Új hozzászólás Aktív témák

  • mgoogyi

    Topikgazda

    válasz ^Andrew^ #44782 üzenetére

    Esetleges alternatíva, hogy egyszeri befektetés előtt MÁP+-ban gyűjtöd a havi 15e-eket.
    Amikor van belőle egy értelmes összeg, akkor tolod bele ETF-be. Ez lehet évente is, vagy másfél évente és úgy már 1% alatt vagy vásárlási költségnél.
    Befalapot semmiképp nem javaslom, az egyszeri bekerülési költség sokkal kevésbé fáj, mint az évi 1% -nyi extra.
    Ami esetleg megfontolásra érdemes lehet, azok a forintos ETF-ek, ebből van nasdaq100, s&p500, dax, ezeket lehet költséghatékonyan vásárolni. Az MSCI World ~60%-a USA, így az S&P500-zal viszonylag magas korrelációt érhetsz el. Azon agyaltam, hogy 3-4-5 évnyi S&P500-zat egyben átválthatsz MSCI World etf-re.
    A baj ott van, hogy TBSZ-en kell az egészet csinálni, így 5 év után pl. 5 TBSZ-ed lesz, mindegyiken 180k-val, amit nem tudsz csak úgy összevonni. Viszont azt megteheted, hogy amikor lejár az első TBSZ-ed és átviszed egy gyűjtőéves új TBSZ-re, akkor az azévi 180k-val már 360k-d lesz, ami már egész költséghatékony MSCI World-höz vezethet.
    Viszont itt bejön még egy probléma, hogy számlán belül kell megoldanod a pénzváltást, ami közel hasonló költség lesz, mint amit az s&p500-zas körrel próbáltam megspórolni.

    Lehet a MÁP+-os vonal a legegyszerűbb. Ha van annyi pénz, hogy 1% alatt marad a beugró költség (~230e Ft-tól), akkor utalás a revolutba, euró váltás, utalás az RC-be.

    Degiro: Ha nincs TBSZ, hosszútávon bukod az árfolyamnyereség mentességet.

Új hozzászólás Aktív témák