Új hozzászólás Aktív témák

  • TotO'

    aktív tag

    üdv!

    van egy dedica 685 és egy graef 702 készülékem, illetve emellé egy nem nyomásfokozós kar aliexpressről + tamper
    eddig basic szarvasi kávéfőzőnk volt, azt tejjel felöntve ittuk.
    szeretném elérni, hogy alapból ne legyen keserű a kávé, hanem aromás. ahhoz fogható kellemes ízt szeretnék érezni, amit akkor érzek, amikor megszagolom a kávébabot/őrleményt, vagy azok a karakterek amiket olvasok (citrusos, ilyen, olyan) (tehát finom kávét szeretnék, wow :D) nem ragaszkodom az espresso mennyiségű "shot"-hoz, vagy ilyesmi

    jó "recep" után kutakodva a neten (youtube, home-barista, etc) azt látom, hogy általában 17-18g darált kávét kb ~28-30s-ig kell "folyatni" (mi a jobb ige erre?) és ez idő alatt kb 35g-nyi kávé kell, hogy lefollyon. (espresso)
    ha a fenti dolgokat fixnek veszem, akkor 2 másik értékkel tudok játszani: őrlés finomsága és a tömörítés (tamperelés?) mértéke (nameg persze a kávé maga).

    hogyan közelítsek az optimális finomság és tömörítés felé? pl: legfinomabb őrlési fokozat mellett 18g őrleményt összepréselem amennyire tudom: megfolytom a gépet, nem jön ki kb, csak cseppek.
    kevésbé préseljem össze, vagy daráljam durvábbra? akármivel próbálkozom, keserű eredményt kapok.

    milyen pörkölésű kávé javasolt? (örömmel fogadok akár konkrét javaslatokat pl kapucziner vagy hasonló helyekről)

    köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák