Új hozzászólás Aktív témák
-
TotO'
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #14269 üzenetére
09.01-én pörkölt Espresso Italiano [link], ami amúgy ma lett kibontva. (nem volt fagyasztva)
egyszer régen azt olvastam, hogy nem jó közvetlen pörkölés után használni a babot, de lehet ez a bő 2 hét már sok volt neki(fagyasztanom kellett volna)
Egyébként meglep, hogy ennek ilyen nagy hatása van a főzés fizikájára. (naivan azt gondoltam, hogy fix szemcseméret = fix átfolyás, max csak az íz lesz más illetve szűkebb (vagy teljesen eltűnik) az az "ablak" amiben finom lesz a kávé)
-
TotO'
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #14267 üzenetére
Köszi, igen szerintem párszor már végigfutottam a thread-et `lux`ra keresve (a te leírásod is beleértve
)
Más: cg301 örlőben a kés magasságát tudom állítani a fent jelzett 1-100 skálahoz képest? Az a helyzet, hogy 1-es fokozaton is 18g őrleményből kb 12s alatt le is zuhog 36-40g. Nyilván tovább tudom tekerni a tárcsát és finomabb lesz az őrlemény, viszont így "vakon" állítom a gépet, örülnék, ha lenne ott is skála. [kép]
Fehér lakkfilccel berajzolva azért nem nézne ki olyan szépen a dolog
-
TotO'
aktív tag
válasz
kmarci25 #14261 üzenetére
Azóta már frissítve lett
mindenesetre ki fogom bírni, hogy nem húzom túl a kart
Hirtelen én se tudtam hova tenni, de kár lenne ezen fennakadnom. 👍
Abszolút hozzá tartozik, hogy nincs sok tapasztalatom a különböző gépek kapcsán, néhány irodában használtam néhány [félautomata] gépet, de ezeknek nyilván más az árkategóriája.
A leszerelt dedica ec685 meg pont könnyen behajtható egyenes karra, és egész stabilnak mondható. -
TotO'
aktív tag
Most érkezett meg az AVX Lux, bár szépen néz ki, de nagyon bádogolt lemez érzésem van tőle, illetve a hozzá kapott kart se tudom teljesen belehelyezni, mert a végén már indokolatlanul nehéz fordítani. Továbbá recseg ropog a gép háza, ferdül kb a cucc ahogy bele rakom a kart. A csúszásgátló talpa se elég fix, fognom kell a gépet.
Másnak is hasonlóak a tapasztalatai? -
TotO'
aktív tag
dedica ec685-hez rendeltem még régebben egy aliexpresses bottomless portafiltert, most vásároltam avx-től egy k6-ot, meg ahogy olvasom egy IMS kosár is jó lenne. Nem tudom azonban, hogy a 3 méret közül (12-14g, 14-16g, 16-18g) melyik lenne nekem ideális.
Mi alapján döntsek? Van akinek IMS Pavoni van [link] 15-17g.
Vagy pusztán az a mérvadó, hogy mennyi kávét szeretnék inni? Ahogy tudom duplát könnyebb csinálni (pláne kezdőként). Szóval ha 12-14es kosarat veszem, akkor nehezebb lesz jó kávét készítenem?! -
TotO'
aktív tag
bár.. nem is annyival szélesebb a hófehérke, mint gondoltam. plusz a nagyobb tartály is üdvös (tejgőzölés meg nem annyira szempont, egyelőre legalábbis).
egy hófehérke+k6 mellé milyen eszköz az ami még felettéb szükséges a kávéházi élményhez? Feltételezem egy tamper biztosan kell. mi még?
-
TotO'
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #13494 üzenetére
a 3810ről azért nem nagyon találni itt a fórumon semmit, mert új gépnek mondható? (így tehát időtállóságról se tudni sokat)
szigorúan csak a kinézet alapjan őszintén ennek + k6 jobban örülnék mint a hófehérke bundlenek. Érdemben van köztük különbség? (51 vs 58on felül) -
TotO'
aktív tag
Sziasztok!
Milyen presszó kávégépet érdemes venni 60-80k körül? Látom delonghi dedica (gondolom ec685), talán még hófehérke, AVX EM3810B Slim 58?
Továbbá: van esetleg picit a keret fölött ami jobb ár/érték arányú? Olvastam, hogy pl AVX EM1 Lux az már érdemben jobb, de az már 150k. -
TotO'
aktív tag
üdv!
van egy dedica 685 és egy graef 702 készülékem, illetve emellé egy nem nyomásfokozós kar aliexpressről + tamper
eddig basic szarvasi kávéfőzőnk volt, azt tejjel felöntve ittuk.
szeretném elérni, hogy alapból ne legyen keserű a kávé, hanem aromás. ahhoz fogható kellemes ízt szeretnék érezni, amit akkor érzek, amikor megszagolom a kávébabot/őrleményt, vagy azok a karakterek amiket olvasok (citrusos, ilyen, olyan) (tehát finom kávét szeretnék, wow) nem ragaszkodom az espresso mennyiségű "shot"-hoz, vagy ilyesmi
jó "recep" után kutakodva a neten (youtube, home-barista, etc) azt látom, hogy általában 17-18g darált kávét kb ~28-30s-ig kell "folyatni" (mi a jobb ige erre?) és ez idő alatt kb 35g-nyi kávé kell, hogy lefollyon. (espresso)
ha a fenti dolgokat fixnek veszem, akkor 2 másik értékkel tudok játszani: őrlés finomsága és a tömörítés (tamperelés?) mértéke (nameg persze a kávé maga).hogyan közelítsek az optimális finomság és tömörítés felé? pl: legfinomabb őrlési fokozat mellett 18g őrleményt összepréselem amennyire tudom: megfolytom a gépet, nem jön ki kb, csak cseppek.
kevésbé préseljem össze, vagy daráljam durvábbra? akármivel próbálkozom, keserű eredményt kapok.milyen pörkölésű kávé javasolt? (örömmel fogadok akár konkrét javaslatokat pl kapucziner vagy hasonló helyekről)
köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Tesla topik
- ASUS routerek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mini PC
- PlayStation 5
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- Ulefone Amor 29 Ultra - súlyos érvek és ellenérvek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Asus K73SJ - i7-2670QM I 6GB I 120GB SSD I 17,3" HD+ I Nvidia I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3452
- iKing.Hu-Nothing Phone 3a Pro Grey Glyph stílus, 3 optikai zoom 12/256 GB -3 hónap garancia
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest