Új hozzászólás Aktív témák

  • luciferc

    őstag

    válasz Gyuri27 #4942 üzenetére

    Többször emlegetitek, hogy ha munkára kell, akkor jelentős kényelmetlenség már pár nap is. Kicsit ördög ügyvédjét játszom, de szerintem érdekes a téma. Mennyiben tekinthető fogyasztónak az ember, és így a vásárlás fogyasztói szerződésnek, ha a gép munkára kell.

    PTK:
    685. § E törvény alkalmazásában

    d) fogyasztó: a gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő személy;

    e) fogyasztói szerződés: az a szerződés, amely fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki (amely) a szerződést gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében köti; a törvény jótállásra és kellékszavatosságra vonatkozó szabályai alkalmazásában az a szerződés minősül fogyasztói szerződésnek, amelynek tárgya ingó dolog, kivéve a villamos energiát, a - tartályban, palackban vagy egyéb módon korlátozott mennyiségben vagy meghatározott űrtartalommal ki nem szerelt - vizet és gázt, továbbá a végrehajtási eljárás vagy más hatósági intézkedés folytán eladott dolgot, valamint az olyan árverésen eladott használt dolgot, amelyen a fogyasztó személyesen részt vehet (fogyasztási cikk);

    Ha munkára kell, akkor ott valamilyen vállalkozásnak kel a dolog mögött állnia*, ha másnak nem, megbízási szerződésnek. Szóval meddig terjed a fogyasztó fogalma a bírói gyakorlatban, illetve a jogászok értelmezése szerint. Egy könyvelő iroda számomra értelemszerűen nem fogyasztó, hiszen a gép szorosan kapcsolódik tevékenységi köréhez. A programozó szintén. Ellenvélemények? Fogyasztónak minősül-e mondjuk egy szerszámbolt, ahol a számítógép számlázásra és készletnyilvántartásra vagyon használva? Szerintem igen. Tehát ha a fusiban végezet programozás, stb nem halad a gép hibája miatt, akkor olvasatomban nem biztos, hogy a kötelező jótállás körébe tartozik a dolog. Máskor viszont igen, tehát az a hozzáállás sem helyes, hogy ha számlát kér valaki cég nevére, akkor az nem fogyasztói szerződés.

    * fekete meló esetén a munkára hivatkozni nem biztos, hogy szerencsés

Új hozzászólás Aktív témák