Új hozzászólás Aktív témák

  • zsid

    senior tag

    válasz Pista0001 #102200 üzenetére

    Desktop lapban kell hajtani a mobil i5-öt, ott gondnélkül hozzák a 35-45Wattos modellek is a folyamatos turbo órajelet. Úgy már meglepően gyors kis jószágok azok is.

    <tRucKdriFteR>

  • Pista0001

    addikt

    válasz zsid #102201 üzenetére

    Ez 18 wattos, és a lapra van forrasztva. ;] Nézegettem már a BIOS-át, nem találtam vonatkozó(nak tűnő) opciót. Annó az i5-760-at turbo nélkül használtam, furcsa volt, hogy nem turbozik, de elengedtem a dolgot. Jelenleg egy Xeon L3426 van abban a lapban, ez pörög, ha kell, ha nem (1,86 az alap, asszem 3,2 a turbo). Így hirtelen nem emlékszek, hogy mi az alapbeállítása a lapnak, lehet, hogy alapból ki van kapcsolva, és annó nem találtam a menüpontot... Most ezért nem csinálok BIOS resetet :P

  • KROK640

    veterán

    válasz Pikari #102186 üzenetére

    Fura veled vitázni, amikor te állítasz valamit, akkor értsem meg, meg nem úgy gondoltad, stb. Amikor én állítok valamit ami kicsit is szögletes, akkor azt azonnal kerekre kell reszelni, mert nagyon fontos tárgyi tévedés.
    Ha felrakható bármilyen modern oprendszer régi gépekre, akkor meg mit jönnek a TPM-el? Nem mintha nem tudnám, hogy fel lehet ügyeskedni, azért is írtam oda, hogy HIVATALOSAN, de ezen nagylelkűen átléptél, és ezen fellelkesülve még többen mások is.

    "Windows XP van még, csak épp nincs rajta internet" - igazából úgy, hogy nincs rajta internet, nem lehet rajta játszani, ebből kifolyólag szerintem filmezni sem tud rajta (max ha másik gépen letölti és pendriveon felmásolja), fölmerül bennem a kérdés, hogy valami speciális célfeladaton kívül ugyan vajon mire lehet használni egy ilyen gépet?
    pont ugyanez van még a szeretett Athlon XP-mmel is, netezni nem lehet vele, játszani csak régi játékokat, és bármennyire is szeretném használni napira nem lenne jó ötlet, retrozni persze szép darab. Retro, amikor korabeli oprendszerrel és kiépítéssel a maga idejét vagy pár évvel későbbi feladatokkal tölti ki. A retroba szerintem a régi HW-n kívül beletartozik a régi szoftveres környezet is (vagy legalábbis valami ami nagyon úgy néz ki, most 1-1 modernizált driver vagy ilyesmi belefér), a retro feelinghez szerintem az is elengedhetetlen.
    De az, hogy valaki egy C2D-re felerőltet egy modern rendszert, és azt próbálja meg nagy és mégnagyobb kompromiszumokkal KÉNYSZERBŐL (nem keverendő a kíváncsiságból egy teszt erejéiggel) napi feladatok megoldására használni, az az én szememben pusztán csak sajnálatos nyomor. :(

    "Az megint relatív, hogy kinek mi a sok éves játék" - így van, De ha az említett példánál maradok, C2Q, 8GB RAM, 512MB-os VGA, akkor mindjárt a 2013-as War Thunder. Ugyan azt csinálja mint alapvetően a böngészés, mivel folyamatosan fejlődik, nő a gépigénye is. Emlékszem mikor 4th gen I3-al 8GB RAMmmal és GTX950-el max grafikán 250+ FPS-em volt. Ma ugyanehhez 10th gen I5, 32GB RAM és RXT3060 12GB kell. Ugyanitt megjegyzem, mielőtt belekötnél, hogy a játék 2013-as, de folyamatosan fejlődik, igazából remekül példázza a mindennapi használhatóság tekintetbeni elavulást.
    De hogy az állításom más okból is támadhatatlan legyen : sok olyan játékot tudok felsorolni ami egy C2Q + 8GB RAM + 512MB-os VGA-n még csak el sem indulna, és sokéves cím. Just Cause 3 pl 2015-ből. De jöhetnék az AC sorozattal, vagy a Far Cry 4-el 2014-ből, GTA 5 2015-ből stb. Nekem egy 5-6 éves játék is régi már, de a kedvedért 8-10 éves címeket válogattam, és imádom őket amúgy.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • Fücsök007

    őstag

    válasz KROK640 #102203 üzenetére

    Ezt én is megerősítem, 2015-2016-os címekhez is inkább 8. vagy 9. generációs procikat érdemes venni használtan aki spórolni akar, minimum 4 mag 8 szál de inkább 6 mag 12 szál ajánlott, nagyjából RX 5700XT erejű kártyával. Egy ilyen konfig kompatibilis Win11-el is, és gen3-as NVME SSD-vel a legújabb játékok is elindulnak.
    Én örülök, hogy végre elhagytuk a 2012Q1-2017Q1 közötti állóvizet, nem volt jó a hosszú pangás, pláne laptop téren volt hatalmas előrelépés az utóbbi 5 évben. :K

    [ Szerkesztve ]

  • KROK640

    veterán

    válasz frescho #102190 üzenetére

    Persze, hogy elavult volt, de nem itt MO-n. Abból tudok kiindulni ami volt itthon.
    1988-tól C64-eztem, de itt a faluban a 90-es években ment nagyot, '94-től '97-ig abszolút aranykor és egyeduralkodó gép volt. De ami a legjobb volt, hogyha egy játék C64-re készült, akkor teljesen mindegy volt, hogy 1981-es, vagy 1994-es, ugyanúgy tökéletesen játszhatóan futott a maga (egy féle) grafikai szintjével a gépen, anélkül, hogy a géphez venni kellett volna valamit.
    tehát gyakorlatilag nem éreztük elavultnak, pláne, egy olyan helyen, ahol az osztályban volt mondjuk tíz-tizenkét embernek C64-ese, meg akadt egy IBM XT egy 286-os, meg egy 386-os.
    Messzebb megyek még '99-ben is nagyon pörgött a Commodore 64, már 366-os Celeronom is volt otthon, de a C64 még mindig nagyon ment. (sőt, nekem csak 2009-re futott ki a C64) Évekig ugráltam szimultán a két gép között.
    Ezzel szemben amikor belecsöppentem saját géppel (1999) a PC-s világ egyik legmozgalmasabb időszakába (1997-2004) akkor az volt az első komoly és szomorú tapasztalat, hogy a gép sosincs kész, illetve jó géped is csak ideig óráig lesz, mert utána elavultnak fog számítani. Másik oldalról az volt az előnye, bármi nem ment jól, tudtam, hogy jövőre már kétszer olyan jó gépem lesz, és tuti hasítani fog az adott cím.

    Ma annyival rosszabb a helyzet, hogy a különféle avultatások is belejönnek. Pl ezt a fórumot szerintem lapozgatni tök elég lenne egy 1700+-os Athlon XP alapórajelen 256MB RAMmal és egy GeForce 2-vel. Mégsem tudod megtenni, mert már az oprendszernek nagyobb a gépigénye, a böngészőnek nagyobb a gépigénye. Facebooknál meg magának a weblapnak is.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • KROK640

    veterán

    válasz jokeph #102193 üzenetére

    Pikarinak nagyjából kifejtettem, mi a különbség a retro és a "szenvedés" között nekem. Illetve azt is, hogy fel tudod tenni trükközésselm, de nézzük meg mi a hivatalosan támogatott? Na ugye ...
    Az X58, X79, X99 teljesen más tészta, azok a 10 évvel ezelőtti HEDTet képviselk, ahogy te is írtad, akár 6/12 vagy 8/16-os CPUkkal, nem ritkán 16GB vagy még többb RAMmal ami már egész más.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • Pikari

    őstag

    válasz KROK640 #102203 üzenetére

    A tpm-et a windows 11 követeli, nem a windows 10, annak a hiánya nem lesz akadály core2duon.

    Hogy xp-t mire lehet használni, ismerőseim példáiból kiindulva adattárolásra, a meglévő régi programjaik futtatására (munkához kell nekik), filmnézésre, dvd és cd írásra, és játékra használják (dx9 korszak játékaival).

    Én is mondtam nekik többször már, hogy tegyenek fel windows7-et, de elzárkóztak előle, mert azon egy-két régebbi cucc, ami nekik kell, nem működik. Úgyhogy lélekben felkészítettem őket arra, hogy érdemes lenne nekik esetleg egy külön vinyóra feltenni a win7-et, aztán tetszőlegesen el lehet indítani azt, amelyik épp kell.

    Esetleg átszokni a különféle toolok újabb iterációira, vagy linuxra. Általában mereven elzárkóznak ettől is. Az én ismerősi köröm a burnout paradisenál, alone in the dark new nightmarenél tart. Én személy szerint már elértem modernebb szintet, de AAA-val nem játszom, így aztán az általam kinézett játékok gépigénye is eléggé szelíd szokott lenni (kandagawa jet girls, megadimension neptunia).

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

  • Fücsök007

    őstag

    válasz KROK640 #102205 üzenetére

    Az utolsó bekezdésre reagálva:
    Azért több oka is van, hogy nagyon elavult hardverrel már nem lehet böngészni sem. Egyrészt ma már kellenek az újabb kiterjesztések, másrészt a böngészők és egyéb weblap motorok is fejlődnek (a konkurencia miatt eleve nem is tehetnek mást hosszútávon), kisebb részben van benne a mesterséges ösztönzés, végül egyik cégnek sem éri meg a nagyon sebezhető és amúgy is lassú rendszereket támogatni/életben tartani a nagyobb fajlagos költségek miatt. Erre részben gyógyír a Linux, de attól még az sem megoldás mindenre és mindenkinek. XP-re 2019-ig jött frissítés, és csak az utolsó 3 évben kérte az SSE2-t hogy betöltsön, Win7 64-bit is sokáig frissült, egészen 2022-ig jött még ki támogatás hozzá.

  • KROK640

    veterán

    válasz Fücsök007 #102204 üzenetére

    ... meg VGA-ból minimum 1GB, de inkább 2GB, noha már a 4GB-ból is profitálnak a játékok, itt a 2015-2016-os címekre reflektálok.

    Nagyon örülök neki, hogy végül I5-öt vettem 6C12T-vel sokáig gondolkodtam, hogy oh, hát elég lesz az I3 4C8T-vel, hiszen az is picit régi I7 szint... de ezt ma már csak nagyon belépő gépbe raknám. (4C8T-t, és eleve csak minimum 10th gent, a modern körítés és a magas IPC miatt). Az ilyen 6-7th gen I3/I5-ösök teljesen felejtősek szerintem már, az I7-esek meg nagyon rossz ár/teljesítmény viszonyúak.

    Ma már használtan csak vészesetben a 8-9th gen jöhetne szóba, újonnan pedig 10th gen (azon bnelül is lehetőleg) I5 alatt semmi, de az nyilván más. A 8-9th gen hazsnáltan viszont ideális mai játékokat is futatni képes PC lehet. Az 5000-es radeont pont hanyagolnám a Mesh Shader hiánya miatt, vagy a nagyon budget RX580 8GB-ot választanám, vagy akkor már a 6000-es szériából, esetleg az NVidia GTX1000-es minimum 6GB VRAMos sorozatát vagy az RTX sorozatot választanám.

    2012Q1-2017Q1 közötti állóvíznek volt egy áldásos hatása is :
    Nevezetesen nem érte meg váltani, és pénztárcabarát volt. Ha valaki vett 2011-2012 körül egy 2nd gen I7-et (de még akár I5-öt is) az kb 2021-2022-ig nem kellett, hogy váltson, mert az előrelépés nem érte volna meg neki.
    De még 4th gen I3-ról is csak a 10th gen debütálásakor éreztem úgy, hogy lépni kell. Addig onnan semmi értelme nem volt, hogy lapot meg procit, meg RAMot cseréljek szinte alig mérhető sebességnövekedés miatt. Az egyetlen jó megoldás a platformon belüli CPU upgrade lett volna, ami fura módon ráadásul a legolcsóbb megoldás is volt egyben. Mondjuk egy 4th gen I7, még egy non K 4770 is simán kihúzza azért a platform életét, pláne minimum 16GB RAMmal, és valami gyorsabb SATA SSDvel. Ha nem lett volna annyi pénzem amennyi, akkor valószínűleg a 4th gen I3 + 24GB RAMos gépnél csak egy I7-re csere lett volna, illetve eredetileg a GTX950-et is csak egy GTX1660 Super 6GB-osra akartam cserélni. Csak aztán a cprito láz miatt az egész csúszott 2,5 évet, viszont szerencsére több pénzem is lett addigra, és így állt össze a jelenlegi gépem. :)

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • jokeph

    nagyúr

    válasz KROK640 #102206 üzenetére

    A W10-et trükk nélkül fel lehet tenni, nem kell moddolni semmit, a nem UEFI BIOS-os lapokhoz (s775/1366) legacy/MBR módban kell megcsinálni a telepítőt Rufussal pl. vagy az MS gyári progijával, a Windows 7 USB/DVD Tool-al. :D
    Bár nálam s1151v1/s2011/AM4-en is így van.
    Ezt még anno a napi használatú s775-ös partygépre "kényszerből" matekoltam össze mint lehetőséget még W7-nél előszőr majd W10-nél is teszteltem és tökéletes.

    [ Szerkesztve ]

    RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

  • Pikari

    őstag

    válasz jokeph #102210 üzenetére

    Az nem tudom, melyik verzió volt. Ami win 10-et használni szoktam (a microsoft weboldaláról származik, hivatalosan letöltve) az alapból is tud bios módban is települni.

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

  • frescho

    addikt

    válasz KROK640 #102205 üzenetére

    Abból tudok kiindulni ami volt itthon.

    Nem itthon, hanem a kis falutokban. Már a 80-as években Amigát akartunk, 92-ben meg már 386-os gépet hákoltunk össze. Persze a játékok és demók optimalizáltak voltak, mert a vas szabványos volt. OK, voltak kis eltérések az egyes verziók között, de messze nem akkorák, mint a PC-nél. 80-as évek végén, 90-es elején az Amiga pörgött itthon nagyon, de valószínűleg ezt nem láttad tornyos kis faludból. Az említett 94 meg már a 486-os korszak volt, az Amiga is dögrovásra került sajnos.

    Pikari: "Esetleg átszokni a különféle toolok újabb iterációira, vagy linuxra."

    Van amikor sajnos nincs újabb iteráció, Win 10-en meg nem megy. Ahol lehet linuxot használok, pár dolgot ha volt repo át is forgattam, de 1-2 program miatt a műhely gépemen ott a Win 7.

    https://frescho.hu

  • Pikari

    őstag

    válasz frescho #102212 üzenetére

    Egyik ismerősöm az autóműhelye miatt pentium1/2-es laptopokat kénytelen használni, mert csak azoknak kompatibilis az lpt portja a felhasznált szoftverrel :D Persze ő azon mást nem csinál, csak azt a bizonyos programot futtatja.

    [ Szerkesztve ]

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

  • zsid

    senior tag

    válasz Pista0001 #102202 üzenetére

    Azt hittem az is mPGA, mint az enyémeim. A BGAnál tényleg nincs B opció.

    <tRucKdriFteR>

  • sidi

    junior tag

    válasz KROK640 #102205 üzenetére

    Nagyon jó írás, köszönöm :R
    Így van, 1999-2000 körül vettem C64-et, amikor még csak 486-osunk volt otthon.
    C64-en tanultam meg programozni, ezt nemrég írtam :)

    "Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

  • frescho

    addikt

    válasz Pikari #102213 üzenetére

    Rendszeresen feltűnik a C64 vezérelt gumi centírozó gép, meg az EGA monitoros fékpad a neten. :) A hetekben tápoltam fel az öreg 1155-öt egy GTX1050-nel, hogy vigye rendesen a felvételeket. A célt elértem, de igazi gányolás lett az egész, PCIe riserrel, nyomtatott kiemelő/hátlap kombóval és így cipőkanállal beszorított alkatrészekkel.

    https://frescho.hu

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz sidi #102215 üzenetére

    Én meg 88- ban 286- on kezdtem a kódolást. Elém dobtak egy sokcsatornás analizátort, tessék itt van forrással együtt, tartsd karban, fordítgasd újra. Arckifejezésem annó :

    ...meg most is :DDD , nézegetem a régi forrásokat...
    Clock progit próbáltad, forrást nézted ?, amit küldtem.

  • jokeph

    nagyúr

    válasz DarthSun #102217 üzenetére

    :C
    Bármi, ami a programozáshoz kapcsolódik közvetlenül, ilyen nekem is a nézésem kb '86 óta, akkor láttam előszőr TVC progamzás könyvet (10 évesen). Ez azóta sem változott, érdekelt mindig de annyira nem hogy utána járjak komolyban. :D
    Pedig spanom értette a témát, Borland és Delphi-ben mutatott sok csodát (nekem csoda) még a 90-es évek végén 2000-es évek elején. :))

    Az elmúlt 24 évben megelégedtem annyival, hogy elég jó bizonyossággal szét tudjam választani a szoftveres problémát a hardveres problémától és hogy hardveres probléma esetén mi mitől van/lehet illetve nem lehet.
    Szóval, elbarkópázok rajta és jól van az úgy. :)

    [ Szerkesztve ]

    RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

  • frescho

    addikt

    válasz DarthSun #102217 üzenetére

    Évtized óta ezért fizetnek :D Most is nyertem valami olyat amit át kellett volna venni (infrastrucute as code.). De amilyen a szerencsém közbe csapott egy "kis" betegség és így a tudásátadásból nem lett túl sok, de az upgrade itt van előttem.

    Modikkal vagy mittom én kivel beszéltél, hogy beszállnál áriázni?

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz frescho #102219 üzenetére

    infrastrucute as code : ez valami összetett lehet, modernebb fajta fordítóval, gondolom nem assemblyt kell átnézned :U

    Nem jeleztem egyelőre máshol, csak amit már láttál. Bacsis nemtom hol van, ha előkerül, lehet elküld a sóhivatalba.

  • frescho

    addikt

    válasz DarthSun #102220 üzenetére

    A fenébe elírtam, estére már nem tudok gépelni. Szóval infrastructure, azaz a felhőben felhúzott rendszer kódban leírva. Parasztosan leírva a loadbalancertől a storage-n keresztül a webszervereken át a backupig mindent le lehet írni. Egy script/config halmaz az egész és pár utasítással lehet felhúzni komplett rendszereket. Nagyobb csodának hangzik, mint a valóságban és a végén ugyanúgy lehet keresgélni a hibákat, hogy mi a fenéért nem megy valami, mit nem ér el, nem jó az SSL certificate stb. stb.

    Majd rajzolok egy pentagrammát és megidézem :D

    https://frescho.hu

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz frescho #102221 üzenetére

    Aha...arcom mint fentebb, én még egy FTP szervert sem tudok készíteni :B , klienssel töltögetni ok, felhőben meg csak amit tálalnak.

    Megidézed, előre félek mit mond...lehet hogy Lucifer személyesen jön értem.

  • sidi

    junior tag

    válasz DarthSun #102217 üzenetére

    Igen, jó lett az óra progi :C
    Néztem a forrást is, én inkább valahogy így:
    :)

    Hasonló volt nálam is anno a szett, nagy fekvő ház az 386SX-től K6/2-ig végigkísért,
    valamint szintén volt mátrix nyomtatóm is. :)

    [ Szerkesztve ]

    "Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz jokeph #102218 üzenetére

    Elég is annyi.
    Én melóhelyen kényszerültem rá, aztán megkedveltem a programozást, persze annyi gógyim nincs hogy profivá válhattam volna, de volt egy-két érdekesség, amit fel tudtam fogni.

    3D gyémánt alakzat forgatása, az alapvektorok kölcsönözve, de a méretezés, texturázás beillesztve - saját.
    Részlet, a pillanatnyi vonalak és a betekintési szög számolása:

    procedure szamolas3;
    label 10;
    begin
    with madat3^ do
    BEGIN
    if not kiszamolva3 then
    BEGIN
    (* for a:=1 to 360 div aa do
    begin*)
    { A forgat s sz”gei }
    w13:=a3*aa3;w23:=a3*aa3;w33:=23*a3*aa3;
    if w13>360 then w13:=w13-(w13 div 360)*360;
    if w23>360 then w23:=w23-(w23 div 360)*360;
    if w33>360 then w33:=w33-(w33 div 360)*360;
    { A forgat si m trix kisz mˇt sa }
    m3[1,1]:=cosz3[w23]*cosz3[w33];
    m3[2,1]:=-cosz3[w23]*szin3[w33];
    m3[3,1]:=szin3[w23];
    m3[1,2]:=cosz3[w13]*szin3[w33]+szin3[w13]*szin3[w23]*cosz3[w33];
    m3[2,2]:=cosz3[w13]*cosz3[w33]-szin3[w13]*szin3[w23]*szin3[w33];
    m3[3,2]:=-szin3[w13]*cosz3[w23];
    m3[1,3]:=szin3[w13]*szin3[w33]-cosz3[w13]*szin3[w23]*cosz3[w33];
    m3[2,3]:=szin3[w13]*cosz3[w33]+cosz3[w13]*szin3[w23]*szin3[w33];
    m3[3,3]:=cosz3[w13]*cosz3[w23];
    { Az elforgatott csŁcsok kordin t inak kisz mˇt sa
    ‚s perspektivikus lek‚pz‚se 2D-re }
    for i3:=1 to cszam3 do
    begin
    xa3[i3]:=m3[1,1]*x3[i3]+m3[2,1]*y3[i3]+m3[3,1]*z3[i3];
    ya3[i3]:=m3[1,2]*x3[i3]+m3[2,2]*y3[i3]+m3[3,2]*z3[i3];
    za3[i3]:=m3[1,3]*x3[i3]+m3[2,3]*y3[i3]+m3[3,3]*z3[i3];
    if (za3[i3]-a33)=0 then
    begin
    t3:=0;
    goto 10;
    end;
    t3:=a33/(za3[i3]-a33);
    10: x23[i3]:=trunc(2*m03*(a13-t3*(xa3[i3]-a13))+x03);
    y23[i3]:=getmaxy-trunc(m03*(a23-t3*(ya3[i3]-a23))+y03);
    end;
    { A lek‚pzett koordin t k bet”lt‚se a rajzol shoz szks‚ges t”mbbe }
    for i3:=1 to lszam3 do
    for j3:=1 to omax3 do
    begin
    if rajz3[i3,j3]<>0 then
    begin
    pontok3[a3,i3,j3,1]:=x23[rajz3[i3,j3]];
    pontok3[a3,i3,j3,2]:=y23[rajz3[i3,j3]];
    end;
    end;
    { Norm lvektor kisz mˇt sa }
    for i3:=1 to lszam3 do
    begin
    nx3:=(ya3[rajz3[i3,2]]-ya3[rajz3[i3,1]])*(za3[rajz3[i3,3]]-za3[rajz3[i3,1]])
    - (za3[rajz3[i3,2]]-za3[rajz3[i3,1]])*(ya3[rajz3[i3,3]]-ya3[rajz3[i3,1]]);
    ny3:=(za3[rajz3[i3,2]]-za3[rajz3[i3,1]])*(xa3[rajz3[i3,3]]-xa3[rajz3[i3,1]])
    - (xa3[rajz3[i3,2]]-xa3[rajz3[i3,1]])*(za3[rajz3[i3,3]]-za3[rajz3[i3,1]]);
    nz3:=(xa3[rajz3[i3,2]]-xa3[rajz3[i3,1]])*(ya3[rajz3[i3,3]]-ya3[rajz3[i3,1]])
    - (ya3[rajz3[i3,2]]-ya3[rajz3[i3,1]])*(xa3[rajz3[i3,3]]-xa3[rajz3[i3,1]]);
    { Vektorok sz”g‚nek cosinusa }
    av3:=sqrt(nx3*nx3+ny3*ny3+nz3*nz3);
    aw3:=sqrt((a13-xa3[rajz3[i3,1]])*(a13-xa3[rajz3[i3,1]])
    +(a23-ya3[rajz3[i3,1]])*(a23-ya3[rajz3[i3,1]])
    +(a33-ya3[rajz3[i3,1]])*(a33-za3[rajz3[i3,1]]));
    s3:=nx3*(a13-xa3[rajz3[i3,1]])+ny3*(a23-ya3[rajz3[i3,1]])+nz3*(a33-za3[rajz3[i3,1]]);
    { L that˘s g eld”nt‚se }
    if (s3/(av3*aw3))>0 then vek_cos3[a3,i3]:=true else vek_cos3[a3,i3]:=false;
    end;
    end;
    (* end;*)
    INC(A3);
    if a3=(360 div aa3) then
    Begin
    a3:=1;kiszamolva3:=true;forgathat3:=true;
    mentes3;
    end;
    END;
    END;

    95 körüli kód, na ez már elég nehéz idősödő fejjel.

  • arn

    félisten

    válasz frescho #102221 üzenetére

    Terraform?

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz sidi #102223 üzenetére

    Kössz !
    Nézegetem a grafikus verziót is. Körszámlap, custom tick, saját naptár, 2100- ig jó. Apropó, ne felejtsétek majd hogy 2100- ban is szökőév lesz.

    #63:begin
    inc(nap);
    case ho of
    1,3,5,7,8,10,12:if nap>31 then nap:=1;
    2:case ev of
    1980,1984,1988,1992,1996,2000,2004,2008,
    2012,2016,2020,2024,2028,2032,2036,2040,
    2044,2048,2052,2056,2060,2064,2068,2072,
    2076,2080,2084,2088,2092,2096,2100:
    if nap>29 then nap:=1;
    else
    if nap>28 then nap:=1;
    end;
    4,6,9,11:if nap>30 then nap:=1
    end;
    dateset;DigitalD
    end;

  • frescho

    addikt

    válasz DarthSun #102222 üzenetére

    Nem bonyolult, csak a tanulási görbében van pár AHA pont. Látszik, hogy fejlesztők akarnak infrázni és nem rendszergazdák. Néha hajam tépem, hogy mintha classokat definiálnék mindenhez, ezért át kell vágnom a 77 template mezején 3 utasítás helyett.

    arn: Az is van benne, meg ansible és sokan mások.

    https://frescho.hu

  • arn

    félisten

    válasz frescho #102227 üzenetére

    Az ritka nagy szar :) fejleszeshez is altalanosan van hasznalva, a fejleszto maga epitheti fel, mire van szuksege. De rengeteg gond van vele, ha a statusz megkavarodik vmiert. Amugy akar a fene az infraval foglalkozni, csak ratoltak a fejlesztokre. Meg ezert jott letre a devops, akik erre a szurkezonara specializalodtak.

    [ Szerkesztve ]

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • KROK640

    veterán

    válasz frescho #102212 üzenetére

    ÓÓÓ akoriban még nem volt tornyos a kis falum. :D Majd a '90-es évek legvégén lett az.
    Egyébként a mondanivalóm lényege az volt, hogy a C64-ben az volt a jó, hogy ami arra készült - az ha optimalizálva is - de végülis minden ment a készülés idejétől függetlenül, ezzel szemben PC-n sokkoló volt, hogy nem győztük a pénzünket önteni az újabb HW-kbe.

    Mielőtt azt hinnéd, hogy a mintavételezésem valami szűk kis falura vonatkozik, olyan 96-97-ig talán igazad van is van (leszámítva 1991-92-t de bevallom Spanyolországban nem nagyon foglalkoztam a hardverekkel, bár tény, hogy ott is láttam PC-t), de aztán a dolog vonatkozott egy Debrecen nevű városra, azonbelül is minimum 2-3 iskolára és azok osztályaira. Elég kiterjedt kocka haveri köröm volt, meg infós osztályba jártam, és az alapján azt tudom neked mondani, hogy nem mindenki volt olyan szerencsés mint te. Mert lehet, hogy neked minden megvolt 0day (szerintem a gyárból egyenesen hozzád küldték a cuccot :DDD ) de általában a középrétegre - főleg ahol a család abszolút nem erre volt specializálva - ott azért a cuccoknak kellett 6-12 hónap (vagy néha több is) hogy elterjedjenek. Ezalatt azt értem, amikor már úgy a körből legalább 4-5 embernek volt tehát mondjuk 10%-nak. Később a fórumok miatt ez a mintavételezési csoport még nagyobb lett, de alapvetően ugyanezt láttam.
    Remek példa a geF3-as pl ami 2001 februárjában jelent meg, nekem mégis október végén lett, egy másik havernak decemberbe, és utána következő év első felében terjedt el jobban a haveri körben. De kb mindenre ez volt igaz, hacsak nem volt valami nagyon kommersz cucc, pl az 1700-as Celeront (tényleges) megjelenésekor azonnal megvettem (már régebben írtam róla miért volt hiba), de általában nem ez volt a jellemző, főleg a drágább cuccoknál.
    De érdekes volt a GeForce útja is ami gyakorlatilag egy 2000-es kártya, mégis először 2001 tavaszán/nyarán láttam (akkor viszont hamar több embernél is), de emlékszem, hogy mikor 2002 őszén társastáncolni jártam akkor a tánciskolában sok srác volt másik sulikból, és emlékszem kb minden második órára vinnem kellett egy GeForce 2-t, mert 15 ezer körüli áron vették mint a cukrot, pedig akkor már volt GeForce 4 is. (aztán ebből lett pl ezüst nyaklánc az akkori csajomnak :D )
    Akadtak persze szerencsésebbek is, pl ott volt Feri osztálytársam neki az apja nagyon komolyan PC-zéssel foglalkozott már általános sulis korunk óta, ott persze megvolt a 2-486 korszak is neki, meg mindig sokkal jobb gépe volt mint bárki másnak, - szerintem Czo-éknál is hasonlóan mehetett - de úgy általában a haveri körben az elsők között voltam egy-egy cuccal, és mint írtam ez is lemaradás volt, és nem egy kis falura kell gondolni mindössze. És bizony nem győztünk suli mellett dolgozni, én kezdetben a Mekiben, majd főleg inkább gépekkel (telepítés, építés, javítás) foglalkoztam, volt aki mezőgazdasági munkákat csinált nyáron, volt aki újságot hordott ki vagy ezt-azt csinált, a lényeg, hogy legyen pénz hardverre. :) Sőt, volt olyan is, aki elég sokat emlegette a szülőknek az adott cuccot, és akkor előbb-utóbb megkapta.

    Mindemellett még visszakanyarodva egy kicsit az X86-os korszakra, '95 körültől volt egy "PC" a faluban (ahol lehetett játszani pénzért gépeken, akár multiba) ot voltak 486-osok is, tehát igazad van, de az átlag otthoni userél akkoriban nem voltak ezek elterjedve. Legalábbis itt keleten nem. Akkoriban itt még nagyon nagyban a jóöreg C64 ment.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • KROK640

    veterán

    válasz jokeph #102218 üzenetére

    Uh, én valamiért azt hittem, hogy mi egyidősek vagyunk, de kb csókolommal köszönhetek neked XD
    Érdekes, hogy '94-ben mikor lettek számtech óráink akkor mi is Videoton TV Computeren kezdtünk, én addigra már nyomtam a C64-et, és zavart is, hogy a TVC tök más, és a két gép közötti programok véletlenül sem kompatibilisek egymással.
    Aztán végül intézményszinten jött a PC, az otthoni adott gép miatt meg jóval inkább a C64-re kanyarodtam, majd a PC-re.

    Az Amiga kimaradt (minimális C128 volt a '90-es évek második felében), mire foglalkozhattam volna vele, már a PII-ről PIII-ra váltás ideje volt, és akkor aztán már pláne nem érdekelt az Amigázás :(

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • jokeph

    nagyúr

    válasz KROK640 #102229 üzenetére

    A GF3Ti200-hoz sok szép emlékem fűződik, sok-sok LAN partyval fűszerezve. :)
    Én kéz alól vettem az enyémet, doboztól, 2004-ben 15e ft-ért, és piszok boldog voltam vele.

    #102230KROK640: lélekben fiatal maradtam. ;]

    Ált. iskola 7-8. osztályban fakultáción még C16-osok voltak 89/90-ben, majd szakközép 1.-ben 90/91-ben TVC 64k+. :)
    Havernal volt C64, sok-sok játékot toltunk azon is '86-'90 között, másik spannak TVC, a bratyeszának meg Amiga 128 - fantasztikus dolgokat láttam rajta.
    Saját 64k+ TVC-met '94-ben vettem meg (maszek pénz), majd '96-ban még egy komplett TVC-t dual FDD-vel. ;]
    2001-ig rendszeresen használtam, 2000-ben lett előszőr tesómmal közösen egy PII-es PC.

    RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

  • KROK640

    veterán

    válasz jokeph #102231 üzenetére

    Nekem is Ti200 volt, de 128MB-os és rögtön ment Ti500-nak, amivel még hidegrázósabban jobb vétel volt. :D
    Emlékszem minden pénzem ráment ami csak volt, és még a GeF2-esem is be kellett dobjam a buliba, de nagyon boldog voltam vele.

    Ami a Lan partykat illeti, nekem ezek valahogy nem lettek szép emlékek. Nálunk is divat volt ez a faluban és úgyis, hogy a városba becipeltük távolsági buszon a nagy CRT monitort meg gépházat. Ezen összeröffenések mindig napokra szóltak, és az első nap arról, hogy a hálózatot összerakja az ember, nem ritkán teljesen Windows reinstallal, és mindig akadt legalább 1-2 gép amit nem látott a többi, és kimaradt a jóból. Emellé öcsémmel nekünk akkor "közös" gépünk volt (technikailag addigra már én kicseréltem belőle mindent, de a szüleink szerint a gép mégis közös volt, mert anno egy sokkal korábbit úgy kaptunk, hogy az én ballagásomra, de ketten --> BTW ha a gépnek valami baja volt, vagy költeni kellett rá*, akkor rögtön az én gépem volt, ha játszani kellett akkor meg egyből közös), tehát ha bármelyikünk LAN partyra ment akkor a másik automatikusan ment vele, és "plusz ember"ként jelentkezett a partyn, ami akkor volt a legrosszabb ha csak egy plusz ember volt. Mondanom sem kell, tíz esetből nyolcszor neki kellett menni, az ő haverjaival, már rosszul voltam, ha hallottam, hogy szervezi ezeket. Ráadásul az ilyen kis 5-8-10 fős partyk hamar belterjesek lettek, minden játékban kialakult, hogy ki a legjobb, és persze mindenki a saját játékát akarta volna folyton tolni. De bármelyik játékot is toltuk, az eredmény egy idő után borítékolható volt, ezeket a partykat általában 2-3 nap után már nagyon untam.
    Később én ezt úgy bekkeltem ki, hogy előszöris szalajtottam magamnak egy régi Pentium 133-as gépet, amit feljavítottam 128MB EDO RAMmal, Voodoo 2-vel és 8GB-os HDDvel (egy 2700+-os Athlon XP után nem kis visszalépés volt persze, de 2003 nyarán egy ilyen gép aprópénz volt, még a feljavítással együtt is) amin legalább netezni, sőt akár régi játékokat tolni is tudtam otthon, meg mivel az egyik ilyen alkalommal akkoriban lett barátnőm konkrétan inkább vele voltam.
    Plusz létezett az is, hogy Debreceni PC barlangokba lehetett 1000ft-ért éjszakázni, és inkább igyekeztem abba az irányba terelni mindenkit, váltakozó sikerrel.
    Aztán mikor öcsémnek is lett külön gépe, pont attól a nyártól (meg bármilyen iskolai szünettől) kezdve már nem voltak ezek az összejárós LAN partyk, igaz ami igaz, hogy addigra megérkezett az ADSL is, és az itthon kényelméből lehetett multizni. De így utólag is "büszke" voltam rá, hogy csak addig volt fontos elrángatni a gépet, amíg az enyémet (félig meddig közöset) rángatta el, utána már egyből nem.
    Na, ha valamit akkor ezeket a klasszikus lan partykat rohadtul nem sírom vissza.

    * De tényleg így volt, ha szervízbe kellett cipelni, vagy telepíteni kellett, akkor oldjam meg én, ha valami kellett hozzá vegyem meg én.
    Ezért is volt jó mikor külön gép lett, igaz az első gépét a 2800+-os Athlon XP-t ő fizette, de nagyker áron áfa nélkül intéztem és ingyen összeraktam, telepítettem neki. Utána az Athlon X4-esre cserét én fizettem, aztán mondtam neki h innentől fejlessze ő a sajátját, nekem elég lesz az enyémet. Ennek ellenére hoztam neki Berlinből procit, de ettől eltekintve tényleg magának kellett már intéznie mindent. Sokéig 4th gen Celeronnal tolta a 10th gen I5-öm mellett. Tavaly vett új gépet, 12th gen I5, DDR5-el. Szerintem most először van jobb gépe az elmúlt 19 év alatt mint nekem.

    C16-os nekem is van, de javarészt kimaradt, mivel Plus 4-em hamarabb volt, és azon szórakoztam, de a C64-et valahogy jobban szerettem, pedig programozni a Plus4 jobb volt. TVC nekem csak suliban volt, a C128-at sajnos csak úgy fértem hozzá, hogy másé volt, hetente 1-1 órát max, az Amiga meg totál kimaradt :( mint írtam mire lett volna rá lehetőségem, elérhető árban stb, rég a PC érdekelt, és előbb költöttem volna egy második PC-re mint egy Amigára.
    Dual FDD : Nekem C64-hez volt 4 floppy meghajtóm, kettőt összeszerkesztve egy korabeli HDD-t kreáltam, impozáns 1328 blokkos (332Kbyte) mérettel.

    Nekünk '99-ben lett közös PC, bár fentebb leírtam, hogy mit is jelentett ez.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    Rendeltem 4 kártyát.
    7900GS : állítólag az egekbe tuningolható, emiatt - mert GT/GTX- et nem találtam. Próba-cseresznye, bevállaltam, meglátjuk. Win98 madness gép, saját csúcsdöntés a terv. DOS/Win98 cél.
    2db HD6870 : DOS/XP cél, HD6850 bevált, gondolom a 70- es firmware is hasonló, teljesen korrekten jeleníti meg a DOS cimeket is. 1db HD6850 maradt a madness Xeonban, a szabadon levő meghótt. Mondjuk az egyik 3 ventis, bazi hosszú, még nemtom befér-e a Zen2 házába, kiderül - ebben kell lepróbálnom, ez van a próbapadon még mindíg.
    GTX560Ti : ez meg csak úgy, marha szép, valami TwinFrozerII, bár a tesztek szerint gyorsabb mint a 6870, firmware gondolom hasonló mint az 580- ban, ha igen akkor DOSra is príma, valamint XP, valamelyik gépben.

    Ma meg is érkezett a csomag, szemre jól néznek ki, fotók/tesztek jönnek fokozatosan. ON- ban hagytam, mert DOS/Win98/XP a cél.

  • frescho

    addikt

    válasz arn #102228 üzenetére

    Én jobb szeretem amit meg tudok fogni, rackelni stb. Ez így néha bohóckodásba tud átmenni. de most ez a trend és túl sok van még nyugdíjig.

    KROK640: Nem, nem küldték. Értem, hogy fáj, de a C64 már a 80-as évek közepére is elavult. Tudod Debrecen, sőt Budapest is "csak egy falu" volt a 80-as években, ha összevetetted nyugattal. Voltak kint rokonok és szájtátva bámultam, hogy egy pár ezres vidéki kisvárosban nagyobb volt az egy szem műszaki boltban a felhozatal, mint székesfővárosunkban az összes Centrum és BÁV áruházat egybevéve.

    Kezdeteben nem nekem volt gépem, hanem Apámnak. ZX81-et vett 82-ben és a későbbiekben is igyekezett folyamatosan frissíteni. A 90-es években örömmel kaptam a kinti rokonok lepattanó cuccai után. Erről már itt is írtam, keress vissza, hogy hogyan lett 100MHz-es tákolt DX2-es gépem. Persze én is dolgoztam nyáron, majd a felsőoktatás mellett szinte végig, mert valamiből finanszírozni kellett a koleszt, a bulit (csajozást) és a gépet is. Az első viszonylag jó gépem is 300A Celeron volt szépen tuningolva amire fél évig spóroltam görögöknél.

    De az, hogy mi itthon mit engedhettünk meg magunknak az nem jelenti azt, hogy nem voltak elavultak a gépeink. A C64 a 80-as évek közepén, az első 386SX-em amikor már 486DX-re csorgott a nyálunk, vagy a fent írt 100MHz-re tuningolt 486-os amikor már 100MHz-es Pentium is megvásárolható volt.

    https://frescho.hu

  • arn

    félisten

    válasz frescho #102234 üzenetére

    Ez mar joideje megy, a kov az lesz, hogy az ai epiti fel :) az ilyen hulye scriptekrol siman lemondok.

    [ Szerkesztve ]

    facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

  • KROK640

    veterán

    válasz frescho #102234 üzenetére

    "Nem, nem küldték. Értem, hogy fáj," - De mi fáj? úgy látom nem érted a tréfát :D (pedig még smile-t is tettem utána)
    Itt igazából két állításom volt : A C64-ben az volt a jó, hogy a program készülési évétől függetlenül mindegyiken futott az adott program/játék, és ehhez képest a PC nagy sokk volt nekem, hogy ott bizony fejleszteni kell.
    Elavult volt vagy sem (egyébként tuti h a '90-es évekre az volt), nekem és a környezetemnek az volt, nem csak falun (bár városról már inkább a P1-es időktől tudok nyilatkozni), nem csak egy falusi iskola volt a "környezet". De nem is baj, hogy ez volt, cserélgettük a játékokat, programozgattunk, remek idők voltak, egy pillanatig sem bánom, hogy kimaradt mondjuk a 286 meg a 386. A 486-os (általami) idejében kezdett megjelenni bennem az igény egy PC-re, meg a helyi PC barlangban az volt, a Norton Commandert hamar megtanultam hasonló volt mint a verysoftboot C64-en. Szerintem minimum '97-et írtunk, mire megfogant bennem a gondoltam, hogy egy PC nem lenne hülyeség. Addig nem is kellett, nem is nagyon tudtam, hogy miről maradok le, a Commodore 64-et (tök mindegy mennyire elavult) ismertük, az volt "a gép".
    Nekem sajnos a rokonság lepattanó cuccai sem játszottak, mivel az egyetlen rokon akinek gépe lett rajtunk kívül akkoriban, az is 3 évvel később vett egy low budget gépet, amibe még inkább nekem kellett volna cuccokat pattintani :D

    "amire fél évig spóroltam görögöknél" -- hm, ez érdekes storynak hangzik, mi volt? Melyik városban voltál?

    300-as Celeronok jók voltak, mentek 450-en egy jó lappal. Sajnos nekem a 366 alá nem túl jó lapjaim voltak, és bár ment némelyik 550MHZ-en is (én is arról álmodtam), 458-on örültem ha tudtam hajtani.

    "az, hogy mi itthon mit engedhettünk meg magunknak az nem jelenti azt, hogy nem voltak elavultak a gépeink" - ez így van. Azzal nem vitatkoztam, hogy elavult volt-e vagy sem, csak azzal , hogy itthon mi volt, és 1-2 szerencsés kivételével nem voltak jellemzőek a friss hardverek.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • frescho

    addikt

    válasz KROK640 #102236 üzenetére

    Értem a viccet, csak nem mindig szeretem. :P

    Az eredeti állításod:

    Akkoriban meglepett milyen gyorsan fejlődnek a gépek, mert előtte ahhoz voltam szokva, hogyha az ember megvesz egy gépet (Commodore 64) akkor az 10 év múlva is ugyanolyan jónak számít majd.

    Én ennek a második felére reagáltam. A C64 már 85-ben sem számított jónak, a 90-es évekre meg már végzetesen elavult volt.

    De nem is baj, hogy ez volt, cserélgettük a játékokat, programozgattunk, remek idők voltak, egy pillanatig sem bánom, hogy kimaradt mondjuk a 286 meg a 386.

    Ez viszont már teljesen mást jelent és át tudom érezni. A C64-em amikor lecserélődött (rokonságban szépen láncolt listaként mentek a gépek végig) szintén vidéken kötött ki. Még évekig használták amíg nem kapták meg a 386-om :D Nekik szállítottam a programokat amíg saját lábra nem álltak. Okosan rendezgetve nem volt hiányérzetük, pedig akkor már a BBS-t is régen lecserélte az internet. :)

    Melyik városban voltál?

    Szalonikiben 2 hónapot és 4 hónapot Pátrán. Nagy buli volt, jó ösztöndíj, csajok, napsütés, strandon bográcsozás, homokban elásott Zsiguli, nemzetközi kolesz és a fiatalok örök önbizalma. Akkor elég tűrhetően beszéltem görögül amit sajna mára majdnem teljesen elfelejtettem. Gondolkoztam egy hosszabb low budget őszi kiruccanáson autóval, komppal a félszigetre, csak kéne hozzá egy hónap szabi.

    A 300A+BH6 kombót December 24-én reggel vettem meg a Ready-ben. (A hazaút kalandos volt a 15 fokból. Komppal atom nagy viharban, de nem volt más, mert előtte ugye lebombázták a Duna hidakat a szerbeknél.) Nyár végén jelent meg és tudtam, hogy kell. Egy Riva került elsőnek a szettbe, mert az volt már csak raktáron. A BH6 elkerült sógoromhoz, majd vissza hozzám. Most jut eszembe, hogy a gép történetéről még írtam is: [link]

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz DarthSun #102233 üzenetére

    Kicsit homályos lett a kép, de nagyon megy. 590/1600- at mondtak, hát...585 GPU órajelnél elfogyott az AB csúszkája :DDD . Gyors próba, hevenyészett beállításokkal XP alatt, lesz esély, 98 alatt itt már többet megy, de az később, most próbálnom kell a többi kártyát.

    szerk: Hopp, nézem hogy ez 16/20, 16/24 helyett, hát akkor nemtom...

    [ Szerkesztve ]

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz DarthSun #102238 üzenetére

    Valami árulás van, TPUP az FX3500- ra is 16/20- at ír, GPUz meg 16/24- et.

  • Pista0001

    addikt

    válasz frescho #102237 üzenetére

    "Akkoriban meglepett milyen gyorsan fejlődnek a gépek, mert előtte ahhoz voltam szokva, hogyha az ember megvesz egy gépet (Commodore 64) akkor az 10 év múlva is ugyanolyan jónak számít majd."

    Szerintem itt nem a jón, hanem az ugyanolyanon van a hangsúly, írhatta volna azt is, hogy ugyanolyan rossz. ;]

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz DarthSun #102239 üzenetére

    Giga 6870. Bőven befért, nemhiába, a Sharkoon ház kiváló. Csodaszép kártya, a ventik halkak, pörgés közben, mint az üvegen átlátni rajtuk. Érdekesség hogy a Nature teszt alatt leálltak, fanstop, pedig ott nagyobb a terhelés sztem, mint az előző trackekben. Mondjuk a ventiprofilt nem állítgattam, most csak a működik-nem működik a lényeg egyelőre.
    Fotó pocsék lett, ennél szebb.

    Ez is hevenyészett belövéssel(kártya alapon), Zen2/4500- on, így is karcol rendesen :

    Valszeg ez megy az X99- be DOS/XP- hez, az még nagyobb, szintén Sharkoon házban van, bőven el fog férni, elég feelinges lesz DOS- hoz :D , a 6850 meg kijön pihenni.

    Mára ennyi, másik 2 szépség próbája holnap.

    [ Szerkesztve ]

  • zotyesz66

    őstag

    válasz DarthSun #102238 üzenetére

    Milyen kártya ez? XpertVision? Van egy majdnem ugyanilyenem, csak több rajta a szilárdtestes kondi. Szinte újszerű állapotban van, de sajnos kicsit szemetel, bármit is csinálok vele.

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz zotyesz66 #102242 üzenetére

    Igen, XPERTVISION NVIDIA GEFORCE 7900GS 256MB 256BIT PCI-E. Ez a példány nagyon lazán ment a gyorspróbán, 585/1588- on, teljesen jó a kép. AB csúszka ahogy említettem, csak 585- ig megy, mivel lehet ezt 590- re flexelni ?

  • KROK640

    veterán

    válasz frescho #102237 üzenetére

    Úgyértettem az ugyanolyan jónak számított, hogy ugyanúgy menni fog rajta a játék is, amit '94-ben adtak ki rá (pl Midnight resistance).

    Egyébként (most lehet nevetni) először PC-nél is azt hittem, hogy egyben vannak vagyis :
    mondjuk a 386-oshoz tartozik 4MB memória XY fajta VGAval, a 486-oshoz már 8MB memória XY2 VGAval. Eleinte még a HDD-t is fix elemnek tekintettem, de leghamarabb arról tudtam, hogy cserélhető. Csak valamikor később jöttem rá, hogy az, hogy 286, 386, 486 (SX, DX) nem egy-egy fix kiépítést jelentenek, hanem csak magát a CPU-t, és a VGA, RAM, hangkártya HDD szabadon cserélhető benne.

    "Ez viszont már teljesen mást jelent és át tudom érezni." -- :)

    Theszaloniki? Az szép, csak mostmár nagyon tele van turistákkal. (gondolom akkor is ez volt) Pátra meg sokkal jobban néz ki, a körülölelő hegyek nagyon hangulatos várost takarnak.
    Én Cipruson éltem egy ideig, szóval ezt meg én érzem át bőven, hogy milyen lehetett ott hosszabb ideig tartózkodni. Nem gondoltam volna, hogy valaki más is beszél rajtam kívül görögül a topicban :Y Igaz nekem "falusi görög"öm van, és az is rozsdás nagyon, írni nem is tudok :( de pár dologra még emlékszem. Arra elég, hogy random csajokat mai napig lenyűgözzek vele :D
    hazaút nekem is érdekes volt, mert délután még a tengerben fürödtem 30+ fokban, majd MO-n szakadó esőben és 5 fokban éjszaka szálltam ki a gépből, ráadásul BP másik végére kellett elhaladjak haverhoz. Napokig majd megfagytam, kis testem beállt addigra a mediterrán időkre és fura volt a magyar késő ősz.
    De ha már érdekes hazautak, akkor most, legutóbb Ausztriából is érdekesen keveredtem haza egy VW Tarsnporterrel (egy hippi busszal), Ausztriában kétszer eltévedtünk, egyszer megdöglött az első világítás és az út szélén kellett megcsinálni, hogy Tata és Tatabánya között valami sötét erdei utakon egy órát barangoljunk mire visszatalálunk a helyes irányba, majd Pesten egy gyors villámivaszatot beiktatva, az éjszaka közepén átszelve az ország másik felét reggel fél 5-re hazaérjek. Ennek örömére benyomtam a gépet és elkezdtem játszani XD
    De a lebombázott dunai hidak se semmik.

    A Celeron aranykor cikkedet olvastam régebben, és tényleg az volt.

    Kalinichta (vagy kalimera ha már reggel olvasod)

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • KROK640

    veterán

    válasz DarthSun #102241 üzenetére

    Tényleg szép kártya, a külseje alapján látszik, hogy ez már a 2010-es évek első fele. A színes matricák meg egyfajta korai pszeudo RGB-k :DDD

    #102240 Pista0001 : Akkor mondjuk úgy : kb ugyanarra számíthattál.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

  • Czo

    őstag

    válasz KROK640 #102244 üzenetére

    Ez, azert, a C64 eseteben sem teljesen igaz. Az "utantoltos" jatekokat, pl. nem tudtad jatszani, ha nem volt floppy meghajtod, mert a jatek veletlenszeruen erte el a filejait. Miutan "alap lett", hogy mindenkinek van floppyja, azutan kezdtek el jonni az ezt is requirenmentskent hasznalo szoftverek. De ugyonez igaz a REU modulokra. Mivel nem volt elterjedt, ezert alig hasznalta valami, ha sokkal tobb embernek lett volna, akkor sokkal tobb szoftver tamogatta, vagy esetleg kotelezoen kovetelte volna. Ugyonigy jart a C16/Plus4 is. A "baseline" a C16 volt, igy keves Plus4-es szoftver szuletett.

    Szerintem, '97-ben mar elo-elofordult egy egy ejszakai internet session, meg irceles az irc.bme.hu-n.

    Az elmult masfel hetben, kb annyira nem toltott be a PH forum kulfoldrol, hogy lehetetlen volt olvasni. De kb 1 napja, mar teljesen jol megy ujra.

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz KROK640 #102245 üzenetére

    :R , ja, meg monumentális is. A 6850- en mindíg keveselltem az 1 ventit. Mondjuk a kettő már elég, a 3 az meg olyan extra feeling, gondolom nem fog túlmelegedni. Flexelős hogy a HDD öböltől csak kb 2-3 centire van a vége. 6850- en futott a DOS, haver mondja - bekapcsoltad a 486- ost - nem, ez 8C/16T Xeon/HD6850. Feelinges lesz hogy a 6870 esetén is ugyanúgy nemnormálisnak fog nézni.

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz Czo #102246 üzenetére

    Itthon is voltak akadások párszor. Buli van a Vörös tenger környékén, még bármi lehet, bár állítólag az EU- t kevésbé befolyásolják az ottani kábelvagdosások.

  • Pikari

    őstag

    válasz DarthSun #102248 üzenetére

    Néhány oldal nekem - főleg a távolkeletiek - a kábelvagdosások óta kb 6-8 kbyte/seccel ment, de pár napja már minden oké nálam is.

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

  • DarthSun

    Topikgazda

    LOGOUT blog

    válasz Pikari #102249 üzenetére

    Kína belassulhat, meg gondolom Ausztrália is, ahol Czo kolléga üdül. Vagdalni fogják azt még, hiába van akár 3km mélyen, relatíve már fejlett régiók segítik a terroristákat...hopp, itt nem engedélyezett a politika... :B

Új hozzászólás Aktív témák