Új hozzászólás Aktív témák

  • gordonfreemN

    addikt

    Jó, hát keresgélés közben találtam egy kis érdekességet, mondjuk Wiki-s de talán jól van megfogalmazva:
    "Az L és a N vezeték azonos irányból van átvezetve az áramváltó üzemben működő transzformátoron. Így ha mindkét vezetékben azonos nagyságú áram folyik, akkor a transzformátor vasmagját nem mágnesezi fel, mivel az áramok iránya éppen ellentétes. Amennyiben az L vezetőből a föld potenciál felé áram folyik, az így elfolyó áram nagyságával az N vezetőben a visszatérő áram nagysága kisebb lesz. A különbség miatt a mágnesezések nem egyenlítik ki egymást, és a vas felmágneseződik. A vasmagon lévő szekunder tekercsben feszültség indukálódik, de mivel zárt kört képez, áram folyik. Az elektronika észleli az áramot, és az érintkezőket bontja, így a fogyasztók felé menő hálózatot leválasztja a bejövő hálózatról. A lekapcsolás olyan gyors, hogy gyakorlatilag azonnal bontásra kerül. Lényeges szempont, hogy a föld vezetéket nem szabad átvezetni az áramváltón, hiszen akkor az azon visszatérő árammal együtt már nincs különbség."
    Kérdés a következő: Nekem a lakásban ugy van a védőföldelés megoldva, hogy a lépcsőházi villanyórámnál az órába érkező nullát a lakás irányába megosztja. Egyik lesz a nulla másik a védőföld. Ez esetben én alkalmazhatok Fi relét ezek alapján, ezt figyelembe véve:
    " Lényeges szempont, hogy a föld vezetéket nem szabad átvezetni az áramváltón, hiszen akkor az azon visszatérő árammal együtt már nincs különbség."
    Szerintem nem, de amúgy a témát már régebben feldobtam.

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

Új hozzászólás Aktív témák