Új hozzászólás Aktív témák

  • mekker

    őstag

    Google első találat, igényesen megszerkesztett recept Aeropresshez: [link]
    1. Miért kell 3 papírfilter? Olajas cuccot felfogni? Eleve felfordított metódusos a recept, így a papír itt tényleg csak egy szűrő.
    2. Mi értelme 'bloomingról' beszélni Aeropress esetén? Eddig azt hittem, hogy az Aeropress pont ennek az antitézise.
    3. Nem magyarázzák meg (itt se), miért térnek el az "ajánlott" Aeropress recepttől. A 80°C-tól való eltérést abszolút megértem, de egy közepes pöriből nem csinál rossz kávét a hivatalos recept sem, ha csak a hőmérsékleten módosítasz egy kicsit. Mondom ezt úgy, hogy egészen eddig inkább az alternatív recepteket próbálgattam.
    Megjegyzem, hogy az Aeropress honlap 'medium roastra' nem 80, hanem 85°C-ot ajánl, csak a papír használati utasítás ezt vmiért nem részletezi.

    Ez nyakon öntve a szokásos miszticizmussal. Pl. hogy számít, mennyit kavargatod. Aki Aeropresszel párol le, az ezzel nem fog sokat tökölni... Meg a szokásos hőmérsékletes sztori. Amióta olvastam ezt a tanulmányt: [link], azóta szkeptikus vagyok. Ha jól emlékszem, az a konklúzió (filteres kávéra nézve), hogy a reális hőmérséklet-tartományban az átlagparaszt csak a mogyorós ízben érez számottevő különbséget a Celsiusok közt.
    Aeropressnél pont nem számít sokat, de mondjuk V60-as receptnél – ott is mindig leírják ezt a mantrát – sokkal fontosabb lenne kihangsúlyozni, hogy egyszerre min. 1 L vízet forralj, meg hogy a vízforralód tartsa végig a kezdeti hőmérsékletet! (hacsak nem valami 4D-sakkos recept, ami direktbe' kétféle hőfokot ír elő)

Új hozzászólás Aktív témák