Új hozzászólás Aktív témák

  • Tuninger

    Topikgazda

    Szóval megvolt az első meló feldolgozása az M1 Macbook Air-rel.

    Az Air-en 2 db Thunderbolt4 / USB 4.0 csatlakozó van. Az egyikbe van bedugva a táp a másikba egy HAMA USB Hub

    A HUB HDMI kimenete egy 27"-os HDMI monitort hajt meg natív 2560x1440-es felbontásban. A monitort át kellett kapcsolnom 16-235-ös megjelenítésre hogy "ugyanazt" lássam mint a macbook kijelzőjén kontraszt terén.
    Az egyik USB-A-ban egy vezetéknélküli egér és bill kombó
    A másik USB-A-ban egy külső rackbe rakott 2TB BX500 SSD amin az összes nyersanyag van.

    Összefoglalva: mintha Mac Miniként használnám a cuccot.

    A Resolve 17.2.2 Studio verzió már natív M1 supportos. A Timeline performance villámsebes a régi gépemhez képest, ugrálás a videó eleje vége közötti klippeknél instant.
    1080p 25 fps timeline esetén a 4K 50 10 bites fileok framedrop nélkül játszhatók le 4x sebességig.
    4K 25 fps timeline esetén ugyanezen fileok csak grade nélkül játszhatóak le drop frame nélkül. Ami meglepő hogy nem növekszik az eldobott framek száma 4x lejátszási sebességig. Vagyis a vágás / timeline experiance ugyanolyan instant mint 1080p TL esetén csak a playback darabos. Fura helyen van a bottleneck.

    Maga a vágás a régi i7 3770 + 1070 kombómhoz képest sokkal gördülékenyebb, sokkal gyorsabb a reakciója a programnak, viszont a gradeket ott teljes pompájukban framedrop nélkül tudtam nézni, itt erre nincs lehetőség.

    Tegnap kirendereltem a felvett anyag első 2 óráját (ugye én a nyerset is átadom, csak rakok rá gradet, megcsinálom a hangot, levágom a kamera elkapásokat) és hihetetlen mikor látod hogy pörögnek a képkockák fut a % mutató és néma csönd van a szobában mert nincs ventilátor ami forogjon.

    Kellemetlenségek:

    A Dell u2711 monitoromon régi HDMI port van a macbook csak 1080at tud rá kitolni. Így meg is hirdettem eladásra
    A Hama USB hub eldobja a HDMI képet ha valamelyik USB portban nagyobb fogyasztású eszköz van, pl külső vinyó. Ugyanakkor külső vinyóról külső vinyóra tudok másolni a cucc segítségével. Igaz piszkosul meleg.

    Nagyon kevés a portok száma, mindenképp kell valami fickósabb HUB amin keresztül töltést is lehet adni a Macnek, szerencsére ezekből dunát lehet rekeszteni.

    Összefoglalva: ajánlom a cuccot, de ha ryzen + GTX1070 vagy felette konfiggal hasonlítom össze, akkor azért a PC-vel sokkal többet lehet teljesíteni. Arra amire vettem tökéletes, egy picit fickósabb lejátszásra számítottam. Lehet ez még a Resolve hibája, futok azért egy kört az FCPX-el is a következő esküvőnél. Ha FCPX alatt nincs teljesítmény drop LUT/grade hatására akkor abszolút recommended.

    Ha valaki lemaradt volna róla: a render sebesség a felére csökken Resolve alatt az M1 chippel ha van szín korrekció, élesítés, grade a képen (nem zajszűrés vagy motion blur, csak sima kontraszt, szaturáció)

Új hozzászólás Aktív témák