Új hozzászólás Aktív témák
-
d@vee
őstag
válasz
Osynho
#10812
üzenetére
Fene tudja, nem mostani cucc. Kézi, nekem az is daráló parasztba na
Ez a gond. Innék én egy tűrhető kávét, de arra a heti párra meg sajnálok ennyit költeni, jelenleg költözés projekt van kilátóban, arra kell minden pénz.
Szóval fene tudja
De igazából emagos a kávéfőtő, van 30 nap elállási idő, nem jön be akkor gép vissza, pénz meg ide, max beruházok egy Dedica-ra.De néztem geekbuyingról Hibrew H11-et, 40k eu raktárból, az belefér árban. Arról van bármi vélemény? Nekem kinézetre full Dedica, csak itthol valami 60k körül van, azt a 20k-t minden másra is el lehet költeni.
-
-
-
válasz
Osynho
#10539
üzenetére
Apámnak adtam egy krups nespresso mini gépet karira, hátha nem tudja tönkretenni (tldr: sikerült neki, egy hónap kellett csak).
Vettem bele vagy 5 különféle cég termékét, alditól nespressoig. Mindben ott van az a jellegzetes virágföld háttéríz. Értékelhetlen sajnos. Egyébként az összes általam megrontott ismerős\barát arra panaszkdik, hogy fél év otthoni minőségi kvzás elég hozzá, hogy utána ne tudjon random étteremben\cukiban elégedetten inni egy feketét. Merthogy szar 🤷 -
looser
addikt
válasz
Osynho
#10401
üzenetére
Nem kóstoltam még, de nagyon várom! Még kb. 8-10 nap. Az Aldiban érdemes körülnézni, elég frissek szoktak lenni a saját kávéik is. Pont ezért csodálkoztam rá a Spar ezen (utolsó) darabjára; mellette régebbi ilyen-olyan Tchibo, Eduscho kávék leárazva, közelebbi lejárattal, drágábban, míg ez a Lavazza 4400Ft körül és relatív friss. Egyszer sikerült még az alap Segafredo-t 1 hónaposan kifogni Sparban, na az rendkívül jó volt, nekem az volt még a 2000-es években az első "anemjóját!" élményem egy céges rendezvényen. Visszatérve a kérdésedre, beszámolok majd, de ha ennyiért látod, szerintem érdemes kipróbálni, máshol drágább.
-
looser
addikt
válasz
Osynho
#10393
üzenetére
De igen, így van, a meglepetésem ennek ellenére áll, még ha egy 3,5 hónapos kávéról beszélünk, akkor is. A mostani Lavazza is 2023.09 és most, a 3. héten is még mindig baromi jó, pedig a darálóba betöltöm előre félig (kb. 100g), szóval az utolsó adag kb. 5-7 napot áll.
-
kmarci25
veterán
válasz
Osynho
#10393
üzenetére
De valószínűleg az. Szerintem a kommersz márkákból az ellátási lánc hossza miatt gyakorlatilag alig lehet kifogni frissebbet. Mondjuk nem is szoktam nézni...
Az tény, hogy egy friss pörkölésnek már az illata is sokkal erősebb, de persze az jellemzően kispörkölő és ez emeli az árat is 3-4-szeresre. -
looser
addikt
Szerintem ugyanarra gondolunk, csak más megközelítésben. Nem mondom, hogy a nyomásfokozós szűrőnek csak a crema előállítása lenne az egyetlen feladata, valóban ellenállást fejt ki a töredéke mennyiságű lyukkal egy normál szűrő ellenében. Így a bármilyen őrlemény (propelleres, előre darált) is valamennyire elfogadható eredményt adhat, de hogy a kávépoginak ne legyen szerepe az ellenállásban (ha jól értem, ezt állítod) azt egyszerűen nem tudom elfogadni. A víz útjának láncolatában a bojlertől a csészéig minden szerepet játszik, a pumpától a kávépogácsán és felsőszűrőn át a karba helyezett szűrőig. Tehát az álláspontom az, hogy akár nyomásfokozós, akár normál szűrőt használ, az őrlemény finomsága alapvetően meghatározza az elkészült italt. Persze, befulladhat ugyanannál az őrlőbeállításnál a két szűrő, de egyszerűen az őrlőt kell hozzáállítani a nyomásfokozóshoz a jobb kihozatalhoz. Még ha a végén csak azon a pár lyukon is megy keresztül a kávé a többszázhoz képest, a víz előtte megtett útja a kávépogin át esszenciális.
-
looser
addikt
"A nyomásfokozó használatával hogy tudod belőni az adott kávéhoz az őrlés finomságát? Mivel nem a kávé tömítésével áll fel a nyomás, nem hiszem, hogy lehetséges az ideális pogácsa létrehozása, így a kivonatolás megfelelősége is kérdéses. Illetve tamperelve le is fullad szegény gép."
Az első mondatot nem egészen értem, mivel ugye nincs más szerepe az ilyen szűrőnek és karkialakításnak (röfi) mint hogy felhabosítja a - szinte bármilyen finomságú - őrleményt. Ez ugyanaz a gyorsan múló hab, mint a Brikka esetén. A habot a minél frissebb kávé garantálja megfelelő főzés esetén, ami persze típusonként és pörkölési szinttől, de még a kimenő víz hőmérsékletétől függően is változhat. A szemcseméret variálásával ugyanúgy változtatható a kivonatolás, épp ezért ajánljuk a köves őrlőket még ezekhez az egyszerű 15 baros gépekhez is. Szerintem egy nyitott kar, disztribútor (de akár a tűpárna), megfelelő tamper nem nagy beruházás egy eleve 50e Ft körüli géphez.
Közben kerestem egy videót, ezen a user épp egy Dedica-n demonstrálja a két megoldás közti különbséget. Ránézésre elég meggyőző, talán a kérdező hölgyet is meggyőzi egy nyitott szűrőkar hasznosságáról :-)
-
looser
addikt
Szerintem pedig érdemes az aktuális vasból a legtöbbet kihozni. Értem az álláspontodat, magam sem mentem el messzire a kis Delonghival (kiszedtem a nyomásfokozót
) de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön, az őrlemény minél megfelelőbb kivonatolása viszont alapvető. Épp ezért - továbbra is csak szerintem - még a wdt is ajánlott bármilyen egyszerű főzőhöz, hogy közelítsünk a jobb felé. Szvsz (csak mert 20 éve nem láttam leírva
)Szerk.: Elhoztam nemrég maross topictárstól az El Salvador Las Mercedes SL28-at, rohadt kíváncsi vagyok, majd beszámolok, de ma sörözés lesz :-))
-
maross
nagyúr
Én is így látom, pedig már nem a legalja automatám van, érezhetően jobb kávét készít mint a philipsem, de a méregdrága El Salvador Las Mercedes -ből büntető kategória közeli citromlevet főz. Ha van valaki Bp18-ban, szívesen elbarterelem a negyedkilós csomag megmaradt 2/3-át bármilyen tesco finest+ kategóriára amit szívesen ad érte
. Szep26-os pörkölés, kapuczinere zacsiban, nem volt fagyasztva, de nyitogatva se volt sokat. Ha nem kerül gazdája, teszek egy próbát vele após darálós-filteres gépében. -
maross
nagyúr
-
looser
addikt
Újra lehet kapni a Pennyben azokat a Selection-öket? Juhúúú :-)
Hétfőn vettem a Cool Caffe-nál 2 negyed kilós saját pörkölésűt és egy fél kilós Dallmayr koffeinmentest. Én össze szoktam keverni fele-fele arányban, így nem üt meg a dupla és többször is jöhet :-)szerk: nekem ez volt a kedvenc robis blendem azok közül, amiket eddigi rövid kávés pályafutásom alatt kóstoltam (kb. 40-50 féle kávé). Akkor itt az ediginél csak 2000 Ft/kg volt, de baromi friss. Caffe Corsini Superior
szerk2.: (#4230) maross: nem fogod megbánni :-)
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Jetblack Titán dizájn, 120 Hz AMOLED, AI Pro kamera
- Dell Latitude 5530 i7-1255U 16GB 512GB 15.6" FHD TouchScreen Nagyakksis! 1 év teljeskörű garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 12600KF 32GB DDR5 500GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman T4 Plus CM 650W
- Apple Watch Series 7 41mm GPS,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A33 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De amúgy igazad van, sokkal jobb (lenne), ha a pörkölés dátuma lenne rajta (mint a kispörkölöknél általában)...
De igazából emagos a kávéfőtő, van 30 nap elállási idő, nem jön be akkor gép vissza, pénz meg ide, max beruházok egy Dedica-ra.
Az tény, hogy egy friss pörkölésnek már az illata is sokkal erősebb, de persze az jellemzően kispörkölő és ez emeli az árat is 3-4-szeresre.

Mr.Csizmás
