Új hozzászólás Aktív témák
-
iatti
aktív tag
válasz
pető bá' #3497 üzenetére
meg egy tizedgrammos mérleg is kell majd. mert 1g-al több vagy kevesebb már nem kevés
ha állandó a súly,meg próbálj egyenletesen meg nagyjából egy nyomóerővel tamperolni. utána már csak a darálóval kell belőni a szemcseméretet. meg a graefeket szokták pofozni,hogy kiadja amit beleraktak. na meg friss kávé!!!
-
iatti
aktív tag
válasz
pető bá' #3495 üzenetére
minden kosárnak megvan az optimális súlyadagja. túl sok vagy kevés se jó. gaggiánál mi ezt úgy szoktuk,hogy a letamperolt kávéra rakunk egy százast. azt felrakod a kart,majd leveszed.ha enyhe a nyomat,akkor jó.ha nagyon benyomja sok,ha nem látszik a nyomat kevés a kávé. nem tudom milyen géped van,de gondolom itt is működne.
-
először is köszi mindenkinek az eddigi tanácsokat és segítséget
Tegnap elhoztam a Graef CM81-et, reggel megpróbálkoztam Pellini N82-vel.
A szűrő alól kivettem a nyomásfokozót (az egész műanyag "alkatrészt"). Két kávé készültNagyjából 14-15g ment a szűrőbe (csak 1g pontos mérlegem van), 7-es és 9-es álláson őröltem, az eredmény meglepően fogyasztható lett.
Viszont 30-35 sec alatt 20g jött csak le, még játszanom kell a paraméterekkel
Bele kellene tudnom pakolni 17-18-at valahogy, kevésbé finomra őrölni és gyengébben tamperelni? vagy mi lenne a jó irány? -
dugesz77
őstag
válasz
Crondore #3483 üzenetére
"Meg lehet nem is érdemes friss pörkölésüekkel összemérni " ebbe maximálisan egyet értük. Friss pörit ne vegyük ide az más világ. Viszont a boltiakhoz nézzük már más a helyzet. Nincs semmi flanc, ne keressük különleges ízeket, reggeli indítónak automata gépből tök jó és ennyi. Ezért az árért jó választás.
A Walla meg még rátesz egy lapáttal az "olaszos" sötétpöris vonalra. Semmi extra , nem savas nem gyümölcsös, talán kicsit étcsokis beütés. -
-
DJGABI
addikt
Sziasztok!
Nem tudom jó topicba írok-e, de úgy látom volt már itt téma, úgyhogy talán megfér. Kapszulás főzőből jelenleg Nespresso Inissia van otthon. Gondolkozok rajt, lehet hogy érdemes lenne-e Dolce Gusto-ra lecserélnem? Asszony kedvéért lenne DG-nél forrócsoki is, én meg általában tejeskávét iszok. Mostanában ha 2 kapszulát egymásra lefőzök, aztán felöntöm tejjel akkor kapok kb a kotyogós, vagy hagyományos presszókávé főzőhöz hasonló eredményt. Ezek az alapból 40 millis adagok semmire valók, a gyári lungo program is túl vizes egy kapszulával készítve, aztán tejjel felöntve. Nem vagyok nagy gurmé, a klasszik sárga csíbó ment itthon mindig is, de amiket a Nespressoval csináltam kb mind gyengébb volt annál. Szeretem kortyolgatni, 3 decis bögréből szoktam iszogatni. Vagy ennél a mennyiségnél a kapszulás felejtős, vegyek inkább egy Szarvasit (no joke)?
-
Crondore
tag
válasz
ServerWorks #3476 üzenetére
Mantarot Mayut én próbáltam de az én ízlésem szerint egy frissen pörkölt közepesen sötét faék egyszerűségű Brasil Santos is - amit én nagyon szeretek - messze finomabb/ízletesebb presszót ad mint a Mayu adott. A Mayu megy a barátnőm french pressébe. Igaz a santos is 6000/kg környékén van. Nem mondom, hogy a Mayu ihatattlan, de én nem találtam versenyképesnek egy friss pörkölésű kvhoz sem. A friss pörkölés lejtő szerintem, kóstolod, rákapsz, az lesz az elvárt amit az hoz... Nincs megállás... 😎 Konkrétan a Mayu az én ízlésemnek elég jellegtelen kvt adott - 1 napon keresztül próbálgattam több fajta szűrővel, adagolással, őrléssel. De lehet nálam is a hiba persze. Meg lehet nem is érdemes friss pörkölésüekkel összemérni mert nem feltétlen az az összehasonlítási alap hanem a többi hasonló árkategóriájú bolti szemes. 😎
-
dugesz77
őstag
válasz
ServerWorks #3480 üzenetére
-
válasz
ServerWorks #3476 üzenetére
Igen! Nem számítottam arra hogy jó lesz, de a maga kategóriájában ár értékben igen jó. Én ajánlom!
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #3474 üzenetére
A Mantaro is annyi perpill (de lehet 4eFt) és azok nem rosszak... valaki próbálta már?
-
#49155328
törölt tag
válasz
ServerWorks #3472 üzenetére
Online rendelj hazai pörkölőktől ne ilyen bolti szarokkal szopoasd magad.
-
válasz
ServerWorks #3473 üzenetére
Háromezeré' nem várhatsz el sok mindent. Próbáld ki, aztán írd meg mi volt. A marketing maszlag pedig teljesen irreleváns bármilyen termék oldalán. Ez egy 80/20 presszó keverék, ennyi az érdemi infó. Gondolom pörkölés dátuma ismeretlen.
-
ServerWorks
aktív tag
Hardcore topicban úgy látom már szóba került ez a fajta. Sok jót nem írtak róla, de azt se h szar :)
-
#49155328
törölt tag
válasz
ServerWorks #3470 üzenetére
Mindenképpen csak a boltból szeretnél kávét venni?
-
iatti
aktív tag
válasz
ServerWorks #3465 üzenetére
közben néztem én is.azért egy árat írhatna a kávék mellé.te mennyiért láttad a boltban?
-
-
#49155328
törölt tag
válasz
ServerWorks #3462 üzenetére
8 grammból 50 cl kávé? Hát aki a vágott vizet szereti!?
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
Polarstar #3461 üzenetére
Nem vásároltam, hanem üzletben találtam a többi kávé között (Dallmayr) és leginkább ezért a kérdés: hazai pörkölés, egyik legjobb pörkölő üzemnek aposztrofálják, kézzel szedett kiváló minőségű kávészemekből. Nos?! Minden rajta van a képen ami lényeges, épp vásároltunk + ami nem látszik azon semmi más felirat nem volt (rajta a forgalmazó és a márkanév is, mi kell még)
-
válasz
ServerWorks #3460 üzenetére
Látom nem merted lefotózni az egész csomagot... és el sem árultad hol vetted... Ez nem sok jót jelent..
-
válasz
Ketchup2020 #3458 üzenetére
Ezt a számlálós leoldást rohadtul nem értem. Egy kurva karórája nincs, hogy ahhoz igazítsa????
-
iatti
aktív tag
válasz
Ketchup2020 #3453 üzenetére
azért több értelmét látom,mint egész nap az okos telcsit vagy a pléjsztésönt nyomogatná
-
válasz
Ketchup2020 #3453 üzenetére
Erre a komplett NASA is rá volt kapcsolva a teljes SETI programmal.
-
válasz
pető bá' #3454 üzenetére
Majd' egy éves baszódás eredményeként én most 25 dekát bontok és adagonként van lefagyasztva, azonnal.
Fekete olasz mag talán nem annyira kényes, de ezt is az eredeti aromazárt zacsiban fagyasztanám és csak készítéshez venném elő a lehető legrövidebb időre. Visszazáráskor kinyomva belőle a levegőt. Két hétre biztosan nem hagyom elöl, úgy megdöglik, mint a sicc. -
Köszi mindenkinek a tippeket
A Metro nagyon kézenfekvő lenne, van a közelben, szoktam is arra járni és kártyám is van. Szerintem a haverommal tudunk majd felezni kilós vagy fél kilós adagokat, és akkor azért fogyni is fog
5k körül/alatt jó lenne kilónként, amíg a ~fele ihatatlan lesz a rossz technika miatt szerintem kár jobbat pazarolni..Fagyasztani hogy-mennyit érdemes? Ami elfogy 1-2 héten belül az maradjon frissen, a többi ilyen 1-2 hetes adagokban mehet a fagyasztóba?
szerk.: van még egy kávézó a közelben, szerintem onnan is tudok venni ha valami különlegesebb kell.. ittunk 1-2 kávét ott, kb onnan indult az egész
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz
pető bá' #3444 üzenetére
Szerintem inkább elsőre rendelj különböző pörkölöktől forgalmazoktol 150-250-500g-ból több félét közepesen sötét vagy sötét pörikből amihez nem kell sok hő esetleg robusztásabb keverék ahogy a többiek is irták de bármit kipróbálhatsz. Én inkább arra mennék hogy ingyenes szállitás esetleg összejöjjön. Be a fagyasztóba és minden héten kivennék egy két újat. Nagy valami közeli beszerzési forrás, kávézóban ahol ízlik a kávé.
Ha meg van az a kávé ami tetszik és aszt mondod hogy ez neked ennyit megér. Akkor kezdj eszközöket venni és finomítani. A nyomáscsökkentő nélküli 1-es 2-es szűrő segít megismételhetővé tenni az adagokat valoszinüleg itt is jobb lessz a 2-es. A naked karnál meg nem keveredik a kávé szépen látod a lefolyást, és megtanít tamperelni mert ha nem jól csinálod fröcsköl, spricel, féloldalas lesz, lehet takarítani/anyázni -
válasz
Ketchup2020 #3443 üzenetére
Nem rossz! Határozottan nem rossz!
Volt ideje, energiája és pénze játszogatni! Biztos vagyok benne, hogy ez a gép sem végzi kukába 3 hónap múlva.
Ezt hívják szerelemnek? -
iatti
aktív tag
válasz
pető bá' #3444 üzenetére
mennyit gondolsz adni 1kg kávéért? egy biztos legyen friss pörkölés 1-2hó, meg itt azért a túl világos pöri nem nyerő. a kapuzinernél van a velencei gondolások 1kg 4400ft. vagy ha van a közeledben metró,van a rioba több féle. ezeknél meg kell nézni a dátumot. nekem ez savas volt,pedig ez már sötét pöri. ha pesti vagy,ott van paljoc. bár ez már felsőkategóriás
de a get-up 6000-ért ebbe e masinába kipróbálható lenne. azt ha evvel nem jön az eredmény,akkor váltsál gépet
-
válasz
Ketchup2020 #3443 üzenetére
Csak a pontosság kedvéért - ugye az enyém az 153.B, de gondolom kb ugyanaz
De hasonló végeredménnyel elégedett lennék
akkor már csak azt kellene kitalálni, hogy ehhez a szetthez milyen kávéval kellene elkezdeni kísérletezni. Gondolom most érdemes lenne egy nagyobb kiszerelést venni, hogy legalább egy tényező nagyjából fix legyen.. -
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz
pető bá' #3441 üzenetére
Szerintem is, egy próbát mindenképp megér. Néztem elég sok videó van erről a kis gépről. Valószínűleg jobb egy sima szűrő de ha ki van szedve a nyomásfokozó akkor már megvalósulhat az alapelv.
A kávépogácsa tartja vissza a nyomást, (ezért nélkülözhetetlen a daráló álítása). Szerintem simán rá lehet érezni erre a kis gépre is.
Ha jó a szemcse méret, a tömörítés, a súly (ezzel a pogácsa vastagság) és tálálsz hozzá egy olyan kávét ami nem túl hisztis a hőre és ízlik.
Akár még is érkeztél😉.
Onnantól kezdve csak kávéra kell költeni.
(Csak az a baj hogy kevesen tudunk itt megállni)
-
válasz
Ketchup2020 #3420 üzenetére
mióta írtad, azon gondolkodom, hogy vajon elég-e eltávolítani a nyomásfokozót, vagy mindenképp vennem kell másik szűrőt.. de ahogy látom első lépésnek elég lesz ennyi módosítás is: [link]
-
válasz
dugesz77 #3435 üzenetére
Merem remélni, hogy a boylerből engedte fel csak a katyvaszt forró vízzel, amúgy zaccos-törökösen!
Még bele sem merek gondolni milyen lehetett! Kiráz a hídeg a gondolattól!
Vér Mikinek lehet még szerencséje génkezelt amcsi tehén tejjel.. Ez úton üzenem neki, hogy nyugodtan vándoroljon ki!
-
-
#49155328
törölt tag
válasz
#85578752 #3432 üzenetére
Erről Vér Miki jut eszembe a BB topikból: https://logout.hu/tema/bestbuy_topik_akcio_ajanlasakor_akcio_hashtag_kote/hsz_72123-72123.html.
-
dugesz77
őstag
válasz
#85578752 #3432 üzenetére
Egyik régi kollegám a cukrot és a tejport is belekeverte a darált kávéba
Neki ez volt a 3 in 1.
Polarstar: én most kicsit félere rakva az automata gépet visszaraktam a helyére a a Gaggia classic + Graef 702 párost. Éppen Bialetti Roma Intenso-val bombázom magam. Hát... Pörög tőle rendesen a ketyegőm . Elvagyok az erős kávéktól szokva.
-
Más: Ki milyen kávéval kezdte az évet?
Én vadi új csomag Lavazza Oro-val indítottam. Remek volt!
Most az van az örlőben. -
iatti
aktív tag
nem szép dolog kicikizni a másikat.
-
soldier2
őstag
Csak azt nem értem mi szükség rá. Ha már nem töltöd tele a kosarat nem mindegy, hogy üresen hagyod, vagy félig megtöltöd vattával? Bár a fél töltet nem jó a kávé ízének szempontjából, ha már így csinálod, akkor inkább Aeropress filterpapírt javasolnék a kávé tetejére. Olcsóbb, és eleve arra találták ki, hogy a forró víz ne oldjon ki belőle semmi károsat. Bár kotyeszban annak sem látom sok értelmét. Simán kevesebb kávé és "jónapot".
-
mekker
őstag
-
mekker
őstag
válasz
soldier2 #3422 üzenetére
Köszi a segítséget!
Mennyiséggel még nem sokat kísérleteztem, csak a darálót állítgattam.Redditen volt egy ajánlás: [link]
Egy olyat próbáltam, hogy amikor elkezd csordogálni, akkor beiktattam egy kis szünetet, majd visszarakva hagytam, hogy a szokásos módon felépüljön a nyomás, és kinyomja a koffít. Több idő, de az így készített kávé mintha finomabb lett volna.Kevesebb vízzel is kipróbálom majd, meg az elöl említett "áztatást" is megismétlem.
Jól belőtt őrleménnyel már nincs zavaróan savanykás íze, inkább csak gyümölcsösen savas. Bár jól jönne egy feles kosár, mert a gyomrom már megérez 2-3 duplát. Sajnos nehéz szerezni olyan pici kosarat, ami szélességben is stimmel. A 2 személyes alu kotyogósé is csak pár grammal kisebb. Van nekem egy csomag "sminklemosó" vatta/pamut korongom, azt kettészedve próbálkozom, mint térkitöltő. -
-
soldier2
őstag
A világos pörkölésű kávékkal mindig lesz egy savassága a kávénak, ha ez nem ízlik akkor sötétebbet keress, eltüntetni nem tudod (és nem is kell, azért hagyják világosabbra a pörkölést, hogy a savak is érvényesüljenek). A Brikkán én nem "üldözöm" a habot. Az íze legyen jó, a többi nem érdekes. Azt próbáld ki, hogy ha kevesebb vizet tesztel bele akkor alacsonyabb hőmérsékleten készíti a kávét, ha többet akkor melegebben. Így tudsz játszani a kávé ízével is nem csak a mennyiségével.
-
mekker
őstag
Normális, ha világosabb pörkölésű kávénál még optimális beállításon is érezni egy kis savasságot? Nem ugrik ki az összképből, de érezhetően ott van.
Brikkával főzöm ki a kávét, fixen 60ml késztermék, a kávé szemcsemérete az egyetlen szabad változó. A mostani, AVX Ethiopian Guji különösen érzékeny a beállítására, egyetlen fokozaton ad csak jó eredményt.Másik kérdésem az lenne, hogy Brikkával milyen kávéval értetek el szép, tartós habot? Ezekkel a világosabb pörkölésű kávékkal szerintem nem is nagyon lesz krém, már kiöntésnél elillan. Vettem még egy csomag friss robustám is, sztem túl is van pörkölve, mert kissé olajos ak a szemek. Ezzel is csak jelképes habot ad (1-2mm marad meg). Szóval eddig elmaradt a habos élet.
A 100% robustám egyébként Lavazza Expert Gusto Forte. Tejeskávénak vettem, de ez még annak is gyenge. Az íze teljesen semleges, csak az erőteljes pörkölést érzed benne. 50-50-be keverve egy rendes kávéval még talán elmenne.
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz
pető bá' #3419 üzenetére
Igen ez a szűrő az olcsó gyenge előre darált kávéhoz kell. Egy sima szűrővel az előre darált kávé túl gyorsan lefut. Felhabosítja a kávét és csinál valami crema szerűséget a nyimásfokozó.
Ha te darálod a kávét és beállítod az örlés finomságot akkor csak ágy sima szűrő kell. -
válasz
Ketchup2020 #3404 üzenetére
Köszi, akkor ez lesz az első szint
Gyárilag egy ilyen szűrő volt mellé: [link] kellene néznem másikat, ilyen krémesítő feature nélkül (talán van is a webshopban ha jól láttam), vagy maradjon ami most van? -
capafog23
őstag
amazon.de-ről tudnátok ajánlani szemeskávét?
[link]
KösziEC685(rendes portafilter)+Graef 702
-
#85578752
törölt tag
Tovább kéne fejleszteni a Cikláment a keverődobbal.
Amikor belemerül a dob a víztartályba, megtelik vízzel, a főzés során valamivel alacsonyabb hőfokon marad mint a környező gőz, így alacsonyabb hőfokon készülhet a főzet, nem ég meg. Elvileg. Sok tényezős. Egy tartós OPV-vel és jobb szűrőkkel lehet hogy működne presszófőzőként.
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz
pető bá' #3401 üzenetére
Erre gondoltam. Jó ez kezdeni. Ahogy írták is nem sok mozgásteret ad de ha kiismered, megtalálálod hozzá a jó kávét(tipus/pörkölési szint) , és veszel valami őrlőt már Nagyon nagyot lépsz és legalább tudod hogy nem pörkölt árpát iszol.
Ezt tényleg nem nagyon érdemes lecserélni, (egy szivattyús alapgép nyomásfokozóval) gaggia baby/classic alatt. De az alapelveket, daráló beállítást ezen is meg lehet érteni. -
válasz
Ketchup2020 #3398 üzenetére
Kikerestem, ilyen a gép: DeLonghi EC153
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest