Új hozzászólás Aktív témák

  • Pazolini

    senior tag

    válasz Eugene Roe #92798 üzenetére

    Átalakítás alatt van az aljzat, a kábelek vezetése és a profilozás miatt, ezért most nem tudok fotót lőni. De ha a felépítés érdekel, akkor ez kép talán segít azzal a különbséggel, hogy a hajdani flagshipben megduplázták a középmagasat (sajnos csak arról találtam képet):
    A DC = elmozdulásvezérlés (Displacement Control) nem a cég találmánya, lényegében integrált szubszonikus szűrőt jelent.

    [technische daten]

  • Pazolini

    senior tag

    válasz migabi24 #92800 üzenetére

    Jól ismert cikk. Érdemes végigolvasni mind 10-12 cikket.

    Idézem (nem generálva vitát, csak továbbgondolva a kérdést):
    Sőt, akár 70-80 cm bármilyen hálózatikábel “saját hangja” akkor is meghallható, ha azt a biztosíték és az “ösvény” eleje közé kötjük be. Ezen érdemes elgondolkodni...

    Illetve:
    A vezeték vastagságával lehet hangolni a rendszert. Azt növelve dinamikusabb, egyre “nyomulósabb” hangot kaphatunk, ami hosszútávon egyre fárasztóbb lehet. Vékonyítva egyre nyugodtabb, semlegesebb, emberibb, ám esetleg dinamikáját vesztő lesz a hang. Egyetlen ösvény esetén a nagyobb erősítőkre, komplexebb rendszerekre tekintettel, legoptimálisabb a 2,5 mm-es vastagság.

    A 4mm2-es sokak szerint jó középút, sőt inkább kompromisszum. Egyesek a 10-esre esküsznek, Bbéci a 6-os alá nem menne... Hmmm.

    [ Szerkesztve ]

  • Eugene Roe

    őstag

    válasz Pazolini #92801 üzenetére

    Jó nagy dög :) még megnézném a db diagrammot is hozzá, de 2*10"-tól nem hihetetlen.

    It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

  • Jorus

    nagyúr

    válasz Pazolini #92801 üzenetére

    Szép doboz. :) A portokkal tudnak játszani általában, hogy egyenesítsenek az alsó frekimeneten, és elég legyen 250-300 mm-es membránokat használni. Az 1 DC is elvileg 18 Hz-et tud, csak azt nem minden esetben teszik ki a prospektusba, hogy hány dB-n, mert már a 30Hz is csak -10-en van meg.

    ''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

  • HUNNIA1920

    őstag

    válasz krichd1 #92790 üzenetére

    Nem tudom pontosan mi a különbség a HDMi-n kívül a Powernode 2 és 2i között, de érdemes utána nézni, nehogy valakit kellemetlen meglepetés érjen pl. formátum vagy hálózati funkció támogatás terén.

    Nyilván azért akciós a 2016-os PN2 mert kiadták a frissített PN2i-t.
    Nem mintha nagy jelentősége lenne, mert a sima 2 se régi, de ma már olyan ütemben fejlődik minden, hogy 1 év is nagy időnek számít.

    Hozzáteszem, nekem még a sima PN2 is több, mint elég lenne, de nincs nagy bizalam az ilyen minden egybe digitális erősítőkhöz. A régi vintage nálam bevált, akkor még a zenének éltek és kevésbé (csak) a haszonszerzésnek.

    "Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."

  • #01758976

    törölt tag

    válasz HUNNIA1920 #92806 üzenetére

    I nélküli változat ugyan az 200-ért, mint az I 300-ért. Szoftver, dac ugyan az, tehát natív mqa és 24/192 mindkét esetben.(burr brown) Ez baromi jó ajánlat szvsz. Igen kellemes meleg hang az erősítős változat, és szinte tökély szoftver. Ezeké a jövő. Kiszállsz a céges kocsiból, belépsz a nappaliba és ugyan onnan szól ugyan az. Azért ez nem gáz.

  • gordonfreemN

    addikt

    válasz #01758976 #92807 üzenetére

    Kiszállsz a céges kocsiból, belépsz a nappaliba

    Ha a buszt itthagyon a házelőtt amíg odabent befejezem a zenét, akkor se az autóval erre közlekedők bem fognak szeretni, se az utasok. ;]

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

  • #10726912

    törölt tag

    válasz Pazolini #92802 üzenetére

    Anno Darvas is ezekről irt, ilyen elméllyülésben, még ennél is jobban elmerülve, ugyanazon szinten emlegetve minden jelentőségét, az anyagok hatását a hangra, irt a kábelösvényről, dielektromosságról, lávakőről, furcsa újra olvasni ugyanezt az elméllyülést, főleg, hogy pl itt, ezen a fórumon is sokan kinevették, kinevetik. Pedig egyszerű laikusként is nagyon sok mindent meg lehet érteni, ha meg kicsit elméllyül az ember az interferenciák, elektromosság mágneses terének befolyásolása, anyagokon való áthaladásának közbeni alakulása világában, nagyon sok meglepetés érheti, mindez úgy, hogy voltaképp csak következetesség és kiváncsiság kell, pénz szinte semmi. jó olvasni, bár sokminent én sem tudok elfogadni, pl a különhálózat, azaz KÜLÖN hálózat hatását a külön hálózaton lévő hifire a lakáson belül...itt már olyan...na mindegy, jó olvasni, kössz a linket :)

  • szazbolha

    addikt

    Spotify: Ma a lányom beüzemelte nekem a spotify-t, de még idegenkedem...
    Csak prém előfizetéssel lehetett a legjobb minőségű streamet beállítani.. OK.
    Ha ragaszkodom a "régi" teljesen analóg hifi (vagy majdnem hifi) eszközökhöz, akkor van lehetőség arra, hogy valamilyen kütyüvel érdemi hangminőséget kapjak? Értsd: ne a telóban számítógében lévő DAC legyen a leggyengébb láncszem.
    Egyáltalán milyen különbség van a jó / rendkívüli minőség között. Valamelyik veszteségmentes? Hogy viszonyul egy CD-hez vagy flac-hoz?

  • fehér_ember

    addikt

    válasz szazbolha #92810 üzenetére

    Mostmár aztán tényleg nem tudjuk mit is akarsz és mennyiért.
    Eddig azt vettem le elvagy rádióval meg cd-vel, és hogy keveset szánnál rá. Erre tőlem is kaptál választ, bár tény hogy nem az eredeti 30+30-ért, viszont szép állapotúakat linkeltem, úgyhog a külsőre sem lehetne panaszod. Amúgy a cd még mindig totál pariban van ezekkel, szóval szerintem maradhatsz annál. Persze igazából fogalmam sincs milyen minőségre is volna szükséged. Először valaki az ő szintjéhez mérten ajánlott jóval az elképzelésed fölött. Még nagyobb számokat akarsz hallani? :D
    Amúgy én pl. egy régebbi pc-t + külső dac-ot használok forrásként.
    Ha van egy számítőgéped akkor pl. vegyél hozzá egy ilyen olcsó dac-ot, és meg is van a forrásod.

    [ Szerkesztve ]

  • fehér_ember

    addikt

    válasz fehér_ember #92811 üzenetére

    Persze csak akkor vedd meg ha működik rendesen; bár ez minden használt cikkre igaz; és gondolom ezzel te is tisztában vagy.
    Meg szerintem az sem baj ha leragadtál a 90-es években. Vegyél most használtan olyan cuccokat amikre akkoriban csak a nyálad csorgathattad a prospektusok lapozgatása közben. Azok java mostmár szinte mindenkinek elérhető árban van ha felbukkannak a használtpiacon.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz fehér_ember #92811 üzenetére

    Én sem tudom pontosan. Kaptam ajánlásokat, tippeket tágul a lehetőségek tárháza... az idő nem sürget... a büdzsét is tudom bővíteni, ha látom értelmét. Kérdeztem a spotify-ról, amit többen is ajánlottak.
    És gondoltam okosabb ha megkérdem a tapasztaltabb topiclakókat és csak aztán lépek tovább ebbe vagy más irányba. Felmérem a lehetőségeket a saját korlátaimat figyelembe véve.
    .
    Ezzel gond van?

  • fehér_ember

    addikt

    válasz szazbolha #92813 üzenetére

    Oké csak így kb. nulla értelme van jelenleg részedre a használtpiacról konkrét dolgokat néznünk meg belinkelgetnünk, mert azok lehet pár nap múlva már sehol sincsenek; lecsapnak rájuk, megveszik akiknek tényleg szükségük van rá.
    Akkor azt javaslom egyenlőre hogy olvasgass sokat és kérdezgess azokról a dolgokról amik nem világosak számodra.
    .
    Természetesen nincs gond, csak nem így kezdted.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz fehér_ember #92814 üzenetére

    Épp pont arról kérdeztem. A spotify minőségéről és hogy miként viszonyul veszteségmentes forráshoz, meghogy melyik stream beállítás mit jelent.
    Köszönöm a válaszaid. Megnéztem a használtpiaci linkeket amit adtál, olvastam hozzá user véleményeket, teszteket és speckókat.
    .
    "Persze igazából fogalmam sincs milyen minőségre is volna szükséged."
    .
    Ezt hogy lehetne megfogalmazni? Mire van szükségem? Induljunk ki abból hogy a maximálisra. Innen lehet a kompromisszumokat megkötni.
    Csakhogy az audioláncban a leggyengébb láncszem mindig is az a szoba lesz ahol a zenét hallgatom, aztán a másik gyenge pont én magam vagyok, mert 40-50 év felett egész más arányokkal kezdjük érzékelni a magas/közép/mély hangokat.
    (sőt egy eü. intézményben végzett alapos "fülkimosás" után is egészen másképp halljuk a világot pár napig-hétig)
    .
    Amúgy tudom mit akarok hallani egyes zeneanyagok esetén (bennem van még az emlék vagy idea), de ezt a szubjektív érzetet nem tudom megfogalmazni és leírni. Azt sejtem, hogy a készülékek 1-10 minőségi skáláján nem a 10-et kell megcélozzam, mert az akusztikai környezet és érzékelési adottságok miatt a 7-10 tartományban már nem fogok különbséget tapasztalni.
    De lehet tévedek, és minden plussz emelné a zenehallgatási élményt, még egy irányított hangfalkábel is.
    -
    Tehát keresem a 7-es szintet, ami lehet nem azonos a te 7-es szinteddel, vagy tán mindenkinek más a 7-es szint. Vagy van akinek van jó füle és akusztikailag tökéletes zenehallgató terme és akkor csak a 10-es szint érdekli, nem is érti miről írok.
    Majd talán elmondják mások, hogy ők milyen taktikával jutottak el a maguknak megfelelő szintre. Vagy leírják hogy lehet megfogalmazni egy szubjektív zenehallgatási minőséget.

  • fehér_ember

    addikt

    válasz szazbolha #92815 üzenetére

    Én vagy 2 évig deezer előfizető voltam, utána átnyergeltem spoti-ra de csak amiatt mert náluk van egy telefonra feltehető app, amivel akár az ágyban fekve is 100%-ban tudom kezelni a pc-n futó alkalmazást (wifin). Szóval nem azért váltottam mert jobbnak találtam volna. Egyébként meg pl. a deezer személyre szabott ajánlóját eléggé kedveltem + sok jó mixet, remixet is találtam náluk.
    Úgy cirka egy bő év spotify után meg tidal-os lettem, mert annak valóban kicsit jobb a hangminősége (de azért nem annyira egyszerű ezt eldönteni).
    Úgyhogy lehet akár az árakat is nézni, vagy azt hogy hol találunk több kedvünkre való zenét, melyik felülete jön be jobban, melyiknek jobb a személyre szabott ajánlója ...stb.
    Amúgy ezekről magatok is meggyőződhettek valamilyen mértékben, mert mindegyik ad lehetőséget ingyenes próbahónapra. Szóval a fizetős részt is lehet (néha akár 2 hónapig is) ingyen élvezni.
    Tidal hifi pl. inkább csak családi csomagban elfogadhatóbb árban. Szóval ha amellett döntenél akkor toborozd a családtagokat ;)
    Amúgy én a youtube-ot is kedvelem, igazából amik az elmúlt években kerültek fel előadóktól, azok ott is rendben vannak, szerintem. Persze régi felvételek is akadhatnak elfogadható minőségben. Meg amúgy is az nyom sokat a latba, hogy milyen a felvétel minősége, a tömörítés inkább a hosszabban hallgathatóságra hat ki egyértelműbben (de természetesen csak szerintem, és a mostani álláspontom alapján; :) ... a viták elkerülése végett).
    Ezek az online szolgáltatók inkább csak azért jók, mert tök kényelmes hogy ott van előtted szinte akármelyik előadó kiadványainak java (a legfrissebbeket is beleértve). De amúgy az is fajin hogy kedvedre csinálgathatsz lejátszási listákat, meg ha valakitől hallasz pl. egy jó számot, mehetsz és csekkolhatod az összes többi számát is...stb.

    Menj el hallgatózni ahová tudsz, de igazából úgyis a ráfordítandó keret fog határt szabni a minőségnek; meg persze az is, hogy fogsz-e valakikre hallgatni vagy hallatlanul is a saját fejed után mész majd. Ami persze szintén nem lenne meglepő, hisz úgy szokás; ilyenek vagyunk, na.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz fehér_ember #92816 üzenetére

    Köszönöm a leírást.
    Még mindig vannak bennem kételyek, hogy a veszteségmentes forrás (pl. FLAC) miként viszonyul a spotify "jó/rendkívüli" minőségű streemjéhez.
    Nehéz lenne megérteni, hogy audiofill beállítottságú emberek nagy gonddal összeállított (valós) hifi rendszerükhöz miért választanak egy szinttel gyengébb forrást.
    Itt a fórumban olvasottak szerint a Tidal jobb mint Spotify és idézem:
    "A Tidal Master minőség és az eredeti FLAC verzió között van mérhető és hallható különbség"
    "A High beállítás a CD minőségnek felel meg"
    Nekem ezekből az jön le, hogy a Spotify a CD minőségét nem éri el.
    És akkor még messze van innen a hanglemez minősége. (szerintem)
    .
    A Tidal-ra még nem regisztráltam, de úgy gondolom akkor tudnám eldönteni a hangminőségek közötti különbséget, ha lenne egy streamelős, legalább közepes-jó DAC-al megáldott eszközöm. Talán egy ilyen: Yamaha WXAD-10
    Bár ez a Yamaha nem teljesen tudja a Tidal/master minőséget visszaadni egy leírás szerint.

    [ Szerkesztve ]

  • nLali

    senior tag

    Én a Tidal Master, Tidal Hifi besorolású anyagokat nem, vagy csak nagyon nehezen tudom megkülönböztetni PC-n tárolt FLAC-tól.

  • Dorian

    félisten

    válasz szazbolha #92817 üzenetére

    Ez a téma számodra kevésbé releváns. 30ezer Ft-os komponensekből épített rendszer esetén az ilyen hasonló minőségű források közti különbség teljesen mindegy.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • HUNNIA1920

    őstag

    válasz #01758976 #92807 üzenetére

    Akinek számít a HDMI, annak pont nem ugyanaz a két eszköz. :) Gondolom eget verő különbségekről nem lehet beszélni, majd az idő eldönti, hogy a szoftvertámogatás mennyire lesz megoldott az i nélküli verziónál. A gyártók szeretik elég hamar elfelejteni a nem is túl régi eszközeiket.

    Egyébként én is a nyáron cseréltem le a Himedia Q10 Pro média playert egy Bodor PC-re. Érdekes volt az összehasonlítás, mert mint forrás eszközök, túl nagy különbségek nem voltak hangzás terén. A Q10 Pro valamivel keményebb hangú volt, a Bodor inkább lágyabb, analógosabb.

    "Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz HUNNIA1920 #92820 üzenetére

    " A Q10 Pro valamivel keményebb hangú volt, a Bodor inkább lágyabb, analógosabb."

    El is mondtad a lényeget... ;)

    Ezér' a lágyabb, analógósabb hangér' fizetünk ki sokkal többet.. Ennek hiányát nem lehet eq-val (és semmivel) pótolni.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • #01758976

    törölt tag

    válasz HUNNIA1920 #92820 üzenetére

    Ha csak a mostani állapotában marad a szoftver tehát nem fejlesztenék tovább a BlueOs-t, már jó, de erre kicsi a remény. Én pl. nagyon örülök, hogy ment tőlem a Teac NT, az borzalom volt Tidallal. Ez meg élményes, a szó 21. századi értelmében. Tudni illik, hogy nem fér bele hiba, nincs is.
    Spotify vs Tidal hifi. Ha nehezen tudod megkülönböztetni őket, akkor valami baj van. Nem kicsivel jobb a Tidal hifi, bár nem árt a forrásnak is legalább közepesnek lennie. A cat 7 pedig „kötelező”. Látom cél pc-d van, az jó Feri azért ért ezekhez a dolgokhoz, de egy kommersz pc, laptop, gyengébb hálózati lejátszó alkalmatlan forrásnak. Egyszónak is száz a vége, kell lánc, hogy kijöjjön a Tidal különbsége.

    https://www.highresaudio.com/en/shop/streaming ez pl, jobb a Tidalnál, 24/192 natív, Nincs mqa varázslat stb., igaz kell neki sávszél, meg még jobb rendszer. Azt meg nem látom be, a mai Magyarországon, miért sok havi 3000 forint előfizetés, cd minőség, vagy a feletti szinten elérhető zenéért. Jól meghegyezett cél pc kell ahhoz, hogy egy flac elérje egy közepes hálózati tidal hifijét.

    százbolha: Ha elolvasod, ha nem. Neked mindenek előtt tapasztalatra van szükséged, az olvasás édes kevés. Te cuve vonalon indulnál, de nem ismered a fajták jellemzőit. Ez a hifi. Nem borról beszélek. Ha van ötszázezer forintod hifire, 49 féle hangzást tudsz felépíteni belőle, lényegesen eltérőket is. Olyat, amin jó májkel dezsekszon, meg olyat is, amin jó Pavarotti. És ezek kevert változatait is szép számmal, ezen az olvasás nem fog segíteni. Hallgatózni kell, hogy legyek már demagóg. Aztán mikor, tudod, hogy vörös vagy fehér, tudod mi jellemezi a különböző márkák, kategóriák, egységeit, lehet megtudod, mi a te 7-es szinted és mi egy lánc 7-es szintje. Aki magától épitkezik, összeállít valamit és azt gondolja, jó, rendben van. Ha, viszont tovább él benne a kíváncsiság, marad fórumokon, eljár hallgatózni, ne adj isten élő koncertre megy, hamar kijózanodik és számtalanul ölheti a 20 ezreseket a rendszerébe, mire jó lehet. Ez az általánosság. Tapasztalat kell, hogy összehozz egy rendes láncot, és nem árt, ha az évtizedes. Vagy kevesebb, de aktív. Ha ezt az utat választod, itt az első jó tanács: Yamaha wxd-10, felejcsd el, egy modern telefon hozza azt a zenei szintet, mit az tud, kidobott pénz, ha a minőségi zene lejátszás a cél. Ha nincs affinitás ezekhez, és elég egy kellemes hang olcsóé powernode2 vagy 2I meg egy rendes doboz, vagy más egybe. Jó hang, kényelem, nincs hifi nyavaja. Aztán lehet ezeken is feljebb lépni hangban, mondjuk Lumin vonalon. : )

    Gyuri mán tapasztalt :D Piciért, sokat.

  • #10726912

    törölt tag

    válasz szazbolha #92817 üzenetére

    A hifi egyik alapillére az erősitő. Arra kéne gyűjtened, akár elő-végfok párosra is, ha magas szintet akarsz elérni zenehallgatás terén. keress az AVX-en, Jófogáson, Hifi piacon erősitőket, használtan 10-20 éves darabok között vannak minőségi épitések, ezeknek az épitése, alkatrészei, a végeredmény (hang) a mai erősitőket nézve többszázezres szint (ha újként vennéd), ezért javaslom, hogy 10 évnél régebbit 100-200 ezer között keress. Ha a makszimumot akarod kihozni (persze ez relativ fogalom), akkor a megengedhető kompromisszumokkal ez az alja. Ehhez utána lehet forrást, kábeleket, dobozokat keresni, ezeket meg lehet olcsóbban is úszni (DAC, hozzá forrásnak akár egy laptop USB-n, kábelekből akár a CAT 7, de jobb vételekre várva, mint Alisca, Taralabs, Linn, stb lehet attól jobb is olcsón, dobozok 100 alatt használtan szitén vannak jók).
    Keress a környékeden Audio Analogue, Roksan, Magnum, Vincent, Primare, stb erősitőket, nézzd meg, hallgatózz, tudd meg, mi számodra az etalon, de 100 ezerért CSAK erősitő legyen, se DAC, se semmi kütyü, ennyiért csak elő-végfok fér bele, egybe vagy külön épitve, az mellékes. Ez általánositás, lehet ebben kivétel, de általában véve iránymutatásként megfogadnám.

  • fehér_ember

    addikt

    válasz szazbolha #92817 üzenetére

    Pedig nem ezeken kéne rágódnod, hanem majd azon hogy első körben minnél jobb hangdobozokat szerezz, meg hozzájuk méltó erősítőt.
    Amit linkeltem nad-ot valószínűleg egyértelműen jobb hangminőségű mint az a wxad, ez az olcsó új erősítőkbe építettek szintjén mozoghat (bár még nem hallottam). De vehetnél "olcsón" TC Konnket 8-at (28k), ez már tuti elfogadhatóan szólna pc-vel. Esetleg Nuprime uDSD (29k) vagy ez az airdac ...stb.
    Újonnan és elég jót? Tessék Na jó :) ilyenen nekem sincs, mégse vagyok szomorú.
    Ha vannak cd-id, akkor hallgasd nyugodtan azokat egy elfogadhatóbb hangú cd játszóval, az is tömörítetlen (wav). Már ha ennyire bedőlsz a tömörítetlenséget ajnározó reklámkampánynak és amenyire szabad a tömörítettlen szót használni egy rögzített valamire (persze ez csak egy ironikus elmélkedés volt).
    Amúgy sokáig még az is sokkal többet számít, hogy milyen lejátszó szoftvert használsz a pc-n, mint az hogy mp3 vagy flac.
    Indulásnak majd legyen egy alap elfogadható dac-od és próbálj meg minnél jobb hangdobozokba invesztálni, meg persze az erősítő se mindegy. Alap kábeleket is ajánlani fogunk, ha megkérded.
    De mint mondtam, úgy szokott ez lenni hogy mennek a saját fejük után és végül vesznek valamit újonnan (tehát úgy, ahogy még a rossz se épp olcsó). Eleinte elégedettek, de jobb esetben is hamar tovább akarnak lépni és jönnek vissza kérdezni. Persze továbbra is azt választják amit ők akarnak, és így tovább. :) Esetleg pár év múlva már elkezdenek hallgatni másokra.
    Ha viszont újonnan fogsz vásárolni ráadást meghallgatás nélkül, akkor jobban teszed ha nem mész el sehová sem hallgatózni sem előtte sem utána és miután fix lett mit veszel, inkább ne kérj róluk őszinte véleményt. Úgy talán tovább bírod velük. ;)
    Persze ezzel nem azt akartam mondani hogy ha használtan vásárolsz akkor attól jobb minőséget kapsz, hanem hogy a ráfordítható összegért kaphatsz jobb minőséget. De úgy is nézheted, hogy rossz vagy nem a te izlésedhez passzoló választáskor kevesebbet dobsz ki az ablakon. Kevesebb bukóval tudod őket tovább adni.
    De amúgy azokat is megértem, akik nem akarnak semmi rizikót és csakis újonnan hajlandóak vásárolni. Szóval ezeket neked kell eldöntened.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz Dorian #92819 üzenetére

    Szerintem lehet releváns a téma (spotify vs tidal vs CD vs bakelit), mert érdekel a fórumozók véleménye erről és az is hogy valós hifi rendszerükhöz milyen forrást használnak és miért, illetve milyen szubjektív érzetük keletkezik a forrásokkal kapcsolatban.

    Természetesen elfogadom, hogy 30.000 Ft-os komponensek esetén nem feltétlen fogom ezt a különbséget kihallani. De az első kérdésem óta picit emeltem a büdzsén mert megértettem, hogy ennyiből még hifi közeli cuccot sem lehet jó szívvel ajánlani.
    És persze hajt a kíváncsiság... ezek a stream források nekem újdonságok, a fülem még CD-re meg bakelitre emléxik. Ezért nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy rossz akusztikájú zenehallgató szobámban (egy dolgozó szoba) milyen eszközökkel fogom meghallani a különbséget.

  • fehér_ember

    addikt

    válasz szazbolha #92826 üzenetére

    Ha a netes zeneszolgáltatókat is használni akarod és nem nagyon-nagy a büdzsé akkor a vinyl-t felejtsd el. Az mégtöbbe van mint egy alap digit rendszert összehozni és még csak ugyanott vagy hangminőségbe. Ha a lemezelésből (annak nyűgjeivel együtt) magasabb szintet akarsz elérni, az nagyon nem olcsó. (persze minden viszonylagos)

    Vannak az ajánlóba is rendszerek, meg a nevekre kattintva is láthatod a cuccokat. Már aki beírta.
    De mint már mondták. Rengeteg variáció lehet jobb; meg persze rosszabb is.

    [ Szerkesztve ]

  • #01758976

    törölt tag

    válasz #10726912 #92823 üzenetére

    Nem értünk egyet Tigris. Használtban 100k-s darabárral nem éred el powernode2 szintjét, 200k darabárral pedig egy jobbét. Nem ismételném magam, de igen kevés ember tudna összerakni jobbat akár 100-200k val többe kerülő rendszert, ami jobb a két fentemlítettnél. És akkor még hol a kényelem. Viszont ez csak, nem fájl alapú lejátszásnál igaz, tehát hálón. Szerintem amit te írsz, ma már zsákutca. Franc sem dobál el éveket, plusz rengeteg energiát mire összeáll valami. Főleg ha olcsóbban van kényelmesebb, jobb hangú, nem babra cucc, mint az egybe dolgok. Kell egy ösvény neki, egy konnektor, cat 7 ethernet, hf kábel, csók. És nincs hifi buzerga, de van egy olyan hang, ami már hosszútávon is elég jó, és akkor sem bánt, ha nagyobb rendszerről lépsz vissza. Ezt meg rész darabokból, nem hozod össze. Ahhoz minimum, kammerernek, Earnak, krichd 1-nek kell lenned. Szívás.
    Kitartóan elérhető azon célok, hogy jobb legyél hangban ugyanazon áron egy egybe dolognál, megértem, ha valakinél ez hobbi, de sokaknak minek, ha kapásra jobbat vehet? Befizet egy 3 rongyos Tidalt és tönkreverte a komponensenként 200k-s cd láncot. Véleményem szerint.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz #01758976 #92822 üzenetére

    "Tapasztalat kell, hogy összehozz egy rendes láncot, és nem árt, ha az évtizedes."
    Ezzel egyetértek, de nekem már nincs erre 10 évem, se 4 mint neked volt. Ezért olvasok, tájékozódom a mai lehetőségek felől és szintetizálom mások véleményét és azt összevetem a saját elképzeléseimmel és korlátaimmal.
    Hálás vagyok a tanácsokért, de azt senki sem veszi figyelembe, hogy az én rendes/rendetlen láncom végen egy akusztikailag gyenge és megváltoztatni nem kívánt szoba van.

    Mint írtam már, a múlt évezredben végigjártam egy utat hifi-ben (vagy amit akkoriban annak hittünk közép-európában), valamint építettem erősítőt, keverőt, különböző helyeken hangosítottam a tornateremtől a metro klubbig, szóval nem csak a saját nappalimban. És bár nagy bánatomra nem vettek fel a hangmérnökire az erősáramú szakon megtanultam merre szaladnak az elektronok és miért.
    Lehet ez a tapasztalás kevés az itteni mércéhez, én mégis csak azt szeretném visszahallani amit akkor jónak hittem. Illetve szerényebb keretek között valami hasonlót. Azt amikor a zenemű befogadása és a natív érzékelésre ható hangzás egy egyedi élményé alakul. Mindenkinél más az élményhatár, mindenkinél más az a szint amit elfogadhatónak tart. És abban is biztos vagyok, hogy az elektronikusan közvetített hang által keltett élmény más mint amikor a zeneakadémián jó helyről hallgatunk, vagy egy templomban értő kezek bach-ot nyomnak az orgonán, vagy a régi zenekarból a haver előveszi az akusztikus gitárt és penget rajta picit vagy amikor a feleségem képzett hangján egy népdalt énekel. Ezeket nem akarom kütyükkel pótolni.

    Én úgy gondolom a fogalmak is tisztázásra várnak, mert amikor én otthon használatos hifi vagy hifi közeli eszközökről és zene hallgatási élményről írok, akkor az még nem "audiophile" vagy "High End" kategória. Lehet ezzel van a gond. Lehet én nem tisztáztam eléggé miről is beszélek.

  • #01758976

    törölt tag

    válasz szazbolha #92829 üzenetére

    Akusztikáról: Javítható. A te esetedben is ezt kifogásnak érzem. Én is így kezdtem, visszhangos nappalimba, minek nagy anyagi befektetés? Hát olcsón kezdtem. Rá is basztam. Az akusztikám a mai napig nincs rendbe rakva, javítgattam, de nem több. Pacit idén szeretném elhívni. Szóval ha lesz egy jó rendszered, de később akusztikázol sem istenfélő. nyilván jobb előre.

  • Mathiask

    senior tag

    válasz szazbolha #92826 üzenetére

    "spotify vs tidal vs CD vs bakelit"

    Szerintem annak hogy ki milyen forrást hallgat, nem sok köze kéne hogy legyen a hangminőséghez. Minddel lehet zenét hallgatni. Más kérdés hogy kinek mi a kényelmes, van aki biztos nem fog vinyl lemezeket rakosgatni, és van akinek nem előny(pl nekem), hogy az autóból bemenve ugyanott folytatódik a szám. Szóval mindenki döntse el melyik esik kézre és fektessen abba.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #10726912 #92823 üzenetére

    Köszönöm a sok ajánlást. Jó tippnek tartom, hogy az erősítő legyen az első választás, aztán jöhet a többi. De sajnos nálam már a zene hallgatási szoba és annak akusztikai tulajdonságai már adottak. (lehet ennek nincs akkora jelentősége mint én gondolom?)
    Korábban egy topictárs azt ajánlotta, hogy a Magnat Vektor 22-öt tartsam meg és az így magmaradó pénzt más komponensekbe tegyem. Jelenleg ez az irány, nekem ésszerűnek tűnik.
    A másik változás, hogy eredetileg CD/FM rádió volt a forrás amivel számoltam.
    De eltelt pár nap és az itteni vélemények alapján már a stream forrásokat próbálgatom legyőzve az idegenkedésem ezzel a médiával kapcsolatban. Így kerültek képbe a Yamaha cuccok.
    De a legrosszabb, hogy elővettem a régi lemezjátszómat és a megmaradt bakelit lemezeket. A tartalék hangszedőt nem találom, meg a hajtást is kéne kicsit karbantartani... de, már keresem a helyet hova helyezzem el.

    Bocs.. de még nem jutottam el a 100-200K-s használt erősítő beszerzési gondolatáig, mert úgy gondolom mindig a lánc leggyengébb darabja határozza meg a hangzás fő tulajdonságait, vagy hibáit. Gyenge darabjaim meg vannak bőven.

    Viszont a fórumot végig olvasva volt több ajánlás régebbi erősítőkre pl. Rotel.
    Privát üziben is kaptam véleményeket, amiért szintén hálás vagyok. Többek között a Rotel RA-935BX MKII "Hifi" és az audiofillnek hírdetett Rotel RA-820BX4 erősítő szerepelt az ajánlások között.
    Ezekről mi a véleményed illetve a véleményetek?
    Vagy ilyesmit ne is kérdezzek, mert nem éri el a 100K határt?

  • fehér_ember

    addikt

    Azt mindig elfelejtem :W hogy új netes vásárláskor azért utólag ott az elállás lehetősége (bár nem tudom mennyi nyűggel jár-hat és hogy kötelező-e a visszatérítés vagy csak másba beszámításig lehet eljutni).

  • #10726912

    törölt tag

    válasz #01758976 #92828 üzenetére

    Irtam valahol, hogy a külön komponensek esetében a CD-t kell hallgatni?
    Ha az egybe rendszer (ami csalóka, mert a jó egybe rendszer csak egy készülékházon belüli külön készülékek összessége) jobban szól a Tidal-lal, akkor a külön álló komponensekből össze rakott rendszeren is jobban szól a Tidal, nemde? Ha az egybe rendszer erősitőjét nézed, akkor értékében (ha pl 150-200-ért veszed az egyberendszert) mennyi esik az erősitőre? Úgy lenne haszálható az érvelésed, ha mindkettő rendszer esetén a CD lenne a mérvadó. legyen pl az általad emlitett egybe rendszer és az enyém, ami 100 ezer erősitő és 100 ezer forrást takar (forrás mellett elfér a CAT7 is), ennyiért vehető. Az enyémben nincs CD játszó, újszerű, modern hálózati lejátszó van 20 éves nagyon egyszerű angol erősitővel, ami 20 éve jött ki 450 ezerért. Nem hiszem, hogy követendő az a felfogás, hogy vgyél egybe dolgot, mert az biztosan valamilyen (elhiszem, hogy jó minőség), attól jobbat nehezen épithetsz. mert ahhoz olyan tudás kell, akiket felsoroltál. Jelzem, hogy az aláirásomban szerepel, hogy kinek a tudására támaszkodva épitettem a rendszerem, tőle tanulva hifizek, s akiket felsoroltál, azok most is elérhetők a kérdezőknek. tehát nem érzem hibásnak a tanácsom, pusztán egy nehézkesebb, de végeredményben jobb, saját tapasztalatokra és tanulásra buzditó pár hét, hónap után vásárlás felé terelő tanács.

  • #01758976

    törölt tag

    válasz Mathiask #92831 üzenetére

    Ne viccelj már. Hogy ne lenne köze forráshoz a minőségnek? Vagy egy jó cd, vinl, háló között érted? Mert még ott is lennének kétségeim, általánosan értelemben meg kijelentem, hogy ez butaság.

    Tigris: Lényegében egyetértünk. DE "Ha az egybe rendszer (ami csalóka, mert a jó egybe rendszer csak egy készülékházon belüli külön készülékek összessége) jobban szól a Tidal-lal, akkor a külön álló komponensekből össze rakott rendszeren is jobban szól a Tidal, nemde? " Nem. Lényegesen jobb az egybén. Ezt mondom jó pár hsz. óta. Általánosan jobb a kapott hang, cd-n is, sok sok esetre ezt mondom.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz fehér_ember #92827 üzenetére

    Tételezzük fel, hogy van CD és bakelit lejátszom, ha nem is High End, de megfelelő HiFI minőség, ha ezeknél gyengébb forrásnak tekintem (lehet tévedek) a spotify és tidal "normal" streamet, akkor mi indokolja, hogy az audio lánc más elemeit egy magasabb minőségi szintre fejlesszem?
    Lehet ezt a témát már mások körbejárták, de nekem kimaradt bő 20 év és nem értem a logikát. Eddig mosolyogva legyintettem, mikor a lányom a telóján spotify-t hallgatott, de amikor itt is olvastam róla mint "legal" forrás audiophil rendszerekhez akkor el kezdett érdekelni a dolog.
    Ha zeneminőségre igényes emberek is használják csak nem lehet az olyan rossz.

  • #10726912

    törölt tag

    válasz szazbolha #92832 üzenetére

    Ne a vásárlás legyen az elsődleges szempont, hanem a tapasztalat. Most az a baj, hogy nem tudod, mit szeretnél, mi az, amit minőségként hallgatnál. Könnyen lehet, hogy sokáig elégedett lennél a hárásó által ajánlott eszközzel, könnyen lehet, hogy nem fog kelleni neked 100 ezres vagy drágább erősitő, de ehhez hallanod kell olcsóbb drágább rendszert otthon, 4-5 rendszer már egy alaptudást adna, milyen a roksan világa egy mission 752-es mellett és milyen az Audiolabs a Warfedale 11.2-vel, nem cd és nem rádió által szólaltatva. Kell hallgatnod, másképp csak csapongani fogsz a tanácsok között. Ha azok az induló tapasztalatok megvannak, el tudod mondani, hogy ahhoz képest mit szeretnél. Amiket leirtál a múltadból, az nem hifis, csak zene hallgatós tapasztalás (ezért a párhuzamért sokat kaptam és kapok itt a fórumon, nem értik, vagy nem akarják érteni a hasonlatom, de másképp MÉG nem tudom megfogalmazni). A hifi irányzatait, filozófiáját is érdemes olvasni, próbálni érteni, elfogadni, ami nem a pénzről szól, de nagyon sok pénzt fel tud emészteni, ha hibákkal tarkitva próbálkozol.
    A szoba akusztikától függetlenül kell egy rendszerben gondolkoznod, a rossz akusztikájú helységben is a jobb rendszer fog jobban szólni, emiatt érdektelen ez a probléma, mindenütt hallgathatsz jobb rendszert. Kéne persze olcsóbb rendszert is hallgatnod, lehet, hogy a Cambridge világa is tökéletesen kielégitené az igényeidet, megfelelően kiszolgálva persze. De előbb el kell menned pár helyre, kell egy támpont Számodra, hogy aszerint adhassunk tanácsot.
    hárásó: ha az életem engedi, szivesen elmegyek meghallgatni, persze össze hasonlitósan a saját rendszeremmel, elhiszem, hogy sokmindent hallgattál Te is, nem kérkedés, hanem hifizés és tapasztalat szerzés a cél :) Addig csak saját tapasztalataink alapján tudunk tanácsot adni, ami amolyan két út jelzés.

    [ Szerkesztve ]

  • Dorian

    félisten

    válasz szazbolha #92832 üzenetére

    Azokat a Roteleket felejsd el, vékony, magasba húzó hangúak a sok magaskomponensű torzításuk miatt.

    De legcélszerűbb először a hangdobozt kiválasztani.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • szazbolha

    addikt

    válasz #01758976 #92835 üzenetére

    "Lényegesen jobb az egybén. Ezt mondom jó pár hsz. óta."
    Mivel nincs tapasztalatom ez ügyben, elfogadhatónak tartom ezt az állítást, ami nyilván a te tapasztalásaidra épül.
    .
    Korábbi hozzászólásaidból úgy értettem ki, hogy te az "egybén" a Bluesound Powernode 2i -t érted, sőt azt is írtad, hogy nagy tudás kell ahhoz, hogy valaki egyedi komponensekből ilyen minőséget összerakjon. (nem pontosan idéztem, de ez volt a lényeg)

    Tételezzük fel, hogy ezt az eszközt az "egyben" eszközök 1-10 skáláján a 9-es szintre tesszük, akkor az általam megcélzott 7-es szinten (lásd hangsugárzó minősége) mégsem nagy tévedés a Yamaha médialejátszós cucca, illetve annak az a változata amikor erősítővel van egybe integrálva. Példa:
    100K-ért YAMAHA R-N303D vagy kicsit többért a YAMAHA R-N602

    Olvastam a teszteket ezekről AV-n, de nem ismerem az emlegettet yamaha hangzást, és a leírt gyenge részletező képesség is kicsit riasztó.
    Tudom ez a hifi alsó osztálya, vagy az sem (tán még topik téma sem lehetne...), én csak a viszonyítási alapra vagyok kíváncsi a 2-300K-s Powernode 2i vagy sima 2-vel szemben.
    Mert az itt emlegetett rendszerek bekerülési összegét a 300K sem éri el. Van akinek az állványa is 3x ennyibe kerül.

  • fehér_ember

    addikt

    válasz szazbolha #92832 üzenetére

    Azért arról jó ha tudsz, hogy ennyire régi erősítőknél nem ritka a hangerőszabályzó vagy bemenetválasztó kontaktosság, hangszórórelé probléma, vagy "elgyengült/kiszáradóban" lévő kondik. Persze bizonyosan előfordulnak problémamentesek is, illetve szervizben biztos tudják átmenetileg orvosolgatni.
    Én először mégis valami állódobozt néznék, vagy legalább valami nagymonitort, amik azért mélyebbre is le tudnak menni.

    (#92839) szazbolha
    Most a példádtól függetlenül:
    Azért a teszteket mindig a saját árkategóriájukban érdemes kezelni. Szóval ha pl. azt mondják sokan, hogy abból a kategóriából nem érdemes választani, akkor igazából tökmindegy hogy a pocsékok közül az a kevésbé pocsék vagy sem. Illetve egy felette lévő kategóriás sokszor akkor is elveri ha az kevesebb csillagot kapott (hiszen az az adott árkategóriában lett nézve/viszonyítva, tehát a hasonlú árúakhoz nem pedig abszolútban).

    [ Szerkesztve ]

  • Mathiask

    senior tag

    válasz #01758976 #92835 üzenetére

    "Hogy ne lenne köze forráshoz a minőségnek"
    Írtam ilyet? Nekem nem rémlik. :)
    Azt írtam, hogy a források közt én inkább kényelmi és érzelmi alapon döntenék, mint hangminőség alapján. Hiába jobb valamelyik minősége, ha nem fogod használni, mert nem passzol hozzád. És annyira mindnek jó a minősége(egy szint felett), hogy lehessen rajta zenét hallgatni.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #10726912 #92837 üzenetére

    " de ehhez hallanod kell olcsóbb drágább rendszert otthon"
    .
    Én ezen a ponton megakadtam. Milyen stratégia létezik arra, hogy otthon a célkörnyezetben meghallgassak 4-5 különböző rendszert, forrás + erősítő + hagsugárzó variációkat?
    Én csak azt a módszert ismerem, hogy megvásárolom, és ami nem tetszik eladom. Sok idő, sok veszteség.

    (#92838) Dorian
    Köszi a választ. A hangdoboz már megvan, legalábbis most nem cserélném jobbra (Vektor 22) megfogadva azt az itteni tanácsot, hogy inkább más komponensekre költsem a pénzt.
    Szóval akkor a rotel említette típusokat nem érdemes megvásárolni... OK.
    Elfogadom, hogy szerintetek 100-200K alatt nem is érdemes erősítőt venni, de még mindog úgy gondolom, hogy én egy-két szinttel lejjebb építkezem kisebb az igényszintem és ezért keresgélek régi, de elfogadható minőségű erősítőt.

    Az is megfordult a fejembe hogy a nem ajánlott yamaha lejátszóját teszem elé a régi erősítőnek és ezt a kombót hasonlítom össze a yamaha N303D-vel.
    És amelyik gyengébben szól a meglévő hangfalammal a meglévő szobámban, azt eladom. Ez is veszteség, de csak kis veszteség...
    Hamar meg van és remélhetőleg nem lesz kényszerem újabb cserékre.

  • #01758976

    törölt tag

    válasz #10726912 #92837 üzenetére

    Szívesen látlak, és nincs nagy tapasztalatom, ne kenj ilyet rám. Voltam pár helyen, de az nekem minimum a közép kategóriát jelentette, mert olyannal eleve nem foglalkozom, ami nem éri el az ingerküszöbömet. Tehát alsó kategóriáért nem húzom a csizmám.

    Utoljára az egybe dolgokról, ha eddig nem világosan fogalmaztam volna. A két konkrét powernode, minden formátumon agyoncsapja a vele árban egyenértékű vagy pár százezerrel drágább egységekből álló láncot. Saját hangkarakterében. Az én tapasztalatom szerint. A Lumin M1 meg főleg, azt szerintem a 1.5 milliós összérték közelítheti, ha közelébe érhet.

    Kammerert, direkt dobtam be, látni, hogy ő áll (t) mögötted. Jó lóra tettél.

    Mathiask: Félre értettelek, bocsi.Így rendben a dolog.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz #10726912 #92837 üzenetére

    Visszatérve erre a hsz-edre: nagyon hasznos volt a nekem szóló második fele, ahol általánosságokat fogalmaztál meg lényeges dolgokat. Pár ilyen mondat jobban irányt mutat mint a konkrét készülék ajánlások.
    Persze a végén konkrét eszközt kell vásárolni mindenkinek, de egyre jobban azt érzem, hogy az általam megcélzott ár és minőség szegmensben itt nem lelek megfelelő válaszra. Ha visszaolvasok akár 2018-tól visszafele, találok "nekem" szóló ajánlásokat és véleményeket. Azóta mintha a színvonal emelkedett volna....
    .
    Olyan érzésem van mintha egy pro fotós topicban azt kérdezném melyik kompaktot vegyem, ha jó portrékat szeretnék készíteni.

  • #01758976

    törölt tag

    válasz szazbolha #92839 üzenetére

    "Lényegesen jobb az egybén. Ezt mondom jó pár hsz. óta."
    Mivel nincs tapasztalatom ez ügyben, elfogadhatónak tartom ezt az állítást, ami nyilván a te tapasztalásaidra épül.
    .
    Korábbi hozzászólásaidból úgy értettem ki, hogy te az "egybén" a Bluesound Powernode 2i -t érted, sőt azt is írtad, hogy nagy tudás kell ahhoz, hogy valaki egyedi komponensekből ilyen minőséget összerakjon. (nem pontosan idéztem, de ez volt a lényeg)

    -korrekt

    "Tételezzük fel, hogy ezt az eszközt az "egyben" eszközök 1-10 skáláján a 9-es szintre tesszük, akkor az általam megcélzott 7-es szinten (lásd hangsugárzó minősége) mégsem nagy tévedés a Yamaha médialejátszós cucca, illetve annak az a változata amikor erősítővel van egybe integrálva. Példa:
    100K-ért YAMAHA R-N303D vagy kicsit többért a YAMAHA R-N602"

    - Félre érted. A powernodok számai legyen a tízes skálán 3, maximum 4, de mindéképp az első kategória, ami szórakoztató hangra képes olcsón. A Lumin M1 legyen hét, és 10 felett jön a hájend. Ott már a minimum a tíz, de ez annyira személyes kat, hogy a maximum is.

    "Olvastam a teszteket ezekről AV-n, de nem ismerem az emlegettet yamaha hangzást, és a leírt gyenge részletező képesség is kicsit riasztó.
    Tudom ez a hifi alsó osztálya, vagy az sem (tán még topik téma sem lehetne...), én csak a viszonyítási alapra vagyok kíváncsi a 2-300K-s Powernode 2i vagy sima 2-vel szemben."

    - Hallgathatatlan kategória, hosszútávon pénzkidobás. szvsz

  • #01758976

    törölt tag

    válasz szazbolha #92844 üzenetére

    Topik tetején összefoglaló.

    "Azóta mintha a színvonal emelkedett volna." Nem igaz, de az isten szerelmére, adj egy anyagi keretet, mennyiért, hová?

  • szazbolha

    addikt

    válasz #01758976 #92846 üzenetére

    Elolvastam az összefoglalót, sőt a topic nagyját visszafele 3 nap alatt + néhány kulcs szóra rákeresve, + kapcsolódó cikkeket, teszteket.
    Nem mondok anyagi keretet még egyszer, amit elsőre írtam azt már megdupláztam, majd tripláztam és ez így menne lépésről lépésre, mert nem kételkedem abban hogy a válaszolók szerint IGAZ amit írnak: hallgathatatlan ócska eszközök amik szóba kerültek az én szintemen és irreleváns a spotify minősége is, mert egyszerűen nem fogom érezni a különbséget CD-hez bakelithez képest.
    .
    Valószínűleg hozok egy hirtelen döntést, megveszek ezt-azt amazt, elköltök 2-300K-t feleslegesen, írok róla pár inadekvát véleményt és majd eladom egy jobb reményében. Vagy beletörődök, mert az elmúlt 20 évben sem hallgattam jó minőségben, hát eztán is meg leszek valahogy.
    Ez van.

  • #01758976

    törölt tag

    válasz szazbolha #92847 üzenetére

    Ez is egy válasz. Vedd a krichd által ajánlott dobozt, hozzá kérj amp tanácsot, dacod nem tudom milyen van, de azt is lehet ajánlani és kész is az előre lépésed, nem dráma ez :) Csak tudnám miről :D

  • #10726912

    törölt tag

    válasz szazbolha #92842 üzenetére

    Az otthont nem a Te dolgozószobád jelenti, hanem az eladókat, vagy hifis társakat, akiknél meghallgathatnád az otthonukban a rendszert.
    hárásó: :R

  • #92251648

    törölt tag

    válasz szazbolha #92836 üzenetére

    "Tételezzük fel, hogy van CD és bakelit lejátszom, ha nem is High End, de megfelelő HiFI minőség, ha ezeknél gyengébb forrásnak tekintem (lehet tévedek) a spotify és tidal "normal" streamet, akkor mi indokolja, hogy az audio lánc más elemeit egy magasabb minőségi szintre fejlesszem?"

    Olvasom szavaidat és folyamatosan az a kérdés jár a fejemben, amit reményeim szerint nem veszel támadásnak... Szóval miért vágnál bele a hifizésbe? Nem szívatlak, tényleg érdekel.

    Elmerülhetsz a FLAC vs Spotify vs CD vs LP kérdésben, de esetedben ennek sok értelmét nem látom. Különbséget hallhatsz köztük akár egy alap láncon is, de nem a lejátszott anyag formátuma fogja meghatározni a végső hangzást. Egy komoly rendszeren az MP3 is jobb minőséget ad, mint egy gagyi cuccon az LP. Mindegyik formátumban bőséges tartalék van ahhoz, hogy a HiFi rendszerek többségét ne korlátozza.

    Az általad megjelölt pár tízezer forintos árszint a HiFi-ben csak több évtizedes, egykor jó minőségű, de ma már bizonytalan műszaki állapotú készülékek beszerzését teszi lehetővé. Az említett 10-es minőségi skálán a 7. szint is több milliós beruházást jelent, a legfelső szint pedig több tízmillióst.

    Én nem fogok neked semmilyen készüléket javasolni, nem is vagyok hozzá kellően tájékozott azon az árszinten, inkább azt mondom, hogy egyelőre ne vegyél semmit! Előbb gondold végig, mennyire van szükséged magas minőségű hanglejátszásra! Ha néhány hónap múlva is úgy érzed, szeretnél belevágni, akkor viszont keríts hozzá még anyagi forrásokat, amik arányosak az elvárásaiddal és akkor a javaslattevőknek is lesz némi mozgástere, nem csak a legalsó polcról válogathatnak!

Új hozzászólás Aktív témák