Új hozzászólás Aktív témák
-
Anubris
őstag
válasz
Attila! #13699 üzenetére
A Dedica még magas vízhőmérsékletre állítva sem csinál forró kávét. Főleg ha nincs időd megvárni míg üzemmeleg lesz, én mindig megnyomom a tejhabosító gombot és hagyom villogni 3-4 másodpercig, akkor már egy fokkal jobb lesz a helyzet.
Kávéból én most Paylotz Monsooned Malabar, Hello Sicily meg Choco Madness-t iszom. -
Anubris
őstag
Korábban volt akit érdekelt a HiBREW H2b 5 in 1 gép.
Vettem egyet édesanyámnak. Különböző méretű kapszulák(nespresso, dolce gusto, K-cup), POD is remekül működik rajta.
Lehet bele tenni őrölt kávét is, a kosár kb akkora lehet, mint egy 14 gramm-os amit korábban használtam a Dedicánál.
Semmi tömörítést nem csinál vele anyám miután betolta a kosárba a legalább 1 éve őrölt kávét. Csíkozással betudja állítani, hogy mennyi víz/kávé folyjon le. Ha a legkisebb méretre állítja kb egy espresso méretet produkál a gép.Amit nem értek, hogy az így készült kávé, kapszula/pod-hoz hasonló íz világot, állagot ad.
Ha én a gépemen ugyanígy tömörítés nélkül benyomnék egy régi kávét, akkor az gyorsan lefolyjna és savanykás, sztem ihatatlan végeredményt produkálna.
-
Anubris
őstag
válasz
flash- #10753 üzenetére
Én majd ha egyszer váltok akkor ami prioritás lenne, hogy:
-58 mm
-ha kinyomom a kávé funkciót akkor gyorsabban álljon le ne csöpögjön még sokáig a kávé -legyen benne pid
-nyomás jelzőA Gaggia-t én átugranám, (vagy egy gaggiauno-ra modifikálnám) és Profitec GO-t vennék, csak nem kapható fehérben ez az egy szívfájdalmam van.
-
Anubris
őstag
válasz
flash- #10725 üzenetére
Mérlegek közül amit linkeltél az első van nekem is, problémám nincs vele.
Nagyobb csésze kávé esetén ki kell szedni a csepegtető tálcát.
Méretben szélesebb/hosszabb mint a dedica ezért vettem egy apróbb változatot is.Ha forróbb kávét akarsz akkor azt tudod tenni, hogy lefőzés előtt benyomod a gőz funkciót, hagyod 4-5-öt villogni majd vissza kapcsolsz az egyik kávé készítő gombra.
-
Anubris
őstag
válasz
danbenzin #10512 üzenetére
Én múltkor úgy számoltam, hogy egy 11,5 cm széles és 8-11 cm hosszú mérleg szépen elférne.
Nekem most egy jóval nagyobb avx mérleg van, de tervezem lecserélni valami kisebbre.
Én ferhér géphez egy ilyet néztem.
Feketében meg 10k körül is találni ha nem kell semmi extra az idő+súly mutatáson kívül. -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #10445 üzenetére
A kérdésem első fele arra irányult, hogy miután a csapvizet a szűrő kancsóba öntöm, - pár per alatt leszűri az adott vízmennyiséget - azonnal felhasználható (iható, kavágépbe önthető) az a víz, vagy hagyni kell x órát állni hagyni a szűrő kancsóban?
Másik kérdés pedig, hogy a megmaradt vizet ami pl a kávégéptartályban marad az meddig áll így el? Az 1 hét amit írsz az hűtőben tárolás esetén, vagy akár szabadban, a kávégép tartályában is?
-
Anubris
őstag
Bwt szűrt vizes megoldásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy miután a csapvizet a kancsóba öntöttem és beraktam a hűtőbe ,mennyi idő után használható fel a megszűrt víz a kávégépbe.
24 óra után kell kiönteni a fel nem használt vizet? -
Anubris
őstag
Sziasztok!
Pallyotztól rendeltem Choco Madness, Spicy Italy, Indian Choco, Grand Arabica, Hello Sicilia-t.
Pörkölési időt nem találtam rajt csak minőségét megőrzi időpontot. Akkor a feltüntetetthez képest -1évvel számoljak?
Azért kérdezem csak mert a többségükre 04.01.2025. van írva, akkor még várjak a bontással másfél hetet? -
Anubris
őstag
Édesanyámnak keresek ESE POD kávégépet.
A Lollina mennyire vállalható típus? Más esetleg ami nem 100k feletti kategória? -
Anubris
őstag
Megjött az impresso brazil és sweet7.
Mindkettőre 10.02. van pörkölési dátumnak megadva.
Mennyi ideig várjak a felbontásukkal? -
Anubris
őstag
válasz
promagus000 #9890 üzenetére
Szerintem egyénfüggő kinek mi jön be. Nekem nespresso kapszula kompatibilis De Longhi van otthon és eddig bármilyen márkából (Lavazza, L'or, segafredo stb) vettem a barátnőmnek kb egyik sem ízlik az ő otthoni Dolce Gusto Nestle kék kapszuláihoz képest.
Mondjuk neki azok az espressok sem ízlenek amiket friss kávészemből készítek rendes géppel, inkább akkor helytte betol egy Goriziana E.S.E podot. -
Anubris
őstag
Sózást probálta már valaki?
Ha igen, mikor rakjátok a kosárba? WDT közben vagy a tamperelés legvégén a tetejére szórjátok csak a papír + puck alá?
-
Anubris
őstag
válasz
ANDROID??? #9873 üzenetére
Használtan szokott lenni facebook barista csoportokban Lelit Fred, vagy Baratza Encore ami még egy olcsóbb kategória, de talán ajánlott.
-
Anubris
őstag
Megjött a Brita vízszűrő kancsó, vettem hozzá hard water expert betétet, mert is Vas megyében elég kemény a víz.
A leírás alapján ha jól értem miután megtöltöm csapvízzel berakom a hűtőbe és másnapra fogyasztható, illetve 24 órán belül aztán el is kell használni.
Ti is a kávégépben ezt a vizet napi szinten cserélgetitek?
Vagy ha csak kávézásra kell akkor maradhat bent pár napig a tartályban? -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9730 üzenetére
Én most egy jó ideig biztos nem upgradelek, de azon agyaltam hogy van egyáltalán magasabb arkategoriaban normális 51mm szűrős gép?
La pavoni talán. Szar hogy a vásárolt kiegészítők nagy része kuka... -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9719 üzenetére
Gyári felső szűrő, puck screen-el változat. 16gramm.
-
Anubris
őstag
17 gramm kávéból 34 gramm 28 sec alatt. Delonghi Dedica, nincs rajt mérő, azt hiszem 9-nek kell lennie.
Eureka Mignon Specialità 16CR a daráló.
Rendeltem papírt is, a hét vége felé talán megjön mindkettő.
Ötöt csináltam, a pogácsa egyik esetben sem esett szét, egyenletes, nem látok rajta égésnyomot. -
Anubris
őstag
De én pont azt mondom, hogy a lyukak nagyobbak amikor nem használok puck screent, ezeket a lyukakat a IMS esőztető vagy mi a neve okozza sztem.
Rendeltem amúgy normcore puck screent is, csak még nem jött meg, majd összehasonlítom azzal is.Tudom, hogy a papírt sokan áztatják, meg láttam van aki a papírt legalulra rakja más meg a screen alá.
Én Erre gondoltam. Csávó az összes próba előtt "leforrázza". -
Anubris
őstag
Ott a #9662 a puck nélküli változat a #9664 a puck screen-es.
Tehát te nem a lyukacskákra gondolsz, hanem hogy a 9664-esen foltokban szárazabbnak tűnik a felső része?
Mert ketté vágva őket én nem látok difit a két változat között. Meg néztem pl. ezt a videót, de nekem nem esett szét a kezemben.Amúgy a puckot ti előtte "beáztatjátok" vagy nem?
-
Anubris
őstag
AVX Silvert és El Salvador Pacamara 87p Specialty Pörkölt kávé 125g-ot vettem mikor megvettem a Dedicat. Egyik sem ízlett.
A specialty nekem nagyon hasonlított a Pacificaffe - La Piazza-ra.
De a Pacificaffe-k sem jöttek eddig be amiket kostóltam.
Ha minden elfogy akkor a következő próbálkozásaim a Kapucziner lesz sztem, Velencei gondolások meg a többi amiket szoktak itt ajánlani, illetve a pallyotzcoffee.
Most olaszból hoznak nekem Illy Ethiopa meg Brasilt.
-
Anubris
őstag
H24-be hány grammot teszel?
Nekem egyelőre a 17g rendben le megy, a 18 g beragadt.
Nálam puck screen nélkül az esetek 90%-ban fent ragadt a pogácsa és ha óvatosan is pöcköltem le, már azért rendesen takarítani kellett a széleit is a szűrőnek, meg amikor kicseréltem a zuhanyszűrőt láttam, hogy belül is volt már zacc, ezzel a screennel elvileg nem fogja "felszívni" a kávét. -
Anubris
őstag
Kinézet alapján ez így megfelelő vagy a közepén ez a sok lyuk nem jó hogy van?
Puck screen nélküli változat.A 100-as teszt azt jelenti, hogy nem süllyedhet bele a kávéba a 100-as miután beraktam a gépbe, hanem a felszínen kellene maradnia?
-
Anubris
őstag
Ma megérkeztek a további játékszerek. Még nem volt időm tesztelni, de azt már most örömmel tapasztaltam, hogy az ikape 51 mm tamper könnyedén beleilleszkedik a H26 IMS kosárba, miközben a 51.3mm tamper nem fért bele (a H22-höz meg ugye ez volt a jó) és a gyári dedica tamper is nagyon súrolva fért bele.
Berendeltem a Brita Marella vízszűrő kancsót is, meg hozzá hard water betéteket.
Már csak egy normálisabb kinézetű wdt kell.
-
Anubris
őstag
Szia,
itthon fb csoportban 4000 ft volt, a nano azt hiszem 12.000 ft körül van webáruházban, annyit nem ért meg nekem, nem olvastam róla, hogy akkora javulást jelentene a használata.
Szűrőtartó sima kínai avx-ről rendelt.Most kommentek alapján lehet a H26-s kosárba a leírásokkal ellentétben inkább 18g-t kellene csak bele tenni, majd letesztelem.
Amúgy elég sok a negatív komment az IMS- kosarakkal kapcsolatban ahogy nézem pl. amazonon. Méret problémák stb.
Nagyon kíváncsi leszek az ikape tamper jó lesz-e valamelyikhez. Csak más minőségi kosár meg dedicához nem tudom létezik-e. VST-t nem találtam.
Van még az IMS HUGH de az is valami hülye tamper méretet ír, talán 50.8 mm-et. -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9629 üzenetére
Az igaz, hogy puck screen használatánál durvábbra kell kicsit őrölni?
Azért vettem elsősorban, mert most le szedve a felsőszűrőt azért eléggé koszos volt a belseje, pedig nem főzők gyakran kávét. Plusz mindig felragadt a zacc utána. -
Anubris
őstag
Sziasztok!
Napokban érkezett 2 új cuccom a Dedicához.
Egy IMS shower screen, sima nem nano változat.
Érdekesség, hogy ha simán csak kávé, szűrőtartó nélkül indítok egyet, akkor ez sokkal jobban spriccel oldalra, mint a gyári.Vettem továbbá egy H26-os kosarat is. Eddig H22-öt használtam.
Nah most ami furcsa. A H22-nél a 51 mm gyári tamper nem volt tökéletes, 51.3 mm kellett.
Ennél meg a 51.3 mm bele se megy, és úgy látom az 51 mm megfelelő neki.
Viszont nem értem a táblázatot, nem 19 grammot kellene nekem ebbe beletuszakolni?Ha 19g megy bele, akkor az 51 mm tamperrel is úgy érzem alig fér bele a kosárba és alig tudom megnyokodni.
Héten vagy jövő héten érkezik egy nagyobb rendelésem az IKAPE-től, rugós 51 mm tamper, puck screen, 51 mm diszti, meg egy állánytartó.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy most melyik kosárhoz lesznek ezek jók...Mágnesességet tekintve sajnos a H26 is ugyanolyan gyenge, mint a H22, így magasító hazsnálata elég macerás ezért is vettem állvány tartót, hogy könnyebb legyen wdt-zni.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9615 üzenetére
Akkor a savanykás helyett inkább a gyümölcsös a jobb szó rá? Múltkor az avx-nél vettem brazil 100% arabicat ott ilyen citrusos írt éreztem sztem.
Tehát amit egy podból lefőzök, vagy kapszulás géppel, olyan "vízesebb" kávét presszó géppel szemes kávéból max úgy tudnék elérni ha americanot készítenék?
Vagy ilyen téren jobb lenne mellé egy kotyogós vagy aeropress?#9616Nimda Most az IMS H22-t lecserélem H26-ra, úgyhogy én is átállok a 16g-re.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9613 üzenetére
Jah nem is azért írtam, hanem még nagyon kezdő vagyok és tanulni szeretnék, tökre rossz, hogy senki sincs ismerettségbe aki megtudná állapítani, hogy amit lefőzök az jó vagy sem. Mármint az nyílván meglehet állapítani, hogy nem ízlik, de hogy ez csak azért van mert a kávé fajtája nem jön be az illetőnek vagy mert én csinálok valamit rosszul.
Tehát a robuszta keserűbb? Ar arabica meg savanyúbb? És ha egyiket sem szeretném, plusz kicsit legyen könnyedebb vizesebb akkor mit tegyek?
#9612Nimda: Én egyelőre próbálom a 14 gramm-ból a 28g-t kihozni és nem nagyon hagyom tovább folyni. Én azt hittem ha tovább hagyom folyni pl 40g-ig akkor még rosszabb, keserűbb lesz az íze, mert ha jól értettem ilyen videókban a világosabb rész a végén már azt adja.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9585 üzenetére
Ezt nem teljesen értem, hogy ha keserű az már rossz.
Most a Pacificaffe - Rome-nál írja a weboldalon, hogy ízre étcsokoládés. Én rendszerint nem szoktam kiérezni ezeket a meséket amiket írnak, de a mostani lefőzésnél egyértelműen megmaradt bennem sokáig ez az étcsokis íz. Az étcsoki az viszont keserű nem?
A La Piazza-nal azt rja ha cukrot kap az étcsoki akkor tejcsoki lesz, hát nekem 3 cukor után sem.Legfeljebb ha cukor plusz liter tejet adok neki.
-
Anubris
őstag
Kisebb vevdégcsapatnak kávé lefőzésére mi a véleményetek a frenchpress vagy aeropress megoldásról?
-
Anubris
őstag
Nálunk a barátnőm jól tudja kezelni, én kevésbé.
Szerintem bármelyik verziót használja az ember a véget azonnal le kell takarítani.Amúgy a rugós tamper engem is érdekelne, csak mindig félek a kosárral teljesen kompatibilis lesz-e a méret ügyében. Lehet veszek egy 51 mm IMS Pavonit tényleg működik-e vele a mágneses magasító és ahhoz egy rugósat.
-
Anubris
őstag
Ha a 685-ről leveszed a gyári fém "kupakot" és a youtube videók alapján egy huzallal megerősíted a gumi véget, vagy 1-2000 ft-ért veszel saválló kupakot vagy ha kicsit utána nézel és megbütykölöd veszel hozzá rancilló véget akkor a gőzölő funkciója nem lesz rossz a 685-nek sem, és spóroltál kicsit az ügyön. Tudtommal másban nem tud többet a 885 a 685-nél.
Amúgy én pont a hétvégén próbáltam ki először a Goriziana Grand Cru pod-ot is a Dedican, teljesen más végeredményt kaptam mint a szemes kávénál. Több, vizesebb, hígabb lefolyás jött függetlenül, hogy 1 vagy 2 csészés beállításra kattintottam. -
Anubris
őstag
Török kávé készítéséhez tudnátok itthon kapható márkát ajánlani. A mehmet effendit nem látom most hogy lenne raktáron valahol.
-
Anubris
őstag
Jól felment az ára ezeknek a kapszulásoknak is, párom 2 éve még ilyen 1400 ft körül vette a de gustot most már a sparban inkább 2400 vagy neten 2000 ft körül lehet venni.
Kíváncsi leszek, hogy ezeka podok minőségben milyenek, mondjuk az itt ajánlott goriziana e.s.e pont nincs raktáron csak a drágább változatok a kavegourmat oldalon.
-
Anubris
őstag
Nem értem én ezt a kávé ügyet srácok..
Most már egy ideje próbálkozom vele, de egyelőre nem vagyok megelégedve az eredménnyel.Egyelőre hármat próbáltam:
-AVX Silver Pörkölt Kávé
-El Salvador Pacamara 87p Specialty Pörkölt Kávé
-Pacificaffe - La PiazzaEzen felül vettem még Pacificaffe - Uganda NKG Bloom, Pacificaffe - Rome-t, ezeket még nem próbáltam, de direkt ilyen nagyon más arányokkal rendelkező kávét vásárolok, hogy lássam mi is az én ízlésem. Tej-et egyelőre még nem akarok behozni a történetbe.
Mindegyik kávénál szerintem egy idő után már sikerült megtalálnom a megfelelő darálási szemcseméretet és a 14 grammból 25-30 sec alatt lefolyt a 28 gramm.
Van crema, nem spriccel oldalra a lefolyás.
Előtte használtam wdt-t, tampert. A pogácsa is szépen néz ki.A vízhőfokon agyalok, hogy magasról le vigyem-e közepesre, illetve a videók alapján azt csinálom, hogy mielőtt indítok egy kávét, előtte még kar nélkül benyomom hogy jöjjön le egy kis víz, hogy melegebb legyen. Lehet túl forró a víz amit használok.
A silver nagyon nem ízlett, a specialty meg a la piazza nekem hasonlónak érződött.
Igazából az a baj nem tudom megfogalmazni mi a problémám, nem túl savanyú, nem keserű 2 cukorral, egyszerűen csak teljesen más izűek ezek a kávék mint amiket bárhol máshol ittam.
És nem tudom, ez azért van mert eddig mindenhol szart ittam, vagy én csinálok rosszat.De mondjuk egy kapszulas dolce gusto 10-11-es erősségű 2 cukorral jobban ízlik, mint ezek amiket készítettem. Vagy egy Mokate Africa (már nem gyártják) is 1-2 cukorral mokka gépben nekem nagyon ízlett régebben.
Máshol a kávék egyértelműen vizesebbnek érződnek, mint amiket készítek.
Most kísérleti célból, hogy a gép a rossz, csináltam az AVX specialtyból anyámnál egy adagot az ő egyszerű delonghi gépével, mákdarálóval. Totál izetlen, vízes valamit kaptam. Az őrőlt omnia barista kávé finomabb mint ez. Lehet ennél az AVX-nél egyszerűen ez a daráló nem tud olyan finomra darálni és ezért volt kuka a produkció...Kávégourmatról akarok még rendelni pod-ot kíváncsi vagyok az milyen lesz...
Vagy lehet csak velem van a gond, mint a pezsgőknél, hogy egy moet vagy dom perignon nekem túl keserű és szívesebben megiszom a 3000 ft-os martini asti pezsgőt?
-
Anubris
őstag
De nekem nem 53,5 kell hanem 51.3
. Legalábbis ezt mondtátok, hogy az 51 mm De'Longhi amim volt, az nem jó az 51-es IMS szűrőkosárhoz, ezért vettem az 51.3mm-et. De kb hasonló eredményt értem el az 51-essel is.
Ezért is kérdeztem, hogy nem-e ezt az IMS lenne jobb lecserélni, nyílván nem a kínai bottomless szűrőkosárra, de valami olyanra ami a szűrőtartóval is mágnesezhető lenne. (VST?) Úgy érzem, kezd túl sok olyan göncöm lenni, amit feleslegesen vettem meg. -
Anubris
őstag
válasz
pető bá' #9304 üzenetére
Értem köszi, akkor ezt a tamperelést még gyakorlom. Rugósat azért nem vettem, mert nem találtam 51,3 mm méretben itthon.
Érdemben nem tudom mennyit változik ettől a minőség, mert mindig megvizsgálom utána a pogácsát, de nem tűnik rossznak. Channeling se nagyon szokott lenni, viszonylag tisztán megússza a gép az eseményt.
Ti amúgy a kávézaccot nem szoktátok virágokra szórni?
-
Anubris
őstag
Mikor szoktátok indítani a stoppert?
Kávé "start" gomb megnyomásával egy időben, vagy amikor megindul a csöpögés?Videókban mindkét verziót látni, illetve mintha gép függő is lenne, hogy mikor melyik ad valósabb képet.
Megérkezett közben a 51.3 mm tamper, de nem tudom én továbbra sem vagyok elégedett.
Lehet ez az IMS kosár kialakítása szar. Hiába próbálkozom nem lesz teljesen egyenletes a magassága az első lenyomásnál, ha meg utána még igazítgatok rajta, akkor lehet túl erőltetem, múltkor szerintem emiatt befulladt az egész indításkor... -
Anubris
őstag
Ma jött meg 3 kávé a pacificaffe-tól.
Nem látok pörkölési dátumot.
Felül van egy minőségét megőrzi dátum. Pl: 280624. Lehet hogy akkor a pörkölést a minőségét megőrzi -1 évvel kell itt nézni vagy fel kellene legyen tüntetve? -
Anubris
őstag
Mi a véleményetek arról, ha pl. a kapucziner oldaláról rendelnék ugyanabból a kávéból szemes és őrölt változatot is?
Arra lennék kváncsi, hogy sikerül-e megtalálnom az ideális őrlési szemcseméretet.Jelenleg el vagyok bizonytalanodva, hogy az adott kávét amit készítek olyan amilyennek lennie kell csak egyszerűen nem jön be az íze, vagy rosszul készítem el.
-
Anubris
őstag
Pacificaffe-nál érdemes szemes kávét vásárolni?
Egyelőre csak az avx-ről rendeltem pár csomagot, mert ott írják a pörkölési dátumot.Milyen konkrét típusokat ajánlanátok espressora ami kevés cukorral vagy anélkül is kellemes ízt ad és nem túl erős?
Egyelőre csak így random rendelgetek 125-250 gramm-ban mindenféle tájról, hogy megtaláljam mi lesz a szimpi. -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9194 üzenetére
6:40-nél mondja, illetve 12 percnél.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9192 üzenetére
Köszi!
Esküszöm megnéztem már legalább 50 videót kávé témában és ma egy dedica vs gaggia classic pro videóban beszéltek erről, hogy dedicanal valahogy be lehet állítani hogy magától x idő után automat leálljon, de amúgy meg nekem kellene leállítani. De eddig erről nem hallottam, én meg kapszulás gépnél megszoktam, hogy leáll amikor kell. Akkor lehet azért is volt mindig keserűbb a kávé mert túl sok folyt le a világos végéből. -
Anubris
őstag
válasz
kmarci25 #9190 üzenetére
Sziasztok!
Csináltam 2 próbát, egyelőre nagyon nem az az eredmény, aminek lennie kellene.
Az alábbi technikával készítettem a kávét:
-Megkerestem a darálóval a „referencia pontot”, ahol a két örlő kezd találkozni és kattogó hangot ad, ettől kicsit a fine fele toltam a tekerőt. 14 grammot a mérlegen kimértem és be az őrlőbe. (május 9-es pörkölésű arabica/robusta keverék avx brazil kávéval próbáltakoztam)
-ezután kicsit megütögettem a szűrőkosarat hogy „le essen a kávé”, majd házilag készített wdt majd 51mm tamper. Ez ugye nem tökéletes, mert 51,4 mm kellene. Így amennyire lehet próbáltam vízszintbe hozni, mert alapjáraton első nyomásra a kosár egyik oldalán a kávé feljebb volt, mint a másikon.
Dupla espresso gomb megnyomása előtt egyszer indítottam üresen egyet a kávégépen.
Ezután 6-7 sec körül kezdett el jönni a kávé, elég gyengén folyt, 28 másodpercnél mutatott 12,9 grammot a mérleg. 1 perc 20-nál volt 70 grammnál és még folyt volna csak a pohár tele lett.
Kiütve a zacc nem tűnt rossznak, egyben maradt. (képet, videót szívesen küldök aki elég türelmes, hátha tud javaslatot adni mit rontok el.)Ezután a gépen kicsit állítottam a coarse fele, az eredmény kb hasonló lett, picit erőteljesebben indult meg, de 1:18-nál 70 gramm.
Oldal spriccelés stb nem volt egyik esetben sem.
Ennél a másodiknál mikor levettem a szűrőkosarat a kávé fent maradt a gépben.Többet egyelőre nem csináltam, mert ennek a kettőnek az elfogyasztása után szerintem ma hajnalig nem alszom el.
Ami még felmerült bennem, mert videókban nem nagyon láttam, hogy mi lenne a normális? A Gépnek magától kellene 30 mp körül megállnia? Vagy nekem kellene manuálisan megállítanom a gépet 30mp körül és az lenne az ideális ha 30 mp-nél 28 grammot mutatna a mérleg?
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9187 üzenetére
Nah megérkezett a daráló.
Egy kérdésem lenne.
Odáig eljutottam, hogy megtaláltam a referencia pontot ahol az őrlők találkoznak, ennél akkor eltekertem a finomabb sávba.
12-14 grammos IMS szűrőkosárral gondolom kénytelen vagyok 14 gramm kávéval probálkozni mindig ahhoz hogy megtaláljam a megfelelő szemcseméretet?Ennyi gramm szemes kávénal kb hány másodperc alatt, hány gramm kávét kell kapnom?
Mert elsőre 70+ gramm lett, gondolom akkor még finomabbra kellene állítanom a gépet. -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9184 üzenetére
Köszi, a lamart-osból rendeltem már.
Hétfőn jön meg a daráló. Egy Eureka specialita lett végül.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy a sok "kütyü" használatával mi lesz a végeredmény és sikerül-e jobb kávét produkálnom nagyapám kínai kotyogós őrölt Omnia classic-ánál.
Egyelőre ezek a Pellini, Segafredok ilyen 8000 ft-os bosch örlővel akár nyitott akár gyári szűrőtartóban ritka rosszak lettek.3 cukor és tejjel ha megtudtuk inni.
-
Anubris
őstag
Sziasztok!
Delonghi EC685 kávégéphez vettem pár kiegészítőt amikkel kapcsolatban lennének kérdéseim.
1.
Az 51mm-es nyitott szűrőtartó mellé vettem IMS 12-14g-os Delonghi 51mm Szűrőkosarat és AVX 2041 51 mm 8-Mágneses Szűrőkosár magasítót.
Azt tapasztalom, hogy a nyitott szűrőtartóhoz kapott szűrőkosárhoz teljesen jól passzol a magasító, az IMS-hez viszont nem tapad jól hanem könnyen lecsúszik.
Más is tapasztalt ilyet? Nem jó méretű IMS kosarat vettem, vagy más a kialakításuk mint a „kínai” változatnak? Az IMS méretben sokkal kisebbnek tűnik.
Továbbá a gyári 51 mm-es delonghi tamper is mintha passzentosabb lenne a nyított szűrőtartó mellé adott kosárral?.
2. Mielőtt utána néztem volna a dolgoknak vettem 2 db 1 kg-os kávét, Segafredo Espresso Casa, Pellini Break Rosso Espresso Intenso.
Őrlés és tejhabosítás gyakorlásaképpen felhasználnám ezeket is.
Kérdés ezeket a gyári vagy a nyitott szűrőtartóval főzzem le?
3. Lehet hülye kérdés, meg biztos egyénfüggő is, de én eddig mindig 2-3 kocka cukorral ittam a dupla espresso-t.
Vettem pár friss őrlésű specialy kávét is. A videókban mindig azt látom, hogy cukor nélkül isszák a szakik a kávékat.
Ha sikerül majd megfelelően őrölnöm és lefőznöm a minőségibb kávé szemeket, akkor ezeknek cukor nélkül is egy iható, kellemes ízt kellene produkálniuk vagy ez teljesen egyén és kávé erősség függő?
-
Anubris
őstag
válasz
pető bá' #9129 üzenetére
Értem köszi.
Amúgy a nyitott szűrőtartó és e között jelentős a különbség?
A szűrőkosár a gyári dedicához képest jobb a másodiknál is és ebben sincs az a fekete műanyag cucc.
Azért nézegetem ezt is, mert a nyitottnál a vidók alapján tud fröcsögni minden fele a kávé, bár állítólag ha jól el van találva a darálás akkor nem annyira vészes.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9105 üzenetére
Ha nem kézi akkor a Graef CM702 helyett pl egy használt Lelit Fred szóba jöhet, vagy más hasonló árkategóriában? Baratza Encore?
-
Anubris
őstag
Köszönöm a segítségeket!
-
Anubris
őstag
Sziasztok!
Kezdő vagyok a témában.
Vásároltam egy Delonghi EC685 kávégépet.
Érdeklődnék, hogy 51-es átalakított portafiltert honnan vásároljak hozzá? Lehet akár az aliexpressről is beszerezni vagy az nem ajánlott?Tamperem az van, érdemes mellé disztribútort is vásárolni?
Elektromos kávédaráló és kávémérlegből tudnátok típust ajánlani?
A kávégépen két dolgot lehet beállítani, hőfok és vízkeménység.
Amennyiben csapvíz helyett ami nálunk elég kemény, ásványvizet öntök a tartályba, milyen vízkeménységet érdemes beállítani?
A kávéhőfoknál a magas vagy közepes fokozatot érdemes használni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen TV-t vegyek?
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- Windows 11
- MotoGP & WSBK
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Dell notebook topic
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- További aktív témák...
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest