Új hozzászólás Aktív témák

  • avl

    senior tag

    ÖNYUP-om van, nemregóta, sokaig vartam vele, hogy mar ne legyen messze a nyugdij (az adovisszaterites ill. belepesi ajandek abszolut összege idövel egyre kisebb szerepüek)

    NYESZ-em nincs, lenne ertelme ? van ahol igy irjak:

    "Nyugdíj-előtakarékossági Számla kizárólag forintban vezethető, mivel az állami adóhatóság ide utalja az előtakarékossági támogatást"

    (szerintem mar az indoklas is santit, mert attol meg lehetne Ft-ban es mas penznemben is)
    Ft-ban viszont szerintem nincs sok jo eszköz, van egyaltalan ? valami global (AVWI vagy vanguard lifestyle -szerü) ETF szerü van benne ?

    masutt: https://nyugdijmaskeppen.hu/nyugdij-elotakarekossagi-szamla-nyesz/

    "A nyugdíj előtakarékossági számla felépítését tekintve két számlából áll: egy pénzszámlából és egy értékpapírszámlából.

    A pénzszámlánk mintegy “előszámlaként” működik. Ide érkeznek ugyanis a befizetések, ide érkezik az éves 20%-os SZJA adójóváírás, és ha eladjuk értékpapírjainkat, ide érkezik be az abból származó pénz is.

    Mivel a NYESZ esetén nekünk kell kezelni a pénzünket, ezért fontos észben tartani, hogy itt nem elég a fizetőeszközt forintban tartani. Bizonyos értékpapírok vásárlásához ugyanis muszáj lesz a pénzszámlánkon lévő pénzünk egy részét (vagy egészét) átváltanunk a vásárláshoz szükséges devizára (jellemzően euróra vagy dollárra)."

    eszerint lehetne ra sokfelet venni ....vajon hogyan konvertalnak, ott "lehuznak" ?
    sajat tapasztalata kinek melyik helyen vezetettel van ?

Új hozzászólás Aktív témák