Új hozzászólás Aktív témák

  • Dluinet

    nagyúr

    válasz wrox #12600 üzenetére

    Én vennék egy gázkazánt is, amit bekapcsolhatok ha pár napra elmegyek otthonról vagy lebetegednék, akkor is legyen fűtés.

    16-os cső elég ha van puffertartály is, csak a radiátorszelepből (alul-felül) olyant vegyél, ami legalább olyan keresztmetszetre kinyitható, mint a press-es csövek toldóinak a belső átmérője.
    Tervezésnél meg gondolnék arra, hogy később egy faelgázosítós kazán bekerülhessen.

    "Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

  • wrox

    senior tag

    válasz Dluinet #12601 üzenetére

    16-os mindenhova? Puffer mekkora legyen, azt hol helyezzem el? Lehet lesz valami olcsó, ideiglenes gázkazán.

  • Dluinet

    nagyúr

    válasz wrox #12602 üzenetére

    16-os mindenhova, mert elég és könnyen tudsz vele dolgozni.
    Puffertartály a kazán mellett, szigetelve 5cm ásványi alapú gyapottal, nagyságát kérdezd meg egy boltban, esetleges meleg víz készítés vagy napkollektor rásegítés későbbi lehetősége miatt.

    Keringető szivattyú 2db párhuzamosan bekötött Grundfos, az egyiket megveszed most, a másikat jövőre. Azért kell kettő, mert ha az egyik leállna, akkor ne legyél bajban.

    "Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

  • thyeby

    őstag

    válasz wrox #12600 üzenetére

    Teljesen megáll a lábán az elképzelésed.
    Igen, szoktunk henko-val fűtést szerelni - kiválóan alkalmas rá. A méretezés sem rossz. Gerincnek talán ha vastagabbat teszel, akkor hidegebb időben gyorsabb lesz a vízszállítás, de így is jó.
    Jómagam a rezet azért nem szeretem, mert óriási hővezető, inkább az ember még a műanyagot is leszigeteli ott, ahol nem akar fűteni - pl pince, garázs, ha lent van a kazán.
    Egy dolgot nem értek, vagy Te nem tudsz jól:
    Írod, hogy vegyes tüzelésű kazánt építel be. Eddig jeles, és világos. Aztán írod, hogy a kazánba a gázt szakember köti be. A vegyestüzelésű kazánba nem kötünk gázt. Ha gázkazán, akkor engedélyeztetni kell, kilincselni fizetni bő kézzel mindenhova. A vegyestüzelésű kazán nem azt jelenti, hogy fűthetünk benne fával, egyéb szilárd tüzelőanyaggal is, és gázzal is - sokan így vélik pedig, de ilyen nincs, mert más kémény kell a gázhoz, más a fához - hanem azt jelenti, hogy fával, brikettel és szénnel egyaránt fűthető. (A kandalló például csak fával fűthető, a széntől szétolvadna.)

    Tömegek (jómagam is) most cserélték a gázkazánjukat ki vegyes tüzelésűre, mert nagyon drága lett a gáz.

    Ha nagyobb radiátort teszünk be, az nem szokott baj lenni. Beállítható, hogy mennyire fűtsön.

    Hőcserélővel nem kell foglalkoznod. Ha gázkazánt veszel, ha vegyes tüzelésűt, abban már benne van a hőcserélő.
    Keringetőt akkorát veszel, amekkora csőre akarod szerelni. Kisebbel leszűkíted, nagyobb meg felesleges. Pedrollo-t javaslok, vízben úszó, kifizethető és megbízható. De ez a keringető kazánfüggő, mert ha veszel egy vaillant, vagy egy junkers gázkazánt, abban valószínűleg a keringető is benne lesz. A vegyes tüzelésűbe nem szoktak ilyet integrálni.

    És igen, ha már szereltél vizet, a fűtés szerelése semmiben nem különbözik attól. Menni fog.

    Végül is nem tudom, milyen kazán is lesz, de ha vegyestüzelésű (én magamnak erősse arra szavaztam), akkor érdemes beruháznod még most egy nagyobbacska puffertartályra is, hogy reggelre ne legyen hidegebb a lakás, mint amit te szeretnél.

    Nem szóltál két dologról:
    1 - Nyitott, avagy zárt rendszerű központi fűtést akarsz építeni? Előbbihez kiegyenlítő tartály, utóbbihoz tágulási tartály dukál.
    2 - A radiátorokra érdemes thermo-szelepet, ill thermo fejet szerelni. Menni fog nélküle is, de ezt nagyon meghálálja.

    Ha gázkazánban gondolkodsz, akkor két rendszerű közül választhatsz:
    1 - kéményes, ehhez alucső kell, v spirálcső kémény gyanánt - magában, vagy meglevő kéménybe dugva.
    2 - parapetes, ez kintről szívja a levegőt, és kintre küldi a "füstöt" látszólag egy csövön, valójában cső a csőben. Kidugjuk a falon, és kész a kémény. De hogy ne legyen ilyen egyszerű, szabvány köti gúzsba a kezünket. Nem lehet közel a szomszédhoz, nem fújhat fára, éghető anyagra, nem lehet ablak alatt.

    Aztán vannak az ún. kombikazánok, amik a használati melegvizet és a fűtést oldják meg egy lánggal.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz wrox #12602 üzenetére

    Puffer a 90m2-re vagy 800 literes legyen. Tulajdonképpen minél nagyobb annál jobb.

    Ha 18-as csővel mégy, az nem baj. Amikor hidegebb az idő kint, akkor gyorsabban dolgozik.

    Van egy bagóért eladó gázkazánom. Két hónapja még ment, most kint veri az udvaron az eső.
    Eszem ágában sincs nekem tartaléknak a gázkazánt beszerelni, örülök, hogy kidobhattam. Ha elmennék, de nem megyek el, akkor fizetek valakit, hogy tartsa nekem fagypont fölött a rendszert.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Dluinet #12603 üzenetére

    "Keringető szivattyú 2db párhuzamosan bekötött Grundfos, az egyiket megveszed most, a másikat jövőre. Azért kell kettő, mert ha az egyik leállna, akkor ne legyél bajban."

    Ha van puffertároló, akkor kell két keringető. Egyik a szobatermosztáttal induljon, másik a kazán termosztátjával. Puffertartály nélkül teljesen elég egyetlen keringető. Gravitációsra kell megépíteni a rendszert, akkor elmegy keringető nélkül is, és áramszünet esetén sincs baj. Ezért is jobb a 18-as cső. S ha már épít gerincet, ami remek dolog, hát tyúklépésre jár attól, hogy gravitációval forogjon a víz. Persze a szivattyút akkor is érdemes beletenni, de szerintem kettőt felesleges csak a biztonság kedvéért. Ha már akadozik a járása, évekkel előtte elkezd hangoskodni. Akkor leszereli, és tesz be újat. Az enyém harminc éve megy. Már van hangja, de még mindig nem cserélem ki. Ráér, amikor megjelenik a fémes hang, meg a karrogás.

    Több fa van, mint asztalos!

  • wrox

    senior tag

    válasz thyeby #12606 üzenetére

    Köszönöm a válaszokat.
    A kazános dologgal tisztában vagyok, mármint a gáz és vegyes tüzeléses között különbségre gondolok.
    Mindenféleképpen vegyes tüzeléses kazán lesz, kiegészítésképpen lesz majd egy gázkazán mellé, ahhoz akarom előre elkészíteni a gázcsőnek a leállását. A gravitációs rendszernek úgy kellene kinéznie, hogy fent megy a meleg vizes bejövő, lent a padlón pedig a hideg visszafolyó. Vagy hogy máshogy lehet kivitelezni? Én a gerincvezetékest úgy gondoltam, hogy fent a plafon felett végigfut az összes helyiségben, körben a lakásban 2 db 26-os cső, egyik a jövő meleg, másik a vissza "hideg", ami megy a kazánba. Ezekből állok le minden radiátorhoz egy egy T idommal.
    Milyen gázkazánod van, mennyiért adod, és merre laksz? :)
    szerk, Látom, Nyíregyházán. Arra még járkálni is szoktam havonta-kéthavonta.

    [ Szerkesztve ]

  • wrox

    senior tag

    válasz thyeby #12604 üzenetére

    Igazából én zárt rendszert akarok, de nem tudom, hogy melyik lenne jobb, mi az előny az egyiknél, illetve másiknál. Valahogy az ragadt meg bennem, hogy ha valaki most épít ilyen vékony csővel központit, azt zártra készítik. A nyitottat a régi rendszerhez tették, ami 2 collos csővel készült. Valaki elmagyarázhatná, hogy hogy is van ez pontosan. :)

  • thyeby

    őstag

    válasz wrox #12607 üzenetére

    "Ezekből állok le minden radiátorhoz egy egy T idommal."

    Briliáns!
    Így többkörös lesz a rendszer, és tetszés szerint állíthatod be minden helyiség hőjét akár szinkronba, akár "aszinkronba" - nem függ senki senkitől.

    A gravitációs rendszer lényege, hogy a melegvíz magától fel tudjon menni, a hideg pedig lejönni. Ehhez kicsit vastagabb csövek kellenek, és a víz útjának közvetlennek kell lennie le-fel. De még mindig olcsóbb, mint negyvenezerért mégegy keringetőszivattyú - amiből persze tényleg kettő kell, ha puffertartályt is közbeiktatsz. És nem is ezmiatt jó a gravitációs rendszer, hanem amikor megrakod éjszakára a kazánt, lefekszel alunni, a villany pedig elmegy úgy, hogy nem is tudsz róla. És a kazán nem fő meg, szépen cserélődik benne a víz magától is. Ha itt jársz, megmutatom, mi a titka, hogy ne kelljen csapokat nyitogatni áramszünetkor.

    A kazán talán FÉG. Bőven kiszolgál 90 m2-t, itt többet fűtött. Kifogástalan. Azért dobtam ki, mert a kurvannyát a tigáznak, meg a gázbisznisznek. Az udvaron árválkodik a puffertatrály bolti ruhájában, egy kék nájlonban. 40-ért a Tied lehet, még a füstcső is ott van mellette. Már ígértek érte ugyanennyit, de még nem jöttek érte. Aki hamarabb viszi, azé lesz - nem tudok a kocsival rendesen hátra tolatni tőle, amikor meg akarok fordulni az udvaron - de még hogy én, a feleségem, aki ugye nőből van...

    Van vagy öt olyan ismerősöm, aki kicserélte a gázkazánt vegyes tüzelésűre, és a biztonság kedvéért meghagyta a gázkazánt is. De az elmúlt öt évben egyik sem kapcsolta be fél órára sem a gázkazánt. (Körbetelefonáltam őket, hogy most én mi a f@szt tegyek? Mennyit használják? Hát semmitse. Akkor meg minek? Szerintem te se fogod használni.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz wrox #12608 üzenetére

    Úgy látom, nem nagyon kell magyarázgatnom, érted, tudod.
    A nyitott rendszerben nincs nyomás. Ha fő a víz, nem repül semmi sehova, csak rotyog a kiegyenlítőtartály. A kiegyenlítő tartályt a legmagasabb pontra kell tenni. Ez sokszor a padlás. Ott meg sokszor elfagy.
    A zárt rendszer később forr meg - nyomás alatt magasabb a forráspont. Jobban, hatékonyabban be lehet fűteni, de ha az megfő, hát akkor baj van. Hogy mekkora nyomáson menjen (nálam 1,5 bar), azt magad határozod meg azzal, hogy mennyire töltöd fel, ill hogy mekkora biztonsági szelepet csavarsz bele. Mehet akár 3 bar-ig. Egy villanyboyler pl zárt rendszerű, 1,5 bar-os rendszer. A fűtés ugyanez, csak nagyobban.

    (Egy beteg néni egy nyíregyházi lakótelepen úgy halt meg, hogy kilukadt a radiátor, és a nagynyomású forróvíz végzett vele. Nyitott rendszernél ilyen veszély pl nincs. ott lecsöpög a forróvíz a földre, és púpos lesz a parketta. De amikor egy zárt rendszer kilukad, akkor még főcsap sincs, spriccolni fog a víz.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • gordonfreemN

    addikt

    válasz biker #12496 üzenetére

    Hi!
    Ö... én teljesen egyetértek veled, de lenne egy kérdésem.
    Ha a tűzhelyet (vegyük alapul Azt az 5kW-ot, amit te is emlegettél) bekapcsolom, ráadásul egyszerre, vagy pár másodperc eltérésekkel, akkor is működik az elméleted? Nyilván nem úgy fűt a főzőlap, hogy ki-be kapcsolgat?
    Mert azt én értem, hogy 80%-ot "fűt" egy órából, de a megszakító pillanatterhelés érzékeny, nem? Nem pedig átlagol egy órára és visszamenőleg szankcionál.
    Tehát akkor hiába kapcsolna ki a főzőlap mondjuk 0-tól számolva a 35.-ik percben, ha előtte együtt ment a két főzőlap meg a sütő, akkor az adott (mondjuk 10. perc) pillanatban még 5kW.

    Más:
    3 fázisos kérdés: a szolgáltató milyen vastag nulla vezetéket ad ilyen esetben? Pont akkorát, mint a 3db fázisvezeték keresztmetszetének az összege? Mert ezt a bekötéseknél sem árt szem előtt tartani az óra után is.

    Volt itt az elmult két oldalon szó kazáncseréről is 60nm-es lakásba, amibe 24kW-os kazánt néztek. Olvasgattam, de senki nem jegyezte meg, hogy sok lenne a teljesítmény. Ezért feltennék egy konkrét kérdést: Egy 12kW hőigényű lakásban 24kW-os kazánnal fűteni pazarlás?

    Hőszigeteléshez: parafa irtózatosan drága.
    Gyapot: gyúlékony és ha belső szigetelést terveznek vele, ugyanúgy párazáró fóliát kell alkalmazni, miként meg is szűnik ez az áteresztő előnye. Amúgy sem gondolnám, hogy a falakon valami eszetlen sok pára tudna távozni. Nekem is szokott a külső sarkokban vizesedni a fal, ha egy pár napig elfelejtjük kinyitni az ablakokat, pedig nincs szigetelés, van helyette kisméretű tömör tégla.
    Én arra gondolok laikusként, hogy ha belső vagy külső (*cell) szigetelést alkalmazok, akkor megnő a hőmérséklet a falak belső felületén, ezért ugyanannál a mondjuk 16 fokos harmatpontnál a falak felülete nem 14 fokos lesz, hanem 17-18 fok.
    Én azt értem, hogy "de eddig lélegzett a fal, ezután nem fog" és emiatt magasabb értéket vesz fel a harmatpont, de aki mondjuk eddig is diszperziós festéket használ, megméri a páratartalmat, sokat a szigetelés már nem oszt, nem szoroz, lehet számolgatni.
    Szellőztetni meg így is úgy is kell.

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

  • gordonfreemN

    addikt

    Ja, még azt kifelejtettem, hogy gázzal már anyám is megjárta. Semmit nem követtünk el, a kedves kommandós bá meg letépte a számlálót és meggyanúsították. Mivel ez akkoriban jött divatba, kb 2006, anyám meg jóhiszeműen, hogy ő nem követett el bűncselekményt, sodródott az árral. 230ezer lett a vége. De mára legalább tudom, hogy hogyan kell lopni a gázt, a baj csak az, nem mindenhol oldható meg, úgymint nálam sem, mert társasház, kinti óra stb. A gázszolgáltató meg bekaphatja.

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

  • biker

    nagyúr

    válasz gordonfreemN #12611 üzenetére

    Nem, a kismegszakito zarlatra pillanat erzekeny, tularamra egy bimetall gorbul es old le, a lomha tipus amit haztartasba szoktak rakni az In<1,2 eseten 2oran belul, 1,2<In<1,5 eseten kb 10 percen belul, e felett 1-2 percen belul old le, de tipusfuggo, grafikonon lehet leolvasni
    Mivel a lapok folyamatosan ki be kapcsolgatnak, nem konnyu tulterhelni. De zizegni fog a km mint allat

    A 3f nullaja csak olyan vastag lehet mint a fazisvezeto
    Mivel a harom fazison nem egyszerre van csucs, sosem folyik tobb aram a nullavezeton, mint barmely fazison, sot, optimalis esetekben nem folyik aram rajta, mert el is hagyhato szimmetrikus terhelesnel

    Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

  • gordonfreemN

    addikt

    válasz biker #12613 üzenetére

    Ahha, akkor arra való a fi relé!
    Amennyiben zárlat alatt a végtelen nagyságú áramot érted és ezzel azt is elkönyvelhetjük, hogy vannak határértékek, amiken belül csak bizonyos idő után old, így már világos. Köszi
    3 fázist szintén rendbe tetted, (amúgy nem szimmetrikus terhelésre gondoltam) köszi :R

    [ Szerkesztve ]

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

  • Dluinet

    nagyúr

    válasz wrox #12602 üzenetére

    Ha egy kört csinálsz akkor nem, de ha a csinálsz egy osztott és három kört, akkor a 16-os is elég.

    Zárt rendszer biztonsági szeleppel és tágulási tartállyal könnyebben kezelhető, mint a nyílt.

    "Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

  • thyeby

    őstag

    válasz gordonfreemN #12611 üzenetére

    "Ezért feltennék egy konkrét kérdést: Egy 12kW hőigényű lakásban 24kW-os kazánnal fűteni pazarlás?"

    Egyáltalán nem pazarlás. Ha nagyobb a kazán, semmi baj, legfeljebb nem járatod csúcsra. Ha kisebb, akkor van baj, mert nem bírod kifűteni a házat. A teljesítmény alatt azt kell érteni tehát, hogy legfeljebb annyit bír, illetve hogy annál jobban megpörkölni nem ajánlott.

    "parafa irtózatosan drága"

    Azért az irtózatos szó túlzás. A nikecell négyzetmétere 3 ezer pénzbe lesz a végén, a parafa 4-4.500-ba. Viszont nincs annyi munka vele. Persze, abban igazad van, hogy vannak nagyon drága parafák. 10-12 ezer forintért már 10 centi vastagot kínálnak - az minden tekintetben veri a *cell-t.

    "hogy ha belső vagy külső (*cell) szigetelést alkalmazok, akkor megnő a hőmérséklet a falak belső felületén,"

    A külső szigetelés esetén teljesen áll a lábán, amit írtál, azonban a belső szigetelés esetén épp a reciproka történik a dolognak. A fal hőmérséklete néhány celsiussal csökkenni fog, hiszen le van szigetelve. És ott csapódik a pára le - a szigetelés alatt. Bebújik az oda is, ahova nem is gondolnád.

    A szellőzésről isméten ennyit:
    A szellőző fal nem azt jelenti, hogy kijut a falon keresztül az utcára a páránk, hanem azt, hogy ami lecsapódik, felületén beszívódik, az ki tud szellőzni. Ugyanabba az irányba, ahonnan jött, s nem át a falon.

    A párazáró fóliáról érdemes tudni, hogy az féligáteresztő. Ettől drága, különben elég lenne occó mezei agrofólia. Tehát a rácsapódó vizet nem ereszti át befele, a bent levőt viszont kiengedi.

    Szigetelés után annak szokott általában penészedni, aki nem tud rendesen kifűteni, és nem tud normálisan, egészségesen járni a levegő. Ahogy írod, sarkokban, falakhoz közel húzott bútorok mögött. Ha megvan a 22-23 fok, akkor ott sem fog penészedni akkor sem, ha nincs szellőztetve rendszeresen. A hőhíd pl azt jelenti, hogy hiába van 23 fok a helyiségben, azon a ponton léptékkel hidegebb van.

    "Gyapot: gyúlékony"

    Nem tudok róla, hogy a gyapot gyúlékony lenne. :N Kőzetből gyártják ezer fokon. Próbáld begyújtani. Ha sikerül, akkor engem ez nagyon fog érdekelni. A kazánom azzal van szigetelve. A festék égett rajta, a gyapot az nem.

    Több fa van, mint asztalos!

  • csemberlen

    őstag

    válasz gordonfreemN #12614 üzenetére

    Ahha, akkor arra való a fi relé!
    Mire is szerinted?

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • csemberlen

    őstag

    válasz thyeby #12616 üzenetére

    Nem értek veled egyet, nagyon is baj, ha a ház max hőigénye 12kW, és nagy kazánt kap. Kapcsolgat ki-be 5-10 percenként. hatásfoka ha lemodulál nagyon rossz lesz.

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • thyeby

    őstag

    válasz Dluinet #12615 üzenetére

    "Zárt rendszer biztonsági szeleppel és tágulási tartállyal könnyebben kezelhető, mint a nyílt."

    És a nyílt miért nehezebben kezelhető? Semmi baj vele. Ha túlöntöd, elmegy a túlfolyón. Nekem eddig nyílt volt harminc évig. Minden ősszel felöntöttem kb 20 liter vízzel, és ennyi gond volt vele. Most zárt van. Hát ezzel több a munkám. Érték között kell tartani a nyomást, és két hónap alatt eddig kétszer kellett utánatöltenem. Persze az igaz, hogy ha rá van kötve egy közvetlen feltöltőcsap, akkor ez a munka egy 5-6 másodperces fáradozást jelent csupán - nekem egy slagot kell egyelőre odarángatni, felcsavarni, lecsavarni, vizet kiengedni utána belőle.
    Annyiban áll a lábán, amit mondol, hogy akinek sok víz van a rendszerben, az nem tudja a tágulásit tenni, csak a padlásra. Ott aztán figyelgetni kell hosszabb nagyhidegben. Egy átlagos, puffertartály nélküli rendszer tágulási tartálya azonban elfér a konyhában, spájzban, fürdőben - ki hova teszi. Azzal a világon semmi munka nincs, és fontos előnye a nyílt rendszernek, hogy nem tud repülni a kazán.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz csemberlen #12618 üzenetére

    Köszönöm, hogy kijavítottál - vegyes tüzelésű kazánra gondoltam.
    Fejtsd ki bővebben legyél kedves, mit takar az, hogy lemodulál a gázkazán, s mi rejlik a hatásfok romlás mögött?

    Több fa van, mint asztalos!

  • csemberlen

    őstag

    válasz thyeby #12620 üzenetére

    Nem vagyok gépész szaki, csak ami rám ragadt azt mondanám:
    a lemodulálás vagyis a gázégőfejben a lángmagasság csökkentése, már amelyik készülék tudja ezt.
    Ekkor a hatásfok csökken.

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • biker

    nagyúr

    válasz gordonfreemN #12614 üzenetére

    Nem! A fi rele a fold fele folyo hibaaramot meri!
    1f eseten If=-In (a fazisvezeton folyo aram=a nullavezeto aramaval)
    3f eseten az In=a harom fazison folyo aram vektorainak eredojevel, vagyis 0 es a legnagyobb fogyasztasu fazis aramertek kozt valami

    A foldelsen 0 aram folyhat, ezt figyeli a fi rele!

    Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

  • biker

    nagyúr

    válasz csemberlen #12618 üzenetére

    Khm khm
    A langmodulacio es a max egoteljesitmeny beallitasa a turbos kazannak is inkabb haszna, a kondenzacios kazanok meg reszterhelesen a legjobbak, maxon kisebb a hatasfoka mint minimumon!

    Nekem egy max 21kw-ot tudo kondenz van, hmv eseten 19,8kw, futesnel max 8kw van beallitva, a kazan minimuma 4,9-5kw kozt van
    Hatasfoka 50/30C es reszterheles eseten 106-108% mig 100% terheles eseten csak 102% a hatasfok

    Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

  • csemberlen

    őstag

    válasz biker #12623 üzenetére

    kondenzációsnál így igaz ahogy irtad. Viszont nyilt, vagy turbósnál csak 1 értéket adnak meg, és a hozzáértők szerint ez a maxon igaz, különben meg alacsonyabb.

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • thyeby

    őstag

    válasz csemberlen #12624 üzenetére

    Ehhez nem merek hozzászólni, mert nem vagyok biztos a dolgomban. Az az igazság, hogy amíg nem értem meg a hatásfokcsökkenés okát, addig nem sokat érek ezzel az információval.
    Az én fejemben a hatásfok csökkenésnek alapvetően két oka lehet egy gázkazánnál:
    1 - túl nagy lánggal fűtünk, és a hő több, mint amit a hőcserélő át tud venni
    2 - vízköves lett a hőcserélő

    Persze, a tökéletlen égéstől kezdve a fals levegőn át a gáz minőségen keresztül a helytelen értékválasztásokig sok egyéb oka is lehet, de ezek a hatásfok romlások most nem relevánsak, hiszen a túlméretezésről beszéltünk.

    (A gyakori ki-bekapcsolásról nem gondolom, hogy baj lenne, legfeljebb ha valakit zavar a hangja, amikor belobban. De nem ártana mélyebbre ásni ebben a dologban, hogy tudjuk a biztosat.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Lipton

    őstag

    válasz thyeby #12619 üzenetére

    A zárt rendszernél maximum az indulás után előfordulhat, hogy rá kell töltened, de ahogy a levegő kimegy nem szabadna. 2 éve egy csepp vizet nem tölöttem rá (új rendszer). Valahol folyik a vized el...

  • wrox

    senior tag

    válasz Dluinet #12615 üzenetére

    Na ez az, hogy nem csinálhatok osztót, mivel falon kívül fog menni a cső. Azt nem tudom megtenni, hogy minden szobához külön menjen 2 cső, mert akkor lesz olyan is, hogy egy szobán keresztül 4 cső megy, sőt, több ilyen lenne.

    thyeby:
    A gravitációs fűtés úgy kiépíthető, hogy fent megy mind a két cső, a jövő és a menő is? Ilyenkor nem sorba szokták kötni a radiátorokat? 26-os csővel kivitelezhető a grav. fűtés? Ha van puffer tartály, akkor pontosan hogy is kell kinéznie a rendszernek? Csak a pufferben keringeti a vizet a szivattyú, a radiátorok közt pedig gravitációs?

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Lipton #12626 üzenetére

    Két lakásom van, az egyikben gázkazán, a másikban immár vegyestüzelésű. Mindkettő zárt rendszerű mostantól. A gáz rendszerben átlag egy esztendőben 2-3 alkalommal kell a nyomást korrigálni, a vegyestüzelésűben havonta. A víz nem folyik el sehol, nem csurog, nem csepeg. Arról van szó, hogy a kisebb rendszerben talán nincs több 200 liter víznél, a nagyobbikban 1500 liter van. A kicsi hatvan fokon jár, a nagyot éjszakára 80 fokra tornázom fel. Szerintem az a veszteség oka, hogy a forróvíz bomlik, és egyszerűen távozik az automata légtelenítőn. De még csak most tanulgatom ezt a fűtőmesterséget. Rá fogok jönni, hogy miért van ez?

    Lehet, hogy arról van csak szó, amit írtál, mert most indult a rendszer.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • wrox

    senior tag

    Esetleg erről tud valaki valamit? Elfogadta a parlament?
    [link]

    Azért érdekelne, mert akarok egy kb 30-40 nm alapterületű kazánház-tárolót építeni a lakóház mellé. Nem akarok bent semmilyen füstölő berendezést. :)

    Gondolom a kéményt engedélyeztetni kell, vagy csak mikor jön a kéményseprő, akkor szólni neki?

  • canniball

    nagyúr

    válasz wrox #12629 üzenetére

    Hacsak nem Szlovákiában élsz ez téged nem érint. :N

    A kéményt úgy tudom engedélyeztetni is kell. Bélelni viszont tuti, ami némi plusz költséget jelent a korábbiakhoz képest.

    https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

  • wrox

    senior tag

    válasz canniball #12630 üzenetére

    Basszus, nem is figyeltem, hogy Pozsony van írva. Na mindegy. :)
    Mennyivel egyszerűbb lenne itt is az élet, de agyarisztánban ilyet ne is várjunk.
    Bélelni kell a kéményt vegyes tüzeléses kazánhoz?

  • canniball

    nagyúr

    válasz wrox #12631 üzenetére

    Igen, régen csak a gázhoz kellett a bélelés, most már a vegyes tüzelésűhöz is előírás.

    https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

  • wrox

    senior tag

    válasz canniball #12632 üzenetére

    De minek? És mivel kell bélelni? Elegem van már, hogy mindenhol csak a pénzt húzzák ki az ember zsebéből. Most cseréltünk gáztűzhelyet, és már nem szabványos a régi flexi gázcső??????? 5 éve még jó volt? Persze hogy nem jó már ez, mivel amit helyette használni lehet, az min. 2x annyiba került.

  • canniball

    nagyúr

    válasz wrox #12633 üzenetére

    Valamiféle fém cső kell a kéménybe, a megfelelő helyen biztosan megmondják pontosan milyen és az mennyibe kerül.
    Hogy miért van rá szükség azt meg nem mondom, nem tartozok az "okosak" közé, csak onnan tudok róla hogy a közelmúltban ketten is kéményt húzattak a családban.

    [ Szerkesztve ]

    https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

  • gordonfreemN

    addikt

    válasz biker #12622 üzenetére

    Na most várjunk. A védőföldet figyeli, vagy a nullát?

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

  • wrox

    senior tag

    válasz gordonfreemN #12635 üzenetére

    Én úgy tudom, hogy a fí relé a fázis a nulla vezetéken folyó áramerősséget figyeli, ha a kettő nem azonos, akkor leold.

  • gordonfreemN

    addikt

    válasz wrox #12636 üzenetére

    Én is így tudom, ha a kettő között eltér az áram, akkor leold, és ez az eltérési érték szokta jellemezni a fi relét. Ezért alkalmatlan az egész lakásba való beépítésre, mert porszívó, fúrógép stb nem fog tudni elindulni. Szóval Biker nem a védőföldre hanem a nullára gondolt. :R

    [ Szerkesztve ]

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

  • gordonfreemN

    addikt

    válasz thyeby #12616 üzenetére

    "A külső szigetelés esetén teljesen áll a lábán, amit írtál, azonban a belső szigetelés esetén épp a reciproka történik a dolognak. A fal hőmérséklete néhány celsiussal csökkenni fog, hiszen le van szigetelve. És ott csapódik a pára le - a szigetelés alatt. Bebújik az oda is, ahova nem is gondolnád."
    Na de tegyük fel, csemperagasztóval teszek fel cell szigetelést, ugy, hogy telibe huzom. Hova is megy a pára? És a belső falfelület innentől a szigetelés belső oldala, ami glettelve van, azon túl a cell meg ugysem engedi a párát? :F

    [ Szerkesztve ]

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

  • thyeby

    őstag

    válasz canniball #12632 üzenetére

    Ez hülyeség.

    A vegyestüzelésűhöz ki kell húzni a bélést, ha gázkémény volt előtte. Hamar szétégne a bélés benne - még a gáz is alaposan kilágyítja.

    A gázhoz azért kell a bélés, mert az kieszi a kötőanyagot a téglák közül.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz gordonfreemN #12638 üzenetére

    Jól írtad. Ha belülre teszel nikecellt, azt telibe kell húzni. És pont azért, amiért írtad.
    Kőzetgyapottal ha szigetelsz belülről, akkor ezért kell a féligáteresztő fólia.

    Több fa van, mint asztalos!

  • csemberlen

    őstag

    válasz gordonfreemN #12637 üzenetére

    Könyörgöm ne irj le butaságokat. Hogyne lenne alkalmas egész lakásra. :W Mért ne indulna el akármilyen gép a fi relé mögül?? 2007-es szabvány előirja minden duglajra!!!

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz DeFranco #12186 üzenetére

    Nos, a hevederzár kérdés lezárult, Prezidium hevederzárat választottam Titan 5x5-ös fúrt kulcsos zárbetéttel. A segítséget mindenkinek köszönöm, most már nyugodtabb vagyok édesanyám felől (ő kapta karácsonyra). Reméljük soha nem lesz rá szükség.

  • wrox

    senior tag

    válasz thyeby #12639 üzenetére

    Az a baj, hogy nem írt hülyeséget. Utánanéztem. Manapság már a vegyes tüzeléses kéménybe is kell acélcső. Lehet még nem kötelező, de ami késik, nem múlik.

  • biker

    nagyúr

    válasz gordonfreemN #12637 üzenetére

    Hadd tudjam mar, mire gondolok!
    Pontosan jol irtam, csak most ket elektromossaghoz nem erto ember vitatkozik villamos szakemberrel
    Ha a fazis es nulla vezetok ossz eredoje nem nulla, akkor hova lett a differencia? A fold fele elfolyt, vagy a vedovezeton, vagy rajtad keresztul
    A fi relenek ket jellemzo adata van, az erzekenyseg (pl 30mA) es a megszakithato aram (pl 40A)
    Es az egesz lakasra ra lehet kotni, semmi nem fog tortenni, ha bedugod a porszivot
    Ja, es fi rele onmagaban nem alkalmazhato, csak zarlatvedelemmel

    Kerdesekre tovabbra is szivesen valaszolok, de ne adjatok hulyeseget a szamba

    Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

  • dragonfx

    veterán

    nem teljesen ide tartozik kissé off a téma de ugy érzem itt segthettek leghamarabb:
    van 3 égősor karácsonyi
    mind2 3szálból áll 3 szálon mennek az égők.mind2 van 1-.1 égő ami kiégett.kiszedtem persze potégő nuku.persze így a égősor 1/3a vagyis aza szál nem ég.hogy tudnám müködésre bírni?tehát hogy csak az az 1 darab ne égjen de az a bizonyos szál amin van azona többi jo égő igen?
    már összekötöttem a szálat a foglalton kivül de ugyse jo.
    ötlet?

    "Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014

  • wrox

    senior tag

    válasz biker #12644 üzenetére

    Ha rajtam keresztül folyik el, akkor a föld vezetéket hiába nézi, nem? :)
    Én úgy értem ezt, hogy ha a fázison amper megy, a nullán pedig nem megy vagy nem ugyanannyi megy vissza, akkor kapcsol le. Itt jön képbe a mA, ennyi a tűrése.
    Hülyeséget én nem hiszem hogy adtam volna a szádba, te magad írtad, hogy a földelést nézi. Amúgy teljesen jól írtál mindent, csak arra volt reagálás, hogy a föld vezetéken folyó áramot figyeli, mert ez nem igaz. A földelésnek a zárlatnál van jelentősége, szerintem.

    Egyébként távol álljon tőlem a vita, mivel csak hobbiszinten konyítok valamit az elektronyikához.

    Más téma Uraim.
    Annyi félé hallottam, hogy már nem tudom mi a jó. Helyiség KW igény számolásánál mennyi a szorzó, ha a ház szigeteletlen és mondjuk B30-as téglával van falazva?

    [ Szerkesztve ]

  • Integra

    titán

    valaki erre?
    szétgugliztam már magam, de nem találok használható infot :(

    [ Szerkesztve ]

    ...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

  • biker

    nagyúr

    válasz wrox #12646 üzenetére

    "Nem! A fi rele a fold fele folyo hibaaramot meri!"
    A fold fele nem csak a vedovezeton folyhat aram, hanem rajtad keresztul is, rossz esetben, ezt probalom megertetni, de nem megy...

    "Én úgy értem ezt, hogy ha a fázison amper megy, a nullán pedig nem megy vagy nem ugyanannyi megy vissza, akkor kapcsol le. Itt jön képbe a mA, ennyi a tűrése."

    Igen, de ismet kerdem, hova a retkes fenebe tunne a fazison folyo aram, ha nem a nullan megy vissza? A fold fele, mert a jelen fizika nem ismeri az elektronok kiparolgasat a semmibe
    Kezded erteni?

    "Hülyeséget én nem hiszem hogy adtam volna a szádba, te magad írtad, hogy a földelést nézi. Amúgy teljesen jól írtál mindent, csak arra volt reagálás, hogy a föld vezetéken folyó áramot figyeli, mert ez nem igaz. A földelésnek a zárlatnál van jelentősége, szerintem."

    Nem, a foldelesnek tobb ertelme is van, de nem fogom egy postba leirni mindet

    Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

  • thyeby

    őstag

    válasz wrox #12627 üzenetére

    Már megírtam erre délután a választ, de elkérték a gépet befejezés előtt, és úgy kaptam vissza, hogy már nem találtam, amit szerkesztettem - most kezdhetem előröl.

    Látom, beledugtam a darazsat a füledbe ezzel a gravitációs dologgal. Ma trend, hogy eltüntetjük a fűtéscsöveket a falba, a padlóba, és sak a radiátor alatt látszik két kis rövid tizenhatoska. Nekem is tetszett, a másik lakásban ez van. Nem kell porolgatni takarítani, festeni, könnyű tőle meszelni - megvannak az előnyei. Ám megszerettem ezt a rendszert is, és az idő nekem azt mutatta, hogy nem zavarnak a csövek a falon. Okosabb rendszer ez szerintem, és kisebb odafigyelést igényel, arról nem beszélve, hogy nem kell berosálnom, ha elmegy az áram, és ezerrel megy a kazánban a tűz.

    "A gravitációs fűtés úgy kiépíthető, hogy fent megy mind a két cső, a jövő és a menő is?"

    Nem. A szivattyúval működni fog, de a gravitációt elveszíted azzal, ha felviszed az elmenő csövet. A hideg csöveknek a radiátorok aljánál nem szabad feljebb lenni, a meleg csöveknek pedig a radiátorok tetejénél nem szabad lentebb lenni. A bejövő melegvíz tehát mehet akár a plafonon is, vagy a padláson, az elmenő pedig akár a padlóban, vagy kétszintes házban az alsó szinten bárhol.
    Ennek a rendszernek a lényege az, hogy a melegvíz magától felfele vándorol, a hideg pedig lefele. Ha nincs akadályoztatva tehát a víz ebben a törekvésében, akkor már kész is a gravitációs rendszer.

    "Ilyenkor nem sorba szokták kötni a radiátorokat?"

    A radiátorokat soha nem szerencsés sorba kötni. Megfigyelheted minden sorbakötés nélkül is ott, ahol látsz jó hosszú radiátort, hogy a vége jóval hidegebb. A sorba kötött radiátor tehát nem más, mint a radiátor meghosszabbítása. Mire a végére ér a víz, már kihűl. Ha tehát egyiket a nagyszobába teszed, a másikat a kisszobába sorba kötve, és mondjuk a kisszoba felől érkezik a forróvíz, akkor a kisszobában meg lehet majd főni, a nagyszoba pedig hideg marad.

    "26-os csővel kivitelezhető a grav. fűtés?"

    Erre kicsit bonyolultabb a válasz. Megpróbálom a lényegét jól érthetően megfogalmazni:
    Az a szerencsés, ha minél nagyobb áteresztő képességű radiátorszelep van a radiátoron, ugyanis többnyire ez a legszűkebb keresztmetszet. Induljunk el tehát innen, és haladjunk most az egyszerűség kedvéért visszafele a hideg vízzel a kazán hőcserélője fele. Tehát a legtúlsó radiátortól indulunk a hidegvízzel a gyűjtőcső fele. Ez a cső már maga gyűjtőcső, vagy ha úgy tetszik, a gerinc legvége. Keresztmetszete legyen ugyanakkora, amekkora a radiátor szelepé. Haladunk így a következő radiátorból begyűjteni a hideg vizet. Az abból kijövő cső mérete megegyezik ezzel. A két víz, ha ugyanolyan keresztmetszeten folytatnánk a gerincet, nem férne el egymás mellett, épp a felére lecsökkenne a vízáram erőssége. Ezért a gerinccsövet most öblösebbel folytatjuk. Éppen akkorával, aminek a szállító képessége egyezik annak a két csőnek az együttes szállítóképességével, amiket eddig begyűjtött. Így haladunk a harmadik radiátorhoz. Itt ismét szélesíteni kell a keresztmetszetét a gerincnek. És mostmár akkorára, amekkorának a szállítóképessége megegyezik az eddig begyűjtött három cső együttes szállítási képességével. Gondolom, eddig érthető, és így már önállóan tudod tovább ragozni magadnak. Most megérkezünk a kazán közelében levő keringető szivattyúhoz, ami meghúzza majd a vizünket a kazán benenetébe.. Azt közbeiktatjuk, és itt jön egy kis csavar, amit kihagyok, de később, ha kéred, pontosan kitérek rá. A csövünk mellé párhuzamosan bekötjük a keringetőszivattyút, figyelve, hogy a folyásiránya a kazán fele mutasson. Nem árt innen a kazánig ismét öblösíteni kicsikét. Ezúttal más okból, nevezetesen azért, hogy amikor a szivattyú megindul, akkor ne rárántsa a hideget az esetleg forró kazánra, hanem csak szép kíméletesen tolja be. A csavarintás nem ez volt, ismétlem, azt kihagytam. Ezt a szivattyút a szobatermosztát fogja indítani, amikor a levegő a beállított érték alá hűl.
    Itt a kazán felmelegíti, és visszafele most eljátsszuk az eddigiek "reciprokát", a gerinc átmérőjét ezúttal folyamatosan csökkenteni fogjuk. Amikor megérkeztünk az utolsó radiátorhoz, kész a gravitációs rendszerünk. Ha nyomás alatt vagyunk, akkor tetszőleges helyre bekötünk párhuzamosan egy kompenzátor tartályt, ha nyitott a rendszerünk, akkor a legmagasabban levő radiátorból felviszünk egy csövet (Vagy ha már eleve fent van a főnyomócső, akkor annak a legmagasabb pontjából), és rákötjük a tágulási tartályt, amiben a víz szintjének mindenkinél magasabban kell lennie. A túlfolyóját elvezetjük a csatornába, ha az nincs, akkor jó lesz egy mezei diszperzites vödörbe is akár.

    Van ide még egy gondolatom számodra:
    Nagyon szerencsés, ha a lakás elosztása megengedi, hogy valahol középütt jöjjön fel a kazántól a gerinc, és ott ágazzon két (vagy akár több) körré. Így egyrészt még egyenletesebb a hőelosztás, másrészt pedig nem kell ezt a gerinc-tágítás dolgot a fizikai fájdalomig ragoznunk. A forróvíz cső kazánhoz közeli pontjára felteszünk egy biztonsági nyomásszelepet zárt rendszer esetén, alá egy vödröt, vagy be a csatornába, és lehet begyújtani.

    "Ha van puffer tartály, akkor pontosan hogy is kell kinéznie a rendszernek? "

    Gondolom, amit az imént építettünk virtuálisan, még a fejedben van.
    Most elvágjuk a nyomócsövet a kazán felett. Ezt rákötjük a puffertartály felülről második csonkjára. A legfelsőt pedig odavezetjük a nyomócsőhöz, ahol azt most elvágtuk. Lent: Elvágjuk a gyűjtőcsövet. Rákötjük a puffertartály alulról a második csonkjára. A legalsó csonkot bevezetjük a kazánba úgy, hogy közbeiktatunk egy másik keringető szivattyút hasonlóan a csővel párhuzamosan kötve, és figyelve, hogy a szivattyú folyásiránya a kazán fele mutasson. Itt is jó eljátszani ez a tompító célzatú tágítást a csövön. Ezt a szivattyút a kazánból kijövő forróvíz állízható hőérzékelője fogja indítani akkor, amikor a víz hőmérséklete elérte a beállított értéket.

    Lehet még sok más variációban is kötni a puffertartályt, de ez a legegyszerűbb, és nagyszerű. A fűtés így gyakorlatilag akkor indul, amikor a tartály tetején felmelegedett kb a víz 10-15 %-a. Az 10-15 perc, ha odapörkölsz neki. Utána már csak a tartalékvizet fűtjük, meg a visszajövő elhűltet. Hogy melyiket milyen arányban, az innen már csak beállítás kérdése, meg tüzelő kérdése.

    "Csak a pufferben keringeti a vizet a szivattyú, a radiátorok közt pedig gravitációs?"

    Így is megoldható, de jobb, ha bent van mindkét keringető - akkor te irányítasz a világon mindent, s nem az őselemek. A gravitáció sokkal lassabb, mint a szivattyú. De arra nagyon jó, hogy áramszünet esetén ne rosálj be. Akkor a szivattyú leáll, a víz mégis továbbmegy. Erre írtam fentebb, hogy csavarintás, meg párhuzamosan kötés, de most nem kavarom össze azt, amit talán sikerült a fejedbe varázsolnom. Amikor az már tiszta, akkor térjünk vissza erre a gravitációs szivattyús csavarintásra, mert onnantól néhány mondatból is megérted a lényegét. (Gondolom, nem kell szilveszter estig elkészülnöd vele. :D )

    (Ha ezeket megcsinálod magad, akkor 110-160 ezer forintnyi munkadíj marad a zsebedben. Ha pesti vagány vagy, akkor mégtöbb. Összeszámolgattam nagyjából, hogy ez egy emberneknapi 10-12 órában jó 4-5 nap, ha nem csinál minden nap ilyesmit. Ha fűtésszerelő, akkor is kell három nap.) Egyedül a kazán, és a puffertartály telepítéséhez kell segítség. A kazán súlya 3-500 kg, a puffertartályé 120-150 kg. A többi az lepkefing. Jó, aki tud kölcsönkérni a kazán mozgatásához egy békát. Az sérülékeny dolog, az öntvény repedhet, ha esik, vagy feszül egy nagyobbat. Ha nincs béka, akkor legyen négy józan és kipihent férfiember. A puffertárolóhoz elég egy segítség.

    Nem említettem még, de puffertartály is létezik csőkígyóval, és anélkül. A csőkígyó az nem más, mint a tartály belsejében egy vagy több spirálban kialakított cső, ami tulajdonképpen hőcserélő. Ez lehet bármilyen irányú. Tehát akár rásegíthet a fűtésre egy napkollektor, vagy szélgenerátor, akár lophatja a puffer melegét ezen keresztül a használati melegvíz.

    Egyébként ha erre jársz, megnézheted magadnak élőben. Csak írj előtte való nap egy SMS-t

    Több fa van, mint asztalos!

  • wrox

    senior tag

    válasz thyeby #12649 üzenetére

    Most már tiszta, köszönöm.
    Úgy tűnik, hogy nálam a grav. rendszer nem kivitelezhető. Sajnos van egy helyiség, ahol fent mehet csak a cső, zuhanyzó miatt. A másik ok pedig, hogy a kazánom úgymond középen van. Jobbra és balra kell mennie a csöveknek.
    Itt van egy hevenyészett alaprajz. Az oval jel, a bal felső sarokban a kazán helye, a falak melletti vonalak pedig a radiátorok tervezett helye. a nyíllal jelölt pedig a bejárat.

Új hozzászólás Aktív témák