Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8114 üzenetére
Ne finomítsad, most is 31mp alatt jött le 28g! Mondom próbálj rá a 25mp\ 24g max kijövőre. Ha olyan 5-7mp körül indul meg, az jó lehet, de ez nem kőbe vésett. Persze ha most magas hőfokon van, azt is veheted lejjebb, de egyszerre csak egy dolgot tekerj el, különben nem fogod tudni hol a megoldás.
Szerk: ja és vagy atkergetsz egy komplett adagot az őrlőn állítás után, azt kidobod, vagy elfogadod, hogy a második őrlés után áll át a szemcseméret. Addig keveredik.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8109 üzenetére
Mi az a kv por a babtartályban?? Vagy csak tükröződik valami?
Ha keserű, akkor túloldott. Persze a víz is lehet meleg, de általában az az utolsó, amit piszkálni érdemes. Brazilt (pláne sötétebb pörit) ne vigyél 1:2 arány fölé és a 25mp-t célozd be!
Tehát a 12g->24g legyen. Harmadekkora pohárbakivéve ha tejes ital. Akkor viszont tökmindegy a krém.
Ui.: Ha feketés a pogi alja helyenként, akkor ott megégett, de az meglepő volna a Dedicától
Ui2.: Felejcsed el az avx kávékat
Brazil Cerrado egy nagyon jó csokis, krémes, klasszik fajta; minden normális pörkölőnél szok lenni szezonban. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Ganz-[HUN] #8103 üzenetére
Nekem van egy ilyen, passzol. Pont Ádám tölcsérei nem igazán praktikusak, mert belső peremes (belóg a kosárba). Nekem csinált egy prototípus kívül felülőset, az már oké, de nagyon sérülékeny a vékony pereme. Inkább vennék ma valami alis mágneses olcsót (dosing funnel a keresőszó).
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #8085 üzenetére
kapucziner olcsóbb blendjei. Pl a velencei gondolások. De ezekben van robi is, jobban üt.
A kávé is drágul erősen, ez van. Egyébként az olló relatíve zárul; az ihatatlan szutyok ára gyorsabban emelkedik, mint a top specialty. Ez persze nem vigasztaló, mikor 17-20k Ft a menő bab kilója. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8011 üzenetére
Szimplára szimpla kosár kell. Illetve a 12\14-es jó lehet, nem ismerem.
A "duplába töltünk keveset" megoldás nem hoz jó eredményt.
Az avx-től meg kv-t végképp nem tudok ajánlani. Évekkel ezelőtt bojkottáltam a minőségi szórás miatt, meg egyszerűen van jobb hasonló árban. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #8000 üzenetére
Az a kv egy szar. Bocs. 70% robuszta. Egyrészt nem csoda, hogy keserű, másrészt napi háromtól feldobod a pacskert, de előbb refluxod és gyomorfekélyed is lesz esetleg.
Ha többet kávéznál és ízélményekre vágysz, felejtsd el a robusztás blendeket. Kivéve, ha 15%-nál nem több benne a robi. Ekkor még lesz sűrű krémje, meg teste (bármit is értsünk ezalatt), de a kesernye már távolodik és nem cseszi szét a gyomrod.
Két alap kv-t szoktunk javallani: Az Alza cafét és a Goriziana Grand Crut
Ezek ár/értékben rendben vannak, mégsem nem húsz rugó/kiló, 100% arabica, egyszerűbb gép sem fekszik meg az elkészítéstől, klasszik ízvilág. Ráadásul többnyire frisset kapsz. A Gorizianából biztos, Alzánál vannak néha kilengések. Persze ha lehet nem kilós kiszerelésben, csak amennyiben normálisan tudod tárolni, vagy van kedved pepecselni a szétporciózással. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Safi1988 #7998 üzenetére
Rugós tamperrel 99%-ban nem rontod el a tömörítést (ettől még az eloszlatás lehet kuka!). Cserébe persze meg sem tanulod. Szerintem minden használható fajtát lehet valamilyen módon állítani. Ajánlom a normcore-t. Magasítóval pedig nem tömörítünk (kivéve ha tampersegéd\tölcsér, bizonyos egyszemélyes kosarakhoz.). Az csak eloszlatásig van fent, aztán lekapod, jöhet a tamper.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Daneeka #7982 üzenetére
Automata, vagy karos? Mondjuk automata nagyon olcso nem tud lenni, cserebe a draga is vacak - csak a nagyon draga jatszik. Karosbol legjobb ar/ertek egy lidlis vagy aldis akcios. Mindketto nyomifoki alapbol.
Ha ezek epp nem vannak, akkor Saeco Poemia pl.
Igazabol egy hulladek Szarvasin (legolcsobb) is lehet jot fozni, a minosegi alapanyag a lenyeg. Bolti teglanak meg hottmindegy a gep, a masfel millios felprofi karossal is rossz lesz. -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bagaba1 #7947 üzenetére
Kosárgeometria függő is (nagyon). Ha most ennyire gyorsan folyik át, én nem aggódnék. De szerintem ha a gyári "dupla" kosárba 10g fér, akkor vagy nagyon durva az őrleményed, vagy valami nagyon robusztás blendet használsz, amiből eleve kevés fér a kosárba.
A műanyag tampert pedig hamar cseréld le, párezer ft egy alap tamper mongyuk avx-en, vagy használtban pláne. Mindig árul valaki itt-ott. -
RetepNyaraB
veterán
Ha elégedett vagy a jelenlegi helyzettel, ne csinálj semmit!!
Ha már beindult a vezérhangya, akkor elvesztél.
A nyomifoki szűrő egyszerűsíti az italkészítést; megbocsátó az őrlésre, előkészítésre és a főzésre is. Használható bolt őrölt i zarándokszarokkal is. Cserébe a kávéban rejlő érdekes aromák nem fognak vele érvényesülni (ha olyan kv-t használsz persze, amiben lenne minek érvényesülnie). A seggetlen kar mindennek az ellenkezője: nem megbocsátó, megbosszulja az ügyetlenkedést spricceléssel és rusnya lefolyással. Cserébe egyrészt látod mit rontottál el, másrészt ha sikerül idővel, akkor jobb ízek jönnek vele. Ugyanez igaz egy jobb szűrőkosárra is, de egyrészt kis alapgépen nem biztos, hogy kiérezni, másrészt egy darabig úgysem tudja az ember mit is kéne kiérezni. Tehát a drágább kosarakat én hanyagolnám először. Egy naked kar a saját dupla kosarával nem durva befektetés és új távlatokat (meg bosszúságot kezdetben) nyithat. Ja, persze duplát érdemes főzni; többnyire finomabb és egyszerűbb nem elrontani. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #7923 üzenetére
A duplát egyszerűbb jól elkészíteni és általában gazdagabb az íze. Ettől még nem kötelező, de újhullám vonalon általános.
Mivel a TB ipari méret, valószínű könnyen kapni hozzá feneketlen kart, bármilyen szűrőt akár és persze bármekkora kosár belefér. Kérdés maga a gép mennyire kezel jól egy nagy kosarat (hőstabilitás). A Dedica a maga pici szerkezetével sztem nem szeretne ilyen 20g pluszos kosarakat, bár seggetlen kar ahhoz is van.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7906 üzenetére
Kingrinderről kevés még a visszajelzés, 1z pedig kezd bedrágulni rendesen. De 2 éve még ők is "gyanús csíkszeműek" voltak és a kingrinder meg kialakításban nem tűnik gáznak egyáltalán. Én simán bevállalnám, ha most kéne őrlő.
De kézit már szigorúan csak másodlagosnak. Egy év elég volt nekem a tekergetésből. Amúgy a jx-prot próbáltam fúróval; kicsavarta a kezemből simán. Kis nyomatékon meg világos pörkkel el se indul. Béna a fúrom, vagy rögzíteni kéne hozzá, de annyit én nem rakok bele.goom@ ez egy fos zacskó sajnos, mert nem szelepes, ahol távozhatna a felesleges CO2. Picit meglazíthatod rajta a klipszet esetleg, ha felpuffadna. Ha nem puffad akkor mindegy. Nehogy kinyisd.
Robusztás keverék 8 nap után már okés lehet - ha szénsavas bukéja van a kész italnak, vagy picit buborékos a széle, akkor még dolgozik. Ettől nem lesz rossz, csak nem optimális.
Gond később lesz a nyitogatás miatt. Nem tudom milyen tempóban fogy el, nálam olyan 3 hét lenne. Én szétraknám felbontás után kisebb befőttes üvegekbe, rá a fedelet, be a szekrénybe, sötétbe. Legjobb volna a simitózáras, szelepes kv zacsi, majd legközelebb. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
pető bá' #7898 üzenetére
Nem néztem meg, az a helyzet. Csináltak nekem egy italt vele és rendben volt, meglepően rendben. Pedig a srác otthon leőrölt 10 dekát és azzal ment 3 napos turnéra, én a másodikon kaptam tőle egy dózist 🤷
A pocipresso nagyon jól néz ki a seggetlen szűrővel, az biztos. Nyilvánvalóan ezek másodkészülékek, útra, stb. Ha van rá pénzed kidobni, meg mondjuk van már kézihajtány, nem kell őrlőre is költeni rögvest. Így meg nem ér csúnya meglepetés a hotelben, sem máshol. Annyira meg nem drága manapság, mikor minden jobb pörkölő 20k\kg áron vesztegeti a tetves portékáját (és lesz ez még drágább) 😒Egyébként Hoffmann se panaszkodott nagyon; a nano egy kezdőbarát presszó megoldás és közben egyáltalán nem rossz. Istenem, hát durvábbra kell őrölni 🤷
Mondtam feljebb, hogy az aeropresszel nem lehet árversenyre kelni és kurvajó italt tud készíteni, valahol egy kotyesz és egy filter között félúton.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7892 üzenetére
Egy barátomnak nanopressoját volt már szerencsém próbálni (ez ugye az olcsóbb). Teljesen rendben volt és abszolúte valódi presszó jött belőle.
De az aeropress árával semmi nem tud versenyezni és nagyon finomat lehet belőle húzni - noha nem presszó. Pl. világos, gyümölcsös vonalon is, igazán meglepő módon. Fene gondolná. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7883 üzenetére
Egyrészt hőstabilitás (lövés végére ne essen 10 fokot a kifolyó hőmérséklete), lassú és egyenletes átfolyás, vízterítés, másrészt magasabb kezdő hőfok, mint amit a kis gépek tudnak. Hab a tortán az opcionális előáztatás és alacsony nyomás, bár a kávézókban ilyennel jellemzően nem szaroznak - viszont egy 5-10 milla értékű, rendes ipari gép alapképességei is más szinten mozognak :) mint a legtöbb embernek elérhető otthoni cájg.
Én pár éve még Batthyány szakállas kretén hipsztereknek bélyegeztem az új hullámot, ezért nem győzök eleget exkuzálódni azóta sem
csak kellett pár jó tapasztalat és beütött a cucc. Ettől még csípem a klasszik olasz\spanyol vonalat is - ugyanolyan nehéz jót találni belőlük - csak otthonra már inkább a számomra érdekesebb, világosabb (és non robuszta) cuccokat keresem. Azt is tudom, hogy mivel lesz borítékolható problémám ( pl. Kenya, Ruanda), ezeket inkább hagyom. De egy etióp már sokkal megbocsátóbb, több a sikerélmény.Ui.: Rendes specialty kvzóban lesz kétféle bab; egy klasszik meg egy más. Klasszik az legtöbbször brazil, de abból se mindegy milyen és hogyan csinálják. Jó helyen ízélmény lesz belőle, nem összefanyarodott száj.
Kezdd a klasszikkal.
Később esetleg jöhet világosból egy cortado, amit a tej lágyít, de közben érezni, hogy ez más stílus. Ha ihatónak találod, eccercsak meg lehet próbálni magában. Nyilván rá kell érezni, mi ebben a jó. Viszont ha megtanulja az ízlelőbimbó, akkor van baj, mert onnantól már nem bírod meginni azt a random éttermi\cukrászdai porított parasztszart, ami addig fel se tűnt, milyen rossz
Nade a világért nem spammelek senkit, csak mindig elmondom ugyanazt -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7881 üzenetére
Bejönne az a világos, trust me. A kis Sage nem megfelelő ezek elkészítéséhez és egyébként a kvzók jelentős része sem, mármint nem értenek hozzá és citromlevet kapsz "specialty" álnéven. Ha tényleg jó helyre mész, nem a savakra fogsz panaszkodni (persze értelemszerűen nem egy kenyai savbombával érdemes kezdeni az ismerkedést)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
goodboy007 #7878 üzenetére
Egy kotyogóssal sokkal jobb italt készíthetsz, mint ezekkel a szutykokkal. Ugyanaz a működési elv, mint a Szarvasi. Nem tudom mitől lenne lényegesen jobb, bár nem ismerem konkrétan.
Jellemzően idősebb szülők nem túl motiváltak kv készítés téren, egyszerűen nem úgy szocializálódtak egész életükben. Ha mégis, akkor meg ne büntesd őket ilyen vackokkal. Első pont esetén kapszula (de sajnos nem a diszkont teveszarok, hanem minimum Nestlé) és levan a gond.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7833 üzenetére
Na. Akkor a gyáriból ki lehet szedni a szelepet sérülés nélkül. Valami dedica tulaj majd segít remélem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7831 üzenetére
Most nincs meg hirtelen: a dedicában nem a kar aljában van beépítve a nyomifoki szelep? Tehát ha nem a gyári kosár egylyukú alul, akkor a karból ki kell operálni a szelepet és rögvest nem dobja le többet.
De hangsúlyozom nem emlékszem sajnos az alkalmazott megoldásra. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7827 üzenetére
Jobb, különben nem árulnák beépítve presszó gépbe. De csodára ne számíts; egy jobb házi őrlő saccra annyiba kerül, mint a komplett gép amit venni tervezel.
Szerk: ha ledobja a kart, akkor vagy a kar rossz, vagy a fejtömítés, vagy nem kompatibilis a kosár (pl magas a pereme).
Ha a kar ugyanaz, akkor a kosár a legvalószínűbb probléma. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7825 üzenetére
Ha fos (és drága) sztárbáksszal eteted és nyomifoki szűrővel, akkor szerintem pénzkidobás az egész. Az őrölt kv vásárlása pedig eredendő bűn. Uff.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7823 üzenetére
Persze. Ha jó állapotú a Gastroback.
Abban is cserélni kell lehetőleg a nyomifoki szűrőket valami normálisra, ha eddig nem történt meg és rendes babbal etetni. -
RetepNyaraB
veterán
Fúj. Na ezt nem tudtam, csak pont múltkor láttam a sparban és megnéztem, de nem vettem.
Nb.: az aldis 1,5-ös milfina esl tökéletesen alkalmas tejkrémre. Mint tej biztosan van sok finomabb nála, de én nem iszom tejet évek óta, csak kv-hoz. Nem támogatom az ipari tehenészetet és marhatartást (véleményem nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját :) ).
-
RetepNyaraB
veterán
Gőzölés szempontjából a fehérje tartalom a mérvadó és nem a zsír. A garabonciásban asszem 3,7g van \100ml és az messze veri a konzumer piacot. Magas még a kifli.hu szlovák teje. Átlagos a 3-3.2g körüli. Alatta ciki.
Ja bocs ezt nem koxxnak szántam direkte, csak így sikerült.
-
RetepNyaraB
veterán
A tömítés csak akkor lesz kávés, ha túltöltöd. Bab függő, de olyan 14-15g körül kell egy 3 személyesbe. Ez tömörítés nélkül is a szegély alatt kell maradjon. Egyébként ujjal, vagy lapos késsel szintbe húzni teljesen oké, az még nem tömörítés. Lényeg, hogy ne dudorodjon ki a kv. Akkor nem is megy rá a szilikonra. Az aluszűrő felháborító, akkor már ezen is spórolnak a tetvek
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #7777 üzenetére
Hoffmann nagyon részletesen körbemérte és kóstolta a témát. Konklúzió szerint brikka hideg, moka meleg vízzel. Dixi.
Ja persze brikka se presszót főz, de egy közelítő alternatívát. Aki kotyogós presszót akar, az mélyen a zsebébe nyúl az utóbbi évtized szerintem legjelentősebb kávés innovációjáért és vesz egy 9B baristát.
kchris78@ hosszú történet. Így lesz garantáltan finom és égés mentes.
Sőt, egészen elvetemült módon olyat is lehet (ha igazán jó, világos pörkölésű finomságot készítenél), hogy forró vízzel nagyon óvatosan körbeöntöd a kosárban lévő őrleményt, vársz 20mp-t, hasonlóan a filter első "blooming" felöntéséhez (jó nagy mocskot fog csinálni szinte mindig) és utána tekered rá a tetejét (aljában a forró vízzel) és készíted el 🧑🍳 -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #7771 üzenetére
Ha kitapasztalod, egész jó. Max 3 személyesig érdemes venni; nagyobb már ilyen ipari menza kávét eredményez, oda teljesen mindegy milyet veszel és azért van olcsóbb.
Ízre ha eltekintünk attól a keserű idegméregtől, amit nagyszüleink kotyvasztottak ilyenekben piros zacskós karavánból és valamiért kipusztíthatatlan a köztudatból, mármint, hogy ez "a" kv, akkor egy érdekes átmenet az aeropress és a filter között. Tehát NEM presszó és nem is alkalmas ilyesmire. Arra ott a Brikka. Viszont nagyon ízgazdag dolgokat tud előállítani, pl. világos, gyümölcsös babok nagyon jól tudnak állni neki. De munkás, "ki kell találni". Nem adja magától.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7749 üzenetére
38mm késsel? Legalábbis nagyon furcsa. Az, hogy egyébként igen pofátlan kínai koppintás a termékek jelentős része, nem növeli tovább a bizalmat (Stagg kancsó, acaia mérleg). Arról szerényen hallgatnak, presszóra is jó-e. Megnézném egy kőkemény etióp 18 grammal mit kezd a kis színes mozsara. 5 perc őrlés
-
RetepNyaraB
veterán
Használt Graef elég rendszeresen van: Fészbúkk Marketplész, hardverapró, fész kvx market, home barista eszközök adásvétele. 20-25k Ft körül. Egy tamper azért nem ártana a gyári helyett, meg ha lesz pénz egy normális kosár a nyomásfokozós helyébe. Többi úri huncutság; majd vagy rákapsz, vagy nem
Víz az kérdés, igen. Az Oscar meglágyítja, de az ócska csapvíz ócska csapvíz marad. Leglcsóbb következő megoldás a magadnak vízpancsolás DM desztvíz segítségével. Nem akkora szívás, mint amilyennek tűnik. De ahhoz sajnos már elengedhetetlen egy százados ÉS egy tizedes mérleg (kb 4k, illetve 8-10k Ft) -
RetepNyaraB
veterán
válasz
tobias40 #7711 üzenetére
Nem, de ez az ipari gyártókat sose zavarta. 2 év múlva lesz belőle molyos múmia, virágok is kiköpik. Magára valamit adó pörkölő nem mond 4 hónapnál hosszabb szavatosságot lezárt, eredeti csomagolásban, de valszeg hozzáteszi, hogy két hónapnál inkább ne tartsd tovább és felbontás után mihamarabb használd fel, közben szakszerűen tárold (gumival betekerve és lekúrva a pultra nem szakszerű).
Előbb írtam (nem csak én), hogy fagyasztás után két nap az élet. Extra gyorsan fog megdögleni a babod. Elillannak az aromák, szétoxidálódik és szevasz. Inkább a zacsi a hűvös, sötétben. Nem kell levákumozni, sőt, tilos.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tobias40 #7706 üzenetére
Ha van szelepes, visszazárható kv zacsi esetleg, akkor abban. Ha nincs, simítózáras fagyasztózacskóban, 10-20 dekánként. Illetve lehetőleg legyen tele a zacsi. Pl. ikea, de esetleg Müller, vagy DM. Rossmannban nincs. Vagy befőttes. És rakd sötét, hűvös helyre.
5 kiló kv nekem ~4 hónap, kb. 80g naponta. 4 hónap alatt pedig a minőségi cucc is kezd elszomorodni. A boltinak nagyjából mindegy, de minél távolabb legyen a ráírt (kamu) lejárattól. A fagyasztás csak adagonként, vagy 2 nap alatt elfogyó mennyiség esetében működik. Tehát fagyaszthatod, de akkor max. 100g egységekben. Kisebb befőttes üveg pl. Automata olyan 7g-ból főz egy szimplát.
Ne végy annyi kv-t egyszerre 🤷 -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #7684 üzenetére
Na azért ők is szerényen hallgatnak az eredetről. Az, hogy befestik egész Afrikát, még nem túl sok infó. A Kimbo már feltünteti (legalább a drágább termékein) a származást, de az nem is 6k Ft, hanem 10k és akkor már egészen biztosan nem ezt veszem, hanem kispörkölőtől ugyanennyiért.
-
RetepNyaraB
veterán
Őrlés előtt erősen ajánlott a babok enyhe vizezése, így kevésbé töltődik fel sztatikusan->kevésbé ragaszkodik az őrlő belsejéhez. Pl. gyógyszertárban veszel kis spricnis üvegcsét. Nagyjából 2-3 tized gramm víz kell rá, több nem (másfél fújás a spricnivel). Vagy vizes kézzel egyszer megfogdosod a babot.
Tizedes mérleged van? Anélkül fogalmad sincs mennyi őrleményt tart vissza a daráló.
Ja és durva erőszakot kell alkalmazni, igen.
Vagy megvárod míg telemegy porral minden lehetséges helyen és akkor már kevésbé lesz feltűnő, de ebben az esetben havonta illik ecsettel alaposan kipucolni. -
RetepNyaraB
veterán
pedig ezt a "használtat nem szeretnék" vonalat el lehetne engedni, kv fronton mindenképp. Ez nem egy lelakott 525TDS BMW, frissen a mosóból. S nem baszogatlak, hanem hozzáállást érdemes váltani. Kinézel valamit, megkérded a véleményt, mondunk valamit és igen ritka, hogy valami komoly baj van, amit nem vallott be az eladó. Pont őrlőnél ha be van járatva (értsd 20 kiló kv átment rajta; ez kb. két év mezei user használatban) az drágító tényező
mármint ha értesz hozzá...
De a lényegi kérdésedhez válaszd a Graefet. Szinte biztosan utálni fogod, de legalább tudja amit állít. Darál presszót. Ja, a dizájn kérdést pedig ebben a hobbiban milliókban mérik. Alatta annyira sokadlagos kérdés, hogy csak na. Magaddal tolsz ki, ha számításba veszed. Csatlakozva az előttem íróhoz; egy használt Mazzer otthon elsőre (és még néhányadikra) elég rémítő, de közben örök élet+ingyen sör és semmi a kanyarban sincs ár-érték arányban.
Aztán egy idő után rájössz a régi olasz ipari dizájn szépségére és kikacagod a csilivili műanyag fosokat.
Na. Ez csak kijött, nem kezdek vitába, ne félj -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Tappancs2001 #7529 üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő
ez attól is függ milyen babbal fogod etetni, milyen ízvilágot vársz el. A kotyogó számomra valahol (talán) egy erősebb aeropressre hajaz leginkább, tehát NEM presszót készít neked. Nagyinak a karaván téglából hegesztett sűrű mérge nem követendő út.
Szóval én simán filtervizet (vagy a világos pörköléshez valót) tennék bele inkább, mint presszósat. Aztán próbálnám az elkészítésnél ezt figyelembe venni (nem tömöm túl, nem égetem meg, szelep aljáig rakom a vizet, nem fölé-alá egy centivel, előmelegítem az egész szajrét vizestül, a minél rövidebb felforralás érdekében).De rögvest elmondom a minőségi és frissen őrölt bab előkövetelmény. Ha ez nincs meg, a vízzel bohóckodás sem segít
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Tappancs2001 #7522 üzenetére
Gazdaságilag akkor jössz ki legjobban, ha veszel desztvizet a dm-ben, Müllerben, ald iban. _Ne_ ioncserélt legyen inkább. A többség dm-et preferálja. Gyógyszertárban veszel hozzá keserű só+szódabikarbónát. Kell még egy drogmérleg, nekem ez teljesen bevált.
Kiveszel fél litert a nagy palackból, felmelegíted (ne forrjon) és feloldod benne a sókat. Ha lehűlt, mehet vissza a nagy palackba, összerázod, kész.
Adagolásra rengeteg recept van, kotyeszre pl 0.8g keserű+0.3g szóda kezdésnek az 5L vízhez.Másik, molyolàs free, de jóval drágább megoldás vagy az előre elkészített kv vizek (fecoter), vagy alpesi ásványvizek (evian, volvic). A régebben elérhető, jó árú Norda már rég nincs. Nestlé Vera más forràsból jön, azóta nem az igazi. Ha bolti vízzel próbàlkozol, a tds (teljes oldott szárazanyag tartalom) ne legyen 150-160 felett. Rajta van a palackon. Nem nagyon kapni ilyet.
Harmadik lehetőség egy víztisztító beépítése a csap alá. Bestprotect, RO water.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7511 üzenetére
Hmmm...
Egész érdekes. Persze termoblokkos sajna, de pides (?) és van volumetrikus szabályzója, ami nagyon nem jellemző ilyen árkategóriában. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #7465 üzenetére
kicsit jobb minél?
Van automatás topik, keress rá, ha relevánsabb infókat szeretnél.
Magam részéről túl sok fosabbnál-fosabb és jó drága automatával ( pl. egy hete ennek a kisebb tesójával, a pronto cappuccinoval, rettenetes egy szutyok) volt dolgom ahhoz, hogy kijelentsem nem szeretnék ilyet saját részemre. Ez nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy van jó automata, de én még oylannal nem találkoztam, ami megközelítőleg is megérte volna a pénzét.
Esetleg az eredeti Saeco xsmall plus (nem az, amit elb@szott a Philips később), de művészet jó állapotban beszerezni.Szóval ha van ennyi pénzed gépre, én csavarnék egyet a dolgon. Mi lenne a helyzet egy La Piccola ESE POD géppel? A minőségi párnák persze hasonóan rabló árúak, mint a kapszula - de nem környezetszennyez, finom, egygombos és az automaták zokogva szaladnak haza a gazdihoz, ha meglátják.
-
RetepNyaraB
veterán
Biztos van az automatának saját vízlágyító betétje. Vagy olyat raksz bele, vagy valami méregdrága, alacsony ásványianyag tartalmú palackos víz (evian, volvic, vagy bármi amelyen a feltüntetett teljes oldott ásványianyag tartalom 150mg\L alatt van - nem nagyon találni ilyet itthon), vagy kutyulsz magadnak dm desztvízből, keserűsóból és szódabikarbónából. Legutolsót javaslom. :)
A bab bontásnál sok függ attól, milyen babról van szó. Valami sötét, presszó blend jó lesz már simán. Világos afrikai még akár várhat egy hetet.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7426 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy ittam már kávézóban. Semmi nem maradt meg. Igaz, az se, mint a segafredo esetében, hogy na ezt b+ sohatöbbé
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7371 üzenetére
Jaa hát alapból nem szabad random mekiben\pékségben kvzni. Pláne német nyelvterületen! Ott vagy csak olyan olasz, akin látszik, vagy szpesölti.
Ez ilyen sznob b@ziságnak tűnik, de valójában az ember csupán egy hónap minőségi kvzás után hajlamos rájönni, micsoda szarokat ivott addig elégedetten. Többszörösen igazolt tapasztalat 🤦
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7367 üzenetére
Reggel hétkor, mikor betántorogsz a hajnali gépről, a rosszkedvű nyanya elédkúrja Fiumicinón műanyag pohárban a szimplát és fennakad a szemed. Ez az élmény többször megvolt.
De szpesöltit nem arrafelé keresgélnék, az is igaz.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Digitalpimp #7351 üzenetére
Az olcsó kosarak lyukszáma és azok minősége döntő. Vannak mikroszkópos felvételek (most nem tudok linkelni, keresni kell) és az mindent elmond.
Más kérdés mit érez ebből az ember a csészében.
Inkább azt mondom egy minőségi kosár megadja a lehetőséget, hogy konstansan jó kv-t készíts vele. Egy vacakkal pedig vagy sikerül vagy nem, nehéz reprodukálni és igen, a kioldódás is más lesz. Ez a legnehezebben elkapható része.
Az IMS még mindig csak egy középkategóriás kosár gyártó, de már stabilan tudja amit tud. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #7344 üzenetére
Azzal a géppel csak baj van. Szabadulj meg tőle.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Andraskiss6 #7325 üzenetére
Egyáltalán nem. Aki itt komolyan tolja (és a törzsgárda ilyen) azt kifejezetten zavarja a sok hülyeség, amit ő utoljára 15-20 éve érzett fontosnak. Ezért van az amatőr totyik. Ahol viszont a tagok jelentős részét EGYÁLTALÁN Nem érdekli a Gaggiába szerelt roto pumpa, vagy a 400 dodós Wéber portafilter. Mert alkalmasint azt sem tudja mi a roto, vagy a portafilter. S ez nem baj.
Még nekem is van, ami uncsi már itt (pl. a kéthetente előkerülő víz téma)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7318 üzenetére
De ha acél, akkor meg mágnesezhető, oder?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Stylewars_kp #7311 üzenetére
Na az roppant érdekes. Tehát már nálad van? Mert akkor elég egyszerűen eldönthető; bekapcsolod a lapot és ráteszed
Ha tyúb tesztre hagyatkozol, ott is lukra lehet futni; a bialettinek is van egyazon típusból indukcijós, meg alu verzió (moka). De azok máshogy is néznek ki.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Stylewars_kp #7304 üzenetére
Mivel a gyári dobozon is látszik, hogyaszongya: "per induzione" ezért jó lesz. A webshopok katasztrófálisan nem értenek semmihez. Más kép, más leírás, rossz esetben harmadik cikkszám, hogy semmi ne stimmeljen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Iqos cigaretta
- A Chieftec klasszikus dizájnú, kompakt házát táppal együtt árulják
- Revolut
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Mozilla Firefox
- Clair Obscur: Expedition 33 - Túl az 5 millión
- Telekom mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ingatlanos topic!
- Kedvezőbb áron újráz a Vivo Pad3
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GB H610M i3 13100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Cooler Master MB320L ARGB ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 Pro 16 Gamer notebook - i7 13700HX 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB W11
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Asus K73SJ - i7-2670QM I 6GB I 120GB SSD I 17,3" HD+ I Nvidia I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest