Új hozzászólás Aktív témák

  • robag93

    aktív tag

    Meguntam a talpibőnyés szenvedést, hogy nem igazán akar javulni. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom szinten tartani gyakori masszázzsal, ill. beszereztem egy barefoot cipőt, hogy abban sétáljak.

    Azt találtam ki, hogy 4-5 naponta fogok futni, tehát 1-2x hetente és emellett bringázni fogok, hogy pörgessem a szívet, de kíméljem a futóművet. Ezek mellett marad a heti 3-4 erő edzés (konditerem, kettlebell).
    Ma el is mentem futni kb. 3 km-t. Az volt a stratégiám, hogy nem engedem a pulzust 150 fölé, de nagyon nehezen ment 8 min/km mellett is, úgyhogy sutba dobtam mindent és belesétáltam többször is, hogy ne szálljon el a pulzus (viszonyításképp bőnye előtt 6:20 5K már ment nagyjából).
    Ezen felül megpróbáltam növelni a lépésszámomon, úgyhogy egy szakaszon 170-es metronómmal futottam (eddig 160 körüli volt a lépésszámom). Ezt azért szeretném picit javítani, mert gyanús, hogy picit túl hosszúakat lépek (a sebességemhez mérten) és úgy olvastam elég erős a korreláció az alacsony cadence és a gyakori overstride között. Továbbá az alacsony lépésszám feltételezem jelentheti azt is, hogy a túl hosszú lépések miatt nagyobb a terhelés a talpamon és a műtött lábam ezt nem tolerálta egyelőre.

    Nem tudom ebbe a tervbe hogyan fog beférni intervallum edzés. Azt sem tudom mikor kellene vádlit edzenem, klasszikus vádlierősítésekkel, hogy legkevésbé menjen a futás rovására. Ennek ellenére hosszú távon biztos vagyok benne, hogy ez is hozzájárulna a probléma megoldásához. Esetleg gondolkoztam még ugrókötelezésen is, hogy viszonylag kontrollált körülmények között tudjak futásspecifikusan a lábamon dolgozni.
    A másik sarkalatos pont a technikám. Azt vettem észre, hogy ezeknek a futócipőknek a dropja miatt, amihez nem igazán vagyok hozzászokva túlságosan lábujjhegyen futok. Logikus, hogy inkább lehet talpközépre/sarokra kellene érkezzek (nem overstride!), mert ha még ilyen drop mellett is lábujjhegyre érkezek, akkor az túl nagy stressz a talpamnak. Lehet meg kellene próbálnom valamilyen 0 dropos cipőt?

    Sorry, kicsit hosszú lett, inkább "hangosan" gondolkozós, síránkózós :DDD Bárkinek van ötlete a felmerültekkel kapcsolatban szívesen veszem.

Új hozzászólás Aktív témák