Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #51029 üzenetére

    Kicsit sajnálom, hogy ennyit koptattad a billentyűzetet, de köszi, azok nevében is, akik esetleg tényleg fognak önterülőzni a közeljövőben. (rossz esetben velem is előfordulhat az idén...)
    Én csak annyit akartam hozzáfűzni a többiek megállapításaihoz, hogy az aljzatkiegyenlítő legelsősorban a beton strukturális egyenetlenségeit hivatott eltüntetni. Ad egy szép homogén felületet, de azért ha az ember rátesz egy kétméteres öleslécet, látni fogja, hogy pár mm lesz azért benne. Amikor az anyag elterült, akkor már szemre ennél a lágy anyagnál képtelenség megállapítani a pontos síkot (ezért jó ha az ember kiszintez pontokat, én egyforintos pénzérméket ragasztottam le), persze a gyakorlat sokat számít és a legfontosabb úgyis az, hogy az elsimításnál a púpokat eldolgozza az ember.
    Itt azért elég jól látszik az önterülő "terülése".
    Nagyobb eséllyel sikerül a síkot akkor kialakítani, ha vastagabb réteget öntünk, de azért az elég ritka, hogy van egy sík aljzatunk, ahol mindenütt 8-20mm-t kell bedolgozni és mondjuk nem csak az egyik sarok kíván ekkora feltöltést. Itt már kell a szöges cipő is, mert bele kell lépnünk az öntött területbe. És szükségeltetnek a magasságjelző kis szigetecskék is.

    Ami fontos: nem szabad hígabbra csinálni az anyagot mint az előírás. Sok szaki késztetést érez rá, hogy jobban folyjon az anyag, de megbosszulja magát, mert a szárazanyag lesüllyed és a teteje egy vizes, porladós szar lesz, amihez majd nem tapad rendesen a rákerülő burkolat.
    A tüskés henger meg részben a buborékok eltávolítására való, azzal nem lehet igazán elegyengetni az anyagot, nem is beszélve arról, hogy a tüske meghatározza, hogy milyen vastagságig használható. Ha vastag az öntés, akkor a hengerrel csak ide-oda tologatja az ember az anyagot.
    A rutin azért sokat számít.

Új hozzászólás Aktív témák