Új hozzászólás Aktív témák

  • vnorbi

    aktív tag

    válasz #95561216 #31443 üzenetére

    A pénzpiaci alapok egy része már jó ideje csak technikai lehetőség, hozamot nem lehet vele elérni. Például az OTP forintos pénzpiaci alapja 4 évre visszamenőleg negatív hozamot produkál, de jó fejek, mert garancia van rá, hogy ha eleget tartod, akkor annyit visszaadnak, amit beleraktál (persze van számlavezetési díj).

    De például TBSZ lezárására jó. Ezen ha lenne szabad pénz, akkor azt utalási díjért cserébe vezetnék át a rendes folyószámládra, míg ha veszel mondjuk ilyen pénzpiaci alapot, azt ingyen transzferálják a normál értékpapírszámlára, ahonnan ingyen lehet visszavezetni a folyószámlára.

    Egy másik praktikum, amikor megragad a pénz az értékpapírszámla és a folyószámla közt. Például az OTP-nél amikor állampapír fizet kamatot, vagy jár le, akkor előbb egy belső számlán íródik jóvá a pénz, onnan pedig átkerül a folyószámlára. Ez szinte mindig azonnal megtörténik, de ritkán előfordul, hogy nem. Ilyenkor lehet várni, telefonálni, panaszkodni és megoldódik, de a leggyorsabb, ha pénzpiaci alapot veszünk (nincs tranzakciós díj), amit aztán rögtön el is adunk. A vétel a beragadt pénzt fogja használni, eladáskor meg kijut a pénz, mert nem valami éjszakai folyamatra kell várni (ami elakadhat), hanem nap közben azonnal könyvelődik minden.

Új hozzászólás Aktív témák