Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
„A harmadik korszak pedig az 1981-ben elfogadott első veszélyeshulladék-törvénnyel jött el, és a mai napig ez a meghatározó. Ebben az időszakban az állam egyre inkább feladta a hulladékelőállítás visszaszorítására, illetve újrahasznosítására törekvő igényeit, és többek között a vegyipari lobbi hatására alapvetően megváltozott a hulladékok szabályozása: a nyugati országokban követett elvekhez hasonlóan a hulladék nálunk is végleg egy káros és felesleges anyaggá vált.”
-
t72killer
titán
Igen, nagyjából én is ezt a két forgatókönyvet látom, csak még hosszabb (5-600éves) kifutással, amikor pl a természetbe okádott műanyag magától lebomlik. - Ez mind2 esetre vonatkozik. Az emberiség 200éven belüli kihalás szélére sodrodásához valami überbrutál eseménysorozatnak kell bekövetkezni, ami a még meglévő fajok jelentős részét is kiirtaná. Azaz, az evolúciónak mondjuk adva lenne egy 4-5millió évnyi házi feladat, hogy a hiányzó fajokat pótolja.
Bármelyik forgatókönyv is váljék valóra, elég nagy szemétségnek tartom, hogy még az unokám se fog "rendberakott" bolygón élni, csak azért, mert másoknak a fenntartható 2 helyett 5-10 gyereket volt kedve csinálni, vagy az értelmes-szükséges szint 3x-osát szemetelték/terhelték a környezetet.
-
Én úgy látom előbb vesznek otthonra klímákat, klímás autót, mint hogy megmozduljanak a másik irányba. Az emberek nagy többsége le sem szarja ezt az egészet. Kocsikáznak ha kell ha nem, nyomatják a klímát, fekszenek a strandon kétkézzel tolva magukba a lángost. Isszák a sört, a viszkit, mellé nulla mozgást produkálva, közben habzó szájjal fröcsögnek a klímaváltozásról és a hulladék egészségügyről.
-
Vladi
nagyúr
válasz
t72killer #124 üzenetére
Nagyon sok legnagyobb baj van.
Én sokat gondolkodtam, és rájöttem: az föld ökológiai és éghajlati egyensúlya helyre fog állni.
Ebben nyugodtan bízhatunk. Helyre fog állni... előbb vagy utóbb, így vagy úgy.
Gondoljátok végig a forgatókönyveket:
- Nemazember tevékenységének eredménye. Tehát előbb utóbb magától helyreáll.
- Globális összefogással, erőfeszítéssel eléri az emberiség, hogy visszaforduljanak a kedvezőtlen folyamatok, 150-200 év alatt kipucolja maga alól a szemetet.
- Összeomlik az éghajlat, az emberiség a kihalás szélére sodródik, visszaesik a maradék populáció vaskori technológiai szintre és népességre. Megszűnik az ipari termelés. 150-200 év alatt kitisztul a környezet.Szal minden oké lesz, csak kérdés hányan élik túl.
-
Eastman
addikt
„Az ausztrál New Castle-i Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a környezet műanyagszennyezése következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el minden egyes héten - természetesen anélkül, hogy erről tudomást szerezne. A kutatást a WWF rendelte meg.
(...)
Ha pedig összeillesztenénk e darabokat, egy teljes bankkártya jönne ki belőlük.” (???)Lauda: Ez a medvés-farkasos téma hogyan kapcsolódik ide?
-
Eközben szlovéniában: Megtizedelik a medvéket és a farkasokat Szlovéniában
-
t72killer
titán
A helyzet az, hogy nem a klímaváltozás az ökoszféra legnagyobb problémája - legyen az antropogén, vagy csak a Napban csavartak egyet a termosztáton - ráadásul a(z antropogén) klímaváltozásra sem az a működő válasz, hogy lignitáramon üzemelő Teslákat erőltetnek az egyéni (családi!) közlekedésre szorulókra. A probléma gyökereiről meg szó sem esik a nagyonelegáns meetingeken.
Más téma, de pl azt is kétlem, hogy a klímacsúcsokon vigyorgó fejeknek - legyen kínai, amerikai, pláne eu-s - valódi hatalom lenne a kezében. A valódi hatalom mindenütt a nagyvállalatok kezében összpontosul, nem a kormányba ültetett bohócokéban (kínára is áll, ott kiváltságos családok viszik a bizniszt. Putyint is a saját köre mozgatja).
-
moha21
veterán
Miért ne emlékeznék? Azóta van is corsám és tankolom is. :-)
Havonta 1,5 - szer tankolom, ugyanis ennyit használom. Erre viszont anyagmozgatás miatt szükséges az autó." de itt jöttem rá, hogy a legnagyobb bajod ezzel, hogy neked drága." Te aztán egy zseni vagy. :-)
Nyilván, azért nem vettem meg mert nekem nem éri meg tehát == nekem drága.
Fejszámolás: 9.000.000 Ft-ból 400 Ft-os üzemanyagáron veszek 22.500 liter 95-ös benzint.
44 literes a tankja, tehát másfél tankolással 66 liter benzint fogyasztok 1 hónapban.
22.500/66 = 340,9 hónapig azaz 28,4 évig tudom így tankolni.
És most arról vitatkozunk, hogy ugyan mennyibe is kerül 1 kWh villamos energia.
Azt viszont ne feledd, hogy minél több e- autó, annál nagyobb villamos energia ár.
Az, hogy akinek van / volt felsleges 10m- je és sokat megy, annak lehet megéri az további számítgatás kérdése.
És nyilván tudom, hogy motorolaj , gumik, fékek stb..
-
"veszek egy corsát 400 ezerért a másik 9 mFt-ból meg öröké tankolom"
Emlékszel még?Lehet nem pontos az idézet, de itt jöttem rá, hogy a legnagyobb bajod ezzel, hogy neked drága.
Sajnos lusta vagyok kikeresni a sok hülyeséget amit írtál, meg lehet azóta törölted, úgyhogy nem fogom ezzel tölteni az időm. -
moha21
veterán
"Megjött a "szakértő" aki szerint az elektromos autó egy hülyeség a megújuló energiával együtt."
Erre a mondatra külön szeretnék reagálni.
Azt sosem állítottam, hogy akár az elekromos autó , akár a megújuló energia hülyeség lenne.
/ ugye amúgy legalább definiálni kellene mi is számít megújulónak /.
Ezt csak a kedves fórumtárs úr állítja. -
Igen, még a szakma is vitatkozik azon, hogy van-e értelme erőltetni az elektromos autózást és hogy összességében melyiknek kisebb a lábnyoma. A megújuló forrásoknak nagy problémája a szabályozatlanság és a tárolás. A németek is belenyomtak egy csomó pénzt, jól felverték az áram árát, aztán meg előfordult, hogy ingyen adták a cégeknek az áramot, mert tökig volt vele a rendszer. Közben meg brutális mértékben bányásszák a lignitet. No komment.
-
moha21
veterán
Amúgy, ha legalább azt írnád ami a valóság az könnyítene a dolgon.
A kívülállóknak: Senki nem állít olyat, hogy mié is lenne a jövő, ezt a derék barátom csak hozzáképzeli magának.
Én azt állítottam, hogy nincs értékelhető eredmény az elektromos autó mellett/ellen sem, hiszen olyan kis mennyiség van még forgalomban, illetve nincs évtizedes tapasztalat se az akkumulátorok terén. ( nincs 10 éves i3 ).
Persze az nagyon szép, hogy városban mondjuk nem kipufog, és a zajterhelése is sokkal jobb, de attól még nyilván energiát kell nekik termelni, illetve szállítani.
Itt szokott bejönni a szokásos " megújuló " forradalom, hogy nézzünk szét németországban, milyen jó is a megújuló energia. Azt elfelejtik hozzátenni, hogy a németek CO2 kibocsájtása a telepített szénerőművek miatt mennyire megnőtt, illetve, hogy a szél és naperőművek telepítése miatt a villamos energia ára a háromszorsa a hazainak [link], pedig már nálunk is jelentős mértékű az export.
Emellett nem szabad elmenni azon tény mellett sem, hogy amint több villamos autó lenne, az vonzaná magával a hálózat fejlesztésének költségeit, illetve tovább növelné a villamos energia árát. Ez egy nagyon bonyolult közgazdaságtani törvény, amit középiskolában is okítanak már.
És utána lehetne folytatni azzal, hogy mi is lesz az akkumulátorok sorsa? Mert persze a reklám szerint minden szépen felhasználható és újrahasznosítható. Valószínűleg ezért hordanak minden " elvileg újrahassznosítható" szemetet az emberek továbbra is a III. világba.
Az meg, hogy akinek van "internete és tud olvasni az már valami" nem is akarom kommentálni különösebben, szerintem mindenki ismer nagyon jó példákat az internet világából.
-
-
moha21
veterán
-
Igen tudod. Azonban ezek csak a jelenlegi állapotot nézik, hogy épült egy gyár, ami ennyit és ennyit bocsát ki. Nem tudjuk hogy nézne ki a föld az ember nélkül. Időről-időre előkerül ez a téma. Csak nézzük meg az állatok mennyiben járulnak hozzá az üvegházhatáshoz. [link] [link] Lehet az ember nélkül elszaporodtak volna olyan állatfajok, amik sokkal több káros gázt termelnek. Nem lehet tudni. Ezért írtam, hogy teóriákat lehet jókat írni, de attól azok még feltételezések maradnak.
-
moha21
veterán
Hagyd rá, totál inkompenets ( ebben is ). Amúgy ez az egész szemétmizéria a 444.hu által kreált liberális vinnyogás. :v / ironia : off /
(#107) Lauda: Nyilván, de azt tudjuk, hogy x erőmű mennyi anyagot bocsájt ki évente. Az üvegházgázok által okozott károkról is tudunk marha rég óta. / 1980-as kiadású egyetemi jegyzetek konkrét számokkal foglalkoznak /
-
Nincs 100%-os bizonyitek, de tovabbra is: szinte teljes tudomanyos konszenzus van, es nem az ujjukbol szopjak. Erre vannak a modellek meg a szimulaciok, amik nem azt mondjak, hogy 100%, hogy a klimavaltozas 90%-at az emberek okozzak, hanem azt, hogy 95%, hogy a klimavaltozas 90%-at az emberek okozzak.
Ha szamodra olyan modellek, amik nem 100%-osak, semmit sem ernek, az a sajat dontesed, termeszetesen. A tudomany nem igy mukodik, de nem kotelezo hinned a tudomanyos modszerben, joparan vannak a vilagon, akik nem hisznek benne.
-
válasz
cskamacska #100 üzenetére
A klímaváltozással az a probléma szerintem, hogy úgy kezelik, mint valami csodát, aminek nem szabadna megtörténnie. Holott ez azóta folyamatosan történik, mióta a bolygó létezik.
-
> Ezért sem értem azokat, akik egy termonukleáris erőműtől várják az energiatermelés megoldását, mert az még durvább felmelegedéshez vezet csak.
Mert a felmelegedest nem csak az okozza, hogy tobb ho szabadul fel, hanem az, hogy kevesebb tavozik. A Fold nem egy zart rendszer, az altalunk generalt energia rendkivul keves a rank eso napenergiahoz kepest.
-
válasz
cskamacska #100 üzenetére
"Mondok jobbat, a fosszilis tüzelőanyag pazarlásunk akkor is fenntarthatatlan, ha egyáltalán nincs bemelegedés. "
Ez igaz, de a felmelegedés szükségszerű. Ha van egy relatíve zárt rendszer (Föld bolygó légkör), ahol felszabadítasz mélyben elrejtett energiákat, ez ugye energia-növekedés, vagyis hő. Ezért sem értem azokat, akik egy termonukleáris erőműtől várják az energiatermelés megoldását, mert az még durvább felmelegedéshez vezet csak. Rá kellene jönni, hogy más helyes módszer nincs, csak a pazarlás visszaszorítása.
-
Ez két külön probléma, azért kapott külön sorszámot és külön bekezdést.
Miért került ugyanabba a hozzászólásba?
Nem állítom, hogy a legjobb példa, de nem jutott eszembe jobb, hogy nem tudjuk.Az átlagember képregényből, filmekből és újságcikkekből tájékozódik és jelenti ki, hogy ő mennyire biztos valamiben.
Annyit állítani, hogy nem tudjuk, már szentségtörés.
Én biztos, hogy nem tudom.
Nagyon valószínű, hogy itt mindenki ugyanígy van ezzel, de ha van jobb ötleted arra, hogyan lehet erre felhívni a figyelmet egy szemléletesebb példával, azt örömmel veszem.
De manapság ez eretnekségnek számít... -
cskamacska
addikt
Pont emiatt van a polidili, a worst case scenario tényleg elborultabb sci-fi történeteket idézhet. D1Rect-et pedig azért nem értem hogy miért izmozik, mert ha csak 100-150 évig fennálló kiugrásról van szó, és még csak nem is tehetünk ellene semmit, a mindmeghalunk forgatókönyvek attól még vidáman le fognak zajlani.
Mondok jobbat, a fosszilis tüzelőanyag pazarlásunk akkor is fenntarthatatlan, ha egyáltalán nincs bemelegedés. Mert ha elfogy az olaj(amiről Hetesi Zsolt évtizedig lebegtette a száját), akkor nem lehet belőle olcsó műanyagot csinálni se a 3 évig se működő lemming tudatú mosógéphez, se a sötétzöld világforradalom utáni 50 évig működőhöz sem.
Illetve maga a klímaváltozás körüli fennforgás arról is szólna, hogy várhatóan milyen helyi időjárás óhajt majd minket múltidőbe tenni, mit tudunk tenni ellene, és hát ugye tegyünk is ellene. Pl Magyarországon várható hogy nagyon durva esőzéseket durva szárazság követ, és viszont(és még csak nem is szabályos eloszlásban, hanem tájegységenként máshogy), ami taccsra teheti a mezőgazdaságot. Nem 2100-ra, hanem jövőre.
Mert az napi random hír hogy drága a zöldség, és random gazdák kártalanításért könyörögnek, de mi lesz ha pár év múlva már megfizethetetlenül drága lesz a zöldség, és a gazdák így is tönkre mennek?
-
Vladi
nagyúr
Ha szabályozod kellőképpen, akkor még kapitalizmusnak nevezheted, vagy azon a szükséges szinten már nem?
Oké, ez csak ilyen teoretikus kérdés.(#76) cskamacska:
Bakker! Ez a képregény a hőmérsékletről igaz? Tehát a jégkorszakban -4 c volt az átlag, utána beállt -1 és +1 közöttire, aztán kisjégkorszakban 1 fokot lejebb ment? Ha most igazak a jóslatok, akkor 2-4 c emelkedés lesz itt 100 évnél kevesebb idő alatt! Természetes módon ennyi emelkedne úgy .... 10000 év alatt???
Én mindig csodálkozom azon, hogy egyesek még képesek a folyamatot tagadni.
Meg megmagyárzni, hogy nemis.
-
Vladi
nagyúr
Ha mindenki mindent megtenne, akkor még 100 évünk lenne kitalálni, nem 30-50.
Azok a fent említett hajók nem azért mennek ,hogy te így élhess, hanem azért, hogy te (mint "fejlett nyugati ember ") nyugodtan pocsékolhass.
Ebben mindenki hibás. Annyit kell fogyasztani, amennyire szükségünk van.
A gyártókat is kényszeríteni kellene. Mert például az nem normális dolog, hogy a 3 éves mosógépünk 1 évvel gari lejárta után megadja megát. Motor leég. Kérdem a szerelőt, hogy milegyen. Vegyünk újat, mert az új 60K ezt javítani 50.... okés, bütykölő ember vagyok majd szétkapom én.
Hát nem. Úgy van ez a szr összerakva, hogy ne tudd szétszedni csak úgy, vagy 3 napi melóba fulladj, aztán vagy jó lesz, vagy nem.
A canon nyomtatóm ugyan ez a szitu. Egyértelmű, hogy gyors összeszerelésre vannak tervezve. Mert mindkét gépet órákon át szedem szét, és kevesebb, mint 10 perc összerakni.Mindegy, hajíccsad el, vegyél újat, nincs még Delhi mellett elég nagy szeméthalom.
Közben meg az ökoszisztéma szép lassan megadja magát.
Ez a baj. Aztán elhitetik veled, hogy ezt csak így lehet, ha nem toljuk a szemetet összeomlik a gazdaság és éhenhalsz.
-
-
A probléma, hogy nem írtuk le.
A másik probléma, hogy jelen adatokból sem tudunk pontos következtetést levonni, ennek az oka azt mondod, hogy még mindig kevés a technológia hozzá.
Ha jelen megfigyelés és műszerezettség mellett sem tudunk előrejelzést adni, szerintem jogos az a kétely, hogy több ezer éves áttételes információkból sem megy pontosan.
-
Hat ha valaki szerint a predikcio kepessege szorosan osszefug azzal, hogy multbeli informaciokat hogy tudunk kiertekelni, azzal nehezen tudok mit kezdeni.
Dobalok kockaval, es leirom a vegeredmenyt. 1000 ev mulva is lathato lesz, hogy mi volt a kimenetel, de attol meg a kockadobalast nem fogjuk tudni jobban elorejelezni.
Kicsit hulyen erzem magam, hogy errol gyozkodlek
-
10 fok még lehet, mint ahogy -10 fok is.
Nem értettem félre, egyszerűen nem tudjuk.Azt álltani, hogy bizonyossággal tudjuk a középhőmérsékletet 10-20-x ezer évre visszamenőleg egyszerűen nem igaz.
Nem tudjuk, én se, te se, meg úgy senki.Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy jövő héten milyen idő lesz, pedig 100 évre visszamenőleg pontos adataink vannak és szinte korlátlan számítási kapacitásunk hozzá.
De nem tudjuk. -
Apollyon
Korrektor
Valahogy félreérted itt a dolgokat.
A talajmintákból (a pólusokon akár jég) meg lehet becsülni mi volt X ezer évvel ezelőtt. Ez már megtörtént, a mintákba "bele van írva".
Évre, meg napra pontosan nyilván nem lehet megmondani, azonban időintervallumokat meg lehet becsülni.
Mint ahogy azt is meg lehet, hogy pl. 2019. decemberben nem lesz 30 fok a Balatonon. -
válasz
cskamacska #76 üzenetére
Honnan tudjuk, hogy ie 542-ben pontosan hány fok volt?
-
Migráns
tag
válasz
cskamacska #76 üzenetére
Egyébként nem értem hozzászólásod a zindiánok-utca-toalett viszonylatban!
Remélem nem teszel egyenlőség-jelet a közé,hogy egy társadalom 500 millió tagja az utcára ürít,mivel ez a társadalmilag elfogadott szokás és a bevett módszer......és a közé,hogy nem elég környezettudatos egyének szétdobálják a vissza nem váltható Pepsi pet palackokat Budapest-alsón!
A nick-ügyről pedig annyit: nem az én újonc szintemen divat a többes reg. Inkább azokra jellemző,akik PH-Istencsászár regjüket érintetlenül megőriznék,,,de azért a vitára létrehoznak néhány feláldozható nicket!
-
Migráns
tag
válasz
cskamacska #76 üzenetére
???
-
cskamacska
addikt
"A szallitohajok pedig azert mennek, hogy ugy elhess ma, ahogy jelenleg elsz."
Mielőtt kitaláljuk hogy a zindiánokban már genetikailag kódolva van szemétdombra ürítés:
Környékünkön(Pösti előváros) jártomban keltemben szoktam szedni a szemetet, ha épp tudom hogy kuka felé vezet utam. Nem vészesen lomos környék, de azért mindig van mit felkapni, templom, köztér előtt úgy is gyűlik hogy a hívek/önkormányzat rendszeresen takarít, és pár hét alatt nagyon látszik hogy melyik telek nem lakott, vagy nem foglalkoznak a kerítésen túli dolgokkal.
Az önkéntes szemét szedésre úgy általában a környezetemben mindenki csúnyán néz, általában csak lenézik, hogy "nem fehér embernek való munka az", mások "majd az önkormányzat megoldja, nem a mi gondunk" álláspontot képviseli, családtagok inkább közegészségügyi szempontból tartják aggályosnak, gyerekeket aktívan tiltják is tőle tinédzser korig bezárólag, az öregebbnek meg "lehetne annyi esze hogy ne csinálja".
Történik mindez középosztálybeli családokban. A szegényebbek érdekes mód sokkal semlegesebbek, ott inkább fel sem merül hogy a szemetes közterület gond lenne, "van nekünk nagyobb gondunk is" alapon.
D1Rect: xkcd - Earth Temperature Timeline
fejlődés: Úgy emlékszem 2002 környékén volt a Pepsi-nek egy kampánya ahol az eldobható csomagolás erényeit népszerűsítették, majd ezt a felháborodás miatt gyorsan vissza is vonták.
->
2019-ben nem forgalmaznak nálunk visszaválható csomagolású üdítőt - ásványvizet, és a borok - alkoholos italok nagy része is betétdíj nélküli. Gyógyszertárakból eltűnt a gyógyszer gyűjtő, elektronikai boltokból az elem/akkumulátor gyűjtő, kérésre visszaveszik, de nagyon húzzák a szájukat. Persze lehet mondani hogy MO pár év múlva már Szovjet Közép-Ázsiából fogja bírálni a hanyatló nyugatot, de ha itt EU szélén így állunk, a világ nagyobbik része hogy festhet, és hány kihalási esemény után fog ez feljavulni?migráns: Remélem a fő nickedet is megkínálják banánnal.
-
t72killer
titán
Annyit tehetsz, mint influenszer (mindenki az, max nem milliók, hanem 2-3ember véleményét formálod) a divatos sztorik ("klíma") helyett a valós problémákra - pontosabban a problémák gyökerére hívod fel a figyelmet. A mindenhol hangoztatott klímakérdés kb olyan, mint influenzánál a kipirult arc, felszíni, ráadásul nem is a legfontosabb tünet.
-
Migráns
tag
Nem bírok betelni Fred23 kolléga kezdő (#69) mondatával : " India kulturálisan szerintem minimum Európa szintjén van, de inkább fejlettebb, számomra pedig összességében értékesebb is."
Számodra értékesebb is???
Ki tudná nálam jobban (Migráns),hogy legfőbb ideje lenne felülvizsgálnod azt a személyes értékrendet!
-
& 8th:
India kulturálisan szerintem minimum Európa szintjén van, de inkább fejlettebb, számomra pedig összességében értékesebb is. Más tészta, hogy arányait tekintve több a szegény, iskolázatlan; ha az ottani felső osztályt, illetve értelmiséget hasonlítanánk össze az európaival, más lenne a leányzó fekvése!
-
-
Chaser
legenda
tisztában vagyok vele, h 2000-es években még nem volt szelektív hulladék gyűjtés, nem is arról volt szó, hanem ha mindenkinek lesz már nete akkor világbéke, itthon kis túlzással mindenkinek van, csak sajnos kulturát nem adnak mellé, nem az iskolában kellene ezt tanítani, illetve ott is, de a kedves szülőknek is
láttál már közelről szelektív tárolókat?
én eleget, papírosba beledobva a műanyag és fordítva, a palackok szennyezett állapotban, sokszor kupakkal rácsavarva, minden amit műanyagnak gondol belevágva, sokszor polisztirol ételhordó, természetesen ételmaradékokkal
nem egyszer láttam multikban, ott áll az ember és gondolkodik, h ami a kezében van vajon melyik tárolóba illik
pontosabban több millió magyar pakolja a random szemetét oda ahova épp sikerül, meg úgy ahogy sikerülhihetetlen fejlődés az volt jah, hihetetlen mennyiségű ipari hulladékkal karöltve, meg műanyaggal, aminek a kezelése még most is gyerekcipő kategória legjobb esetben
-
t72killer
titán
nem tettem hozzá, de kellett volna: elég a kompromisszumokból. Elég abból, hogy egy család normális helyen már csak álmodhat normális ingatlanról, elég az agyonvegyszerezett kajából ("hatékony modern mezőgazdaság"), csak azért hogy a világon kb 2-3tucat ember nagyon jól éljen a népességnövekedésen alapuló "gazdasági növekedés"-ből. A népesség növekedésével egyre több kompromisszumot kell kötnünk, mert szimplán egyre kevesebb erőforrás és terület jut egy emberre.
#61: a kapitalizmus mostanában kezd megbukni: a 2009es válság kezelése, a full-speed pénznyomtatás, nem oldotta meg a problémákat, csak óriási lufikat fújt fel a piacokon - amiket kidurranás helyett szimplán elinflálnak. Mindeközben az amerikai, német, japán, francia, stb munkaerő nominál jövedelme alig em3lkedik, reáljövedelme pedig csökken. Kínával ("világgazdaság motorja") is egyre inkább konfrontálódik a világ - hisz az egész csilivili "gazdaságuk" lopáson alapul - értem ezalatt nem csak az ellopott terveket, hanem a termékből kilopott anyagot - ld a 2hét elteltével berozsdázó "rozsdamentes acél" spatulát, 1 hónap után széteső cipőt, stb.
-
Ezek az emberek eddig is megvoltak, csak teljesen más társadalmi rétegben, azért nem láttad őket.
Azért "sok a hülye", mert a kommunikáció sokkal szabadabb lett, kevésbé vagy bezárva a környezetedbe.2000 körül szinte nem is volt szelektív tároló, úgyhogy azóta több millió magyar gyűjti szelektíven a szemetet.
Az elmúlt évtizedekben hihetetlen mértékű fejlődésen ment keresztül a világ, nem csak ez az ország.
(#63) UnA: Annyi egyetemet végzett ember van, mint amennyi soha nem volt. Már az kezd problémává válni, hogy nincs elegendő kompetens munkaerő a kevésbé összetett, de nélkülözhetetlen munkára.
-
Chaser
legenda
komolyan? hátesvirem', mióta egyre több embernek van nete, csak egyre több az idióta, nekem így tűnik a 2000-es évek elejétől, és nem vettem észre, h csökkenének a környezeti gondok
ez nem oktatás kérdése, a társadalomé lenne, aki tojik rá, sok ember itthon még a szelektív tárolókat sem tudja használni -
-
válasz
seaofcalm #60 üzenetére
A mostani probléma szerintem két szóval összefoglalható: a kapitalizmus válsága.
Ez nem jelenti azt, hogy magával a kapitalizmussal lennének gondok, mert egy jó rendszer. Viszont a jelenlegi formájában nem működik jól, ugyanis nincsenek megfelelő szabályzó erők, ezért örök növekedésre van ítélve, ami nem fenntartható. Elszabadult a gépezet.
-
seaofcalm
csendes tag
A legnehezebb azzal szembenézni hogy KÖZÖSen, EGYÜTT létrehozott, nemzeteket, kontinenseket átfogó valódi lépésekkel, megoldásokkal foglalkozzunk, úgy, hogy nem áthárítani, elhallgatni igyekszünk a problémákat hanem megkeresni, fejleszteni és alkalmazni a tudásunkat, technológiákat, konkrét lépéseket eszközölve annak érdekében hogy mindenkinek de legfőbbképpen a Földanyának legalább esélye legyen arra hogy a jelenlegi emberiség megmaradhasson világméretű katasztófák és áldozatok nélkül (vagy legalábbis a lehető legminimálisabb formában eljőve).
Hogyan tudnánk kitörölni a kapzsiság, az egó, az ön-ös érdeket azért hogy a fent említett tézis működjön? Lehet hogy az emberiség ideje mindig is meg volt számolva csak a mi civizációnk, időszámítasunk bírta a legtovább eddig? Lehet nincs is kiút mivel eredendően az ember egy biológiai lény, így a környezetében élve csak úgy tud fennmaradni ha egy idő után felemészti azt?
Sok sok kérdés van még a fejemben mert úgy gondolom legalább annyi választ kell adnunk mint ahány problémával szembe kell néznünk az életünkben. De itt többről van szó és az idő sürget, ezt talán egyre több ember látja.
Valami elindult, változik a környezetünk, mi is változunk így az a legfontosabb most szerintem hogy milyen irányt vesz a gondolkodásunk és utat tud-e törni magának az önzetlenség, a saját magunkat átlépő, a fentebb említett közös célért végzett munka, végre valahára az emberiség történelmében.
Annyi mindent tudunk előre, a saját fenntarthatóságunkkal miért nem törődtünk eddig? -
válasz
t72killer #55 üzenetére
Vonjam meg magamtól a számomra jó dolgokat a rövidke kis életemben, hogy esetleg kisebb lábnyomot (ebben sem lennék biztos) hagyjak? Köszi, de nem kérek belőle. Tudom tudom önző vagyok. Amíg a meleg/klimatizált szobában iszogatjuk a sört és netezünk, addig hagyjuk szerintem az álszenteskedő témákat.
-
t72killer
titán
Á, dehogy nincs semmi baj a létszámmal... Az nem tűnt fel, hogy az egész bolygó ezt az egy parazita fajt eteti?
A csökkenés egyedül az inflációra-ingatlanlufikra építkező, ál-"növekedést" (=pénznyomda) hirdető kamugazdaságnak baj. Japán elég erősen fogy, mégis ellátják az időseiket.
-
snecy20
nagyúr
Egy ekkorára duzzadt társdalom esetén ezen nem is csodálkozom. I
-
válasz
t72killer #48 üzenetére
Hagyjuk már ezt a bullshitet. Semmi gond az abszolút létszámmal. A mostani is simán fenntartható lenne, csak nem ebben a formában. Sőt, továbbmegyek: nemcsak a népesség-növekedés, hanem a -csökkenés is probléma, hisz ha elöregedik a társadalom akkor pl ki fog dolgozni és eltartani a nyugdíjasokat? Kína most pont ezzel szívta meg.
-
t72killer
titán
Vidéki kisváros1-ben lakunk és 50km-re lévő vidéki kisváros2-ben van az aktuális munkahely. Autóval 30perc egy irányba, tömegközlekedéssel 2 óra, ja, és ha lekésed a buszt, várhatsz fél órát/a bölcsiben a dadus túlórázzon nekem még fél órát.
Ja, a családi bevásárlás kb 20kilós eredményét meg cipeljem buszon, zsákban - vagy forduljak 3x...
#47: valóban, a trend JÓ (=lassú fogyás), a gond az abszolút létszám.
-
-
t72killer
titán
"A fejlett országokban miért probléma a túlnépesedés?"
hány vad bölénycsordával találkozol a nem túl sűrűn lakott Németországban? Miért kell egy lyukért ("ingatlan") 30 évet gürizni?? Barátfókák helyett miért tízemeletes szállodák és a fókákkal kb azonos súlycsoportban lévő turisták tömegei izzadnak a műanyag napozóágyak millióin az EU kb minden méternyi melegebb tengerpartján?? Miért létezik egyáltalán a "tömeg"közlekedés, mint fogalom?? (tömeg=túl sok ember=túlnépesedés)
De ha mindez radikálzöld populizmusnak is tűnik: hány fejlett ország tudja 100%-ban élelmiszerrel ellátni a teljes lakosságát - bónuszképp úgy, hogy nem tarolja le az utolsó m2 zöld területet? Vess egy pillantást pl erre. Ja, és ha már a szemét a téma: az öltönnyakkendős fejlett országok miért nem saját maguk intézik el a sok szarjukat, és miért szállítják le olyan országokba, akik nem tudják gazdaságilag megvédeni magukat? (több ember, pláne "fejlett"=több szemét)
Mindezzel persze nem azt akarom mondani, h a fejletlen országokban nincs túlnépesedés - nagyon is van. De a fejlettekben is bőven sokan vagyunk már. Ha Aug első hetében a Zadar-Split környéki tengerpart olyan nyugis lesz, mint egy Aleut-szigeteki strand, akkor mondhatjuk, hogy kb helyreállt a homo sapiens vs természet egyensúlya.
#16: "szerintem egy 8 literes fogyasztású benzinessel kevesebbet ártanál a környezetnek": az 1km sugarú körben lebomló nitrogénoxidokból, leülepedő hamuból valóban kevesebbet termel a benzintemető (?), de 8L magas oktánszámú benzint sokkal több nyersanyagba+energiába kerül előállítani, és másfélx annyi globál szennyező CO2 lesz belőle. Nem mondom, hogy a dízel szuperzöld, de szvsz a benzinnél jobb.
-
válasz
janeszgol #36 üzenetére
Arra írtam, hogy miért találják ki, hogy az "emberiséget ki kéne irtani, hogy megmentsük a bolygót".
Ez egy baromság.
Ezeket a baromságokat egy nagyon jól körbehatárolható szűk kör terjeszti, a kritikus gondolkodásban nem jeleskedő társaink meg egy az egyben átveszik és morális felsőbbrendűséggel hirdetik.Lássuk be, a közösségi médiában/fórumon/stb. helyeken rendszeresen posztolt "környezetvédős" dolgoknak szinte egyetlen célja megmutatni a többieknek, hogy te mennyire jó ember vagy, mert téged ez foglalkoztat és érdekel.
Pár hónapja söpört végig FB-on a "valaki összeszedte a szemetet Oroszországban előtte-utána kép", ezrek osztják meg, de senki nem csinálja meg.
Ha felcsapom a szótárat a képmutatás címszónál, pont ezt találom.
-
Oké, hogy magas a szeméthegy, de ez pont azt jelenti, hogy van működő szemétgyűjtés a városban, csak egyszerűen túl sok az ember. Ha nem foglalkoznának a hulladékgyűjtéssel, akkor ez mind az utcákon volna.
@janeszgol: azt nem igazán értem pontosan, mi a gond a kutyával, Indiában rengeteg a kóbor kutya minden városban.
-
válasz
janeszgol #36 üzenetére
Nem az emberiség parazita, hanem bizonyos emberek, cégek, vagy leginkább cégvezetők. Nagyon nem mindegy. Ez kb ugyanaz általánosító logika, mint rasszizmusnál, csak itt konkrétan az egész emberi fajt gyűlölöd.
A turbózöldezés megint baromság, nem csak két véglet létezik.
-
janeszgol
félisten
Szívszorító nézni azt a kutyát a képen. Egészségesnek látszik, de akkor is sajnálom. Az embert egyáltalán nem sajnálom, hiszen elméletileg ő a teremtés koronája vagy mi a fene, ő tudna tenni valamit. A gyerekeket mondjuk igen, ők ugyan úgy kiszolgáltatottak, mint az állatok. Amíg fel nem nőnek.
-
Kisszidi
csendes tag
8th, Lauda
Úgy gondolom nem tudsz arról, hogy a fejletlen országokat a fejlett országok szemétlerakónak használják, többek között Indiát. Tehát nem csak a saját szemetükkel küzdenek, hanem azzal is amit odaszállítanak. Ezért elérhető számunkra a tisztább levegő, amiért fizetünk. Nekünk pénzünk van megvenni a kényelmünket, nekik meg kell a pénz, ilyen áron is. Nem kizárólag kultúra kérdése, annyira nem, hogy ha egyszer jártok Indiában, leesik az állatok, a kultúra egy teljesen más fogalom lesz utána, garantálom. A szegény részei meg olyanok amilyenek, pont mint minden országban, beleértve az EU államokat, csak Indiában több a szegény arányaiban.Önkéntes vagyok a Seal Rescue Irelandnél, néha horror ami kikerül a vízből. Egyre nagyobb probléma a menhelyen a fókák által lenyelt műanyag, amit kioperálnak az állatból, ha időben észreveszik. 1 éve volt itt egy fóka, mindenféle érdekes manővert végzett a vízben, senki nem gyanakodott, majd 3 nap után elpusztult. Mint kiderült, a fura mozgással a gyomorban elakadt műanyagtól akart szabadulni.
Képek a közelmúltból - Anglia. Nem hagyományos szemét, hanem halászháló egy darabja, kötéllel. Érzékenyek ne lapozzák végig az albumot.
Videó - szürke fóka (Anglia). A köveken hagyott bébifóka ennél a fajnál normális, ott tölt pár hetet, az anya tőle pár 10m-re a vízből tartja szemmel és néhány óránként kimegy hozzá, ezzel a részével nincs gond. A probléma, hogy a 2 nappal korábban tiszta partra az áramlatok szemetet mostak, ami a max 3 hetes fóka testi épségét veszélyezteti. Szerencsére megúszta külső segítség nélkül (ez azért jó, mert ez a faj elhagyja a kicsit, ha az emberek odamennek hozzá, esetleg odébb viszik. És még harapnak is.
).
-
A globális felmelegedés egy könnyen és egyszerűen bárki által megérthető fogalom.
Eddig a hőmérséklet X, aztán évek alatt X+x+z+q+r.Ha X+z-q-r akkor vége a jól fizető kutatásnak, úgyhogy kell egy megfoghatatlan és követhetetlen elnevezés.
A klíma mindig változik, aztán azon lehet vitatkozni(kutatni), hogy ezt mi is okozza és milyen mértékben és minek mi lehet a hatása. -
törölt tag
"A fejlett országokban miért probléma a túlnépesedés? Mert nincs túlnépesedés, ergo ez a probléma sincs belőle. Ez egy rohadt nagy hoax"
-
Narxis
nagyúr
És akkor a Meg vannak őrülve az emberek (?) topikban egyesek kérdőre vonják azokat akik az ember környezetre gyakorolt hatását emlegetik. Nem akarok neveket mondani de szégyen!
-
válasz
t72killer #15 üzenetére
A fejlett országokban miért probléma a túlnépesedés? Mert nincs túlnépesedés, ergo ez a probléma sincs belőle. Ez egy rohadt nagy hoax, ráadásul a legújabb Marvel Avengers is ezt a hülyeséget ontja.
A túlnépesedés a fejlődő országokban probléma, s a mélyszegénység az okozója. De ugyanez pl itthon lokálisan is létezik, bár Magyarország népessége így is csökken, ám a társadalmi osztályok közötti szakadékok növekednek. Eddig a szociális segélyezéssel próbálkoztak, mint megoldással, de láthatóan nem működik, mert azt jutalmazzuk vele, hogy még több gyerek szülessen a nyomorba. Az ellenkezőjét kéne csinálni.
-
Apollyon
Korrektor
Mondjuk ez az indexes cikk kicsit clickbait, de te vagy én mit tudnánk tenni?
2050-re befellegezhet az emberi civilizációnak a klímaváltozás miatt
* értem ökolábnyom, de a fogyasztásodat nem igazán tudnád így korlátozni...
-
Akinek nem inge ne vegye magára, szóval nem neked szólt. De attól még ugye probléma, sokak körében. A folytonos hibáztatás, panaszkodás is rossz szokás, valóban. Megoldás kell, nem hiszti. Az már valami, ha az emberek megteszik a tőlük telhetőt. S itt ugye a szokásos minimumra gondolok, ahol az ember figyel a környezetére és a tudatosan fogyaszt az ökolábnyom figyelembevételével. Ez az a minimum, amit bárki meg tud tenni. Kb amit a #15-ben t72killer is ír.
-
toth_janika
őstag
Ez egy érdekes hír, de tegyük mellé, hogy Delhiben több mint 21 millióan élnek! 21 millióan! Több mint duplája a teljes országunk népességének. Szerintetek ennek az országnak mekkora lenne a szeméthegye, ha egy helyre halmoznánk az összeset? Az is megközelítené ezt... Igen, Delhiben ez a legnagyobb, emellett van több is, de ismétlem 21 millió ember szemetéről beszélünk...
És ha mellévesszük azt, hogy az indiában a környezettudatos életmód még nem annyira menő, meg is van a magyarázata a hegynek. Ami persze nem jó és megoldásért kiált nagyon sürgősen! -
Apollyon
Korrektor
-
t72killer
titán
nemcsak felhívom a figyelmet, hanem:
1: családi nyaralások alkalmával kiló/10kilószámra szedjük össze a műanyagot a tengerpartról
2: uezt teszem a szűkebb otthoni környezetemben
3: nem csomagolunk minden egyes paprikát-paradicsomot külön műanyagzacskóba, nem iszok műanyagpoharas sört, stb.
4: van kocsink (muszáj), de nem 2 évente csereberélt benzintemető, hanem valós(!!!) 4.8l/100km fogyasztású 7éves dízel, jól karban tartva, tiszta részecskeszűrővel, stb.
5: nem dobjuk ki a ruháinkat 1 hónap használat után.
...#12-14: így bizony, és ezekről a nagy nyakkendős "klímacsúcsokon" mélyen kussolnak!
Két alapvető problémát kellene minden emzetközi konferencián verni 1000rel:
- túlnépesedés (a fejlett országokban is) - ez minden probléma gyökere
- szemét: nem csak a légnemű CO2, hanem az ösezes többi szilárd-folyadék-gáz. Apropó gáz: kína nagyban gyártja pl a freont... - ennyit ér a tinta az aláírt szerződéseken. -
Eastman
addikt
Akár hiszed, akár nem, egy Ercsiben élő barátom dolgozik az ügyön. Nagyon bízom benne és abban, hogy az év második felében már valamilyen formában a munkatársa lehetek. Több mint tíz éve sokkol az egyik teknősös fotó. Leginkább azért, mert nehéz megemészteni, hogy a plasztikkarika amit negyed másodperc alatt kixart egy gép, akár száz esztendőre hátráltat a "mindennapjaiban" egy védtelen élőlényt. Ez borzasztó. Én szeretnék legalább annyi mázsa (tonna?) műanyagszemetet eltüntetni a bolygóról, illetve átalakítani, amennyit életem során "elhasználtam", kidobtam. De méginkább százszor annyit... Időm és energiám lenne rá. Irgalmatlan nehéz ma nekem, neked, bárkinek a legminimálisabb műanyagfelhasználást figyelembe véve élni, azt is látom. Szerintem már nem hibást kell keresni, hanem mielőbbi megoldásokat. Egy morzsányit próbálok hozzátenni ehhez.
-
Mit lehet erre mondani. Egyék meg amit főztek. Ha ilyen putriban akarnak élni, hát egészségükre.
-
"Örülök, ha te is észreveszed és akár csak ennyivel, de felhívod a figyelmet erre a tragédiára."
Nekem ez már kezd kurvaunalmas lenni. Mindenki csak felhívja a figyelmet, hogy majd valaki mások tegyenek valamit, de nem lesz belőle semmi. Innentől kezdve ez csak képmutatás meg önáltatás. Pl Floridában a naplesi állatkertben hatalmas, nagyon szép szobrokat építettek szemétből, hogy ők milyen környezettudatosak. De eközben mindenki 20 liter benzint zabáló terepjáróval jár, rengeteg kaja meg a szemétbe, stb. Az ilyentől fordul ki igazán a gyomrom.
-
-
erer1000
őstag
Egyetemi oktatom szereti hangoztatni hogy pár év és india meg brazilia lehagyja az uniót.
Mindeközben van pénz fél millárd dollár, egy 240m magas szoborra [link], de szemet kezelésre meg úgy tűnik már nem igen
-
Ringman
félisten
10 river systems, located in heavily populated regions where littering is common, carry more than 90% of the plastic that ends up in the oceans. Two are in Africa (the Nile and the Niger) while the other eight are in Asia (the Ganges, Indus, Yellow, Yangtze, Haihe, Pearl, Mekong and Amur).
-
-
t72killer
titán
Jaigen, ez már tipp a holnapi meccsre.
#2: nagyon optimista videó, méghogy 2505...
"Egy erős széllökés miatt dőlt meg egy túl magasra épített szeméthegy, és eltemetett 150 házat.", 2017!
-
Kalandor
HÁZIGAZDA
-
Eastman
addikt
Asztakrvahétszentségit!
Szerk: 0-1 az még, de nem sokáig.
Új hozzászólás Aktív témák
- T15p Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11800H GTX 1650 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- SAMSUNG AI Smart VA monitor 32" M7, 3840x2160, 16:9,
- TRUST GXT 498 Forta vezetékes fejhallgató mikrofonnal, PC, PS4, PS5, 3,5mm jack, fehér
- PLAYSTATION 5 (PS5) DUALSENSE V2 MIDNIGHT BLACK (FEKETE) VEZETÉK NÉLKÜLI KONTROLLER
- P15 Gen1 15.6" FHD IPS i7-10850H T1000 32GB 512GB magyar vbill ujjlolv IR kam új akku gar
- Samsung Galaxy A32 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime H370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Thermaltake V3 FSP 400W
- Új Lenovo 14 Ideapad 5 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Natural Titanium Titán dizájn, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- Intel Core i5 4590S 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest