Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
Néha rácsodálkozom étteremben (kifőzdében, kocsmában) ahol van hagymaleves (olcsó, jó, laktató), hogy ha cipóban van, szinte senki sem eszi meg, pedig az a legjobb része. Volt hogy vitte vissza a pincér a 4-5 kikanalazott rozscipót :-/
-
Mister_X
nagyúr
Ma megpróbálkozom a hagymalevessel - ötféle hagyma plusz egyéb fűszerek mínusz medvesajt.
-
Viszlát
addikt
-
Viszlát
addikt
Megcsináltam végre, egészen más, mint amiket eddig ettem, de jó volt, köszi a receptet.
Az orosz salátát módosítva lehet bepróbálom, borsó pfejj.
-
DeFranco
nagyúr
RTFM: Szaggass belőle kisebb darabokat, és dobáld bele a lébe.
Amúgy tartom, emelem, én gyártottam is ilyen tésztákat annak idején. Gyermekkorom egyik legszebb diákmunkás időszaka a kecskeméti Smack leveseket gyártó "tésztagyár"-hoz kötődik... tudnék mesélni érdekeseket.
Mondjuk a tészta az rendben van, azt mi is két pofára ettük magában, "nyersen" (nem nyers, meg van az főzve, csak melegíteni/áztatni kell), lisztkorától kezdve zacskózásig zárt rendszerben fut, nem lehet vele csúnyálkodni.
-
lapa
veterán
chilis aranyzacskós nissin cuccot érdemes megkóstolni egyszer, az mondjuk 369 vagy mennyi teszkóban. egy picivel több vizet is elbír, mint amit ír. de amúgy jól ízfokozott csípős tészta lesz belőle zöldséggel, gyak lé nélkül.
voltak nekünk is vifonos korszakaink, egy fej hagymát hanyagul össze és bele egy ilyen marhahúslátszatúba. kicsit összeforraltam és kész. meg olyan is volt, hogy kartonnyit megettem nyersen magában. még mackósajtot se raktam bele na mindegy.
juteszembe gondoltam milyen jól rekonstruálom majd ezt, mert pont volt itthon egy girizd valami cikkes sajt. beledobtam hagymás lébe, főzögetem, nem olvad el. szabályosan agyon kellett vernem, hogy egyátalán szétmorzsolódjon. ellenálló egy cucc.
-
Huma
addikt
A múltkor ettem olyat is, de nem ízlett. Pedig amúgy szeretem a fokhagymalevest. Belerakni meg nem rakok semmit mert az már főzés lenne.
Régen csináltam olyat, hogy instant tésztára tojást ütöttem és kolbászt vágtam bele. Teljesen korrekt kaja. Vizet csak annyit raktam bele, hogy a tészta felszívja az összeset.
-
Huma
addikt
Nem fárasztalak többet titeket az instant levesekkel de ezt még le kell írnom. Ma vettem egy minőségi instant levest 115Ft-ért. Tao Tao - Lau Thai a márka és a név.
Négy tasak volt hozzá amit bele kellett rakni a vízbe. Ilyet még nem láttam.
Nem hiába volt ráírva hogy prémium.
Érdemes kipróbálni. -
Huma
addikt
Vegyél élő fűszernövényeket. Én a múltkor vettem egy párat. Kár hogy az összes elpusztult. Nem túl jó ajánlólevél egy kertésznek.
Nemhiába szeretem a kaktuszokat.
A PH tényleg kezd átmenni gasztroblogba. Minden héten olvasok valami receptet. Még a végén én is megosztom veletek egy-két sötétebb titkomat melyet a konyhában követtem el. -
Huma
addikt
Meg is ettem. Hát szerintem nem egy nagy durranás ez a hagymaleves. Pont ugyanolyan íze volt mint a múltkori nem tom milyen ízesítésű instant levesnek. De legalább hamar kész volt.
Régebben ettem valamilyen krémlevest. Az nagyon ízlett. -
Huma
addikt
Hát ez elég hosszadalmasnak tűnik. Én elegánsan megoldottam a dolgot. Vettem instant hagymalevest.
Ezt a márkát:És csak 65Ft volt.
-
DeFranco
nagyúr
teljesen igazad van, így szoktam csinálni, most egy picit más volt a kérdés, ha úgy tetszik best case practice-ket akartam gyűjteni, mint amit Viszlát írt az előbb
a tudás szarvasgomba szerű feltúrásánál és készséggé integrálásánál nincs jobb, de nekem most a spejz sarkából kellett a mama titkos házitippje
@Viszlát: köszi, az első szabad hétvégén megcsinálom
-
neduddki
nagyúr
HI!
vajjon an piritva a hagyma a megpiroitott keyerre csak razorom a sajtfleket jol osszekeverve es a nagyon forro leves raszedem
amugy a alaple akkor mintha jofele marhabol fozetek a jofele csontlevest, sok veloscsonttal mert a velobol kifolo zsirok-izek kell nek hozza
ket nagytanyer utan nem kell mas meg nekem se....:- )))udv
neduddki
-
Viszlát
addikt
Az én édesanyám engem így tanított: a jó erős alapléhez annyi vizet öntünk a csontra, hogy éppen ellepje. A zöldség aránya legalább a csont súlyának a harmada, tehát 1 kg csonthoz 30-40 dkg leveszöldség szükséges (sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller vegyesen, ízlés szerint*). Hagymából kilónként 1-1,5 fej méretétől függően, de nyilván ha szereted jó hagymásan, akkor nem gond ha többet teszel bele. Só ugye érzésre megy, borsból az egész a legjobb, 7-8 szem/kg. Extrának esetleg egy csipetnyi őrölt szerecsendiót.
Ezt mindet összeborítod és csak annyi kakaót adsz rá, hogy semmiképpen ne forrjon, mert akkor zavaros lesz és az nem jó. Magára hagyni csak rövidebb időre szabad, amikor felhabosodik a teteje, a habot le kell szedni róla, mert attól is zavaros lesz a lé. 2,5-3 óráig főzöd, fedő alatt, lassú tűzön, majd leszűröd és örülsz.
* Én nem annyira szeretem a petrezselyem ízét, ezért abból kevesebbet teszek, sárgarépából meg többet, mert annak az édeskés íze meg bejön.
-
lapa
veterán
annyit, hogy nem titkoltan most olvastam életemben először alaplé receptet, mikor neked kigugliztam a bűvösszakácsot. ennyi az én tudásom az ügyben.
de szerintem tényleg az van, hogy kitalálsz valami létező ételt amit főznél. ezzel el kell tudnod képzelni milyen ízt szeretnél elérni, milyen állagban. nagyjából levezeted magadban hogy mik lennének szerinted a hozzávalók, és hogy hogyan készülhet. utána még ráguglizol, elolvasol pár receptet, hátha van valami extra trükk, meg végiggondolod, hogy az vajon jobb-e valamiért, mint amit te kitaláltál. ezekből összegondoltál egy többé-kevésbé konkrét feladatsort, hogy akkor hogyan. utána ezt végrehajtod és hammbekapod.
fontos az olvasás meg a tanulás, de szerintem megérteni fontosabb, mint bemagolni. persze, süteménytésztánál előveszed a receptet és méricskélsz, mert ott egy ekzakt minőséget kell reprodukálnod.
-
lapa
veterán
persze a 9 óra elég húzós, de főzögéld olyan 2-3 órát, az is jó lesz, érted megszúrod a villával hogy áll. szerintem nyugodtan lehet bátornak lenni. úgy értem azért csak van egy alapvető elképzelés mitől mi fog történni, illetve hogy mit kell csinálni, hogy az történjen, amit kívánsz. alaplénél ki akarod áztatni a csontból meg a zöldségből az összesmindent. a húst meg csontot tovább kell főzni, mint a zöldséget. ebbe kb a legócskább csontos hús megy, mert jó bele az is.
ennyi az rtfm. innen filozofálhatsz milyen zöldség ad neki ízt, de nagyjából ez a piros meg fehérrépa, hagyma, zeller vonal az, aminek értelme van. hogy tolsz-e bele fokhagymát ésvagy borsot és azt teatojásban vagy simán, az már egyéni ízlelés kérdése. azt is látod ránézésre, hogy mennyi húshoz mennyi zöldséghez mennyi víz és ahhoz mennyi só.
zilahy néni még tetet a húslevesbe karalábét meg pár szem borsót is, de alaplébe szerintem nem olyan lényeges a karaláb. meg ha nitrogéníze van az se nyert.
-
DeFranco
nagyúr
Nem lesz olyan jó. Elmegy, de nem az igazi, más az íze. Nekem is elfogyott most, úgy hogy fele őrölt fele morzsolt volt, jó volt így is. Szükség törvényt bont, a mennyiséget viszont így neked kell kitesztelni. Ha friss, akkor nem lesz vészes.
Az a halál, ha már régi a majoranna, akkor tehetsz bele akármennyit, őröltet, morzsoltat whatever, semmi íze nem lesz. Leveskockát fűszerezés előtt ne felejtsd ki.
-
Viszlát
addikt
Mi van akkor ha őrölt majorannát teszek bele morzsolt helyett? Nem találok sehol, gáz lenne ha ezen bukna a project...
-
Mister_X
nagyúr
Összefojt a nyálam
Dédanyám csinált isteni hús-, hagyma- és gombalevest, anyám csak az utóbbihoz tud nagyon közelit alkotni...
-
DeFranco
nagyúr
kóstoltam oregano-bazsalikommal is, nem rossz, de nekem majorannával jobban fekszik
Nem szeretnék ebből elvi kérdést csinálni, hiszen írtam is, ahány ház, annyi szokás, nem baj, ha nem egy hanem öt jó recept van.
De aki nem úgy csinálja, mint én az piszkos mocsok szakbarbár gazember
@lapa: nem, olyan nincs, hogy köszönöm, nem kérek több pálinkát
-
neduddki
nagyúr
HI!
najakkor tisztazzuk: majoranna pihhhaaaa kostotam, oregani-bazsalikom kell bele
kenyeret megpiricsuk /igett riszt lekaprjuk/, mekpuszolt fogghagyma gerzdett keslap javal megtorjuk es rakennyuk, rakerul a 2-3 fajta /minimum 1 fustolt/ sajt es raszegyuk a forro levest naaaaaaa
csak hogy tesztaban legyetek:- )))udv
jneduddki
-
7
addikt
válasz
FehérHolló #27 üzenetére
Akkor bizony communication error a részemről. Excusez-moi
-
lapa
veterán
én igazából a nagymamámra gondoltam, meg arra hogy aki kidobja a fokhagymát örihari, de így is lehet értelmezni.
fokhagymát szétnyomjuk, megesszük, forever living = true.
pirítós feszegetése amúgy inkább olajon / nemolajon pirítás részirűl történt, de elég jó tipp a fokhagymázás is.
amúgy én is inkább a neddudki-féle megállbenneakanál jellegű készítmény híve vagyok.
remélem lesz medvehagyma idén, majd meglátom az még mit alakít benne. biztos nem vagyok benne mert összevissza vettettem mindent meg be is voltam púpozva, zacsikat meg kidobáltam asszem. de nem biztos.
"én sem szoktam kivenni" - innen lesz szép nyerni.
+1: heston pirít néha nagyon magas hőfokon szeletelt hagymát pirosra, aztán ami leragadt azt nyakon borítja deka fehérborral és akkor feljövé a serpenyőről - mehet bele. szóval én el tudnék képzelni egy vörös + lila + póré + új + fok + medve + pirított hagymesz kombós ultimátét is.
a sajttal csak arra akartam utalni, hogy mikor az első ilyen csízió jellegű dolgot próbáltam lereszelni én is egyből megsejtettem, hogy nem leszünk barátok.
-
7
addikt
válasz
FehérHolló #22 üzenetére
Én jelenleg tolmács minőségemben vagyok jelen a topicban, kérem a lapátot elővenni a punnyadt gerezdek ügyében, köszönöm!
-
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Neil Watts #16 üzenetére
[link] 56:55-től leszel szives a vonatkozó passzus átvenni
(aztán elölről az egészet, mert durván rotfl pozitív az egész, még harmadik megnézésre is röhögtem
)
-
hoffman_
nagyúr
Nincs kép? Gagyi...
Hagymaleves rulz
-
Na akkor nyelvtann... akarom mondani: Kedves segítőszándékű leírás be:
Krutonnak igazából az olivaolajon roppanósra pirított, fokhagymával ízesített kenyérhéj darabokat nevezik. Etimológiáját tekintve a kruton/crouton/croûton hármas (~ ˈkruːtɒn) az ófrancia nyelvből (crouste) eredeztethető. Latinul crûsta (megj.: itt az û-n nem ez az ékezet, csak mást nem tudok ütni éppen), így az Indo-Európai gyökerei bizonyíthatóak a szónak.
Üdv. core2
-
neduddki
nagyúr
HI!
en nem hagyaleves ez max levecske, a levesfoz labost 2/3ig vagom haygmaval es minimum 1 fej fogghagyma metye bele felliternkent vegyesen csirke-marha koceka es vizvisszapotlas 2-3 fel sajtval amibol 1 fustoltes tiz ujjj megnyalas:- )
udv
neduddki
mod: lapa: nagy orom latnyi micsoda felodest mutacc be;- )))
-
DeFranco
nagyúr
Mit nem lehet ezen érteni? A kiskanál töltöttsége a vertikális vektoron a pozitív tartományban van, de nem éri el a vektor maximumának 75%-át.
A cipóval egy a bajom. Sajnálom a belét kidobni.
@lapa: Kidobjuk a fokhagymat oszt men?
Mer' a taliánok is így csinálják
Lássuk be a fokhagyma a legritkább esetben finom, nagyon zsíros cupák mellett kell ahhoz nagyon sokáig sülnie, hogy ráharapva jót érezz. Az aromájára van rend szerint szükség, az pedig akkor optimális, ha nem vágod fel, csak összenyomod lazán. Ha van rá dolcse gusztus, benne is hagyhatod.
Hogye leszen a piritos?
Kismókusok pirítóban is süthetik, nagymókusok "platnyira" is tehetik a szelet. Utóbbi finomabb. Ha van platnyi a sparhelton.
Nem reszelodik le - nagyjabol itt csapott meg as oszton, hogy nem ken. Elso es utolso olajsajt.
Decoding error. Pls. xplain.
Kezdo hobbiszakacsok - she punci, she intelamd fever, ez a konyhai szopas maradt. Amugy pont as a lenyeg, high elolvasod es aztan less valahogy. Kiolvas as ember egyket szakacskonyvet es sokminden megragad. Nem mintha en igy tettem volna de son ilyen receipt osszeall szepen egyfajta kollekti tudattalanna.
Ez nálam úgy néz ki, hogy van kb. 10 alapmozdulat, aztán ezeket variálod/kombinálod/permutálod. Széll barátunk is így dolgozik. Jobbra kettő - balra kettő - csa - csa - csa - fordul,
Mingya kibokom a wtf szofelismero rencort.
Upd ez teccik make helyettesitem neduddkit
Senior advanced expert C2 level vagyok neduddkiból.
Ja, gazdasszonyt csorbaval fogtam otthonrol jot bodonben he he.
Mármint hogy az asszonyka került a bödönbe, vagy te voltál egy szál bödönyben?
-
FehérHolló
veterán
-
lapa
veterán
Kidobjuk a fokhagymat oszt men?
Hogye leszen a piritos?
Nem reszelodik le - nagyjabol itt csapott meg as oszton, hogy nem ken. Elso es utolso olajsajt.
Kezdo hobbiszakacsok - she punci, she intelamd fever, ez a konyhai szopas maradt. Amugy pont as a lenyeg, high elolvasod es aztan less valahogy. Kiolvas as ember egyket szakacskonyvet es sokminden megragad. Nem mintha en igy tettem volna de son ilyen receipt osszeall szepen egyfajta kollekti tudattalanna.
Mingya kibokom a wtf szofelismero rencort.
Upd ez teccik make helyettesitem neduddkit
Ja, gazdasszonyt csorbaval fogtam otthonrol jot bodonben he he.
-
-
DeFranco
nagyúr
No igen, a hagymaleves cipóban... az elég ultimate
Bár így, hogy itthon is van kenyérsütő, megoldható lenne... hm... ötletet adtál.
Lehet bele egyébként sajtot reszelni pluszban is, rosszabb nem lesz, de az nekem már egy kicsit sok. Ez az alap, de a forráskód nyílt, úgy pimpeli mindenki ahogy akarja.
A kiskanál az enyhén púpozott. Mivel az elején óvatos duhajok voltunk, biztos kell még bele, ott meg már apránként adagolod, de így a korrekt: enyhén púzott.
Mi általában nem állunk meg egy tányérnál, alap a kettő (ezért is készül négyesével a kruton) tányér, és ha még fér, akkor lehet egy fél tányérral lefolytjuk. Aztán meg isszuk rá a vizet, mert a fűszer kívánja
@noxwill: a kezdőt kikérem magamnak, én már huszonévesen is fakanállal csajoztam
sikeresen
-
callmeakos
veterán
Kezdem azt érezni hogy a Logout kezd átmenni a kezdő szakácsok bemutatótermének, és lehet létre kéne hozni egy ilyen totyikot és oda összegyűjeni ezeket a recepteket, mert ezek a gyöngyszemek elvesznek, és csak a napirégészek találják meg
Bár még nem ettem hagymalevest, de kipróbálom, mert szeretem a hagymát. Igaz kolbásszal, meg kenyérrel
-
Viszlát
addikt
Állat. Nagyon szeretem a hagymalevest, de van (volt) egy kedvenc helyem ahol istenien csinálták, ezért soha nem álltam neki otthon. Kikapart belű cipóban tálalva a legjobb, de a sajtos megoldás is jól hangzik, szerintem megejtem a közeljövőben.
Ja és legyél szíves odaírni, hogy csapott vagy púpozott kiskanál, ez így félkész munka csak.
-
DeFranco
nagyúr
Na ugye milyen egyszerű?
Új hozzászólás Aktív témák
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házi hangfal építés
- Napelem
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! iPhone 16e 128GB Black - 100% akku - Apple gari
- BESZÁMÍTÁS! iPhone 14 128GB Red - 100% akku
- T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe magyar vbill IR kam új akku gar
- XPS 15 9530 15.6" FHD+ IPS i7-13700H RTX 4060 16GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Acer Predator GAMING 17" Laptop! i7-11800H / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3440, 90% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 Pro 128GB,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest