Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #85578752

    törölt tag

    válasz inf3rno #5648 üzenetére

    Van egy Imex CR-100 pörkölőm, 60e volt amikor vettem, az lassan kezdi behozni az árát, de mivel szabad téren érdemes csak használni, így akár egy pár ezer forintos kukorica pattogtató is kiválthatná. Persze ebben van pernyegyűjtő, meg időzítő, de az ideális mennyiség 80-90g lenne. Minden szabályt áthágva egyszerre max 120g-ot tudok pörkölni úgy, hogy folyamatosan rázogatom, aminek annyira azért nem örül a csuklóm és a fűtőszál se szereti, emiatt nem lehet vadulni, ütögetni, csak óvatosan. Környezeti hőmérséklettől és kávéfajtától függően egy közepes pörkölés elérése 8,5-9 perc. De legalább ismételhető, három-négy perc alatt lehűl annyira, hogy ki tudjam önteni fém tálcára, a pernyét zacskóba átrázzam és betöltsem a következő adagot.

    A zöld kávé változó hogy mennyibe kerül, de most pl. a Danettinál sikerült venni többféle kávét átlagosan 3e/kg alatti áron, a robustát próbáltam eddig, szenzációs, fantasztikusan jó közepesre pörkölve frissen. Eddig még nem volt gondom egyik zöld kávéval sem, régebben kicsit tovább engedtem, olaszosra, de mostanában ha van rá mód kipróbálom többféle módon, de jellemzőbben világos, közepes pörkölések sikerülnek és főzéskor korrigálok nagyobb hőfokkal, meg automatán a gőzöléssel való előmelegítéssel.

    A bolti kávék között az említésre méltók 4e fölött kezdődnek, így végülis megéri azt a fél-egy órát míg két heti adagot lepörkölöm, általában kétheti adagot. Jó lenne valami szagelvezetős nagyobb kapacitású gép de nincs nagy felhozatal, meg nem nagyon akarok több százezret költeni rá. Van hagyományos tekerős pörkölőm is, az mindenképpen füstöt csinál, de gyönyörű.

Új hozzászólás Aktív témák