-
Fototrend
Új hozzászólás Aktív témák
-
helkis
veterán
válasz
Lapajbacsi
üzenetére
megy pü..
-
helkis
veterán
válasz
Lapajbacsi
üzenetére
ha ez az út sem jönne be, de van lakásbiztosításod, akkor lehet úgy is meg lehetne oldani..
-
helkis
veterán
válasz
Lapajbacsi
üzenetére
-
helkis
veterán
válasz
Lapajbacsi
üzenetére
ez érdekes lehet, kíváncsi vagyok hogy sikerült.. látható rajta fizikai elváltozás? mert akkor sajna bukta..
az order number, az a rendelési szám..
-
helkis
veterán
ez egy elég klassz teszt, szerintem ha a benchmark lemegy, ott már nem nagyon kell állítgatni, max ha valami spéci programban játékban mégis kifagy.. tehát azzal is érdemes kitesztelni akár több órát, amivel játszol, vagy dolgozol.. úgyis az a lényeg, hogy ott legyen stabil..
3600? azt alapon is tudnia kellene, főleg hogy a turbo-val 3800-at tud gyárilag..
ha 4600mhz-et akartál írni, az már jobb..
sok mindentől függ, hogy milyen feszt kér ehhez, a legjobb ha minél jobban behűtöd, mivel is?
kezdésnek 1.35v-al vagy környékével próbálkozz, az nem árt +ott nézd meg mit megy, és milyen hőfokjaid vannak -
helkis
veterán
nálam is volt egy asrock extreme6-os, ami gond nélkül vitte a 3930k-mat 5200-5300mhz-en!

tehát nincs azokkal semmi gond..
ami gondot szokott okozni az a lap nem megfelelő ramkezelése (+biosok), olyan ramot kell választani, ami mindenhol megállja a helyét..
-
helkis
veterán
válasz
zimi1991
üzenetére
na jó, de mégis milyen táp? azt tudod hogy a korábbi proci 77w ez meg 130w ugye? esetleg töltsd ki az adatlapodon a cuccaid rovatot, sokat segítene..

illetve a fogyasztást leszámítva egyenértékű egy 2600k-val magyarul valóban visszaléptél utasításkészlet szinten is, ez is okozhat sebességcsökkenést..a 4820k van a 3770k szintjén mivel egy generációban jöttek világra (ivy), ahogy a 3820 és a 2600k is ugyanúgy sandy procik..
szerk: ha túl karcsú a tápod, akkor lehetnek megmagyarázhatatlan anomáliák.. igaz ösztönösen tetted a HT-off-ba, de ez is egy fogyasztáscsökkentő tényező..
+a korábbi procid mennyit ment?
-
helkis
veterán
válasz
zimi1991
üzenetére
eleve nagyobb a latenciája az x79-nek mint a z77-nek.. lehet jobban jártál volna egy 1150-nel 4690k-val..
a quad chanel ram csak a memoriaintenzív feladatokban jelent előnyt.. játékoknál nem nagyon venni észre..vannak korábbi tesztjeid a régi platformról? aida/3dmark/ bármilyen játék stb, amihez lehet viszonyítani.. illetve jó lenne, ha tudnánk a géped korábbi alkatrészeit, illetve a mostanit is (tápot is!)
-
helkis
veterán
válasz
proci985
üzenetére
asszem megvan mért óczkodsz a tuningtól, én pl a 3.6ghz 1.48v-ot a szavajárásoddal élve jobban széthajtottnak gondolnám (ha léghűtés volt rajta), mint a 4ghz 1.5v-omat, egy erős vízzel a magok nem mentek 55fok fölé..
a dominatorok úgy jöttek nálam, hogy mindig próbálkoztam mindenféle rammal, és soha nem volt teljesen jó, mindig kompromisszumokat kellett kötnöm és meguntam, mióta dominatorokat használok, minden rendben..

a cosmos-t imádom! főleg hogy befér felülre egy tripla G-charger..

-
helkis
veterán
válasz
proci985
üzenetére
ott voltam B3-tól..
a G0-m pedig 4ghz-en járt 1.5v-on, szépen tette a dolgát, a végén azért adtam el, mert 40k-t rá kellett dobnom a villanyszámlára év végén.. 
szerinted én az új árán akarom eladni a cuccom? még így sem kell senkinek..

meg milyen új ár? a régi új ára? az új új ára? vagy egy új platform új ára?lejátszottam már én is a másik platform árazását, a proci olcsó, a lap egál, a ram drága.. (anélkül meg nem megy..) miért venne rosszabb kategóriás ramot az ember, ha megszokott már valamit, én a dominator platinumokkal nagyon jól elvagyok, ami anno 80k-volt, most újban 100k ez a "kateg" DDR4-ben a 16gb 2800 cl16.os az 160k..

persze vannak már 16gb 2400 cl 16-osok is 80k-ért, de akkor hol a fejlődés 2400 cl10-ről?
illetve lehet hogy a 2-3éves hardvert nem olyannak árulják, aki munkára akarja használni, ott úgyis mindig a legújabb a legjobb, de aki nem ebből él, hanem csak tanulja pl. ott bizony kell a power ugyanúgy, viszont a stex az hiánycikk.. +vannak hardcore gémerek, stb..
-
helkis
veterán
a render programok szokták támogatni az összes magot, így talán lenne értelme..

(#2663) proci985 : ... az is egész gépet árul.. - az az az én vagyok, nyugodtan kiírhatod..

mit nevezel "széthajtott" dolognak? ha szétmegy le lesz gariztatva, ellenben, ha megfelelő paraméterek betartásával van tuningolva, akkor az teljesen egyenértékű egy normális használattal...
+ugye munkagépet nem tuningolunk.
amíg bármilyen alkatrész tudja azt amire hitelesítve van, addig az nincs széthajtva, hanem pontosan teljes egészségnek örvend szvsz.. -
helkis
veterán
tapasztalatból mondom, hogy pl stabilra belövök egy órajel, fesz kombót winben, pl 1.3v 4.5ghz, restart, vagy off/on után nem akart bebootolni a vas, pedig ennyire lett minden állítva biosban is.. ha emeltem a fesz-en akkor minden további nélkül bootolt és ment is minden, nem kellett állítanom semmit, de érdekes mód kb 2tized voltal alacsonyabb feszen is ok volt a proci, (próbáltam a bootup-vcore/vccsa-t is (emelve 2tizedet)) akkor is rendben volt minden.. energiatündérek nélkül ezt a kb 2tizedet nem tudtam megspórolni, tapasztalataim alapján..
-
helkis
veterán
válasz
BlackSoft
üzenetére
úgy gondoltam, hogy ha biosból van tuningolva, akkor jóval több fesz kell magához a boothoz, levéve software-el a feszt elég lehet kevesebb is az adott órajelhez.. (ne tized voltokra gondolj pl.: 1.35v-helyett pl 1.33v) (talán pont ezért került be a post vcore is a biosba)
egyébként mindegy, korábban én is úgy tuningoltam, ahogy te, de utóbbi időbe rászoktam erre.. de akkora jelentősége nincs talán, viszont az sem állja meg a helyét, hogy feltétlenül ki kell kapcsolni mindent energia-vackot..
elég a teljesítménycentrikus profilra átváltani, akkor már a maxot fogja kijeletni a cpuz.. -
helkis
veterán
válasz
gegefox
üzenetére
egy idő után be fog állni minden hőfok egy bizonyos szintre, amit a hűtés még elbír, ezt fogja tartani..
ha nem tudja, akkor ugye vagy visszaveszi az órajelet/feszt vagy lekapcsol/lefagy.. érdemes egy kicsit ráhagyni, ne legyen kimaxolva, ha jön egy 40 fok körüli időjárás, legyen tartalék a rendszerben..tehát azt érdemes kitesztelni, hogy "addig tuningolj, amíg a hűtésed ér"

-
helkis
veterán
válasz
gegefox
üzenetére
az aida64 szvsz nem terhel extrém mértékben, ergo tudsz mezei programokkal, játékkal is olyan helyzetet teremteni, amelyik ehhez képest jobban fog terhelni, ha épp nem fogja bírni, akkor BSOD lesz a vége.
szvsz nézd meg XTU-val is..
(ha ezt bírja hosszútávon akkor ez egy jó proci!) -
helkis
veterán
válasz
Tűzkígyó
üzenetére
ne szarozz: 4960x..

de költséghatékonyabb (ha már black) egy 4930k, általában 4,6-körül mennek tűrhető fesszel, ugyanannyiról egy 3930k közel 5ghz-et tud kb, ahogy egy 3820 is..
persze egyre több olyan program lesz, ami kihasználja az új utasításokat a procikban, így csökken a régebbi procik órajel előnye.. -
helkis
veterán
válasz
WaterWawe
üzenetére
[link] 2napja pont csináltam egy szép eredményt egy kis víz, 3930k és egy asrock ex6 társaságában..
én úgy fogalmaznék, hogy egy beginer, vagy egy advanced usernek bőven jó egy asrock lap, aki hardcoreOC-vel foglalkozik annak kell az ahhoz való még jobb lap (ott talán kijön a különbség) +egyetértek 04ahgy-vel, főleg a proci határozza meg a tuningot.. -
helkis
veterán
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
hát le a kalappal, ezennel megszavazlak az "ph-unofficial x79 support" atyjának!

-
helkis
veterán
szvsz egy normális vízzel, vastagabb tripla radival (aktívan hűtve), 4.5ghz hozható legrosszabb esetben 1.4v-al, de az még mindig hűthető, csak valakinek gyomorgörcse van, ha 70fok fölött lát hőfokot..
itt egyébként a kifejezetten brutál cpu-terhelő progikra gondolok, egy játék nem fog annyira terhelni sosem..
ha munkára kell és nem akarsz hamar megőszülni, akkor meg ugye tilos a tuning! -
helkis
veterán
most jön az, hogy visszarakod fix 1333-ra a ramokat, a többit auton hagyod és meglesed mi történik..
lehet játszani a ramok mozgatásával, felcserélésével, stb.. tuning off.. a cooler csavarjain is van játszótér, hogy mennyire legyen meghúzva/megengedve úgy hogy azért még hűtsön is..
a D1 foglalat egyébként egy álló házban felülnézetből a procifoglalattól jobbra a második slot.. -
helkis
veterán
a képek alapján pedig van színkülönbség a foglalatok között..

azért nem tudod másképp berakni, mivel ezek így vannak be-vezetékezve.. ez minden alaplapnál így van, ahogy a gyártó kitalálta, szvsz jó is így mivel nem fűtik egymást a ramok..

a lapod jelöléséből egyébként az derül ki, hogy nem a feketékbe kell a ramokat pakolnod, hanem a szürkékbe! A1-B1-D1-C1 így bármelyik oldalon a proci foglalathoz közel eső ramfogalatot nem kell feltölteni!
+ arra figyelj, hogy a jobb oldalon 180fokkal meg kell fordítani a ramot a berakáshoz..
szóval szétszedés nélkül is megoldható..
-
helkis
veterán
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
vagy egy másik biost! utólag is köszi!

-
helkis
veterán
válasz
tom_tol
üzenetére
ok, de ez inkább a platform sajátossága, nem kifejezetten a procié.. a másik érdekesség, hogy 2-3-4 vga-val már jobb a natív x79 mégis mint egy z77, a plx-esekről nem tudom, de korábban volt egy p55a-ud7-es lapom amin nf200-al voltak bridge-elve a pci-e sinek, és az sli-m valahogy sosem működött rendesen.. (megmagyarázhatatlan textúra hibák, lassulások, stb..)
[link] azután megfogadtam, hogy soha többé közvetítő chippes lapom nem lesz.. -
helkis
veterán
válasz
BlackSoft
üzenetére
azt azért ne felejtsük el, hogy az x79-ben alapban nagyobb késleltetések vannak, mint pl egy z77-ben.. a sok x16-os lapoknál pedig PLX PEX 8747 bridge chippel vannak feltuningolva a pcie sávok, tehát ott még nagyobb a latency tehát, amit nyersz a vámon..
a 3820 inkább egy 2600k- körüli proci, ha mindenét összevetjük.. a 4820k a 3770k-val van pariban, bár ahhoz képest sok helyen elvérzik, a 3820 nincs a tesztben, de valszeg hasonlóan szerepelne mint az utóbbi 2 pariban lévő proci..
[link] -
helkis
veterán
válasz
MiklosSaS
üzenetére
azonos órajelen az ivy-e erősebb pár %-al, tuningban nyílik az olló, de az ivy-e-vel nem lehet annyira elszállni órajelben mint a sandy-e-vel, általában 1.4v-ról mennek 4.6ghz-et az ivy-ek, ugyanennyiről a sandy-ek 4800-at is tudnak, és kb így vannak egálban, általános programokban.. természetesen így is bőven sok mindegyik teljesítménye alap dolgokra, játékra, fogyasztás igaz nem érdekel, de az ivy-e kevesebbet fogyaszt annak ellenére, hogy azonos TDP-osztályt kapott mint a sandy-e..
munkára és amúgy is én ivy-et vennék, de csak ha nem akadály a +költség.. [link] -
helkis
veterán
válasz
batman777
üzenetére
amint a szorzón magasabb értéket állítasz be, mint a turbo, (igaz úgy hívják azután is) nem lesz turbo, csak azon az órajelen fog ketyegni, kivéve, ha engedélyezed az energiagazdálkodási cuccokat (mivel alapban valszeg minden enable van, ezért illik tiltani őket), amivel vissza veszi az órajelet, feszt, elküldi aludni a magot, stb..
milyen rendszered volt ezelőtt? -
helkis
veterán
extrém hűtést felejtsük el, ott is van, sőt, minél nagyobb a hőcsökkenés a feszcsökkenés lehetősége is annál nagyobb lesz, vagy ugye a másik oldalt tudod eltolni, hogy olyan feszeket is alkalmazhatsz amire nem volt lehetőség, károsodás nélkül!
de maradjunk a példádnál, 80fokról leesik 60-ra a hőfok egy jobb hűtővel (vagy 65-ről 45-re), ehhez még párosul az is (csak sokan itt meg is állnak, hogy milyen jó így is) hogy lehetne csökkenteni a feszt is, ergo ha csak 0.005v-al is tudod csökkenteni még, az a mai viszonylatban amikor szinte csak a fesz határozza meg a hőfokot, elég sokat érhet ez is (tovább csökkenti a dT-det), pl nálad, ahol ezen az dőlhet el, hogy egy venti 400-on, vagy 600-on kell menjen a rendszerben..
(az óriási fogyasztáscsökkenésről még nem is beszéltünk ami ezzel jár!
) vagy arra is felhasználhatod ezt a többletet, hogy a korábbi órajelet, feljebb told mégis, ugyanolyan fokok/zajhatás mellett..magyarázd el, miért csak az egyik tartományra igaz amit írsz?
goto slip..
-
helkis
veterán
a 20fok különbség nem szül feszültség-csökkentési lehetőséget, de egy másik tartományban 20fok igen?

szvsz a hőfok-csökkenés minden esetben fesz-csökkenést eredményez (ugyanazon órajel mellett), max adott lapban lévő feszlépcsővel nem tudsz annyira kicsi különbséget belőni, amennyit jelent mondjuk 1fok csökkenés..
+vagy mivel nem lineáris az órajel-fesz "egyenes", ha pont olyan chipet fogsz ki, amelynél egy nagyobb fesz-lépcső kellene a csökkentéshez akkor valóban nem tudsz lemenni a fesszel (jobban kéne hűteni), de ha pár mhz-et beáldozol, akkor meg lehet hogy radikálisan lejjebb mehetsz kevesebb hőfokon, mint előtte..pont ugyanazon képlet reciproka ez: mint mikor van egy adott fesz, ugyanolyan procik közül más-más hűtéssel (vagy ugyanolyannal) melyiken mennyit lehet húzni.. valamelyiken többet, valamelyiken kevesebbet, de mindegyiken lehet!

nehéz elismerni, hogy benézted és hogy igazam van?

mégha ugyanolyan TDP-s vga is jön, simán megváltozik/hat minden..

-
helkis
veterán
dehogynem lesz..
simán alapfesz alá is lehet jóval menni egy rendes hűtéssel, az már más kérdés, hogy a mi stress-testjeink az intel féle tesztek hány %-ának felel meg.. amire kell arra kiteszteled, addig próbálgatod amíg jó nem lesz, de jön egy új vga, és sokan csodálkoznak, hogy nem akar menni a vas, pedig ilyenkor érdemes újra kitesztelni mindent, amit használ az ember.. (főleg ha nagyon ki volt hegyezve)amit mondasz az szvsz akkor állja meg a helyét, ha paszta van a kupak alatt, akkor tökmindegy mivel hűtőd (pozitívban). többek között ezért sem erőltettem a 3770k-4770k vonalat, mert ezek csak játékprocik (technológia tesztek) tuningra csak (mínuszban) valók.. itt a HEDT-k között azért (vagy a nagyobb TDP miatt?) nem merték meglépni a pasztázást..
(#1935) Tirexi - ugyanazzal terhelve? azt kéne megnézned mennyi a dT-d.. gyanítom elég magas, ezért rosszak ezek a kompakt vizek (egy normálisan paraméterezett víznél, a dT<10-15foknál terhelve), ezek inkább halkításra valók, mint vizes tuningra, és igen egy D14 akcióban simán tud jobb lenni..
-
helkis
veterán
saját magához értettem, tehát ha van egy gyári cooler, az nyilván kevésbé képes hűteni, mint mondjuk egy D14, vagy egy compakt-víz, a +hűtés előnyei közismertek : ugyanahhoz az órajelhez kevesebb fesz kellhet, vagy ugyanahhoz a feszhez nagyobb órajel tartozhat..
(#1933) BlackSoft - rémférne már egy jó proci, kezdek besokallni a cpu-böjt-től..

-
helkis
veterán
válasz
PPatrik
üzenetére
pedig ez a turbo..
a max szorzó 1magra érvényes, -100mhz 2mag, -100mhz 4mag és így tovább, legalább is a 3770-nél így van.. asrock lapban 1155-nél elvileg megoldható, hogy mind a 4magra a max szorzót feltegye így a mezei 3770-el is 4300-at lehet elérni, az alap turbó 3900ével szemben, nálam egy asus lapban csak 4100-et tudok belőni 4magra, 2magnál már 4200, 1nél pedig 4300 ott is..s2011-ben még nem próbáltam, várom hogy megjelenjen a leendő procim
, utána már jobban képben leszek..
de gondolom itt sincs másképp.. -
helkis
veterán
válasz
WaterWawe
üzenetére
ha halott volt 2db ramslot akkor miért látta volna quadban?

mindegy, kipróbálom, ha megy ok, ha nem akkor berakom a tri dominatorGT-ket, amig elmennek vagy mire jön a IB-E, addigra csak lesz normális quad ram elérhető árban..
köszi a helpet, nem nyugtattál meg, de most már kíváncsi vagyok!
-
helkis
veterán
válasz
WaterWawe
üzenetére
de mégis milyen különbségek lehetnek köztük? csak annyi, hogy elvileg nem 2modul van tesztelve hanem 4modul, ha nem mennek együtt akkor melyikhez választanak másikat?
vagy akkor emelnek az időzítésen, hogy jó legyen? és megy olyan kategbe? ezt még el tudnám képzelni..
de remélem, hogy ez csak egy ilyen közhiedelem.. megpróbálkozom a 2db kittel, meglátjuk, R4E lesz az áldozat.. procit még keresnem kell.. -
helkis
veterán
s2011-be érdemesebb quad kit-ramot venni, vagy "elég/jó lehet" 2db ugyanolyan dual kit ram is?
+találtam egy finom kis hsz-t, a testvéroldalon! [link]

Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Metal topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Házi erősítő építése
- Filmvilág
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ Intel LGA 1700 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- Intel I7-8700 / BESZÁMÍTÁS OK!
- Intel Core i9 11900
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4770K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM4 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- ÚJ akksi! GigaAKCIÓ! Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Intel i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A3000 1 év gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4567
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 5700 / RTX 2080Ti 11GB / 16GB DDR4 / 1TB SSD!
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

a G0-m pedig 4ghz-en járt 1.5v-on, szépen tette a dolgát, a végén azért adtam el, mert 40k-t rá kellett dobnom a villanyszámlára év végén.. 

) vagy arra is felhasználhatod ezt a többletet, hogy a korábbi órajelet, feljebb told mégis, ugyanolyan fokok/zajhatás mellett..

a proci sajna csak next weekre ér ide..
rup1u5