Új hozzászólás Aktív témák

  • alphamooncam

    őstag

    válasz #92251648 #2998 üzenetére


    Gain Staging a pluginek között is!

    A DAW-k többsége 32 bit floating point (lebegőpontos) rendszerben dolgozik, ami azt jelenti, hogy virtuálisan nincs túlvezérlés, az így elérhető dinamika tartomány ugyanis 1500 dB. Ennek ellenére a pluginek nem biztos hogy fel vannak készítve ezekre a magas értékekre.

    [link]

    Különösen igaz ez a valójában is létező analóg berendezéseket emuláló pluginekre. Ezek működését olyan precízen elemezték és modellezték, hogy ugyan úgy érzékenyek a bejövő-kimenő jelszintekre, mint való világ beli testvéreik. Ezekről általában elmondható, hogy a szabványtól nem térnek el, -18dBFS felel meg a 0 VU-nak. Ettől függetlenül a gyártók minden esetben feltüntetik, hogy az adott plugin milyen jelszintet tekint 0VU-nak, vagyis mire van kalibrálva. Előfordul az is, hogy a pluginben találhatunk kalibrációs lehetőséget, amivel saját igényeink szerint állíthatjuk be a 0 VU értéket.

    Szóval 1500dB.

    Ugyan nem ellenőriztem, hogy a Foobar 32bites lebegőpontos feldolgozást alkalmaz-e, de élek a gyanúperrel, hogy a digitális részében itt sincs gyakorlati korlát, amit elérhetnék itthon.

    Ugyanakkor tudomásul veszem, hogy amint analóg konverzió történik, úgy ez az egész nem érvényes, és azonnal megjelenik a torzítás,de csak ha eljut az analóg konverzióig.

    Mivel a digitális jelfeldogzás eredményét, csak egy úton, DA konverziót követően hallhatom meg, így értelemszerűen soha nem fogom érzékelni, hogy meddig mehetek el a digitális részben anélkül, hogy az torzításba fordulna.

    Kérlek jelezd, adott esetben javítsd ki a gondolatmenetemet, ha másként vélekedsz. :R

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

Új hozzászólás Aktív témák