Új hozzászólás Aktív témák
-
_az
senior tag
próbáltátok már lajosmizsén a tanyacsárdát? www.tanyacsarda.hu
egyébként meg:
UNIKUM. PÁLESZ.
-
#96302336
törölt tag
Azért nem vagyunk ám annyira elmaradva. Bulgária pl. nálunk sokkal jobban le van maradva (még), mégis EU ország lett. Ha már mediterrán országokról beszélünk, akkor nem mehetünk el az olaszok mellett. Érdemes összehasonlítani Észak, és Dél olaszországot, Ott is jelentős a különbség.
-
trassher
addikt
igen láttam hogy emigrált mégis nekem olyan "kisgyerekes-élménybeszámolós" feelingje van az egyes leírásoknak.
nem kell ígymaradnia, ezt nem mondta senki. csak Ő 30 éve emigrált itt meg 17 éve volt rendszerváltás, teszem hozzá én akkkor születtem. nyugatabbra nem 18 éve indult meg a fejlődés azért van járnak ott ahol járnak és mi meg pont ezért vagyunk ennyire lemaradva. -
"ahogy kivettem nagyon csipázza a mediterrán dolgokat ami neki MO-hoz képest új, más"
Ize, ha elolvastad, akkor az is ott volt, hogy harminc eve emigralt, tehat nem a mult heten jart eloszor kulfoldon.
"miért lenne ez másképp pont a vendéglátásban?"
Es miert kellene igy maradnia? Most komolyan baj az, hogy valaki megprobalja az igenyesseg iranyaba elmozditani a dolgokat?
-
válasz
#96302336 #22 üzenetére
"Az igényes helyek pedig sajnos természetszerűleg drágák."
Ha megfigyelted, akkor arrol is szo van, hogy a draga helyek is igenytelenek. Pl. a cikkben is ajnarozott Raspiban (etlap) par hete jartak szuleim, aztan ki is jottek rendeles nelkul, mivel nem volt normalisan gyerekszek az unokanak.
-
trassher
addikt
na elolvastam a cikket és nem nagyon értem a nyilatkozó fazon véleményét. mit vár ez az ember? csak neki nem esett még le hogy MO majdnem minden téren le van maradva? miért lenne ez másképp pont a vendéglátásban? ahogy kivettem nagyon csipázza a mediterrán dolgokat ami neki MO-hoz képest új, más. csak azt is lekéne írni hogy akik onnan jönnek le például a balatonra, hogy rohannak a bódékhoz kolbászt meg pacalt enni. azok is magyar alapanyagokból vannak amik szerinte "sz@rok". a másik meg hogy miért ilyen a vendéglátás színvonala? szerintem egyszerűen csak azért mert ma MO-n a legtöbb ember minél könnyebben szeretne leakasztani mégtöbb pénzt
-
Sir Pocok
őstag
Én nagyon szeretem az úr blogját. Sok dologban igaza van, de azért már látni némi fejlődést.
-
aXXon
őstag
Kicsit összevagyok zavarodva, csak bekezdéseket olvastam belőle azaz igazság és már ittam is. De akárhogyan is nézzük, az erdélyi magyar házi konyhát maximum az itthoni házi magyar konyhával lehetne összehasonlítani, azok vannak egy kategóriában. Egyébként a válaszom nem, nem láttam még étlapon több fajta töltött káposztát. De egy félét sem. Persze nem is járok túl sokat étterembe, az is igaz.
-
#96302336
törölt tag
Ja. igazad van. Csak az emberek többsége sajnos a legalja cuccokat veheti meg.
A szalámi eredetről már hallottam.Pick Márk (Szeged, 1843. dec. 12. – Szeged, 1892. máj. 11.): szalámigyáros. Kereskedőnek tanult, gabonakereskedéssel foglalkozott. 1869-ben üzletet nyitott. Egyik üzleti körútja alkalmából Olaszo.-ban a szalámigyártást tanulmányozta. 1883-ban Szegeden olasz szakmunkásokkal megkezdte a téliszalámi gyártását, 1885-ben megindította a nagyüzemi termelést. Az üzem vezetését 1892-ben, halála után, özvegye majd 1898-ban fia, Jenő vette át. Gyártmánya, a „Pick-szalámi” nemzetközileg elismert márka lett.
-
#96302336
törölt tag
válasz
kicsitomi88 #21 üzenetére
Az ÁNTSZ, sajnos túlzottan szigorú. De van miért, mikor folyamatosan arról hallani, hogy szalmonella mérgezések vannak országszerte, rég lejárt szavatosságú termékeket szolgálnak fel, vagy az ALAPVETŐ konyhai higiéniát nem tartják be.
Az ÁNTSZ ezek miatt "balfaszkodik" A cikk írója például felhozta az érlelt húst. Nade a húsérlelésnek is vannak szigorú szabályai, nem csak simán kiakasszák az erkélyre rohadni. -
válasz
#96302336 #19 üzenetére
"A külföldi termékekről még inkább el lehet mondani, hogy íztelen gyorsított sz@r."
Pontositanak: a kulfoldi termekek legaljarol, amit behoznak hozzank, az arerzekeny piacra. Eleg durva kulonbseg tud lenni mondjuk egy magyar meg egy osztrak Spar gyumolcsfelhozatala kozott (bar szerintem a minosegbeli kulonbseg nagyobb, mint az arak kozotti).
"Az meg miért fáj a cikk írójának, hogy a Pick szalámi recept olasz?"
Nem faj neki, csak megemliti. Te tudtad eddig?
-
kicsitomi88
őstag
Egyebkent meg a finom piacos kistermelos arukhoz:
Ha elmész a piacra és látsz egy kis apókát akinel vagy egy tucat gyümölcs-zöldség van néhány rekesszel-ládával és mind gyönyörű, akkor jobb ha tudod, hogy az a nagybanin posztolo kereskedotol van akinek nem volt eleg potencialja ahhoz, hogy szerzodjon egy kereskedelmi szovetkezettel vagy egy hipermarket lanccal. Az emberek nagyresze csak bemeseli maganak ezt a kispiacos ízes árut. Fordult már ki a számból a hátsó kertből való paradicsom és ettem már finomat a Corasbol.
-
#96302336
törölt tag
Azért, mert kevés vendéglátós hobbyja és szenvedélye egyben maga a vendéglátás. Csak a nagy hasznot, és a lehúzható majmokat látják a vendégekben. Az igényes helyek pedig sajnos természetszerűleg drágák. (bár van sok gagyi és drága, lásd a haszonlesőket)
Hogy hogyan jön a gyár? Pl. húsgyár kenyérgyár, hogy a húsra és a búzára asszociáljak.
-
#96302336
törölt tag
válasz
kicsitomi88 #1 üzenetére
A külföldi termékekről még inkább el lehet mondani, hogy íztelen gyorsított sz@r. Lásd pl. külföldi szőlő, banán, dinnye, eper stb stb. Bemész egy multiba télen, és vehetsz dinnyétő elkezdve az összes nyári gyümölcsöt. Mind import szar. Íztelen mezőgazdasági zöldtrágya.
Csak hogy minőségi, magyar dolgoknál maradjak, Tokai Aszú, Hevesi Mézédes dinnye.
Az meg miért fáj a cikk írójának, hogy a Pick szalámi recept olasz? Ez a csóka vagy magyargyűlölő, vagy egy pesszimista. leveszöldség. (lsd: gyökér)A frankeinstein állattartás is külföldi eredetből van. A génmanipulációt is az USA kezdte el.
Ha igazán komoly, és minőségí húsárut akar, akkor irány egy falu, és irány az első ház, ahol tyúkólak, és disznóólak vannak. Na azaz a hús, ami finom.
Nagyipari körülmények között lehetetlen minőséget termelni. -
válasz
kicsitomi88 #1 üzenetére
Akkor pl. a téliszalámiról:
néhány éve dolgoztam a digóknál, enni ugye ott is kellett vmit. Benézek a pultba, látom: "Ungherese salami" ("Magyar szalámi"), kinézetre hasonlított a télire. Nos jó, kóstoljuk meg... Természetesen olyan messze volt a magyar téliszalámitól, mint innen a Plutó... Szal becsüljük meg azt, amit tényleg mi tudunk a legjobban a világon...
-
trassher
addikt
válasz
parandroid #10 üzenetére
na ugye. és ahhoz nem mész el egy étterembe, vendéglátói egységbe sem.
syn7h37ic: respect -
Olvasd el meg egyszer: az erdelyi magyar hazi konyharol emliti a negyfele toltott kaposztat, es a magyar vendeglatos konyharol szedi le a keresztvizet (teny: en se lattam meg etlapon egynel tobb fajta toltott kaposztat: es te?).
Egyebkent meg tenyleg vannak durva dolgok a magyar vendeglatasban, pl. a Villa Medici ettermeben (ami rendszeresen szokott szerepelni az orszag legjobb tiz etterme kozott) tejszinhab helyett novenyi alapu vackot hasznalnak. WTF?
-
aXXon
őstag
válasz
kicsitomi88 #3 üzenetére
Lásd fentebb.
-
aXXon
őstag
válasz
kicsitomi88 #1 üzenetére
És nem volt ez elég az indexen???
szerk: egyébként a csávó, egy farok, a magyaroknak több mint négy fajta töltött káposztája van (ezek szerint a románokkal ellentétben) és akárhogyan is nézzük, vannak olyan savanyúkáposzta készítők itthon, akik méltán világhírűek. Az, hogy ő nem ismer többet, az egy dolog. A hungarikum az hungarikum. Van aki beszél róla, van aki ért hozzá. Ennyi.
-
kicsitomi88
őstag
Idézet egy cikkből:
Álljunk meg egy pillanatra. Az egész ország azt hiszi, ami magyar, az a legjobb a világon a savanyú káposztától a húsokon, a sajtokon át a friss zöldségig.
Önbecsapás. Nincs rendes zöldségünk, a paradicsom ízetlen, kényszerérlelt szörnyűség, nincs rendes búzánk, csak a nagy termésátlagú ipari, amiből rendes kenyeret sütni nem lehet, csak ezeket az adalékokkal puffasztott, gyorskelesztett szivacskenyereket. Nincsenek húsok, rettenetes körülmények között, hormonokkal növesztett Frankenstein-pulykákat, tejmarhákat, gyorsan hizlalt disznót kapni. Valóban nehéz lenne mondani olyan magyar mezőgazdasági terméket, amely világszínvonalú volna, miközben úgy gondoljuk, hogy a magyar mezőgazdaság világszínvonalú. A téliszalámiról azt hisszük, hogy világhírű, pedig ma már itthon is vannak olyan üzletek, ahol tucatnyi olyan olasz vagy spanyol szalámi, kolbász kapható, amely klasszissal jobb a mi télinknél. Olaszországban szinte minden falunak van saját kézműves színvonalú kolbásza, szalámija. A Pick-szalámi receptjét is olaszok hozták egyébként százötven éve. A világ rég elment mellettünk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- League of Legends
- A processzorba integrált hűtésen dolgozik a Microsoft
- Gaming notebook topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Steam Deck
- További aktív témák...
- T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe magyar vbill IR kam új akku gar
- XPS 15 9530 15.6" FHD+ IPS i7-13700H RTX 4060 16GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Acer Predator GAMING 17" Laptop! i7-11800H / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- ASUS TUF RTX 5070Ti OC 16GB GDDR7 Videokártya! BeszámítOK
- Acer Swift 3 Ultrabook / Ryzen 7 5700U / RX Vega 5 / 16 GB RAM / 512 GB SSD
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Garmin USB ANT Stick jeladó eladó
- Apple iPhone 15 128GB,Dobozával,12 hónap garanciával
- SzinteÚJ! HP Elitebook 860 G10 i7-1355U 16GB 1000GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest