Új hozzászólás Aktív témák

  • Fferi50

    őstag

    válasz m.zmrzlina #41894 üzenetére

    Szia!
    Változók tekintetében nincs igazság, csak ajánlások. A VBA önmagában nem követeli meg a változók első használat előtti deklarációját sem: A változó egyszerűen létrejön, amennyiben egy értékadó utasítást adtál a változónév használatával. Pl. x=5 automatikusan létrehozza az x változót. Ez egyik oldalról nézve roppant praktikus, mert nem kell foglalkozni vele, hogy él-e a változód, hiszen az utasítással létrejön. De: Ezt a változót ebben az esetben nem ellenőrzi a VBA, sem típusra, sem tartalomra. Újabb értékadással más típusú változó lesz belőle. Ezen kívül komoly hibalehetőség is, mert egy betű elütése már egy másik változót hoz létre, nyilvánvaló szándékaid ellenére. Aztán a futtatás során keresheted a hibát napestig, mire rájössz, hogy a nap helyett véletlenül a naap (eddig nem létezett) változóhoz adtad a további számolás eredményeit.
    Ezért igen erős ajánlás a VBA ellenőrzési és segítségnyújtási lehetőségeit minél jobban kihasználni. Ezt viszont csak a változók előzetes (explicit) deklarációjával érhetjük el, amikor megadhatjuk, hogy a változó milyen típusú legyen - és akkor csak olyan értéket fogad el -, privát vagy publikus legyen, esetleg megmaradjon az értéke mindaddig, amíg az Excelből ki nem léptünk(!). Ezek az opciók deklaráció nélkül (implicite) nem állnak rendelkezésre. A deklaráció egyúttal inicializálja is a változót a típusának megfelelő null/nothing/stb értékkel. Az ellenőrzés során kiderül, ha elütöttünk egy változó nevet, hiszen az nem lesz deklarálva előzetesen.
    Az ellenőrzést egy modulban az Option Explicit utasítás modul eleji kiadásával érhetjük el, de ha a Tools - Options - Editor fülön a Require Variable Declaration opciót bepipáljuk, akkor a VBA minden modullapon automatikusan kiteszi a modul elejére az Option Explicit utasítást.
    Tapasztalataim alapján egyértelműen hasznos az előzetes deklaráció, mindenkinek, kezdőknek pedig pláne csak ajánlani tudom. Megszokni könnyű és megkönnyíti a munkát. Hiszen deklarálni nemcsak eljárás elején, hanem menet közben is lehet, a változó első használata előtt.
    Remélem ez segít a választásban.
    Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák