Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zolikaDB #107 üzenetére
Tulképp a lényeg az lenne, hogy megnézd, hogy neked mi az, ami belefér a napodba, mikor érsz rá enni, aztán úgy oszd be egész napra, hogy minél kisebb adagok legyenek. Időben nekem távmunkában szinte bármelyik változat belefér. Akár napi 8x is tudok negyed óra szünetet tartani, amikor kajálok.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zolikaDB #106 üzenetére
A menü:
- egy szendvics
- vagy fahéjas/kakaós csiga
- vagy csokis croissant
- vagy kis adag leves
- vagy negyed tábla csoki / egy szelet csoki
- vagy tortilla + szósz
- vagy buggyantott tojás 2db + 1 kifli
- vagy egy szelet kacsazsíros kenyér
- vagy egy szelet mézes kenyér
- stb.B menü:
- kis adag rizs/tészta/krumpli + sült hús/zöldség/hal
- vagy kis adag spagetti bolognai/carbonara/pestos
- vagy 2-3 szelet kis pizza
- vagy kis adag chilis bab
- stb.Most éppen
- reggel: A
- tízórai: A
- ebéd: B
- uzsonna: A
- vacsora: B
- hajnali: AVolt, hogy egy étkezést csináltam egy nap, akkor 3-4 B volt egyben. Ilyen volt, amikor vettem délután a Tescoban egy doboz fagyit, és egyben megettem az egészet, de a 2000 kcal úgy sem volt meg.
Volt, hogy 4-8 darab (A vagy 1/2 * B) volt egy nap, esetleg a fentinél kisebb adagokkal.Sokszor csináltam, hogy főztem annyit amennyi két napra elég, aztán kis adagokban napi 4-8x ettem, amikor nagyon nem volt időm. Pl. a chilis bab vagy a spagettik ilyenek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zolikaDB #104 üzenetére
1, Akkor most te ezt a 65 kilót a FODMAP-pal érted el? Illetve mi indokolta, hogy kipróbáld?
Olyasmi, de ez nem kimondottan fogyásra van, inkább a többi változtatás, a kisebb adagok, nincs kötelező étkezés, egy étkezés általában egy fogásból áll, max 2. Nem hagyom senkinek, hogy beleszóljon mikor mit mennyit eszek. Reflux miatt kezdtem el, valamit javított rajta.2, "Ha csak a fogyás számít, akkor junk fooddal is lehet edzés nélkül fogyni..."
Mondjuk ha a legegyszerűbb modellt vesszük, akkor megvan, hogy 1 kg ember mennyi kalóriát éget el létfenntartásra. Mondjuk 70kg-os férfinak 2000kcal a napi ajánlott. 2000kcal/nap/70kg = 28.57kcal/nap/kg. Ha mondjuk 50kg-osra lefogy, akkor 50kg-os súlyra 50kg * 28.57kcal/nap/kg = 1428kcal/nap amit legalább be kell vinni, hogy ne fogyjon tovább. Ha felhízik 100kg-ra, akkor 100kg * 28.57kcal/nap/kg = 2857kcal/nap a maximum, amit bevihet, ha nem akar tovább hízni. A valóság ennél komplexebb, mert az anyagcsere sebességétől is függ az alap fogyasztás, ami az időjárástól elkezdve mindentől függ. Aztán a sport mennyisége számít, mert az is kalóriát fogyaszt, pl. napi fél óra futás 350kcal 70kg-os emberre, az is súly függő bizonyos sportoknál. Aztán a test összetételétől is függ, mert az izomszövet jóval többet fogyaszt, mint a zsírszövet. Még beleszólhat valamennyire az is, hogy mit eszik, pl. a koffein valamennyit gyorsít rajta. Aztán még az is, hogy mennyit gondolkodik, mert pl. sakkozóknál mérték, hogyha sokat agyalnak, akkor egy csomó kalóriát fogyasztanak.3, "Ha édességet akarok enni, akkor az az ebéd"
Általában sütemény, fagyi, néha egy tábla csoki. Melléje még kávé. Lehet választani, hogy normálisat eszel, vagy sütit. Nekem mikor éppen milyen kedvem van, attól függ. Általában, ha kevés szénhidrátot viszel be a napokban, akkor bekapcsol valamilyen szénhidrát éhség, és akkor cukrosakat, sütit eszem, kólát iszom.4, "Jótékony hatása ennek a diétának, hogy a pénztárcám kedveli, mert jóval kevesebbet eszek, mint előtte..."
Ez a szimpla kevés evés. A FODMAP kb. junk food, mert általában azt tolják, hogy az az egészséges, amiben van elég rost. A vitamin is zöldségekben, gyümölcsökben van, amik szintén rostosak. A FODMAP arra jó, hogy a rossz összetételű bélflóra kihaljon, aztán lehet újra telepíteni tejsav baktériumokkal.5, "Nem válogatok túlzottan, azt eszek, amit megkívánok..." Ez a fenti diéta magja?
A fenti diétának ez a magja, a FODMAP-al elég jól összeegyeztethető, mert a rostosakat szinte sosem kívántam meg, csak a húst, sütit, krumplit, stb. Most egy ideje már visszavezettem a rostosakat, most csak a kis adagokat tartom, illetve, hogy egyfélét eszek egy étkezésnél, ritka, amikor két fogás van. A refluxon ez is segít, és úgy tűnik a FODMAP is működött, mert most kisebb a felfújódás, ami a refluxot okozza nálam. Ha a makrókat nézzük, akkor inkább szénhidrát, mint zsír alapú diéta. Ha egészségesre akarnám, nem ennyire lazára, akkor csökkentenék a cukron és növelném a keményítőt és a rostot a szénhidrátban. A zsíros résznél meg a zsírt igyekezném kiváltani olivaolajjal, ahol csak lehetséges. Egy időben csináltam ilyet is az adagok csökkentése nélkül, és akkor volt a legjobb a vérképem. Ha testépítő diétát nézünk, akkor ez a rizs + lazac/tőkehal + saláta, aminek megfelel.6, "pl. a keménysajtok és a tejszín általában nem gond" - ha szabad belevau, akkor ez valami enyhe laktózintolerancia lehet
Nem logikus, mert egyszer van, egyszer nincs. Inkább diszbiózisra gyanakszom. Bár végeredményben ugyanúgy ritkán fogyasztok tejet emiatt, és hasonlóak a tüneteik.7, "Ezektől mentesen kb. erőfeszítés nélkül lehet fogyni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy mindenkinél ez a helyzet."
AZAZ?Mi a titkod, amihez 25 évnyi próbálkozás után jutottál hozzá?
Ha nagyon sarkítani kéne, akkor nem eszek teltség érzetig szinte sosem, inkább gyakrabban eszek, és egy idő után összeszűkül a gyomrom. Ennél egy fokkal komplexebb pszichológiai okok feloldása, stb., de általában az emberek az egyszerű dolgokat szeretik.
Mert az írásodban és korábbi hsz-ekben másnak épp azt mondtad, h azért nem fogy, mert keveset eszik és lelassult az anyagcseréje, a test pedig tartalékol...
Ez is lehet egy ok. Általában a tipikus fogyókúrák azért nem működnek, mert a kalória megszorítás mellett még a szénhidrátot és az édességeket is megszorítják, aztán elég hamar kialakul egy nagyon durva éhség, aminek az az eredménye, hogy egy szép napon fogja magát a delikvens és bezabál 5000 kcalt édességből. Aztán ezt még folytatja pár napig. Utána jön a bűntudat, akkor megint pár napig éhezik, aztán ezt váltogatja, de az átlag mondjuk 2500 - 3500 kcal lesz, aztán nem fogy tőle semmit, hanem inkább még tovább hízik.
Ha valaki sokat akar enni, és képtelen lejjebb adni az adagokat, akkor egy másik módszer, ami jól működött nálam, hogy minden nap sportoltam legalább napi fél órát, és felpörgettem az anyagcserét, de ha valaki nem akar sportolni, akkor az alacsonyabb kalória bevitel ami működik. A kettőt együtt még nem próbáltam. Az igazság az, hogy nem mertem, mert így is elég alacsony a súlyom, illetve le van sérülve a lábam, és a futáson kívül mást nem igazán szeretek.
Szóval, kicsit tisztázd már a dolgokat, mert én épp kíváncsi vagyok, csak nem értem, mi történt veled, hogy 25 év után pikkpakk leadtad azt a fölösleget, amit 25 évig valszeg nem tudtál, és ehhez még csak nem is sportoltál, nem ettél rostokat...
Félreérted. Többféle diétát csináltam már, szinte mindegyik sikeres volt, olyan 10kg-okat szokott változni a súlyom, de mindegyiknél szükség volt erőfeszítésre, pl. a minden napi sportot kihagyás nélkül elég nehéz volt tartani. A szénhidrát csökkentett diéta, pl. nem eszek tésztát és kenyeret, illetve sütiket szintén elég nehezen tartható volt. A cukor és édesítőszer mentes diéta szintén nem egyszerű. A zsír csökkentett minimális olivaolajos viszonylag jól tartható volt. A hagyományos kalória megszorításos diéta szintén nehezen tartható, ha az ember nagyobb adagokhoz szokott. Ezzel a jelenlegi kisebb adagos, rostmentes diétával most erőfeszítés nélkül állt be valahogy az alacsonyabb kalória bevitel is. Előtte 79kg-ról indultam, aztán már leadtam 5kg-ot, utána már nem is akartam fogyni, jó volt nekem a 73-75kg környéke, csak a FODMAP-et akartam kipróbálni, aztán mégis fogytam tovább. Az eleje szinte tisztán szénhidrát alapú volt viszonylag kevés zsírral, valamennyi fehérjével. Rizs, krumpli, tészták, bab, lencse volt az alapja, néha valami szósz, hús, ritkán olajos hal, olajbogyó, kemény sajt, stb., de azok inkább ízesítőnek voltak benne, a szénhidrát volt a lényeg, mert térfogatra abban kevesebb energia van, mint a zsírban. Olyan 65kg körül már elkezdtem aggódni, hogyha ebben az ütemben folytatom, akkor 60kg alá leesik a súlyom edzés nélkül, úgyhogy elkezdtem visszapótolni a zsírt, aztán ha már lehet, akkor a csokit, fagyit, krémtúrót, kókusztejet, tejszínt választottam, mert azokkal még kellemes is. Abból nem nagyon válogatok, amihez éppen kedvem van. Ezzel a módosítással beállt a 65kg-os súly, most azt tartom már fél éve. Szóval amit az egészséges életmód magazinok démonizálnak meg próbálnak megszorítani, hogy csoki, fagyi, stb. az egyáltalán nem lényeges fogyás szempontjából. Maximum annyi összefüggés van a kettő között, hogy azok általában zsírosabbak, és az emberek tartják a 3 fogást, hogy leves: víz+só, szilárd: fehérje+keményítő, desszert: zsír+cukor, aminél általában már a második fogás után megvan a napi ajánlott kalória bevitel, mert akkora adagokat esznek. Három fogással meg erősen túltolják. Talán mikroadagokkal lehet több fogásos étkezéseket is csinálni így, de én nem látom értelmét, mert bonyolult. Maximum gourmet éttermek szokták.
Nyilván figyelni kell a makro és mikrotápanyagok egyensúlyára, de ezekre csak hosszú távon. Szóval simán belefér, hogy mondjuk a hét felében csak sütit eszek, a másik felében meg rendes kaját, és így is eleget be tudok vinni a jelek szerint. A másik lehetőség, hogy ebédre süti, vacsorára hús, de igazán ezeket sem tartom már, olyan napi 5x eszek most keveset. Ha éppen nem vagyok a barátnőmnél, és magamra főzök, akkor meg teljesen változó, attól függően, hogy mikor van időm rá, vagy mennyire van kedvem főzni. Ha még vitaminokat is szedek, akkor meg pláne kiesik ez a hiánybetegséges probléma. A másik, hogy inkább minőségibbet veszek mindenből, mert általában azokban több a mikrotápanyag.
Talán így már érthető nagyjából.
-
zolikaDB
veterán
Szia!
Elolvasgattam az írásod, meg a hsz-eket is és próbáltam értelmezni.Ezen utolsó hsz-ed alapján annyira nagyon nem világos nekem minden.
1, Akkor most te ezt a 65 kilót a FODMAP-pal érted el? Illetve mi indokolta, hogy kipróbáld?
2, "Ha csak a fogyás számít, akkor junk fooddal is lehet edzés nélkül fogyni..."
Tehát (most mondok egy baromságot, mert adatokat nem tudok): beverek reggel 10-kor egy mekis óriásvalamit krumplival, ami 900 kalória, 70g ch meg 40g zsír, meg délután egy balatonszeletet, és akkor a napom kijön 1300 kalóriára meg 90g ch-ra és jó is vagyok???
3, "Ha édességet akarok enni, akkor az az ebéd"
Tessék? Ebéd helyett egy tábla milka? Vagy mi?
4, "Jótékony hatása ennek a diétának, hogy a pénztárcám kedveli, mert jóval kevesebbet eszek, mint előtte..."
Most tkp milyen diétáról beszélünk? "Szimpla keveset evésről", vagy a FODMAP vagy mi?
5, "Nem válogatok túlzottan, azt eszek, amit megkívánok..." Ez a fenti diéta magja?
Ne haragudj, de így többször elolvasva nagyjából ez jön le, vagy csak én nem látok a sorok mögé.
6, "pl. a keménysajtok és a tejszín általában nem gond" - ha szabad belevau, akkor ez valami enyhe laktózintolerancia lehet, ugyanis egy sajtban annak készítése során a tejcukrot felzabálták a bacik, emiatt nem reagálsz rá rosszul. Az, h melyik tej okoz gondot, melyik nem, az függhet attól, h mennyit iszol, vagy épp milyen régen ittál tejeset, meg ki tudja melyik tej mennyire van felhígítva a ráírt infóktól függetlenül.
7, "Ezektől mentesen kb. erőfeszítés nélkül lehet fogyni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy mindenkinél ez a helyzet."
AZAZ?Mi a titkod, amihez 25 évnyi próbálkozás után jutottál hozzá?
Kikapcsolod, másodlagossá teszed szellemileg az étkezés iránti igényt, és ezek után is annyit eszel, ami éppencsak...? A tested megszokja, és pipa?
Tehát elkezdesz enni adott nap, akkor amikor, és nagyjából 1500kcal-ig eszel, utána csókolom, ennyi volt mára? Ez lehet délben, lehet este 7-kor, de ott az út vége?Mert az írásodban és korábbi hsz-ekben másnak épp azt mondtad, h azért nem fogy, mert keveset eszik és lelassult az anyagcseréje, a test pedig tartalékol...
Szóval, kicsit tisztázd már a dolgokat, mert én épp kíváncsi vagyok, csak nem értem, mi történt veled, hogy 25 év után pikkpakk leadtad azt a fölösleget, amit 25 évig valszeg nem tudtál, és ehhez még csak nem is sportoltál, nem ettél rostokat...
-
inf3rno
nagyúr
+1, az elmúlt évben csináltam egy újabb kísérletet FODMAP jellegű diétával. Ha csak a fogyás számít, akkor junk fooddal is lehet edzés nélkül fogyni, ha valaki elengedi az olyan tévhiteket, mint hogy napi 3 kötelező étkezés, kötelező reggeli, tele kell ennünk magunkat, xy rokon, táplálkozási tanácsadó, divatmagazin, barátnő, stb. mondja meg, hogy nekem mi az ideális súlyom, formám és hagyjuk, hogy kajával tömjön vagy éhezzünk miatta, stb.
Most sérülés miatt nem sportoltam 2 évig, és olyan 1 évig eleresztettem teljesen magam ilyen téren, és rekord alacsony a súlyom és a testzsírom magamhoz képest. Azt hiszem a fentiek közül ami a legjobban számít, hogy teltségérzetig esznek általában az emberek. Nálam a reggeli, ha van kedvem hozzá, akkor általában 1 szendvics. Ha nagyon zabálni akarok, akkor 2. Normál szögletes előre szeletelt toast kenyérrel, pár szelet prosciuttoval. Nem fogok jóllakni tőle, de ez nem is cél. Ebédnél sincs több fogás. Ha édességet akarok enni, akkor az az ebéd vagy elhalasztom órákkal későbbre. Nagy átlagban 1500 - 2000 kcal között lehetek valahol. Vannak erősebb napok, vannak gyengébbek. Súly terén eddig 80kg körül volt a max, most 65kg körül vagyok, ami a 15 évvel ezelőtti súlyom. Nincsenek hiánybetegséghez kapcsolódó tüneteim. Vérképet nem csináltattam mostanában. Vérnyomás 110 volt legutóbb és 120 szokott lenni. Szóval ha okoz is érelmeszesedést a sok telített zsír, nem igazán jelentkezett, ami 1 év alatt nem is várható, inkább 10-20 év kell neki.
Jótékony hatása ennek a diétának, hogy a pénztárcám kedveli, mert jóval kevesebbet eszek, mint előtte, és megengedhetem a drágább alapanyagokat is, főleg, hogy mostanában hasonló árban vannak, mint az olcsónak mondottak. Nem válogatok túlzottan, azt eszek, amit megkívánok, amit meg nem szeretek, azt kerülöm. Ha 1 tábla csokit kívánok meg, akkor azt eszek, mint kb. fél órája. 100g, 584kcal, 41g zsír, 42g szénhidrát. Ha a napi mennyiséget nézzük, akkor 2 kis adag lecsó rizzsel, fél liter rizstej, 1 tábla csoki fogyott eddig, ami a kalóriabázis szerint 2000 kcal. Ma még fent leszek pár órát, valszeg már csak teát fogok inni, mert elég volt ennyi mára. A szénhidrátra figyelek, hogy eleget vigyek be, mert ha elfogy, attól van a kényszeres evés, a fehérje kell az izomvesztés elkerülésére így, hogy nem sportolok, úgyhogy az heti 3x van legalább hús vagy hüvelyesek formájában, a zsírral nem törődök túlzottan, inkább kerülöm a túl zsíros, olajos dolgokat, mert az emésztésem nehezen tolerálja, vagy csak keveset eszek belőlük. Ebben is vannak kivételek, pl. a lángost nem bírom, a csokit viszont igen, ha nincs benne túl sok tej.
A rostmentes diéta után most visszavezettem pár hete a rostokat az étrendbe. Savanyú káposzta, zöldségek, savanyúságok voltak inkább a jellemzőek. Gyümölcsből paradicsom csak pizza vagy spagetti miatt, néha konzerv barack, de egyébként kerülöm őket valamiért. Tejtermékekkel is próbálkoztam, de úgy tűnik, hogy nem bírom őket. Az emésztésem sem tolerálja, és az ízületeim is be szoktak gyulladni tőlük. Talán allergia, passz. Érdekesség, hogy egy kicsit randomnak néz ki, hogy a tejtermékek közül mit viselek el, pl. a keménysajtok és a tejszín általában nem gond. Néha még a nyers tej is megy, máskor meg szinte mindenre tüneteket produkálok. Nem tudom biztosan mitől függ ez. Majd csinálok rá kísérletet. Hallottam olyan legendákat is, hogy pl. az ír tejre nem alakult ki valakinél allergiás reakció, míg a normál itthoni tejre igen. Szóval még az is lehet, hogy a tehenek takarmányától is függ, amik a tejet adják, hogy ki hogyan reagál rá. Ezt némileg alátámasztja, hogy már évek óta télen mindig rosszabbodik a helyzet.
Összességében ez alapján meg az elmúlt 25 évben kipróbált diéták alapján azt mondom, hogy a testsúlyt leginkább az étkezési szokások határozzák meg, azon belül is az ilyen kényszer jellegű tévhitek, hogy délben kötelező ebédelni, vagy csak ilyen és olyan egészséges dolgot szabad enni, vagy teltségérzetig kell enni és kötelező jóllakni, ha a mama sütivel tukmál azt kötelező elfogadni, stb. Úgy tűnik ezek olyan mélyen gyökereznek az emberekben, hogy a legtöbb ember már azonosítja saját magát velük, és soha nem kérdőjelezi meg őket. Ezektől mentesen kb. erőfeszítés nélkül lehet fogyni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy mindenkinél ez a helyzet. Edzeni lehet mellé, sőt jót tesz, de még az sem kötelező, és nem ok arra, hogy valaki elhízott legyen. A genetika sem az, talán ha 1/100k, akinek extrém módon hízásra hajlamosító génjei vannak, a többiek csak szeretnek sokat enni, illetve ilyenkor is jó eséllyel életmód függő a dolog. A pajzsmirigy betegség sem ok, persze az alulműködéssel könnyebben lehet hízni, de sokan fogytak le már annak ellenére is. Ha valaki a másik véglet és alacsony a súlya, akkor zsírral lehet hízni, vagy legalább tartani a súlyt. A csokit javaslom és a krémes süteményeket, pl. tiramisu. Nem kimondottan fontos egyébként hízni, edzeni, és izmot építeni talán jobb ilyen esetben. Itt is előfordulhat, hogy fejben kell először rendet rakni az illetőnél.
A kísérlet eredménye egy másik hipotézis is, hogy nincs olyan mértékben szükségünk vitaminokra, mint sokan előadják. Valószínűleg ez összefügg azzal, hogy minél többet eszik valaki, annál több antioxidáns kell ahhoz, hogy az emésztés során keletkező oxidatív stresszt semlegesítse a szervezet. Ha keveset eszünk, akkor kevesebb antioxidáns is elég. Egyelőre ezen csak agyalok, de majd utánanézek, hogy voltak e már erre kísérletek. Ez elég jól magyarázná, hogy ilyen többnyira 1500 napi kcal-os rost és vitamin szegény étrenden sincs hiánybetegségem. Illetve ez a téma valszeg egy kicsit túl van parázva szinte mindenkinél.
-
válasz
Hieronymus #98 üzenetére
"Soha sem megszűnni az kövérség, ha maradunk a hagyományos ételeinknél."
Kettes számú megoldás: az életmódon kell változtatni. A pörkölt önmagában nem okoz elhízást, csak egy bizonyos életmóddal együtt.
-
Nyilván nem is lesz teljes egyetértés ez ügyben.
Az eszkimók alkalmazkodtak a környezetükhöz. Sohasem lesz nekik olyan zöldség és gyümölcs kertjük, aminek a csodájára jár a világ.
Érdekes lenne a Japán statisztikákat megnézni, A húsfogyasztás mennyit változtatott az átlagos egészségi állapoton. Száz éve még nem volt általános a húsfogyasztás. Sőt a második VH. után indultak be a húsevésbe.
Előtte csak hal jutott az asztalra.A vietnámi ételek azon túl hogy finomak, viszonylag kalória szegények is.
Két pozitív tulajdonság. Sok a túlsúlyos és az elhízott ember. A kiflinél vagy a sertéspörköltnél mindenképpen jobb.
Soha sem megszűnni az kövérség, ha maradunk a hagyományos ételeinknél. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Hieronymus #93 üzenetére
Nem igazán van abban konszenzus, hogy mi az optimális szénhidrát-zsír-fehérje arány.
-
inf3rno
nagyúr
Persze, ez a része igaz, de mint már írtam, itt az erdők felégetése CO2-t termel, a kiirtott erdők nem fognak CO2-t megkötni és a szállításhoz dízel kell, aminek az előállítása és felhasználása szintén CO2-t termel. Ha innen nézve hasonlítjuk össze a disznózsírt vagy a tejzsírt és a pálmazsírt, akkor már valószínűleg nagyon más a mérleg. A szójafehérjére és állati fehérjére ugyanez vonatkozik. Persze a tanulmányok szeretik ezeket a faktorokat elhanyagolni. Sőt már olyan szintre jutottak, hogy olvastam olyat is nemrég, hogy az esőerdők irtása még jót is tesz, mert a fiatal fák jobban megkötik a széndioxidát, mint az öregek. Az emberek meg vitánál lazán tudnak ilyen "tudományos" cikkekre hivatkozni, mert hát a nature vagy valamelyik folyóirat lehozta... Itt nagyjából el is lehet felejteni ezt a kérdést, mert ez már nem tudomány, hanem üzleti érdekekből létrehozott propaganda.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #93 üzenetére
Sőt, 12 ezer éve már sört főztek.
8000 év pedig elég volt a laktóztolerancia kialakulásához, tehát kisebb genetikai változások lezajlanak ennyi idő alatt. -
"Az evolúció során soha nem találkoztunk vele. Relatív új találmány."
Hát lehet így is gondolni. De nem loptuk bele a dióba az olajat. A mákot sem mi olajosítottuk el.
Az, hogy nem préselték ki a magvak olajtartalmát nem jelenti azt, hogy nem fogyasztották azokat.Mondjuk az érett olívabogyó sugalja a préselés gondolatát. Gondolom nem kellett komoly kutatómunkát végezni a technológia feltalálásához.
"A vietnami konyha valószínűleg egészségesebb ..., de mint a legegészségesebb, kicsit erős kifejezés.
Igen az, de ettől még igaz. Az étel összetevőinek aránya közelít legjobban az optimumhoz.
Sok zöldség, kevés hús vagy hal. A szénhidrát tartalom sem magas. -
inf3rno
nagyúr
Én nehezen hiszem el, hogy az esőerők felégetése, a helyén a pálmazsír termelés és a szállítás kevesebb széndioxidot juttatna a levegőbe, mint itt helyben az állattartás. A tudomány sajnos már nem szabad nyugaton, azt írnak a cikkekbe, amit a lobbi megkíván, akik meg ellene mennek a rendszernek, azokat cenzúrázzák, vagy eleve el sem jutnak a publikációig, mert nem kapnak állami ösztöndíjat. Hasonló ez a komcsi rendszerhez, amikor a kádereket beültették az egyetemekre, aztán ha valaki írt egy nekik nem tetsző cikket, akkor egyből 1000 "tudós" cáfolta meg.
Mondjuk ezt a témát is jobb elengedni itt, mert ez már politika.
-
bkercso
nagyúr
A vegánságot, tejtermék ellenességet, ilyesmiket is nagyobb részt ezért találták ki, mert konkurencia nekik.
Viszont a "pusholásuk" mögött erős racionális érvek húzódnak. Ugyanis a termőtalaj mennyisége az emberiság jelenlegi létszámának és a mai termelési szokásokkal kb. ~50 évre elegendő (már csak). -
inf3rno
nagyúr
Hát ha engem kérdezel, akkor húst sütni zsírral érdemes. Süteménynél ha olyan, akkor ki lehet kenni vajjal is a formát. A margarin, olajok felejtősek erre a célra ilyen vagy olyan okból.
A kókusz, pálma, szója, ilyesmik átutazzák az egész világot, és hozzájárulsz a környezetszennyezéshez, ha nem helyi alapanyagokat veszel. Plusz az erdőket is irtják miattuk, mert nincs elég szántóföldjük azon az éghajlaton, ahol termesztik őket. Ez ilyen amcsi globalista biznisz. A vegánságot, tejtermék ellenességet, ilyesmiket is nagyobb részt ezért találták ki, mert konkurencia nekik. Van még a kukorica és a belőle előállított glükóz-fruktóz szirup biznisz az amcsi génmódosított kukoricával, amit szintén igyekeznek áttolni mocskosabbnál mocskosabb módszerekkel. Ott a méhészek a konkurencia, illetve a módosítatlan európai kukorica, köztük a magyar is. Az EU a zsebükben van, csávázószereket, növényvédő szereket tiltanak be miattuk. A méheket ölő ázsiai lódarazsakat is sikerült betelepíteniük. Illetve próbálkoztak már azzal is, hogy a vetőmagunkba kevertek egy-két szem génmódosítottat is, hátha nem vesszük észre.
-
A kókuszolajjal nekem az a problémám, hogy túl messziről jön, szinte lehetetlen megállapítani, hogy nem valami vegyi eljárás eredménye-e, amit megveszel. Valahogy az európai minőségi szabványokban jobban hiszek... Persze más olajból sem szabad finomított változatot venni.
-
inf3rno
nagyúr
A telített zsír elősegíti az érelmeszesedést. Még a telítetlen omega-6 is valamennyire. A transz jóval károsabb mindkettőnél ilyen szempontból.
Főzéshez a legjobb az olivaolaj, mert sok benne az antioxidáns és omega-9 a nagy része.
Olajban sütésnél az olivaolaj bírja úgy 1-2 órát a 140°C-ot, de folyamatosan fogynak belőle az antioxidánsok közben és keletkezik 1-2% transz zsír is ilyen módon, ami még elfogadható. Ennél magasabb hőmérsékleten már jóval gyorsabban keletkezik transz zsír, oxidálódik és polimerizálódik, illetve keletkezik belőle még ciklikus zsírsav is, meg még franc tudja mik. A lényeg, hogy nem túl egészséges dolgok.
Ha sütni akarsz, akkor disznózsír vagy kókuszzsír jobb. Azok eléggé hőállóak, főleg a kókusz. A vaj is meg tud égni. Ezt a táblázatot érdemes nézni: [link] Minél magasabb benne a telített zsír tartalom, annál jobb sütésre, mert csak a telítetlen zsír tud transszá alakulni. Az omega-9 is egész tűrhető sütésre, az omega-6 már egy fokkal kevésbé. Ha van benne telítetlen, akkor a MUFA jó, ha magas és a PUFA jó, ha alacsony, amennyire csak lehet. A smoke point meg jobb ha magas. A táblázat alapján amúgy a kókusz a legjobb az összes közül sütéshez, pláne ha azt nézzük, hogy közepes hosszúságú telített zsírsavak vannak benne, ami egy fokkal jobb, mint a normál hosszú, bár erről is vannak újabban viták.
-
bencze
senior tag
"A telítetlen zsírsavak egy másik csoportja a transz zsírsavak, amelyek szintén egyenesek, nem pödörödnek, és hasonlóan a telített zsírsavakhoz károsak" - ez így tuti oké? telített zsírsav káros? legtöbb helyen azt olvasom zsírt, vajat kerll használni mert jobb.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Elektrosokk #83 üzenetére
Én rengeteg dolgot kipróbáltam, sok dolgot szeretek, de a futás és a mászás, amit szívesen csinálok hosszú távon, a többit csak ritkán. Ez talán inkább motivációs probléma, amikor csoportos edzés volt, akkor az segített, mert voltak fix időpontok minden hétre, amire menni kellett. Az úszás még esetleg, amit szívesen csinálnék, de csak saját medencében elbohóckodva.
-
Elektrosokk
veterán
Egyébként volt egy másik problémám, az is kellemetlen volt, de nem volt állandó, a bőrgyógyász egy pár hónapos antibiotikum kúrát javasolt, ez a probléma teljesen megoldódott attól hogy elhagytam a gabonát és a finomított szénhidrátot. Olyan dolog amire az orvostudomány nem ad kész megoldást, csak tüneti kezelést. Ez miatt így utólag szeretnék egy nagyobb ételintolerancia tesztet végeztetni majd a jövőre nézve.
ami nem arról szól, hogy pohárból iszod az olvadt zsírt.
Az oldalon amit linkeltem van egy mascarpone kókuszgolyó recept, az egy csoda számomra a mindennapokban.
#81inf3rno Nekem bevált a bell, a sima sulyzós edzés sosem kötött le igazán, vagy a túl sok ismerős és a beszéd vitte el rossz irányba.
Kempo, kettlebell, ezek viszont fekszenek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Elektrosokk #80 üzenetére
Helyes, én is velük szoktam úgy 1-2 évente. Igazából nincs is más, mert ezek az osztrákok felvásárolták a teljes diagnosztikai labor szektort. Elvétve van csak 1-1 labor, ami megmaradt.
A zab jó, sok benne a cink. Az édesburgonyának meg alacsony a glikémiás indexe, az is jó, ha gond a gyulladás. Ja hát a zsírt úgy önmagában elég nehéz bevinni, a tipikus, hogy az embert kenyérre kenni, de mivel nem fogyaszthatsz szénhidrátot, így kb. a sajtok, olajos magvak, olajbogyó maradhatnak a húson kívül, ami nem arról szól, hogy pohárból iszod az olvadt zsírt.
Január-február környékén megpróbálkozom vele, addigra talán össze tudok szedni egy étel listát.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Elektrosokk #79 üzenetére
A maraton az egész más, azt meg tudja futni zsírból, ha megszokta, oda 1-es és 2a izomrostok kellenek inkább. Az erőedzéshez 2a, 2b kell, a 2b főleg csak szénhidráton megy el. Súlyzónál az erőedzés mondjuk ha 1-3 ismétlést tudsz csinálni pihenés nélkül, az erőállóképesség az 5-8 ismétlés az állóképesség meg 12+. De ezt csak így hasraütve, már régen olvastam róla. A kettlebellt nem csináltam sokat, talán csak fél évet, de akkor inkább az állóképességre, talán kicsit az erőállóképességre mentünk rá, pl többszáz súllyal guggolással. Gondolom ha az beedződött, akkor jött volna az erőedzés is, de addigra megszűnt az edzőterem, ahova jártam.
-
Elektrosokk
veterán
ezeket csak most olvastam.
A másik, hogy érdemes lenne laborban veseértékeket mérni, mert ha túl sok fehérjét viszel be, akkor a fehérje lebontási termékek kicsinálhatják a vesét.
Amúgy én is agyalok most, hogy a télen kipróbálom a ketot, mert nekem is gyulladásos bajom van. Esetleg tudsz bármi tanácsot adni, ami bevált vagy ételeket, étrendet mondani?Ez bizony így van, figyelni kell arra hogy meglegyen a megfelelő zsír-arány. A Synlabnál szoktam labort nézetni, most is megyek hamarosan.
Amúgy én is agyalok most, hogy a télen kipróbálom a ketot, mert nekem is gyulladásos bajom van. Esetleg tudsz bármi tanácsot adni, ami bevált vagy ételeket, étrendet mondani?
Azt tudom mondani hogy érdemes kipróbálni, aztán testreszabni, bármennyire is működik most nekem nem tartom egy élethosszi megoldásnak. De az elején amikor annyira fájt a szemem hogy itthon ültem napszemüvegben akkor kb ez volt az utolsó lehetőségem, bármit megtettem volna. ( Nem vagyok a szénhidrát ellensége, de a jövőben ha ennék is az kimerülne az édesburhonyában, zab és zöldésgekben. Egyéb gabonák kizárt.)
Marhát eszem, sertést, néha szárnyast, csirkecomb, pulyka, kacsa. Sok belsőséget, zödségeket. Illetve korábban nem igazán fogyasztottam tejterméket, de mióta ketozom azóta mascarpone-t ls feta sajtot is eszem.
receptek pl : [link]
Pl: PIck GMO mentes tarja ami szerintem zseniális termék, szépen szeletelt. tehát tarja, hozá köretnek szalonnás portobello.
marhát és a sertést ezen kívül szabadtartásból szerzem be. Nehéznek tűnik az elején, de kialakul! -
Elektrosokk
veterán
jelenleg kettlebell, edzővel.
egyébként az egyik keto csoportban van egy maratoni futó lány, és ő azt írta korábban hogy amikor evett szénhidrátot akkor érzetre szenvedősebb volt neki (mármint már keto adaptáltan edzés előtt) . Ebből azt gondolom hogy ez lehet elég egyéni is.inkább attól félek ha a jövőben úgy alakulna hogy máshogy étkeznék akkor jobban lerakódna rajtam, alkatilag ilyen szempontból szerencsés voltam, nem híztam könnyen. Alapvetően atlétikus alkat vagyok. Bármi is lesz a jövőben már nagyon megválogatom hogy mit eszem meg.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Elektrosokk #77 üzenetére
Milyen edzést csinálsz?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Elektrosokk #75 üzenetére
A gyulladásos betegségek felerősödnek a szénhidráttal, főleg ha édes dolgokat is eszel. A ketonál az a gond, hogy a gyors izomrostoknak kell a szénhidrát, anélkül baromi nehéz bármiféle erőedzést csinálni. A másik, hogy érdemes lenne laborban veseértékeket mérni, mert ha túl sok fehérjét viszel be, akkor a fehérje lebontási termékek kicsinálhatják a vesét.
Amúgy én is agyalok most, hogy a télen kipróbálom a ketot, mert nekem is gyulladásos bajom van. Esetleg tudsz bármi tanácsot adni, ami bevált vagy ételeket, étrendet mondani?
-
Elektrosokk
veterán
Húsevés: külön téma. Ide elég annyi, hogy Bruce Lee is vega volt.
Ha könnyűnek, mozgékonynak akarod érezni magad, ill. alvásra is sajnálod a 8 órát, spórolnál 2-4 órát magadnak naponta, próbáld ki 3 hétig hús nélkül!
Ez nagyon érdekes. Én egy szaruhártya gyulladás miatt változtattam radikálisan az étrendemen, sajnos az okát még eddig nem sikerült detektálni, viszont a problémáim egyenes arányban nőttek a szénhidrátfogyasztással. Túlsúly nem igazán volt rajtam, de azért fogytam vele. Szigorú ketogén diétára álltam át, ez idővel kicsit lazult komfort ketóra, és előfordul hogy elmegyek napi 100g szénhidrátig. Böjtölni is szoktam, fokozatosan kezdtem el, már csinálok heti 1x24 vagy 48 órát. A ketogén alatt valódi ketogént értek, nem eszek feldolgozott élelmiszert, fontos a hús minősége. De eszem, pl sok zöldséget, zellerszár stb.
A laboreredményeim jók, tavaly márciusban kezdtem el. Ami hatalmas változás volt, az hogy elmúlt a feszültség ha mondjuk nem tudtam 12-13 óra körül enni, ha éhes vagyok már nem szédülök, nem szenvedek. Ha érdekel valami és elnyúlik a munka, vagy úton vagyok és nem jutok élelmiszerhez simán kihúzom a nap végéig, a közérzetem kiváló. Viszont amikor eszem nem számolom a kalóriát, nem eszem keveset. Szóval nálam ez működik.Az edzés az elején nagyon nehéz volt, gyengének éreztem magam, de szerencsére ez idővel rendeződött.
-
inf3rno
nagyúr
Az életkorral lassul valamit az anyagcseréd, azért könnyebb elzsírosodni, ha idősebb az ember. Én idén pl rekordot döntöttem, és majdnem eltértem a 80-at, amikor nem mozogtam. Most 73 vagyok, le kéne menni 70 alá megint.
A hús neked valszeg kell az izomtömeg megtartásához. Van erre tápkiegészítő, ami segíti. LanyUs írt valamit régebben a futós topikban, amivel meg tudja tartani a gyúrós izomtömeget minimális edzéssel, de most nem jut eszembe, hogy mi volt az. Annyira én nem vagyok ezekkel a szerekkel képben, nagyon nem vagyok azon a szinten, hogy szednem kéne bármit.
-
inf3rno
nagyúr
Ha sportolsz mellé, akkor az alkoholt leszámítva kb. olyan, mint egy energia ital, talán még jobb is, mert kevés benne a fruktóz. Az alkoholt viszont nem jó minden nap bevinni, napi 1 sör már sok, én legalábbis nem bírtam edzés mellé a nyáron. Inkább én is mentesre váltottam, abból is a meggyes soproni radlerre.
-
inf3rno
nagyúr
Én elég valószínűtlennek tartom, hogy a neked jó étrend és a vércsoportod között bármilyen összefüggés van. Vannak ilyen divatirányzatok, olyan 5 évente kitalálnak valami hülyeséget, aztán megpróbálják eladni a népnek. Van vércsoport diéta, amiről tudok, meg van pH csoda, meg franc tudja, hogy még mi. Nem kell ezekkel foglalkozni, a blog bejegyzés nagyjából lefedi a lényeget a makrok terén.
Ez amit írsz részben genetika részben a bélflóra összetételétől függ, de nem tudom megmondani, hogy melyik milyen arányban járul hozzá.
Neked a vérnyomásodat érdemes figyelni, ha 130 fölé megy, akkor elkezdődött az érelmeszesedés, mert túl kevés telítetlen zsírt vittél be.
-
inf3rno
nagyúr
Ez azért ennél komplexebb téma. A lényeg itt, hogy teljesen mindegy, hogy a tápanyag növényből vagy állatból jön, ha megfelelő. Pl aminosavak közül a lizin jöhet túróból vagy lencséből. Az emésztőrendszernek tökmindegy, mindkettőből ki tudja nyerni. A zsírsavaknál is így van, viszont a hosszú omega-3, ami kifejezetten egészséges az elég ritka, és tengeri algában keletkezik, és onnan jut el a tengeri tápláléklánc nagy részére. Itthon maximum ha alga farmokat csinálunk, akkor tudjuk előállítani, egyébként csak import tengeri hal és alga lehet a forrása. A rövidebb omega-3 az van lenmagban és lenolajban, amit semmiképp nem szabad hőkezelni, mert transzzsír lesz belőle. A szervezet meg tudja hosszabbítani, hogy az alga- és halolajoshoz hasonló legyen, de lassú folyamat.
Nem ismerem a vietnami konyhát valami nagy mélységben, de szerintem nincs olyan, hogy legegészségesebb konyha. Mindenhol van olyan dolog, amiből hiány van. Ezek lehetnek makro vagy mikrotápanyagok. A fentiek pl makrok. Mikrok terén pl egy vegánnak baromi nehéz a B-vitamin és a vas szintjének tartása, ha valaki meg ketogén, full húson van, akkor a rostok, C-vitamin hiányozni fognak. Ásványi anyagoknál még érdekesebb a kép, mert van ahol a jód teljesen hiányzik a földből, azért jódozzák a sót. A lisztbe meg úgy tudom folsavat (B9) kevernek, hogy ne legyenek idegcső záródási rendellenességek, bár ezt nem tudom, hogy nálunk is csinálják e, vagy csak az USA-ban.
-
válasz
Hieronymus #62 üzenetére
"Növényű eredetű olajokra is szükségünk van."
Az evolúció során soha nem találkoztunk vele. Relatív új találmány.
Nem hiszem, hogy ilyen rövid idő alatt szükségessé vált volna.
Olajos magokat láttunk, de minimális mennyiségben.A vietnami konyha valószínűleg egészségesebb mint amit az átlagos modern ember eszik, de mint a legegészségesebb, kicsit erős kifejezés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor majdnem pontosan egyidősek vagyunk
. Amikor 19 voltál akkor olyan 50kg körül voltam, az a 15 év hozta meg a +5 kg-ot.
Igaz én nem jártam le kondiba, a falmászás és a hozzá kapcsolódó edzés is csak az elmúlt kb 4 évben jött meg. Ugyanakkor izmosodtam ettől, de tömeg növekedése nélkül. Volt ilyen testzsír százalék mérés a cégnél pár éve, én produkáltam a legalacsonyabb értéket a cégünknél, szerintem az a minimális zsír ami volt rajtam, az cserélődött le izomzatra, mást nem tudok elképzelni.
Fred23: jah, nálam is ideje lenne.Somatom: speed meg kokó? Really?
-
Somatom
veterán
válasz
Hieronymus #62 üzenetére
Ez síma ügy. A kiflit símán tudom nélkülözni. A répát szeretem. Meg még csomó zöldséget. Rakott kel, töltött káposzta, töltött paprika, stb. A tengeri herkentyűket is imádom. Csiga, rák, kagyló, polip, kalamári, sushi jöhet minden mennyiségben. 100 Eurót símán ott hagyok, ha egy francia bótba beszabadulok. A keleti konyhát is csípem. Nem is értem, hogy miért nem fogyok.
-
Apollyon
Korrektor
Tinédzserként hasonló problémával küzdöttem, túl vékony voltam, ezért 19 évesen lementem konditerembe edzeni. 59 kg voltam amikor elkezdtem, hasonló magassággal mint te. Ez már 15 évvel ezelőtt volt, és azóta is lejárok. A testtömegem hamar megnőtt 70-re, majd a kor előrehaladtával már simán megvan a 80 kiló, jelenleg 82 vagyok. (kiló
) Azt is észrevettem, hogy ebben a korban könnyebben jön a zsír, nem vagyok olyan "áramvonalas" már, mint húszas éveim elején.
Jah, súlyzós edzésről beszélünk. Egyedül a hús ami a mániám, havi szinten simán megeszek 15 kg vagy több csirkemellet. Emellett a barna / fehér basmati rizs is a mindennapjaim része, plusz zöldségek, tojás stb., persze azért előfordul néha hamburger meg pizza nap, de nem olyan sűrűn. Ha ezekből valamelyiket elhagynám (vagy edzés vagy rendes kaja) akkor szerintem tuti behíznék, hiába vagyok ektomorf alkat, simán lehet az ember így is skinnyfat.
-
"Az a tudomány, hogy minden nap üresen egyek meg egy kiflit?"
Ne....em!
A kifli már a kerülendő élelmiszerek kategóriájába tartozik.
Nagyon leegyszerűsítve.
A legfontosabb élelmiszer a zöldség, Amelyiket lehet nyersen enni, azt nyersen kell enni.
Például a kifli helyett sárgarépa. A borsót hőkezelni kell.
Az állati eredetű fehérjékre is szükségünk van. Beleértve a halakat. Az állati eredetű zsírokra alig van szükségünk. Kivétel a mélytengeri halak.
Szénhidrát is kell. Leginkább teljes kiőrlésű gabonákból
Növényű eredetű olajokra is szükségünk van. De kivétel itt is van. A pálmaolaj nem egészséges. A kókuszzsír is csak egy kicsit jobb.
Cukorra nincs szükségünk. A legédesebb méreg a cukor. Az telesen érdektelen melyik cukor. Gyümölcs, répa vagy nádcukor.
Állati eredetű zsírok sem kellenek. leszámítva néhány halolajat.A ma legegészségesebbnek tartott konyha a vietnámi. Számunkra a koriander levél használata jelent problémát. Elsőre nagyjából szappan ize van. Ha vásárolsz egy töves koriandert és minden nap megkóstolod a levelét, akkor egy héten belül a szappan íz helyett zamatos petrezselyem ízt fogsz érezni.
Onnantól kezdve szeretni fogod a vietnámi konyhát. Próbáld ki. DE, ez nem probléma. -
Ilyesmi is előfordul, és a kövér srácoknak se könnyű becsajozni, de idővel azért majd' mindenki megtalálhatja a párját, illetve szerintem mindig igaz, hogy a személyiség sok -szubjektíve vett- hibát feledtethet.
Ismerek nagyon vékony pasit és nagyon kövér nőt is, akiknek sosem volt gondjuk a másik nemmel, sőt, kábé körül vannak rajongva. Nagyon kedvelhető, pozitív személyiségek. -
Perpill majd' minden nap letolok 150-200 gramm pisztáciát, meg 2-3 sört, és fogyok. A sörből az a szabályom, hogy csak az egyik lehet alkoholos, és lehetőleg az is csak 1,5%-os. Vagyis nem ritka mostanában, hogy a ch-m felét sörből viszem be.
Ma mondjuk csak 1 db alkoholmentes csúszott le, de holnap minimum 2 fog.CPT.Pirk: Örülj neki, más meg egész életében szenvedhet a súlyával. Maximum közeli odafigyelés a táplálkozásra, sport, és mégis marad némi extra zsír. Ha meg egy jót akar enni, másnap meg harmadnap kompenzálhat egy gondosan megválasztott kajákból való csipegetéssel, hogy lemenjen az 1 nap alatt is felugró 10-15 deka zsír.
Nőben és férfiban is ismerek olyanokat, akik napi 2-3 hambit letolnak minden egyéb szeméttel akár gyorsétteremből, és kockás marad a hasuk; az ilyenek szerintem nagyon szerencsések. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem tudom milyen genetikát örököltem (B-s vércsoport), de én meg ahhoz a kevés emberhez tartozom, aki alaposan eszik, de hízni nem tud. A súlyom változása 2-4év / kg mértékben történik (gyakorlatilag nincs ingadozás benne), még nem léptem túl az 56 kg-ot 175cm testmagasság mellé. Akkor sem mozdult semerre, mikor hónapokon át nyomtam az edzést meg jártam falat mászni.
Általában kollégáim között én pusztítom el a legnagyobb kupac ebédet, ami jellemzően valami húsos kaja (természetesen pörkölt a kedvenceim egyike) vagy tészta étel, a zöldség dolgokat messziről kerülöm.
Anyukám ilyen nádszál vékony mint én, apukám fiatalon még nálam is vékonyabb volt, most viszont olyan gyomra van, mint egy söröshordó...
Nassolunk munka közben, reggel - este alaposan kajálok, viszont nem iszom egyáltalán semmilyen cukros üdítőt vagy ilyen most divatos energiaitalt, hanem csak vizet, teát (natúr), vagy sört meg tejet.Azt megfigyeltem, hogy környezetemben túlsúlyos barátaim mind rendesen eszik a zöldséges dolgokat ami elvileg minden fogyás meg hasonló alapja lenne (közben engem cseszegetnek vele, hogy egészség így meg úgy), aztán mégsem fogynak le semmit.
Kollégáim között is van pár túlsúlyos, sajnálom őket mert rendszeresen járnak mozogni és mellé olyan kis adagokat esznek ami nekem esetleg uzsonnára lenne elég, mégsem fogynak semmit...Valahol láttam egy biológiai levezetést erről, hogy az őskortól napjainkig amikor beütött valami ínséges időszak, akkor többnyire azok élték túl, akiken volt elég zsírréteg, így ők jobban tovább tudták adni a génjeiket, amikkel együtt az elhízási hajlam is jobban öröklődött tovább...
-
-
inf3rno
nagyúr
A pisztácia olajos mag az túl zsíros, a sör jó, de ott meg az alkohol árt meg.
Ja hát ez is egy külön szakma. Én nem adhatok tanácsot pénzért, mert erre külön dietetikus képesítés kell. 2 milla és több év, amit nem vagyok hajlandó beletolni, vagy legalábbis nem így, hogy a fele tárgy ilyen szintű, hogy orvosi informatika meg orvosi menedzsment. Ajánlani sem tudok senkit most jó szívvel.
-
Sajnos szakemberből rengeteg a kókler.
De annyira, hogy én konkrétan a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásától is legszívesebben kivenném a koponyámból az agyamat és kihajítanám az ablakon."Fogyassz 3 adag gabonafélét naponta, ebből
legalább 1 adag teljes értékű legyen!
1 adag = 1 db péksütemény (pl. kifli vagy zsemle)
vagy 1 közepes szelet kenyér/kalács vagy
12 evőkanál (20 dkg) főtt tészta/rizs vagy
3 evőkanál gabonapehely/müzli "
Ez a "hivatalos" ajánlás.
Több mint fél évszázaddal vannak lemaradva. -
Somatom
veterán
Sok éve csinálom, képben vagyok a lehetőségekkel. Nem a kajálással van a gond, hanem a megfelelő kajálással és annak időzítésével. Én nem értek ilyen kalóriákhoz, szénhidrátokhoz, meg effélékhez. Nekem az elérhető alapanyagokból kell olyan étrend, amit a fülkében is el tudok készíteni. Ehhez kell a szakember. Próbálom tudományosan, de nem megy. Pl. olvastam, hogy magosokat, kalászosokat kell fogyasztani, de akárhogy tolom a sört pisztáciával, nem fogyok.
-
inf3rno
nagyúr
Hát akkor más tartósítási módszert ajánlok. Nyereg alatt puhítás pl?
Viccet félretéve, úgy általában ha valaki nem tud megfelelő kaját beszerezni, pl régen a hajóutaknál is, akkor valamilyen tartósítási eljárást használtak, és tartós élelmiszert vittek magukkal. Ha a fagyasztás nem működik, akkor lehet sózást, savanyítást, szárítást, füstölést, konfitálást, hőkezelést és üvegbe zárást, tartósítószereket pl szalicil, stb. használni. Szóval szinte mindenből létezik tartósított változat. Sok minden alapból kibír két hetet, pl a rizs, tészta, zöldségek jelentős része ilyenek. Sok dologból van konzerv is, pl lencséből, csicseriborsóból, babból, kukoricából ami külön jó, mert előre meg is vannak főzve és neked egyáltalán nem kell a tartósításukkal foglalkoznod. A konzerv hal szintén nagy sláger nálam.
Ha hajlandó vagy főzni, akkor igazán nagy gond nincsen, mert csak viszel tartós alapanyagokat és abból megfőzöd, plusz esetleg kiegészíted azzal, amit helyben be tudsz szerezni frissen.
Az edzés már érdekesebb, ha nem akarsz eltávolodni a kamiontól. Talán crossfit, jóga, ilyesmi jöhetne szóba arra a két hétre, nagyon esetleg súlyzó, vagy evezés összecsukható evezőpaddal, ha valahogy befér a kamionba. A másik két hétre meg lehet bringa, futás, úszás, amihez kedved van.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Skyline15 #47 üzenetére
Vannak hosszú futós cuccok is, azokkal -10°C-ig jó vagy kb. A 170-180 körülinél ha észrevétlen, akkor maximum az órán, pulzusmérőn lehetne állítani, hogy csipogjon, ha elérsz egy értéket, már ha támogatja, amid van. Van amúgy futós topik, ott lehet kérdezni a mestertől is: [link]
-
Skyline15
tag
Azért nem azt mondom hogy lazán tudok beszélgetni, de azért tudok
Viszont egyedül ha kimegyek futni, nem tudok olyan átlagos tempót menni, mint a "beszélgetés" közbe. Olyankor sokszor elérem inkább a 170-180-as zónát, mert tempón gyorsítok "észrevétlenül", és akkor valójában hamar kipurcanok
Túl sok kardiót sem szeretnék, mert ugye egy idő után az izmokat is bontaná a szervezet.
Illetve ebből még jöhetne az a probléma is, mint a túledzés, ezért szervezet elkezdene inkább raktározni.Próbálom ezt tartani még legalább egy hónapig, amíg még azért délután / esténként nem megy tartósan 10 fok alá a hőmérséklet.
-
válasz
parandroid #31 üzenetére
Sajnos mégis igaz, a Facebook az elsődleges platform itthon. Ettől még nem kell csatlakozni, nekem sincs accountom.
-
válasz
parandroid #31 üzenetére
"ROTFL"
Beszéljél bármelyik marketingessel, megkerülhetetlen!Nyilván van honlap és email, de a FB-ra teszi ki mindenki a postjait.
Itt lehet megnézni, hogy miről beszél. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Skyline15 #41 üzenetére
Ha tudsz közben lazán beszélgetni, akkor az nem anaerob. Lehet, hogy rosszul becsülted meg a zónáidat. Jó ez így, ahogy most csinálod szerintem, ha több futást teszel be, akkor azt mondják már elkezdi ledobni az izmot a túl sok kardio miatt.
Szerintem a kalória deficites étrendnél is lehetséges megtartani az izmot, ha elég fehérjét és szénhidrátot viszel be, de ennek jobban utána kellene még néznem. Sportolás nélkül elképzelhető, hogy a szervezet inkább megszabadul az izomtól, mert nagy energia fogyasztó, és tök felesleges ha nem használják semmire.
-
Skyline15
tag
Futást korábban nagyon hanyagoltam, és hiába végeztem 3-4 edzést egy héten, tömegem nem mozdult se fel, se le (étkezésre odafigyelve, heti 1 max 2 nap csúszik be csoki, amikor munkába már nem bírom idegekkel).
"Felette már anaerob a mozgás, ami erőedzéshez jó, és amilyen intenzitáson nagyon hamar kifulladunk"
Futásnál nálam az a gond, hogy hiába vettem futócipőt, és normális technikával futok, egyszerűen nem tudok annyira lassan menni, hogy "aerob" zónába maradjak.
A célom igazából szálkásítás, és 3 erőedzést végzek egy héten (izomcsoportokra bontva), próbálok mellé kardiónak 2 futást beiktatni, minél hosszabb távra (előző héten már 9.5km volt a leghosszabb táv 52 perc alatt, melyből 49 perc anaerob zóna).
Egy ismerőst kértem meg, hogy jöjjön velem biciklivel, úgy hogy végig beszélgetjük a futást, végig anaerob zónában maradok, (~155-ös átlag pulzus).~ 1 hónap alatt mióta csinálom ~3.5kg-ot fogytam, miközben láthatólag izomtömeget nem vesztettem (190cm - 98kg -ról 94.5kg-ra).
Egyél kevesebbet, és csináld ugyan azt elv, szerintem hülyeség, ha kevesebbet eszel, akkor lassul az anyagcsere is, illetve ha valamilyen edzést csinálsz mellette, raktárak nem lesznek feltöltve, így izomból is vesztesz, melyet később nem töltesz vissza, így akár izomsérüléshez is vezethet
-
Somatom
veterán
válasz
parandroid #39 üzenetére
A grill már megvan, a rizsfőző lesz a következő. Több kollégámnál láttam és tetszik. Beledobálják az alapanyagokat és menet közben megfőzik a kaját.
-
parandroid
félisten
Rizsfőző + elektromos grill + előre elkészített szószok a húshoz nem játszik? Rizsfőzők némelyike főzés közben párhuzamosan zöldséget is tud párolni. Jó, biztos uncsi egy idő után, de ennél egészségesebbet még nemigen találtak ki. Nekem is csak az a gondom, hogy a család szabotálja a projektet, mert ez olyan unalmas kaja, 2 nap után nem bírják, főznek valami finomat vacsira, vagy sütnek palacsintát, vagy valami ilyesmi, én meg gyenge vagyok magamban, ha ilyen kísértéseknek vagyok kitéve.
p
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Önuralom nélkül nem fog menni a fogyás. Természetesen tud neked ajánlani időszakot amikor sportolj, de azért nem árt magadnak eldöntened mit akarsz.
Saját példámat mondom: 25 kilót úgy fogytam hogy egy centit nem sportoltam. Nem is akartam neki állni majd' 100 kilósan a sportnak nem akartam tönkre vágni az ízületeimet. A nem zabálás csak első 1-2 hétben nehéz, aztán összezsugorodik a gyomrod és nem leszel folyton éhes. Szénhidrát elvonás egy másik téma, az azért be tud ütni a legváratlanabb időkben. Én akkor inkább ittam egy pohár vizet.
Aztán elkezdtem TRX-ezni. Ezt tudod akár kamionozás közben is csinálni, bármire fel lehet dobni csak kell mellette 2 méter szabadon. -
Somatom
veterán
Nem vagyok sportoló, de az étrend önmagában kevés lesz. Futni útálok, de bringa, gyúrás, úszás jöhet. Az étrend, mint olyan az nálam nem létezik. Napszakok sem léteznek. A szabis kéthetemben eszem, amit megkívánok, amikor megkívánom. A másik két hetemet egy 2,5x2,5 méteres kamion fülkében töltöm. Azt eszek, amihez hozzájutok és akkor, amikor időm van rá.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Étrendet igen, ha sportoló vagy és edzésterv is kell, akkor máshoz célszerű menni.
Első alkalom úgy zajlik, hogy 1 heti vagy pár napos (már nem emlékszem pontosan) táplálkozási naplót kér tőled a jelenlegi étkezésed miatt.
Aztán ezt elemzi, elmondja neked mit csinálj másképpen, de nem egy olyan étrendet erőltet rád, ami neked nem tetszik, hanem egy hasonlót amit most is csinálsz - ezáltal fogod tudni tartani.
Az a bajom a YT videókkal meg könyvekkel, hogy minden ember más. Ami nekik ízlik, az a többségnek nem, és emiatt nem működnek ezek az általános videók/könyvek, mert nem egyénre szabottak.
A dietetikus ezzel szemben egyénre szabott diétát ad.
Aztán 1 hónap múlva kontroll, ismét átbeszélitek mit sikerült változtatnod, mit nem. És megint csak átnézi a naplódat (nyugi csak utolsó 1 hétről kell) hogy mi javítani való van benne (adagok vagy akármi). -
radi8tor
MODERÁTOR
endocare.hu / Dusa Fanny
Megéri eltölteni vele 1 órát vagy kettőt. -
parandroid
félisten
"Magyarországon az elsődleges kommunikációs platform 2021 végén"
ROTFLNyilván van az illetőknek honlapja, vagy telefonszáma is. Már ha nem teljesen facebookidióták. Ha meg igen, akkor úgysem érdemes velük szóba állni.
E-mail címük biztos van, mert az kell a facebook regisztrációhoz is, ha jól tudom.Baszki, ezen még mindig röhögök, hogy valaki szolgáltatást akar nyújtani pénzért, de CSAKAFÉSZBÚKon elérhető. Tudom, létező jelenség.
p
-
Lehet hisztizni a FB-on, csak nem érdemes.
Ez olyan mint amikor azon hisztizik valaki, hogy ő márpedig nem fog bankszámlát nyitni, mert szemét bankok.
Lehet így élni, de csak a saját életedet nehezíted meg.Nekem sincs fent FB alkalmazás, le van tiltva a minden is FB-on belül, de Magyarországon az elsődleges kommunikációs platform 2021 végén.
-
Somatom
veterán
Tud vki olyan szakembert, akivel el lehetne beszélgetni erről? Le kéne dobnom cirka 30 -at, de egyik módszert sem tudom hatékonyan társítani az életmódomhoz (munkámhoz). A beosztásom szerint két hétig bármit ehetek/tehetek, de a másik két hétben nagyon korlátozottak a lehetőségeim. Vmi egyedi megoldásra (étrendre, edzéstervre) lenne szükségem.
-
Most az van, hogy 5 km gyorsabb kocogás után 2 nap pihi, aztán 6 km lassabb kocogás, majd kezdődik elölről a ciklus. A terv, hogy a 2 nap pihiből 1 nap lesz hamarosan, aztán pedig a 6 km-ből 7 (a gyorsabb 5 marad 5). De még nagyon el vagyok hízva, és egy régebbi fogyózásomnál nagy hiba volt a túl gyorsan túl sokat. Lehet, most meg túl óvatos vagyok, de nem akarok kikészülni. Pláne, mivel nem csak futok, más sportok is vannak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Hieronymus #17 üzenetére
Mielőtt komolyabban belemennénk bármilyen vitába erről, ajánlom figyelmedbe ezt a két ábrát, illetve ha kimondottan érdekel a biokémia, akkor Lívia könyve kötelező olvasmány: [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
parandroid #5 üzenetére
Rostot érdemes többet bevinni, ha szorulásod van. A kalória deficitnél én a zsíron próbálnék spórolni a helyedben, és kiváltani valamennyi keményítővel. De nyilván nem ismerem a mostani étrendedet sem, szóval ez csak tipp. Előfordulhat, hogy túlságosan deficitben vagy most, és emiatt belassult az anyagcseréd. Egyél inkább kicsit többet és sportolj többet.
Érdemes lenne csinálnod egy naplót arról, hogy mit eszel, és megnézni, hogy milyenek a makrók arányai benne, illetve mennyi az alkohol, fruktóz, glükóz, rost, telített zsír, telítetlen zsír, illetve az omega3 és 9 aránya a többi zsír féleséghez képest, fehérje szempontjából pedig, hogy beviszel e elég BCAA-t. Ehhez elég jól kéne ismerni az alapanyagok biokémiai összetételét, ami igazán annyira nem bonyolult, inkább csak időigényes rákeresni mindegyiknél, hogy xy biochemical composition.
Szeretnék csinálni egy olyan webes alkalmazást, ami ezeket összeszedi, amennyire az lehetséges, és pl segít egy naplót kielemezni, vagy egy étrendet összerakni ez alapján. Lehet némi jogi gebasz a dologból, mert csak dietetikus adhat ilyen étrendi tanácsokat, de ha nem én mondok konkrét étrendet, hanem csak segítem, hogy mindenki maga állítsa össze a sajátját, akkor talán nem lehet baj. Jó lenne elvégezni egy dietetikus képzést, de annyira drága és hosszú az itthoni, illetve annyira sok töltelék tárgy van, hogy egyszerűen nem visz rá a lélek. Pedig szívesen csinálnám ezt a szakmát is.
-
15 éve lehetett volna ez az írás a fogyózásom alapja, sajna akkor még nem találtam ilyen tömör és hasznos leírást, most viszont már nem nagyon láttam benne újdonságot, mert az évek alatt a zsír mellé tudást is felhalmoztam. De mindenképpen jó, hogy kijött, mert sokaknak segíthet!
"Ha a gyakorlatot nézzük, akkor nekem eddig fogyás szempontjából a napi fél óra - 5-6km futás, ami bevált komolyabb étrend módosítás nélkül. Ezek olyan 3-500kcal-os futások, de heti 7x sok kicsi sokra megy."
Hamarosan eljutok odáig, hogy két kocogás között már csak 1 nap pihenőt tartok.
Még féltem a lábam. -
"A fruktóz a gyümölcscukor, amit diabetikus édesítőszernek is használnak. Ennek oka, hogy nem növeli a vércukor szintet komoly mértékben, mert ahelyett, hogy a máj glükózzá alakítaná, inkább zsírt csinál belőle."
Ez így nem igaz.
fruktóz : C6H12O6 (két molekula szerkezete lehetséges, ami csekély mértékben tér el egymástól)
glükóz : C6H12O6Az eltérő név azért alakult ki mert annak idején nem tudták megállapítani a molekula összetételt. (Hasonló tévedés volt a tein, mivel teljesen azonos a koffeinnel, még a molekula szerkezete is.)
A máj nem alakítja át mivel ugyan az a cukor, csak zsírrá tudná átalakítani. De a vércukrot nem alakítja zsírrá a máj. Ha csinálná, akkor nem lenne kettes típusú cukorbetegség.
A gyümölcscukor félreértelmezését egy orvosi gyakorlat alakította ki.
Az inzulin adagolásánál nem lehet pontosan meghatározni a szükséges mennyiséget egyszerű eszközökkel. Ezért könnyen lehet "túladagolni" az inzulint. Ez esetben a szőlőcukor fogyasztása emeli a szükséges szintre a vércukor mennyiséget a vérben. Ez nagyon gyorsan folyamat, mert könnyen szívódik fel fruktóz. Ez a szőlőcukor mennyiség nem számít bele a napi szénhidrát fogyasztásba. De csak ez a mennyiség nem számít bele.
Amit fagylaltban vagy más édességben fogyasztanak a cukorbetegek, az számít, sőt nagyon számít mert perceken belül a vérben lesz. Kiváló eszköz az önromboláshoz. -
Narxis
nagyúr
válasz
parandroid #9 üzenetére
Drukkolunk!
-
-
bkercso
nagyúr
válasz
parandroid #5 üzenetére
Szerintem nálad akkor valami betegség lehet a háttérben. Vagy szervi baj, vagy hormonegyensúly-borulás, vagy ki tudja. Mindenképp vizsgáltasd ki!
A fenti megközelítés egészséges emberekre vonatkozik, és rájuk szerintem megáll. Valami oka csak van, hogy az amerikai és Nyugat-Eu-i lakosság jelentős része része el van hízva.
-
válasz
parandroid #5 üzenetére
Szerintem a kalóriától fontosabbak a macro tápanyagok(fehérje, zsír, szénhidrát).
Én alapból kerülök mindent amiben cukor, glutén, tej és annak származékai(kemény sajtot ok), növényi olaj van.
Ki lehetne téri ízfokozókra és ezer dologra, de ha ezeket kihagyod, akkor jó eséllyel a mesterséges vackokat is.A másik fontos, hogy az ember evolúciója során kizárólag vízzel talalkozott, minden más valószínűleg szuboptimális.
Mit lehet akkor enni?
Húsokat és friss zöldséget, tojást, tengeri kütyüket. -
parandroid
félisten
Látom, pont a lényeg nem jött át…
Olyan 2 hónapja vagyok kalóriadeficites étrenden, egy dekát nem híztam-fogytam, de az úszógumi egyre terebélyesebb körülöttem. Durva alátámasztása a cikkben elhangzottaknak…
Azt hiszem, keresnem kell egy dietetikust, mert nekem ez ilyen szinten igen tömény.
bkercso: A keleti bölcsednek üzenem, hogy kapja be! Pontosan ezzel próbálkoztam. 3 naponta bírok székletet produkálni, és konkrétan kb minden, amit beviszek, zsírba megy, miközben kilóra ugyanannyi vagyok. Neked is: pont erről szól a cikk… Elolvasta egyáltalán valaki?
Inf3rno, köszi az összefoglalót, jó kiindulópont, meg segíti megérteni az alapokat! Szép munka!
p
-
Narxis
nagyúr
A lényeg, hogy keveset kell enni.
-
inf3rno
nagyúr
-
bkercso
nagyúr
A nassolást és a nádcukorral "szerelt" ételeket szintén elhagytam. Evés előtt nem eszem. A fentiekkel és ezzel leadtam a súlyfölöslegemet pár hónap alatt úgy, hogy nem strapáltam magam semmit. (Napi 1-2 óra séta vagy bringázás és 15-20 perc edzés eddig is volt.) Súlyban 17%-ot fogytam, tartósan.
-
bkercso
nagyúr
Kimerítő rövid véleményed!
A legtöbben szerintem nem ennyire tudományolják az étrendváltást, hanem adott YT-csatornák, receptmagazinok vagy szakácskönyvek szerint főznek.
Annyi jut eszembe a témához, hogy túl sokat eszünk. Egy keleti bölcs egyszer azt mondta: "egyél fele annyit, de csináld ugyan azokat a tevékenységeket"! (Sadhguru) A legtöbb felnőttnek napi 2 étkezés elégséges.
Fontos, hogy feldolgozatlan kaját is fogyasszunk - kb. fele részben -, mert azokban vannak az emésztéshez szükséges enzimek (egyéb anyagok mellett, amik hőre szintén elbomlanak sütés-főzés-párolás-pörkölés esetén). A szervezet az enzimháztartás harmadát kívülről fedezi vagy fedezné; erre vagyunk beállva genetikailag. Ha nem eszünk nyers zöldséget-gyümölcsöt, magvat, csírát, mézet, akkor az étel álmosít, mert enzimet is kell termelnünk. Ráadásul nem is tudjuk megtermelni a hiányzó mennyiséget, ezért az emésztés sem megfelelő: fárasztó, de kevésbé hasznos.Húsevés: külön téma. Ide elég annyi, hogy Bruce Lee is vega volt.
Ha könnyűnek, mozgékonynak akarod érezni magad, ill. alvásra is sajnálod a 8 órát, spórolnál 2-4 órát magadnak naponta, próbáld ki 3 hétig hús nélkül!
Miben süssünk, olajban vagy zsírban?
Nos, nekünk a római tál nagyon bevált! Isteni ízek állnak elő benne. Nem kell bele se olaj, se zsír.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3281, 100% akkumulátor
- AKCIÓ! ASUS ROG STRIX Z270G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3054, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest