Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    Korábban említettem, hogy rendeltem egy Allo Digione Signature-t, ami időközben megjött és volt is pár napom ismerkedni vele. Hárásó kérte is akkor, hogy majd írjak róla. Hát most írok.
    Bár nem szeretek írni hangról, mert alapvetően egyetértek fapacival, hogy átlag hifistának nincs meg hozzá a szókincse. Nekem sincs.
    Meg hát nyilván az akusztikai környezet is olyan amilyen. Valószínűleg nem ideális. (soha nem volt mérve)
    És persze amit én hallok az valószínűleg másnak nem mond semmit. Lehet más tök másokat mondana. Na mindegy, ez van.
    Alapvetően a Raspberry Pi 4 USB kimenetét vetettem össze a Pi 4-re rakott Digione Signature- HAT-al, aminek az SPDIF BNC kimenetét használtam. Illetve ha pontos akarok lenni, akkor a DAC-om USB és BNC bementével együtt teszteltem, mivel nem tudom, hogy a kapott hang milyen arányban függ a forrástól és a DAC-om bemenetei közötti minőségi különbségtől. Lehet egy másik DAC-nál pont fordított eredmény születne.
    A rendszer Raspberry Pi 4 USB/Digione Sig. BNC, Heed Audio Obelisk DA, Si3, Enigma 5. (elméletileg a DA usb bemenete gyengébb, mint az SPDIF)
    A Digione Sig-nek két táp bemenete van, egyik a Pi-t táplálja, illetve a "dirty side"-nak nevezett részeket, a másik pedig a "clean side"-ot, ami a hangminőségért felel. Én mind a kettőre egy-egy az igényeknek megfelelő Meanwell tápot dugtam. A Pi 4-re mindenképp kell szerintem hűtőborda.
    A Pi 4-en Dietpi az OS és Roon a lejátszó. (van még rajta Kodi a filmnézéshez, de ez lényegtelen most) A zenék vagy a NAS-ról vagy a Tidalról jöttek.

    Mint minden hifitesztet én is egyszerű "lány gitárral"-al kezdeném, csak nem lány, hanem Apey. Apey - I want you to miss me (ez a link egy élőben felvett klipre mutat, én az album verzióval teszteltem)
    USB kimenetet használva érzek az énekben némi lágyságot, valami fátyolosságot. Átkapcsolva az Allo-ra kiderül, hogy nem is egészen fátyolosságról volt szó, hanem az ének túl nagy térből jött USB esetén. Mármint nagyfejű Apey énekelt fentről. Allo esetén összébb ment feje, körül írhatóbb, fókuszáltabb lett az ének. Amit én fátyolosságnak írtam USB esetén az inkább olyan érzésre, mintha a hang amit kiénekel magából az nagyobb területre oszolna el és ezért kevésbé életszerű. Mintha aurája lett volna ami Allo esetén nincs.

    Még mindig Apey. Apey - Border Blues (Megénekli a határon fűvel való lekapcsolását, hehe.)
    A gitár élesebben, szól Allo-val, jobban elhiszem a fémhúrokat, mint USB-ről. Valahogy jobban megindulnak, hihetőbben, jobbnak érzem a tranzienseket.

    Sons of Kemet - My Queen Is Harriet Tubman
    Hmm, az a tuba Allo esetén jobban érthető mit is játszik, vagy legalábbis részletesebb.

    Ha már nemrég meg volt említve "A kék Vivaldi" , akkor itt azt jegyezném meg, hogy mintha az ének pici hangerő változásai több lépcsőből állnának Allo esetén. Azaz, mintha több pici hangerőkülönbséget tudna megjeleníteni, mint USB-vel.

    És akkor még mindig Vivaldi, csak a Rachel Podger féle Négy évszak
    Azt kell hogy mondjam, hogy a hangszerek jobban különválnak. Na nem térben, azt én pl nem szeretem. Inkább valahogy mindnek jobban tudatában vagyok, kevésbő mosódik össze a hangjuk, jobban kivehetőek Allo-val, mint USB-n keresztül.

    Összefoglalva kicsit olyan, mintha az USB egy kicsit bemozdult családi fényképet mutatna. Az Allo élesebb kontúrokkal dolgozik, mikrodinamikában, érthetőségben jobbnak tűnik nekem. Félreértés ne essék, az USB-vel is ellennék, de azért az Alloval az én DAC-om jobb. Legalábbis én így érzem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák