neked mi fog bejönni...
Ha szereted a sötétebbre húzott dolgokat, akkor Pallyotz, Kapucziner jó lesz. Omniroastban Bagira pl,. csak győzd kivárni, míg válaszol. Kalmár tök jó. Ha pénz nem számít, akkor Awaken, Roastopus, Impresso (bár itt a klasszik vonal pont kifizethető).
Számtalan opció létezik. -
(i)
lelkes újonc
válasz
body007 #10451 üzenetére
Szerintem is. Ki kell ismerni kicsit, jól be kell melegíteni, de a vilàgos pörkölésűektől eltekintve nekem is pozitív élményeim vannak vele. Azokat meg úgysem szeretem, már elég sok helyen kipróbáltam őket ahhoz, hogy tudjam.
2,5 évig nem volt kapható, a legjobbkor kezdi megadni magát a miénk, veszem is a következőt. Még most is csak sub-40 rongy.
-
capafog23
őstag
Újra felteszem a kérdést amit kb 3 hónapja megtettem.
Kávé rendelés előtt állok és kéne pár javaslat.
Ki mit iszik,ajánl, ivott mostanában?
Ezek mentek most itt:
AVX Nicaragua SHG El Limoncillo Estate Specialty-84p 9/10
AVX AVX Choco & Orange Blend 8/10 -
Fross
csendes tag
válasz
headhunter86 #11413 üzenetére
Semmi, nekem is egy K6 van, az első lépés a papírja szerint az(ha jól emlékszem), hogy találd meg a 0-át ami nem a jelölt 0-nál van hanem egy kicsit már minuszba és onnan kell elkezdeni számolni az őrlés fokot
-
stork13
aktív tag
válasz
headhunter86 #11413 üzenetére
A gyártó azt ajánlja a papírján, hogy 0 és 15 klikk közötti állásban ne forgasd a kart, mert károsodhat az őrlő.
-
headhunter86
senior tag
Lehet hülye kérdés, de mi van ha a Kingrinder K6-ot mínusz irányba tekerem? Nyilván elzáródik, de ez tud problémát okozni? Nem tekertem meg, kar sem volt rajta, szimplán csak negatív klikk irányba mentem vele.
-
MC Pite
veterán
Sokszor látom kitben a vakszűrőt, mire használják?
-
headhunter86
senior tag
Alakulnak a dolgok. A főző (+ annak kellékei: vakszűrő pl.), a mérleg és persze a kávé kivételével minden megvan.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB #11407 üzenetére
A kakaós-keserűbb jegyekhez nem feltétlenül kell szénné pörkölni a szemeket
.
-
-
(i)
lelkes újonc
válasz
Mr.Csizmás #11405 üzenetére
Egyébkènt honnan indul a sötét pörkölés? A 13-as szint már az, vagy csak a 14-es?
-
(i)
lelkes újonc
válasz
Mr.Csizmás #11403 üzenetére
Bocs, de határeset mire?
-
(i)
lelkes újonc
válasz
Mr.Csizmás #11400 üzenetére
Nem kb., hanem megpróbálom pontosan :-) : a szín alapján a babok minimum 95%-a minimum Full French, a maradék pár százalék Vienna-light French. Csillogás alapján Charcoal, de mivel vannak benne Vienna-Light French szemek, ezért nem gondolom, hogy a Charcoal lenne a végső ítélet, inkább egy nagyobb szórású Full French, azaz a nyerő szám a 14-es. ;-)
-
nyunyu
félisten
válasz
Mr.Csizmás #11400 üzenetére
Bécsi pörkölés ennyire sötét lenne?
Meinl Melange emlékeim szerint nem volt ennyire megpörkölve, az inkább a Full City vagy + 2nd Crack környéke lehetett.
Pedig az olasz kávé, nem bécsi. :
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest