Új hozzászólás Aktív témák

  • Colos1

    őstag

    válasz Ribi #56731 üzenetére

    Ezen elgondolkodtam picit... :)

    Van két egyforma dB/(W*m) érzékenységű hangfalpár, legyen a nevük "A" és "B" pár. Az "A" pár impedanciája alacsonyabb, mint "B" -é. Ekkor az "A" pár hangosabban fog szólni ugyanazon a kivezérlésen, mint a "B" pár, tehát ugyan azt fogom érzékelni, mintha az "A" pár dB/(W*m) -ben megadott érzékenysége magasabb lenne.
    De mégsem lesz nagyobb, mert nem az érzékenysége miatt hangosabb, hanem mert az alacsonyabb impedancia miatt ugyanazon a feszen nagyobb teljesítményt vesz fel, és emiatt az erősítő is jobban dolgozik, tehát a hatásfoka semmivel sem jobb.

    De gondoljuk át, hogy mi van akkor, ha veszel 1 hangfalpárt, amelyek dB/(W*m) -ben egyformák, de az impedanciájuk különbözik. Ekkor ugyanannak az erősítőnek a jobb és bal csatornájára bekötve nem fognak egyforma hangerőn szólni.

    A feszültséggel mért eredmény is egyfajta "érzékenység" aminek szerintem van létjogosultsága, de nem ugyan az, mint a teljesítményen mért, mert ez utóbbi jobban prezentálja a hatásfokot, és tudtommal ez az érték erre lenne hivatott.

    Azonban 1-2 dB miatt szerintem felesleges ezen zsibbasztanunk az agyunkat :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...

Új hozzászólás Aktív témák