Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Nekem is van egy ilyen szörnyem otthon, illetve már le vannak szedve és száradnak. Ghost Chili/Bhut Jolokia 700 ezer scowille. De akad még Carolina Reaper (az ami letaszította ezt a trónról 2,2MIllió Scowillel) és Fruity Habaneiro is, meg Cayane.
A Fruity Habaneiro a maximum amit meg bírok enni, de abból is csak pár morzsát egy fazék levesbe. Viszont isteni zamata van, ami nagyon erősen érzik. Hiába nem a legcsípősebb (130-200 ezer scowille) mégis a kedvencem -
Arlekim
aktív tag
Annyira de annyira kedvet csinált nekem ez a cikk, hogy elugrom anyámékhoz balkonládáért, és a társasházi terasz korlátjára akasztva belevágok néhány fajta paprika, és fűszernövény (bazsalikom, rozmaring, menta, citromfű, metélőhagyma, és metélőpetri) termesztésébe
-
Def26
félisten
Üdv. Mi helyzet a paprikákkal? Megvannak még?
-
flash-
veterán
ismerek pár emberkét akik - ha előjőn a csípőspaprika téma - egyből vagánykodnak hogy ök bírják,hát nekik meg se kottyan.
beetetném őket ezzel (szó szerint)
-
PC-rev-RM
tag
Ezen már én is gondolkoztam, úgy értem, evolúciós szempontból bizonyosan védekező mechanizmusként fejlődött ki a csípősség, de nem valószínű, hogy az emberek ellen. Gyanúm szerint rágcsálók/rovarok ellen igenis működik. Kipróbálni nem volt alkalmam. Azt viszont már mesélték, hogy a macskák sem szeretik.
Szerk: kicsit elkéstem. Ezt azért beszúrom. -
Def26
félisten
Most olvastam ezt a cikket. Szombaton elmegyek kipróbálom milyen. Ti voltatok már Józsefvárosi piacon Thai kaját enni? Cikkben azt olvastam, hogy ezek a büfék nem Magyaroknak szólnak. Piacos tárásiknak főznek a legjobb anyagokból.
-
Thrawn
félisten
Ez a hűvös idő meghozta a kedvem egy kis kóstolóra. Jó forró húslevesbe tettem óvatosan a szárítmányból, majd az első kóstoló után tettem bele még. Lángolok és lezsibbadt a nyelvem
-
Thrawn
félisten
válasz
peter9228 #67 üzenetére
A felét egyből megettem nyersen, a másik feléből meg csináltam egy jó lecsót
Nemám!
Félbevágtam és beraktam őket éjszakára az aszalóba. Nagyon durva 'ájer' keletkezett menet közben, jól kijött az a narancsos, gyümölcsös illat amit tud ez a Jolokia, de valamiért a sima lélegzetvétel is kaparta picit a torkom és tüsszögtem is párat
A magjai nem hiszem, hogy életképesek maradtak, mert 50 fokra volt beállítva a szerkezet.
Tanulság: nem hülyeség a gumikesztyű, úgy fáj a bal kezem hüvelyk- és mutatóujja, mintha csak megégettem volna
-
mephi666
nagyúr
ez egyénfüggő
bolti paprikából szerintem elég sok a vegykezelt és nekem azoktól szokott inkább bajom lenni: minimális mennyiségtől is majdnem sírok néha
a saját termés erőben ott van eléggé, mégse szokott elintézni, csak ha napokon keresztül túlzásba viszem... pár hete hazaestem munkából éhesen és akkor zabáltam össze mindent: csípős rizses lecső, kóla, kávé, körte, később 1liter kakaó
...semmi bajom nem volt, pedig elgondolkoztam, hogy összeettem ám mindent... amitől viszont gondjaim vannak néha: a nyers almától... érdekes gyomrom van
-
Def26
félisten
Hétvégén jön hozzánk az autó és lerak 2 liter házi tejet. Hétfőn mindig hozok be a melóhelyre 1 litert és reggel 3db kiflivel megiszom. Ma reggel is így volt. Kicsit még szomjas voltam mondom kibontok egy energia italt + megeszek egy szenyát is (erős paprikás, amit feljebb linkeltem, saját termesztés).
Te, most minden bajom van. Dolgozik ám a gyomorban a liter tej + 0.25l energia ital és az a qrva erős paprika. Pont az jutott eszembe amikor posztoltál, hogy ennek meg lesz a böjtje amikor wc -re megy az ember. Ennek kapcsán pedig beugrott, hogy a tej meghajt...
-
mephi666
nagyúr
kóstoltuk a finomságot
első körben ittunk egyet barátnőm nővére lányának pasijával (katona, bír inni becsülettel meg a csípőset is szereti): ő 10percig vörösödő fejjel köhögött, fulladozott meg izzadt, de szerintem annyira nem volt brutál... lefele kapar a pálinka, aztán pár másodperc múlva mindenhol éget a paprika, amihez csak hozzáér... jó anyag, de nyersen/magában fogyasztva brutálisabb
meg a paprika elnyomja a pálinka ízét/erejét... a 2. körben a lányok kóstoltak, ők bírták, ahogy kell... hasonló lett a véleményük, mint nekem: kellemesen kapar meg csíp, de nem túl durva... következő terv: fél liter vodka 10-15dkg méz és egy marék birds eye
-
peter9228
aktív tag
Ez milyen paprika lehet? Egy zöldségesnél vettem kb. egy éve, de csak chili paprika volt ráírva. Képek: [link] és [link]
Így szárítva elég nehéz lesz belőni, de azért háthaNeten nézelődve én Cayenne-re tippelnék. Azért érdekelne, mert valamilyen még ehető erősségűt szeretnék beszerezni. Ez nem túl erős, egy tányér levesbe beletettem kb. 3/4-edet, csak kicsit lett csípős. Akkor volt durvább, amikor ráharaptam, de az is kibírható volt. Szóval ennél erősebb kéne, azért lenne jó, ha be tudnám lőni a Scoville skálán.
-
mephi666
nagyúr
#53:
tervben van, hogy ha jó lesz, akkor félliteres vodkába teszek 4-5 darabot, hogy izgalmas legyen... nátha idején instant kiirtja a bacilusokat
(eddig is ez volt a tuti recept, csak felváltva: pálinka, hagyma, paprika... így pedig lesz egy koncentrált dózis)
-
mephi666
nagyúr
természetesen hosszában végighasítottam
...ahogy néztem, szép lassan kezdi átvenni a pálinka is a színét, a paprika pedig fakulgat... alig várom a pénteket
#49: persze, direkt panelban kezdtem el én is kísérletezni úgy, hogy kiraktam az ablakba a palántákat... szeretnek ott lenni, kapják a meleget (+fényt) és nekem meg már árnyékot nyújtanak, hogy ha délután beülök a tv elé játszani, nem égeti ki a szemem a nap
-
Thrawn
félisten
válasz
Avicularia #49 üzenetére
Fény is kell nekik nemcsak meleg. Rengeteg fény...
-
Thrawn
félisten
Egyből ütött, vagy szép lassan indult be az ereje?
Sokmindent lehet velük kezdeni, amit nem használok fel rövid időn belül azt elteszem savanyúságnak (vegyesbe, csalamádéba is jó), de szárítani is fogok, mert úgy tartható el legtovább. Szárítmányból egyszerűen lehet mindenféle csípős pácot vagy szószt készíteni.mephi666: Bevágtad azt a paprikát vagy csak beledobtad a szeszbe? Mindenesetre egy élmény lesz megkóstolni
-
mephi666
nagyúr
én little elf-en, valami habanero-n meg valami ütősebb fajtán gondolkozok még, de szerintem márciusig várok a vásárlással: kíváncsi vagyok a tövek mennyire jól vészelik át a telet és akkor 4-5 fajtából tartanék folyamatosan pár tövet, amit szaporítanék is, hogy legyen friss utánpótlás... ez a birds eye kegyetlenül megindult termést tekintve: több tucat növekedésben levő paprika van már rajta meg még több virág... ha elkezdenek pirosodni, nem győzöm majd szerintem tartósítani
-
Def26
félisten
Szerintem mehetne. Én most tervezek 2 fajta magot venni, aztán szép sorban próbálgatni őket. Érdekes és hasznos topik lenne, főleg a végeredmény. Tőled majd várok ízlelő videót is.
Paprika pálinkát ittam én is, de az nem volt gáz, ez amit beleraktál szerintem a garatodat leégeti.
-
mephi666
nagyúr
4en leszünk rá... 0.25dl/fő végülis nem sok, de szerintem untig elég lesz
...ittam már anno bitang paprikapálinkát, de a többiek még nem részesültek ilyen élményben... itt az ideje
a topik szerintem nem rossz ötlet... amikor indítottam a blogot, keresgéltem és sajnos nem találtam és nem tudtam, mennyien foglalkoznak ezzel, aztán megérné-e
-
mephi666
nagyúr
készül a nedű:
egyelőre csak kísérletezek: 1db birds eye meg bő 1deci 50% feletti házi vegyes
pénteken kóstoló
-
HuMarc
veterán
Mint amikor Franciaországban jó sok mustárt raksz a tányérra, mondván, otthon is így szoktad, majd harapsz a kenyérből és felordítasz...
-
Def26
félisten
Nah, találtam hasonlót. Ezen is vannak fekete voltok. Most annyira belejöttem, hogy veszek is pár magot. Kezdésnek valami gyengébbeket választok. Van 2 macskánk, nem tudom mennyire járnának rá.
[link] -
Def26
félisten
Talán aurora. Lefotózom a bokrokat is, majd linkelem.
-
nzozz
aktív tag
Ezt érdemes megnézni!
-
peter9228
aktív tag
Rendelek egy ilyet, remélem tényleg az lesz belőle. Szobában, cserépben el lesz, vagy inkább ültessem majd ki?
-
mephi666
nagyúr
ejj... én szerintem a héten csinálok egy paprikapálinkát: házi vegyes az alapja, ami alapból megkönnyezteti az embert, aztán beledobok egy behasított birds eye-t és pénteken iszunk, mielőtt inni mennénk
4-5 nap alatt is kioldódik belőle szerintem annyi, amitől meghal a nép
aztán a köv projekt birds eye-vodka lesz
fél literes mennyiség indulásnak
#26: változó... mi a birds eye-t először zölden ettük és úgy is elég komoly, a jalapeno pedig ha sötétzöld+csíkos, akkor már érett, de a szezon végén elvileg pirosra érik... (vagy ha sokáig rajta hagyod, de sógorom szerint pirosan annyira már nem csíp)
21: ha birds eye érdekel, akkor ha pirosra érik egy újabb mennyiség, adhatok belőle
-
Avicularia
veterán
Van egy másik cucc, thai red curry szósz. Asszony azzal szokott currys csirkét csinálni, illetve nekem külön csinál és ezt keveri bele. Alattomos cucc, először az ember nem is igazán érzi hogy erős, de aztán már azt veszem észre, hogy az izzadtság folyik bele a szemembe a homlokomról
Legutóbb kicsit megszaladt a kanál adagolásnál és rendesen csengett a fülem olyan erős volt -
Thrawn
félisten
"A vantól sose félj!" mondottá vala egy jóbarátom nagyapja (Isten nyugosztalja).
Lehet szárítani persze, hiszen árulják is szárított formában, tulajdonképpen ez egy fűszerpaprika féleség. Én inkább meghagyom őket egészben, mert őrlésnél nem lehetne megmaradni a közelében csak gázálarcban
Receptek és receptötletek vannak már a tarsolyban, csak nem Jolokiára méretezve. Végülis elég kábé megtízszerezni az adagokat és megvan a megoldás
Avicularia 1 késhegynyit tol egy tányér kajába a százezresből, ennél nincs olyan pici késhegy amivel még ki lehetne mérni. Végülis a nagykondérba bele lehetne tenni egy késhegynyit, csak az a baj, hogy a pont jó mennyiség és a húb+ között minimális az eltérés
Tényleg olyan durva, sőt még annál is sokkal de sokkal durvább! Ráadásul két növényem is van belőle
Lehet a videók nem adják át igazán az érzést, hogy mit is tud ez a cucc, de szerintem elég meggyőző maga a látvány is, ahogy emberek mindenfélét elkövetnek, hogy megszabaduljanak tőle. Pedig nincs menekvés, a tej pár másodpercnyi enyhülést hoz csak, szóval a javát bizony el kell tudni viselni. Aki nagyon nem bírja, az tutira kórházban köt ki tőle, leginkább a csuklásrohamok, az elégtelen légzés és a rosszullét miatt. Ezért is írtam feljebb, hogy ez marhára nem a megviccelem a haverokat kategória, viccnek kicsit erős. -
Vladi
nagyúr
nem olyan nagy baj az, hogy van. A vantól nem kell félni. (Kivéve, ha baj van.
)
Ezt lehet szárítani? Ha igen, akkor kiszárítod, összeőrlöd. Akkor egy picit raksz csak a levesbe és sokáig elég a paprika.Vagy csinálsz ilyen paprika lekvár szerűt és abba teszel egy kicsit. Olyan lesz, mint a nagyonerős pista, azzal is el tudod tárolni. Ha tényleg olyan durva, ez a bokor elég neked újig.
-
Avicularia
veterán
Ajánlom neked is a fenti cuccot, nagyon jó levesbe. Ezenkívül fel szoktam javítani erős szószokat vele, hogy megfeleljen az ízlésemnek, de magában nem annyira ehető a dolog, szerintem ha nem romlana meg valamikor akkor az elkövetkező 15 évben simán elég lenne, de lehet még maradna is belőle
Svédeknél már az alig csipős hot-nak számít, mindig nézek mikor megkóstolók valami "het" (svédeknél ez a hot) szószt, hogy ez mi ez, nem is érzem -
Thrawn
félisten
válasz
peter9228 #10 üzenetére
Még úgy is elég durva lenne poénnak
Def26: Akkor óvatosan kóstolgasd, lehet be akart húzni a csőbe
Avicularia: Ennek biztos jó íze van, füstölt jalapeno és habanero... Mmm
mephi666: Olvastam a panelprojektet, szép növényeket sikerült nevelni
Az efféle erőseket mint a birds eye nem kedvelem, mert egyből csípnek, ellenben mondjuk egy habanero szép fokozatosan indul be, ami legalább ad az embernek egy kis időt felkészülni. Ennek köszönhetően válik fogyaszthatóbbá, pedig lehet 2-300.000 scoville van benne.kmisi99: Egy nagyobb cserépben is fel lehet nevelni egy ilyet, úgy könnyebb átteleltetni is.
-
kmisi99
addikt
A sima csípős magyar paprika nekem a kezemet órákig elviselhetetlenül marta ez lehet úgy marna inkább lecsapnám baltával. Pedig imádom a csípőset. Jól jönne idehaza is ilyesmi a szaros erőspistából fél evőkanállal kell raknom egy tányér levesbe, hogy érezzek kis csípősséget de így a húslevesből gulyásleves lesz annyira paprikás lesz
-
mephi666
nagyúr
itthon pirosodik szépen a birds eye ...ez a jalapeno-nál azért komolyabb cucc, de még szerintem élvezhető a 100k körüli shu-val... vittem be belőle a céghez a raktárosoknak, akik élnek-halnak az erősért: a legkeményebbek is dicsérték, de hozzátették hogy egyszerre 1 bőven elég belőle
múltkor ilyen 1-2 centiseket szüreteltem belőle és barátnőmmel ettük, de ebből ráharap az ember egy fél mm-es karikára és azonnal pofánveri a paprika ereje... nem lacafacázik, hogy szép lassan elkezd csípni: mar azonnal... de annyira nem tartós a csípőssége (mondjuk azt is megtanultam, hogy érdemes többször kezet mosni paprikaszeletelés meg brunyálás közt, mert kellemetlen mellékhatásai lehetnek
)
#12: tervben van, hogy nagy mennyiségnél paprikakrémet gyártok majd belőle
múltkor pizzaszószt csináltam aprítógéppel: friss paradicsom, hagyma, oregano, olaj, bors, só, cukor meg 1-2 ilyen birds eye és olyan lett, mint jobb pizzériákban
-
Avicularia
veterán
Mostanában ezzel szoktam ízesíteni kajákat[link]
Mondjuk azon 135.600 scoville van ráírva , a linken csak 119K van. Egy késhegynyi elég keményen megerősít mondjuk egy tányér bablevest ( legtöbbször abba rakom) -
Def26
félisten
Ú bmeg! Ez komoly. Én is kaptam pár magot (ausztrál rokon küldte) és ilyen kis zöld (5-6cm) paprikák lettek belőle, helyenként fekete foltokkal. Nagyon hasonlít arra amit a nigger gyerek evett. du lefotózom, hátha be tudod lőni mi lehet az.
Nagy g*ci amúgy csávó, lehet hogy direkt b*szott ki velem. -
peter9228
aktív tag
A szivatást úgy gondoltam, hogy félbevágom a paprikát, és "ezt kóstold meg" címszóval odatolom elé, hogy nyalja meg. Azért azt még az ellenségeimnek se kívánnám, hogy harapjanak bele, mint 1-2 youtube videóban.
rankesz
Igen azokat én is láttam, de nem szeretném nevelgetni, úgy se használnám semmire. Csak kíváncsiságból szeretnék egyet. -
Thrawn
félisten
Indiában ahonnan származik készítenek belőle paprikagránátot tömegoszlatásra, régen a kardokat is bekenték vele és úgy indultak el harcolni, a földművesek pedig ezzel kenik be a kerítéseket, hogy megvédjék a terményeiket az elefántoktól...
peter9228: Nagyon nem ajánlom, hogy ezt szívatásra használd fel, ahhoz túl durva a cucc.
lapa: Na igen, ez a chili már a "ló másik oldala", ha nem kellő tisztelettel bánik vele az ember akkor könnyen megjárja. A Morugáról olvastam (ami előlépett a legerősebb chilivé), hogy hiába szedték latex kesztyűben, a kapszaicin azon is átjutott és felmarta a bőrüket.
Itt megesznek egy egészet: [link]
Itt meg csak egy kis darabkát: [link] -
lapa
veterán
ez kb a tenyeremen csikket elnyomós színvonal. ilyen csípős mellett garantáltan nem érzel semmit. hestont néztem pont a minap, chili con carnéhoz csináltak f@szméregetést ők is hogy milyen fajta legyen, aztán csak harcoltak izzadságban úszva. mondjuk nagyon durva kaja lett végül.
nem az, szeretem én is a csípőset, de azért ennek nem látom értelmét. erre mondják, hogy amit csinálni lehet azt túlzásba vinni is. még lehetne enni rá kanál szerecsendiót, tüdő is kapjon.
valami best of vidiket linkelhettél volna, most randomot nincs kedvem turkálni.
-
Az emberek többsége sztem vizet inna rá ami szépen eloszlatja a kapszaicint.
Kivételesen meginnám magába a tejet. -
-
peter9228
aktív tag
De rég óta vadászok ilyen chilire! Van egy-két ismerősöm, aki imádja az erőset, meg akarom szivatni őket egy ilyennel.
-
7
addikt
Mindig gondolkodtam, hogy ennek vajon milyen egyéb felhasználási módjai vannak. Lehet pl. egereket, patkányokat elűzni vele? (pl. kirakni valami csalétket, amit ezzel bedörzsölsz)
Ugye ezek attól csípnek, hogy kémiai reakcióba lépnek a nedveinkkel (csúnyán és sarkosan fogalmazva). Épp ezért nem tudom, hogy ízeltlábúak (amik teljesen más testfelépítéssel rendelkeznek, mint mi emlősök) ellen ér-e valamit, de van esetleg valami riasztó hatása rájuk nézve is?
-
Régebben megnéztem erről pár videót, de nem adta át azt amit érzett a manus. Az biztos, hogy ebből egy fej nekem egyenlő lenne a kórházzal és ebben biztos vagyok. Az erőstől kikészülök. Elég egy fűszeresebb pizzza is, vagy egy sima zöld paprika. Ténylegesen méregként tekintek erre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos konnektor: tényleg spórol az áramon, vagy csak pénzkidobás?
- Linux kezdőknek
- Google Pixel 10 és 10 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- Diablo IV
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- GARANCIÁLIS BONTATLAN MINDEN MACBOOK AIR M4
- Tyű-ha Lenovo Thinkpad X1 Carbon G8 Profi Érintős Laptop 14" -50% i7-10610U 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- AKCIÓ BONTATLAN GARIS IPHONE 16 PRO ÉS PRO MAX MINDEN SZÍNBEN ÉS TÁRHELLYEL 1 ÉV GARANCIÁVAL
- iPhone 17 Air - összes tárhely és szín bontatlan, viszonteladótól független 1év Apple garanciális
- iPhone 13 128GB midnight-black, független + extra tokok
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest