Új hozzászólás Aktív témák

  • saen

    veterán

    válasz freelanced #64794 üzenetére

    Engedély: mennyit tervezel horgászni menni? Nem feltélten kell éves területiket venni, lehet napijegyezni is. Ki kell számolni, hogy melyik éri meg jobban... Pl 74000Ft-ért elég sok napijegyet adnak és hát azért abban sincs benne az összes víz, közel sem. Sporthorgász jegy meg csalóka, mert kell hozzá versenyezni is, ami nagyon nincs ingyen. Kezdőként ráadásul nem is javaslom, komolyabb versenyeken nulla esélyed lesz és elveszel helyet komolyabb versenyzőktől.

    Horgászvideok: Két részre osztanám:
    Békéshalas peca: itt lehet nézni a magyar versenyzőket (Erdei Attila, Walter Tamás, Döme Gábor, stb), de azt azért érdemes tudni, hogy főleg a Döme nagyon keményen tolja a marketinget és pont a lényegről nem beszélnek sokszor, csak eladni akar. Alapvetően én inkább az angol békéshalas filmeket ajánlom, youtube-on is van sok, az is a reklámról szól, csak ott finomabban tolják és azért említenek fontos dolgokat is, mint pl helyválasztás. Ha hozzátudsz jutni valahol különlegességekhez, mint pl a Catching the Impossible sorozat, ezek jó kedvcsinálók és segíthetnek belőni azt is, hogy mi érdekel.
    Ragadozós peca: hazai videokínálat kb kuka, aki érti az nem csinál videot, aki meg csinálja az meg nem érti ;] Kb az egyetlen kivétel akit tudok az a Kecskés Viktor (Predator TV néven keresd), őt személyesen ismerem, ő ügyes srác és nem kamuzik a videokban. Nemrég indított egy kezdővel való sorozatot is, azt talán érdemes megnézni. Ezen kívül kb bármi, én kedvelem nagyon a Kanalgratis videokat, svédek csinálják, de figyelembe kell venni, hogy az ottani körülmények mások, mint az itthoniak. Az biztos, hogyha a pergetőhorgászatot választod akkor ne számíts könnyű és gyors sikerre. Ha lesz víz és halfaj ami érdekel, akkor tudok ajánlani cuccot is, de enélkül felesleges bármit is venni.

    Pisztráng: van itthon is pisztránghorgászat, igaz, hogy limitált, meg nincsenek komoly halak, de azért van. Alapvetően három helyet tudok, de itt-ott azért vannak tavak ahová tesznek még pisztrángot, de ezeket nem követem. A legegyszerűbb a Gaja patak itt Fejér megyében, itt rendezik az országos parti pergető bajnokságot + legyes egy fordulóját is minden tavasszal ami a pisztrángról szól. Ez egy ismert hely a bajnokság miatt és mint minden ismert hely az országban általában nem jó :DDD Verseny előtt mindig televágják hallal, aztán a versenyek + a hozzá kapcsolódó felkészülések kb szét is vágják. Ettől függetlenül ez nincs messze pesttől és egy lehetőség. Cserébe itt kőkemény szabályok vannak, idéntől sikerült elérni, hogy napi max 5 fő horgászhat, talán a versenyek után is érdemes lesz kijárni, főleg mivel halelvitel sincs. Azt tudni kell, hogy túraútvonal mellett van a patak, szóval folyamatosan kérdezgetni fognak, hogy mire horgászol, szép hely nagyon, de nem nyugodt. Jellemzően a frissen telepített halra jobb a pergetés, de amikor már megszokják a vizet a túlélők, akkor meg a legyezés.
    Két hely van még az országban, egyik a Zala megye és környéke, ott a nyugati határ mellett több helyen van pisztráng (pl Pinka), ezeket kevésbé ismerem. Másik lehetőség Miskolc és környéke, itt a Hámori tó meg a patakok körülötte. Anno itt fogtam én is, illete hajnalban a tó nagyon szép, főleg mikor ugrálnak a pisztrángok. Igaz magában a tóban nekem nem ment (csak patakban), fogtam mindent (süllő, sügér, stb) csak pisztrángot nem :D Sajna már régen voltam, nem tudom most milyen a helyzet.
    Alapvetően a pisztránggal az a helyzet, hogy ahol lehet elvinni ott telepítés után még a fáról is emberek lógnak és kiszednek mindent. Ahol nem lehet elvinni ott kicsit jobb a helyzet, de az se könnyű kenyér. Cserébe életem pisztrángját (közel másfél kiló) #4-es legyes bottal, komoly sodrásból szedtem ki, azt sose felejtem el. Volt vagy negyed óra a fárasztás, többször kiugrott, lefeküdt a sodrásban, hiába terheltem nem akart feljönni, pedig már töréshatáron volt a bot. Ott remegtek a lábaim utána :D Szóval lehet hangulata, de az igazi pisztrángos peca az inkább a környező országokban vannak, az összehasonlíthatatlanul jobb, igaz sokkal drágább is.

Új hozzászólás Aktív témák