Új hozzászólás Aktív témák

  • Stanlee

    őstag

    válasz PredatorZoli #70725 üzenetére

    En sajnos azt latom, hogy eleg rugalmatlan a piac. Maradjunk a nemet munkaeropiacnal. Az alacsony berezesu hianyszakmakban sokszor olyanok dolgoznak, akiknek a parja valami nagyon jol kereso allasban van. Pl. sok apolono, ovono, tanitoneni megengedheti maganak, hogy a munka iranti szeretetbol nyomott berert dolgozzon, mert a ferje annyira sokat keres, hogy kiegyenlitodik egy atlagos feletti szintre a csaladi jovedelem.

    Mindig azt hallani a politikusoktol, amikor valami menekultmozgas van, hogy dejo, jon az olcso munkaero a korhazakba, idosgondozasba. A valosagban meg az van, hogy nem mennek el ezekbe a szakmakba dolgozni, mert nagyon alacsony a fizetes, de novelni nem hajlando senki, hogy tobben valasszak. Es ez nem 1-2 eve, hanem evtizedek ota megy.

    A masik problema a szakszervezeteknel van. Az eros nemet szakszervezetek jok, viszont az egyes iparagaknak bersavokat is megadnak, azert, hogy ne vonuljon egyik regiobol a masikba a munkas, mert ott tobbet adnak neki. A bersavok meg alacsonyak, es pont az van, amit irsz: a privat idosgondozas, ovoda, iskola draga, akik ott dolgoznak jol keresnek, de csak a gazdagok engedhetik meg maguknak - a tobbi helyen meg alacsony berert dolgoznak, a szakszervezetek altal "kiharcolt" fizetesert.

    Ezert van az, hogy a szabaduszo komuves, festo, villanyszerelo magas oraberert dolgozik, az IT-ban sokat kell fizetni a jo emberekeret, mert a FAANG US cegek elviszik dragan a legjobbakat, a tobbi iparagban meg jol elvan mindenki a standard bersavos fizetesekben.

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Új hozzászólás Aktív témák