Új hozzászólás Aktív témák

  • BB9000

    senior tag

    válasz BBéci #54463 üzenetére

    Azt írod: "A hőfok ingadozásnak semmi köze az energia osztályhoz."
    Sajnos nem egészen így van ez.
    Akkor lehetne így, ha az energiamegtakarítást a gyártók minden esetben a szigetelés javításával érnék el. De nem ezt teszik!
    A hűtők energiafogyasztását úgy is le tudják csökkenteni, ha ugyanabban a készülékben nagyobb szélsőértékeket engednek meg. Ez azért van, mert minél kisebb tartományban kell tartani a hőfokot, annál többször kell ki/be kapcsolni a kompresszornak. Minél többször kapcsol be a kompresszor, annál kisebb idő van a leolvasztásra. Minél kisebb idő van a leolvasztásra, annál intenzívebb és gyorsabb kell, hogy legyen a leolvasztó fázis, annál nagyobb energia pazarlódik el a kondenzátor felfűtésekor, és visszahűtéskor.
    Sok gyártó termékeinél megfigyelhető, hogy ugyanolyan belső és külső méretekkel rendelkező két készülékük energiacimkéje eltér. (és persze az áruk is) Az egyik A+, a másik A++ vagy akár A+++. Ez pont a fent részletezett okok miatt lehetséges. Az A+++ os úgy takarékosabb, hogy közben nagyobb szélsőértékek fordulnak elő a hűtőtérben.
    Úgy is lehetne takarékoskodni, hogy jobb hőszigetelő réteget alkalmaznak, de a szélsőértékek megnövelésével olcsóbb. A gyakorlatban pedig mindig az olcsóbb megoldást alkalmazzák, mert az átlag-felhasználók nem mérik rendszeresen a hőmérsékleteket a hűtőben.

Új hozzászólás Aktív témák