Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Abu85 #33887 üzenetére

    a HBCC, meg a lapszintű memóriamenedzsment, swappelés a VRAM és a RAM között ez egyedi. Bár annyira nem, mert mintha azt mondtad volna, hogy az NV kártyája is tudja, de csak a Power9-cel, mert egy ilyen megoldáshoz szükséges a GPU-ba a processzor memóriamodelljének ismerete, ami az x86-os licenc hiányában intel és AMD cpu mellett nem adatik meg. Igazad van, a nagyon nagy adathalmazokkal való munka nem az elsődleges célja a HBCC-nek, az SSG csak járulékos előny, a HBCC elsősorban a memóriamenedzsmentet oldja meg - a fejlesztő és az api helyett. Ez azt is jelenti, hogy a HBCC igazi előnye az SSG-n, mint felhasználási területen kívül valójában annyi, hogy a GPU-n kevesebb VRAM is elegendő. Ez nem a felhasználónak, hanem a gyártónak jelent előnyt. Kérdés, hogy a HBM-es implementációval ez költségek tekintetében valóban előnyt jelent-e. És hogy ebből a kártyát vásárlónak az AMD juttat-e valamit. Annak a vásárlónak, aki emiatt esetleg több RAM vásárlására kényszerül.

    A többletrajzolás problémáját a DSBR kezeli - papíron. Ehhez hasonló hardverek még a Maxwell és a Pascal is. Most persze lehet, hogy a tényleges technikai működésben van eltérés, de a lényeg, hogy az IMR-ből fakadó nehézségeket (nem fér bele az L2-be és ezért memóriasávszéleséget zabál a képrender) kiküszöbölte. Ebben a vonatkozásban az AMD nem innovál (innováció = üzleti sikert hozó újítás), hanem felzárkózik. Nem valamiféle iparágot blokkoló korlátot old fel, hanem csupán a saját GCN architektúrájának korlátait. Egyelőre papíron.

    Lehet, hogy Cullingban a Polaris volt a legjobb... mégis a teszteken az látszott, hogy az nvidia architektúráin több geometria megy át (bocs a pőre megfogalmazásért, de most had ne linkeljem újra azokat a teszteket, amiken az látszik, mennyire egy kutya volt a hawaii és a fiji és ehhez képest a polaris mit újított, ami még mindig messze elmaradt a pascal előrelépéséhez képest)
    Persze lehet, hogy úgy érted, hogy geometry / clk. De közben a konkurencia 1.5-2x akkora frekvenciával járatta a lapkáit.
    Ha most ezen javít az NGG, az nagyon szuper lenne, mert sokan arra spekulálnak, hogy a geometria a korlátozó tényező, aminek ugye van alapja, hiszen néhány éve - amikor a vega már szinte a gyártósoron volt - még arról beszéltél te is, hogy az az irány, hogy minden átmegy compute futószalagra, vagyis fölösleges a fixfunkciós részegységeket fejleszteni. Talán Raja tavasszal a groundwork alatt egy kicsit ezt is értette
    Szóval ha az NGG ezen javít, az nagyon szuper, csak itt megint nem úttörő innovációról beszélünk (az a minden számítás compute futószalagra való átterelés lett volna), hanem piackövetésről. Ezért természetesen nem hibáztatom az AMD-t, mert volt egy víziója, amit nem sikerült keresztülvinni.

    "Az AMD nem igazán fektet az aktuális technológiába pénzt" - Na pontosan ez az. miért nem?
    És most ezt a CPU mellé való bekötést úgy mondod, mintha ez valami jolly joker lenne. Papíron lehet, hogy az és aki először megcsinálja az elméletben és papíron mindenkit beelőz. De ki fog erre programot írni? Tehát én értem, hogy csodálatos, ha 2018-ban az AMD megcsinálja, hogy veszel egy AMD-s lapot ryzennel és ha belevágod az AlphaCentauridat akkor az tízszer gyorsabb adatkapcsolatot fog jelenteni, mintha hagyományos PCIe 4 esetleg 5-ön keresztül zajlana a kommunikáció. De pont azért van szükség a MÁra is gondolni, hogy legyen aki erre programot ír. Az nem fogja innovációvá (=üzletileg sikeres technológiai fejlesztéssé) tenni ezt, ha 100-ből lesz 2-3 esetleg nagyobb cím, amin ha aktiválsz valamilyen igazából valódi hozzáadott értéket nem adó módot, akkor az majd ki fogja tudni használni ezt a sávszélességet. Addig ez csak egy hamvába holt ötlet. Hanem majd 2 évre rá, amikor összeér a mainstream hardver (=legelterjedtebb, domináns piacvezető) és az általa finanszírozott szoftverfejlesztés, akkor fog majd megszületni az innováció. ÉS akkor majd az AMD két dolgot tehet:
    - hápog, hogy dehátdehátdehát mi ezt már két éve kínáljuk, a mi hardvereink már két éve tudják ezt, há'de-há'de ez nem igazság!
    - mosolyogva hátradől, mint valami ELon Musk, hogy nahát csak beérett a munkánk gyümölcse, csurrant is cseppent is azért és lehet, hogy övék a dicsőség és a profit, de miénk a tudat, hogy Ezt a technológiát mi hoztuk el a Földre.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák